Search found 192 matches

by nizran
06 Apr 2012, 15:55
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

harap topik nie tutup terus k... toksah panas-panas... mari le reramai masuk you tube, dan layan video2 lawak yang ade...tak best panas2, nanti jumpa dalam trek.. pusing2 situ juga kita.. saya yakin, mesej dah sampai kepada kita semua, baik pengajaran kepada kedua2 belah pihaknya.. takut abg bett ng...
by nizran
06 Apr 2012, 15:47
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

terima kasih kerana menjemput... kak lily, pada saya sistem lama lebih praktikal memandangkan sistem lama tidak memberikan masalah.. sistem lama, walaupun dikalangan sahabat2 pendaki, sama2 kerja keras utk menjayakan sesuatu pendakian, tetapi ianya juga mempunyai mereka - mereka yang berjawatan atau...
by nizran
06 Apr 2012, 11:13
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

bagus le cenggitu, saya dulu pun cenggitu jee... manjat ikut orang2 tua, ikut klik2 sendiri.. terbaca iklan mereka di dalam suratkhabar... main terjah join... first jumpa zam (pgurlz)... trip g berkelah ngan abang matsaiko... lepas beranikan diri join trip orang pergi solo, lepas tu langsung takde p...
by nizran
06 Apr 2012, 10:14
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

maaf dual post... Lin, saya gembira membaca post anda memandangkan anda nampak jauh lebih matang, saya nasihatkan Lin rujuk pada topik2 di bilik darjah atau topik2 lama demi meningkat keilmuan pendakian dan rekreasi. Saya gembira apabila Lin menunjukkan reaksi positif dan tidak merengek akibat musib...
by nizran
06 Apr 2012, 09:28
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Lepas nie ko try buat trip 62 orang pulak lily... hehehe. mmg seronok buat trip orang ramai2 cenggini. nak-nak kalau ramai beginner fuhh mmg best melayan. aku mmg respek la orang berani buat open trip bawak orang2 tak kenal nie. bab nie, suka saya membuat tambahan laa kak lily,,, alang2 ada teguran...
by nizran
06 Apr 2012, 08:45
Forum: Isu & Gossip
Topic: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN
Replies: 110
Views: 17874

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

kepada lin abu bakar, jangan ikut abang matsaiko... dia .... hish... diaaa.... :evil: :evil: astargfirullah...... wallawei... lama tak masuk G.O.. dimaklumkan akan isu panas sebegini, terus masuk.. dan mengamati lawak2 karangan otai otai... kesiannya... untuk pengetahuan kawan2 yg otai2 gunung G89, ...
by nizran
16 Feb 2012, 23:56
Forum: Klinik Gunung
Topic: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...
Replies: 42
Views: 964

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

wahhhh... lamanya tak masuk g.o.. saya nak share sikit mengenai warmup nie... baru2 nie ada baca artikel yg mengatakan atlit yang buat warm up 15 minit ke 30 minit akan lebih cepat letih, dan kehilangan kuasa lebih cepat berbanding dengan yang buat warmup simple (2-5 minit). cara yang terbaik pada s...
by nizran
16 Feb 2012, 23:56
Forum: Klinik Gunung
Topic: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...
Replies: 42
Views: 964

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

wahhhh... lamanya tak masuk g.o.. saya nak share sikit mengenai warmup nie... baru2 nie ada baca artikel yg mengatakan atlit yang buat warm up 15 minit ke 30 minit akan lebih cepat letih, dan kehilangan kuasa lebih cepat berbanding dengan yang buat warmup simple (2-5 minit). cara yang terbaik pada s...
by nizran
09 Jun 2010, 17:43
Forum: Pengurusan Tali
Topic: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali
Replies: 6
Views: 562

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

ha. tu dia abang nadir dah start, ... sambung... sambung
by nizran
03 Jun 2010, 11:36
Forum: Pengurusan Tali
Topic: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali
Replies: 6
Views: 562

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

erk... masih takder respon..... abang kambinggurun....
by nizran
01 Jun 2010, 12:26
Forum: Pengurusan Tali
Topic: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali
Replies: 6
Views: 562

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

nak diborakkan perihal tali nie, banyak topik yang perlu dicover sebenarnya... sebab dia ada juga teknik "rasa". teori kehilangan kekuatan tali akibat dari simpulan dan sebagainya... mungkin otai2 tali boleh menyusun dari segi prioriti "Penjagaan dan Penyimpanan" terlebih dahulu.
by nizran
11 Mar 2010, 10:57
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Tawaran untuk menjadi Moderator Gunung Online
Replies: 35
Views: 8314

Re: Tawaran untuk menjadi Moderator Gunung Online

saya sokong abang bingai n abang fendi jadi mod... takpun M.I.B
by nizran
02 Mar 2010, 10:11
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Tawaran untuk menjadi Moderator Gunung Online
Replies: 35
Views: 8314

Re: Tawaran untuk menjadi Moderator Gunung Online

mencadangkan nama hangar 18 a.k.a Maharaja Pailang a.k.a Fendi...
by nizran
23 Feb 2010, 17:13
Forum: Peralatan
Topic: Made in Malaysia backpack
Replies: 10
Views: 704

Re: Made in Malaysia backpack

rekabentuk yang sesuai dengan keadaan hutan kita... lebar sedap2 ikut bahu, so, leh jadi protection kepada badan macam salah satu topik dalam G.O ni, kemudian beg tak terlalu tinggi melangit, memudahkan nak membongkok lalu bawah balak tumbang... ada satu unit first-aid kit pack yang mempunyai tahap ...
by nizran
03 Nov 2009, 23:46
Forum: Isu & Gossip
Topic: KEPALA AIR SUNGAI KAMPAR - Lagi Pelajar Hanyut
Replies: 16
Views: 1882

Re: KEPALA AIR SUNGAI KAMPAR - Lagi Pelajar Hanyut

mohon bantuan abang2 dan kak2 senior melengkapkan teori di sini atau memperbetulkan teori tersebut. semoga sebarang penambah baikan akan membantu para pendaki....

http://nizran.multiply.com/reviews/item ... es_read=25
by nizran
23 Jul 2009, 23:39
Forum: Kedai
Topic: Dapur petak rm60.00
Replies: 71
Views: 6807

Re: Dapur petak rm60.00

tuan Nadir, saya nak satu, akan transfer ke akaun tuan...
by nizran
17 Jun 2009, 00:26
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya
Replies: 41
Views: 2000

Re: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya

[quote=[abang orga yg abang rembau sayang]]ini pendapat peribadi..kemantapan spiritual juga adalah perkara yg perlu diambilkira..mental dan fizikal hanya melibatkan jasmani dan untuk perlindungan yg menyeluruh kekuatan rohani perlu dipertingkatkan juga..bila kekuatan luar dan dalam itu bergabung, ma...
by nizran
16 Jun 2009, 15:40
Forum: Ikhtiar Hidup
Topic: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya
Replies: 41
Views: 2000

Re: jika tersesat dihutan dan cara menghadapinya

saya pernah menghadapi situasi begini, antara yg lain yg boleh dilakukan adalah. melaungkan azan dan solat hajat, kemudian cuba la cari2 balik... ada lagi kaedah lelain yg dapat dari org2 tua-tua dolu2, tapi macam sulit sikit nak ajar kat sini. saya kira, jalan penyelesaiannya adalah gabungan doa da...
by nizran
05 Jun 2009, 18:03
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

sangat benar wahai abang orga yg abang rembau sayang... sweeper memastikan yg semua selamat sampai ke lokasi penamat, dan seperti mana yang penah kita bincang sebelum nie di topik yg lain kot, amat besarlah harapan saya kalau sweeper membuat "penutup" sewaktu sampai ke end point. jadi, pada empunya ...
by nizran
04 Jun 2009, 14:10
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Aku ada menulis satu rencana pelajar masa aku belajar kat UKM empat lima tahun lepas rasanya. Panduan Memilih Isteri. Sebab kita bukan macam mat salleh yang buleh duduk sama sebelum kawin. Jadi untuk kita melihat perangai semulajadi bakal isteri. Macam aku kata bawak la naik gunung. Bukan naik Gunu...
by nizran
04 Jun 2009, 13:11
Forum: Kedai
Topic: T-SHIRT BINTANG3 ( kasih hutan kita )
Replies: 3
Views: 1471

Re: T-SHIRT BINTANG3 ( kasih hutan kita )

abg bett dagu dah berlipat....
by nizran
02 Jun 2009, 09:01
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Masa jadi sweeper la kita kenal banyak orang Maksudnya bukan seperti yang kita lihat. Yang lelaki tu hensem dan terpelajar. Yang awek tu cun dan bergaya. Sebab masa Sweep akan terlihatlah yang hensem macam Gajah tu Dan tang Cun macam Hampeh betul bang saya sokong kengkadang kat luar nanpak tertip j...
by nizran
31 May 2009, 12:27
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

satu lagi ayat yg boleh diguna pakai, 'apa!! nk berenti kt sini..ko tgk kiri kanan ko ada apa? nk mati kena makan?????' wakakakakkaka bkn semua orang mkn ngan ayat ni penah skali ari 2 aku cakap awat cam 2 dia boleh kuar parang pastu ddk lpak kat ctu sambil isap rokok kter plak balik tension tengok...
by nizran
31 May 2009, 12:04
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

dlm satu2 trip yg ditaja atau dianjur sudah semestinya perkara2 yg di utarakan oleh rakan pendaki diambil kira...cuma apa yg dibimbangkan dlm trip yg cuma ada penganjur yg mungkin bertindak sebagai guider..line-up nya dari pendaki bebas ..yg masuk utan sama-sama..tapi masak/makan sindri-sindri ..yg...
by nizran
31 Mar 2009, 09:06
Forum: Peralatan
Topic: Jaguar St 75 - 95
Replies: 15
Views: 827

Re: Jaguar St 75 - 95

ada yg tengok kata rm 1200 -ada yg tengok rm1800...
air contact pro?
mmmmm.... best gak tuh....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
by nizran
26 Mar 2009, 01:16
Forum: Peralatan
Topic: Jaguar St 75 - 95
Replies: 15
Views: 827

Re: Jaguar St 75 - 95

saya ingat water resist saja abang nadir, maybe certain area macam bahagian bawah, zip je kot yg waterproof,
tp dari segi berat, nampaknya dah less sekilo :mrgreen:

kalau dah sampai Msia, leh gak test drive...
by nizran
18 Mar 2009, 23:27
Forum: Klinik Gunung
Topic: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper
Replies: 202
Views: 4774

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

mmg betul dalam hutan macam2 leh jadi, itu lah sebabnya, kita must be prepared. cuba sediakan diri sebaiknya, sekurang-kurangnya, bila kejadian menjadi di luar jangkauan atau yg dianggarkan, kita tekah berusaha. bab nie, rasanya leh rujuk preparation sebelum mendaki. pada saya, sebelum mendaki, kita...
by nizran
18 Mar 2009, 14:05
Forum: Peralatan
Topic: Jaguar St 75 - 95
Replies: 15
Views: 827

Jaguar St 75 - 95

Product Code: 1SS09N001 Product Weight: 2700g New for 2009 http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/1SS09N001_K41_300dpi.jpg New SA3 back system waterproof construction Hydration system compatible Length adjustable shoulder strap 3 point compression Base load straps Rope strap Expansion side p...
by nizran
16 Mar 2009, 11:47
Forum: Papan Notis (Malam Gala Gunung Online 14 April 2018)
Topic: Al-Fatihah buat Suraya
Replies: 100
Views: 22932

Re: Al-Fatihah buat Suraya

salam, saya berdoa agar perjalanan arwah dipermudahkan semoga dikurniakan berkat dan syufaat......
sedih sungguh, speechless...
by nizran
13 Mar 2009, 12:03
Forum: Surau
Topic: wet tissue_ tuk beristinjak
Replies: 11
Views: 3804

Re: wet tissue_ tuk beristinjak

instructor tali?
mana dapat cerita tipu nie tuan? saya manaleh jadi instructor.. konduktor boley laa..

mengenai mengambil wudhuk dengan menggunakan lumut pokok pada batang pokok juga bole.. sesuai dengan hutan basah kita.
by nizran
06 Mar 2009, 11:09
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Walimatul Urus
Replies: 35
Views: 3686

Re: Walimatul Urus

alamak, ingatkan akad sabtu nie, sekali salah nengok tarikh da...
sori la bro, takpe sanding nanti sampai...
by nizran
03 Mar 2009, 15:50
Forum: Klinik Gunung
Topic: Saiz beg?
Replies: 65
Views: 2022

Re: Saiz beg?

bang, bab tu, nak cerite malas, jadi saya ingat, mungkin lepasnie topik2 dalam g.o di susun mengikut kepentingan. kemudian g.o leh lantik mana2 abang2 atau kak2 senior yg terer bab nie, utk buat kajian perihal personal first aid kit, personal emergency ration pack, dan perseonal survival kit. maybe ...
by nizran
03 Mar 2009, 14:01
Forum: Klinik Gunung
Topic: Saiz beg?
Replies: 65
Views: 2022

Re: Saiz beg?

abang jenal, rasanya, bab tu, ada cover dalam teori personal first aid n personal survival kit (plus personal emergency ration kit) tp tak tau la kalo ada lagi ke tak topik tu.
by nizran
03 Mar 2009, 10:00
Forum: Surau
Topic: kenapa ramai tidak sembahyang bila "outing"
Replies: 35
Views: 7797

Re: kenapa ramai tidak sembahyang bila "outing"

sungguh seronok melihat ahli G.O berfikir dan response dengan waras dan matang! tahniah!
by nizran
28 Feb 2009, 15:27
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: Kekal aktif ketika haid
Replies: 39
Views: 12009

Re: Kekal aktif ketika haid

otai takde, petai ade..
same2... harap dpt membantu..
by nizran
28 Feb 2009, 10:49
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: Kekal aktif ketika haid
Replies: 39
Views: 12009

Re: Kekal aktif ketika haid

hish, saya mana leh jawab nie... takpe2... anggap aje saya nie perempuan.. just nak bg pendapat.. kalo dulul2 setahu saya mmg perlu basuh, sebab ajaran dari guru2 dulu dan ustaz.. teorinya senang, darah juga adalah jisim badan yg datangnya dari tanah, dan kembalikannya kepada tanah. maka, sebaiknya ...
by nizran
27 Feb 2009, 10:44
Forum: Hal Ehwal Wanita
Topic: Wanita Berekreasi
Replies: 12
Views: 6279

Re: Wanita Berekreasi

saya menjemput akak2 senior utk turut membaca dan menambah topik khusus bg wanita berekreasi dalam www.kelanaonline.com .. mana le tau... nak import ke sini macam segan lak... :oops:
by nizran
25 Feb 2009, 21:43
Forum: Isu & Gossip
Topic: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?
Replies: 377
Views: 54472

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

1. ini adalah kerana di sana, ration kita berkongsi dengan yg bukan pendaki. 2. runner. runner bertugas sebagai pengurusan logistik keperluan, seperti membeli ration, beli top up, dengan kenderaan persendirian milik mereka. Sepemerhatian saya di sana, tugas tugas runner jugak diuruskan oleh team ka...
by nizran
25 Feb 2009, 17:57
Forum: Isu & Gossip
Topic: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?
Replies: 377
Views: 54472

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

terima kasih abang ejan n maharaja pailang, hehehe, saya nak beri pendapat, kepada kawan2 yg dapat hadir ke sana, ada sedikit perkara remeh mengenai keperluan sukarelawan SAR yg sekiranya diadakan, akan memudahkan lagi perjalanan program.. 1. sukarelawan yg dapat membantu mengorganisasikan dapur , p...
by nizran
25 Feb 2009, 17:48
Forum: Isu & Gossip
Topic: Sukarelawan SAR warga Gunung
Replies: 43
Views: 7391

Re: Sukarelawan SAR warga Gunung

[quote="Lagong"]Selamat perjalanan anda semua. Usaha lain macamana..?? Mungkin ada dikalangan GO members yg punya kelebihan berinteraksi dgn cara tradisional. Maaf, ini sekadar pandangan saja. Sy mendoakan kwn2 semua dpt melaksanakan tugas dgn baik dan dilindungi sepanjang perjalanan SAR di Lojing.[...