prepare food 2 g tahan

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Post Reply
madi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 24 Jan 2006, 13:51
Location: kedah
Contact:

prepare food 2 g tahan

Post by madi »

:D kami nak p g tahan pd 12 mac ikut merapoh dan turun ikut kuala tahan. kami p seramai 12 orang. nak tanya sebanyak mana bekalan makanan yang perlu disediakan? terima kasih banyak2 pada sesiapa yang sudi share info dgn kami

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

apa2hal set menu dulu..sarapan pagi, tengahari, dan malam.kalo boleh dielakkan bawa makanan dlm tin.paham2lah taman negara peraturan macamana kena tahu...
beras sekilo ok tu.. untuk sekali makan 12 org... bawalah ration yg ringan2 tapi berkhasiat.... lagi satu jgn lupa tong2 gas utk dapur & lantern..

tak pe sat lagi mesti ramai kengkawan kita kt sini dgn senang hati memberi panduan dan tnjk ajar dalam penyediaan ration... tunggu.....

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

jadual ko mcm mana?
ko nak makan sedap ke makan ala kadar?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

madi
bab makanan / ration memang kadang kala merumitkan..
naik angin satu badan kalau tak betul gaya set makanan / ration tu..
pastu ada lak 3 / 4 orang tak boleh makan itu, tak boleh makan ini (alergic)..
memang payah beb.. maklum laa tekak diorang tak sama cam tekak kita..
tekak kita semua balun.. tekak diorang sapa tau.. hahaha..

pepun, bagi pandangan aku, ada baiknya ko periksa dulu pekara kat bawah ni..
- berapa lama xpdc yg bakal diadakan.
- refer jadual perjalanan pastu
- setkan menu mengikut pembahagian waktu makan.
contoh: (3hari 2malam = 2 x sarapan, 2 x lunch, 2 x dinner)
- tengok budget perbelanjaan tuk nak beli makanan.. (brape ragok sorang kena cas)

herrmm apalagas?? yang lain suruh bett citer.. aku ngantukkk.. wuarghhhhh :wink:
sorry madi, kita sambung nanti eh..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

ahmoi
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 05 Dec 2005, 23:30
Location: Concrete Jungle of K.L.

Post by ahmoi »

hi madi,
if you are to break into group of 4 or 5,you should have a meeting to work out a menu that suits everyone in your group,buy the rations(divide and pack them according to menu)NOTE:very important to let the FAST trekker to carry food so he/she can start preparing them once reach campsite 'while' waiting for 'slow ones' to arrive..hehehe and take turns to be chef(unless someone doesn't know how to cook)he/she has to be the 'maid' lorrr..ha ha ha..serunding/ikan bilis/eggs/pickles/big onions/french beans/sawi/kai lan/cauliflower/carrot/garlic/butter(cubes)/campbells mushroom soup(buy dried sliced mushroom from jaya jusco)add them for extra Oommph!oh..i brought soya sauce/oyster sauce/pepper too..
hiya..it's like telling you my group'ss menu when i hiked up tahan from merapoh to kuala tahan last july.. ha ha ha..and i bet those guys who read them here will swear they'll not be in my group next time..coz i dun know how to cook rice using the fire.. ha ha ha
one very important thing is to bring many ' instant'coffee or milo.. you'll need them..for breakfast/lunch/dinner and 'breaks'..they give you 'energy' for the strenous hike....!
but seriously i will consider a ' biscuits' only diet on my next hike up tahan...your haversack gets lighter and not the other way round..ha ha ha..
What A Wonderful World !

Xpeditor
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 01 Feb 2006, 00:42
Location: Ipoh

Post by Xpeditor »

ello madi,

aku nk cite pun bukannyer reti sgt, tp selalu klu org buat merapoh-kuala selalu dlm mase 4 paling lame pun 5 hari dah smpai kt kuala..klu x silap le...aku pn dah lame gak x pegi..anyway..menu yg paling best bagi aku adalah menu yg
1. sedap
2. ringan
3. murah

klu u all gi group ade 12 org, seeloknyer korang masak sekali saje bile smpai major camsite, conthnyer kt kuala teku ker, kuala putih, puncak dan campsite2 di mane korang benti utk lunch dgn dinner..taktik group aku selalu kite bawak kuali kecik utk masak goreng2 dan periuk kecik sekadar cukup utk masak nasik utk 12 org skali..

jadik klu group aku suke bawak telor, roti, nasi impit, beras, perencah2 skt dan daging seronding (leh tahan sebulan nie) ataupun bawang goeng dan kicap...itu kalu nk masak sedap..klu rase cam nk buat style xtreme skt kite ade gak buat makan whipped potato setiap ari...nie mmg ringan gile sbb serbuk whipped potato ringan dan hanyer curah air panas bile rase nk makan. calori level pun tinggi..

yg penting sebelum tido sume xpeditor kena makan mlm yg berat..atau lg best supper sblum tido...sbb esok bile breakfast leh cepat2 siap nk bergerak dan breakfast milo dgn nestum cecah roti atau biskut kire ok utk tenaga..

Utk lunch, klu bole elakkan masak sbb kekadang bnyk team time overrun sbb seronok masak smpai leka tentang mase...klu nk buat night walk selalu x pe le..ikut suke ati kornag ler ....jadik kekadang agak team buat style masak nasi impit pagi2...pas 2 bile lunch depa makan nasi impit cecah dgn seronding atau mkn nr lauk yg dah pek cam Brahim kari ayam dsbnyer...

utk tenaga berterusan semasa trek, klu ade budget bole le beli 6-7 batang powerbar dan diselang-selikan dgn power gel dlm 5-6 paket...power gel amat berkesan utk area nk panjat puncak sbb die convert jadik tenaga dlm lebih kureng 5 min selpas makn... klu sakit dan x selera makan elok bawak powerbar sbb bole supply tenaga...klu x de budget beli ler coklat wafer ker...MARS x brape best sbb ramai org rase cam nk muntah jer lepas treking sbb coklat MARS selalu tersekat kt kerogkong...

utk perasa air beli ler dlm group brape perisa ...tp kiteorng lebih suker sarsi dgn oren...klu nk best lagi beli ler glucose perasa strawberi atau oren ...jadik bile minum tu energy pun dpt, haus pun ilang..

maggi leh jadikan sbg makanan tambahan utk supper atau biler korang nk cepat2 masak atau tgh tungu member2 yg slow giler..tp energy die mmg x de sgt...better nestum than maggi...jgn lupe kopi, nescafe dan milo, teh pun leh agak ikut ler taste masing2...

heh..heh...tp ini care kiteorng la...yg group aku dah biase buat...mungkin kite rase best, tp org lain rase cam x best, so sebenarnyer pilihan masing2...yg penting smpai kt kuala tahan jgn lupe cross sungai tu naik bot gi kedai paling kanan sekali dan order ice cream waffle kt awek 2 beradik tu..cun oooo kakak dier....heh..heh.. 8)
Fight No More
Dream No More
Walk No More
Let Nature Run its Course

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

xpeditor... where to source the whipped potato? mine finished already... and tesco doesn't seem to stock it anymore.

Xpeditor
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 01 Feb 2006, 00:42
Location: Ipoh

Post by Xpeditor »

seriously i also donno la fs..havent eaten it for years la brader...sekarang my tekak susah nk telan bende pelik2..heh..heh...but if u wan now can go KFC n buy lor....ha..hah..
Fight No More
Dream No More
Walk No More
Let Nature Run its Course

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

erm...

Post by xqtif »

kalau nak jimat masa and tenaga, ko goreng jer ikan bilis2 buat ranggup atau letak cili ckit.... sedap gak tu... time2 atas gunung semua sdp jerk....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

layan kacang goreng campo garam skit sambil layan sirap pon ok gak..kene plak sirap manis stok potong kaki punye..pergghhh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

DewaGunung
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 06 Feb 2006, 13:49
Contact:

Post by DewaGunung »

sirap stok jilat kaki laa baru stim :twisted:

tumbrio
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 09 Feb 2006, 17:12
Location: Bawah Tanah

Nasi+Gula

Post by tumbrio »

Alaa Madi ... x payah la nk pening² bab makan nie .. korang bawa beras and gula .. huhuh .. boleh buat nasi berlauk gula .. nak tambah sedap skit .. korang buat kuah perencah maggi ... kira ok la tue .. buat apa nk makan sedap2 kt hutan ... nasi berlauk gula pn jadi la .. ringan pn ringan beg .... lagi satu ... x mahal ... amcam ? ok x ... hahahahahaha
Hailz

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

nak sedap2 ker???

Post by xqtif »

kalau nak sedap beli la packed brahim, ada macm2 lauk pauk ade, rendang, sayur, daging masak merah,.. dia ada byk kat pasaraya2 besaq jer... sedap2 and ringan..just bg panas atau makn terus jer lauk tu..k
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

Post Reply