Search found 61 matches

by kenoi
15 Oct 2014, 07:53
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)
Replies: 6
Views: 2482

Re: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)

ws. terima kasih tuan Deep Purple atas respon. ya, kalo searching gugel mmg kluar info drpd blog tuan tu. cuma info mengenai profil guide (no. telefon utk dihubungi), trek log (purata masa yang diambil utk smpi ke puncak) tidak dinyatakan secara detail. saya takde masalah berkenaan keadaan view di p...
by kenoi
09 Oct 2014, 11:54
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)
Replies: 6
Views: 2482

Info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl)

Assalam. Ada dikalangan tuan² kongsikan info Bukit Ulu Pilah (911 mdpl) di Seri Menanti, Kuala Pilah berkenaan; 1. lokasi starting trail 2. keadaan trek+trail (log jika ada) 3. Guide/penunjuk arah yang boleh dihubungi (perlu ke ada guide atau boleh redah sendiri je) 4. lain² info/maklumat yang perlu...
by kenoi
15 Apr 2013, 12:58
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Kajang, Tioman
Replies: 4
Views: 2194

Re: Gunung Kajang, Tioman

menurut kata cik Google, starting trail Gunung Kajang adalah di Kampung Tekek.

Dikenali sebagai trek Tekek-Juara, dengar drpd mulut ke mulut pula..keperluan guide adalah WAJIB dan cajnya tidak masuk akal (mahal).

mungkin rakan² sahabat GO boleh membantu betulkan kesilapan fakta saya ni... :lidah:
by kenoi
15 Apr 2013, 12:54
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Guide untuk Gunung Ledang via Asahan
Replies: 2
Views: 1984

Re: Guide untuk Gunung Ledang via Asahan

saya baru balik dr Sagil naik Ledang 2 minggu lepas.

mengikut info drpd guide, trek asahan+trek jementah+trek via menara pemancar Telekom telah ditutup untuk mengawal kehadiran pendaki di Hutan Simpan Gunung Ledang selain drpd faktor² keselamatan.

sekian, terima kasih.
by kenoi
15 Apr 2013, 12:50
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Trek terkini Bukit Kutu
Replies: 9
Views: 2971

Re: Trek terkini Bukit Kutu

ws, terima kasih PokLang atas info.

sehingga kini saya masih belum menjejak Kg. Pertak apatah lg puncak bukit kutu disebabkan kekangan tugas & lelain. :lidah: :keke:

insyaAllah, ada rezeki dan kelapangan saya akan cuba trek bukit kutu ni.
by kenoi
09 Apr 2013, 10:38
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12466

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

As Salam. Alhamdulilah, setelah sekian lama asik pospon akhirnya saya selamat memeluk Si Batu Merah di puncak Ledang pada 6/4/2013 yg lepas bersama 19 pendaki drpd Shah Alam (saya sorang je peserta luar Selangor) trek melalui bukit semput, lagenda trail, batu orkid, kolam anak gajah, batu sampan, ba...
by kenoi
29 Mar 2013, 10:12
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: daypack bkt kutu, kkb
Replies: 1
Views: 1275

Re: daypack bkt kutu, kkb

aiseh...terlepas plak. kalo tak bley follow dr blkg. :shock:
ada sesapa nak layan BK daytrip, sila posting. saya nak follow dr blkg je... :minum:
by kenoi
28 Mar 2013, 11:03
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: gunung kinabalu - daytrip??
Replies: 4
Views: 1864

Re: gunung kinabalu - daytrip??

fuh! daytrip Kinabalu memerlukan fitness setangkas atlit. 3 jam drpd gate ke LR tu sangat LAJU!!!hehehe saya suka wat daytrip, biasanya bergerak selepas Subuh & smpi puncak sebelum 12pm. w/bagaimana pun kalo ikut keadaan skg, rasanya blum mampu utk buat 3 jam smpi LR. apa pun good info bro, insyaAll...
by kenoi
14 Feb 2013, 11:52
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Trek terkini Bukit Kutu
Replies: 9
Views: 2971

Trek terkini Bukit Kutu

salam pergunungan. kurang setahun yang lalu ada satu group buat projek amal pasang papan tanda ke Bukit Kutu dr Kampung Pertak dan tukar tangga besi untuk ke puncak Bukit Kutu (viewpoint). projek amal ini mungkin membantu para pendaki drpd tersasar trek berikut begitu banyak simpang/denai pada permu...
by kenoi
05 Feb 2013, 15:10
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013
Replies: 20
Views: 6214

Re: Program Mendaki Gunung Kinabalu 14-16 June 2013

kalo booking flight skg (AA), harga promo pergi balik bawah 300 je.
kena amik flight awal 13 Jun utk dpt promo RM99
tu blom kena caj tambahan kalo checkin via kaunter & beban beg melebihi had maksima...
senang kira tambah tolak siap sedia RM500 la utk kos flight ni....
by kenoi
04 Feb 2013, 12:42
Forum: Klinik Gunung
Topic: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis
Replies: 33
Views: 1482

Re: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis

den donga brader orga penah wat trek rentis a.k.a sondol dr gunung dato'/rembau ke gunung tampin.
benarkah?
by kenoi
31 Jan 2013, 11:38
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.
Replies: 7
Views: 2861

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

ya Tuan, tayar nyer masih ada 'angin' lagi.. :lidah: hehe laa...ulu sungai Muar ke Tuan... terima kasih krn berkongsi info. :minum: kwsn nahas dah mula diselimuti alam, tp trek di permatang sangat jelas+terang. mungkin menjadi laluan org asli mencari rezki. cuma saya belum berpuas hati sbb tak dpt b...
by kenoi
30 Jan 2013, 09:43
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung2: Daytrip dari KL
Replies: 17
Views: 5147

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

ramai yg sampai di Gunung Tampin Selatan je, tp x smpi ke Gunung Tampin. di sini anda bleh jejak 3 puncak: 1. Bukit Tampin (menara telco, ada askar bersenjata) 2. Gunung Tampin Selatan 3. Gunung Tampin Gunung Tampin di catat sebagai penghabisan Banjaran Titiwangsa iaitu banjaran paling selatan sebel...
by kenoi
30 Jan 2013, 09:33
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: nak create event hiking Gunung Besar Hantu..
Replies: 3
Views: 1640

Re: nak create event hiking Gunung Besar Hantu..

26-27 Jan 2013 lalu saya dah jejak puncak GBH, sama ada saya salah tngok atau x jumpa: batu sempadan penanda puncak dah 'hilang'!! begitu juga batu sempadan PAH/NS sepanjang permatang sebelum smpi ke puncak, juga 'hilang' atau x nampak..puas juga cari² kalo dah terbenam dlm lumut/pokok renek. apa po...
by kenoi
30 Jan 2013, 09:28
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12466

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

kalo takde aral, bulan depan (feb), giliran saya plak touch batu puncak ledang tu...ada lg ke buku yg catit nama pendaki yg smpi di puncak?

harap² takde la komando melarang saya & group naik ke puncak nnt....
by kenoi
30 Jan 2013, 09:20
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.
Replies: 7
Views: 2861

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

23-24 jan 2013 lalu saya dah jejak kaki di tapak Liberator via Telapa Burok. bagi saya, kalo ikut trek dr TB lebih cepat tiba di tapak nahas Liberator dr route Gng Berembun. tapi kalo Tuan ikut route Gng Berembun utk ke Liberator, mmg saya salute 200x sebab lps Gua Kambeng tu trek pacak tak hingat s...
by kenoi
29 Nov 2012, 16:53
Forum: Isu & Gossip
Topic: popular or knowledgeable....who u are????
Replies: 42
Views: 8448

Re: popular or knowledgeable....who u are????

ya setuju!

siap sedia dgn info+backpack kasi ready then kasi redah...
yg baik jd tauladan & yg buruk jd sempadan
by kenoi
29 Nov 2012, 16:41
Forum: Isu & Gossip
Topic: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012
Replies: 28
Views: 8079

Re: Kes HILANG di Gunung Benum 17/11/2012

terima kasih Tuan Shahrul kerana bersusah payah utk korek info drpd mangsa utk rujukan pendaki lain. w/pon x dpt nak jumpa mangsa utk mendapatkan cerita sebenar, sekurangnya Tuan dah berusaha.
kalo Tuan dpt info (next time), boleh berkongsi di sini.
by kenoi
29 Nov 2012, 16:36
Forum: Isu & Gossip
Topic: kabar angin!pendaki hilang gng nuang sejak isnin 22/10/2012
Replies: 7
Views: 2907

Re: kabar angin!pendaki hilang gng nuang sejak isnin 22/10/2

ikut info, dia naik sengsorang. apa tujuannya?

dah semestinya beliau tidak berdaftar di pejabat renjer Nuang sebab pihak renjer pasti akan wat rescue kalo pendaki tak balik dlm tempoh 24 jam (kalo daypack) atau tidak turun dlm tempoh yg dipohon pendaki...
by kenoi
29 Nov 2012, 16:32
Forum: Isu & Gossip
Topic: Pendaki Sesat@hilang di G. Nuang..adakah cerita mengenainya?
Replies: 6
Views: 2516

Re: Pendaki Sesat@hilang di G. Nuang..adakah cerita mengenai

ikut pengalaman saya, kwsn puncak Pengasih seperti ada sesuatu. utk makluman, puncak Pengasih sepatutnya kena naik atas lagi jika kedudukan sebenar. kalo perasan, kita 'dipaksa' lencong ke kiri utk tiba di penanda 'puncak Pengasih' berwarna biru tu. ikut maklumat kawan saya (seorang guide), puncak p...
by kenoi
29 Nov 2012, 14:45
Forum: Pandu Arah
Topic: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.
Replies: 38
Views: 1805

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

terbaek Tuan² nyer infO...insyaAllah akan diamalkan. saya lebih suka 'menanda' dlm ingatan apabila masuk dlm hutan. misalnya pokok besar, buah, bunga dan lelain penanda yg pelik termasuklah balak tumbang. selain drpd itu, membaca log org lain (dlm blog, pesbuk, forum dll) juga perlu sebagai persedia...
by kenoi
29 Nov 2012, 13:58
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 10156

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

dah dijawab oleh Lt.: tidak benar sama skali

tapi rasanya kalo dapat maklumat tepat lokasinya, pasti ramai pendaki nak jejak di sana...hehehe
by kenoi
29 Nov 2012, 13:00
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: fraser hill
Replies: 3
Views: 1759

Re: fraser hill

wat daypack pine tree hill+twin peak pon boleh gak. 1. gerak lepas Subuh/jam 7am pon boleh...level santai 2. tiba di PTH sebelum jam 12 dan boleh shoot g TP (30-45 minit-level santai) 3. 2pm bleh gerak balik dah 4. sebelum kul 5 dah smpi pintu gerbang PTH tu, insyaAllah 5. pastikan tubuh badan sihat...
by kenoi
29 Nov 2012, 12:54
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Point Tertinggi di 13 Negeri.
Replies: 17
Views: 4924

Re: Point Tertinggi di 13 Negeri.

beirut GBB area Selangor ek? hahahahahahaaha
terima kasih Tuan atas info ini, rasa macam tak percaya jeee.......hehe
by kenoi
29 Nov 2012, 12:48
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Gunung Gagau, Taman Negara Terengganu (31/8 - 3/9 2012)
Replies: 18
Views: 5062

Re: XPDC Gunung Gagau, Taman Negara Terengganu (31/8 - 3/9 2

fuh..nasib baik tunda, insyaAllah kawe hok joing trip nih....
mmg dah lama plan nak naik gagau....
by kenoi
29 Nov 2012, 12:46
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trek gunung tahan paling lama?
Replies: 13
Views: 3776

Re: Trek gunung tahan paling lama?

terbaek Tuan, saya mmg suka dgr/baca pengalaman org lain masuk hutan utk jadi panduan. utk cerita tersasar, hanya skali sahaja apabila buat nightwalk@Angsi tahun lepas. tetiba perasan denai yg dilalui nampak macam luas dan cantik (bersih), namun tetap teruskan perjalanan sambil membaca ayat² suci. R...
by kenoi
04 May 2012, 16:43
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung2: Daytrip dari KL
Replies: 17
Views: 5147

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

saya suka layan daytrip, tp perancangan perlu ada agar timing tidak tersasar & bersedia utk menghadapi sebarang cabaran. biasanya saya membawa keperluan sekurang²nya 1 malam sebagai persediaan jika perancangan tidak berjalan dgn jayanya.yg penting sihat tubuh badan & cergas list gunung yg penah wat ...
by kenoi
23 Apr 2012, 12:53
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Telapa Buruk
Replies: 3
Views: 900

Re: Gunung Telapa Buruk

boleh je layan jalan tar naik TB, tp elok 4WD la..takut naik kete bese kang berasap nnt.. apa la erti naik TB kalo naik kete kan, ada laluan trek hutan ke TB iaitu melalui Jeram Enggang, Kampung Ulu Klawang, Jelebu. :minum: refer: http://jeramenggang.blogspot.com p/s: alang² layan TB tu, bleh wat Tr...
by kenoi
10 Apr 2012, 16:58
Forum: Surau
Topic: di Mane Kah kiBLat yg SeBeNAr
Replies: 33
Views: 16984

Re: di Mane Kah kiBLat yg SeBeNAr

kawe kalo masuk hutan nak solat, arah kiblat ikut ikut bacaan 291/292 je. nak lg mudah kawan kawe hok kije Jbtn Agama bagi opsyen arah barat kt kompas tu, kasi ke kanan sket dlm 20-25 degree. insyaAllah itulah arah kiblat. (pastikan jarum tu tunjuk ke arah utara dgn tepat dulu, baru buat kiraan cam ...
by kenoi
09 Apr 2012, 17:01
Forum: Surau
Topic: Cara bersolat ketika rekriasi (outing)
Replies: 16
Views: 18412

Re: Cara bersolat ketika rekriasi (outing)

Saya merancang untuk mendaki Kinabalu, namun terpikir juga bagaimana nak solat Subuh di atas sana disebabkan kebanyakan pakej bergerak jam 2am dr laban rata ke puncak. setelah dirikie, saya berpendapat mungkin boleh solat Subuh di last CP:Sayat-Sayat. Jika tak dapat solat berdiri (angin kencang & ke...
by kenoi
06 Apr 2012, 11:07
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12466

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

btoi ka dah bleh smpi puncak ni..
jgn smpi puncak mahligai dah la, mmg kena maki hamun je nnt... :tembak:
makan ke tak itu blkg kira, janji smpi batu puncak ledang... :minum:
by kenoi
06 Apr 2012, 11:02
Forum: Data Gunung
Topic: GUNUNG PINE TREE & TWIN PEAK
Replies: 2
Views: 521

Re: GUNUNG PINE TREE & TWIN PEAK

PTH+TP bleh je day hike, pastikan gerak awal+sume ahli fit..
den gerak 7am, balik smpi pintu gerbang 5pm. lepak kt TP smpi kul 2 sbb tunggu kabus/awan rendah ilang. layan view 360 darjah..Subhanallah mmg cantik!
by kenoi
04 Apr 2012, 12:14
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12466

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

tu Puncak Mahligai kot bro....jauh lg drpd puncak Ledang tu.
apa pon den totap berpegang apo lah erti naik gunung kalo x smpi puncak ey..hehe
kono carik gunung lain la nampak nyer....
by kenoi
04 Apr 2012, 12:07
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Besar Hantu
Replies: 16
Views: 3694

Re: Gunung Besar Hantu

Gunung Anak Hantu (GAH) tu mungkin panggilan org² tempatan/org asli di sana.
Den tunggu bro Orga bikin Trip GAH ni, sbb beliau je antara yang penah jejak puncaknya. Agak² tahun ni bleh ke bro Orga?.. :minum:
by kenoi
03 Apr 2012, 10:56
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Point Tertinggi di 13 Negeri.
Replies: 17
Views: 4924

Re: Point Tertinggi di 13 Negeri.

kalo Nuang x dikira sbb terletak di sempadan, titik point tertinggi di Selangor di celah mana?
by kenoi
03 Apr 2012, 10:53
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Besar Hantu
Replies: 16
Views: 3694

Re: Gunung Besar Hantu

kalo ikut peta askar lama yang ditanda:

1. Gunung Besar Hantu (4795)
2. Gunung Hantu (4071): point permatang ke puncak/bunyi penanda buluh

Gunung Anak Hantu takde ditanda dlm peta, point terdekat di tanda dlm peta ialah Bkt Enjin (4260)
by kenoi
24 Feb 2012, 11:45
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Ledang dah di buka semula ?
Replies: 61
Views: 12466

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

aiseh, takde rezki nak jejak titik tertinggi Johor nih....camne nak buat nih?
kalo buat surat rayuan kpd Sultan boleh kot....
by kenoi
14 Feb 2012, 16:21
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Point Tertinggi di 13 Negeri.
Replies: 17
Views: 4924

Re: Point Tertinggi di 13 Negeri.

kalo GBH tidak dikira sebagai titik tertinggi di Negeri Sembilan sebab berada di sempadan Pahang, maka titik tertinggi Negeri Sembilan yang pernah dijejak manusia ialah Gunung Telapa Burok 1193 m.d.p.l.