Search found 74 matches

by yongyap
19 Apr 2017, 16:44
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: TREK LAGENDA...GUNUNG CHAMAH & ULU SEPAT
Replies: 10
Views: 3385

Re: TREK LAGENDA...GUNUNG CHAMAH & ULU SEPAT

mmg trek lejen.
terus sy terkenang kisah lama bila tgk nama kemsait
by yongyap
23 Oct 2014, 14:18
Forum: Pendaftaran (Ahli baru sila daftar dahulu)
Topic: Hello..
Replies: 2
Views: 1372

Re: Hello..

Hello Ong.. welcome to the club.

what happen to ABM, Dr Wong and the rest of the team?
by yongyap
03 Oct 2013, 13:52
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Kamus Gunung Malaysia
Replies: 86
Views: 16499

Re: Kamus Gunung Malaysia

makan sahur.

sampai kemsite dah malam. potong bawang itu ini pukul 11 malam baru makan.
by yongyap
19 Feb 2013, 13:50
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Gunung Tahan ikut Kuala Koh
Replies: 8
Views: 3271

Re: Gunung Tahan ikut Kuala Koh

Mesra Alam...Rabu malam Khamis, Medan Mara

lama dah tak bermesra
by yongyap
09 Feb 2011, 13:00
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu
Replies: 27
Views: 5376

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

sarong kepala pakai snow cap yg biasa tu pun dah cukup.
manakala kepala satu lagi guna yg getah jenama durex (kalau tak silap) juga memadai.
by yongyap
01 Feb 2011, 14:20
Forum: Isu & Gossip
Topic: PENCAPAIAN DALAM MENDAKI
Replies: 20
Views: 4536

Re: PENCAPAIAN DALAM MENDAKI

pencapaian terbesar aku dalam mendaki ialah kepuasan melepasi rintangan mental dan fizikal selama beberapa hari dengan kemudahan yg serba terhad bersama rakan² mendaki dalam melihat kebesaran Allah Taala walaupun tidak mencapai matlamat asal iaitu ke puncak gunung.
by yongyap
04 Jan 2011, 16:01
Forum: Aktiviti Gunung
Topic: Konservasi Rentis Gunung Yong Belar (NEW YEAR)
Replies: 193
Views: 29107

Re: Konservasi Rentis Gunung Yong Belar (NEW YEAR)

"Tahniah kepada penganjur dan pendaki semua.
Walaupun selama 3 hari 2 malam kita basah bersama namun kita berjaya mencapai objektifnya.
Semoga usaha murni ini bakal mencetus kesedaran kepada semua pendaki² lain.
Terima Kasih dan jumpa lagi" kata kawan saya yang mengikuti program tersebut.
by yongyap
30 Dec 2010, 11:27
Forum: Isu & Gossip
Topic: Gogo wannabies
Replies: 68
Views: 6209

Re: Gogo wannabies

Kita kena kembali kepada prinsip asal,kenapa kita mahu mendaki.
so tak kira la Gogo wannabies ke, Gogo canabis ke,
selagi kita berpegang pada prinsip, semuanya akan cantik,insyaAllah.
by yongyap
29 Nov 2010, 16:20
Forum: Galeri
Topic: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)
Replies: 53
Views: 5252

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

che mat.
filter ND berapa yang disyorkan?
tak beli lagi nak cuba beli satu dulu...
Beli Hoya ND8
kalau beli cap ayam, ketara sgt ke resultnya?
by yongyap
19 Nov 2010, 15:44
Forum: Galeri
Topic: Sembang Fotografi
Replies: 105
Views: 18170

Re: Sembang Fotografi

terima kasih atas penjelasan matsaiko.jika ada kelas,masukkan nama saya ye.

saya tertanya² , apa akan jadi pada imej kalau kamera ir tu tangkap gambar waktu malam?tak kira la ada lampu sket² ke...
by yongyap
16 Nov 2010, 16:58
Forum: Galeri
Topic: Sembang Fotografi
Replies: 105
Views: 18170

Re: Sembang Fotografi

karya² yang sy maksudkan itu mempunyai elemen² air dan pohon² serta batu-batuan yang mengelilinginya.
sy amat teruja dgn karya² tersebut.
by yongyap
16 Nov 2010, 10:11
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Kamus Gunung Malaysia
Replies: 86
Views: 16499

Re: Kamus Gunung Malaysia

Take Samah = take five atau rehat lima minit

leklu sapkoklu = rilek dulu hisap rokok dulu
by yongyap
16 Nov 2010, 10:05
Forum: Galeri
Topic: Sembang Fotografi
Replies: 105
Views: 18170

Re: Sembang Fotografi

matsaiko Dalam karya² lanskap sdr,sy dapati mood atau tona warna yang sama dikekalkan.Ianya sedikit sebanyak menjadi identiti kepada karya² lanskap dari sdr.Lantas timbul persoalan dihati saya bagaimana sdr berbuat demikian? Adakah dengan penggunaan filter dapat menghasilkan tona² tersebut.Ataupun s...
by yongyap
30 Aug 2010, 17:04
Forum: Isu & Gossip
Topic: kes study - sesat (sila beri pendapat)
Replies: 51
Views: 9315

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal.. tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje .. sape nk sweep dia plak? takkan ...
by yongyap
25 Feb 2010, 17:56
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Jom Kita BERHENTI MEROKOK!!!!!!
Replies: 62
Views: 4805

Re: Jom Kita BERHENTI MEROKOK!!!!!!

cik labuan
boleh elaborate pasal Klinik Berhenti Merokok tu?
apa yg dia bg?apa yg kita dpt?berapa kita bg?berapa depa dapat?
apa kaedahnya?apa pula faedahnya?
by yongyap
09 Nov 2009, 16:37
Forum: Surau
Topic: jangan buat maksiat jika outing..
Replies: 32
Views: 7334

Re: jangan buat maksiat jika outing..

ada kes dimana seorang anak dara keluar outing tanpa izin orgtua.

balik tu kena siat² dgn maknya..itupun kira mak siat jugak kan?
by yongyap
18 Aug 2009, 17:48
Forum: Isu & Gossip
Topic: Air Besar
Replies: 41
Views: 5152

Re: Air Besar

kalau tgk air sungai mula berubah dari segi warna atau deras , lebih baik angkat kaki.
takut air naik kepala , maksudnya kepala air yg datang dan melemaskan kita.
by yongyap
18 Aug 2009, 17:41
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: Wanita Berekreasi
Replies: 12
Views: 6034

Re: Wanita Berekreasi

setelah hampir 3 tahun topik ini dibincangkan samada disini atau diforum² yg lain,
saya ingin mengucapkan syabas dan terima kasih.
by yongyap
04 Jul 2008, 15:15
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Scuba Diving Package Open Water Dived siapa tahu?
Replies: 5
Views: 1498

ada diving exhibition kat pwtc 4-6 july kalau tak silap pendengaran aku.
by yongyap
03 Jul 2008, 16:59
Forum: Klinik Gunung
Topic: skil tangkap ikan
Replies: 64
Views: 1274

sembur ridset kat roti.bagi ikan makan , sorang tunggu dekat hilir sungai.
masa ikan tengah pening , sauk , siang dan salai.
by yongyap
03 Jul 2008, 11:23
Forum: Klinik Gunung
Topic: Macam mane kalo Sesat???? TAkUtnye...
Replies: 35
Views: 939

Panik - mmg panik.jgn tipu la tak panik.cuma bagaimana kita nak kurangkan / hilangkan rasa panik tu.Bahayanya panik ni membuatkan kita tak boleh berfikir secara rasional.Dan tindakan yg kita buat bakal membahayakan serta mendatangkan mudarat pada fizikal dan mental. penah aku berlari , backtrack , m...
by yongyap
03 Jul 2008, 10:59
Forum: Galeri
Topic: The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu
Replies: 45
Views: 4862

RM250 kot.

Melampau la diorang ni.Guide satu hal , ahli / peserta pun satu hal.
Tak malu ke?Takde rasa tanggungjawab langsung.Bawak turun sorang sikit apa salahnya.Sampah sendiri pun nak tinggal.
by yongyap
01 Jul 2008, 12:12
Forum: Pertanyaan Gunung
Topic: Pertanyaan tentang trip Benum.
Replies: 13
Views: 2098

skrg ni kalau nak ikut ulu cheka tak payah nak mengadap Brother Bear lg ke?senang la camtu...
by yongyap
01 Jul 2008, 12:06
Forum: Klinik Gunung
Topic: Macam mane kalo Sesat???? TAkUtnye...
Replies: 35
Views: 939

dalam mencari jalan keluar ketika sesat kita perlu -berjalan selagi mampu dan selagi hari masih terang. -jaga kesihatan/keselamatan kerana ia penting utk survival -ikut je sungai.1 hari , 1 bulan bahkan 1 tahun pasti akan keluar *kalau ada kompas,peta,gps,gprs,mms pun tak guna jugak kalau takde elmu
by yongyap
01 Jul 2008, 11:44
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Malam Gala GO sukses!!
Replies: 129
Views: 22290

brongai

tunggu nak dapat greenlight , keluar sorang lagi lorrr..
by yongyap
30 Jun 2008, 14:10
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Malam Gala GO sukses!!
Replies: 129
Views: 22290

Tahniah GO dan penganjur malam gala tersebut.

Gaduh la lagi..best pulak aku baca hal pekong di dada korang.
by yongyap
23 May 2008, 11:58
Forum: Stor Galeri
Topic: Aku Hanya Serangga - pemenangnya NADIR
Replies: 47
Views: 8586

GO Undi jarak SHAH
by yongyap
09 May 2008, 10:53
Forum: Stor Galeri
Topic: Bulan Mei : Aku hanya serangga
Replies: 73
Views: 14622

pasca warna serangga

Image

Image
by yongyap
29 Apr 2008, 14:04
Forum: Khemah
Topic: Malas dah la aku!!!!
Replies: 66
Views: 6548

pada aku pulak..

mendaki ni satu hobi / minat.
kalau ada rasa "malas dah aku ' maknanya minat tu dah kurang atau langsung takde.

faktor kurangnya minat mendaki ini berbeza pada setiap individu itu sendiri.
by yongyap
28 Apr 2008, 17:07
Forum: Stor Galeri
Topic: Finalist Bulan april : Sila Undi
Replies: 54
Views: 9501

GOUNDI2
by yongyap
15 Feb 2008, 15:16
Forum: Isu & Gossip
Topic: budak Pompuan ilang kat Tahan
Replies: 130
Views: 14584

semoga umai dijumpai dgn selamat..amin kalau kat kawasan Gng Yong Belar pulak,trek dari puncak menghala ke kem tudung periuk dan keluar ke blue valley dam adalah perkampungan Islam manakala laluan dari puncak menghala ke gurkha kem,challie,6040 dan kawasan sekitarnye adalah jin kapir dan antara beri...
by yongyap
15 Feb 2008, 12:31
Forum: Isu & Gossip
Topic: TransTT v1 bakal berkubur???
Replies: 105
Views: 10196

nak pegi jugak boleh ..
bawak kapak , buat jambatan.tak siap takpe.org lain boleh sambungkan.
takpun buat suspension bridge.pastu nak lalu kena bayar.
by yongyap
06 Sep 2007, 12:34
Forum: Stor Galeri
Topic: Bulan September : Merdeka di gunung
Replies: 37
Views: 8348

abe~g - bahaya danger tu
by yongyap
03 Sep 2007, 16:13
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Salam takziah utk Botak dan Putri Rimba (Adik)
Replies: 79
Views: 14890

botak nisam ke?

apapun takziah.
moga roh dicucuri rahmat.
by yongyap
24 Aug 2007, 11:59
Forum: Stor Galeri
Topic: Finalist gambar bulan Ogos : Pemenangnya ialah Nowa
Replies: 40
Views: 8262

~edited~
by yongyap
24 Aug 2007, 11:58
Forum: Stor Galeri
Topic: Finalist gambar bulan Ogos : Pemenangnya ialah Nowa
Replies: 40
Views: 8262

take 5
by yongyap
24 Jul 2007, 09:42
Forum: Stor Galeri
Topic: Finalist gambar kemsite : Pemenang ialah bingai
Replies: 52
Views: 9766

no 1 from hai