Search found 488 matches

by kenshina
29 Nov 2012, 16:05
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Yellow Pass
Replies: 1
Views: 1165

Re: Gunung Yellow Pass

Puncak Yellow Gunung Pass to be exact.. ngeee :lidah:
by kenshina
22 Nov 2012, 16:37
Forum: Log Gunung
Topic: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua
Replies: 29
Views: 3265

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

punya la dah lama hari ni baru terbaca.... huhuhu...

best betul baca log org yg pandai mengarang nih... kelaka & selamba je.. baca pon tak boring...

mmg sangat detail & komprehensif... cuma dia terlupa nk tulis sapa yg baca doa diawal xpdc... huhu...
by kenshina
22 Nov 2012, 14:04
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: "Jangan bawak telur masuk hutan"..
Replies: 13
Views: 4577

Re: "Jangan bawak telur masuk hutan"..

Ada peristiwa p Trans Gopeng - Cameron tahun 2005.. ada satu group tu citer.... sbb biasa ration mmg cai sama rata.. so dapat giliran sorg minah tu kene pikul telur... bila sampai kemsait dia mengadu kata beg dia agak berat.. bila kumpul balik ration.. diorg tgk sebiji telur tu berlubang mcm kene te...
by kenshina
21 Nov 2012, 20:34
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Tahan ikut Kuala Koh
Replies: 8
Views: 3587

Re: Gunung Tahan ikut Kuala Koh

Dengarnya trek tu dh lama tutup sbb sangat jauh... X penah jumpa dgn tuan punya diri yg pegi.. Tp isteri beliau i.e Kak Nor Haslina slalu citer hasben dia smpi tanggal baju & suar dek terlalu byk sgt pacat... tanggal sumer sbb senang nk nmpk pacat2 tu...
by kenshina
18 Nov 2012, 14:46
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: SERIBU SENYUMAN G GUNUNG SENYUM
Replies: 3
Views: 1532

Re: SERIBU SENYUMAN G GUNUNG SENYUM

ramai yg response dalam fesbuk la abam shahrul :mrgreen:
by kenshina
18 Nov 2012, 14:40
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: trail bukit tabur east ...cuma 18 minit ke puncak?
Replies: 16
Views: 4500

Re: trail bukit tabur east ...cuma 18 minit ke puncak?

tahniahhh... kejap je tapi pacak sikit laaa.... :D
by kenshina
18 Nov 2012, 14:37
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: fraser hill
Replies: 3
Views: 1955

Re: fraser hill

ada Pine Tree Hill & Twinpeak... biasa org kemsait di Twinpeak..

lebih mudah ke Ulu Semangkok sblm naik ke Fraser Hill... kt area Gap...
by kenshina
17 Nov 2012, 23:12
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Kembara 13 Puncak Merdeka
Replies: 16
Views: 921

Re: Kembara 13 Puncak Merdeka

Di selangor pon gunung tertinggi bukan Nuang tp Semangkok, jgn tertipu ngn statement kt pintu renjer tu :p

Walaupon puncak dia share sempadan dgn Pahang tp at least separuh tanah tinggi tu dh masuk Selangor :)
by kenshina
17 Nov 2012, 21:42
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Point Tertinggi di 13 Negeri.
Replies: 81
Views: 5780

Re: Point Tertinggi di 13 Negeri.

Cuba membantu.. senarai puncak tertinggi dlm sempadan dan luar sempadan... 1. Pahang - Tahan, 2187m (sempadan Kelantan), Benum-2107m 2. Terengganu - Lawit-1519m 3. Kelantan - Tahan-2187m (sempadan Pahang), Chamah-2171m 4. Kedah - Bintang Main-1862m (sempadan Perak), Jerai??? 5. Perlis - 6. Pulau Pin...
by kenshina
16 Nov 2012, 21:16
Forum: Klinik Gunung
Topic: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis
Replies: 33
Views: 2008

Re: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis

Xpe... hehe..

Inche span cubalah dulu dgn xtvt menyondol, i.e pegi gng2 yg belom penah pegi tanpa gaid hanya berpandukan log atau lakaran tangan. Dari situ akan mengajar kita skill cari trek & landmark yg dilukiskan tu.. jg kita punya sense of direction. Good luck..
by kenshina
14 Nov 2012, 17:49
Forum: Klinik Gunung
Topic: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis
Replies: 33
Views: 2008

Re: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis

Salaam, Utk merintis/bukak trek.. alatan basicnya macam yg Orga listkan tula.. Map Topo, GPS, Compas, Parang & Skuad Menebas… Utk work hard.. amik je koordinat puncak.. tembak terus & ikut je garis lurus yg diberi dalam GPS tu.. pastu curahkanlah segala kederat yg ada utk membuat trek smpi ke puncak...
by kenshina
14 Nov 2012, 15:33
Forum: Klinik Gunung
Topic: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis
Replies: 33
Views: 2008

Re: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis

Kalu kitorg...

sondol kitorg pakai mcm yg Bett jelaskan tu

Rintis/rentis kitorg pakai mcm yg abg Kamal jelaskan tu.. digunakan bila p menebas & open trek.. kalu dh ada trek tp... tu kira sondol jela..
by kenshina
14 Nov 2012, 15:01
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Mencari Guider utk Trans Bintang
Replies: 2
Views: 1786

Re: Mencari Guider utk Trans Bintang

Boleh juga kontek Mali +60 19 463 7807
by kenshina
09 May 2012, 12:04
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 22474

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Salam, Bila terbaca psl trail management, sy setuju ngn pndpt n cadangan tu. Mmg boleh maju kalu dpt kita masukkn trail2 dlm peta topo n gps file, brochure atau pamplet. Mmg x tidak dinafikan ramai yg ada gps trail ke gunung2 di mesia ni. Tp dek sebab mentaliti pendaki yg masih ditahap rendah i.e x ...
by kenshina
08 May 2012, 13:17
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung2: Daytrip dari KL
Replies: 17
Views: 5526

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Boleh juga ke Gunung Sempah.. Leh parking kete kt RnR Genting Sempah... Tp dh lama jugak la org x naik. Last denga betterman naik..
by kenshina
03 May 2012, 14:16
Forum: Isu & Gossip
Topic: popular or knowledgeable....who u are????
Replies: 74
Views: 10432

Re: popular or knowledgeable....who u are????

Sbb mencekik sardin je berhari-hari.. Tengahari..sardin.. malam...sardin... Muka masing2 pn pn dh mcm sardin.. Smpi kembang tekak n nyampah nk telan sardin lg...
by kenshina
03 May 2012, 12:08
Forum: Isu & Gossip
Topic: popular or knowledgeable....who u are????
Replies: 74
Views: 10432

Re: popular or knowledgeable....who u are????

Berbalik pd usul yg asal.. Melihat pd pertumbuhan grup2 baru kita tau adanya pelapis dr generasi baru tp malangnya mentaliti masih lama.. :( Saya perasan kebanyakan grup2 ni tidak menggalakkan ahlinya join grup lain.. kononnya x setia n derhaka.. Kalu nk p satu2 gng tu kene p sama2.. Kalu sorg x dpt...
by kenshina
02 May 2012, 10:21
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Siapakah Beirut?
Replies: 67
Views: 16121

Re: Siapakah Beirut?

Itu mcm trip yg menyeramkan... Huhu
by kenshina
27 Apr 2012, 15:22
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Siapakah Beirut?
Replies: 67
Views: 16121

Re: Siapakah Beirut?

Alaaa... Dia saje je nk kasi panas GO.. Dh lama sgt sepi.. smpi ramai dh lupa password huhu

Akak bukakla topik baru koleksi trip2 yg mengerikan, sapa2 yg ada citer2 ngeri boleh share kt situ huhu
by kenshina
27 Apr 2012, 11:10
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Siapakah Beirut?
Replies: 67
Views: 16121

Re: Siapakah Beirut?

Bolehlaaa... Kn saya penah ikut akak p tebu...
by kenshina
26 Apr 2012, 12:14
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Siapakah Beirut?
Replies: 67
Views: 16121

Re: Siapakah Beirut?

sapa beirut tu kak Lily?

saya nk tanya dia.. sapa gogo yg buat trip RM20 boleh cover sumer tu... saya nk la polo... cam best giler jek huhu...

:)
by kenshina
26 Apr 2012, 10:38
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Cadangan format iklan..
Replies: 4
Views: 2115

Cadangan format iklan..

Salam, Berikutan ngn isu panas bujang Melaka yg mengerikan tu.. saya cadangkan utk GO kemukakan format utk iklan trip yg merangkumi:- 1. Jenis trip – trip gogo, bayar n hulur pinggan je :mrgreen: , trip tong-tong, trip sondol – sondol ada trek, sondol bukak trek etc 2. Kos – merangkumi apa.. ration,...
by kenshina
03 Feb 2012, 17:03
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Xpdc Gunung Kerinci 2013 (Part 2)
Replies: 24
Views: 4285

Re: Xpdc Gunung Kerinci 2013 (Part 2)

duluuu... gng ni mmg salah satu gunung idaman..
Mungkin 1 hari nanti sampai la kot...
by kenshina
11 Jan 2012, 16:30
Forum: Galeri
Topic: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun
Replies: 68
Views: 9544

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

---
Image
*cikgu soh amik gambo anak pakma dgn mende hapetah sebelah dia tu.. katanye nak buat kajian
---

rasanya ni karang gunung n bunganya.... boleh juga di jumpai di trek Gng Batu Bujang ke Gng Batu Puith...

:mrgreen:
by kenshina
11 Jan 2012, 16:18
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Semangkok
Replies: 25
Views: 4560

Re: Gunung Semangkok

salam basman, log memang ada.. tp trek dh tutup dek rotan tebal sbb dh 2 tahun org tak masuk.. aritu ngai n geng try bukak balik trek, diorg sampai Sg Merah tp berpatah balik sebb tempoh KDN dah nk expired.. :lidah: Bagus jugak kalu korg berniat nk masuk clearkan trek sampai puncak pulak... leh la o...
by kenshina
11 Jan 2012, 09:00
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Bintang 8-13 Disember 2011
Replies: 8
Views: 2754

Re: Trans Bintang 8-13 Disember 2011

takpe.. tak lari gunung dikejar...
by kenshina
04 Aug 2010, 18:56
Forum: Isu & Gossip
Topic: kematian di Angsi 31-7-2010
Replies: 14
Views: 2637

Re: kematian di Angsi 31-7-2010

takziah pada keluarga mangsa.. penyakit asma mmg complicated.. macam2 punca penyebab asma .. genetic, aktiviti lasak, jangkitan kuman dan jugak alahan.. alahan pulak ada macam2 jenis .. boleh jadi alah pada habuk, bulu binatang, makanan atau debunga.. mebi.. lenkali sesapa yg nak buat program.. kene...
by kenshina
29 Jul 2010, 15:02
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Kamus Gunung Malaysia
Replies: 91
Views: 19711

Re: Kamus Gunung Malaysia

baru tingat..

T - tengok burung... istilah utk orang yg tersilap jalan atau tersalah simpang... kuikuikui...
O - overtimeeee... hehe... trekking sampai lewat malam la...

:mrgreen:
by kenshina
26 Jul 2010, 16:56
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Kamus Gunung Malaysia
Replies: 91
Views: 19711

Re: Kamus Gunung Malaysia

O -otai gunung = oldtimer atau golongan yg dah mendaki sekurang-kurang 50 puncak gunung yang berlainan.. kalu abg gaid tahan mebi spesifik panggil otai gunung tahan... aci tak???? huuhu... L - lik umpai - beg yg tidak dipack dengan kemas a.k.a senget benget bett.. term G7, G11, G12 boleh masuk gak d...
by kenshina
20 Jul 2010, 10:19
Forum: Isu & Gossip
Topic: pesanan dari jabatan hutan GBH
Replies: 28
Views: 3465

Re: pesanan dari jabatan hutan GBH

tapi cik lang tak keje siang la...
by kenshina
20 May 2010, 11:15
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Karrimor Trip : Chemerong-Berembun-Lansir 28-30may 2010
Replies: 197
Views: 12739

Re: Karrimor Trip : Chemerong-Berembun-Lansir 28-30may 2010

meriah pulak trip karrimor neh...
gudlak utk sumer...

ermm.. tadek org nk gogo trip High Sierra ke... :(
by kenshina
19 Apr 2010, 17:39
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kutu Vavi
Replies: 30
Views: 7491

Re: Kutu Vavi

Menda ni masa aku kecik kecik dulu la sebab suka masuk kebun durian yang dekat Bukit Jugra tu. Kalau budak jantan la dia masuk kat anu. Betul betul kat lubang anu tu... rasanya panas menyirap. Lepas tu dia mula bengkak dan gatal. Kalau g Klinik dia akan sapu cream tapi orang kampong selalu buat sap...
by kenshina
12 Apr 2010, 18:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 115
Views: 13222

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

satu kes study. 2. Antara ramai ini, terdapat seorang trekker yang berbadan besar (Si A) (maaf jika menyingung jika berkaitan) yang mempunyai keadaan fizikal yang kurang cergas dan tidak tahu banyak perkara tentang ilmu hutan. c. Si A merasakan rimas jika ada trekker mengikutinya. kalau ada Si A dl...
by kenshina
12 Apr 2010, 18:36
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 115
Views: 13222

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Si A...nie ujud ke.... klau ujud....kita kena dengar cita dia plak...apasal dia suka jln sorang2...mngkin ada sebab kot...mngkin masa tu kpala dia tengah serabut...atau ada menda lain yg memesong kan dia.. dlm ini dunia ada mcm2 prangai manusia... tp aku x brani jln sorang2.....takut salah simpang....
by kenshina
09 Apr 2010, 18:07
Forum: Peralatan
Topic: pemilik haversack KARRIMOR
Replies: 391
Views: 14625

Re: pemilik haversack KARRIMOR

ermm.. nk join boleh?
saya ada botol air karrimor 850 miliL...


:mrgreen:
by kenshina
09 Apr 2010, 18:03
Forum: Peralatan
Topic: Pemilik Petzl!!
Replies: 40
Views: 1611

Re: Pemilik Petzl!!

myo 3
harness
crab
sticker petzl aci tak :lidah:

:mrgreen:
by kenshina
09 Apr 2010, 17:30
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Peninsular Expedition V2 : MEI/JUN 2010
Replies: 37
Views: 6126

Re: Trans Peninsular Expedition V2 : MEI/JUN 2010

am weii...
mmg lama sungguh la kau tak menjenguk banjaran titiwangsa tu..
dah lama dah trek V2 tu jadi hiway.. huhu
by kenshina
06 Apr 2010, 17:04
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Peninsular Expedition V2 : MEI/JUN 2010
Replies: 37
Views: 6126

Re: Trans Peninsular Expedition V2 : MEI/JUN 2010

ermm... menarik gak nih...
lama dh tingin nk trekking ngn otai OB.. :wink:
windu nk trekking ngn adamtom.. huhu
InsyaAllah.. kalu dpt cuti .. nk ikot...


:mrgreen: