Search found 43 matches

by haziq
31 Oct 2012, 07:39
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

Waalaikum salam.. Istilah thinner tu diguna sbb tujuannya nak cairkan cat, jd minyak Thinner tu boleh dijumpa dlm mcm2 bentuk (turpentine,nafta,mineral spirit,...).. Jd kalau nak tau dibuat dr apa kene selidik la maklumat dr botolnya. Ada yg flammable,ada yg tak; ada yg toksik,ada yg tak toksik sgt....
by haziq
01 Oct 2012, 13:34
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

errr kene beli balik ke? :lidah:
berapa nak tolak? keh3...
by haziq
13 Sep 2012, 21:04
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

Ni ada lagi satu tip keselamatan kalau pakai stove alcohol. Kadang kita nak masak nasik ke bubur ke tak sempat masak alcohol dah habis. Jangan la pulak terus tuang alcohol baru bila stove masih panas. Boleh menyambar. Biar sejuk dulu, dalam 5 minit dah cukup dah. Baru tuang dan nyala. Utamakan kese...
by haziq
10 Sep 2012, 23:08
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

Salam, Geng fastpacker memang ramai yang minat alcohol pasal ringan setup. Aku pun masa muda2 dulu masa gila fastpacking memang pakai alcohol stove je. Cuma kalau pakai alcohol fuel kena budget cun cun la. Dari pengalaman aku la 1l methylated spirit masak memang kurang la dari satu canister 270g pr...
by haziq
10 Sep 2012, 22:26
Forum: Kedai
Topic: Lafuma Light Loft Twin Jacket GORE-TEX Pro Shell (NA)
Replies: 1
Views: 1466

Re: [WTS] Lafuma Light Loft Twin Jacket GORE-TEX Pro Shell

Harap maaf, item ni akan dialihkan jualannya kepada para pembeli di ebay.
Minta jasa baik tuan moderator utk close kan thread ni, terima kasih..
by haziq
04 Sep 2012, 20:04
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

pasal rubbing alcohol kat farmasi tu pulak lagi jadi konpius bab nak carik nya. sbb bile dah kat situ, perasaannya dah rasa mcm salah masuk department pulak, haha.. tapi lepas sedikit aktiviti di google, ni antara produk yg kat Malaysia (ada denatured alcohol content katanya..): http://ieyd.files.wo...
by haziq
31 Aug 2012, 03:41
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

nnt bg la review kalo dah test ngan mcm2 minyak nih..sharing is caringg kan..hehe boleh bang, xdehal punye.. setakat ni sy baru jumpa beberapa candidate utk testing nih: 1. Kleenstrip S-L-X 2. Methylated Spirit (dlm botol kaca) 3. Pure Spirit (dlm botol kaca) 4. Rubbing alcohol dr farmasi2 (cuma be...
by haziq
29 Aug 2012, 16:44
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Pertanyaan mengenai water purification tablet.
Replies: 12
Views: 680

Re: Pertanyaan mengenai water purification tablet.

Nak tambah nasik: Brand Aquamira ada yg tablet, ada jugak yang liquid.. Advantage yg liquid ni lebih jimat lah p'gunaannya, berbanding yg jenis tablet. Kalau 1-pack yg 1oz (saya beli RM45 online), boleh purify 30 gallon (113Liter). Tu pun kalau guna ikut spec la: titikkan 14x utk setiap liter. (dia ...
by haziq
29 Aug 2012, 14:56
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

Wah, cayalah bang Orga. Ni bagus buat reference ni, TQ.. Tp yg green tu pun ada MIK jgk eh? igtkn takde.. Siap sampai 10% tu content dia, lagi lah bahaya dari SLX kalau camni, huhu.. paling risau kalo methyl isobutyl ketone tu meresap kt ration masa dlm beg lg..pastu beg plak dah grip ngan drybag..f...
by haziq
29 Aug 2012, 08:44
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

ada member yg pakai yg nih..beli kt sini rasanya.. http://images.lowes.com/product/converted/030192/030192026151xl.jpg A'ah, yg ni ada kat Ace hardware diorang kata.. brand nya sama dgn yg tin ijau kat atas tu (Klean-Strip). Klean-Strip Green = Warna hijau Klean-Strip S-L-X = Warna biru Kalau yg bi...
by haziq
28 Aug 2012, 22:35
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Re: Alcohol fuel

good effort haziq..terbaek
rasanya alcohol kt atas tak pernah lg tengok jual sini..
TQ bro orga.. tadi baru dapat maklumat yg ACE hardware ade jual satu brand Denatured alcohol.. nanti bila saya free insyaAllah saya akan compile kan beberapa brand minyak buat benchmark test.. :D
by haziq
28 Aug 2012, 22:26
Forum: Kedai
Topic: Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)
Replies: 8
Views: 2562

[SOLD] Marmot Limelight2P+Karrimor Panther+DeuterMoonshine35

PERHATIAN:

SEMUA item telah dijual.
Terima Kasih...
by haziq
28 Aug 2012, 22:23
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

[SOLD] Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

PERHATIAN:

SEMUA item dah abih dijual.
Terima Kasih kerana sudi terbang bersama Malaysia Airlines...
alamaakkk..suda ada buyer ka? cesss..bile laa mao kuar cek aku nihhhhh

aram jadah btui buyer itew, potong stim ajer..ekekeke
hahaha.
by haziq
27 Aug 2012, 21:37
Forum: Kedai
Topic: Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)
Replies: 8
Views: 2562

Re: [WTS] Marmot Limelight2P+Karrimor Panther+DeuterMoonshin

PERHATIAN:

Karrimor Panther 60-70: SOLD!


Yang tinggal:

1. Khemah Marmot Limelight 2P + FREE Exped Airmat7.5 = RM290
2. Sleeping bag Deuter Moonshine 350 = RM90
by haziq
27 Aug 2012, 18:27
Forum: Kedai
Topic: Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)
Replies: 8
Views: 2562

Re: [WTS] Marmot Limelight2P+Karrimor Panther+DeuterMoonshin

sleeping bag tu dah ade org booking ke.
Belum.
by haziq
27 Aug 2012, 16:03
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Re: [WTS] Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

PERHATIAN:

Item 1. Stove Primus Omnifuel dah ada buyer.. Kalau beliau time COD tak jadi amik, item akan dioffer kpd next-buyer-in-line.. Post ni akan diupdate lagi selepas tu. Harap maklum.
by haziq
27 Aug 2012, 14:19
Forum: Kedai
Topic: Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)
Replies: 8
Views: 2562

Re: [WTS] Marmot Limelight2P+Karrimor Panther+DeuterMoonshin

Perhatian:

Item 2. Karrimor Panther 60-70 dah ada buyer. Kalau beliau time COD malam ni tak jadi amik, will go to the next buyer in line..
en haziq

saya minat beg tu la, betul ke rm70?
cod shah alam kat mana?
dh beratur2 buyer queue in-line la bro. x de rezeki kot rasanya..
by haziq
27 Aug 2012, 10:25
Forum: Kedai
Topic: Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)
Replies: 8
Views: 2562

Marmot Limelight2P+KarrimorPanther+DeuterMoonshine350 (SOLD)

Kehadapan warga GO, ni batch last item-item utk saya tolak (mintak maap sbb tak dpt include kan sekali kat post yang lagi satu - baru dpt amik gamba ni haa.. ).. sumpah, ni yg last :oops: Item-itemnya : 1. Khemah Marmot Limelight 2P + FREE Exped Airmat 7.5 2. Beg Karrimor Panther 60-70 SA Superwick ...
by haziq
25 Aug 2012, 08:22
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: cedok sket pengalaman orang
Replies: 12
Views: 937

Re: cedok sket pengalaman orang

Terbaik ah thread ni.. Agak2nya berapa besar perimeter yg kita patut buat eh? Kalau dekat sangat kang lambat pulak kita dapat bagi respon, jauh sgt tak dgr bunyik loceng pulak, hehe.. Ni kalau ada yg nk tunjuk gambar mcm mana nak setup perimeter lagi best nih.. TQ blacksword!
by haziq
25 Aug 2012, 07:48
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Re: [WTS] Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

tarak fulus maaa.. raya sudah banyak abiss $$ :|
Itulah pasal.. Tu yg kene tolak barang nk carik duit ni, haha..
Sib bek aku dah ada varifuel primus, isk kalau dakkkk.......
:D
Beli buat spare satu lagi apa salahnya Phop? heheh..
by haziq
25 Aug 2012, 07:36
Forum: Peralatan
Topic: Alcohol fuel
Replies: 27
Views: 1285

Alcohol fuel

Kat sini ada sesiapa yg selalu pakai Alcohol stove tak? Saya selama ni cuma pernah pakai stove jenis petrol/gas je. Sekarang ni tgh consider satu option lain, iaitu alcohol stove ni la.. Jadi adalah lebih elok saya research betul2 dulu sebelum bertindak. Harap2 otai2 kat sini dapat membantu :) Saya ...
by haziq
23 Aug 2012, 11:08
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Re: [WTS] Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

ATT:
Primus LiTech Super Set + free kitchen set = SOLD!

Yang tinggal:
Primus Omnifuel stove set + FREE unused 230g butane canister (worth RM17) = RM370
by haziq
22 Aug 2012, 21:39
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Re: [WTS] Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

Wah, ramai pulak yg bagi offer.. Igtkan tgh2 musim raya ni xramai yg nak shopping gear, haha.. BTW, COD kat area Klang eh? Abih kuat pun aku rajin gerak sampai ke Shah Alam je. Lg jauh leceh la.. Kalau nk delivery mcm biasalah buyer kene tanggung.. Salam bang, Nak Primus LiTech super set tu bang. Ka...
by haziq
22 Aug 2012, 09:11
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Re: WTS-Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set

Eh, lupe plak bagitau kenapa aku nak tolak benda2 ni: 1. Tgh dlm proses meng'upgrade'kan gear.. 2. Aku biasanya buat solo-hike je, jadi kitchen-set seumpama ni dah macam over-kill kalau setakat nak buat makan sorang2.. Jadi plan nk upgrade ke gear yg lebih bagus dan yg lebih sesuai utk org2 bujang, ...
by haziq
22 Aug 2012, 09:00
Forum: Kedai
Topic: Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)
Replies: 19
Views: 3462

Primus Omnifuel stove + Primus LiTech Super Set (SOLD)

Raya ni tak dapat banyak duit raya la, jadi terpaksa jual gear sikit :( Ada 2 item untuk ditolak : 1. Stove Primus Omnifuel 2. Primus LiTech Super Set 1. Stove Primus Omnifuel http://farm9.staticflickr.com/8447/7833908396_a7ec2320c6.jpg Stove ni boleh pakai banyak jenis minyak: butane, gasoline/petr...
by haziq
10 Aug 2012, 09:44
Forum: Kedai
Topic: Lafuma Light Loft Twin Jacket GORE-TEX Pro Shell (NA)
Replies: 1
Views: 1466

Lafuma Light Loft Twin Jacket GORE-TEX Pro Shell (NA)

Kehadapan warga GO yang dihormati, saya nak tolak jaket ni: Light Loft Twin Jacket, Men (# LFV6931) GORE-TEX® Pro Shell, Thermolite http://farm9.staticflickr.com/8437/7749555206_72fa3316f0.jpg Tak tahu la ada jual kat M'sia ke tak, tapi kalau nak angkat baru sekarang ni harganya: 1. Kat Hong Kong=HK...
by haziq
21 Dec 2011, 05:23
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 22103

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Kalau nak jalan sendiri susah. Peta topo pun susah dapat. Trail pun bukan ada atas peta topo. Tanda trail dan tanda arah memang jauh sekali la. Saya takkan trek solo kalau information dan infrastructure sokongan tak ada. Kenapa saya boleh plan? Sebab ada guidebook, peta, information dalam internet ...
by haziq
12 Dec 2011, 23:02
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 22103

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Bab makan campur2. Byk makan pasta, couscous, mashed potatoes, oatmeal. Freeze dried camp food ada gak sesikit tapi tak byk saya bwk mahal la benda allah tu. Rasa dia ok la tapi best sikit kot dari Brahim ATM. Cup-a-Soups, telur serbuk, daging kering, cheese, crackers (diorang panggil Knackbröd) Sa...
by haziq
10 Dec 2011, 17:45
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 22103

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Terbaik ah post2 nih, byk dpt blaja! Suke gak bt solo trip nih (sbb jarang ade org nk ikut, huhu)... tp belum pernah try bt ultra long distance lg, abih kuat pn seminggu.. mcm mana gaya agaknya bt trip 28 hari tanpa resupply brader Muaaz? ngn 8 canister pulak tu! pkai freeze-dri food ke? nk kene kor...
by haziq
12 Jul 2011, 12:00
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4451

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

tak dapek la tahun ni nk pegi kak, bajet offside, haha..
lg 1 kak, kalau nk cut lg kos try la air asia. untung2 dpt cam sy pegi blk bwh rm500 aritu ;)

apa2 pun, sy doakn semuanya jln lancar kak. selamat cuti-cuti Taiwan :)
by haziq
12 Jul 2011, 11:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4451

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu.. tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :) p/s...
by haziq
12 Jul 2011, 10:26
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4451

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu.. tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :) p/s:...
by haziq
31 May 2011, 17:09
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Website2 favourite ttg mountaineering/backpacking
Replies: 3
Views: 273

Re: Website2 favourite ttg mountaineering/backpacking

Nak tambah nasik: http://www.survivaltopics.com/ - Byk topik2 survival, tp agak b'sepah sikit artikel2 dia... kene browse pakai link2 kat atas tu. http://www.mountainzone.com/videos/category.asp?cid=100245 - Ada lg byk video2 backpacking/hiking kat sini http://www.jureystudio.com/pennystove/ - Dia b...
by haziq
26 May 2011, 18:59
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Website2 favourite ttg mountaineering/backpacking
Replies: 3
Views: 273

Website2 favourite ttg mountaineering/backpacking

Warga GO boleh kongsi tak agaknya kalau online, apa website2 yg best boleh sy layan utk menambahkan ilmu pengetahuan ttg mountaineering/backpacking sy yg serba cetek ni? Setakat ni sy cuma reti visit website2 ni aje: http://www.gunungonline.com - Forum Malaysia yg plg best :wink: http://www.backpack...
by haziq
05 Mar 2011, 03:49
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN
Replies: 40
Views: 4310

Re: Bincang-bincangkan----> KEASLIAN atau KEMUDAHAN

Sekadar berkongsi pengalaman 1 tahun sy di Taiwan... Taiwan sekarang ni sungguh2 promote gunung2 diorang kat para pendaki dunia; cara diorang kawal bilangan org yg lawat gunung2 diorang, dan jugak penyediaan kemudahan di tempat2 tu mungkin kita boleh jadikan teladan, mungkin jugak tak.. mungkin ada ...
by haziq
02 Mar 2011, 01:37
Forum: Isu & Gossip
Topic: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...
Replies: 77
Views: 14639

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

rasanya takde masalah usaha nak menegur para pendaki lain ni. bukan ke dalam Islam juga dituntut untuk menegur yang salah; bahkan hukumnya wajib. menegur tu taklah bermaksud dalam masa yang sama kita declare diri kita ni baik, nauzubillahminzalik la kalau ada rasa camtu. memanglah yang menegur tu ta...
by haziq
17 Jan 2011, 21:43
Forum: Data Gunung
Topic: gunung jasar & perdah + guide
Replies: 5
Views: 505

Re: gunung jasar & perdah + guide

azlee..masa aqu gi dulu byk sign naik ke atas..kalo beli map kt tanah rata ada skali route nye dlm map..dedua gng ni kalo wat daytrip pon bole..gng wray pon sama..
Assalamualaikum.. Nak tumpang tanya, kalau nak beli map kat tanah rata tu kat area mana agaknya? Berminat la nak panjat gunung2 nih....
by haziq
30 Dec 2010, 17:07
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Salam: Dlm proses penjinakan
Replies: 4
Views: 617

Re: Salam: Dlm proses penjinakan

Salam, ermmmm maaf disini ada kemushkilan maksimum... Encik Haziq ni dulu liar dalam kategori yang bagaimana ya.. kenapa sekarang ni dalam proses penjinakan.... ini kena hantar kat Tuan Kamal.... kategori special ni.... haha. itulah.. bantulah saya.. tsk.tsk. Salam kenal Noor Haziq Noor Ariff & Sel...
by haziq
23 Dec 2010, 11:36
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: ROAD TO MECCA - Jalan Darat
Replies: 77
Views: 3849

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Saya memang suka mengembara. Itu jawapannya. Kalau ada dah tentu saya dah pegi dengan cara tu. Suka suki cara aku ha haha. Saya meneliti setiap perjalanan darat samada ke Eropah atau Saudi yang kebanyakannya cross ikut China, perjalanan tu jauh dan memang ada termasuk Mamat Jurutera yang naik Moto ...
by haziq
22 Dec 2010, 16:32
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Please register here
Replies: 1322
Views: 162592

Re: Please register here

Nama : Noor Haziq Bin Noor Ariff
Jantina : Lelaki
Tarikh Lahir : 1985
Tempat tinggal : Klang, Selangor
Kelab : Bebas
Cutelah cik abang nie, awak dah kawin?
Haha. belum. Status: It's complicated :)