RE-OPEN Route Mt Korbu via Sungai Seno'oi

Menyimpan dan mengemaskini log yang telah diposkan di dalam Gunung Online
User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

RE-OPEN Route Mt Korbu via Sungai Seno'oi

Post by Rob »

Kepada kawan2 pendaki semua..

Untuk makluman, Trek Sg Termin untuk ke gunung Korbu (via Intake - Jln balak dam - bus stop - seroja) tak boleh nak lalu lagi dah sebab kawasan tadahan empangan dah mula dinaiki air. memang payah giler. pastu trek pulak berselut.. sampai paras lutut woo.. (sian salan kasut ilang dalam lumporr.. kah kah kah. padan muka leh n apeng). Trek balak (selepas kawasan kebun) pun dah ditutup dek timbunan kayu.. jenuh memanjat aritu. Yang paling tak best kena sembur dgn pak guard.. sampai nyorok dlm longkang.. (boroohh punya paskal.. buat kepala tau!! wakakaka)..

apa pun, sebagai alternetif.. kami dah marking n tebas trek lama (route seno'oi) via kg makmur, sg seno'oi, sg gajah. so sesapa nak ke korbu atau buat trans TT reverse.. bole ikut situ. Lain2 hal boleh rujuk sama brader Mus S.O.S.....

p/s: mus, mintak tolong kasi up itu log utk kwn2 enh :)

seroja, kijang, n chuban.. kau tetap dlm ingatan :?:

sifoo goh.. i dapat sms yang u hantar that day.. thanks bro..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

thank you rob

nice job :lol:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Toceih....Bro ROB

seroja/ kijang tak leh gi lagi le nie
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: RE-OPEN Route Mt Korbu via Sungai Seno'oi

Post by Freelance »

Rob wrote:Kepada kawan2 pendaki semua..

Untuk makluman, Trek Sg Termin untuk ke gunung Korbu (via Intake - Jln balak dam - bus stop - seroja) tak boleh nak lalu lagi dah sebab kawasan tadahan empangan dah mula dinaiki air. memang payah giler. pastu trek pulak berselut.. sampai paras lutut woo.. (sian salan kasut ilang dalam lumporr.. kah kah kah. padan muka leh n apeng). Trek balak (selepas kawasan kebun) pun dah ditutup dek timbunan kayu.. jenuh memanjat aritu. Yang paling tak best kena sembur dgn pak guard.. sampai nyorok dlm longkang.. (boroohh punya paskal.. buat kepala tau!! wakakaka)..

apa pun, sebagai alternetif.. kami dah marking n tebas trek lama (route seno'oi) via kg makmur, sg seno'oi, sg gajah. so sesapa nak ke korbu atau buat trans TT reverse.. bole ikut situ. Lain2 hal boleh rujuk sama brader Mus S.O.S.....

p/s: mus, mintak tolong kasi up itu log utk kwn2 enh :)

seroja, kijang, n chuban.. kau tetap dlm ingatan :?:

sifoo goh.. i dapat sms yang u hantar that day.. thanks bro..
rob tu puncak cuban dan korbu raya tak lalu lagi ke?uwaa itu trek byk cantik ler.. kaw2 ler.. lagi psiko ada ler..ni trek baru ada trek saiko ke

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira »

rob..

1.trek tu lagi panjang ke dari trek dam?
2.trek tu bertembung ngan trek lame kat ne?
3.ko bawak gadis tak sondol trek tu?
4.kalo ko bawak kenape ko tak ajak aku?
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Tahniah rob and the gang...
dengar kata trek lama nie lagi mudah dari trek seroja-kijang-chuban tuh...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ngob ;

kawan tak kire..kawan nak gak lalu seroja/chuban..baik awak bukak trek tu utk kawan :x



insyaallah..akan ku cari trek ke seroja gak !!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ngai aku dah ada gps point trek cuban....
tapi seroja punya takde....
kijang ada lah
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

bett ;

gps point dari bus stand ke seroja tarak ka ? aku part yg tuh yg penting nak trace balik bukit tepi dam tuh..



muzs ;

ade senang jom masuk naik moto mau ? tak rarat la mau riki jalan kaki ehehe..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

bus stand tuh ada jugak....
on trek pun ada...
seroja je takde
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

He he he... Wei Rob ko jgn kutuk itue Paskallll diaorang sikut punya baik ka terjun dalam longkang... nak elak pak guard sound...

Wokei kengkawan
Sinopsis Perjalanan Korbu dari Senooi..
Perjalanan melalui laluan ini adalah suatu yang menakutkan bagi mereka yang Phobia dengan Pachat... :) berdasarkan ringkasan cerita dari semua yg pernah melaluinya....
"kalah bubu punya pacat!!! Saya kat celah kangkang kena dekat 7 kali... seriuos Abg Muzs!!!"

Laluan bermula dari Kg Makmur (Perkampungan baru org Asli) di kawasan berhampiran Sg Senooi.. Perjalanan dikatakan lebih jauh dan tidak sama lansung dengan laluan Sg Termin. Tapak perkhemahan hari pertama boleh dibuat di Kem Kongsi Balak .a.k.a Kem View ataupun boleh shoot terus ke Air Terjun Bertingkat.. hmmmm memang cantik

Hari kedua perjalanan diteruskan menuju kepuncak dimana punca air terakhir sekitar 4jam perjalanan kepuncak..

Anda akan tembus kepuncak melalui kawasan yang mana selama ini menjadi area URINE a.k.a JAMBAN Korbu!!! hmmm pada mereka yg sedang dalam perancangan TransTTWangsa anda boleh mendapatkan KHIDMAT JURUPANDU ARAH dari kami seberapa segera sementara stok masih ada!!! :lol:

Wira : Semua yg ada dalam laluan KORBU dulu kini jadi kenangan ajer le
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

:lol: :) :?:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira »

uish... :cry:
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

Xpe arr try je la route Seno'oi ni.... mana tau ada port view sunset lagi charer dari Chuban tu..... :)
Ngai , rilek arr aku tau route Dam - seroja - kijang -korbu tu route sentimental ko dgn PUO dulu... mau naik moto recce ko roger la ryoq dengo2 dia suda main scrambler skang nih hehe

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

takpe laa..takde org mau tolong bior aku riki surang2 :shock:


bett ;

nanti emel koordinat sume kat aku..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Ngai aqu sokong2 ko ngai..... cuba cari balik trek kem seroja dan kem kijang... chuban, korbu raya terus shoot korbu... bukan per.. tu trek banyak puncak tipu....sayup2 nampak korbu .... mau tocher tu mental ler...psiko sikit... ko g recce dululah ngai...aqu follow ko kendian ehhh....

Yang dah naik transttwangsa leh lah repeat balik transttwangsa tu... nak try trek baru lak lah.... mcm2 leh rasa kan... musz...... :D :D :D

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

biNGai wrote:takpe laa..takde org mau tolong bior aku riki surang2 :shock:


bett ;

nanti emel koordinat sume kat aku..
aku sokong kau Ngai....bett emel koordinat kat aku balik k?
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

:arrow: To Ngai:
1st Day
Ko jalan ikut Ke Kg Makmur dari Kedai Makan Intake Org Asli (3jam)
Sambung berjalan kebun Sawit (tanya org Asli jln ke Korbu ikut Sg Senooi)..
Sampai jalan sawit tue tamat kat tepi sungai... ada kesan jambatan Batu Runtuh.. (ini termasuk dlm 3jam tadi)

Lepas tue ko cross sungai tue dan jalan ikut ldg sawit sambil menaik sedikit trek balak tue.. pas tu dia akan mula menurun semula sambil korner ke kanan sampai ke tepi sungai... Cross sungai tue dan ko akan nampak sign board Hutan Simpan kat situ...

Jalan terus menaik ikut trek balak tue selama lebih kurang 10minit ko akan nampak satu jalan menurun ke trek sungai senooi... Kalau ko terus ke depan lagi ada lagi satu simpang turun kekanan jugak... tapi itu untuk ke trek Sg Gajah - Korbu a.k.a trek yg dari belakang Korbu...

Sambung citer balik..
Dari turun kanan yg memula tue ko akan sampai ketepi sungai Senooi..
Cross sungai tue ko akan jumpa Kem Site Besar yg diperbuat dari buluh....

Trekking terus ikut tebing sungai tue (trek tertutup sikit dgn semak).. sampai la kat satu area ko akan selisih dengan marking cat merah pada pokok.. dan ko akan jumpa sign board projek menanda sempadan hutan..

Ko cross sungai tue dan kat sini sungai berbentuk Y cantuman dari Sg Gajah dan sg Senooi.. Ko cari marking arrow atas batu besar dan ianya menuju ke Titi Balak lama... cross atas titi tuee dan ikut marking merah ...

Time nie Sg senooi sebelah kanan dan Sg Gajah (tak silap aku) sebelah kiri.. naik bukit keatas sebelah kanan.. ko jalan terus ikut trek balak lama tue.. marking aku on trek adalah takik tiga pada pokok.. jalan tue memanjang sepanjang trek balak tinggal tue dan memang semak.. sebab last aku lalu awal tahun nie cuma berempat jer.. folo terus air minum ko kena bawak sebab 3jam selepas tue baru ader air..

Lepas tue dia akan ke kanan dan ko akan nampak Lembah Senooi dibawah dan Bukit Takai diseberang lembah tersebut.. jalan terus sampai ko ke area Buluh dan ko akan nampak air terjun mengalir kat tebing batu..

Dari situ ko jalan lagi sampai ke air terjun tinggi.... dan continue ikut lorong kanan.. ko akan masuk balik ketrek balak dan dihujung sekali ko akan sampai ke air terjun tinggi mengalir ikut dinding batu...

Kem site ata trek balak tue..

2nd Day ko jalan dari situ ikut sepanjang trek balak tue yg dah clear sikit.. dan memang ada laluan.. ikut trek balak tue ko akan jumpa titi kayu merentas rekahan besar trek balak tue sambil bunga orkid meliar sepanjang jalan..

Ko akan melintasi 3 anak sungai.. sebelum ko akan mula naik keatas trek balak tue.. dan akhirnya ko akan nampak Korbu dibelakang ko dan KEM Seroja adalah dibelakang kemuncak bukit yang aku tak teroka tue sebab tak sempat..

Kalau ko rajin ko teruskan la usaha aku tue ok... Aku time tue terus ambik bearing ke Barat cross Bukit Taai tue dan turun ke kg Org Asli kat Sg Kinta tue... tiba dibawah pada jam 6petang... Esoknya aku balik umah..

Amacam ada berani nak sambung itu trek??

Nak peta datang jumpa aku nanti!!
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

:shock:

time kasih muzs..aku plan riki bulan nih..biarkan aku dipinggiran, keseurangan, kesepian..aku pasrah !!

:shock:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

biNGai wrote::shock:

time kasih muzs..aku plan riki bulan nih..biarkan aku dipinggiran, keseurangan, kesepian..aku pasrah !!

:shock:
tunggu lah hari aku free :)
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

....aku plan riki bulan nih..biarkan aku dipinggiran, keseurangan, kesepian..aku pasrah !!
ngai... ayat sedih la pulak. sib baik aku dlm tempoh kuarantin.... kalau tak musti boleh together2 sondol2an kan. weiii.... ngai, hang musti rindu nak trekking ngan aku kan.... :!: first timer

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

umai ;

aku suda reserve mau treking ngan ko gi Lebah je nanti..ade pree bebile saun ler..err aku sampai ujung taun nih kot kene kurantin :shock:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

ngai...

aku punya tempoh kuarantin berakhir selepas raya posa. so, hujung taun niiii bole la ko proposed plan yg baiiiknyer. lambat2 kot kena kuarantin balik.... berhabuk lg la beg :) welkam 2 the club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

umai wrote:ngai...

aku punya tempoh kuarantin berakhir selepas raya posa. so, hujung taun niiii bole la ko proposed plan yg baiiiknyer. lambat2 kot kena kuarantin balik.... berhabuk lg la beg :) welkam 2 the club
umai...lama tak nampak..mana g?jom lama tak treking ngan ko ni... amacam kita trek sama ngan ngai lah...

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

hai lili....

tak g mana pun. ada.... selalu masuk GO, saja tak reply. mcm-mcm isu n program... saya jd pemerhati je. seronok gak tgk mcm2 karenah orang2 gunung ni...

nak trekking sama ngai... bole juga. tp, hujung taun la kot, insyallah.

....................
first timer

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

hujung tahun... hujan lah.... musim hujan gak ko nak g ya.... agak2 gng mana ko nak g sondol lak...

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi »

baru balik transpek sama incik ngob...
wakakakka...

trek cam syaiiiiiii..............
saiko tahap bapak....
naik naik naik naik naik... dah le kejor rob serupe kejor kete ferrari..laju bapok....
wakakakaka..

pepehal ok laa... tapi kene set mental bebaik...view superb....lawoo/.... :lol:
lagi 2 bulan..kejap jerk...

desperategaid
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 15 Dec 2005, 16:41

Post by desperategaid »

trek senoioi memang best tp tak tahan nak layan trek balak dia satu hari suntuk je la.trek hutan lalu air tejun tu ok la.dah kuar permatang nak ke korbu memang saiko mcm lalu chuban gak tapi view superb...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

blah la gi transpex tak ajak :?:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi »

betterman wrote:blah la gi transpex tak ajak :?:
nko ckp kat aku ke bett..
ala cam aku tak tau jerk jawapan ko bile diajak...
nak aku bagi tau ke????

:D :D

aku rasa aku dah kene penyakit ko laa...kentut tak hengat pastu bau cam sieeeeeeee............. :)
lagi 2 bulan..kejap jerk...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

time kasih muzs..aku plan riki bulan nih..biarkan aku dipinggiran, keseurangan, kesepian..aku pasrah !!
alaaaaa.. cik ngai,
u are not alone.. dunt wurri laaa..
aku bawak skali cikgu mas n cikgu shan polow sama...
boleh?? :twisted:

Abg Umar..
Lama menyepi.. apa citer??
jom sesama kita ke seroja..
lama tak trekking dgn abang.. auuwweeiii..
aku rasa aku dah kene penyakit ko laa...kentut tak hengat pastu bau cam sieeeeeeee............
hahahahahaha... silap2 bole pitam kat tengah trek wooo kalau terhidu..
gamfang nya jimi.. sampai lekat bau kentut ko kat hammock aku.. ceh.. :x
blueewwwweeekkk..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi »

gamps lu rob....kasi malu sama gua saja.. :D :D
lagi 2 bulan..kejap jerk...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

arap muke je encem jimi nih..kentut busyokk !! fail !!



ngob ;

ada brani minggu-minggu depan mari la turun intake..lama tak main cubet2 muntot ngan yu :o



umai ;

see how ler..lagi cepat kuar, lagi cepat abeh kurantin ehehehe :oops:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lypan
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 31 Jan 2006, 02:39
Contact:

Post by lypan »

trek 1st day je yg azab.... :)

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi »

ngai...

hampas lu ...cescescesces............... :x :x
lagi 2 bulan..kejap jerk...

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

alamak jeles nye..
tahniah rob,desperetgaid ngn jimi jawa n the gang
bile la aku nak pegi ni..

jimi, rucksack aku bile nak pulang.. dia dah rindu tuan dia.. tuan dia nak g treking ni dah recover demam..

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Depa kata trek nie kurang sikkit pacat... betul ker :lol:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

lagi heaven la rasanya
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

Hmm....nampak sangat aku kena gi korbu lagi sekali...... :?
*Home is where the heart is*

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

pegi jgn tak pegi roziyanna
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply