Search found 18 matches

by Tok Uban
29 Oct 2013, 11:01
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Re: Waterproofing Khemah

Cara nak pastikan silicon dah kering ialah dgn menyentuh...kalau dah hilang rasa melekat kat jari tu, kira keringla.,...klepas tu siram air dan tengok kot kot air masih masok dalam khemah tak?
by Tok Uban
29 Oct 2013, 10:59
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Re: Waterproofing Khemah

Saya punya khemah tu Coleman Lakeside 3...seam tape dia semua keluaq dah ..mungkin sebab lama tak guna. Nak beli seam tapi...mahai sgt..RM50 satu meter. Nak buboh seam sealer, banyak sgt seam dia. Jenis material Polyester. Tokwan campur acetone kepada clear silicone...silicone ni yang boleh guina at...
by Tok Uban
28 Oct 2013, 11:53
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Re: Waterproofing Khemah

White spirits tak dapat...jadi saya try dgn acetone campoq dgn clear silicone...bila udah kering tabur talcum powder...alhamdulillah menjadii..
by Tok Uban
28 Oct 2013, 11:51
Forum: Peralatan
Topic: Magnesium Fire Starter
Replies: 62
Views: 1853

Re: Magnesium Fire Starter

Belum pernah try lak dgn air masin, tapi dulu pernah terjatuh kat pantai dan kena air masin...bila kering, boleh pakai balik...
by Tok Uban
24 Oct 2013, 11:03
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Re: Waterproofing Khemah

Thanks Bro.
by Tok Uban
22 Oct 2013, 16:02
Forum: Peralatan
Topic: Magnesium Fire Starter
Replies: 62
Views: 1853

Re: Magnesium Fire Starter

Ini cara Tokwan guna Doans Magnesium Strip...tetapi..kena ada dua benda yang dapat membantu menjayakan penggunaannya..Apa yang diperlukan:- 1. Doans Firestarter. 2. Pisau untuk mengikis dan juga menyalakan spark. 3. Sekeping mangkuk atau buluh untuk mengumpul bahan serbuk yang dikikis (Tokwan selalu...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 15:38
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 635

Re: survival e-book for outdoor adventures

forestgump tamau tulis buku ke satu.. entah lah....baru2 ini afa group scoutmasters JB dna Singapore ikut survival 4 hari....siap ngan tulis dan rakam video serta still photos... sebenarnya...saya sendiri tak tahu bagaimana nak mula tulis buku???? Buat Intro..pengenalan...kemudian mukadimah kenapa ...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 14:02
Forum: Isu & Gossip
Topic: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...
Replies: 77
Views: 14144

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Masih bab sampah.....kalau tak nak tinggalkan samaph dan nak kurangkan bawa samaph keluar, salah satu caranya, kurangkan bawa makan tin..sebab selalunya...orang malas nak bawak sampah tin keluar. Satu lagi, kalau setakat kutip samapah masukkan dalam plastik samapah, ikat dan tinggalkan satu tempat p...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 13:45
Forum: Peralatan
Topic: Camp Tent suggestion
Replies: 85
Views: 2360

Re: Camp Tent suggestion

Lama tak masuk....jadi kali ni Tokwan nak jawab bab Ground Sheet dan Fly Sheet. Tokwan guna ground sheet sebab nak jaga flooring khemah tu...dan juga takut terbocor dan air masuk...selalu guna plastik biru yang murah tu atau pun sekeping space blanket lama yang dah diguna...space blanket tu kalau li...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 13:29
Forum: Peralatan
Topic: Kasut yg bagus untuk Hiking.
Replies: 25
Views: 991

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Kalau hiking kat trail ramai org, Tokwan guna Sketches Go Trail atau Salomon...tapi kalau trail hutan yang dalam...Hi Tec Falcon...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 13:26
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 2615

Re: Personal Survival Pack/Kit

Review....la ni Tokwan dah mula kurangkan barang dalam survival kit....berikut ialah latest punya: 1. Mini first aid kit yang mengandungi sedikit ubat yang perlu, sterile strips, plaster kecil dan besar, bandage, alcohol swap serta kit jahit luka. 2. Magneium firestarter. 3. Whistle 4. Headlamp 5. P...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 13:15
Forum: Peralatan
Topic: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca
Replies: 20
Views: 1142

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Nadir,
baru ni guna 105 kat telok Kampi...notch dok atas masih flare la...lepaih tu bila buntut tin gas tu di naikkan, flare tadak...apa pasai aa?
by Tok Uban
22 Oct 2013, 13:13
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Re: Waterproofing Khemah

Alamak Bro...saya dok Kulim, Kedah...Ace Hardware pun paling dekat kat Queensbay penang...barang apa yang nak kena cari tu tu kat sana?
by Tok Uban
22 Oct 2013, 10:39
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 2615

Re: Personal Survival Pack/Kit

LT Comm.....lama saya tak masuk...sebab tak leh nak access...la ni dah masuk semula...bila boleh kita jumpa?
by Tok Uban
22 Oct 2013, 10:33
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Please register here
Replies: 1312
Views: 157451

Re: Please register here

Tok Uban@ Tokwan
Jantina: Lelaki
Tarikh Lahir Feb3 1960 (53 dah)
Tempat Tinggal: Kulim
Kelab: Tiada...solo hiker/kayaker/Mtbiker/Dirt biker/ Archer.
by Tok Uban
22 Oct 2013, 10:31
Forum: Peralatan
Topic: Kelab pemilik Casio Protrek
Replies: 84
Views: 2232

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Prfotek dah umoq 3 tahun.....dah banyak abuse dan guna...masih fungsi dgn baik...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 10:29
Forum: Pandu Arah
Topic: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.
Replies: 38
Views: 1481

Re: Bagaimana untuk menentukan kedudukan kita.

Lama tak masuk dulu nama Tokwan..ntah macam mana dulu tak baca thread ni...cara saya..beli kompass...seelok nya yang boleh dipercayai...samada brand Suunto atau Silva. Saya guna Silva...pastikan kompass kita menunjukkan ke True North...iaitu declination..sib baik Malaysia punya declination hampir si...
by Tok Uban
22 Oct 2013, 10:19
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: Waterproofing Khemah
Replies: 10
Views: 486

Waterproofing Khemah

Bro bro semua, nak tanya sikit...selain dari Seam Sealer dari Mcnett, apakah barang yang bro bro gunakan untuk meng "waterproof " kan khemah? Saya nak buat cara DIY, iaitu dgn mencampurkan clear silicone dan White Spirit...larutkan, kemudian guna sponge atau berus untuk sapukan...tapi "White Spirit"...