Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby matsaiko » 31 Mar 2010, 23:53

Sumber dari KembarahutanGunung@yahoogroups.com
Happy reading
EKSPEDISI GUNUNG AYAM
Jelawang Jungle Park, Dabong, Gua Musang ... July 1997.

MUQADDIMAH ...

July 97’,
Syam : Hello, assalamualaikum ...
Batman : Alaikum salam, siapa nie ? ...

Syam : Abg Batman, nie syam lah
Batman : wehhh, yer ker ... sorry lah ... tak cam suara ... ahaks ...

Syam : Abg Batman, nie saya nak tanya sket pasal xpdc-Stong-Ayam nih ...
Batman : jawapannya lapan ... ahaks ...

Syam : huh !!!
Batman : ahaks ... gurau jer ... wokeh ada masalah ker ?

Syam : tak dak lah, bukan masalah ... sebenor nyer ada pertambahan penyertaan tapi tak ramai lah, dlm 4 org jer ... boleh tak ?
Batman : boleh tu boleh sebab yer lah, dia org pon beriya2 nak join kan, takkan kita nak kata tak boleh pulak kan ... tapi prosedur dia cam biasalah ... isik form, selesaikan bayaran dan bawak apa2 yg patut ... ngko brief dia org betul2 ... bagi kat depa checklist item wajib tu dan pastikan depa bawak barang keperluan ikut arahan dlm list tuh ... ngko monitor lah bab ini ... nanti saya buat final check kat atas train ... paling penting bayaran lah ... kalo dia takmo isik form pon tak pa ... janji bayor ... ahaks ... dan kalo buleh dapatkan bebudak lain yg buleh bayor tapi tak nak gi ... itu lagi baik ... ahak ahak ahak ...

Syam : errr ticket train cam mana bang ? boleh ker kita beli last2 minit nih ?
Batman : ngko ni banyak soalan lah ... lain kali bagi soalan objektiflah, senang aku nak jawab ... wokeh, itu tak dak masalah, tak silap saya ada 2 seat kosong lar ... ada 2 peserta tarik diri 2 hari lepas ... so yg 2 org lagi tu kita bayar atas train lah ... cuma extra dm 5 - 10 ringgit utk kompaun ... nanti depa duduk kat seat saya pon tak apa ... saya bukan nyer reti duduk diam dlm train ... dan pastikan depa datang utk perjumpaan mlm nie ... wokey ? dan cakap ngan bebudak ngko ... mlm nih kalo nak bertanya maka sila ajukan SEMUA soalan korang kat Incik Zul ngan Incik Adon ... ahaks ... errr saya tak berapa sihat ler ... ahaks ...

Syam : errr lagi satu bang ...
Batman : wokey wokey ... masa dah tamat ... sebarang soalan tidak akan dilayan ...

Syam : oklah bang ... terima kasih ... jumpa mlm nih ... assalamualaikum
Batman : alaikum salam ... errr kirim salam kat akak ko yer ... ahaks ... I love your sister ... ahak ahak ahak ...

ishhh ... aku dah agak dah ... mesti ada last minit punyer perubahan ... tak bagi pergi kang dia kata kita sombong lah, itu lah ini lah ... bagi pergi kang itu tak bawak ini tak bawak lepas tu sengih 2 - 3 ela ... cabut gigi geraham kang baru dia tau ... lantak ler situ ...

wokeh, basicly kami dimintak utk guide sekumpulan *peserta ke ‘Jelawang Jungle Park’ kat Dabong, Kuala Krai/Gua Musang, Kelantan Darul Naim ... dan macam biasa kami buatlah satu sessi FAQ sebelum xpdc berjalan utk menyelesaikan kemusykilan2 yg menyelubungi benak sekelian para peserta kita ... anyway sessi FAQ nie pon adalah atas permintaan bakal2 peserta kita nih ... biasanya kita bagi briefing kat ‘tok batin’ depa jer dan kita bawak jer bebudak nih ... tapi dah depa kata nak buat sessi FAQ maka kita ikutkan ajer yer dak ... patut kita jawab dgn ayat2 dan patah perkataan yg puitis maka kita jawablah yer dak ... dan kalo patut kita jawab ngan ‘duster’ whiteboard pon maka kita memang suka nak jawab ... ahaks ... cumanya bila kita berhadapan dgn bakal2 peserta yg kita dapati hanya mendapat pendedahan yg paling minimum dgn aktiviti outdoor nih maka rasanya memang kita kena berikan penerangan sebaik yg mungkin agar their life and most important is that OUR LIFE will goes much more easier during expedition ... ahaks ...

*identiti sebenar peserta dirahsiakan demi kemaslahatan sejagat ...

maka berikut adalah situasi dan beberapa soalan BONUS yg kami terima semasa sessi FAQ berkenaan dijalankan ... diberitakan juga bahwa kami telah mengalami ‘kekurangan duster’ utk menjawab soalan bebudak nih ... rugi pulak rasanya tak bawak ‘martol’ [ganti nama ‘tukul besi’ bagi org utara] ngan pasu bunga ... kalo idak buleh jugak bagi barang sedas dua kat dagu bebudak nie kan kan kan ... ahaks ... so cam biasa lah ... sessi berkenaan dikendalikan oleh ‘tok batin/ketua’ bebudak nih dan hampir kesemua soalan dijawab oleh sifu kami ... ahaks ... so sifu kami pon dok pot pet pot pet, tot tet tot tet lah citer kat bebudak nih spt akan perkara2 berkenaan ... tapi secara kasar lah ... tak leh citer detail kat depa nih sebab nanti dah tak THRILL :

Pengenalan lokasi pendakian dan kawasan sekitarnya
Peralatan wajib
Jenis2 makanan yg dibenarkan
Corak latihan peribadi
Undang2 & adab tertib didlm hutan

so dibawah ini adalah beberapa rupabentuk soalan2 yg sempat saya rakamkan dan takkan saya lupa sampai bila2 ... saksikan ...

Peserta : Nak pakai apa masa trekking ?
Sifu : Anda bebas menentukan corak atau sistem pakaian anda sendiri, cumanya anda dilarang sama sekali utk menyarung pakaian resmi angkasawan Apollo 13 ...

Peserta : Ramai tak nyamuk kat dlm hutan tu ?
Sifu : Ada tapi dlm jumlah yg sangat kecil sehingga anda tidak sedar akan kehadiran mereka ... kalau ada pun rupa dia lebih kurang macam saya dan NYAMUK tu akan menikam anda dgn sebatang kayu runcing dan mengeluarkan segala darah2 anda dgn menggunakan pam beskal ...

Peserta : Kita tido kat mana nanti ?
Sifu : HOTEL SERIBU BINTANG BABE ... baring atas tanah dan pandang langit ... anda akan nampak anda sedang tido kat HOTEL SERIBU BINTANG ...

Peserta ; Kena masak sendiri ke ?
Sifu : Kita dah pecahkan anda semua mengikut kumpulan masing2 ... kita tak bermaksud nak mengasingkan anda semua cumanya kumpulan ini harus bekerjasama dr segi mengendalikan makanan setiap ahli kumpulan masing2 ... anda harus bertanggungjawab keatas kebajikan perut anda sendiri sebab perut anda tidak terletak kat badan kami ...

Peserta : Jauh tak berjalan dan berapa lama kita kena berjalan ?
Sifu : kira2 sebatang rokok ...

Saya tak bermaksud nak buat lawak dan sebagainya tapi inilah contoh2 soalan yg memang kami akan terima setiap kali kami membawa pendaki2 baru ... takkan deme nih langsung tak ada common sense ? bebudak IPT pun pernah kemukakan soalan2 ‘bawah umur’ nih ... tak tau ler samada deme nih memang tak cukup vitamin dan zat galian ataupun saja2 nak meragging kami ... kami penah kena kat salah sebuah univertisi tempatan tapi yer lah ... bila DIHINGGAPI dgn soalan2 yg macam nih didlm suasana yg tak sepatutnya ... kita rasa frust ler ... tapi bagi yg biasa mendaki dia tak akan bagi ler soalan2 nih ... biasanya kalau yg dah biasa tuh tugas kami jadi mudah ler sikit ... Undang2 Hutan ada satu yg Wajib dipatuhi oleh semua pendaki baik yg baru mahupun yg dah lama iaitu TAK DAK SAPA2 YG TERER KAT DLM HUTAN ... cumanya yg dah berpengalaman tuh dia akan tau apa nak buat dan apa yg dia tak buleh buat ... so tak lama lepas sessi FAQ tuh maka tibalah pulak ke XPDC TIME ... ahaks ... best oooo bawak freshies nih ... macam2 ragam kita buleh nampak ... ahaks ...

JELAWANG JUNGLE PARK ... THE OPENING ...

Key, Jelawang Jungle Park nih [kalau tak silap saya ia terletak dibawah jajahan Gua Musang] merupakan pinggiran Taman Negara Merapoh ... ia dibuka oleh seorang bekas komando [sekitar 1993 - 95] yg memang mahir dgn hutan dan mempunyai banyak pengalaman dildm DUNIA MISTIK ... beliau dipanggil Pak Da ... air terjun kat sini memang cun giler ... siap buleh buat SLIDING MAUT !!! pada ketinggian 50mtr iaitu meluncur diatas batu2 air terjun ... lepaih tuh bercalor pinggang ... ahak ahak ahak ... dan ia tercatat sebagai antara Air Terjun tercantik di tanahair ... dan utk pengetahuan anda semua ada dua peristiwa menarik pernah berlaku disini [yg dapat saya rakamkan] iaitu seorang makcik yg sedang menoreh getah telah diserang dan diheret oleh sang Maybank sejauh 100mtr lebih kurang ... peristiwa yg menggerunkan ini pernah disiarkan TV3 ... makcik tu still alive sampai sekarang ... dan satu lagi sekiranya anda pernah mengikuti rancangan WARNA WARNA MALAYSIA yg dikendalikan oleh Normala Shamsudin ialah dimana beliau [Normala] mendakwa telah terserempak dgn PENGAWAL PUTERI yg juga dikenali sebagai MANUSIA BERKAKI HARIMAU ... Normala mendakwa melihat sendiri dgn jelas akan manusia ini yg dr pinggang kebawahnya adalah sepasang kaki harimau belang dan dr pinggang keatasnya seperti manusia normal yg lain ... PENGAWAL PUTERI ini mengunjungi Normala pada jarak 20mtr ketika Normala sedang membasuh mukanya disalah sebuah anak sungai yg saya dah tengok sendiri memang cantik anak sungai tuh ... Maha Suci ALLAH Tuhan Sekelian Alam ...

the face of life ... Blues Dabong Blues …

so myself, sifu & Adon naik komuter dr Sg Buloh terus ke KTM KL ... kami menaiki train Wau Ekspress dr KL [ 8.30mlm ] dan tiba di Gua Musang jam 4.00pagi ... benci betul naik train nih sebab aircond dia sejuk giler ... hingga mencengkam ke sandal anda ... ahaks ... manakala dari Gua Musang pula kami menaiki keretapi yg berfungsi sebagai BAS menuju ke Dabong yg kami gelar sebagai KOC DABONG BLUES ... utk pengetahuan anda sekelian koc Dabong Blues ini bergerak dr Gua Musang menuju ke Kuala Krai atau pun Tumpat ... saya tak pasti tapi memang dia akan berhenti disetiap stesen yg juga saya perhatikan macam Bus Stand !!! ... penumpang boleh tahan utk naik ... manakala kalau nak turun koc ini akan berhenti di mana2 destinasi yg spesifik ... seperkara yg menarik semasa PERTAMA kali saya bersua muka dgn para peserta ialah dimana semua peserta lelaki yg mengambil bahagian bersaiz BESOR GILER ... macam rugby player utk team All Blacks ... tapi depa nih bukan All Blacks lah ... depa nih ALL TEMBAM ... ahaks ... so yg paling kecik ialah saya, my sifu dan adik sifu saya ... ahak ahak ahak ... SERAM jugak kami nengok deme2 nih ... haversack pun mak oiii ... macam mengangkat peti ais ... berat nak mampuih ... tapi bila melihatkan haversack deme2 nih yg BARU BELI belaka maka berkata2 lah hati saya ... “Ahaks ... time trekking nanti korang pakat rasa ler sorang sikit” ahak ahak ahak ... siap ada lagi tuh bau kedai ... price tag jer tak jumpa ... so kita perasan jugak ler wajah2 bebudak nie yg agak kehairanan bila kami bertiga sampai kat KTM KL ... suma saiz ‘S’ ... bior betui ‘guide’ nie yer dak ... ahaks ... tapi cam biasalah ... size does not MATTER ... ahaks ...

Jadi masa kami sedang menanti koc Dabong Blues ni saya perhatikan peserta2 kami telah MEMPAMIRKAN wajah2 pelik ... deme pelik sebab deme tengok bebudak sekolah dok tunggu koc ini hanya utk kesekolah seawal jam 4 pagi !!! ... SO APA KHABAR ADIK2 KITA DI KL ??? ... yg pergi sekolah bawak Pajero pon ada ... ahaks ... so saya, my sifu dan adik sifu saya dah pernah dtg ke tempat nih beberapa kali ... mula2 tu kami pun pelik tapi bila dah perati betul2 baru ler kami faham apa yg sedang berlaku sebenarnya ... memang menjadi satu perkara yg biasa bagi kalangan backpackers/pendaki2 ... setiap kali kami berada dimana2 stesen bas dan keretapi BERTEMANKAN haversack yg tak pernah kecik tuh, maka banyak mata yg memandang kehairanan ... maka kali ni saya ditegur oleh seorang makcik tua [yg saya translate kan] “Ni yg bag lagi besar dr orang nya nih nak pergi mana ni‘’ sambil beliau tersenyum penuh makna dan mengepit raganya yg dipenuhi dgn asam jawa, telur puyuh rebus dan kacang kuda rebus utk dijual diatas koc Dabong Blues ini ... jadi bila diajukan dgn soalan2 yg sedemikian rupa [ yg kerap juga saya terima ] saya hanya mampu tersenyum sambil menjawab “Kawe nok gi Jelawe [Jelawang]‘’ ... tak tau ler betul ker idak loghat kelantan yg saya cuba praktikkan tuh ... ahak ... tapi tengok makcik tu paham so kira lulus lar tu yer dak kan ... kalo idak dia akan jadi sessi ‘I talk POTATO you talk TOMATO’ ... ahaks ... bunyik hujung sama tapi mesej tak sampai ... ahaks ...

Tak lama selepas tuh Koc Dabong Blues pun tiba dan kami bergegas naik sebab dia berenti tak lama ... sekitar 10 - 15minit ... maka kalau anda menaiki koc ini jgn harapkan sebarang kemewahan melainkan apa yg anda dapat saksikan ialah WARNA WARNA KEHIDUPAN Unforgetable Kelantan Darul Naim ... BRAVO org Kelantan ... ahak ahak ahak ... saya memang suka naik koc nih ... biasanya saya akan beli dulu Telur Puyuh Rebus, Kacang Kuda Rebus dan Asam Jawa yg manis tuh ... lepak kat pintu keretapi dan ambik gambor sambil makan2 sampai perut kembung ... ahaks ... weh !!! best tau ... tapi hanya mereka yg profesional dan terer sahaja yg buleh melakukan aksi2 menarik spt ini - contoh terdekat ... Batman Forever ... ahak ahak ahak ... paling best ialah bila musim buah ... KEBETULAN kami datang tepat pada masanya iaitu musim durian ... YA ALLAH murah giler deghoyan kat sini kome wehhh ... atas keretapi pun deme jual ... dan kebetulan juga semua peserta memang HANTU DEGHOYAN ... maka banyak ler durian yg berjaya kami borong dan BERSARAPAN DURIANlah kami pada pagi yg Barakah itu ... saya dapati juga duriannya dr gred yg baik ... memang pesta durian sampai dah tak ada bau lain ... masa tu pulak memang banyak betul dan murah ... tu yg pulun semacam jer tuh ... last sekali duduk kat pintu gerabak sebab tak cukup oksigen ... ahaks ... so saya memang cukup suka memerhatikan gelagat mereka2 yg baru nak cuba2 mendaki ... teringat masa mula2 nak belajor mendaki dulu ... macam2 wajah yg dapat kita kategorikan seperti :

ENJOY GILER
[nih jenis yg tak paham bahasa, buleh dibuat rakan seganasan atau Perang Saudara]
BIASA
[dia tak tau apa yg dia sedang lakukan ... crisis identity]
RISAU
[belum apa2 dah risau giler ... muka macam nak pergi perang dunia ke3 plak]
TIADA SEBARANG KATEGORI
[pantang dapat posisi yg bagus maka dia akan membuta]

LET’S ROCK THE JOIN ... ahak

Maka sekitar jam 9 pagi kami tiba di Dabong, breakfast dulu dan kendian jalan kaki ke jeti kecik sebab kena cross sungai ... tapi tak lama ler menyeberang sg nih ... dlm 15 minit jer ... lepaih tuh naik prebet sapu ke kaki Jelawang Jungle Park Resort [abih semua tempat dia nak buat resort] ... jadi kat sini kami menyalin pakaian dan memulakan trekking ke Jelawang Jungle Park yg mengambil masa 4 jam ... buleh tahan juga laluan nih sebab pacak giler jugak ... maka semasa dlm perjalanan tuh saya sempat ler interbiew beberapa org peserta lelaki yg TEGAP LAGI SASA ... “Abg nih mesti dah banyak kali naik gunung kan ?” soal saya penuh PRASANGKA !!! ... ahaks ... “Tak der lah ... ni baru first time nak mendaki hah‘’ jawab beliau sambil tercungap2 dan dgn muka yg merah padam ... so kita senyum jer lah kan ... laluan nih memang best sebab kat sini jer dia punyer scenary/pemandangan dah CUNG MELECUNG [utk pronounsation yg tepat sila rujuk kat ‘Mat Over’ Pi Mai Pi Mai Tang Tu] ...

Memang satu perkara yg biasa dan akan dapat kita lihat ... manusia apabila dia tidak bersedia dan dia sudah mula MERASAI akan keperitan halangan yg menanti maka dia akan MENCARUT tak tentu pasal ... dan satu perkara memang diluar jangkaan kami, ada beberapa peserta yg ‘TERlepas cakap’ ... kami berhenti rehat di kawasan yg di penuhi dgn rumpun2 buluh yg mana ia memang menjadi laluan utama sang Maybank ... maka saya lihat hampir kesemua peserta tercungap2 separuh mati ... saya memang menyalahkan deme nih sebab kita dah beritahu sebulan lebih awal agar mereka bersedia dr segi stamina dan fitness supaya bila time trekking nanti tak lah tercungap2 macam org LEMAS !!! ... agaknya depa nih dok ingat kita nie nak pi berkelah kot ... ahaks ... dan yg paling tak sedap ialah bila mana salah seorang drpd peserta mula menyalahkan laluan yg memang pacak ... saya tak komen apa2 ... lantak koranglah kalo jadik apa2 ... nak buat cam mana ... sekurang2 nya jadi satu pengajaran ... saya, my sifu dan adik sifu saya tak komen apa2 ... kami saling berpandang pandangan sambil tersenyum yg tak best ... dan satu pula perangai sifu saya nih, dia bila marah dia diam jer dia tak cakap banyak tapi SIAP !!! kene dera lah bebudak tuh ... LANGSUNG tak di bagi rehat walaupun sekejap atas keceluparan deme nih ... maka kami pun trekking ler selama 3 jam tanpa henti sampai ada yg kena seret [ di tarik baju nya ] dgn sifu saya ... tanggung ler kan ... sapa suruh celupar ... masalah nya kita dah beritahu apa yg boleh dan apa yg tak boleh ... bukan niat kita nak berkasar ... cuma sekiranya anda tahu apa yg bakal anda hadapi maka anda akan faham KENAPA !!! ... kok iya penat pun diam2 suda lah kan ... nak kecoh2 buat apa ... akai tak dak kot ...

Yg saya pulak dok menemankan sorang akak nih yg merupakan perserta yg bakal mendapat tempat TERAKHIR dlm sessi trekking peringkat olimpik nih ... dia dah nak pensan dah ... lepaih tu dok membaca mentera2 ajaibnya “ Fuiihh...akak tobat akak tobat...ni lah yg pertama dan yg terLAST akak mendaki ... lepaih nih tak dak ler ‘’ pagi pagi makan pengat, sendiri mau ingat ... maka terpaksa lah saya membaca pulak segala mentera2 ajaib yg saya ada DEMI utk membuatkan akak nih sampai kat camp site ... “ Alah akak oi ... setengah jam lagi sampai ler kita [ padahal ada dua jam lagi ], kat sana nanti kita rest puas2 ... best ooo campsite dia ‘’ ... terpaksa menipu babe !!! maka setelah 4 jam setengah maka saya dan peserta terakhir pun sampai ler kat camp site ... tensen giler ooOOoo follow org penat nih ... dgn kita2 sekali TERBABIT ... dan dgn kita2 sekali peywai ... ahaks ... tapi tanggungjawab tetap tanggungjawab ... takleh biarkan peserta cam gitu jer ...

Jadi sampai jer kat camp site saya terus pasang kemah dan masak air the O slow ... layan ngan semekut bagi panas badan hilang dulu baru buleh mandi ... masa nih ramai jugak group lain yg dtg ... kebanyakkannya dr Kelantan juga ... awek ramai ... comey sokmo ... ahak ahak ahak ... ada juga satu group mat salleh yg saya perati macam penganut fahaman HIPPIES ... selekeh giler ... spesis yg cam ni mesti dia punyer BAU ... sama LEVEL ngan KORBAU BALAU ... jenis yg NATURE GILER sampai TAIK AYAM pun dia nak SELAMATKAN ... hampeh !!! selesai minum, tutup kemah ... mandi time ... apa2 hal sessi BERKUBANG mesti diutamakan ... rugi BESAQ ooo tak berkubang kat sini sebab buleh buat TERJUN TIRUK ... pacak giler punyer stail ... kalau masuk olimpik mesti kene REJECT ... ahak ahak ahak ... so saya layan acara akuatik nih sorang2 jer lah ... ada bebudak dr group lain yg mandi sama ... tapi kita tak dak geng kan so cepat jerlah habis mandi ... tapi ada lar satu insiden tuh ... awek tu lar ... ntah hapa hapa hentah ... kita nak terjun tiruk dia pon nak terjun tiruk ... kita professional dia amatur mana buleh main ikut jer apa org buat ... bayangkan, saya tgh bagus punyer menyelam ala2 ‘Atlantis-Man’ yg awek tuh buleh bantai terjun ... bukannya dalam sangat kolam tuh ... apa lagi ... landing atas belakang kita lar kan ... rasa cam kena bantai ngan tiang letrik jer ... budak umur 20 tahun punyer terjun bang ... nasib baik tak patah pinggang ... langsung TERberkenalan akibat drpd peristiwa tuh ... ahak ahak ahak ... hampeh punyer batman ... ahaks ... tapi dah lost contact lar sekarang atas sebab masalah komunikasi ... ahaks ... so adik sifu saya [saudara ADON] tgh dok *KELEBEK kamera dia ... mamat ni dia punyer kamera jer dah buleh buat kita pensan memikulnyer ... dia nih gila photo ... tapi dia punyer hasil memang BEST ... selalunya saya ler yg jadi model dia ... ahak ahak ahak ... menumpang bahagia sambil menghabiskan kodak dia ... ahaks ...

*KELEBEK - membelek ...

Maka tinggal ler sifu saya dok bagi arahan kat bebudak tuh mintak deme kendalikan tugas masing2 ... saya malas nak terlibat ... layan meggi in my mug lagi best, wuihhh !!! perasa tom yam lagik ... ahaks ... so bila perut dah kenyang maka tibalah ke acara layan sunset sebab kat sini ada TEMPAT baiiikkk punyer utk kita menghayati SUNSET/matahari terbenam ... so far ini lah tempat paling menarik kalau kita nak tengok sang matahari terbit dan terbenam ... CLEAR GILER ... lepaih ambik gambor ngan Adon, saya pon balik ke kemah sebab dah masuk waktu maghrib ... kami solat berjemaah dan prepare utk makan mlm ... lepas makan malam spt tradisi dimana kami akan mengadakan SESSI SUAI KENAL ... SEMUA peserta diminta utk memperkenalkan diri masing2 dan mereka juga DIKEHENDAKI mengingati setiap nama rakan2 baru mereka tak terkecuali ... saya dgn sdr ADON pun kena ... hampeh betul sifu kami ... awak pun kono !!! ... saya memang GEMOR betul dgn sessi nih ... kita BEBAS mengajukan sebarang soalan kpd tuan punyer badan dan soalan2 [kecuali yg kurang ajar] WAJIB dijawab sebab dah nama dia pun sessi suai kenal ... jadi lepas sessi suai kenal kami bergegas ke tapak perkemahan utama sebab ada sedikit pertunjukan AJAIB dari tuan punya tapak iaitu PAK DA ... beliau macam biasa memperlihatkan kebolehannya MENELAN serangga berbisa spt LIPAN [save your lipan] , kala jengking dan berbagai spesis lagi yg malas saya nak sebut ... juga kebolehan anak2 murid Pak Da yg mana salah sorang drpdnya berupaya utk MENGUNYAH dan MENELAN BARA API JUST LIKE THAT !!! saya telan agar - agar perasa jagung buleh ler ... mamat nih nama dia AH KEE [yg juga sahabat karib kami kat sini] ... ganas giler mamat nih tapi baik dan ramah org nyer ... cuma approach kena pandai ... history dia jgn tanya ... bunuh org [kat Thailand la] pon dia pernah ... bukan bunuh org biasa, kepala mafia tu babe dia tibai ... bukan sorang pulak tuh ... 3 - 4 org kepala mafia siam ... saya cuba siasat jugak apsal jadi cam gitu sebab lazimnya manusia nih tak buat aktiviti paranormal tanpa sebab kan ... so si Ah Kee nie kata dia kena buat sebab itu SYARAT supaya dia akan ditabalkan sebagai NEXT CHIEF MAFIA kat Thailand ... ahaks ... so bila kena buru ngan polis separa tentera Thailand maka dia lari ke Jelawang ... dengar khabar Polis tempatan naik sampai ke Jelawang sebab nak buru si Ah Kee nih tapi PakDa kata biar dia handle Ah Kee dan PakDa bagi jaminan kat polis tempatan bahawa Ah Kee tak akan buat havoc kat M’sia ... maka mula dr tarikh tuh maka Ah Kee pon melibatkan diri secara aktif sebagai salah sorang guide PakDa ... telan air liur kita dengor kisah dia ... tapi ngan kami dia baik lar kan sebab kita baik ngan dia ... past history itu dia punyer pasal ...

Sessi tuh abih dlm pukul 11mlm ... saya pun mengikut sifu saya bertemu dgn Pak Da sebab esoknya kami nak mendaki Gunung Ayam ... ada banyak gunung kat sini iaitu G. Ayam, G. Stong, G. Baha dan macam2 lagi yg masih lagi terpelihara dgn baik dr segi kebersihan dan nature nyer ... syabas kpd Pak Da & Co ... bagaimana pun setiap pendaki WAJIB menggunakan khidmat GUIDE2 yg merupakan anak2 murid Pak Da ... biasa ler ... bisnes bang oooiii ! ... saya difahamkan oleh Ah Kee [yg jugak berketurunan Siam dan penganut fahaman FREE THINKER = tak percaya tuhan dan otromen !] mereka memang dilatih LUAR dan DALAM utk mempersiapkan diri mereka sekiranya terdapat sebarang ganguan yg mengancam pendaki2 luar ... sebab semua pendaki2 luar spt kami bergantung harap [ dr segi suasana kawasan dan ancaman domestik ] kpd pendaki2 tempatan macam si Ah Kee nih ... nak harap sapa lagi yer dak ... lepas buat tempahan dan menyelesaikan bayaran kami pun balik ke kemah dan berehat sebab G. Ayam nih pun boleh tahan juga ... dlm 6 jam utk sampai ke puncak kalo membawak peserta2 amatur nih ... itu baru NAIK SAHAJA !!! turun sat lagi kita kira yekkk !!! ...

EDISI ADVENTURE SUPER LAICIKANG !!! ...

Maka kami bangun awal pagi ... bersarapan dan bersiap utk memulakan trekking ... saya suka betul dgn budak2 nih ... dlm bab memasak & makan memang cukup cerewet ... terer betui deme nih memasak ... kebetulan pulak tuh separuh drpd deme nih perempuan jadi memang ADVANTAGE ler kat kami dlm soal2 makan nih ... dan dlm 7 org lelaki yg deme ada 2 drpd nya ala2 Jaapar On gitu ... ahak ahak ahak ... tak rela I digoda youuu ... ahak ahak ahak ... jadi sendiri mau ingat ... macam2 menu ada ... cekodok sahaja ada dua tiga jenis ... saya siap buat bekal lagi tuh ... ahak ahak ahak ... ambik kesempatan betui ... ahak ... bukan apa ... menyombong betul bebudak nih ... di pandang rendah betul kat cekodok nih ... saya tak kisah ... apa pun saya balun ... pagi semalam punyer cekodok pon saya buleh telan, inikan pulak cekodok yg baru digoreng ... ahaks ... untung sapa jadi bini aku ... ahaks ... so, setelah semua peserta bersiap, kami pun berkenalan dgn guide kami iaitu sdr Sufian ... cool org nya ... tak banyak cakap ... sepatah kita tanya ... setengah patah dia jawab sambil tangannya mematahkan ranting kayu ... ahaks ... penyegan betul ... kami buat WARMING UP utk meregangkan otot2 ... tuan2 jgn pandang rendah dgn sessi warming up nih tau sebab kalau kita nih MALAS nak bersukan maka latihan warming up sahaja sudah cukup utk membakar banyak kalori dlm badan ... dgn syarat buat betul2 sampai berpeluh ... kalau buleh buat ler sampai pensan ... ahaks ...

Ada 15 peserta dr yg terlibat dgn pendakian ini ... 5 lelaki, 8 wanita dan 2 SOTONG [perempuan yg terperangkap didlm tubuh lelaki] ... termasuk saya, my sifu dan sdr adon dan guide kami sdr Sufian maka semua nya berjumlah 19 org ... setiap pendaki termasuk guide WAJIB mengingati angka giliran masing2 ... kalau tak ingat maka jawabnya kena baling dgn batu dgn sifu saya ... ini adalah utk memastikan jumlah pendaki yg participate adalah cukup2 dan tak perlu samada berlebih atau tak cukup ... kes naya nanti ... kok terkureng tuh mungkin kita buleh carik sampai jumpa atau sampai tak jumpa kan ... tapi kalo TERLEBIH tuh cam mana kita nak buat ... apa yg kita buleh buat ... ahaks ... payah punyer kerja tuh ... jadi kemudiannya kami diberikan sedikit taklimat oleh guide kami tentang bentuk muka bumi laluan ... cuma saya dok terpikirkan satu isu sejagat ... ada lar satu peserta tuh ... kagum saya tengok pakaian dia ... t-shirt putih melepak, track bottom putih melepak dan kasut trekking pon putih melepak ... cam mana dia nak maintain keputih-melepakan dia nih ... cam mano nih ... ahaks ...

Jadi kami pun trekking ler ... suasana di sekitar G. Ayam nih memang best sebab dia mempunyai laluan yg dipenuhi dgn flora2 yg pelik2 dan cung melecung ... biasanya LUMUT yg pernah kita nampak kat longkang2 dirumah kita berwarma hijau tua tapi kat sini lumut2 dia ada yg warna kuning, merah hijau kekuningan dan part yg paling saya suka ialah bila TAKE 5 [berenti rehat] kat tempat2 cam nih ... bila bersila jer atas lumut yg tebal macam karpet Parsi nih rasa sejuk jer ... ahak ahak ahak ... segar jer ... sepanjang perjalanan tak banyak masalah yg timbul WALAUPUN kebanyakkan peserta baru pertama kali mendaki ... respect saya kat deme nih ... bersemangat waja ... lagi pun cuaca yg sentiasa mendung mengurangkan penghasilan peluh yg boleh membuatkan kita mudah penat ... tambahan pula ini adalah FREE CLIMB dimana kami tak bawak haversack yg berat2 sebab perjalanan turun dan naik hanya setengah hari ... jadi kami hanya membawa bekalan air dan makanan tgh hari coklat dan cikedis ... pagi naik petang turun ler balik ... so masa 10 minit perjalanan bermula saya tengok ada sorang akak tuh dah lain macam ... dah letih lain macam ... kira macam dah menyusun tapak ler dia berjalan ... so kami berenti kejap sebab akak tuh dah memang lain macam dan seperti yg saya jangkakan akak tuh mintak utk patah balik sebab dia takut dia tak boleh teruskan perjalanan dan dia tak nak menyusahkan lain2 pendaki yg tgh bersemangat ... so kita tak buleh kata apa lah kan ... then akak tu patah balik ke camp site ... nasib baik awal2 dia dah serender ... kalu dah pertengahan perjalanan maka masalah tuh ... cam mana nak patah balik yer dak ... undur pun jauh, forward pon jauh ... kami kemudiannya meneruskan perjalanan ...

Satu TRADEMARK di G. Ayam nih ialah pada setiap pertengahan tahun [ april - july ] maka hampir semua pokok2 bunga Orkid Liar yg ada disini akan mengeluarkan berjenis2 bunga yg memang menarik perhatian ... tapi awas !!! tengok buleh tapi jangan sekali2 cuba nak MEMETIK !!! nanti TAK BALIK !!! ... malangnya saya perhatikan budak TUH nih agak kurang sensitif ... tak banyak gambar2 flora2 yg cantik dan menarik yg deme ambik ... bukan nyer selalu kita dapat tengok suasana yg sebegini rupa ... kalo gi rumah member saya kat Sg Buloh nih ... seingat saya, ada lebih dr 200 spesis orkid yg berada dlm koleksi serta kajian peribadi beliau ... dia nih memang pegawai penyelidik FRIM [Forrest Research Institute of Malaysia] dan dia memang gila orkid ... menatang lain dia tak gila tapi orkid dia gila ... setiap satu orkid member nih siap ada nama saintifik lagi tuh ... dari bunga yg sebesar kuku jari kelengking sampai ler yg sebesor pinggan makan ... anyway orkid yg sebesor pinggan tuh cuma mengeluarkan bunga sekali setahun ... bunga dia warna oren kemerahan ... cantik dan bau dia agak kuat jugak ... so kami berhenti rehat utk makan tgh hari di G. Baha tepat jam 2 ptg ... ada 3 group lain yg kebetulan berhenti rehat kat situ ... selesai sessi makan tgh hari kami pun mula mengorak langkah utk meneruskan pendakian ... sebelum tuh tiba2 sahabat saya sdr ADON inform kami yg dia mendaki hanya setakat G.Baha nih sebab dia dah banyak kali naik G. Ayam nih ... jadi dia malas nak naik lagi ... kebetulan ada dua peserta lelaki yg saya tengok lidah dia dah terjelir sampai kat pinggang ... dah penat giler lah tuh juga bercadang utk berpatah balik ke kemah mengikuti sdr ADON ... keputusan dicapai dan kami yg tinggal nih meneruskan perjalanan ke G. Ayam ... yg saya pelik tuh para peserta wanita dan SEPARUH WANITA group nih cukup bersemangat nak mendaki ... dia tak tunjuk langsung muka penat dia ... mungkin badan dah panas kot ... tu yg semangat lain macam jer ...

AWAN KELABU MENUTUP CAHAYA ...

so kami semua pon teruskan perjalanan ... kira2 dlm sejam lebih dah kami berjalan secara tiba2 gerimis turun ... dlm 1/2 jam lah lebih kurang ... so kalo dah kena gerimis on trek utk jangka waktu cam gitu maka buleh tahan jugak ler kekuyupan yg akan dialami oleh kita kan ... ahaks ... angin pun jadik lebih sejuk ... tapi bila kita trekking dlm keadaan cam gitu bagi saya kita rasa lebih selesalah ... tapi makin lama makin lebat, makin lama main heavy dan akhirnya hari tuh kami bertrekking dlm hujan selama satu jam ... dan jugak secara otomatik, trek akan bertukar menjadi ‘kolam renang’ dan jugak ‘longkang/laluan air’ ... ahaks ... kita nie tak apa lar lagi kan sebab dah biasa sikit tapi kesian pulak tengok bebudak tuh ... depa tak biasa maka ada jugak yg menggigil2 kesejukan ... dah lar sejuk, trekking sambil tergolek2 ... yg terlentang pon ada ... kesian betul nengokkan bebudak nih ... org dah pesan, bawak baju hujan ... tapi degilll degilll ... takmo dengor cakap ... babap dahi sekor2 kang baru rau ... actually masa gerimis tuh saya dah bawak keluwor baju hujan ... bukan tak basah ... basah jugak sebab peluh kan tapi atleast kita taklah kesejukan sebab material baju hujan nih buleh memerangkap haba ... yg best tuh ada peserta yg siap tercengang2 tengok saya pakai baju hujan ... ahaks ... tapi last sekali depa tau la sebab apa ... ahaks ... anyway, mungkin dah rezeki bebudak nie kot ... lepas hujan yg lebat tu berenti maka pemandangan sekitar menjadi begitu clear ... cuaca jadi begitu cantik dan cahaya matahari bersinar tapi tak terik ... mungkin sebab hujan dah ‘cuci’ keadaan sekitar kot ...

TEDDY BEAR !!!

Maka sebaik sahaja kami mula menjejakkan kami ke kawasan permatang gunung saya dah agak happy sebab dah tak jauh dah ... dlm 300 mtr jer lagi sampai ler kami AND SUDDENLY our guide sdr sufian mintak kami berhenti rehat ... katanya nak buang air kecil dulu tapi saya percaya ada sebab lain ... sebab saya tengok si sufian terus dia bagi signal supaya sifu macam dia ajak sifu ikut dia ke satu tempat hinggalah kedua2 nya hilang dr pandangan kami semua ... kami semua rest lah sepanjang peninggalan deme berdua tuh ... 15 minit selepas itu kedua2 nya pun kembali dan sifu saya membisikkan kat saya tentang satu perkara yg LANGSUNG TAK BEST “ Tolong tengok2 kan bebudak nih sikit sebab kat depan tuh ada TEDDY BEAR bang ‘’ ... saya tanya balik ... “ Ramai ker ? ‘’ ... “ Ada 3 ketul, sepasang dan satu junior ... baru lagi yg junior nih, tengok ler ... bile deme nih blah kita jalan ler ... ‘’ ... jawab sifu saya sambil memberi isyarat supaya jgn banyak bertanya ... dan guide kami saya perhatikan sedang duduk disatu tempat yg agak jauh dr peserta dan sedang terkumat kamit membaca ntah apa apa ntah ... MANDREM ler tuh ... TEDDY BEAR yg dimaksudkan adalah sang Beruang ... saya berasa agak pelik sebab belum pernah saya dengar haiwan mamalia dr kumpulan KARNIVOR [ beruang juga dlm keadaan tertentu bertindak sebagai pemangsa/karnivor w’pun ia sebenarnya tergolong sebagai haiwan MASERBA ] yg mana sang betina akan MEMBENARKAN sang jantan berada didlm kawasannya tatkala ia baru melahirkan anak ataupun ada anak kecik ... padah bagi sijantan sekiranya ia berbuat demikian ... apatah lagi nak bergerak seiring ... mungkin si betina sedang mempertahankan anaknya ... maka kalau tepat dugaan saya ... padah bagi si jantan dan padah juga bagi KAMI yg sedang menunggu !!! ...

Setelah sejam kami menanti akhirnya saya dapati guide kami seperti org kebingungan ... satu fenomena yg sepatutnya tidak berlaku pada mana2 guide yg berpengalaman luas ... tapi ALLAH punyai segala2 nya ... saya dipanggil oleh sifu saya dan kami bertiga [sdr Sufian, my sifu and myself] berbincang ... “Mintak maaf abg Zul [ my sifu ] ... saya dah tak boleh buat apa2 ... saya dah cuba tapi dah bingung dah nih ... langsung tak boleh datang dekat ... tgh marah mak bapak nya ... saya serah kat abg Zul lah nak buat apa2 pun‘’ ... terketar2 si Sufian menerangkan kpd kami ... “Tak apa lah, dah bukan rezeki kita ... nak ambik risiko pun tak boleh ... abg ingat kita patah balik ajer lah‘’ jawab sifu saya ... “Wey wey wey ... nih apa kena nih ... gua tak tau apa2 pun nih ... apasal Tok Guru ?‘’ soal saya toward my sifu ... tapi slowlah, kang kuat2 kang dengor dek bebudak tu kang naya lar pulak ... “ Tak boleh REDAH lah sebab yg tgh menanti kita kat depan nuh ganas2 belaka ... tgh naik angin ... cedera kot ‘’ sambil beliau juga mengeluarkan arahan yg paling saya menyampah, meluat dan benci giler ... “ Batman !!! enko jadi ANCHORMAN ... cover lastman !!! ‘’ ... saya akan terangkan tugas anchorman nih sat lagi ... dan sifu saya pun memanggil semua bebudak tuh dan menerangkan secara yg sepatutnya yg deme patut tahu sahaja ...

“ Tuan2 dan puan2 ... saya nak beri tau yg kita nampaknya terpaksa membatalkan hajat kita utk ke puncak G. Ayam w’pun dah tak jauh sebenarnya atas beberapa sebab yg kami tak boleh jelaskan sekarang yg mana ia behubung terus dgn persoalan keselamatan kita, ketika berjalan nanti anda semua haruslah memastikan yg anda berada tidak jauh dr rakan anda yg dihadapan, kalau nak berenti bagi tau dan kita semua akan berhenti ... satu berenti semua kena berenti dan satu berjalan semua kena berjalan, sebarang soalan tidak akan saya layan bermula dr sekarang ‘’ ...

dan bermulalah edisi trekking kami ke G. Ayam dgn saya ditemani oleh perasaan yg langsung tak best ... bebudak tuh tu nampaknya menurut ajer w’pun ada yg agak kehairanan tapi depa tak lah pulak mempamirkan sebarang kenginan utk bertanya ... mungkin sebab risau kot ngan arahan sifu ... anyway, dlm keadaan yg semacam ini bagus juga bawak org yg tak banyak bertanya ... sebab bial banyak soalan yg timbul maka kita dah tak boleh nak berselindung dr memberitau akan perkara yg sebenar ... dan bila org yg tak dapat nak kawal rasa takut dia maka dia akan melakukan tindakan2 yg seterusnya boleh mengancam keselamatan lain2 insan ...

Anchorman yg disebutkan oleh sifu saya tuh ialah dimana seorang pendaki dikehendaki menjadi sweeper atau LAST MAN STAND dlm sesebuah group ketika trekking ... ini adalah utk memastikan tidak ada sorang pun peserta yg tertinggal ... kalau ada peserta yg cedera atau terlalu keletihan maka Anchorman WAJIB memberi isyarat agar semua pendaki berhenti ... ini adalah utk mengurangkan risiko sesat kpd kumpulan pendaki ... saya memang benci giler dgn tugas nih sebab :

Letih OOO ikut org paling last nih ... silap2 dgn kita2 sekali buleh pey wai ... Tak dapat nak menikmati view2 yg menarik melainkan terpaksa monitor pendaki

Risiko sesat ... kalau sesat dan terpisah drpd guide dan group depan maka segala SURVIVAL peserta yg selebihnya bergantung sepenuhnya kpd keputusan yg diambil oleh ANCHORMAN ...

Risiko gangguan MAKHLUK DIMENSI LAGI SATU ... kalau diganggu maka ada tiga kelompok yg akan kena dulu iaitu org paling depan, org yg tengah2 dan org terakhir which means ANCHORMAN !

Serangan binatang pemangsa ... haiwan2 karnivor spt Maybank, Rimau Kumbang, Beruang GEMAR ... diulang GEMAR menyerang dari belakang mangsa dan sasaran utamanya ialah bahagian BELAKANG TENGKUK ... biasanya org paling last akan kena ...

Saya tak dapat nak membantah arahan sifu saya sebab beliau yg saya kenal mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dlm meredah hutan di M’Sia nih ... banyak tempat di seluruh dunia dia dah pergi spt G. Kerinchi [Indonesia], Serenggeti National Park [Tanzania - Benua Afrika], Trans Borneo [Ekspedisi Merentas Hutan Borneo] , Trans Java [Merentas Tanah Jawa] dan banyak lagi tempat ... memang dah jadi darah daging dia dlm bab mengembara nih ... 2 kali beliau hampir terbunuh dan disembelih ... sekali di Trans Borneo [org asli kat situ] dan sekali di Benua Afrika ... dia nih memang cukup berani selain tenang tapi dia bukan samseng dan BORAK BESAR [cakap besar] ... dan tak kedekut ilmu melainkan kena banyak bertanya ... dan bila dia mengeluarkan arahan2 yg sedemikian rupa saya percaya beliau dah mula dapat menghidu BAHAYA yg sedang menanti kami ... cuma beliau nih kadang2 tu tak suka bagitau melainkan benda tu dah ada depan mata ... cuma dr segi raut wajah dan anak matanya saya dah dapat baca ‘mesej’ dr beliau ; “ Batman ... tolong bersedia utk apa saja kemungkinan yg sedang menanti KITA ‘’ ...

Saya malas nak cakap banyak melainkan terpaksa memastikan bahawa parang dan pisau saya berada pada tempat yg senang saya nak capai sekiranya berlaku kejadian yg tidak kami duga ... ini adalah risiko yg WAJIB kami galas ... kita membawa anak org ... dlm apa keadaan sekali pun keselamatan mereka ini yg harus kita utamakan ... kalau kita selalu tengok filem2 yg suspen pun selalunya akan digambarkan bahawa org yg paling last sekali akan menjadi mangsa sebab PEMANGSA akan membuat pertimbangan yg mana mudah bagi ia utk mencapai mangsanya ... pemangsa tidak akan memperlihatkan kegagahannya MELAINKAN dlm situasi genting dimana ia terpaksa mempertahankan dirinya ... kecuali sang Maybank, dia nih memang akan senantiasa memberitahu musuh2 nya [ dgn ngauman perkasanya ] agar jgn sekali2 masuk ke dlm kawasannya ... dan seperkara yg tidak harus kita lupa ialah ... hutan merupakan tempat tinggal utama para2 Jin dan Ifrit ... ini satu lagi unsur2 yg saya tak lerrr gemor langsung ... mintak2 dijauhi ... anyway sifu saya yg saya kenal nih memang cukup berpengalaman ... dr baris ayat pertama yg kita keluarkan maka beliau dah boleh baca LEMAH dan LEBIH nya satu2 manusia tuh ... taksoh nak tipu ... silap haribulan, berapa ekor cacing ada kat dlm perut kita pun dia buleh tau ... jadi saya terima tugas berat dr beliau nih sebab hanya Tok Guru buleh kenal potensi sekelian anak2 muridnya ... jadi kena pikul lah tanggungjawab nih ... atleast satu pendedahan yg sangat berguna utk kita yg buleh kita manfaatkan dimasa hadapan ... anyway, kasik lulus ujian dulu ... ahaks ...

LOST IN VAIN ...

Kami pun berjalan utk berpatah balik ke camp site dgn sdr Sufian didepan sekali, sifu saya kat tgh2 dan saya last sekali [benci I !!!] ... dlm dok tension2 tuh saya rasa nak tergelak jugak melihatkan telatah 2 manusia sotong [lelaki lembut] yg kebetulan selang 3 peserta dr saya ... dok membebel2 lah bapok dua ekor nih ... kejap citer pasal mekap ler, pasal resipi ler, tobat nak naik gunung ler ... macam2 lagi ... sesekali tuh saya menyampuk juga sebab saya memang suka menyakat kaum2 LEMBUT nih ... deme nih kelakar dan tak mudah ambik hati ... nak goda saya ??? awal2 lagi saya dah tunjukkan PARANG BIDOR yg sentiasa kemas dlm genggaman ... deme nih kalau menggatal ngan saya senang jerrr ... saya KHATANkan lagi sekali ... baru padan muka dia ... ahak ahak ahak ... so dlm kita dok tension2 tuh rasa release juga bila menyakat bapuk 2 ekor nih ... aisey ... lupa ... kalau tuan2 nak cari parang yg bagus, nak buat menebas ker atau utk kegunaan seisi rumah maka carik ler PARANG BIDOR ... yg dipahat dgn tulisan BIDOR kat parang tuh ... juga kena beli kat pekan BIDOR ler ... bagus parang nih, tahan lama, tak mudah tumpul dan berat disebelah hujung ... jadi mudah digunakan ... baik juga utk dibuat senjata ... sebaik2 nya ikut ukuran kita iaitu dr genggaman hingga ke paras siku ... ukuran yg mempunyai kegunaan yg pelbagai ... buleh dibuat menebas semak samun, perodua kancil, pokok bunga jiran dan sesuai jugak utk dibuat sebagai senjata ...

Kami terpaksa mempercepatkan langkah disebabkan hari yg agak mendung, gelap dan hampir lewat petang ... jadi paling lambat kami harus tiba kembali di camp site ialah sekitar jam 8.00 mlm KERANA sekitar waktu ini RAMAI haiwan pemangsa yg akan keluar terutama sekali yg memang gagah dan perkasa serta terkenal dgn kepantasan dan ketajaman serangannya ... kita kena ingat bahawa Jelawang Jungle Park ini merupakan sebahagian drpd kws Taman Negara/Hutan Simpan Kekal dan bersambung pulak dgn hutan Grik dan sempadan Thailand ... banyak spesis buleh disimpan dgn keluasan yg cam gini ... sendiri mau ingat !!! ... tapi macam kami yg tau tentang masalah2 yg semacam gini kami jadi serba salah ... nak kita bagi tau kat peserta karang takut dia gelabah tak tentu hala pulak ... jadi terpaksa ler kami diamkan melainkan kita mintak peserta lebih menumpukan utk mempercepatkan langkah tapi ada masalah lain pulak yg TIMBUL !!! ... Dr puncak G.Baha ke G. Ayam kita akan bertemu dgn trek yg bercabang dua ... satu menuju ke G. Ayam dan satu lagi menuju ke G. Stong dan lain2 gunung ... jadi kami sebenarnya sedang berpatah balik dr G. Ayam menuju ke camp site dan harus melalui laluan ini semula MALANGNYA !!! ... setelah 3 jam lebih berjalan kami masih lagi tiba ditempat kami mula2 berpatah balik ... dok pusing kot tu jugak ... jalan2 pusing kot tuh ... jalan2 dok pusing kot tu jugak ... disini tak ada jalan lain ... trek/laluan memang mudah utk dikenal pasti ... tambahan pula semasa kami dlm perjalanan di permulaan cabang denai/laluan ini hujan turun dgn agak lebat tetapi hanya dlm jangka masa yg tak lama ... dlm 10 minit jer ... tetapi ikut logiknya keadaan itu sudah cukup utk meninggalkan kesan tapak kaki kesemua peserta ... jadi kami cuba utk mendapatkan semula laluan yg sepatutnya dipenuhi dgn kesan2 tapak kaki kami ... tapi TAK JUMPA !!! ... SATU HAL PULAK ... masalah betul ...

Jam dah menunjukkan pukul 7.45ptg ... kami berhenti rehat buat seketika ... menikmati belen2 bekalan makanan yg masih ada ... nasib baik jugak kebanyakkan peserta membawa bekalan makanan yg lebih dr sepatutnya ... at least dlm situasi yg segenting ini kita tak terlalu tertekan dgn kekurangan bekalan makanan ... dan kebanyakkan bebudak nih saya peratikan deme nampaknya tak berapa perasan dgn apa yg sedang melanda kami ... yg deme tau sifu saya berkemungkinan terlupa dgn laluan balik ... itu jer yg deme tau yg lain deme tak tau ... baguih betui bebudak nih ... saya dah malas nak bercakap sebab memandangkan hari yg semakin lewat sedangkan kami MASIH LAGI SESAT !!! ... dlm perkiraan saya kami perlu tiba di G. Baha terlebih dahulu sebab dr puncak Baha kami masih lagi mempunyai 4 jam paling kurang utk tiba di camp site ... satu jangkamasa yg langsung tak menarik ... sifu saya kemudiannya menyatakan sesuatu kpd saya “Aku dah penin dah ni ... tak nampak langsung trek yg awal tuh ... tak pernah lagi aku jadi sebengap nih ...‘’ ... “Aku rasa Zul ... kita dah kena main nih‘’... balas saya ... sifu diam jer ... ada lah benda yg dia dok pikir tuh ... perasaan saya dah bercampur baur ... marah [saya sendiri tak tau apa yg saya marahkan sangat nih], tension, frust, letih, menyampah, meluat dan macam2 lagi ... kami berdua termenung buat seketika dan saya mula membaca ayat2 suci Al Quran memohon supaya perjalanan kami dipermudahkan Allah ... saya lihat sifu saya mula bertafakur dan tak lama lepas tuh beliau memberikan satu lagi siri2 arahan “Tuan2 dan puan2 dan adik2 sekelian ... kita ada sedikit masalah disini tapi awak semua tak payah lah risau sgt sebab guide kita masih lagi ada [guide lar yg memula sekali hancus ... ahaks] ... jadi kita akan berusaha utk sampai ke camp site secepat yg mungkin sebab tak bagus kalau kita masih lagi berada disini tgh2 mlm buta nih, sekali lagi saya nak ingatkan pada tuan2 kalau boleh kita tak payah berhenti langsung sebab takut kita terlalu lewat sampai ke camp site dan kita boleh mula bergerak sekarang‘’

X - FILES ... the end is the beginning is the end is the beginning ...

Jadi kali ini posisi kami bertiga bertukar dimana sifu saya berada didepan, sdr Sufian mengawal bhg tgh dan saya MASIH LAGI DIBELAKANG SEKALI !!! hampehhh ... ker depa nie sebenarnyer tak sedor bahawasanya saya ada kat belakang sekali nih aaa ... trekking diwaktu mlm selepas hujan bukanlah satu perkara yg menarik lebih2 lagi kalau kita sebenarnya tgh SESAT !!! selain jarak pandangan yg terhad, laluan yg licin dan hampir kesemua peserta dah mula letih lagi kelaparan ... maka ia sememangnya satu situsi yg berisiko tinggi ... dan sepanjang berjalan bulu roma saya TAK PERNAH REBAH ... saya tak nak sebut dan saya tak nak cerita apa yg saya HAMPIR nampak dan rasa ... cumanya mungkin [bukan nak eksen tau] saya pernah mendapat pendedahan dgn DUNIA MISTIK ini maka kita buleh lagi bertenang sikit dan [lebih penting] menenangkan diri supaya org lain jugak tak menggelabah maka tuan2 pikir lah sendiri ... cumanya sikit saya nak story, sepanjang perjalanan kami [berpatah balik menjelang waktu senja], 4 - 5 x bahu saya ditepuk dan kelibat hitam berterbangan sekelip mata berkali2 di sebelah kiri dan kanan bahu saya ... saya tak tengok straight cam gitu ...tapi saya yakin dgn apa yg saya nampak w’pun kita cuma jeling dgn ekor mata ... dan perlu diingat bahawasanya ... saya adalah peserta terakhir dlm posisi kumpulan ini ... so maknanya tak ada org lain kat belakang saya dan saya yakin dan cukup pasti dgn situasi nih ... dan semua org dlm kumpulan ini cukup yakin dan pasti bahawa saya adalah peserta yg terakhir ... tapi sapa pulak yg dok tepuk bahu saya 4 - 5 x tuh ... mungkin Siti Nurhaliza, mungkin Christina Aguilera ...

parang memang saya dah genggam siap2 dan saya mintak peserta dihadapan saya supaya berjalan jauh sikit dr saya dgn tujuan supaya sekiranya keadaan mendesak dan saya terpaksa bertindak, maka parang yg bakal saya hayunkan nanti tak kena kat peserta dihadapan saya ... datang cara baik kita sambut dgn baik tapi kalau datang cara kasar maka kita jugak akan terpaksa berkasar ... kita bukan samseng, tapi kalau kita dah didesak2 dan dah ditekan sampai ke dinding maka kita jugak akan bertindak balas dan kita akan habiskan ‘acara’ nih ... lagipun untung rugi kita Tuhan yg tentukan, bukan makhluk ... cuma saya nak puji peserta2 kami yg walaupun dah letih giler tapi deme nih masih lagi mampu mengatur langkah ... dan yg bapuk dua ekor tuh dok membebel ler tak abih2 ... rasa nak bagi panampau jepun pun ada kat deme nih ... tak berenti2 membebel ... dah hampir semua denai kami redah tapi masih lagi tak jumpa dgn kesan tapak kaki kami ... sifu kemudiannya panggil kami berdua utk berbincang ... “Kita memang dah kena ‘main’ nih ... aku dah panas nih ... korang bertiga standby ... apa jugak yg jadik korang jaga bebudak nie dulu” ... “Aku pun rasa tak sedap zul ... teruk kita kena main kali nih” balas saya ... si sufian hanya mengangguk ... dia memang awal2 lagi dah KENA ... “Korang ada idea tak kita nak buat apa sekarang nih ... tak nampak langsung ler trek kita datang tadi ... magic betul” ... sifu saya merengus ... “Zul, aku ingat kita try satu trek air kat belah sana tuh ... situ jer lagi yg kita belum try” ... saya mencadangkan ... “Ok, ko tunggu kat sini ... tengok2 kan bebudak nih, sufian ikut aku” ... ishhhhhh !!! kena tinggal lagi ... busan betul lah ... so saya pon lepak ngan bebudak tuh ... bebudak nih masalah dia org cuma letih ngan lapor jer ... deme tak tau apa yg tgh berselirat dlm kepala kami bertiga ... tapi eloklah depa nih tak tau ... masalah nanti ... sifu saya kemudiannya membuat keputusan utk meredah satu lagi yg kelihatannya macam denai/laluan trekking DAN AKHIRNYA !!! bertemulah kami dgn laluan kami yg kami mula2 redah ... DAN YG BEST nyer tuh ialah ... segala kesan tapak kaki kami tak kelihatan, macam kami tak pijak langsung, lopak yg tadinya keruh akibat rempuhan kami kelihatan sungguh jernih, juga macam tak kena pijak langsung, terdapat sebatang pokok yg baru tumbang [sepemeluk saya] dan disepanjang resam [pokok paku pakis] saya dapati terdapat banyak SPIDER WEB yg masih baru !!! ... peeerrrggghhhh !!!! kaw2 punyer kena main ... ABIH ‘DEPA‘ CUCI !!! ...

Dan fenomena itu berada sekitar 20mtr sepanjang laluan kami ... satu situasi yg tidak mengundang logik akal ... penyudahnya selepas hampir 20mtr drpd laluan tuh kami dapati BERSEPAH2 kesan tapak kaki kami ... kami bertiga [saya, my sifu dan sdr Sufian] saling berpandangan tanpa mampu utk berkata2 ... dan semua peserta membincangkan tentang fenomena ini sepanjang perjalanan ... saya maleh nak masuk campur sebab dah jelas lagi terang dan nyata kami dipermain2 kan ... oleh siapa ? ... masyarakat dimensi lain ... macam mana rupa dia ? ... JGN TANYA ... nak kata apa ... dok diam2 sudah ... saya nak bagi satu keterangan mengikut kaedah MANTIQ [hujah logik menentang logik ... ahaks] berkenaan dgn spider web nih ... you all must be a bit curios bila mana saya kata bahawa spider web tu masih baru ... key ... nature/tabie sang labah2 ialah dia tak akan membina sarang nya disebarang tempat yg basah atau pun sedang ditimpa hujan sebab ia akan mengeluarkan sejenis bahan pelekat ketika ia membina sawangnya ... dan labah2 hutan juga tidak gemar berJIRAN dgn lain2 labah2 atas sifat pemangsanya krn ini akan menimbulkan saingan ... pemangsa tidak gemar akan saingan ... satu lagi hujah yg saya kira agak rasional ialah semua sawang ini tidak dilekati dgn EMBUN hujan ... biasa kalau kita pernah tengok ... sawang yg dibina sebelum atau pun sejurus selepas hujan [terutamanya dikws tanah tinggi] akan dilekati dgn titis2 halus air hujan ... yg nie clear giler ... terer betui ENGINEER dia !!! ... ‘depa’ MOP bagi kering kot sawang2 nih ...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Log best lagi mistik dari Batman - Gng Ayam

Postby matsaiko » 31 Mar 2010, 23:54

We come in PEACE ...

so heppi lar sikitkan w’pun dah kena ‘main’ atleast kita tau bahawa we’re on the right track ... so kami teruskan perjalanan ... secara tiba2, ketika kami semua sedang menuruni satu trek air, peserta kat belakang sifu saya tiba2 terpelanting ... saya dapat dengar secara jelas macam bunyik org kena tumbuk dan peserta berkenaan menjerit kesakitan dan terbongkok2 ... things happened so fast ... sifu saya terus meluru kat mamat tuh ;”Enko cam mana, ok tak” ... budak tu tak menjawab ... cuma dok tekan perut dia ... senak sangat agaknya ... keadaan menjadi sedikit tegang dimana lain2 peserta sudah mula terpinga2 ketakutan ... muka sifu saya tengok dah merah padam ... tgh naik angin la tuh ... “ZULLL !!! ALLAHHH !!!“ ... jerit si sufian ... dia pun dah terpelanting dan tersandar kat satu tunggul pokok ... “batman !!! COVER ! COVER !!! ” spontan sifu mengeluarkan arahan ... saya seterusnya mengarahkan semua peserta supaya berlonggok di satu kws yg akan terang ... supaya apa2 jugak yg akan datang seterusnya akan dapat kita hadap ... parang dah saya genggam kuat2 ... apa nak jadi pun jadilah ... ‘nyawa aku bukan makhluk yg punya’ ... spontan satu tekad membalut perasaan yg dah bercampur2 ... takut, marah, geram dan macam2 lagi ... “binatang !!! sial !!! jgn nak menyorok2 ... kalau berani KELUARRRRR !!!!!!! *ditapis* !!!! setan !!!! anak harammmm !!!” ... kemarahan yg amat sangat sudah mula terpancar diwajah sifu sambil pantas mengatur pergerakkannya utk mengawal kami semua ... “SIALLLLL !!!! ANAK HARAMMM !!! KELUARRR !!!! “ ... sifu membentak2 dan mencabar ... seumur hidup saya mengenali insan ini, belum pernah sekalipun beliau meninggikan suaranya kpd kami ... inikan pulak nak marah2 dan mengamuk ... tapi kali nie saya tengok sifu memang dah mula NAIK MINYAK ... lebih drpd itu, kedaan beliau yg sangat luar dr kebiasaan itu memperlihatkan beliau dlm keadaan yg cukup bersedia utk mencincang apa saja yg akan DATANG MENGADAP beliau ... apabila AMUK sudah menguasai akal dan jasad yg timbul drpd rasa tanggungjawab utk mempertahankan yg tidak berdaya maka yg kalah sudah tentulah bakal menjadi abu ... dlm situasi berkenaan, secara spontan hati berdoa kpd Rabbul Jalil agar DIA melindungi sifu dr sebarang kecelakaan ... saya faham, situasi ini tidak menjanjikan apa2 kebaikan utk kami yg sudahpon cukup teruji dgn rasa letih, kecewa, takut dan lapar ... yg nyata sekali amat kekurangan pengalaman dlm menghadapi dgn saat2 yg begitu mencemaskan dan menyesakkan nafas ...

“SIAL KAU KELUAR !!!!!!! JANGAN PUKUL CURIKKKKK !!!! *ditapis* !!! PENGECUT !!!” ... sifu yg masih lagi keberangan terus terusan mencabar lawan yg beliau sendiri tidak pasti ... ZULLLL !!!! BELAKANG KAU !!!!!! ... secara tiba2 si sufian menjerit memberi amaran kpd sifu dan serentak dgn itu saya dapat lihat dgn jelas satu bayangan hitam yg besar kira2 setinggi 10kaki, berbentuk manusia sasa dr pinggang keatas dan tak dapat pulak saya nak pastikan bentuk sebenar dr pinggang kebawah sebab nampaknya macam berkakikan kuda/lembu jantan ... beberapa peserta wanita yg jugak dapat menyaksikan kejadian berkenaan dgn jelas didepan mata dah pun pengsan tak sedarkan diri manakala lain2 peserta hanya tergamam dlm ketakutan yg amat sangat ... maka saya cukup yakin bahawa kali ini, kami semua dapat menyaksikan kejadian berkenaan dgn begitu jelas didepan mata ... begitu jelas dan begitu menyeramkan yg sangat2 menguji tahap keberanian kita ... dan kemudiannya, serentak dgn amaran dr sufian, sifu dlm pergerakan yg amat pantas dan tangkas terus melibaskan parangnya kearah bayangan hitam berkenaan bertalu2 spt org hilang akal ... libasan kiri dan kanan beliau itu, sekiranya singgah pada tubuh manusia biasa maka keputusannya sudah tentu akan hancur lumat ... malangnya setiap tetakan sifu hanyalah mengenai angin ... tidak memberi sebarang kesan kpd bayangan berkenaan yg kemudiannya ketawa berdekah2 yg sangat menggerunkan mana2 telinga yg dapat mendengar, seolah2 berpuashati krn dapat memperdayakan makhluk Allah ... sifu yg sememangnya berpengalaman luas didlm ‘acara2’ sebegini terus melaungkan “LA HAULAWALA QUWWATA ILLAH BILLAHIL ‘ALIYIL ‘AZIM, WALLAHU GHALIBUN ‘ALA AMRIH” sambil menghayunkan 2 tetakan bertenaga terakhirnya dan serentak dgn itu juga maka kedengaran raungan bertalu2 yg begitu kuat seperti bunyi seekor lembu jantan yg sedang disembelih hingga kita dapat merasakan sedikit getaran disekeliling kita dan serentak dgn itu juga bayangan berkenaan terus lesap dr pandangan ... keadaan menjadi begitu sunyi sekali ... yg kedengaran hanyalah bunyi2 turun naik nafas yg sedang ketakutan dan cemas ... dan sifu masih lagi dlm keadaan ‘bersiap sedia’ walaupun beliau sudah kelihatan agak lelah ... kepenatan sebab bertarung mungkin ... dan dilokasi bayangan hitam itu muncul, yg tinggal hanyalah secebis asap putih yg berbau hangus ...

sufian masih lagi tersandar ... sakit lagi agaknya ... tak berapa lama lepas tuh, sifu kemudiannya kelihatan sudah mula melonggarkan genggamannya terhadap parang yg sudah pun berfungsi sebagai senjata ... “Korang macam mana” ... “ok zul, tak dak apa2” serentak saya menjawab soalan sifu sambil sifu mula memeriksa satu demi satu peserta yg masih lagi ketakutan ... “simpan parang engkau tu, karang tak kena kat musuh kena kat kengkawan ko pulak nanti” sifu menegur sorang peserta yg kemudiannya kelam kabut menyimpan kembali parangnya sambil mengesat peluh jantan yg mula keluar membasahi muka beliau ... saya dah mula rasa sedikit lega ... ‘permainan’ nie dah tamat kot ... hopefully ... sifu kemudiannya terus mendapatkan sufian dan mengusap2 serta menepuk beberapa kali dibahagian lutut sufian ... tak lama lepas tu sufian pun nampaknya dah boleh bangun, anyway still dok pegang perut ... senak lagi agaknya tuh ... “Batman ok tak, kita nak jalan nih ... tak boleh buang masa dah” ... “Ok ok” saya menyahut ... sekelian peserta yg masih lagi terpinga2 dgn kejadian tadi mula bersedia utk meninggalkan kws berkenaan ... hari dah masuk malam ... dah pukul 8.30 mlm kot ... kesemua peserta masih lagi terpinga2 ... tapi mungkin segan nak tanya ... dan lebih tepat lagi mungkin depa tak berani nak tanya ... memang tak ada gunanya kita menerbitkan soalan utk org yg tgh naik angin ... kalau tak kena lempang pun, kurang sikit mungkin kena tengking ... jadi sebagai jalan selamat, masing2 diam membisu sambil akal sibuk mengira2 dan menganalisis kejadian sebentar tadi ... cahaya matahari dah lama menghilangkan diri ... kami meneruskan perjalanan dgn ketakutan, kesejukkan, perut yg lapar, tenaga yg semakin berkurangan dan dgn seribu satu persoalan yg menyalut benak sambil mengira2 ‘suprise’ apa pulak yg sedang menanti kami dihadapan ...

Life goes on ...

Disebabkan jarak penglihatan yg semakin terhad maka kami terpaksa berjalan dan menyuluh ... lagi tension ... satu lagi bab yg haru biru sudah HAPPENING kat sini ... para peserta kami telah membawa lampu2 suluh yg CEKAI giler ... baru pakai dlm sejam dua mentol dia dah terbakar ... maka terpaksa ler kami susun selang 3 peserta dgn satu lampu suluh ... tu lah deme nih ... bila kita tanya ada lampu suluh ... ada tu ada ler deme nih jawab ... kita tanya tahan ker idak ... eeehhhhh !!! baru beli la brader ... baru lagi nih depa nie menjawab ... baru nenet dia !!! ... penyudahnya saya yg last sekali tak dak lampu suluh sebab terpaksa bagi kat peserta kat depan ... hampehhh ... bagaimanapun deme nih suma telah mendapat balasan masing2 [termasuk ler saya pun] ... sepanjang jalan dok perati sapa2 yg tergolek ... tapi masing2 cover line ... cover jelita ... nak saya kutuk kita pun tak kenal sgt ... kang merajuk pulak ... dah lar masing2 tgh kecut perut dan ‘bad’ mood ... keluwor pulak muka siput sedut dia karang yer dak ... takpon digigit nyer kepala lutut kita naya lar pulak ... ahak ... bila saya tengok jam ... MAKKK OOIII !!! dah pukul 11.00mlm ... rasa2 nya jauh lagi nih ... tapi tak berapa pasti sgt sebab tak nampak tanda2 laluan ... puncak G.Baha pon kami belum sampai lagi ... dan kami pun meneruskan perjalanan sebab kami bertiga tak pikir lain dah ... dok pikir kan haiwan2 pemangsa dimana ini memang time deme nih aktif giler ... silap2 dgn kita2 di SANTAP nyer ... naya babe ... dan tgh kami dok berjalan tuh tiba2 saya terdengar suara teresak2 menangis yg cukup clear kat sekitar saya ... WAAHHH ! ... ini suda tarak baguih ... jgn ler ini macam babe ... gua memang maleh nak menghadapi EXTRA SUPRISE dlm saat2 yg macam nih ... rupa2 nya dua peserta wanita kami dok menangih teresak2 sebab tension ... tak sampai2 lagi ... hampehhh ... ingat kan apa ler tadi ... maleh lah nak pujuk2 ... pandai2 lar korang ...

Kami berhenti sekejap sebab sifu saya cuba utk menenangkan kedua2 budak nih ... saya maleh nak terlibat sebab kurang terer dlm hal2 memujuk nih ... bagi arahan ala2 diktator buleh ler saya buat ... nak pujuk2 sorry naik lori ... belum belajor lagi ... maka puas ler sifu saya dok memujuk bebudak yg menangih nih sebab deme dah give up utk berjalan ... saya tunggu time jer ... sebab saya tengok bapuk dua ekor ni pun dah lain macam ... nak nangih ler tuh ... kalau deme nih TERIAK ... memang saya bagi satu penendang percuma kat bapuk nih ... tak dak masa nak memujuk bapuk tak kira ler dlm apa keadaan sekali pun ... buang karan ... ahak ahak ahak ... nasib baik deme nih bersemangat jantan ... abih ... dah sendawa pun macam BODY BUILDER punyer sendawa ... garau semacam jer ... itu pun dia nak mengaku jelita lagi ... hampehhh ... lepas dua budak yg menangih tu dah cool maka kami pun sambung balik perjalanan kami yg tak lah dekat sangat ... kendian sifu saya sempat bisik kat saya “ Fuuuiiihhh ... jenuh jugek nak mengontrol budak dua org tuh ‘’ ... “ Pujuk brader jgn tak pujuk ... caya lah lu ... prihatin giler ... masyarakat penyayang ... ahak ahak ahak‘’ jawab saya dan sifu saya pun menyekeh kepala saya dua tiga kali ... sebab tengok sifu dah ok sikitkan so buleh ler gurau2 sket ... ahaks ... sebab dia tau itu suma akan saya jadikan bahan2 utama utk sessi saya mengutuk beliau di lain hari ... prihatin konon ... pigiiii daaahhhh ... lakonan cemerlang semata2 suma tuh ... cuba kalau jantan yg menangih ... misti dia bagi penumbuk sulong punyer ... yer ler ... sapa nak pujuk kalau jantan nangih ... ahak ahak ahak ... so perjalanan kami teruskan dgn keadaan yg begitu dhaif sekali ... tergolek pon dah buleh kira halal dah ... sendiri jatuh, sendiri bangun, tutup mulut dan teruskan perjalanan ... semua org dah penat dan lapor giler ... dan semua org dah tak sabar2 nak sampai kat campsite ...

SERANGAN KE 2 !!!!!!!

tak lama lepas tuh kami take 5 kat satu area yg agak lapang ... oklah sikit sebab dibantu oleh cahaya bulan mengambang yg agak terang rupa2 nya kalo kita memang tak dak bekalan cahaya lampu ... ahaks ... rileks sat ... bukak kasut dulu ... cehhh !!! kaki pon dah naik kembang ... ahaks ... peeerrrggghhh !!! jam dah menunjukkan tepat kul 1.30pagi waktu tempatan ... tapi rasanya memang dah tak jauh dah ... dah tak ada degupan yg ‘something’ kat jantung ... which means dgn ini saya adalah bebas dr sebarang komplikasi kardiovaskular ... hati pun dah berasa sedikit lapang ... ‘gerak hati’ pon dah bagi ‘signal’ yg ok ... dan harap2 lepas nih dah tak dak lah sebarang ‘suprise’ ... dah tak larat dah sebenornyer ... masa nih semua org dah buleh dikategorikan dlm kategori ‘peywai’ dah ... yg ada tinggal semangat nak bersenang lenang kat campsite jer dah ... ahaks ... ishhh ... lapar lar pulak perut nih ... dan secara tiba2 saya teringat kat bekalan cekodok yg sempat saya bungkus sebelum trekking tadi ... wahhhh !!! hidangan lazat yg bakal menjilat siku ... ahak ahak ahak ... so bukak bag, sok sek sok sek bunyik plastik ... dan tanpa saya sedar, sepasang mata sedang memerhati dgn pandangan yg cukup tajam ... hanya menantikan saat yg sesuai utk melancarkan serangan ... dan saya sendiri tak sedar bahawa saya bakal menjadi ‘mangsa’ yg seterusnya ... dr ‘pemangsa’ yg tidak pernah kenal akan erti perkataan ‘belas kasihan’ dan ‘timbang rasa’ ... suasana semakin genting tapi saya masih lagi dlm keadaan yg alpa ... tidak sensitif dgn ancaman yg kian hampir ... dan ............ WOOOIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BAK BALIKKKKK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cekodok yg saya baru nak telan dah dirampas oleh sifu ... hanya 2 ketul sempat saya genggam sekuat2 hati ... cisssss !!! kalaulah saya ada kuasa magic maka KOMPOM saya akan sumpah sifu jadik premis lengkap 7-ELEVEN ... lepas dia jadik 7-ELEVEN tuh maka akan aku cedok keluar semua barang makan yg ada dan bila dah kosong maka akan aku bakor sampai rentung 7-ELEVEN nih ... bertuah punyer org tua ... “ahak ahak ahak ... wwooooooo, mau makan sorang2 aaaa ... mentekedarah sorang2 aaaa ... pentingkan diri sendiri aaaaa ... padan muka ko padan muka ko ... buduh buduh ... ahak ahak ahak” ... sifu membebel2 sambil membahagi2 kan semua cekodok tuh kat semua org yg memang tgh kebulor giler ... ahaks ... “laaaaa, aku nak bagi lar tadi tuh ... baru jer nak bagi lu dah ‘ambush’ gua ... teruk lar lu babe ... hampeeehhhh” ... so cam mana nih ... layak tak kena luku sifu saya nih ... jgn kata tak layak, knag ngan korang2 aku luku sorang sekali ... tapi kelakar tu ... yg mana sombong sgt sebelum trekking tadi sampai tak pandang cekodok yg nyata lazat dan enak nih maka saya tengok dia lar pulak yg mentekedarah bagus punyer ... siap tanya tu ada lagi ker idak ... nak jer saya terlentangkan dia kat atas tunggul kayu lepas tu kami ramai lari setempat kat atas perut dia ... tadi pagi kan main sombong ko aaa ... ini time lagi ko nak mintak tambah ... tambah ngan pelempang buleh lar kan ... kita sendiri pon tak cukup bekalan ... isshhhhh ... kalo saya tau cam gini ler punyer kebulur bebudak nih, sah sampai kat campsite baru saya bukak ‘bekalan’ cekodok nih ... bior padan muka deme ... bior deme tau apakah ertinya ‘kebulur giler’ ... ahak ahak ahak ... best kan idea nih best kan best kan ... ahak ahak ahak ...

so lepas tu saya pun keluarkan lah sebuku roti gardenia saiz besar yg dah kemek cam kena gelek ngan keta kebal ... almaklumlah dikendong kehulu kehilior maka hilanglah rupa bentuk asal roti berkenaan ... dan ada pulak 2 bungkus kari ayam Brahims ... huh !!! pantang dengar bunyik plastik sok sek sok sek ... semua bijik mata menjadi begitu terbeliak sekali macam mata *TYRANNOSAURUS @ T-REX ... lepaih tuh sekor demi sekor datang menghampiri dgn muka mintak simpati ... tu larrrrrr ... actually roti nih saya dah bawak keluar masa take 5 sebelum kami jumpa ngan ‘teddy bear’ tadi ... tapi masing2 sombong ... so kita nih Tuhan kurniakan hati yg murah, letak lar roti kita kat tengah2 bebudak tu tadi ... tapi sekor2 buat dekkk jer ... pandang tak pandang ... kot pandang pon pi terpa benda lain ... tak pa tak pa ... sombong yekkkk ... so kita pon simpan lar balikkan ... haaaa, la nih baru lar depa nih nampak muka batman nih ... roti tuh tak lar banyak ... ada sebungkus jer ... nasib baik saiz besar ... so dapatlah sorang sekeping ... cicah ngan kari ayam Brahims yg tak sempat pon nak diperangatkan ... maka tepat jam 1.45pagi pada hari itu maka makanlah kami beramai2 akan menu sarapan malam paling sedap kat Planet Bumi nih ... licin babe licin !!! ... ahaks ... padan muka bebudak nih ... makanan yg ada memang sikit pon tapi sekurang2 nya semua org dapat rasa dan semua org dapat supply sedikit tenaga utk teruskan perjalanan yg rasanya memang dah tak jauh ... so tepat jam 2.00pagi kami semua meneruskan perjalanan ...

*TYRANNOSAURUS @ T-REX - Mouth full of teeth with BAD ATTITUDE !!! ...

AKHIRNYA ...

Maka akhirnya kami berjaya juga tiba di camp site menjelang jam 3 pagi !!! ... dan semua org tgh dok stand by nak rescue ... saya buat dono jer ... capai tuala, mandi makan then baru kami bercerita ... Pak Da pun kelihatan terkejut sambil memberitahu kami bahawa beliau benar2 tak sangka yg anak murid nya akan diSERANG terlebih dahulu dan ini adalah perkara yg pertama kali yg pernah berlaku seumpamanya sepanjang beliau membuka kawasan ini ... selalunya anak2 murid dia tak lah sampai diganggu dgn sebegitu teruk sampai tak buleh langsung berikhtiar ... dan beliau berterima kasih kpd sifu saya atas daya usahanya utk membawa kami keluar semua termasuk ler anak murid dia sendiri ... abih tuh ... malu ler dia yg selama nih memang suka mendabik dada tentang hal2 kepakaran beliau dan anak2 muridnye serta kroni2 beliau kat kawasan Jelawang nih ... kali nih baru dia tau siapa gua punyer sifu ... ahak ahak ahak ... sebelum ni pun bila kami dtg kesini dia memang buat endah tak endah jer ... saya pun tak tau apasal ... tapi semenjak drpd kejadian tu bila kami telefon jer kata nak datang mesti dia kerah anak buah dia utk take care group kami ... hubungan saya dgn kebanyakkan anak2 buah dia memang baik dan rapat ... tapi Pak Da nih dgn saya memang dia buat dono jer ler ... yer lah kan .. kita nih lapih2 muda ... tak atau apa menda ... apa2 hal saya nak mintak tolong pun mesti saya jumpa anak murid dia ... cuma satu yg saya perasan tentang Pak Da dan sifu saya seolah2 macam ada satu bentuk pertentangan tentang sapa yg paling terer dlm bab hutan nih ... sifu saya yg saya kenal memang low profile ... tak suka tunjuk terer ... tapi hakikat nya memang dia cukup terer ... selalu dia pesan dgn saya LAST SEKALI HERO MESTI MENANG PUNYER ... SO RILEKS ... SEBAB DLM HUTAN NIH TAK ADA SAPA2 YG BOLEH MENGAKU DIA CUKUP TERER !!! ... ahaks ... ‘amanat’ yg still saya genggam kuat sampai sekarang dan sampailah bila2 ...

Dan peserta kami masih lagi cuba nak korek rahsia tentang spesis yg menjadi halangan kpd pendakian kami pada awalnya ... saya ingatkan deme dah tau ... tapi bila deme tak puas hati sebab sifu saya dan sdr Sufian tak nak bagi tau maka saya jawab “ Esok dlm train je lah aku kasik tau ... letih lar ... nak tido ... ‘’ ... tak menyempat2 ... maka kat dlm kemah sebelum tido saya pun stori ler kat adik sifu saya iaitu sdr ADON ... terbeliak bijik mata dia dengor kisah kami ... sambil dia juga menyelit “ Wey ... bebudak sini citer kat aku tadi masa tgh tunggu korang ... maybank tgh sakan sekarang nih ... sampai dah masuk kampung kat bawah ... aku dah nak masuk dah tadi tapi Pak Da tak kasik sebab dia nak tunggu sampai pagi baru dia nak masuk ‘’ ... sabar je lah saya dengor si ADON nih bercakap ... drpd tunggu sampai pagi lebih baik tunggu sampai tahun depan jer ... baghero betul org tua tuh ... si Adon nih memang saya kenal abis hati budi dia ... sanggup patah riuk dan sanggup pecah berdarah punyer demi sahabat ... jadi disebabkan keletihan dan malas nak bagi hati bertambah sakit maka kami pun tertidur ... maka esoknya pagi2 kami berkemas utk balik ... kang kalau lambat terlepas pulak train ... dan selepas kami semua dah siap packing dan spt tradisi kami akan memanggil semua peserta yg terlibat dan setiap peserta diminta utk meluahkan apa saja yg terbuku di benak mereka sepanjang program berjalan ... nak kutuk ker nak maki ker nak puji ker ... lantak deme ... tapi itu memang tradisi kami ... kira macam sessi POST MORTEM ler ... penting sessi nih sebab dr maklumat org lainlah maka kita akan berupaya dan berusaha utk perbaiki kelemahan kita dr semasa ke semasa ... maka macam2 ler yg saya dengar ... ada yg tak puas hati sebab inilah seumur hidup dia berjalan paling lama start 9 pagi sampai 3 pagi ... ada yg rasa seronot sebab dapat pengalaman yg mana tak semua org dapat rasa dan alami sendiri ... ada yg tobat tak nak masuk hutan dah dan ada yg komited nak aktif [siap mintak phone no lagi ... nak pollow ler tuhhhh] ... tapi rata2 nya tak kondem kami ler ... sebab sifu saya awal2 lagi dah terangkan apa yg berlaku ... Alhamdulillah deme nih masih banyak lagi ruangan rasional yg ada dlm akal dia ... jadi dia dapat terima penjelasan kita ...

Saya tak cakap apa2 bila kena turn saya sebab maleh nak bersyarah ... kang 4 hari 4 mlm pun tak tentu abih lagi ... jadi lebih baik diam ... melainkan tunggu bebudak tuh tanya kat dlm train nanti ... dan lepas tuh kami bergambar beramai2 sebagai kenangan dan berjalan pulang menuju ke stesen keretapi Dabong ... dan sebelum tuh Pak Da dtg mendekati kami dgn mood yg cukup ceria nampak nya ... “Jgn le serik nak datang lagi‘’ sapa beliau sambil tersenyum ... dan lepas tuh tah apa2 yg dia discuss dgn sifu saya pun saya tak tau ... kami terus berjalan ... maleh nak tunggu sebab teringatkan belen2 deghoyan yg kami sorokkan kat tebing sungai ... tak abih makan ari tuh ... kalau ada rezeki ader le lagi yer dak ... ahak ahak ahak ... sambil berjalan tuh saya tanya kat sifu saya “Apa yg Pak Da borak ngan enko‘’ ... “Tak ada aper2 lah ... dia mintak maap jer sebab semalam yg kita sesat tuh ...‘’ jawab sifu saya ... “Aiikkk ! beriya2 memohon ampun nampaknya org tua tuh kali nih macam ada apa2 jer ...‘’ soal saya ... “Abih tuhh ... bebudak kita lar yg buat promosi besar besaran tempat dia nih ... budak tempatan tak nak masuk punyer tempat sendiri ... kita yg dok promo gila2 ... itu pun dia nak menyombong lagi ... nasib baik kita tak mintak komisen DAN ...‘’ ... “DAN APA BRADER ???‘’ ... soal saya penuh curiga ... “DAN Pak Da inform aku pasal yg kita sesat tuh ... dia kata kita dah kena LINGKARAN NAGA‘’ ... LINGKARAN NAGA yg dimaksudkan oleh PakDa dan sifu saya ialah dimana apabila sesebuah group tuh sesat kita akan melalui jalan yg sama dalam satu gambarajah laluan yg berbentuk angka LAPAN [bukan lipan dan bukan jugak lampu jalan] atau pun mengikut lekuk2 badan yg digambarkan pada lukisan NAGA ... sendiri mau ingat dan memang betul pun kami dok promo kan Jelawang Jungle Park nih kat member2 backpackers kami kat sekitar Lembah Klang nih ... saya malas nak senaraikan apakah jenis2 bayaran yg bisa mendatangkan profit kat Pak Da ... bukan nak iri hati atau sebagainya ... cuma bila kami datang tuh jgn ler sombong sgt sampai bertembung pun tak pandang muka ... tak sedap ler kan ... kita tak mintak apa yg istimewa pun tapi just layan kami macam org lain dah ler ... ini org lain dia tegur tapi kami dia tak tegur ... masalah tuh ... kalau kami nih ada buat silap pun terus terang kan ker lagi baik ... tapi tulah ... Tuhan tu Maha Adil ... kalau kita rasa kita dah cukup terer maka akan muncul org yg lebih terer dr kita depan mata kepala kita sendiri tapi sebenarnyer depa MALAS nak menunjuk2 nih ... buang karan, wasting electricity, pembaziran tenaga elektrik disitu ... ahaks ...

THEY SAY ...

Cuma sekarang nih Alhamdulillah ... sebut je bebudak Sg Buloh nak turun memang ada UPACARA khas utk kami ... ahak ahak ahak ... apakah upacaranya TAK BLEH kasik tau ... ini rahsia ... tapi memang best ... memang adventure giler ... dan seperkara yg menarik masa dlm train ialah dimana ada sorang peserta nih yg memang kuat berpegang pada janji ... jadi dia pun paksa lah saya utk terangkan apakah yg menghalang kami pada awal pendakian kami ke puncak G. Ayam dan apakah pulak gerangannya ‘Bayangan Hitam’ yg bertarung dgn sifu ... “SEKELUARGA BERUANG ... satu bapak satu ibu dan satu anak ... dan kita rasa berkemungkinan besar si bapak beruang tuh dan mak beruang tuh tgh FIGHT ... si ibu nak defence anak dia dr serangan si bapak ... so kalo lah si bapak tu kalah dan tercedera maka masalah pulak kat kita sebab binatang yg tgh cedera nih selalunya akan ‘naik minyak/mengamuk, dan ikut satu jurnal yg penah aku baca ... binatang yg semi-karnivor cam beruang nih bila dia dah mengamuk maka dia memang akan carik mangsa yg banyak daging cam ko nih ... sedap sikit nak gigit ... ahak ahak ahak ‘’ jawab saya pendek tak pendek, lebar pon tak lebar ... ternganga bebudak tuh lepaih tuh moncong ... ahaks ... lepaih tuh terpaksa lah saya ceritakan secara detail sebab deme nih rupa2 nya memang tak perasan langsung ... Beruang dan Maybank biasanya akan menandakan kawasannya dgn menggunakan beberapa kaedah :

Kesan2 cakar di pangkal2 pokok
Kedua2 spesis ini menggunakan kaedah yg sama tapi masih lagi kita boleh kesan beza antara kedua2 spesis ini dimana kesan cakaran Maybank adalah lebih runcing dan pendek2 manakala kesan cakaran Beruang pula adalah panjang dan dalam ...
Merembeskan kawasannya dgn air kencing ...
[Bab nih saya belum abih belajor lagi ler ... tak ada masa nak cium air kencing dan bezakan ikut spesis ... tak mo2 ... tak ada masalah !!!]
Melambakkan sempadan kawasannya dgn bahan kumuhannya [najis]
Yg nie lagi ler pakcik maleh nak ambik tau ... lantak dia ler nak buat apa pun ...

Cuma saya difahamkan oleh sifu saya dan beberapa siri dokumentari yg pernah saya tengok bahawa lebih mudah mengenal pasti spesis haiwan yg ganas2 ini dgn berpandukan kpd kesan cakaran ... itu jauh lebih mudah ... sebab kalau kita tengok [alah ... tengok cincai2 pun buleh] reka bentuk kuku menatang dua ekor nih memang ada beza yg jelas ... yg mana ia menunjukkan faktor persekitaran habitat haiwan terbabit ... Beruang biasanya berhabitat dikawasan yg lebih tinggi dr Maybank dan tergolong dlm haiwan maserba ... semi-herbivor dan jugak semi-karnivor ... kadang2 dia gigit daun dan kadang2 dia akan gigit daging ... “abis tuh apa pulak yg ‘bayang hitam’ yg besar yg bergaduh dgn abg Zul tuh” ... soalan kedua mamat tuh terpacul keluar tanpa dapat saya sangka ... “I.F.R.I.T ... jin Ifrit” ... saya cuma mampu membalas dgn jawapan pendek ... saya kalau boleh dah taknak ‘playback’ sessi ‘pertarungan’ tuh ... semak akal kita ... berserabut kepala hotak memikirkan peristiwa tuh ...
so 2 minggu lepas xpdc nih berlalu maka tah cam mana tah story kami nih terkeluar kat ruangan rekreasi Utusan Malaysia [hari sabtu] ... siap gambar lagi tuh ... tapi bukanlah gambor masa sesat tapi gambor masa dah nak balik ... aparaaa kasik tayang gambor tgh lawa2 ... kasik lar gambor tgh comot2 masa trekking, baru ler REAL kan ... ahaks ... rupa2 nya salah sorang drpd peserta yg ikut memang penulis part time kat Utusan ... so jenuh jugak nak explain kat parents apa suma sebab saya memang tak bagitau kat sapa2 pon kisah kami sesat nih ... ingat maleh nak citer sebab kang org kata kita buat “Cerpen Dongeng’ lak kan ... so duduk diam2 jer lah ... ahaks ... yg kalangan member2 kami pulak memang ternganga2 ler dengor story dr sifu ... nasib baik sifu ada ... tak payah saya bersusah payah nak playback kat sekelian para2 lanun tanpa lesen tuh ... Jadi itulah dia kisah kesesatan kami yg dapat saya garapkan ... ini lah antara sessi SESAT yg sempat saya rakamkan ... pengalaman sesat berjam2 nih memang takkan saya lupa sampai bila2 ... dan pengalaman menyaksikan sendiri ‘pertarungan’ antara sifu dgn bayang hitam berkenaan masih lagi terpapar baik didlm gedung minda saya dan org lain jugak saya yakin ... saya tak pernah bermimpi utk mengalami peristiwa2 sedemikian rupa jauh lagi utk meminta2 ... tetapi sekiranya sesuatu perkara itu berlaku dan ditimpakan keatas kita sudah tentulah dgn sebab musabab yg tertentu krn Allah Taala tidak menjadikan sesatu perkara & peristiwa tanpa sebab atau utk tujuan yg sia2 ... kerana semakin ramai umat manusia yg berusaha utk menjadi KULI bukan HAMBA ... lebih banyak mensia2 kan peluang yg diberikan Allah Taala utk melakukan penerokaan ... dan akhirnya jadilah kita generasi yg tidak pernah akan faham kenapa, mengapa dan apa sebab nya kita diwarisi dgn semua ini ... maka sebagai mana lain2 ekspedisi maka akan ada perkara2 baru yg dapat saya pelajari samada saya boleh perjelaskan melalui lisan atau tidak ... akan ada ruang2 yg baru MEMOHON utk diselidiki ... cuma terpulang kpd kita utk sedar ataupun terus tidur ... jadi jangan banyak paksaan ... DISCOVER YOUR SELF ...

DEE ANN ...

Salam Perhutanan
Penjejak Batman ...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby apexx » 01 Apr 2010, 05:17

superb la abg mat, klo ade log2 best copy n paste lg..

sedara batman, penulisan awk mmg power laa..leh buat novel, part plg x leh blaa, lembaga itam menyerang sifu zul, tabik spring sama ini sifu..;)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby JeNaL » 02 Apr 2010, 17:53

tq reen atas usaha anda... best gak time tak de gi mana ni baca log lelama ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby betterman » 07 Apr 2010, 22:54

batman mmg pandai buat log.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby melati » 16 Apr 2010, 12:19

pergh! bebilau bjik mata .menarik!

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby leha » 20 May 2010, 08:46

Baik punya log.dh mcm cerpen la.tp mmg layan...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 21 May 2010, 16:41

Boleh buat Skrip untuk bikin Drama Bersiri lak.....

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby azlanhuzaifah » 22 May 2010, 19:32

baru je keluar dari sana semalam. cantek & terbaek tempat ni. Mmg nampak mistik & banyak kisah tersembunyi. nanti kalau korang masuk sana...korek korek la dgn Guide sana. Btw, sorang otai Gunung ada kt sana. Dia jugak kenal ramai org dlm GO ni. org panggil dia Uncle. Kedai souvenir Gng Stong dia bukak sebelah stesen keretapi Dabong.

Defcon
Webmaster Team
Posts: 307
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Defcon » 23 May 2010, 03:41

Fuih! layan baca blog lelama di pagi hujan mencurah curah di kala buhsan ini huhuhu..dah lama dengar pasal lingkaran naga tetapi sekadar peringatan belum penah baca/dengar dari tuan badan yg duk dalam lingkaran naga huhuhu.. personally, ayam xde rezeki lagi naik huhuhu.. stong dah sampai.. wrong timing tul..lupa taun berapa ..2003 atau 2004 huhuhu...dgn encik mono a.k.a peti ais bergerak gagah perkasa ketika itu huhu..wrong timing coz kononnya ketika itu bak kata guide(lupa lak nama) pecah rekod coz inilah jumlah camp site/manusia dalam satu masa di puncak stong paling ramai huhuhu..camp site tanah lembah pom full...'cam site segera' yg curam pun full... hujan + sejuk.. minyak masak sampai puteh...kencing berasap huhuhu...kenangan huhu....
baru je keluar dari sana semalam. cantek & terbaek tempat ni. Mmg nampak mistik & banyak kisah tersembunyi. nanti kalau korang masuk sana...korek korek la dgn Guide sana. Btw, sorang otai Gunung ada kt sana. Dia jugak kenal ramai org dlm GO ni. org panggil dia Uncle. Kedai souvenir Gng Stong dia bukak sebelah stesen keretapi Dabong.
Salam azlanhuzaifah, leh anda kongsikan log perjalanan terbaru anda lak? khasnya tentang protokol protokol baru jika ada coz ada kedengaran kabar angin kononnya xleh dah redah sampai camp site jelawang baru nak register a.k.a bayar tapak kemah.. kena register sebelum sampai lagi kalu tidak free free kena halau huhuhu...dan xleh dah suka suka nak naik van sapu ka.. jalan kaki etc.. kena tunggu kat stesen ketapi nanti tuan tanah datang jemput dan memacam lah kabar angin huhuhu... jadi apa cerita/info dari encik azlanhuzaifah lak?:p
.::[x]:

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby azlanhuzaifah » 23 May 2010, 11:08

kt sana hari tu, guide kata kalau nk murah, x yah contact Taman Negeri, terus call direct dgn guide. Guide akan setelkan dgn Tmn Negeri. Sbb nnt kena bayar komisen pulak.

Bayaran masuk mmg ada sbb kawasan bawah tu ada company dapat tender utk uruskan kawasan resort & kawasan perkelahan tu. RM5 sorang rasanya.

Kemsait jelawang tu sama dgn kem Baha kan? kat air terjun atas (sunway lagoon sliding terjun tiruk). Rasanya kena bayar kot. Kem ni 24 jam sentiasa ada guide, walaupun x ada climber masuk.

Setakat trekking ke Kem Baha ni, aku perasan org sini layan mcm org lembah Klang layan Kem Lolo (Nuang) kot. Naik utk berkelah.

Dari segi trekking ke ayam & stong, aku rasa buat 2 hari 1 malam pun ok sbb trek senang (kalau x ada benda benda mistik yg kacau la). Kami pergi buek 4H3M. Dari pejabat bawah/parking ke Kemsait Puncak Ayam rasanya 7 jam dh boleh sampai.

Nk best rasanya 3H2M sbb wajib la layan kem Baha. Terbaek tempat ni. Dari parking/pejabat hutan ke sini dlm sejam aje. Malam last tido sini la.

apa yg kami buat hari tu, day 1 - stesen keretapi dabong - melawat gua gua - kem baha.
Day 2 - Kem Baha - puncak Baha - puncak ayam (kemsait)
Day 3 - Puncak ayam - puncak stong - gua bogor - kem baha. (kami sesat dlm 30 minit sbb kena uji skit*).

* grup berpecah sbb ada yg injured. guide & budak bdak yg laju turun dulu. aku & tikuslektrik jaga budak injured. pastu kami bertiga sesat kt waterfall selepas gua bogor.Alhamdulillah jumpa jalan keluar.

Day 4 (last day) - melancong sekitar kem baha, layan sunway lagoon, pergi telaga tujuh, melawat setiap tingkat waterfall sampai yg paling atas (pertemuan waterfall sungai gunung ayam & gunung stong). Pastu terus turun ke pejabat/parking. transfer ke stesen keretapi dabong. Layan kedai souvenir 'Uncle' kt sebelah stesen.

aku rasa org org lama GO mesti kenal 'Uncle' ni. Dia dh menetap kt Dabong. Dia guide climber area Tgannu & kelantan. Nama nama fames (org lama) dlm GO pun dia kenal atau prnah trekking sekali.

korang buleh call dia kalau nk masuk stong @ hutan jelawang ni. tak pun guide kami, abe dek. org paling senior skang ni kt sana. generasi last yg sempat dgn arwah en baha. abe dek (0179342460). uncle (0123616730). abe dek ni selalu ada kt Kota Bharu. member bukak Backpacker lodge kt Kota Bharu. Kena call dulu utk booking dia. Kalau booking ikut Tmn negeri, diorang bagi ikut turn guide yg ada.

Defcon
Webmaster Team
Posts: 307
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Defcon » 23 May 2010, 18:22

kt sana hari tu, guide kata kalau nk murah, x yah contact Taman Negeri, terus call direct dgn guide. Guide akan setelkan dgn Tmn Negeri. Sbb nnt kena bayar komisen pulak.

Bayaran masuk mmg ada sbb kawasan bawah tu ada company dapat tender utk uruskan kawasan resort & kawasan perkelahan tu. RM5 sorang rasanya.

Kemsait jelawang tu sama dgn kem Baha kan? kat air terjun atas (sunway lagoon sliding terjun tiruk). Rasanya kena bayar kot. Kem ni 24 jam sentiasa ada guide, walaupun x ada climber masuk.

Setakat trekking ke Kem Baha ni, aku perasan org sini layan mcm org lembah Klang layan Kem Lolo (Nuang) kot. Naik utk berkelah.

Dari segi trekking ke ayam & stong, aku rasa buat 2 hari 1 malam pun ok sbb trek senang (kalau x ada benda benda mistik yg kacau la). Kami pergi buek 4H3M. Dari pejabat bawah/parking ke Kemsait Puncak Ayam rasanya 7 jam dh boleh sampai.

Nk best rasanya 3H2M sbb wajib la layan kem Baha. Terbaek tempat ni. Dari parking/pejabat hutan ke sini dlm sejam aje. Malam last tido sini la.

apa yg kami buat hari tu, day 1 - stesen keretapi dabong - melawat gua gua - kem baha.
Day 2 - Kem Baha - puncak Baha - puncak ayam (kemsait)
Day 3 - Puncak ayam - puncak stong - gua bogor - kem baha. (kami sesat dlm 30 minit sbb kena uji skit*).

* grup berpecah sbb ada yg injured. guide & budak bdak yg laju turun dulu. aku & tikuslektrik jaga budak injured. pastu kami bertiga sesat kt waterfall selepas gua bogor.Alhamdulillah jumpa jalan keluar.

Day 4 (last day) - melancong sekitar kem baha, layan sunway lagoon, pergi telaga tujuh, melawat setiap tingkat waterfall sampai yg paling atas (pertemuan waterfall sungai gunung ayam & gunung stong). Pastu terus turun ke pejabat/parking. transfer ke stesen keretapi dabong. Layan kedai souvenir 'Uncle' kt sebelah stesen.

aku rasa org org lama GO mesti kenal 'Uncle' ni. Dia dh menetap kt Dabong. Dia guide climber area Tgannu & kelantan. Nama nama fames (org lama) dlm GO pun dia kenal atau prnah trekking sekali.

korang buleh call dia kalau nk masuk stong @ hutan jelawang ni. tak pun guide kami, abe dek. org paling senior skang ni kt sana. generasi last yg sempat dgn arwah en baha. abe dek (0179342460). uncle (0123616730). abe dek ni selalu ada kt Kota Bharu. member bukak Backpacker lodge kt Kota Bharu. Kena call dulu utk booking dia. Kalau booking ikut Tmn negeri, diorang bagi ikut turn guide yg ada.
Ahaaa..thanxs. So full version log anda bila mau release di sini? hehehe
.::[x]:

abdulmegat
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 23 Feb 2009, 12:28

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby abdulmegat » 26 May 2010, 11:03

Salam , saya nak bertanya ...kalau hanya nak camping di kem baha kena perlukan guide juga ke ?

Defcon
Webmaster Team
Posts: 307
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Defcon » 26 May 2010, 12:06

Salam , saya nak bertanya ...kalau hanya nak camping di kem baha kena perlukan guide juga ke ?
Yea tak yea jugak..nie pom soklan kabar angin sejak akhir akhir ini...huhuhu rasanya perlu tau latest stories dari sesapa yg recently ke sana huhuhu... consider official log/stories lah huhuhu...

*p/s maleh layan kabar angin huhuhu
.::[x]:

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby azlanhuzaifah » 26 May 2010, 12:08

aku nampak hari tu mcm ada je group yg camping situ tanpa guide. ada 2 org awek naik sekadar utk camping situ dan jugak satu group awek yg training utk TransTT naik setakat situ tanpa guide. Boleh kot.

User avatar
tikusletrik
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 10 Sep 2009, 10:50
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby tikusletrik » 26 May 2010, 12:35

aku nampak hari tu mcm ada je group yg camping situ tanpa guide. ada 2 org awek naik sekadar utk camping situ dan jugak satu group awek yg training utk TransTT naik setakat situ tanpa guide. Boleh kot.
tapi menurut awek yg ada tu dia ckp dia dtg ng laki kepada kawan dia juga merupakan guide situ...
* korang buleh call dia kalau nk masuk stong @ hutan jelawang ni. tak pun guide kami, abe dek. org paling senior skang ni kt sana. generasi last yg sempat dgn arwah en baha. abe dek (0179342460). uncle (0123616730). abe dek ni selalu ada kt Kota Bharu. member bukak Backpacker lodge kt Kota Bharu. Kena call dulu utk booking dia. Kalau booking ikut Tmn negeri, diorang bagi ikut turn guide yg ada.
uncle a.k.a rempit tu klu tak silap yang dia mention la...

dia kim salam dgn sham castello
0136256260
NATURE EXPLORER ENT.
http://www.nature-explorer.net

User avatar
amyzsa
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 25 May 2010, 23:35
Location: cheras, k.l.

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby amyzsa » 30 May 2010, 10:06

i love this story...
rasa mcm teringin jek nk melalui pengalaman gitu..
kompom lpas selesai sume dgn slamat, masing2 baru nk rasa kebesaran tuhan n memikirkan yg mistik kan?
huhu....i love this story n rasa mcm teringin je nk treking lg....
cuma tkot fizikal x mampu je la...hehehe
mencintai alam semulajadi itu lebih indah dr bercinta sesama manusia...
krna nature will love us beter than human...

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby solaris » 31 May 2010, 12:03

huh hampir 2 jam bc ...boss tarak takpe...suke-duke-seram- sejuk smua ade yerk..

syabas

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Ezrin » 18 Jun 2010, 19:41

inilah log yg aku baca berulang kali tapi tak jemu2 hehe
~ ava adore ~

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby adisos2002 » 29 Aug 2010, 01:26

Log lama yang menarik.. thanks for the info yg mcm citer misteri penuh dgn unsur suspenn.. hehehe

Weh ko cakap kat itu uncle.. kawan2 sntiasa mdoakan ksihatan die. Mmg Adam laaa atau nama sobonarnya hehehe cari sendirik ekkk. kawan2 panggil die rempit sbb baju pakai koyak rabak masa die jadi Militan SOS dulu2.. Si salan la mggatal kasi nama dia rempit. Hmm alhamdulillah dgr dia smakin berjaya.. Inshaallah akan aku lawati sahabat yg dirindui disana.

Aku setuju Log nie mmg best, dan aku nampak.. mmg lain tempat lain cara dan adat diaorg layan tetamu... namun dalam hati mereka ada kebaikan.. hehehe all the best pada semua Nature Guide diMalaysia..

Muzs-SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby aliph » 30 Mar 2011, 14:55

A +++ (bukan jenis darah ek)

abe mat kalau ada rejeki boleh ker ontrek sma2
ngidam bunting sulong (aku laki2)

"better to light a mutiara hitam than to curse the darkness"
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

zaidi hassan
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 16 Feb 2011, 11:11

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby zaidi hassan » 16 May 2011, 17:32

trip uncle mmg best..x kedekut ilmu....

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby strawhatcrew » 12 Mar 2012, 03:43

fuh gile lah.. terbaik punye log.. thumbs up to penjejak batman!!

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby adventure inc » 22 Nov 2012, 12:12

mmg ralit baca log ni, cam novel pun ada gak :roll:
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby kenshina » 22 Nov 2012, 16:37

punya la dah lama hari ni baru terbaca.... huhuhu...

best betul baca log org yg pandai mengarang nih... kelaka & selamba je.. baca pon tak boring...

mmg sangat detail & komprehensif... cuma dia terlupa nk tulis sapa yg baca doa diawal xpdc... huhu...
challenge your limit

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby shahrul » 23 Nov 2012, 03:26

batman mmg pandai buat log.
setuju :minum:
_________________
_________________

__katak
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 27 Aug 2013, 13:23

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby __katak » 06 Sep 2013, 15:24

fuh! *tabik*

kena main sikit sikit adalah. sampai bertarung ni.... fuh! *tabik lagi*

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby apexx » 06 Sep 2016, 12:47

bleh lg ke post nie...kikikikik

Panharith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 13 Jun 2017, 22:41

Re: Log best lagi mistik dari Batman -buat pedoman tuk semua

Postby Panharith » 13 Jun 2017, 23:27

sedara batman, penulisan awk mmg power laa..leh buat novel, part plg x leh blaa, lembaga itam menyerang sifu zul, tabik spring sama ini sifu..




Goldenslot


Return to “Log Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron