Forum upgrades completed!!

Pengumuman dari Gunung Online

Moderator: pentadbir

Post Reply
User avatar
Qiqi
Webmaster Team
Posts: 36
Joined: 21 Jan 2006, 09:52
Location: Zoo Negara
Contact:

Forum upgrades completed!!

Post by Qiqi »

Utk makluman semua ahli Gunungonline.com, kami pihak pengendali forum akan menjalankan proses menaiktaraf forum kpd versi yg lebih baru dan lebih best. Sila baca info dibawah utk mengetahui dgn lebih lanjut.

Forum akan mula ditutup bermula (waktu Malaysia): Dipercepatkan kpd 22/12/08 Jam 8.00 hingga 12.00 tengah malam :lol:

Forum akan dibuka semula pada: Hopefully selepas 12.00 tengah malam, 23/12/08

Persoalan yg selalu ditanya (aka FAQ)

Soalan: Boleh pakai ker akaun forum yg lama?
Jawapan: Boleh je! hanya perlu login menggunakan username dan password forum lama kat forum baru.

Soalan: Apa yang akan terjadi kat post-post forum lama tuh? hilang ker?
Jawapan: Semua post drpd forum lama takkan hilang. Kalau ada pon, sangat minimum lah.

Soalan: Kenapa susah-susah nak upgrade forum, biar je arr yg ada sekarang nih?
Jawapan: Versi yg ada sekarang nih ada kekurangan lah. Kalau perasan, byk sgt spam bot register account sampai beribu-ribu dan juga byk kekurangan yg korang tak nampak. Versi yg baru lagi best, byk function woo!

Soalan: kenapa lama sangat tutup forum nih, sampai dua hari plak tuh. Boleh gila woo kalau tak dapat masuk forum!
Jawapan: Sebabnya, byk task yg aku kena completekan semasa process upgrade nih cam buat backup, fine tuning forum punya setting, cleaning database, kira cam kene buat housekeeping arr. Tolak waktu tido ngan makan aku, berapa jam je aku ade :evil:

Ada apa-apa soalan, boleh tanya kat sini. Kalau malu, pm saya pon bole.
Last edited by Qiqi on 19 Dec 2008, 20:28, edited 1 time in total.
"Knowledge is power which make anything that is imposible possible"

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Post by Nizam »

Salam...

Selamat MengUPGRADE Forum...

Lepas Nie Menu Untuk SEARCH Dah Boleh Pakai La Kan??

Qiqi: A'ah, boleh je. Tak boleh pakai sebab dulu masa GO kene hack, macam2 kejahanaman telah berlaku kat database GO.
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

forum baru guna phpBB gak ka?

Qiqi: Guna phpbb versi 3
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

upgrade version...tunggu ada byk gak yg baru plan nak buat. actually page ni dah ada still dlm testing karang ni.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

askm...

Post by jojo »

saya ikut aje.... tapi jgn la hilangkan byk2 maklumat dr forum lama... sebab byk ilmu pengetahuan yg d dalam forum tersebut.... :shock:

Qiqi: Tak hilang pon :oops:
Jiwa Kacau

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Thanks a lot qiqi for your effort...

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

Terima kasih banyak-banyak kepada yang terlibat mengwujudkan GO ni. Sebarang penambahbaikan amat dialu-alukan & dihargai. Semoga ke anak cucu GO bertahan.

Tahniah

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

salam
boleh saya tau, berapa byk kena bayar oleh pihak pentadbir utk maintain forum GO ni?
STK

Qiqi: Tak mahal sgt, hanya perlu bayar duit hosting je.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

paling kurang 300 setahun..

GO akan dapat wajah baru di tahun baru :)

Qiqi: Awal sket drpd tahun baru kot, sebab masa tahun baru aku nak gi celebrate :evil:

User avatar
Qiqi
Webmaster Team
Posts: 36
Joined: 21 Jan 2006, 09:52
Location: Zoo Negara
Contact:

Post by Qiqi »

Wokeh, attention semua, sila refer kat first post mengenai perubahan proses upgrade forum.

Mula tutup: Isnin 8.00 pagi 22/12/08

Launch forum baru: Selasa 12.01 pagi 23/12/08


Sorry sebab bagi short notice perubahan, tiket flight sudah tukarlah :twisted:
"Knowledge is power which make anything that is imposible possible"

User avatar
Qiqi
Webmaster Team
Posts: 36
Joined: 21 Jan 2006, 09:52
Location: Zoo Negara
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by Qiqi »

I'm proud to say that Gunung Online had been successfully converted to version 3, which is the latest and a whole lot different than we had previously. The upgraded forum features many new function and improvement. Feel free to explore and use them. Any problem, question and comment are welcomed to be posted here and i will do my best to assists you guys. Enjoy! :minum:
"Knowledge is power which make anything that is imposible possible"

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

TQ Qiqi
Kita dah berwajah baru nampaknya
agak menarik

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by pr oli »

caya lah GO....
lg2 kat sape2 yg t'babit dlm up grade website ni....
thniah...
dah b'tmbh canggih dah....

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by AzmanZainal »

Tahniah!
Dengan versi baru ni nampak macam lebih stabil, proses time pun lebih laju.

Cuma kekurangan yang saya perasan kat sini, mungkin GO akan kehilangan page rank dari google, broken links dan juga sedikit jatuh dalam engine pencarian disebabkan oleh:-

* Banyak broken links yg berlaku samada dari dalam website dan juga luar website
-Ini kerana link GO sudah berubah dari http://gunungonline.com/FORUM ke http://gunungonline.com/basecamp

Anyway, ini sekadar pendapat dan komen dari saya. Apa-apapun usaha ini sangatlah baik dan perlu dihargai memandangkan proses upgrade sesuatu proses yg saya pikir sangat rumit.

Good job! Keep it up..

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Re: Forum upgrades completed!!

Post by siti situ sana sini »

cayalah!!

terkezut gak tadi! ingat salah rumah...heheheh.. congrates sumer!!

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by crampizium »

na tnya.... header forum ni mmg kosong ek? ke akan ada gmbr?

Qiqi: Sepatutnya memang ade logo cam kat forum lama tuh, tapi logo kat forum lama tuh takleh masuk kat forum baru nih. Ade sesiapa kat sini yg pandai edit gambar guna photoshop atau other photo editing software? pm me plz

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Forum upgrades completed!!

Post by kabusgunung »

adakah aku salah masuk forummm????????

Qiqi: Tidak, anda berada dlm forum yg betul :minum:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by poncho »

AzmanZainal wrote: Cuma kekurangan yang saya perasan kat sini, mungkin GO akan kehilangan page rank dari google, broken links dan juga sedikit jatuh dalam engine pencarian disebabkan oleh:-

* Banyak broken links yg berlaku samada dari dalam website dan juga luar website
-Ini kerana link GO sudah berubah dari http://gunungonline.com/FORUM ke http://gunungonline.com/basecamp
ya betul. memang ada sikit disadvantage pada komuniti nie.
tapi..apapun, sekarang terpulang kepada kita semua promote balik GO nie. kalo ade blog, Facebook, Myspace ape semua tu rajin2 lah buat badge/button GO supaya bleh link ke sini. naikkan ranking site nie semula. jom ramai-ramai promote!

Qiqi: Good idea regarding nak buat badge tuh. Saya akan fikirkan satu pertandingan dan akan create satu pertandingan. Akan ada hadiah kpd pemenang. Tq again for the suggestions.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by JeNaL »

terima kasih QIQI....

kepada semua warga GO....terima kasih juga pada anda sehingga GO pada tahap sekarang
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Forum upgrades completed!!

Post by matsaiko »

Terima Kasih QIQI
Tahniah GO

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by sany ADALAH alger »

QiQi,

wei skrg ko umur brape ek??
dulu time aku kenal ko still sekolah pakai seluar hijau lagi...hehehehe

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by kambinggurun »

tq qiqi..

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by nabil »

taniah... puhhh... (susah jugak nk paham memula..)

Qiqi: Susah nak paham? luu pikir lah sendri :kah:

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by nadir »

tq qiqi.... patutla aku tak dapat nak masuk go 3-4 hari nih, aku guna link dari website aku yang point ke //gunung.cjb.net.... alahai aku nak tukar link tuh kat website aku pun takleh, sebab dah lupa password....

camana ek?

tahniah atas wajah baru!

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Re: Forum upgrades completed!!

Post by akademiks »

alhamdulillah........
thanks qiqi

User avatar
Qiqi
Webmaster Team
Posts: 36
Joined: 21 Jan 2006, 09:52
Location: Zoo Negara
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by Qiqi »

nadir wrote:tq qiqi.... patutla aku tak dapat nak masuk go 3-4 hari nih, aku guna link dari website aku yang point ke //gunung.cjb.net.... alahai aku nak tukar link tuh kat website aku pun takleh, sebab dah lupa password....

camana ek?

tahniah atas wajah baru!
Kalau takde link utk recover lost password, cuba e-mail technical support diorang.
"Knowledge is power which make anything that is imposible possible"

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by betterman »

qiqi
congrats bro...
thanks a lot for your effort...

it looks very nice...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by seper4alif »

peeergh....... dah macam forum ikan hee hee.....

leh kasi penuh lagi tajuk kat dalam nih...... dari tajuk kecil terus ke besar... jgn sesorok susah nak carik balik huu huu


tahniah qiqilala

Qiqi: Nak lagi senang cari topic, guna function search. Boleh narrowkan search kpd individual forum.

User avatar
Bunta
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 27 Aug 2007, 13:10
Location: Trence Town

Re: Forum upgrades completed!!

Post by Bunta »

Nmpk menarik la bro..tabik spring!!!! QiQi..

User avatar
CRAZYhAMStER
Pendaki Terlampau
Posts: 592
Joined: 05 Dec 2006, 12:12
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by CRAZYhAMStER »

congratulation g.o...n tahniah qiqi..

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Re: Forum upgrades completed!!

Post by semut_api »

brader QiQi, logo GO dh x display ke?

Post Reply