Search found 57 matches

by blacksword
29 Oct 2013, 13:33
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 500

Re: Waterproofing Khemah

lake side 3 tu besa jugak laaaa kire gaint jugak la hu hu
by blacksword
29 Oct 2013, 13:32
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 500

Re: Waterproofing Khemah

ok jd tok wan cume boh silicon kat jahitan je bukan kat seluruh permukaan fabric?
by blacksword
28 Oct 2013, 12:57
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 500

Re: Waterproofing Khemah

fabric yang tok wan guna nylon ke?
jadi sil nylon kan kalo blend dengan silicon, brape dinear yang tok wan gune? saya nak mencube jugak tapi belum berkesempatan lagi...
kalo tak kesah bole tak share macam mane nak buat ni saya tengok jugak kat youtube tapi tak brape faham
terima kasih
by blacksword
25 Oct 2013, 10:57
Forum: Peralatan
Topic: Magnesium Fire Starter
Replies: 62
Views: 1874

Re: Magnesium Fire Starter

saya pernah terbace megnesium ni kalah ngan air masin/air laut sebab mudah terhakis
ye ke?
by blacksword
21 Aug 2013, 12:13
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: MENCARI SINAR MASA
Replies: 1
Views: 191

Re: MENCARI SINAR MASA

setakat ni yang paling murah aku penah jumpe kat ebay je
kalo kat malaysia tak murah jugak, tak tau lak singapore
by blacksword
21 Aug 2013, 12:12
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: bawak peralatan camping nek kapal tebang
Replies: 2
Views: 245

bawak peralatan camping nek kapal tebang

salam kepada semua

saya nak bertanye bole ke kite nak bawak peralatan kamping nek kapai tebang?
macam pisau, multifuel stove kemah n len2 peralatan?
tak sangkut ke?
lagi2 stove n pisau, kepada yang berpengalaman bole la kongsi

sekian terima kasih
by blacksword
27 Feb 2013, 11:51
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 662

Re: survival e-book for outdoor adventures

tulis buku....
jual...
jadi kaye ha ha ha macam penulis hary potter....
by blacksword
14 Feb 2013, 17:48
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 662

Re: survival e-book for outdoor adventures

yup idea yang bagus tu 'how to survive in tropical region' dalam tu bole la masukan pengalaman,perlatan,ilmu dan macam2 lagi. jadi ilmu yang otai2 ni ade bole la diturunkan kepada
orang2 muda macam saya nie....
by blacksword
11 Jan 2013, 10:22
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Jom buat survival?
Replies: 9
Views: 551

Re: Jom buat survival?

tebaek ni bang....kalo abang nak buat dalam bulan 6-7 ke leh saya follow...
roger2 bang
by blacksword
27 Sep 2012, 17:52
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 9874

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

saya pengikut setia blog nie, kebanyakan maklumat yang diberikan boleh dipercayai tapi yang ini saya tak tahu akan kebenaranya...biasanya bekas2 tentera elit negara ade sedikit maklumat tentang rahsia2 negara. Bagi saya bila comando yang jaga, dierang tak akan tunjukan diri...mungkin hanya memerhati...
by blacksword
13 Sep 2012, 10:58
Forum: Kedai
Topic: OUTDOOR EQUIPMENT ONLINE SHOP (BRAND NEW & ORIGINAL)
Replies: 11
Views: 4334

Re: OUTDOOR EQUIPMENT ONLINE SHOP (BRAND NEW & ORIGINAL)

ini orang sudah senyap la....
saya suda email die mau mintak harga die reply sekali ja...pas2 takde da
by blacksword
01 Jun 2012, 11:34
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: Rescue First Aid
Replies: 7
Views: 395

Re: Rescue First Aid

kalo nak free
join JPA dierang aja free bole datang krusus utk sampai jadi paramedic
by blacksword
04 Apr 2012, 15:37
Forum: Peralatan
Topic: Camp Tent suggestion
Replies: 85
Views: 2438

Re: Camp Tent suggestion

just nak share ari tu saya berkesempatan pegi langkawi jumpe membe ngan amek barang daripada die... saya singgah kat kedai outdoor kat langkawi fair..name kedai ni sport daventure...kedainye kecik je tapi barangnye ok...kebetulan saya terjumpa ngan kemah 1 @ 2 person daripada Vaude, beratnya dalam m...
by blacksword
01 Mar 2012, 10:51
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Gam apa yang KUAT?
Replies: 16
Views: 995

Re: Gam apa yang KUAT?

bro jumpe dalam ebay mcnett freesole ....
ni link die http
://www.ebay.com/itm/McNett-GEAR-AID-Freeso ... 3cc2ed4098

yang nie die ship worldwide
by blacksword
16 Jan 2012, 10:10
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 1891

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

owh macm tu gunenye kayu tas...jadi kene ade due2 dan dibawa bersama? nak simpan dalam beg je ataw nak biakan panjang je macam treking pool?
by blacksword
13 Jan 2012, 15:35
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 1891

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

ni pengalaman kawan saya yang memburu...selama dia memburu penah jumpe 2 kali je ngan pak belang ni...tu pun satu tak sengaje...satu lagi memang folow die, da name memburu bile kite memburu akan ade binatang lain yang memburu bersama (manusia nak tembak kijang,harimau pun nak tangkap kijang jugak) j...
by blacksword
12 Jan 2012, 12:21
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 1891

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

saya kecik2 dulu selalu bawak kucing dalam hutan, sebab dulu saya tinggal di RTB Air Terentang (skang da jadi cyber jaya).. masa tu keliling kawasan umah hutan nak kate tebal tak boleh tahan jugak la setakat hariamu bintang, harimau akar kadang bole melintas jalan...kate orang kucing ni kalo lepas k...
by blacksword
06 Jan 2012, 18:12
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: tambah sket
Replies: 3
Views: 357

Re: tambah sket

Kita tambah skit, maklumat umum tentang suasana dlm hutan..hehee...ni saya merujuk kepada keadaan dihutan belantara yg cukup padat..mengambil kepada pengalaman saya la ni..kalo salah boleh dibetulkan. 1. Gelap seawal jam 5 petang. Kat hutan banat, selepas masuk waktu asar, hutan dah mula gelap sebab...
by blacksword
06 Jan 2012, 18:07
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: tambah sket
Replies: 3
Views: 357

tambah sket

Keselamatan dalam hutan Wahhh..dah boleh jadik buku ni, jenuh nak buat karangan..hehehe..tapi, apa2 pun, ni based on my experience dlm mencari ikan2 eksotik dlm hutan belantara ni...cuma mungkin kaedah survival kita agak berbeza..tapi, apa salahnya kita sharekan? hehehe.. Tutup Anggota Badan bila be...
by blacksword
01 Dec 2011, 10:16
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: cari air
Replies: 8
Views: 520

cari air

Ilmu cari Air Kalo kita sesat dlm hutan, pertama sekali ialah mencari sumber air. Sama mcm kami geng kaki pancing dlm hutan ni, kami mesti kena pandai mencari punca air (bak kata pepatah kaki pancing, asal ada air, mesti ada ikan..hehehe..). Secara teorinya, setiap sungai besar, mesti ada anak2 sung...
by blacksword
30 Nov 2011, 17:45
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: cedok sket pengalaman orang
Replies: 11
Views: 718

Re: cedok sket pengalaman orang

1. Cari kanopi yg masih hijau. Bila dah tentukan nak khemah, dongak ke atas, cari pokok muda dan kanopi (rimbunan daun) yg masih hijau..so, risiko kena hempap ranting dahan bila angin kuat rendah. 2. Ketinggian dr paras air. Bila dah tentukan mana bahagian yg lapang nak dibuat, tentukan ketinggian k...
by blacksword
30 Nov 2011, 17:43
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: cedok sket pengalaman orang
Replies: 11
Views: 718

cedok sket pengalaman orang

1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat dekat dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dalam gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendarcahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila si...
by blacksword
30 Nov 2011, 10:44
Forum: Peralatan
Topic: Camp Tent suggestion
Replies: 85
Views: 2438

Re: Camp Tent suggestion

hu hu
terima kasih paham da....
kurang berat = kurang beban = lebih cepat = save tenaga = cover more distant
by blacksword
23 Nov 2011, 12:30
Forum: Peralatan
Topic: Camp Tent suggestion
Replies: 85
Views: 2438

Re: Camp Tent suggestion

penting ke ground sheet tok wan?
nak guna yang macam mana?
by blacksword
17 Nov 2011, 18:50
Forum: Isu & Gossip
Topic: Korbu Outdoor, Barangan Original?
Replies: 23
Views: 5778

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

fuh ari tu tengok kat mudah ade jugak arang juai beg lowe alpine model pe da tak igat tapi hargenye murah bebeno boleh dapat dalam 3 rts lebih je...sms tanye die barang ori ke bang? die jawab ori nak bagi murah sebab nak abiskan stok...plek jugak kalo die bani juai harge macam tu bape harge die amek...
by blacksword
16 Nov 2011, 12:35
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Going on a solo adventure!- Would you do it?
Replies: 128
Views: 21488

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

wah besnye hu hu teringin gak wat macam ni, ni ispirasi yang bagus nie,back pack kat kawsan org pun bagus back pack kat dalam hutan pun bagus..kalo bole la kan nak juga tau senarai barang2 yang dibawak untuk trek solo ni almaklumlah kalo kalo masuk utan biasenye berkumpulan jadi brg2 kongsi...ni kal...
by blacksword
10 Nov 2011, 11:40
Forum: Peralatan
Topic: corbon steel?stainless steel?
Replies: 26
Views: 816

Re: corbon steel?stainless steel?

terima kasih kerana memberi pandangan bro nadir n lain, aku da beli pisau mora mg 860 daripada nadir dan da test keupayaanya, tang penjagaan tak la leceh ngat cume yang penting selalu boh minyak kalo lupe t bekarat, bab tajam memang tajam kirenye puas ati bole la gune nak potong dahan pokok rambutan...
by blacksword
24 Oct 2011, 11:31
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 2635

Re: Personal Survival Pack/Kit

Bagus bagus belakan semua post post diatas, banyak yang boleh dipelajari. Bagi Tokwan, selain dari main pack, Tokwan selalu bawak satu bag pinggang yang Tokwan namakan survival pack. Ini ialah kerana pak ini sentiasa dgn Tokwan dan jika ada apa apa kecemasan dan terpaksa melarikan diri ..Tokwan cap...
by blacksword
10 Oct 2011, 12:56
Forum: Kedai
Topic: Kedai Outdoor Dynamics - Update 10/10/2011
Replies: 150
Views: 21222

Re: Kedai Outdoor Dynamics - Update 22/8/2011

bro bila mau oda kat rei lagi?
kasi taw awal2 la sket leh la wat buget2 hu hu hu
by blacksword
10 Oct 2011, 11:39
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: POWER BAR
Replies: 13
Views: 6677

Re: POWER BAR

saya tak penah gune power bar nie, tapi makanan yang saya cuba untuk gantikan atau tambahkan kalori (tenaga) dengan segera saya makan kurma je...cepat je rase tambah tenaga
by blacksword
28 Sep 2011, 10:42
Forum: Peralatan
Topic: Keputusan survey stove di www.footsteps.com.my
Replies: 22
Views: 520

Re: Keputusan survey stove di www.footsteps.com.my

saye dulu gune camping gaz, sebab stove yang banyak jual mase tu cume tu je...nak carik gaz die pun kene pegi gaint ke tesco ke tak pun kedai outdoor je, skali beli wat stok lebih...tapi ari tu beli fire maple daripada Nadir senang sket la nak carik fuelnye...ngan saiznye kompak boleh lipat2 kecik j...
by blacksword
22 Sep 2011, 16:42
Forum: Kedai
Topic: beg Selpa & zebraheadlamp
Replies: 1
Views: 760

Re: beg Selpa & zebraheadlamp

reviu untuk zebrahead lamp dalam youtube

http://www.youtube.com/watch?v=I3YXAB90At0

dan maklumat lanjut untuk beg selpa

http://www.selpa.kr/
by blacksword
22 Sep 2011, 12:34
Forum: Kedai
Topic: beg Selpa & zebraheadlamp
Replies: 1
Views: 760

beg Selpa & zebraheadlamp

salam & selamat sejahtera semua warga GO saya ada dua barang nak tumpang jual kat sini kalo berminat bole hubungi saya 0167029328 atau pm je penghantaran free. item seperti dibawah: http://i1101.photobucket.com/albums/g422/bluebery1010/zebraheadlamp_h31.jpg http://i1101.photobucket.com/albums/g422/b...
by blacksword
22 Aug 2011, 14:30
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: SAS survival
Replies: 1
Views: 285

SAS survival

saya ada terjumpa video ni dalam youtube....
mungkin boleh digunakan...

ni link
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=J6Ti5zBD7PI
by blacksword
12 Aug 2011, 11:24
Forum: Peralatan
Topic: walkie talkie and gps apa yg terbaik?
Replies: 30
Views: 1046

Re: walkie talkie and gps apa yg terbaik?

en khairil beli walkie talkie jename ape?
saya pun tengah kira2 nak beli jugak ni....
dalam ebay hu hu rase geram laknye
by blacksword
11 Jul 2011, 16:41
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 875

Re: survival

Tuan Lt.Cmdr. Kamal Ariffin dok kat banting katne?
kedai depan balai polis banting?
saya tinggal kat jenjarom je...
mane tau balik kampung boleh lepak2
by blacksword
28 Jun 2011, 17:49
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival
Replies: 20
Views: 875

Re: survival

hu hu saya masih terigat mase latihan E&E memang betol-betol latihan survival ha ha siap ade yang jadi perempuan bermisai....
nak makan punya la kelaka...
seb bek tak kene tangkap ngan jurulatih
by blacksword
27 Jun 2011, 10:13
Forum: Peralatan
Topic: Magnesium Fire Starter
Replies: 62
Views: 1874

Re: Magnesium Fire Starter

dalam simpanan saya biasanya saya bawak tiga jenis penghidup api 1) fire steel 2) lighter 3) waterproof match bile lighter dah tak mampu berfungsi sebab rosak atau ape2 masalah lain saya akan menggunakan waterproof match. last skali baru gune fire steel. saya gunakan water proof match coleman tu...s...
by blacksword
21 Jun 2011, 10:47
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 2635

Re: Personal Survival Pack/Kit

wah tok wan lengkap betoi tu.....berat beg pouch tu tak keterlaluan ke?
by blacksword
20 Jun 2011, 12:38
Forum: Khemah
Topic: Outdoor Leadership Course & Training
Replies: 11
Views: 3397

Re: Outdoor Leadership Course & Training

woo besh ni....
kalo bole nak menjoinkan diri....
hu hu hu