Search found 35 matches

by Manpahang
12 Nov 2011, 00:58
Forum: Pandu Arah
Topic: tips pendek survive dalam hutan 2
Replies: 25
Views: 1397

Re: tips pendek survive dalam hutan 2

Bukan cermin shahrul. Berjanggut karang kau nak tunggu api nyala. Kita guna kanta pembesar atau lens. Kalau guna cermin biasa untuk tgk cukur janggut bolehlah :mrgreen: Lain daripada tu boleh guna bamboo firesaw (senang sket kot dari bow drill), batu sungai yang ada quartz byk, magnesium firestarte...
by Manpahang
12 Nov 2011, 00:55
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Baju GO
Replies: 54
Views: 1622

Re: Baju GO

wah ada bid2 ni bang..eheh
by Manpahang
12 Nov 2011, 00:54
Forum: Khemah
Topic: hatyai??
Replies: 15
Views: 3332

Re: hatyai??

tq gak info ni..eheh
by Manpahang
12 Nov 2011, 00:51
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 21841

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
by Manpahang
19 Sep 2011, 09:49
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: pendaftaran peniaga
Replies: 20
Views: 674

Re: pendaftaran peniaga

setuju peniaga yg kerap post kat kedai dikenakan yuran..atau dikenakan limit..dah register kurang2 setahun baru boleh meniage..
kalau tidak lg ramai yg masuk go semata-mata nk meniage..topik lain jengah pun tak..
by Manpahang
28 Jun 2011, 02:49
Forum: Peralatan
Topic: Parang/Duku Chandong
Replies: 20
Views: 1651

Re: Parang/Duku Chandong

memang takder temin ke parang tu?
by Manpahang
28 Jun 2011, 02:47
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Mengenali haiwan melalui tapak kaki dan langkah keselamatan
Replies: 37
Views: 1470

Re: Mengenali haiwan melalui tapak kaki dan langkah keselama

ular karang bahaya tak?..pernah dengar tp tak tahu..di mana biasa habitat dia?
by Manpahang
28 Jun 2011, 02:39
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: 2 peralatan terpenting yang wajib ada dalam "backpack"anda
Replies: 49
Views: 2981

Re: 2 peralatan terpenting yang wajib ada dalam "backpack"an

2 peralatan terpenting bg man ialah parang dan survival pack..
by Manpahang
28 Jun 2011, 02:31
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Saya orang baru
Replies: 9
Views: 1383

Re: Saya orang baru

welcome..
by Manpahang
17 Jun 2011, 10:46
Forum: Kedai
Topic: Solar Charger
Replies: 14
Views: 2916

Re: Solar Charger

orga wrote: atau sangkutkan ke beg ketika trekking..
Image
waah..lawa beg bang. granite gear depan macpac kt belakang.. :lol:
by Manpahang
17 Jun 2011, 10:41
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya
Replies: 41
Views: 2206

Re: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya

aku pn penah sesat gak...tapi masa tu kat irau dalam perjalanan pulang dr puncak..aku bkn orang y terakhir, kat blakang aku ada dalam 4 orang termasuk yang kakinya cramp...yang aku pelik masa aku jalan tu aku x nmpk yang orang blakang potong aku (salah haku gak jalan sorang) tp y pasti diorang x ja...
by Manpahang
17 Jun 2011, 10:34
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 998

Re: survival

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Tak juga
Ada sesetengah binatang memiliki daya immium yang lebih tinggi, dan bukan semuanya kita buleh makan. Tapi kalau ikut teory yang monyet makan kita buleh makan sebab sistem jenatik monyet hampir dengan manusia.
Lebihnya kita dikurniakan akal dan peralatan untuk lebih survive
trimas..
by Manpahang
15 Jun 2011, 15:41
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 998

Re: survival

man nak tanya ni..betul ke kita boleh makan apa saja buah yg binatang makan?
by Manpahang
15 Jun 2011, 15:38
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: hydration bladder 4 liter
Replies: 3
Views: 196

Re: hydration bladder 4 liter

sampai 4 liter ke..banyak tu
by Manpahang
06 May 2011, 08:58
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tapak Kemah
Replies: 20
Views: 838

Re: Tapak Kemah

ada orang cakap, kalau boleh elakkan buat tapak khemah di lidah air, darat dan angin..tak berapa jelas penerangan yg man dapat ttg perkara ni..ada sesiapa boleh membantu?
by Manpahang
06 May 2011, 08:51
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: apa jenama ni?dari mana?
Replies: 15
Views: 1057

Re: apa jenama ni?dari mana?

antler ni brand dr UK, siapa yg biasa main barang uk dia tahu la..
ni website dia http://www.antler.co.uk
boleh tengok pasal model dan harga sekali..
harap membantu..
by Manpahang
06 May 2011, 08:44
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 2115

Re: Kesan lokasi jike sesat?

kalau bukan bulan penuh ..sambung kan hujung ngan hujung utk tau utara selatan dia... .. salam..nak pastikan sikit lagi ni..bila disambung hujung ke hujung, mcmn nak tahu yang mana utara yang mana selatan? simple..kalo bulan sabit tengok arah melengkung ke mana..sblm tengah malam, ia menunjuk ke ba...
by Manpahang
08 Apr 2011, 17:32
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 2115

Re: Kesan lokasi jike sesat?

rembau wrote:
kalau bukan bulan penuh ..sambung kan hujung ngan hujung utk tau utara selatan dia...
..
salam..nak pastikan sikit lagi ni..bila disambung hujung ke hujung, mcmn nak tahu yang mana utara yang mana selatan?
by Manpahang
07 Apr 2011, 11:38
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 2115

Re: Kesan lokasi jike sesat?

Kalu sesat kita kena peka gan suasana persekitaran kita... Contohnya - arah air sungai mengalir, pandu arah berdasar arah bulan pada waktu malam yang ada bulan, arah matahari dan sebagainya... Ini sebagai panduan asas saja... cemana ek nak pandu arah berdasar arah bulan pada waktu malam?..contohnya...
by Manpahang
07 Apr 2011, 11:33
Forum: Galeri
Topic: melawat route baru...
Replies: 26
Views: 6527

Re: melawat route baru...

lawa trek. kena try ni
by Manpahang
07 Apr 2011, 11:25
Forum: Kedai
Topic: Osprey TALON 33L (SOLD)
Replies: 3
Views: 1162

Re: Osprey TALON 33L

macam beg abg herman ni..
by Manpahang
07 Apr 2011, 11:23
Forum: Kedai
Topic: Pengumuman!! Barang2 dari UK sudah sampai!!
Replies: 45
Views: 6661

Re: Pengumuman!! Barang2 dari UK sudah sampai!!

ni belum cukup bersepah-sepah dan berbelas-belas ni. ada lagi ke?
by Manpahang
07 Mar 2011, 21:05
Forum: Khemah
Topic: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia
Replies: 39
Views: 8949

Re: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia

Al Fatihah dan takziah keluarga arwah..

arwah mmg terbaik masa SWG..
by Manpahang
07 Mar 2011, 21:00
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Rembau-Tampin (peak : dato, rembau, gagak, tampin)
Replies: 275
Views: 25802

Re: Trans Rembau-Tampin (peak : dato, rembau, gagak, tampin)

saya sokong dan cadangan ditutup...en orga mesti pegiiiii.. :roll: :roll:
by Manpahang
07 Mar 2011, 20:57
Forum: Galeri
Topic: Krakatoa 2011
Replies: 47
Views: 10703

Re: Krakatoa 2011

kalau kombinasi abe mat ngan en orga lagi la mantopp..
kasi test satuu....
by Manpahang
04 Mar 2011, 19:21
Forum: Khemah
Topic: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia
Replies: 39
Views: 8949

Re: Alfatihah : Zaidi Bidin dah meninggal dunia

Al Fatihah..wlaupun tak pernah trekking sama..tp abg zaidi mmg idola terbaik..
by Manpahang
04 Mar 2011, 19:18
Forum: Galeri
Topic: Krakatoa 2011
Replies: 47
Views: 10703

Re: Krakatoa 2011

first time man baca artikel gunung sampai bergegar dada la..
phewww..bukan nak jerk abg orga..tp abg mmg org yg pikir luar kotak la..
gaya bahasa dan penceritaan mcm rasa yg membaca pun ada di krakatoa..tahniahhhh
by Manpahang
04 Mar 2011, 18:47
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: gunung sesuai untuk daypack
Replies: 25
Views: 5237

Re: gunung sesuai untuk daypack

kalau n9,
-gunung datuk
-gunung angsi
-gunung berembun
-gunung jono
-gunung pasir
by Manpahang
04 Mar 2011, 18:01
Forum: Peralatan
Topic: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus
Replies: 18
Views: 635

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

karrimor ada kelebihan sendiri, berghaus pun ada keistimewaan..
tak aci la kalau nak banding brand..
lg baik kalau banding model antara 2 jenama ni..
baru boleh compare sebelah2..
by Manpahang
29 Jan 2011, 13:54
Forum: Kedai
Topic: 2011 DEUTER FUTURA 32
Replies: 6
Views: 2046

Re: 2011 DEUTER FUTURA 32

nk tumpang tya..ni deuter ori ke?
by Manpahang
09 Jan 2011, 18:52
Forum: Kedai
Topic: Macpac Cascade 65 For Sale.
Replies: 20
Views: 4070

Re: Macpac Cascade 65 For Sale.

lapislazula wrote: beg mmg waterproof sbb pnah kehujanan sbb raincover tertinggal. dan brang kt dlam mmg x bsah.
waterproof ?? bukan beg ni ada zip kt sleeping bag compartment ke..air boleh masuk situ kan..

kalau water resistant tu mungkin le kot..
by Manpahang
09 Jan 2011, 18:40
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tapak Kemah
Replies: 20
Views: 838

Re: Tapak Kemah

minyak anti ular?..oh ada eh..camne rupa dia eh
by Manpahang
11 Dec 2010, 20:37
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Please register here
Replies: 1312
Views: 155960

Re: Please register here

Nama : Rozainizman Rosli
Jantina : Lelaki
Tarikh Lahir : 31 10 1984
Tempat tinggal : Triang, Pahang
Kelab : -