Search found 192 matches

by nizran
23 Oct 2008, 14:37
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: jemputan ke majlis pernikahan saya - nizran
Replies: 20
Views: 2941

ye bang, nanti saya tampal ye...
by nizran
23 Oct 2008, 00:29
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: jemputan ke majlis pernikahan saya - nizran
Replies: 20
Views: 2941

jemputan ke majlis pernikahan saya - nizran

:oops: :oops: :oops: salam sejahtera abang2 n kakak2 pendaki2 dan pengiat2 rekreasi, saya ingin memaklumkan bahawa saya akan melangsungkan majlis pernikahan saya pada 22hb november dan 23hb november 2008. dengan penuh sukacita, saya dengan penuh berbesar hati dengan ini ingin menjemput sekelian ahli...
by nizran
23 Sep 2008, 22:41
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: Dosa besar pakai tanduk
Replies: 27
Views: 4188

ada gak bertanya nape pakai tanduk nie...
dia cakap... eh, muka aku nampak kiut la...

masyaAllah....
by nizran
06 May 2008, 01:19
Forum: Klinik Gunung
Topic: cara buat dapur bajet....untuk pendakian
Replies: 19
Views: 1002

itu kesan terbakar ada lagi la... mau tengok ka?
nasib baik tak panik, biar membakar diri, jgn sampai kawan2 terbakar! ho ho ho!
apparaaa... :lol: :lol: :lol:
by nizran
04 May 2008, 00:50
Forum: Peralatan
Topic: Personal Survival Pack/Kit
Replies: 61
Views: 3853

gempak intro tuh..hehe apa yg aqu nampak masalah utama PSK ni bukan pd apa yg nk kena bawak..tp macamana nk bawak..emm camne tuh.. pasal macamana nak bawak nie, pada saya apa yg penting ialah tahap capaian terhadap barang tersebut, barang yg sangat penting, tahap capaian mestilah mudah dan pantas, ...
by nizran
04 May 2008, 00:45
Forum: Klinik Gunung
Topic: Solo treking/ night
Replies: 68
Views: 1895

saya sudah keluar itu pertapaan kanda, tp suda tambah busy ngan keja2 non-profit la pulak,,

mmm, kalo tiada aral melintang, saya akan amek itu beg kasi bawak turun balik...

tp, jangan ah maki saya lagi, maki la abang rembau yg abang kambing gurun sayang.
by nizran
04 May 2008, 00:42
Forum: Klinik Gunung
Topic: cara buat dapur bajet....untuk pendakian
Replies: 19
Views: 1002

kreatif mmg kreatif dan sangat jimat... tapi confirm senang kemek bila letak dlm beg... jangkahayat dia mesti pendek pastu nak buat tuh amik masa jugak... kalau aku lah, mmg malas dah rasa.... hehehe tapi sapa2 yang dah try dan bakal nak try tuh dialu-alukan nanti bagi report kat sini... saya dah p...
by nizran
21 Apr 2008, 18:24
Forum: Klinik Gunung
Topic: Solo treking/ night
Replies: 68
Views: 1895

lama tak trekking ngan abang kamal, dah lama tak kene maki 3 lori punye banyak... :lol: :lol: :lol:
by nizran
17 Apr 2008, 11:56
Forum: Klinik Gunung
Topic: Solo treking/ night
Replies: 68
Views: 1895

tak lupa, sudut rohaniah, penah masa solo org tanya saya nak pegi mana, saya jawab, nak pegi berkhalwat, org tu tak paham... pailang, bila kita nak khalwat sesama lagik. wendu ah kat u.. auwwww!!!! sapo? saya tarak pailang la abang pailang. bila lagi nak trekking sesama yek? takut ganggu majlis org...
by nizran
16 Apr 2008, 11:12
Forum: Klinik Gunung
Topic: Solo treking/ night
Replies: 68
Views: 1895

tak lupa, sudut rohaniah,

penah masa solo org tanya saya nak pegi mana, saya jawab, nak pegi berkhalwat, org tu tak paham...
by nizran
20 Feb 2008, 00:16
Forum: Kedai
Topic: Headlamp PETZL E-Lite utk dijual
Replies: 34
Views: 4515

saya pakai barang nie, puas hati...
by nizran
18 Feb 2008, 18:30
Forum: Kedai
Topic: [WTS] new karrimor monsoon 60-70L with picture
Replies: 14
Views: 2513

tapi kalo lelaki pakai pun bole... diorang nye pompuan spec badan macam hulk hogan..
by nizran
30 Jan 2008, 22:57
Forum: Kedai
Topic: Berghaus 65+15 Cyclops
Replies: 35
Views: 5630

Hangar 18 wrote:Aku ni .. kalo ada duit lebih.. sure aku sambar beg ni.
kidnap abe otai nije punyo je...
by nizran
29 Jan 2008, 23:13
Forum: Kedai
Topic: Berghaus 65+15 Cyclops
Replies: 35
Views: 5630

rat-tat-tat wrote:
kayrol wrote:nama macam tak glamour je,
ambik karrimorlah kawan...
aku ada pakai satu jenis karrimor ni...
cukup puas hati pakai...boleh bagi 5 bintang
fuhhh...berghaus tak glamor?fuhhhh..doubLe check statement tu:cry:
setuju.....
by nizran
20 Jul 2007, 16:31
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

wah, nie dah sampai topik abseiling lak nie.. mmm, agak2, perlu ke nak tambah simpulan italian hitch ngan double clove hitch atau butterfly knot ngan triple loop bowline? asalnya saya up lebih utk kegunaan bivy ngan static camp je...
by nizran
29 Jun 2007, 13:09
Forum: Klinik Gunung
Topic: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK
Replies: 23
Views: 2723

hish... mana la tuan tanah nie...


sorry bro, busy la.. nanti ai upload.. kasi ai tempoh sikit la ye... :oops: :oops:
by nizran
20 Jun 2007, 18:52
Forum: Khemah
Topic: perlukah climbing gear di bawa ketika berekspedisi
Replies: 12
Views: 2048

kata2 kak kenshina betul, sebaiknya homework diadakan sebelum menyertai memana aktiviti. Ini adalah asas. Kalo sorang climber tak buat begitu lawak la, even penyondol pun dapatkan peta dan info org kampung. dari segi peralatan tu pula, itu sebab saya kata "di zaman perkakas lebey penting" di atas. b...
by nizran
18 Jun 2007, 15:51
Forum: Khemah
Topic: perlukah climbing gear di bawa ketika berekspedisi
Replies: 12
Views: 2048

modul utk diri saya sendiri je, saya cuba wujudkan satu sistem etika ketika berekspedisi yg merangkumi peralatan kecemasan dan teknik mewujudkan perkakasan kecemasan tanpa alatan sebenar... dalam utan, sebenarnya banyak pokok yg boleh di jadikan tali, masalahnya tidak semua tahu, kenal dan mampu men...
by nizran
18 Jun 2007, 13:46
Forum: Khemah
Topic: perlukah climbing gear di bawa ketika berekspedisi
Replies: 12
Views: 2048

pada saya, saya sangat2 setuju akan perlunya membawa alat2 mendaki ketika ekspedisi. saya skrg tengah siapkan modul pasal nie. bukan sahaja perlu, malah kini, bagi setiap ekspedisi, seorang setidak2 nya perlu dilantik bg membawa peralatan khas berikut. antara peralatan wajib adalah tali, carabiner, ...
by nizran
18 Jun 2007, 10:41
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: macam-macam...
Replies: 22
Views: 3537

saye rase dorang ni cube tunjukkan teladan kpd pendaki2 yang lain supaya tak meninggalkan ibadah dan nilai2 murni time kat atas gunung. caiyok!! caiyok!! buleh wat calon menantu neh.. :D lepas nih kite wat majlis berKhataN pulak kat atas kinabalu. :twisted: mmmm, memang betul tuh! harapan, supaya m...
by nizran
18 Jun 2007, 10:40
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: macam-macam...
Replies: 22
Views: 3537

saye rase dorang ni cube tunjukkan teladan kpd pendaki2 yang lain supaya tak meninggalkan ibadah dan nilai2 murni time kat atas gunung. caiyok!! caiyok!! buleh wat calon menantu neh.. :D lepas nih kite wat majlis berKhataN pulak kat atas kinabalu. :twisted: mmmm, memang betul tuh! harapan, supaya m...
by nizran
18 Jun 2007, 10:36
Forum: Isu & Gossip
Topic: Satu lagi "scrap" ekspedisi?
Replies: 37
Views: 5766

p/s: respect kat ex-DO PD dulu yg travel kayuh beskal pusing dunia ngan adik die.kumpul duit sendiri je...
setuju!!!
by nizran
16 Jun 2007, 21:44
Forum: Isu & Gossip
Topic: Satu lagi "scrap" ekspedisi?
Replies: 37
Views: 5766

ada dia sebut berapa total cost? tarak punya... lets say rm 100 000, then ada seratus org miskin akan mendapat rm 1000 sorang betul tak? penah ke yg bagi org miskin sampai banyak tu? kalo ada, berapa besar erti nya pada mereka? kos pengendalian rumah org2 tua, yg sebesar umah teres 2 tingkat dengan ...
by nizran
16 Jun 2007, 21:38
Forum: Take-Five (Sembang kosong)
Topic: macam-macam...
Replies: 22
Views: 3537

semoga aku mendapat nama dan dikenali ramai...
supaya namaku tercatat di dalam rekod dan sejarah untuk di sebut org2 selepas ku....
by nizran
15 Jun 2007, 19:46
Forum: Klinik Gunung
Topic: TUMBUH-TUMBUHAN HERBA
Replies: 35
Views: 4216

sapa tau pasal senduduk umang ....aku pon baru tau nama nya "umang" kalau ada gambo lagi cantik.. :lol: pst: sapa ada gambo buah rotan???? :lol: senduduk umang tu macam senduduk putih yaa... tp lebey bnyak digunakan secara tradisional utk merawat penyakit2 misteri... pasal gambo2 lain, ada sesapa l...
by nizran
15 Jun 2007, 19:45
Forum: Klinik Gunung
Topic: TUMBUH-TUMBUHAN HERBA
Replies: 35
Views: 4216

sapa tau pasal senduduk umang ....aku pon baru tau nama nya "umang" kalau ada gambo lagi cantik.. :lol: pst: sapa ada gambo buah rotan???? :lol: senduduk umang tu macam senduduk putih yaa... tp lebey bnyak digunakan secara tradisional utk merawat penyakit2 misteri... pasal gambo2 lain, ada sesapa l...
by nizran
15 Jun 2007, 19:43
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

tiga jenis ikatan tu bro orga... silang tungku, silang gunting, lilit kacang.. tadi tak sempat nak letak koma, maklum la menaip laju macam kilometrico tulis..."beribu ribu perkataan" silang gunting ngan lilit kacang saya takde gambo gerak2, scanner lak rosak.. silang tungku, lebey kureng sama ngan ...
by nizran
15 Jun 2007, 00:26
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

1. Tindih Kasih Berganda / Bowline On A Bight. Simpulan ini antara lain kegunaannya adalah untuk membuat satu gelungan yang lebih kukuh bagi menarik, menaikkan dan atau menurunkan orang dari tempat yang tinggi atau sebaliknya. Dua gelungan yg tidak mencerut amat berguna bagi aktiviti2 yg menggunakan...
by nizran
15 Jun 2007, 00:24
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

IKATAN SERONG / DIAGONAL LASHING DIGUNAKAN UNTUK MENGIKAT DUA KAYU YANG BERKUDUDUKAN SERONG DARI PARAS BUMI... http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/lash002_1.gif IKATAN INI DIMULAKAN DENGAN LILITBALAK. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/lash002_2.gif http://i1...
by nizran
15 Jun 2007, 00:24
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

IKATAN SERAYA / SQUARE LASHING digunakan untuk menyambungkan dua batang kayu. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/square.gif http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/sqr1.jpg ikatan ini dimulakan dengan simpul manuk.. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/...
by nizran
15 Jun 2007, 00:23
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

LILIT TAUT LINE ADALAH SATU LILITAN YANG DI BUAT PADA LUBANG ATAU KAYU SEPERTI MENGIKAT KAYU PANCANG DENGAN KHEMAH. IANYA BOLEH DI LURUTKAN DENGAN MUDAH, UNTUK MENGURANGKAN KETEGANGAN TALI. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/lilittautline.gif http://i105.photobucket.com/albums/m...
by nizran
15 Jun 2007, 00:22
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

LILIT BALAK / TIMBER HITCH :D UNTUK MENGIKAT TALI PADA SEBATANG KAYU ATAU PADA POKOK. :D JUGA DI GUNAKAN UNTUK MENARIK KAYU. * ADALAH LEBIH BAIK UNTUK MEMASTIKAN SEKURANG-KURANGNYA 3 LILITAN YANG DIBUAT. * JUGA DI TAMBAH DENGAN SATU LILITAN DI HUJUNGNYA SEPERTI CONTOH DI BAWAH. http://i105.photobuck...
by nizran
15 Jun 2007, 00:21
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

BUNGA GETI BERGANDA / DOUBLE SHEET BEND

Digunakan untuk menyambungkan dua tali yang tidak sama besar.
ianya lebih selamat berbanding bunga geti biasa.

Image

Image
by nizran
15 Jun 2007, 00:20
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

SIMPUL PULIH/sheep shank

1.digunakan untuk memendekkan tali tanpa memotong tali tersebut.
2. mengukuhkan bahagian tali yang tidak kuat/rosak.

Image

Image
by nizran
15 Jun 2007, 00:20
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

BERIKUT ADALAH DARI SILIBUS PENGAKAP MUDA DAN REMAJA... MANA YG BERMANFAAT JE SAYA AMBIK... SIMPUL HIMPIT Digunakan untuk: menyambung dua tali yang sama besar atau sama licin. ianya kerap digunakan oleh pemancing ikan untuk menyambung tali pancing. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simp...
by nizran
15 Jun 2007, 00:18
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

Simpul Belit atau Two Half Hitch

untuk mengikat tali pada tiang/kayu.

Image
by nizran
15 Jun 2007, 00:16
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

Simpul Manuk atau Clove Hitch di gunakan untuk: 1. mengikat tali pada batang 2. mengikat tail sampan atau bot semasa berlabuh 3. mengikat khemah pada tiang kayu 4. memulakan ikatan pada kayu. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/simpulmanok.gif http://i105.photobucket.com/albums/m...
by nizran
15 Jun 2007, 00:16
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

Bunga Geti / Bunga Keti simpulan ini digunakan untuk menyambung dua tali yang tidak sama besar. ianya juga di gunakan untuk menyambungkan penjuru kain dengan tali seperti mengikat bendera dengan tali. http://i105.photobucket.com/albums/m233/nizran/simpulan/bungageti.gif http://i105.photobucket.com/a...
by nizran
15 Jun 2007, 00:15
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

Tindih Kasih

1. Untuk Menyelamatkan orang di dalam kecemasan ( menaikkan atau menurunkan orang )
2. Mengikat atau menarik kayu


Image

Image
by nizran
15 Jun 2007, 00:14
Forum: Pengurusan Tali
Topic: SIMPULAN2 BERGUNA
Replies: 54
Views: 4264

SIMPULAN2 BERGUNA

topik nie dah ada sebelum nie, nie saya up yg mana dalam silibus Pengakap Kanak-kanak yg amat berguna..


SIMPULAN BUKU SILA

Image

1. menyambungkan dua tali yang sama besar.
2. mengikat bungkusan,
3. mengikat atau mematikan anduh.