Search found 80 matches

by Ajis_AJ
08 Aug 2010, 15:33
Forum: Klinik Gunung
Topic: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)
Replies: 43
Views: 2251

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Ni tip yg paling baik anda patut amalkan sekiranya anda sesat.
G amik air semayang (Klu xde air, bertayamum aje), buat solat hajat. itu cara terbaik sekali. insyallah segala masalah akan selesai. Masuk waktu, buat solat. Jangan tinggal solat. Insyallah.....
by Ajis_AJ
08 Aug 2010, 15:20
Forum: Isu & Gossip
Topic: LESEN GUIDER..
Replies: 85
Views: 20259

Re: LESEN GUIDER..

hehe.... aku biasa gak bwk org masuk utan. Tp aku xde lesen guide. utan ni plak kt belakang umah aku. dari kecik sampai dewasa aku dh biasa masuk sini. nk pakai lesen gak ke? Xkan renjer perhutanan nk tahan aku dari masuk. Utan ni tempat aku cari sumber makanan. Suatu hari tu ada orang luar suh aku ...
by Ajis_AJ
08 Aug 2010, 14:46
Forum: Isu & Gossip
Topic: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...
Replies: 77
Views: 15429

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Usul disokong.... usaha pembersihan hendaklah dijalankan berterusan. setahun sekali ke..... sebulan sekali ke.... seminggu sekali ke..... tapi perlu diingat jugak..... orang hari2 buang sampah. Pagi ni lu buang, tengahari dia ada balik.... sakit hati beb..... last2.... nama pendaki2 jugak busuk.... ...
by Ajis_AJ
08 Aug 2010, 14:18
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya
Replies: 41
Views: 2454

Re: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya

Sesat xdiminta. Dh belajar ilmu survival selama mana pon xmenjamin kita akan hadapi situasi sesat. Ilmu yg ada hanya sebagai pelapis je. xtau la bila nk digunakan. pengalaman yg paling penting. Ada orang pertama kali masuk hutan, dh sesat. Ada orang dh sepanjang hayat masuk hutan, dan hajat hati mau...
by Ajis_AJ
08 Aug 2010, 13:55
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 12170

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Sesat lg....... xabis-abis....... huh.....
by Ajis_AJ
01 Feb 2010, 14:27
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Trans Noring > Anak Noring & Noring East
Replies: 39
Views: 4104

Re: XPDC Trans Noring > Anak Noring & Noring East

Set date baru la....
xkn abis kt sini jek....
lu mesti ada wawasan beb....
set date baru....... aku ikut....
by Ajis_AJ
20 Mar 2009, 11:40
Forum: Isu & Gossip
Topic: Volunteer sila lapor disini
Replies: 28
Views: 4939

Re: Volunteer sila lapor disini

Kak t smlm bgtau dia xsihat sgt utk g lojing.....
hmmm....... nmpk nyer.... kitorang x g....
kami doakn korang yg g selamat pergi/balik.
Semoga last mission ni berjaya.
:minum:
by Ajis_AJ
20 Mar 2009, 10:28
Forum: Peralatan
Topic: Magnesium Fire Starter
Replies: 62
Views: 3134

Re: Magnesium Fire Starter

Zaman sekarang dh maju... Guna lighter jenis gas je... tp setakat utk servival dlm masa seminggu leh la. pastu gas abis. wakakaka.... Magnesium fire starter ni utk guna dalam jangka masa yg lama.Xperlu guna gas.. bila2 ble buat percikan bungapi. Sapa nk beli, pastikan anda banyak buat praktikal. Jgn...
by Ajis_AJ
20 Mar 2009, 08:51
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 3371

Re: Personal Survival Pack/Kit

ye la komander.... benda ni sepatutnya ada pada setiap pendaki.
Nnt saya beli barang2 tu dan up gambonye skali.
Sapa nk, ble beli dr saya atau cari sendiri mengikut barang2 yg saya up kn tu.
kita kongsi2 la ilmu skit.. xrugi kn.
by Ajis_AJ
19 Mar 2009, 01:15
Forum: Isu & Gossip
Topic: Volunteer sila lapor disini
Replies: 28
Views: 4939

Re: Volunteer sila lapor disini

ada x sesepa/group yg nk masuk ikut lojing 21 & 22/3/09 ni?
Klu ada, aku dgn melati nk join SAR dari sini. Masa yg aku ada hanya sabtu (masuk) dan ahad (keluar) je.
Klu ada, tolong cal aku 016-5171872
tq
by Ajis_AJ
19 Mar 2009, 00:45
Forum: Isu & Gossip
Topic: sembang SAR Yong Yap
Replies: 259
Views: 42365

Re: sembang SAR Yong Yap

Haku cerita gini dh lali... buat2 mcm xbaca jek.... laaaa.... laaaa
laaaa.... laaaaa :keke:
by Ajis_AJ
18 Mar 2009, 20:43
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 3371

Re: Personal Survival Pack/Kit

Aku bercadang nk kumpulkan beberapa peralatan survival. Benda2 tu aku akan cari dan beli dan aku akan pasarkan untuk sesapa yg nak. Harga aku xkisah sgt. Yg penting aku dapat tolong warga GO kita ni agar masing2 ada memiliki peralatan yang lengkap bagi menghadapi situasi ikhtiar hidup. Nasib kita xd...
by Ajis_AJ
18 Mar 2009, 20:21
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 3371

Re: Personal Survival Pack/Kit

ok..... topik ni dh lama keudara kat sini. baru hari ni aku terpanggil utk nengoknya. Aku cerita ikut pengalaman aku la ok... so... klu ada sapa2 nk tambah, silakan. Kata "SURVIVAL" bermaksud 'Ikhtiar Hidup" Ikhtiar hidup akan terjadi bila seseorang individu dalam keadaan terdesak mengharungi situas...
by Ajis_AJ
18 Mar 2009, 18:30
Forum: Isu & Gossip
Topic: sembang SAR Yong Yap
Replies: 259
Views: 42365

Re: sembang SAR Yong Yap

[quote="Lt.Cmdr. Kamal Ariffin"]Tahan tunggu, tak tahan cabut :minum:
Sendiri ingat la :minum:[/quote]

huhuhu....
ni ayat haku lak...
"Setuju angkat tangan, tak setuju ble bla...... klu diam tu tandanya ikut-ikut org je"
wakakakaka....
by Ajis_AJ
16 Mar 2009, 12:05
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: pertanyaan tuk gunung gerah
Replies: 28
Views: 3226

Re: pertanyaan tuk gunung gerah

[quote="melati"]kalu jln kaki mmg jauh..kalu nek kereta dekat jerkkk :lidah: hurmm..tk silap ada group masuk maulidur rasul nie.. gamak tk der trip..ko wt la trip sndiri span..[/quote] ye la tu.... trek pacak senang didaki.... dgn syarat, ada eskeleter..... wakakakkaa... klu xde eskeleter, jgn cerit...
by Ajis_AJ
13 Mar 2009, 16:02
Forum: Isu & Gossip
Topic: Imbuhan hadiah....
Replies: 47
Views: 5418

Re: Imbuhan hadiah....

[quote="-=[ RuFFHiKeR ]=-"][quote="Ajis_AJ"][quote="soulfly"][quote="Ajis_AJ"]aku xsokong benda2 cm gni smpi ada imbuhan. Seolah2 hassan tu mcm wanted person plak. Ingat heiwan ke smpi nk diadakan imbuhan. Mcm cari kucing hilang je rupanyer. Tolong la.... takut nnt benda semcmni dh jd mcm xikhlas la...
by Ajis_AJ
13 Mar 2009, 10:33
Forum: Isu & Gossip
Topic: Imbuhan hadiah....
Replies: 47
Views: 5418

Re: Imbuhan hadiah....

[quote="soulfly"][quote="Ajis_AJ"]aku xsokong benda2 cm gni smpi ada imbuhan. Seolah2 hassan tu mcm wanted person plak. Ingat heiwan ke smpi nk diadakan imbuhan. Mcm cari kucing hilang je rupanyer. Tolong la.... takut nnt benda semcmni dh jd mcm xikhlas lak. Sume nk kn duit imbuhan. dimasa akan data...
by Ajis_AJ
13 Mar 2009, 08:48
Forum: Isu & Gossip
Topic: Imbuhan hadiah....
Replies: 47
Views: 5418

Re: Imbuhan hadiah....

aku xsokong benda2 cm gni smpi ada imbuhan. Seolah2 hassan tu mcm wanted person plak. Ingat heiwan ke smpi nk diadakan imbuhan. Mcm cari kucing hilang je rupanyer. Tolong la.... takut nnt benda semcmni dh jd mcm xikhlas lak. Sume nk kn duit imbuhan. dimasa akan datang... skit2 imbuhan... skit2 imbuh...
by Ajis_AJ
26 Feb 2009, 17:04
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: GUNUNG YONG YAP (20 - 22 MAC 2009) - via POS BROOKE
Replies: 48
Views: 6235

Re: GUNUNG YONG YAP (20 - 22 MAC 2009) - via POS BROOKE

[quote="maclan"]Asan still xjumpe2 lagi ni.... boleh ke nk masuk yong yap awal bulan 3 ni....cam nk tukar plan jek.. perasaan riso pon ade ni...[/quote] maclan.... korang nk g..... g la jugak... sambil tu tgok kiri kanan tgok kawan kita yg tersasar tu skali.... ble menambahkn kota SAR.. mana la tau ...
by Ajis_AJ
26 Feb 2009, 16:43
Forum: Isu & Gossip
Topic: Sukarelawan SAR warga Gunung
Replies: 43
Views: 7196

Re: Sukarelawan SAR warga Gunung

insyallah............. jumaat ni, mlm haku turun lojing...
by Ajis_AJ
03 Feb 2009, 10:27
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Masuk Utan Lagi - XPDC Gng Batu Puteh Freeeeee 24-26 January
Replies: 28
Views: 4401

Re: Masuk Utan Lagi - XPDC Gng Batu Puteh Freeeeee 24-26 January

hah..... sos dh ofer free... pe lg kekwn..... SERBU!!!!!!....
*pss... muz..... kinabalu pree leh x?.... hihihi
by Ajis_AJ
22 Jan 2009, 09:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Survey pendaki Gunung
Replies: 20
Views: 3622

Re: Survey pendaki Gunung

yg aku sedia maklum la... 26-29/1 ni derang g masuk rintis denai LEW....
....
....
ni..... jgn kata nk klik attachmen.... butang attachmen pon aku xnmpk....
kat mana yek?.... hehehhe
sapa yg prihatin, sila bg panduan skit kat aku.... rabun ar......
hahaha...
by Ajis_AJ
22 Jan 2009, 09:15
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)
Replies: 63
Views: 5686

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Huh..... mcm nk wat pesta jek...
sapa yg jln dulu tu, sampah2 jgn tinggalkn utk org blkng ye....
sendiri bwk, sendiri buang ye... hehehe
sendiri mau faham la....
hahaha....
by Ajis_AJ
30 Dec 2008, 14:35
Forum: Peralatan
Topic: Parang
Replies: 116
Views: 4382

Re: Parang

[IMG]http://img237.imageshack.us/img237/3153/pb160145vz8.jpg[/IMG]
[IMG]http://img237.imageshack.us/img237/pb16 ... /w1795.png[/IMG]

ni parang yg aku slalu guna masa nek gunung.
ringan n tajam
berat dlm anggaran 350g je
sesuai untuk menebas hutan resam
by Ajis_AJ
30 Dec 2008, 13:39
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Program RINTIS & PEMBERSIHAN GNG RAJAH
Replies: 62
Views: 6817

Re: Program RINTIS & PEMBERSIHAN GNG RAJAH

WELDONE!!!

WELDONE!!!
by Ajis_AJ
27 Dec 2008, 09:10
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Senarai nama Kelab & Team Outdoor
Replies: 153
Views: 55065

Re: Senarai nama Kelab & Team Outdoor

Aku gak yg xde group......
join group orang main masuk je.....
Org nek gunung, aku menyelit je...
hehehe.....
by Ajis_AJ
16 Dec 2008, 10:26
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Program RINTIS & PEMBERSIHAN GNG RAJAH
Replies: 62
Views: 6817

[quote="Freelance"]rob.. dengar cerita trek lama ke gunung rajah dah kena tutup ke?dah tak leh masuk ehh? dengar citer nak wat empangan.... ni dapat tau dari citer member kt bentong lah... so ko nak wat trek baru ke? betul ke cerita ni?inginkan kepastian... :roll:[/quote] Apa kata kita bukak plak tr...
by Ajis_AJ
16 Dec 2008, 10:22
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Program RINTIS & PEMBERSIHAN GNG RAJAH
Replies: 62
Views: 6817

Aku bwk sabit je ok tak?...
hehehe....
by Ajis_AJ
13 Dec 2008, 20:32
Forum: Isu & Gossip
Topic: TransTT v1 bakal berkubur???
Replies: 105
Views: 10618

Satu cara lg ialah dengan memacak BESI cerucuk mcm JKR buat ket tebing bukit. Apa kata kita pakat ramai2 dlm 50 warga GO bwk sorang 2 besi n then masing2 pacakkn kat area yg runtuh. gerenti utk masa panjang (30 tahun) xde lg masalah tanah/trek roboh.
Hehehehe.... :evil:
by Ajis_AJ
09 Dec 2008, 16:15
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Noring-Anak Noring&Noring East(24 Jan-31 Jan 2009)
Replies: 24
Views: 2957

Wah!!! Menarik!! Menarik!!
Leh ikut nih.... tp xjanji...
(Ckp je nk ikut.... coti nyer lom tau lulus) :cry:
by Ajis_AJ
20 Nov 2008, 16:47
Forum: Isu & Gossip
Topic: Perlu atau tidak perlu..??
Replies: 38
Views: 5327

bagi aku.... cara termudah dan berkesan sekali ialah... SIKAP!!!!! klu disediakan semua kemudahan, tp sikap tidak berubah dan bertanggungjawab, semua kemudahan yang disediakan tidak berguna dan membazir. so..... setiap pendaki/pengunjung kena ada sikap/tanggungjawab menjaga alam sekitar. ada tandas ...
by Ajis_AJ
20 Nov 2008, 14:17
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans-Gng Suku-Gng Irau-Yellow-Gng Pass(25/12-28/12/2008)
Replies: 45
Views: 7211

lily.... meh aku jd sweper ko.... aku leh pepah derang yg jln lmbt2....
wakakaka.... bawak rotan je.... laju la depa jln.... huhuhu
by Ajis_AJ
19 Nov 2008, 15:17
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans-Gng Suku-Gng Irau-Yellow-Gng Pass(25/12-28/12/2008)
Replies: 45
Views: 7211

kismes.........
wa keje ganti olang laya lo.......
huhuhu..... tahun depan wa ikut lu olang..... wakakaka....
by Ajis_AJ
14 Nov 2008, 16:48
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Noring-Anak Noring dan Noring East-DITUNDA KE CNY 2009
Replies: 80
Views: 6508

oik...... ni dh luar tajuk........ g sembang jauh skit ye....
kitorang nk sembang noring je.....
kah kah kah...
by Ajis_AJ
12 Nov 2008, 15:26
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Program RINTIS & PEMBERSIHAN GNG RAJAH
Replies: 62
Views: 6817

wah..... jom kita bako rajah..... ungun dh ada nih hah....
wakakakaka.........
by Ajis_AJ
11 Nov 2008, 13:47
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trip Gunung Tok Nenek - Gunung Bubu - Gunung Yong Yap
Replies: 24
Views: 3233

huh..... ramai nyer....
bnyk masalah akan timbul nnt... kena ada guide 2 org dgn sweeper skali nih.... 3 hari ble...... tp kena fitnest la...
by Ajis_AJ
11 Nov 2008, 13:07
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung Nov08
Replies: 164
Views: 18639

yup.... panas
panas
by Ajis_AJ
10 Nov 2008, 14:10
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: cari corum untuk trip tahan merapoh kuala tahan
Replies: 42
Views: 4670

SPK.... klu amatur, naik merapoh-merapoh la dulu (4 hari).... aku dh 2 kali naik merapoh-merapoh.... nk kata aku jln laju, tak jugak.... tp klu ko slow, aku biasa ikut yg slow2.... no hal...... set date..... jom!!!!!...
by Ajis_AJ
06 Nov 2008, 12:23
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trans Noring-Anak Noring dan Noring East-DITUNDA KE CNY 2009
Replies: 80
Views: 6508

Uih.... hujan2 lg best.... baru ada cabaran.... ni naik time musih clear jek, apa barang.... wakakaka....
Baik duk umah tgok astro.... pesan piza.... huhuhu...
by Ajis_AJ
06 Nov 2008, 11:42
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung Nov08
Replies: 164
Views: 18639

ish.... bnyk lak nk cerita bab proses nk makan mende2 tu sume.... yang pasti, apa yg melintas depan mata, sambar jek la... wakakaka.... lapo..... lapo...