Search found 27 matches

by MinahGunung
09 Feb 2018, 23:13
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Malam Gala Gunung Online - 14 April 2018
Replies: 33
Views: 2007

Re: Malam Gala Gunung Online - 14 April 2018

Assalamualaikum semua. Lama betul tak singgah cni...! 😍
by MinahGunung
17 Sep 2013, 13:13
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: pintu masuk ke gunung bunga buah ditutup
Replies: 5
Views: 279

Re: pintu masuk ke gunung bunga buah ditutup

Ikut dari pintu pagar kat roundabout kecik tuh selalunya ada jln tepi yg bebudak bukak sendirik..hehehehehe
by MinahGunung
18 Jul 2013, 10:15
Forum: Log Gunung
Topic: Bett - Yong Yap 6 – 9 Julai 2001
Replies: 1
Views: 239

Re: Bett - Yong Yap 6 – 9 Julai 2001

Baru habis mengimbau kenangan ni. Dah 12 tahun rupanya masa mula2 nek Yong Yap nih. Kebanyakan pun dah berkeluarga. Ada yg dah berenti menggunung nih. Kak Ina insyaAllah selagi terlarat & tak menyusahkan kengkawan akan masih beraktiviti mcm nih.
by MinahGunung
18 Feb 2013, 12:37
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Trek terkini Bukit Kutu
Replies: 9
Views: 2882

Re: Trek terkini Bukit Kutu

Saya naik dari Ampang Pecah. Nak cuba gak naik dari Kg Pertak nih. InsyaAllah
by MinahGunung
07 Mar 2012, 15:25
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor
Replies: 42
Views: 6875

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Betul tu...bukit putih=bukit saga=bukit apek, kalau hujung minggu ramai org datang hiking bukit tu utk rekreasi dan riadah....nanti kalau nak pergi b.tau poknik kay...poknik stay kat belakang ecosave taman segar perdana..... Maaf mencelah yer. Rasanya Bukit Putih tu bukan bukit apek/bukit saga coz ...
by MinahGunung
18 Sep 2011, 00:06
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Gambar Yushan cantik masa winter tapi i rasa bahaya....tempat wind tunnel dekat puncak banyak batu longgar! Not sure boleh dapat permit...

Harap2 dapat permit. Still waiting for the agent to reply us on the permit. :roll:
by MinahGunung
12 Sep 2011, 11:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Mt Yushan memang cantik...saya baru complete solo on July 2011 Image
Nak cuba trekking masa Winter. Mesti cantik kan?
by MinahGunung
20 Jul 2011, 16:28
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

arey baru je naik jade mountain ni itu hari kak ina :lol:
Berapa cost dia buat? Cam mana nak contact si Arey ni. Nak mintak contact dia kat sana. Contact kak ina ni mahal lah. Mana tau si arey leh dpt murah. Arey gi nek gng jer ker or gi melawat2 tpt sekalik? TQ
by MinahGunung
20 Jul 2011, 15:47
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan.. Salam Kak ina dah 2x gi Nepal: 1) Annapurna Base Camp 2) Langtang Region Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check ...
by MinahGunung
20 Jul 2011, 14:00
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

salam... I've never been to Taiwan but Nepal is soooo beautiful :minum: Masa gi 2006, RM5K mmg cukup sgt2...21 hari kt sana, 15 hari trekking EBC & KP... :D "FLIGHT OF ICARIUS" ~IRON MAIDEN~ http://phototrek.wordpress.com/ Kalau nak gi lagi ke Nepal, kak ina cadangkan trekking di Langtang Region. T...
by MinahGunung
20 Jul 2011, 13:57
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan.. Salam Kak ina dah 2x gi Nepal: 1) Annapurna Base Camp 2) Langtang Region Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check ...
by MinahGunung
18 Jul 2011, 16:45
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 1668

Re: Kesan lokasi jike sesat?

sesat di hutan hujan di malaysia dah kira sesuatu yang nak kita elakkan, dan lagi teruk jika sesat di kawasan pergunungan hutan hujan. baru smlm tgk kat discovery channel pasal pengembara(byk mejelajah pelusuk dunia) yang bukan kurang hebat ilmunya jugak sesat selama hampir 28hari di hutan amazon. ...
by MinahGunung
18 Jul 2011, 15:41
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 1668

Re: Kesan lokasi jike sesat?

Aku tertanya jugak, kenapa sahabat sahabat gunung begitu teruja nak mengaji peta topo, kompas dan sebagainya. Bukan kat sini aku tak setuju yang mereka tidak patut belajar. Tetapi apabila melangkau satu subjek dan syllabus agak tak begitu tertarik dan menyebabkan kenapa perlu dan apa tidak perlu. M...
by MinahGunung
18 Jul 2011, 15:30
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Kesan lokasi jike sesat?
Replies: 41
Views: 1668

Re: Kesan lokasi jike sesat?

sekadar petua yg sy pakai. klu sy baru nak masuk hutan di tempat mula, sy selalu sapu muka dgn tanah. sapu muka dgn tanah? sy tayamum. jika ada air, wudu'. kekalkan selalu dlm suci ketika anda buat aktiviti @ kerja rintis, trekking, daki dsbg. byk hikmahnya. semua yg ada dilangit & dibumi sentiasa ...
by MinahGunung
13 Jul 2011, 16:24
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

cesss..sibbek tk pm mintak no phone..wakakaka
Nko mmg tak senunuh. hehehehehe. Patutnya aku layan jer nko. Lepas tu aku email balik kat Ija. hehehehehe :evil:
by MinahGunung
13 Jul 2011, 11:52
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

mana kak ina? sapa kak ina? uihhh..kompius ai..

minah gunung ni kenai ka kak ina?
Baru je minik buat DNC dah konfius. Baru je nak kena puasa lebih dah tak betul. Ini kak ina lah ni wahai Ngai. hehehehehehe :evil:
by MinahGunung
13 Jul 2011, 11:50
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

setau saya tiada public transport direct dari taipei ke yushan sana...so kena sewa keta ..kos byk pada transport...guide,ermit murah jekk kinabalu lagi berganda2 mahal :D USD988 tu dah x-Taiwan termasuk transportation, makan minum masa jenjalan, makan minum masa trekking, permit nek gng selama 5 ha...
by MinahGunung
12 Jul 2011, 17:36
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

takyah la nek yushan. backpacking jelaa. rm1k pon lepass :mrgreen:
Kalau cuti byk boleh lah backpacking. Takde kerja nak buat ker boleh lah plan backpacking. Yg trip ni cuma cuti 5 hari jerk.
by MinahGunung
12 Jul 2011, 12:09
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

tak dapek la tahun ni nk pegi kak, bajet offside, haha.. lg 1 kak, kalau nk cut lg kos try la air asia. untung2 dpt cam sy pegi blk bwh rm500 aritu ;) apa2 pun, sy doakn semuanya jln lancar kak. selamat cuti-cuti Taiwan :) Terima kasih. Paling murah AirAsialah. Awal2 bulan hari tu lagi murah RM430 ...
by MinahGunung
12 Jul 2011, 11:49
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu.. tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :) p/s...
by MinahGunung
12 Jul 2011, 11:04
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu.. tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :) p/s...
by MinahGunung
12 Jul 2011, 09:21
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

kak ina? mana?
Yer Ngai!!! Mana apanyer???? Takde kemana cuma nak gi nek gng kat Taiwan laks, kalau berkesempatan. InsyaAllah. hehehehehehe
by MinahGunung
12 Jul 2011, 09:19
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

mahalnya kak ina...aritu Arey pegi x sampai pon kos ni..
Ini sekali ngan jenjalan bukan nek gng jerk. Arey hari tu berapa cost? Mintak contact mana tau lagi murah.
by MinahGunung
11 Jul 2011, 11:59
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)
Replies: 31
Views: 4065

Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)

Interested? Need at least another 2 more participants. Estimated cost all in: RM5K ++ Inclusive of: 1) Package - USD988 2) Guide - USD30/day (5 days trekking) 3) Flight Ticket - RM1,500 (estimate) Itinerary: 21 Oct 2011: LCCT - Taipei International Airport (10.00am - 2.40pm) After your arrival to Ta...
by MinahGunung
08 Jul 2011, 11:49
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Kamus Gunung Malaysia
Replies: 86
Views: 16499

Re: Kamus Gunung Malaysia

T= TEBENG

Alahai terkenang Trans ulu sepat -chamah

dari sg peres ke sg rekom
tepi sungai sebelum jambatan buluh
ada KEM TEBENG

tebeng?
Huih!! Dari peres ke rekom dah ada kem baru ker? Baru tau nih....
by MinahGunung
08 Jul 2011, 11:11
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)
Replies: 35
Views: 4814

Re: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)

Bingai: Nak berkenalan boleh jerk tapi kena banjer I gi Maliau Basin duluk. hehehehehehe
Matsaiko: ASL tu aper?
by MinahGunung
07 Jul 2011, 14:42
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)
Replies: 35
Views: 4814

Re: Maliau BAsin (The Lost World of Sabah)

Meliau Basin yer? ermm kalau ler di takdirkan jadi, jangan lupa roger teman yer.
Jgn lupa roger kak ina gak. tq. 8)