Search found 519 matches

Go to advanced search

by forestgump
11 Apr 2015, 11:42
Forum: Kedai
Topic: Waterproof Phone
Replies: 1
Views: 12511

Waterproof Phone

Jika minat guna Android Phone 4.2.2. dual sim card siap ngan walkie talkie...4.5 screen..dual camera..waterproof, shockproof & dustproof. Sila sms saya - jungletrekker69@gmail.com Saya sendiri guna phone ni dah 1.5 tahun..pernah kena pijak ngan anak gajah lebih kurang 6ookg,,, masih lagi berfungsi ,...
by forestgump
04 Nov 2014, 14:34
Forum: Kedai
Topic: military backpack
Replies: 0
Views: 12460

military backpack

berghaus british DPM backpack....ada 7 unit....very good condition.... kalau jadi saya di berikan approval oleh kerajaan selangor untuk buka taman gajah dekat Ulu Yam...maka saya akan tolak semua backpack berghaus British DPM saya dan secara resmi menamatkan UBAT - Utan Bara Adventure Team...yg di t...
by forestgump
01 Feb 2014, 07:30
Forum: Kedai
Topic: Fox Baton
Replies: 2
Views: 1303

Re: Fox Baton

Image
by forestgump
31 Jan 2014, 17:49
Forum: Kedai
Topic: Fox Baton
Replies: 2
Views: 1303

Fox Baton

https://imagizer.imageshack.us/v2/240x1 ... 7/3r5p.jpg

Fox Baton USA...sesuai dipakai ditali pinggang masuk kedalam hutan atau di simpan dalam kereta. TEMBAGA dan bukan besi...
RM 40-00<tak termasuk poslaju>

PM kalau minat...
by forestgump
14 May 2013, 13:31
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC GERAH (BILAH, GERAH & BIEH) 2013
Replies: 6
Views: 1571

Re: XPDC GERAH (BILAH, GERAH & BIEH) 2013

Salam....bila di puncak Gerah dan menghadap Gunung Bilah...minta sedekahkan al fatihah kepada rakan2 seperjuangan saya seramai 21 anggota yang terkorban bilamana heli Nuri mereka terhempas di antara Gerah dan Bilah. pada Nov 1989..boleh?
Tq...
by forestgump
22 Apr 2013, 10:14
Forum: Pandu Arah
Topic: GPS map untuk android phone
Replies: 10
Views: 359

GPS map untuk android phone

Salam..baru je sambar android phone 4.0 waterproof/shockproof/dustproof ...memang waterproof and lasak proof...tapi menate ni guna google maps - tak ada internet tok leh guna GPS... Kat mana boleh download /upload garmin map free? Agak2 di lowyat depa boleh buat semua termasuk instal software tak? B...
by forestgump
20 Mar 2013, 08:09
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Kenderong
Replies: 9
Views: 2647

Re: Gunung Kenderong

Kalau nasib baik....mungkin jumpa OP kominis 1981 ....depa guna untuk ngintai movement trak2 3 tan ke atas dan Nuri buat resupply....
gunung sebelah kiri kalau kita berhadapan denganya dari Gerik...
by forestgump
20 Mar 2013, 08:05
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: TRANS BATU EXPEDITION (semperna hari kemerdekaan)
Replies: 5
Views: 1035

Re: TRANS BATU EXPEDITION (semperna hari kemerdekaan)

Ekspedisi menawan 2 puncak Gunung (Gunung Batu Bujang & Gunung Batu Putih) melalui beberapa puncak diantaranya Puncak Dara & Puncak Batu Kak, merasakan pengalaman bermalam di Gua-gua yang terdapat di sepanjang laluan,antaranya Rumah Batu (gua), Gua Batunipah & Gua Azan.Keadaan laluan yang baru sert...
by forestgump
01 Mar 2013, 05:01
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: Tindakbalas kepada panggilan kecemasan di Gunung
Replies: 2
Views: 145

Re: Tindakbalas kepada panggilan kecemasan di Gunung

1. Tulis SIAPA yang memanggil dan NOMBOR talipon tersebut 2. LOKASI dan MASA<boleh refer kepada balai polis terdekat untuk pastikan ini bukan panggilan palsu> 3. KECEMASAN yang di hadapi 4. Minta nombor TAMBAHAN2 dari pemanggil<sekiranya bateri phonenya kong atau mungkin coverage tak ada> 5. Rujuk k...
by forestgump
01 Mar 2013, 04:52
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trek gunung tahan paling lama?
Replies: 13
Views: 3517

Re: Trek gunung tahan paling lama?

terbaek Tuan, saya mmg suka dgr/baca pengalaman org lain masuk hutan utk jadi panduan. utk cerita tersasar, hanya skali sahaja apabila buat nightwalk@Angsi tahun lepas. tetiba perasan denai yg dilalui nampak macam luas dan cantik (bersih), namun tetap teruskan perjalanan sambil membaca ayat² suci. ...
by forestgump
28 Feb 2013, 23:58
Forum: Peralatan
Topic: 4 wheel drive
Replies: 0
Views: 93

4 wheel drive

Salam....ada sesiapa ada contact untuk sewa 4WD seperti mitsubishi pajero atau hilux<yang ada penutup di belakang>...bukan untuk masuk hutan tetapi untuk jalan jauh.
Disel pun cantik.
Tarikh sewa...28hb April - 2hb Mei

jungletrekker69@gmail.com
by forestgump
28 Feb 2013, 11:53
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: Keistimewaan Cloth Pad & Liner snowdrop
Replies: 12
Views: 16829

Re: Keistimewaan Cloth Pad & Liner snowdrop

buat lap kereta di basuh pun OK...tak nampak janggal.

Guna untuk hentikan pendarahan luka pun bagus - pernah guna 1984, ada trooper kena booby trap.
by forestgump
28 Feb 2013, 11:42
Forum: Isu & Gossip
Topic: Compressed Trip
Replies: 16
Views: 3732

Re: Compressed Trip

Bergantung kepada tujuan mendaki gunung. Kalau memang dah memang nak berlumba, rempit lah. Kalau saya naik gunung nak pandang dan lihat, yang jarang jarang kita dapat lihat, ambillah masa sebaiknya menikmati pemandangan ini. Bila lagi nak sampai sini, Di Semenanjung sahaja ada 262 gunung, Kalau iku...
by forestgump
26 Feb 2013, 23:31
Forum: Isu & Gossip
Topic: Compressed Trip
Replies: 16
Views: 3732

Re: Compressed Trip

compressed trip....peratusan berlakunya medical emergency lebih tinggi<on paper> sebab memaksa badan membuat aktiviti fizikal berlebihan. Kecualilah KESEMUA peserta MEMNAG sidah dikenali dan dikenalpasti mempunyai tahap fizikal, mental dan pengalaman yang amat baik. Contohnya Kuala Tahan - Gtahan da...
by forestgump
26 Feb 2013, 23:19
Forum: Khemah
Topic: First time campers
Replies: 1
Views: 1448

First time campers

Kalau nak belajar masuk hutan buat kali pertama...boleh...ingat nak buat trip Pertak 3 hari / 2 malam....siap ngan ajar cara persediaan trekking, cara prepare backpack, cara amalan safety ketika trekking, pemilihan campsite, keselamatan campsite serta cara memasak di dalam hutan. Tak fit pun tak apa...
by forestgump
26 Feb 2013, 22:56
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 384

Re: survival e-book for outdoor adventures

forestgump tamau tulis buku ke satu..
entah lah....baru2 ini afa group scoutmasters JB dna Singapore ikut survival 4 hari....siap ngan tulis dan rakam video serta still photos...

sebenarnya...saya sendiri tak tahu bagaimana nak mula tulis buku????
by forestgump
05 Feb 2013, 21:04
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: tambah sket
Replies: 3
Views: 245

Re: tambah sket

Salam.Pakai baju terang..jangan pakai baju hijau, hitam atau gelap. Kenan KELIHATAN oleh semua.... Kalau ribut kuat, JANGAN duduk bawah pokok perdu ..cari kawasan terang iaitu tapak pokok yang dah tumbang...dapat lihat ke aarah mana angin bertip bersandarkan poko dan dahan bergoyang. Duduk bawah pok...
by forestgump
05 Feb 2013, 20:36
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: XPDC Gng Gagau 24 - 27 May 2012
Replies: 15
Views: 3346

Re: XPDC Gng Gagau 24 - 27 May 2012

jangan lupa - permit dari Jab PERHILITAN...kawasan Taman Negara tu. Pastikan permit ada dan di tunjukkan oleh penganjur kepada peserta sebagai bukti ... sebab penceroboh kerap masuk ke sana cari gaharu...
by forestgump
04 Feb 2013, 19:45
Forum: Klinik Gunung
Topic: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis
Replies: 34
Views: 1127

Re: sondol, menyondol, disondol dan rintis merintis

tak payah guna parang dulu untuk clearkan trek....memadai lah mematahkan ranting ataupun setidak2nya buat tanda ngan parang mengupaskan kulit MENGADAP orang di belakang... jangan lupa deria pendengaran mesti boleh tangakp bunyi sungai atau waterfall Dan bukan semua pokok serupa rupanya...especially ...
by forestgump
31 Jan 2013, 14:30
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.
Replies: 7
Views: 2704

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

ya Tuan, tayar nyer masih ada 'angin' lagi.. :lidah: hehe laa...ulu sungai Muar ke Tuan... terima kasih krn berkongsi info. :minum: kwsn nahas dah mula diselimuti alam, tp trek di permatang sangat jelas+terang. mungkin menjadi laluan org asli mencari rezki. cuma saya belum berpuas hati sbb tak dpt ...
by forestgump
30 Jan 2013, 12:48
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.
Replies: 7
Views: 2704

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Tayar k/terbang liberator bomber ni masih elok kan? Tahu tak nama sungair air meleleh di bawah bangkai k/terbang ni? Tu lah dia ulu sungai muar...dan ke bawah sikit ulu sungai penar<sempena nama major Pennar yg meloncat keluar dari k/rerbang bila k/terbang kena hentamn ngan jepun> Maj Pernnar menjad...
by forestgump
29 Jan 2013, 18:25
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Gunung Besar
Replies: 2
Views: 1162

Gunung Besar

Ingat nak lalu trek lama bulan 6 ni...Pos Dala - Gunung Besar - Pos Kemar....agak2 ada yg minat ke?
by forestgump
29 Jan 2013, 12:11
Forum: Khemah
Topic: Backpacking Holiday 2013: Myanmar
Replies: 33
Views: 7358

Re: Backpacking Holiday 2013: Myanmar

Bro Forestgump Tahniah dan semuga bisnes tu berjaya, ada gak sorang kawan aku tu nak kaya hu hu hu Tuah ayam nampak kat kaki tuah orang siapa tahu. Kalau dah kayo nanti buleh la kita buat rikky trek lama dari tenganu ke Tahan tu. Teringin beno teman nak carik balik trac tu. Kg Bantal - Kuala Lurut ...
by forestgump
29 Jan 2013, 09:04
Forum: Khemah
Topic: Backpacking Holiday 2013: Myanmar
Replies: 33
Views: 7358

Re: Backpacking Holiday 2013: Myanmar

Baw cable tie kecil dan besar banyak2 dan cepat2 cari/beli gunting bila sampai di sana.... Bro, utk apa ye gunting dan cable tie? Ikat backpack...takut ada bende DIMASUKKAN kedalam backpack...biar barang hilang, jangan barang TAMBAHAN di masukkan ke dalam backpack..sebabagi security precaution. Say...
by forestgump
24 Jan 2013, 20:17
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: survival e-book for outdoor adventures
Replies: 10
Views: 384

Re: survival e-book for outdoor adventures

alamak....habih la orang2 veterans macam kami...
by forestgump
24 Jan 2013, 20:13
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Feb 13hb - 16hb...survival
Replies: 0
Views: 115

Feb 13hb - 16hb...survival

Dah ada 10 orang signed up....kalau nak bantu saya boleh...tapi pandu kereta sendiri dan tumpangkan seorang anggota saya. Minyak & tol saya bayar.
by forestgump
14 Jan 2013, 12:29
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Yong Belar
Replies: 5
Views: 1835

Re: Gunung Yong Belar

klu boleh carik laah guide... klu bolehg!! support le kengkawan yang bekerja dalam bidang nih....


untuk kebaik kan juga yang pasti
sokong...
by forestgump
11 Jan 2013, 14:09
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trek gunung tahan paling lama?
Replies: 13
Views: 3517

Re: Trek gunung tahan paling lama?

pengaruh cerita tv....citer omputih kan asyik juper serigala
Tahun 1990 tak ada cerita omputih serigala - astro pun tak ada.
by forestgump
11 Jan 2013, 12:01
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Trek gunung tahan paling lama?
Replies: 13
Views: 3517

Re: Trek gunung tahan paling lama?

Kem Air Terjun 4 tingkat<overnite 2 malam - dpt saksi 7 ekor serigala rentap ngan 3 ekor Ba** hutan>
Serigala ada ke kat hutan malaysia nie?
Geng perhilitan taman negara cakap serigala - saya setuju je.
by forestgump
11 Jan 2013, 11:58
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: DATA search &b rescue
Replies: 0
Views: 1744

DATA search &b rescue

Memandangkan kalian rajin naik gunung bawa peserta, apa kata GO sediakan list contact kecemasan bagi SETIAP gunung2 yang di naikki oleh guide beserta peserta2 seperti.. No talipon... 1. Balai2 polis berdekatan 2. Pej Hutan berdekatan 3. Pej PERHILITAN berdekatan 3. Ketua kampung berdekatan 4. Ahli2 ...
by forestgump
11 Jan 2013, 11:50
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Jom buat survival?
Replies: 9
Views: 322

Re: Jom buat survival?

tebaek ni bang....kalo abang nak buat dalam bulan 6-7 ke leh saya follow...
roger2 bang
Cari group sendiri dan pilih tarikh bro..lagi senang. Dapat kaki2 guide gunung pun bagus, boleh practise casualty evacuation serta protokol2 keselamatan.
by forestgump
10 Jan 2013, 20:08
Forum: Tindak Balas Kecemasan
Topic: tebuan tanah
Replies: 15
Views: 406

Re: tebuan tanah

Ade sape2 tau rawatan kalau terkena sengat tebuan tanah??rawatan yg pling cepat dan tahan lama bg untuk smpai ke bwh Seperkara lagi...sebaik je kena sengatan..baik dari tebuan ke....lebah ke ....LARI...dan LARIlah kearah semak sebab depa pasti akan terhenti.... Ni pengalaman....penyengat - sengatan...
by forestgump
10 Jan 2013, 20:03
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Jom buat survival?
Replies: 9
Views: 322

Re: Jom buat survival?

terbaek bang...
Orang luar bukan GO kena bayar RM 500-00....orang GO RM 350-00 je...
by forestgump
10 Jan 2013, 20:02
Forum: Kedai
Topic: Barang2 lama...
Replies: 3
Views: 1369

Re: Barang2 lama...

salam bang... kasik gambau itu tento..... mahu tengok sepasang dok ngan ambe punya yang dekat rumah nih..... klu sepasang harga ngam... leh le kenen kenen
Salam...
Saya tinggal di Kg Dato Keramat...kalau datnag menjengukpun elok...boleh pekena teh jugak!
by forestgump
10 Jan 2013, 08:35
Forum: Kedai
Topic: Barang2 lama...
Replies: 3
Views: 1369

Barang2 lama...

Pissau tanto jepun jumpa dalam pesawat pengebom Mitsubishi G3 Nell yang jatuh di tembak ke dalam hutan Gambang pada tahun 1942.
Kapak beliung kepunyaan bekas anggota ketua kominis asli pos dala<kawasan ops bamboo trail>
- jungletrekker69@gmail.com
by forestgump
10 Jan 2013, 08:33
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Jom buat survival?
Replies: 9
Views: 322

Re: Jom buat survival?

Ingat nak buat bulan Januari 2013 24hb - 27hb.....ada yang berminat ke?
DAH PENUH...ada 15 peserta ddan cuma 3 je locals, yang lain orang luar termasuk 5 anggota marin kawalan kedutaan US KL dan Singapore.

Next one - Feb 13hb sehingga 16hb Februari...
by forestgump
30 Nov 2012, 12:29
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG
Replies: 16
Views: 9713

Re: GUNUNG PYRAMID ALAM MELAYU DI PAHANG

2012....ada lagi cerita dongeng orang melayu ya? Orang asing dah ngantarpun kapal ke marikh dan pluto serta satelit yang boleh merakamkan muka individu yang tepat dari pinggir hemisfera dan angkasa...dan juga melanccarkan misil dari dasar laut 3000km tepat ke lokasi musuh. Dulu 80an, kena escort ora...
by forestgump
30 Nov 2012, 12:16
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: 4wd...ATAU POWIL
Replies: 4
Views: 144

Re: 4wd...ATAU POWIL

waah best nyer ob bang..... nak tanya... berapa ekor je agak nya yer gajah kat malaysia nih? Anggaran je...semenanjung mungkin 1000-1200 dan sabah 200-400 ekor ...susah nak pastikan jumlah sebenar...teknik paling sesuai untuk mendapatkan jumlah sedekat yang teoat adalah kaedah " dung count " campur...
by forestgump
29 Nov 2012, 18:32
Forum: Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan
Topic: 4wd...ATAU POWIL
Replies: 4
Views: 144

4wd...ATAU POWIL

Ada tak member2 kita di sini yang memang ada sewa 4wd dengan winch sekali? Bukan apa, kadang kala saya bawa pelawat ronda separuh semenanjung malaysiua termasuk trail ops bamboo saya dan juga terjadi juga di lantik guide untuk production2 operasi tangkap dan memindahkan gajah liar...
by forestgump
29 Nov 2012, 18:23
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: Jom buat survival?
Replies: 9
Views: 322

Re: Jom buat survival?

Lokasi - hutan simpan ulu terong, perak....di akui sebagai hutan paling kerap kena hujan :-) RM 350-00 seorang - pengangkutan sendiri<elok buat car pool...kalau nak di sediakan pengangkutan KL-tempat bermula kena tambah RM 70-00 sebab kena guna 2 jenis pengangkutan tambahan dari drop off point ke pe...

Go to advanced search

cron