Search found 1567 matches

by JeNaL
29 Oct 2013, 14:53
Forum: Isu & Gossip
Topic: 20131029 KES GUNUNG RABONG.
Replies: 5
Views: 2659

20131029 KES GUNUNG RABONG.

UPDATE KES RABONG : dari info saya dapat. group ni dari UNITEN, seramai 22 orang lelaki dan perempuan, trip masuk 25/10 dan patut kluar pada 27/10 . antara perertanya adalah Ahmad Najmuddin & Mohd Haziq. Laporan polis dibaut di Balai Polis Jinjang oleh keluarga mangsa. Buat masa ini, Polis dan Guide...
by JeNaL
14 Feb 2013, 19:53
Forum: Isu & Gossip
Topic: Pendaki Gunung Tahan maut akibat sesak nafas
Replies: 17
Views: 6003

Re: Pendaki Gunung Tahan maut akibat sesak nafas

tgk anak masih kecil.... hmm tersentuh lak hati ni.
semoga dipermudahkan segala urusan.
al-fatihah
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:53
Forum: Log Gunung
Topic: Cempakasari - Xpdc Gunung Liang East & West - 16-17/9/2006
Replies: 2
Views: 333

Cempakasari - Xpdc Gunung Liang East & West - 16-17/9/2006

yesss!!!! sucsess...tp pewai tk hingat..pancit giler2.. yg pegi 1) bro muzs 2) mail 3) aku 4) boipren aku ler sapa lgi...muakak 6.30-tiket bus transnasional dr b'worth ke ipoh..tp apa kn daya bus lewat tiba so pukul 7.00ptg baru bertolak..dlm perjalanan sms mail konpom kn betul ker trip nie menjd..d...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:51
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Rajah 25 - 26 Mei 2006
Replies: 0
Views: 252

Bett - Gunung Rajah 25 - 26 Mei 2006

Report by lypan Xpdc Gunung Rajah Bentong 25 - 26 Mei 2006 Ahli xpdc seramai 4 orang Ketua Projek : Bett Guide : Rob 25 Mei 2006 – Khamis Kuala Lumpur – Bentong – Air Terjun Chamang – Puncak Rajah 8.00am Gerak dari menuju ke Bentong. Breakfast di Genting Sempah. Singgah di pekan Bentong untuk tapau ...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:51
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Ulu Semangkuk 16 April 2006
Replies: 0
Views: 222

Bett - Gunung Ulu Semangkuk 16 April 2006

Gunung Ulu Semangkuk - 16 April 2006 Ahli xpdc : 34 orang Kitorang gerak dari Terminal Putra Gombak pukul 8 pagi Target ialah first check point iaitu Kuala Kubu Baru (KKB) untuk breakfast dan tapau lunch. Konvoi 6 biji kereta iaitu kereta matsaiko, hensem, isekb, abang amin, primeroast dan rob. Sing...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:50
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Suku 21 Feb 2006
Replies: 0
Views: 223

Bett - Gunung Suku 21 Feb 2006

Suku success!! Dari kL 10 orang bett amoi pisha eppot nazzly tomot budin hensem chimm pogo dari ipoh adli ngai salan topoi am mmg gila lah.... gi naik gunung hari selasa iaitu hari bekerja... tapi aku off day... nak follow nyer pasal sanggup bebudak nie amik mc dan on leave... hahaha dari KL pukul 9...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:49
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Liang East West 9 - 11 Disember 2005
Replies: 0
Views: 262

Bett - Gunung Liang East West 9 - 11 Disember 2005

Jumaat – 9 Disember 2005 Sampai di Terminal Putra Gombak dalam pukul 11.30 malam. Memang lewat dari masa yang dijanjikan iaitu pukul 10 malam. Tak buleh nak elak dah, bukan disengajakan. Hari nie memang hari kelam-kabut sedunia. Lepas Jumaat gi keluar gi beli ration yang tak cukup, pergi rumah mentu...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:48
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Bubu 23 - 26 Mac 2001
Replies: 0
Views: 223

Bett - Gunung Bubu 23 - 26 Mac 2001

AHLI-AHLI EKSPEDISI GUNUNG BUBU KHGian 1. Betterman - seorang kapla jingga yang sporting dan suka mengentutkan diri sendiri. 2. Aweng - guide yang fit dan masih lagi kuat kentut!! 3. Effa – asyik gelak ajer dan suka gaduh dengan Fadilth. 4. Angah - budak manja tapi still gagah perkasa. Tak padan den...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:48
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Yong Yap 6 – 9 Julai 2001
Replies: 1
Views: 342

Bett - Yong Yap 6 – 9 Julai 2001

EKSPEDISI GUNUNG YONG YAP : 6 JULAI – 9 JULAI 2001 Ahli-ahli ekspedisi (semua KHGian) 1. aweng – berjaya naik keretapi kali nie, syabas inspektor sahab 2. budin – otai yong yap nie. Dah 4 kali naik 3. jackal – pon dah naik yong yap. Seorang penyanyi dangdut yang baik 4. bett – dapat join hasil derma...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:46
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Besar Hantu 28 - 29 Julai 2001
Replies: 0
Views: 211

Bett - Gunung Besar Hantu 28 - 29 Julai 2001

28 Julai 2001 11 pagi Sampai di Kg Chenah. Parking kereta kat dalam balai polis 12 t/hari Gerak naik 4WD. Memula lalu jalan tar. Bila dah masuk jalan tanah merah, kalah Yong Yap punya trek. 2 ptg Sampai di Perkil iaiut check point terakhir. Dekat dengan kg orang asli. Packing apa-apa yang patut. Pen...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:46
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Transpex Korbu - Gayung - Yong Belar 28 Aug - 1 Sept
Replies: 0
Views: 237

Bett - Transpex Korbu - Gayung - Yong Belar 28 Aug - 1 Sept

Ekspedisi Trans Korbu-Gayong-Yong Belar ini di adakan adalah bertujuan untuk menunaikan hajat dua orang rakan (Allahyarham Rohan & Sepoi). Bilangan ahli untuk ekspedisi kali ini agak ramai, iaitu 20 orang. Bett Budin Jackal Reen Botak Ina Effa Aweng Syahrul Shah Nadir Daud Pet Edy Badang Kajang Fazi...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:39
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Batu Putih 27/04/01 – 01/05/01
Replies: 0
Views: 218

Bett - Gunung Batu Putih 27/04/01 – 01/05/01

" WELCOME TO THE ROCK " – WHITE STONE STILL COLD 27/04/01 – 01/05/01 PESERTA Betterman @ tenuk laici tapioca/orang asli pakai colombia Budin @ kaki kembung pembekal sumi…modal..ahhh..aku tau la kaki kau tak kena air panas.. Aweng @ abeing tapirus Indicus/juga orang asli pakai colombia Apiesnyer @ ja...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:38
Forum: Log Gunung
Topic: cempakasari - Xpdc Gunung Benum
Replies: 0
Views: 213

cempakasari - Xpdc Gunung Benum

http://cempakasari.multiply.com/journal/item/10/Xpdc-Gunung-Benum-Raub Gunung Benum (2107m) terletak di Raub Pahang & merupakan gng yg ke-10 tertinggi di semenanjung malaysia. Perjalanan dr Kl ke Sg. Klau mengambil masa lebih kurang satu jam setengah. Sg. Klau sebuah pekan kecil yg rata2 penduduk ny...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:34
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Gunung Tahan 6 Feb - 13 Feb 2005
Replies: 0
Views: 232

Bett - Gunung Tahan 6 Feb - 13 Feb 2005

Hari pertama - 6 feb 2005 - KL - merapoh Berkumpul di Maju Curry House. Lepas maghrib gerak ke Hentian Putra menaiki LRT. Sampai kat stesen PWTC hujan lebat pulak tuh. awal-awal dah kena take five. Dalam kol 8.30 hujan still tak berhenti, kena pegi jugak nie. So ramai-ramai meredah hujan dari stesen...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:32
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Chamah – Ulu Sepat (17.4.2004 - 25.4.2004)
Replies: 0
Views: 245

Bett - Chamah – Ulu Sepat (17.4.2004 - 25.4.2004)

Ekspedisi Chamah – Ulu Sepat 17 April – 25 April 2004 Komuniti Rekreasi Melayu.com Baru-baru ini, Komuniti Rekreasi Melayu.com (RMDC) telah membuat satu ekspedisi ke Gunung Chamah – Ulu Sepat yang terletak di sempadan Perak – Kelantan. Ahli ekspedisi yang terdiri dari 9 lelaki dan 2 perempuan ini ad...
by JeNaL
18 Nov 2012, 14:31
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - GUNUNG BENUM (29.4.2005-2.5.2005)
Replies: 0
Views: 222

Bett - GUNUNG BENUM (29.4.2005-2.5.2005)

EKSPEDISI GUNUNG BENUM 29 APRIL – 2 MEI 2005 Bersempena dengan cuti Hari Pekerja baru-baru ini, sekumpulan pendaki yang bernaung di bawah bendera KembaraHutanGunung (KHG) telah membuat satu ekspedisi ke Gunung Benum yang terletak di Daerah Raub, Pahang. Ahli-ahli ekspedisi terdiri daripada 7 orang p...
by JeNaL
17 Nov 2012, 19:46
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012
Replies: 28
Views: 7466

Re: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012

Lokasi terakhir di lihat
Heading
Nama
Umur
by JeNaL
30 Oct 2012, 14:23
Forum: Isu & Gossip
Topic: Insiden di Gunung Nuang
Replies: 15
Views: 4253

Re: Insiden di Gunung Nuang

kes 22.10.2012
by JeNaL
24 Oct 2012, 11:49
Forum: Isu & Gossip
Topic: KES SESAT 2012 10 Gunung Nuang
Replies: 19
Views: 6154

KES SESAT 2012 10 Gunung Nuang

Salam,

ada sesape tau detail cerita ni. kes macam ni tak best rasanya sembang kat FB.

*** sape ada TOPO MAP kawasan ni... yg softcopy lagi baik.
by JeNaL
19 Sep 2012, 08:50
Forum: Khemah
Topic: sembang powil-part 2
Replies: 137
Views: 26972

Re: sembang powil-part 2

mawi lama tak tej tarik ngan ko
by JeNaL
03 Aug 2012, 14:52
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: sunyi sepi
Replies: 75
Views: 14887

Re: sunyi sepi

ehheh aku balik kedah ni mesti byk punya...
by JeNaL
03 Aug 2012, 09:45
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: sunyi sepi
Replies: 75
Views: 14887

Re: sunyi sepi

phob, ko ada gambar gunung yg menarik tak... nak masuk dlm buku utk UPM la

atau sesapa lagi ada gambar lagi....
by JeNaL
25 Jun 2012, 12:43
Forum: Khemah
Topic: sembang powil-part 2
Replies: 137
Views: 26972

Re: sembang powil-part 2

mana tempat baik punya boleh service saya punya Winch....
by JeNaL
24 May 2012, 23:55
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: Rescue First Aid
Replies: 7
Views: 483

Re: Rescue First Aid

pbsm pun ok
by JeNaL
14 May 2012, 19:11
Forum: Galeri
Topic: buku Gunung di Malaysia
Replies: 3
Views: 2098

Re: buku Gunung di Malaysia

BAB 1 : Pengenalan - Definisi Denai dan Gunung - Kepentingan Denai dalam Rekreasi dan Pelancongan BAB 2 : ASAL USUL DAN PENUBUHAN AWAL DENAI-DENAI GUNUNG BAB 3 Peluang dan kelebihan Aktiviti Penjelajahan Gunung di Malaysia - Pengenalan - Kedapatan Sumber Semulajadi Fizikal yang Kaya - Taburan Kemunc...
by JeNaL
14 May 2012, 10:13
Forum: Galeri
Topic: buku Gunung di Malaysia
Replies: 3
Views: 2098

buku Gunung di Malaysia

salam semua, saya mendapat jemputan dari saudara John pensyarah UPM untuk buat buku berkaitan Gunung di Malaysia. Untuk itu saya perlukan byk gambar untuk dimuatkan dalam buku tersebut. sesiapa yg mempunyai gambar dan ingin gambarnya diterbitkan dlm buku boleh la menghantar kepada saya dlm bentuk si...
by JeNaL
02 May 2012, 20:11
Forum: Khemah
Topic: Cari Geng Skuba Gunung Online
Replies: 37
Views: 7619

Re: Cari Geng Skuba Gunung Online

salam,

mintak kerjasama En Jenal jikalau boleh padamkan no handphone arwah Syed Nassir tu..

terima kasih...
noted
by JeNaL
01 May 2012, 23:34
Forum: Khemah
Topic: Kepulauan Semporna - travel log
Replies: 8
Views: 2783

Re: Kepulauan Semporna - travel log

heehe terbaikk
by JeNaL
12 Apr 2012, 19:43
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Wajibkah guider untuk ke puncak Gunung Bintang?
Replies: 4
Views: 1653

Re: Wajibkah guider untuk ke puncak Gunung Bintang?

hantu gunung.... jom la suai kenal dulu,,,, bila dah kenal baru senang nak sembang kan... heheheh tetiba jer post minta pendapat...cuba cari tempat nak kenalkan diri tu.
by JeNaL
09 Apr 2012, 15:59
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17387

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

sebenarnya selepas google dan buat sedikit research aku dah jumpa sape si beirut ni bila aku nampak topik ni. tapi aku malas nak sebarkan sape dia sebenarnya cuma ada individu tertentu jer aku maklumkan. so harap si beirut ni maklum yg aku tau dia punya identiti. harap beliau lebih bersifat dan bers...
by JeNaL
06 Apr 2012, 11:19
Forum: Khemah
Topic: Cari Geng Skuba Gunung Online
Replies: 37
Views: 7619

Re: Cari Geng Skuba Gunung Online

Start In Tioman MegaDive 2012 .... Pendaftaran telah dibuka... - Open water PADI Dive Course RM999 + RM50 ( commitment Fees ) *** ( Hanya Tinggal 15 tempat sahaja ) - Leisure Dive RM 499 + RM 50 ( Commitment Fees ) *** ( Sudah ada 50 orang peserta ) - Snorkeling RM 299 + RM 50 ( Commitment Fees ) **...
by JeNaL
06 Apr 2012, 11:16
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17387

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

asik gosip jer... ni sape yg naik bujang melaka... masalah sampah ada lagi ker...
by JeNaL
04 Apr 2012, 18:18
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17387

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

apa yang penting kerjasama... hmm teguran dari admin la.. beirut, kalau nak luahkan perasaan pun kenal la diri dulu. ni macam hantar surat layang supaya orang tak kenal.
by JeNaL
02 Apr 2012, 11:24
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Ular hitam
Replies: 10
Views: 559

Re: Ular hitam

Ular Tedung Senduk (Naja tripudians[2] atau Naja kaouthia[3]) ialah sejenis Ular Tedung. Ia merupakan spesies ular tedung yang memiliki tanda bulat pada gebeng lehernya, tidak seperti ular tedung India ("Indian cobra"). sumber http://ms.wikipedia.org/wiki/Ular_Tedung_Senduk Ular Tedung Selar (Ophiop...
by JeNaL
01 Apr 2012, 00:47
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Ular hitam
Replies: 10
Views: 559

Re: Ular hitam

tak semua spesis ular tedung senduk boleh menyembur... tak silap spesis yg ada sebelah selatan (area johor) jer yg byk boleh menyembur.
by JeNaL
07 Mar 2012, 11:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: Sejuk tujuh jam atas gunung
Replies: 14
Views: 3363

Re: Sejuk tujuh jam atas gunung

ramai yg tak tau apa itu pengurusan risiko
by JeNaL
06 Mar 2012, 17:21
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/2012)
Replies: 106
Views: 14894

Re: Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak ( 30/3/2012 - 1/4/201

Salam Lily, 1. saya baru tgk video kat youtube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QCqNGkyj6fM ) pasal sampah kat Bujang Malaka ni. Tak la byk, tapi cukup untuk membuatkan ketidak seleseaan untuk masa depan. 2. kalau tidak keberatan tolong la clearkan sikit sampah yg ada kat sana...
by JeNaL
05 Mar 2012, 11:04
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12926

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

heheh tahukah anda, selain projek jambatan emas ni kira zaman dulu ka...., tapi zaman moden ni ada satu lagi projek cable car dlm cadangan dari ladang IOI hingga ke bawah sikit dr pencawang telekom... dia punya line nanti selari dengan jalan yg baru buat tu yg nak ke taman lagenda... kalau anda masu...
by JeNaL
05 Mar 2012, 10:57
Forum: Khemah
Topic: sembang powil-part 2
Replies: 137
Views: 26972

Re: sembang powil-part 2

tetibe je sunyi topik ni..
hehehe aku tgh polish powil aku....
by JeNaL
05 Mar 2012, 09:55
Forum: Isu & Gossip
Topic: Titik tengah Semenanjung Malaysia
Replies: 4
Views: 2684

Re: Titik tengah Semenanjung Malaysia

shahrul, terima kasih kongsi ilmu buat masa sekarang ni untuk GPS stil guna datum Kertau 1968 lagi la... ni serba sedikit berkaitan Kertau 1968 dan Timbalai 1948 Kertau 1968 is a geodetic datum first defined in 1968 and is suitable for use in Malaysia - West Malaysia; Singapore.. Kertau 1968 referen...