Search found 170 matches

by pakcik
05 Feb 2013, 10:45
Forum: Khemah
Topic: Bawa baby masuk hutan
Replies: 80
Views: 19269

Re: Bawa baby masuk hutan

Tak pun,kalu laki nak pakai wrap,carik wrap yang corak loreng askar..pehhh baru semak sghupo pok mak..
by pakcik
05 Feb 2013, 10:42
Forum: Khemah
Topic: Bawa baby masuk hutan
Replies: 80
Views: 19269

Re: Bawa baby masuk hutan

Kihkih..ada penah tgk gamba hasben2 mat saleh pakai wrap ni,alamakkkk tak macho langsung,macam nyah pun ada gak jadinya..haha..wrap ni suai utk org pompuan je kot..
by pakcik
02 Feb 2013, 23:21
Forum: Khemah
Topic: Bawa baby masuk hutan
Replies: 80
Views: 19269

Re: Bawa baby masuk hutan

saya lagi selesa pakai ssc, rasa cam pakai haversack (err karrimor ke, deuter ke takmo wat bw ke hehe)..org rumah rajin la nak ngikat2, tu dia pakai wrap..lagipun anak saya sorg umur dah 3 taun, ssc tu suai sgt le..yg lg sorang tu br 6 bulan elok la pakai wrap..selalu pakai ssc bawak anak yg 3 taun ...
by pakcik
26 Jan 2013, 22:06
Forum: Khemah
Topic: Bawa baby masuk hutan
Replies: 80
Views: 19269

Re: Bawa baby masuk hutan

melati : pakai wrap ke tu?
by pakcik
06 May 2012, 23:17
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung2: Daytrip dari KL
Replies: 17
Views: 5758

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Gunung Tampin Selatan? ikut mana ye? ikut area perumahan tu ke? ke ada jalan lain?
by pakcik
14 Mar 2012, 09:03
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Ular hitam
Replies: 10
Views: 956

Re: Ular hitam

Itu la,ngat nak tabur belerang,tapi skrg musim ujan,takut abis dihanyut dek air..oo,ade yg ketul2 eh?ok2.. Itu ari masa tengah beron,sekali kat lubang salur air ke longkang tu aku nampak pulak kepala dia,pastu lidah jelir2..siap boleh pikir kepala apa ni,tuntung ke sebab dalam longkang rumah aku ni ...
by pakcik
13 Mar 2012, 22:18
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Ular hitam
Replies: 10
Views: 956

Ular hitam

Salam.. Nak tanya sikit la, ular hitam ni anak beranak ke dengan ular senduk/tedung? Sebab sejak akhir2 ni, selalu pulak aku jumpa ular hitam kat rumah, pastu bila nak bunuh, terus dia kembang tengkuk. Bunyi pun boleh tahan horror. Kalau betul dia anak beranak tedung, macam mana tahap poison dia? ka...
by pakcik
29 Dec 2011, 20:24
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Benum v Ulu Cheka - xpdc hujung tahun
Replies: 24
Views: 4372

Re: Benum v Ulu Cheka - xpdc hujung tahun

Ulu Cheka ni kampung Pawang Nong ek?
by pakcik
18 Nov 2011, 20:30
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 23274

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

err muaz,kerja apa ek sampai boleh travel berpuluh2 hari?
by pakcik
13 Nov 2011, 22:38
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: haversack berat
Replies: 26
Views: 1188

Re: haversack berat

batin tu nama dia Caring? caring la kot orangnye..keh keh keh..
by pakcik
28 Jun 2011, 23:55
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu
Replies: 34
Views: 1819

Re: Jumpa pendaki pompuan sorang2 kat trek bkt kutu

Wahahaha haru weiiii...tapi cam agak tak masuk akal dia nak terus balik bila sampai kat parking..takkan taknak tunggu team turun langsung kot..ayoooo..
by pakcik
23 Jun 2011, 23:39
Forum: Peralatan
Topic: GPS Vs Cigarete FM transmitter
Replies: 12
Views: 1471

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

fm transmitter ni yg player usb yang cucuk kat tempat nyala rokok tu ke?
by pakcik
21 May 2011, 00:09
Forum: Peralatan
Topic: corbon steel?stainless steel?
Replies: 26
Views: 1394

Re: corbon steel?stainless steel?

nadir wrote: carbon steel secara amnya - lebih keras , lebih mudah diasah , lebih lama tajam ,
sebab apa saya punya CS tajam tak lama ek? salah cara asah ke? ada teknik2 ke nak asah kasi tajam sungguh? kalau ada yang tau teknik asah yang betul, boleh kongsi?
by pakcik
20 May 2011, 23:53
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: koleksi gng ahli GO
Replies: 7
Views: 2360

Re: koleksi gng ahli GO

belah kiri rupe cam sam cromok..
by pakcik
21 Mar 2011, 00:39
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: What Is Aurat...?
Replies: 18
Views: 4541

Re: What Is Aurat...?

pakai tight ngan seluar pendek..kihkihkih....klaka aku nengok...
by pakcik
13 Feb 2011, 22:45
Forum: Khemah
Topic: Blog Hutan Hujan
Replies: 15
Views: 2686

Re: Blog Hutan Hujan

orga, font ape yg ko guna utk tajuk2 sume tu?
by pakcik
13 Feb 2011, 22:36
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: susah meter untuk g7
Replies: 54
Views: 2495

Re: susah meter untuk g7

Hikayat ni bagi kat Metalasia, buleh bikin album nih...hhehe...
by pakcik
04 Jan 2011, 21:46
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: SAPE PENAH BELI BARANG KAT KORBU OUTDOOR....KAT MUDAH.COM
Replies: 41
Views: 7715

Re: SAPE PENAH BELI BARANG KAT KORBU OUTDOOR....KAT MUDAH.CO

murah dan berkualiti? ahakss..kalo dia kate ori kasik manufacturing warranty ler..hehe :D jgn le komen mcm awak nk burukkan bisnes org tuh ngai... orang kite gak tuh... :D brader, kalau orang kite yang bisnes, tapi kualiti out habis dan (mungkin) menipu, nak kene sokong jugak ke? tak sehat gini ni ...
by pakcik
12 Dec 2010, 21:40
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Serangan Gajah Liar a.k.a Gajah Naik Minyak
Replies: 9
Views: 689

Re: Serangan Gajah Liar a.k.a Gajah Naik Minyak

jap lari topic jap...betul ke eh, aku penah dengar2 cerita, ada sultan negeri mana tah, pahang kot, dia ada bela gajah, tp gajah tu dah dilepaskan dalam hutan..betul ke? nama gajah tu kalau tak silap aku husin nama dia...betul ke? ke aku kene kencing dgn tukang cerita tu?
by pakcik
19 Jul 2010, 22:28
Forum: Kedai
Topic: jaket dlm almari nak lego
Replies: 1
Views: 1076

Re: jaket dlm almari nak lego

bos, dua2 TNF available lg ke?
by pakcik
14 May 2010, 23:45
Forum: Peralatan
Topic: berghaus rucksack liner (review)
Replies: 29
Views: 843

Re: berghaus rucksack liner (review)

kehkehkeh...cam panty liner lak nama dia....
by pakcik
05 May 2010, 18:44
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: Ankle Sprain (Sprained ankle; ankle injury; ankle pain)
Replies: 20
Views: 1183

Re: Ankle Sprain (Sprained ankle; ankle injury; ankle pain)

forestgump wrote:
pakcik wrote:garam lampu merah tu ape bang?
Alaaaa....kan ada jual merata2...kat Plaza GM Chow Kit pun ada....lampu batu garam tu?
woooo...tau2...
by pakcik
04 May 2010, 22:37
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: 'Secukup rasa' atau bawang2
Replies: 53
Views: 9734

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

bawak bahan2 instant tu, ada kemungkinan tak plastik bungkus dia dibuang masa dalam hutan? yang prihatin kepentingan jaga kebersihan hutan, ok la, tak buang...jenih yang kepala-hangguk-dia-tak-prihatin? sama jugak makanan dalam tin...dah malas nak kemek2kan dan masuk dalam beg, tinggalkan je...sebab...
by pakcik
28 Apr 2010, 19:17
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 2519

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

bett, aku suka la ko nye tulih2 kat bawah tu, yg tulih omputih tu...getting down mandatori woo, takkan taknak balik, nak keje camne, nak jumpe bini camne...kihkihkih...err,tabley tekan2 button `like' cam pesbuk ke? hehehe....
by pakcik
28 Apr 2010, 13:53
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 2519

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

bukan ke `peraturan tak bertulis' yang utama masa treking, jgn jalan sorang? ke aku je yg paham cenggitu?
by pakcik
27 Apr 2010, 23:38
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Mt Chamah dan Ulu Sepat(CUS) 5-9 Jun 2010
Replies: 45
Views: 5545

Re: Mt Chamah dan Ulu Sepat(CUS) 5-9 Jun 2010

wau, ramainye budak2 u pegi...tgh cuti kot?
by pakcik
27 Apr 2010, 23:26
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 2519

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

wui, seriau woi bila dah sesat nih...kejap pun jadik la, panik dtg tiba2, tabley kontrol punya...aku ngan kawan penah lost jugak dgn grup depan ngan grup belakang masa kat tahan...pehh sejak tu jgn harap aku nak berpisah dgn grup, tak kesah la grup dpn ke belakang...
by pakcik
16 Apr 2010, 20:56
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 12595

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

matsaiko wrote:kalo aku,aku beli sebotol air zapel,aku kasi minum bg habis pastu aku gantikan dgn minyak masak...dari jauh dia nampak air 'zapel' mesti menyelerakan... :mrgreen:

kawan aku sorg dulu dah penah kena dah !!!
member aku dulu penah minum air kabaid, banyak plak tu...lagi haru!!
by pakcik
11 Apr 2010, 20:50
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 12595

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

betterman wrote: budak tu pon dah tak naik gunung dah...
kecik hati dgn aku kot kui kui kui
kehkeh, tu naik gunung masuk utan suka2 la tu kot, ngikut kengkawan atau kene paksa...kalu tegar buat la cemane pun, kene marah ke, pastu masuk utan balik, minat punya pasal...
by pakcik
09 Apr 2010, 00:14
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 12595

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Seperti yang lain lain dah cakap berkenaan ego. Bukan senang nak mengawal ego ya tak. betul tu, jangan bikin pasal dengan ego wooo...kengkadang sendiri pun bleh jadi terego gak, lagi2 penat, pressure, psycho masa dlm utan...tabley kontrol punya...dok depan PC ni bleh la ngaku tak ego sbb takde teka...
by pakcik
06 Apr 2010, 14:46
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 12595

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Nota tambahan; a. Si A beranggapan trekker hadapan sepatutnya menjaga beliau di trek b. Oleh kerana day trip, majority atau hampir keseluruhannya tidak membawa lampu suluh c. Si A merasakan rimas jika ada trekker mengikutinya. dari situasi ini, apa pandangan anda a dgn b aku tak terkejut sgt...tapi...
by pakcik
04 Dec 2009, 23:49
Forum: Klinik Gunung
Topic: BESI - Dari mana?
Replies: 41
Views: 1147

Re: BESI - Dari mana?

Peranan biologi Besi dalam bentuk zat besi amat penting bagi semua organisma, kecuali bagi sebahagian kecil bakteria. Ia kebanyakannya disisipkan dengan stabil dalam logamprotein (metalloprotein), kerana sekiranya terdedah atau dalam bentuk bebas ia menyebabkan penghasilan radikal bebas yang kebias...
by pakcik
24 Jul 2009, 11:27
Forum: Pandu Arah
Topic: Astronomi
Replies: 18
Views: 1294

Re: Astronomi

hoh..dari link yg brader jenal bagi tu, aku terjumpa plak link nih, bleh cek lintasan2 kat angkasa, dr tempat korang sendiri, pukul brape, ari ape sume...gi sini --> http://spaceweather.com/flybys/country.php tp, camne nak tentukan benda tu adalah objek yg dijangkakan akan melintas? ISS melintas mis...
by pakcik
23 Jul 2009, 10:58
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: JEMPUTAN KEMBARA KE GUNUNG NUANG (08hb - 09hb Ogos09')
Replies: 93
Views: 9290

Re: JEMPUTAN KEMBARA KE GUNUNG NUANG (08hb - 09hb Ogos09')

pehhh...ini trip versi `Cari Menantu' nih...hahaha...
by pakcik
23 Jul 2009, 10:23
Forum: Pandu Arah
Topic: Astronomi
Replies: 18
Views: 1294

Re: Astronomi

dulu kat rumah aku, kat area2 gunung tampin tu ade perkampungan orang asli...bila jadi je gerhana bulan, diorg main gendang...eh, kite cite gerhana matahari eh?hehehe...
by pakcik
30 Jun 2009, 16:45
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Majalah MyKembara..mane menghilang?
Replies: 37
Views: 1114

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

nadir wrote:
Pendapat akular, baik buat JV dengan yang dah terbukti berjaya, banyak nasihat boleh dikongsi , pelbagai infrastruktur telah pun tersedia.
stuju...JV je, tinggal nak bagi idea ttg content je...yg lain2, material, printing, partner JV (e.g karangkraf)tu dah arif..
by pakcik
29 Jun 2009, 15:47
Forum: Klinik Gunung
Topic: BESI - Dari mana?
Replies: 41
Views: 1147

Re: BESI - Dari mana?

Hmmm... Topik yang bagus... Kejadian insan dari tanah... Tanah mewakili segala logam dan apa saja unsur kimia yang terkandung di dalamnya. So unsur besi pasti ada dalam jasad kita. Elemen besi dikaitkan dengan kekuatan, tenaga, dan semangat dan keberanian. Dalam perbomohan Melayu, besi atau tahi be...
by pakcik
12 Jun 2009, 16:17
Forum: Klinik Gunung
Topic: Post mortem
Replies: 28
Views: 1069

Re: Post mortem

betol, PM ni aku peratikan makin jarang diamalkan...dulu masa wat program kat kolej, abes je program trus wat PM. Tp bila dah abes blaja, nk trip pn buat sendiri2, suka2, abes je trip trus wat hal masing2. pada aku PM ni sgt penting cam 6anan9 ckp. segala kekurangan, kesilapan, disiplin dan penambah...
by pakcik
11 Jun 2009, 12:51
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Majalah MyKembara..mane menghilang?
Replies: 37
Views: 1114

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

aku rase la kan, aku rase je, majalah tu bungkus sebab die muncul masa industri pendakian blom berkembang sepenuhnya...kira baru nak stat2 main mainstream nye line...pendaki2 tegar yang ade pun bleh dikira dgn jari, dan sume tu kengkawan jugak...so, bila buat majalah pun, kengkawan tu je yg beli, sb...