Hutan Belum

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Hutan Belum

Post by betterman »

Aku tak pernah gi sana lagi.
Teringin jugak nak pegi.
cuma nak tau tentatif perjalanan dia...
apa yang orang biasa buat kat sana....
Yang aku tau ada belum atas, belum bawah....
yang mana satu buleh masuk?

Gi sendiri-sendiri buleh ke?
ada nombor kontek tak?
tingin nak naik gunung cabai dlm kawasan hutan belum....
menarik jugak tuh....

cerita je lah apa-apa pengalaman korang pasal hutan belum....
aku nie orang perak tapi belum sampai sana....
dah le lahir pon kat grik, pernah duduk sana sekejap....
rasa membesor kemaluan aku yang dah mmg sedia besor nie sebab tak nah sampai hutan belum...

kongsi-kongsi lah ekkk
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

ini citer psl belum berdasarkan pengalaman aku ke sana tahun 2004...

belum atas tu dikenali sbg belum utara @ royal belum. yg ni payah skit nak masuk. lebih2 lagi skrg ni selatan thailand tgh kecoh. silap haribulan trekking kat situ bleh kena tembak dgn askor m'sia.

belum bawah tu plak belum selatan @ lembah belum.
yg ni bleh masuk. klu nak trekking ke cabai atau anak noring ikut sini la.
kat dlm ni jugak ada bangkai kapal teghobang zaman perang dulu. tapi
aku takde rezeki smp tempat tu.

aku sendiri pun tak tau apa xtvt bleh dibuat kat sana. setakat trekking je la. masa aku pegi dulu ada live band + sewang kat kg org asli pos chiong. joget lambak la grup teman.

kontek no. ni aku tak sure lagi la ada ke idak.
0125651370 (abg wan) dia ni la yg bawa kitorg trekking kat belum.

kengkawan...klu ada mana2 info yg silap tolong perbetul k.

kau plan nak pegi bila...klu date cantik aku nak folo...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

yang kamu pegi dulu tuh apa aktiviti yang dibuat?
trekking pusing-pusing je lah....
gunugn noring timur ke gunung noring???
noring timur dah jauh sgt dah tuh....
gunung cabai tuh mmg orang selalu naik ke?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

saya dah g :D .. mcm2 atvt leh wat... biasa ler treking... kitaorg masuk ikut perkampungan org asli..pos apa ehh lupalah... treking sg ada... rentas hutan ada..tapi biasanya guna guide tasik banding.kt situ ada resort.. memang ada menyediakan perkhidmatan guide org tempatan dan org asli... leh mandi manda, mancing pun leh, g lawatan smbil belajar pun best... kalo ikut guide yg disediakan.. beruntung dpt ilmu pengetahuan.. mereka akan beri info tentang alam semulajadi yg terdapat di hutan belum.. nama pokok kayu kayan & tumbuhan2.. yg lain lwatan kt tmpt helicopter terhempas.. dgr citer sebenarnya leh terus ke air terjun... yg ni saya dpt tahu dari member yg dah pernah g htn belum gak.. dia smpi ke air terjun.. kalo nak tgk gmbr... ada dlm album saya..

cuba2 tanya kt anna_arch.. dulu follow dia nya kelab

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

last day leh wat belajar menyumpit & sewang kt kg org asli tu

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

best gi belum tapi consider trip santai sebab takder trek pacak.. tak perlu pikul air dari last water point..banyak port mancing.. port terjun tiruk..
dah dua kali pegi tapi selatan belum tengah tunggu saper nak wat gi royal belum..situ dengar citer org asli negrito pun ader lagi..

kalau abang bett nak gi senang jer, contact haji silah kat resort banding. dia ble bagi quotation aper semua..

tentative gini jer taim saya masuk lu..
parking keta ramai2 kat resort tu, naik boat sampai pos chiong, pastu trek sampai campsite yang banyak lebah tu (xingat nama), next day, saper nak gi tengok kapal terobang terhempas boleh continue, day trip je..bagpack.. pastu patah balik pos chiong ader aktiviti malam bersewang sambil jengok-jengok umah orang asli kat situ ( tok batin ader tv sony 29inchi wooo!!!).... the next day, naik bot balik...babai..
very educational trip, spesiali kalau haji silah folo masuk sebab dia orang yang banyak ilmu.. ble tengok salt lick.. pastu kalau nak ubi jaga, kacip fatimah ker tongkat ali ker...berlambak kat sini..baik ngan orang asli (guider) dapat bawak balik selori..hehehhe bunga raflesia pun banyak...
tapi dengar citer pembalakkan berleluasa kat situ..that's why deme bukak royal belum..nak kaber line... so dah tak brapa natural sangat dahler sebb kena rentas trek balak plak :cry:
*Home is where the heart is*

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

gng noring...noring timur tu kat kelantan...
aku tak sure la ada org naik ke idak.
tak pernah plak dengar.

xtvt dlm hutan trekking cari pakma, saltlick, belajo psl pokok2...
tapi tu sumer bergantung pada guide la.
klu kat pos chiong tu bleh la belajar menyumpit & buat rakit.

anna_nach...
waktu hang pegi dulu dpt tak pegi kat bangkai kapal teghobang tu.
ada gambat tak. sbbnya selama aku tau psl bangkai ni kat belum,
tak pernah lagi kluar gambar kat mana2 artikel psl belum.
atau mmg xclusif gambo tu.

mmg betul royal belum lagi charer.
tapi payah nak dpt permit.

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

artikel belum dah kuar banyak kali dah pun, sebab first taim aku masuk organizer bawak reporter ngan cameraman dari libur...pastu second taim masuk, kitorang bawak skali reporter dari utusan ngan berita harian.. berita harian masuk front page lagi section mender aku tak ingat dah.. siap gambor kat kapal terobang tu lah.. aku pun ader antor gi majalah remaja...ecehh!!!
*Home is where the heart is*

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

rozi ;

awak memang otai Belum la kirenye :P


ada brani anta la kat majalah Jelita plak :wink:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

xper ngai nanti aku polo trip ko aku antor gi majalah playboy plak..lg best!! hehehehhe :lol:
*Home is where the heart is*

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Anna keratan akhbar tu masih saya simpan lagi.... hah wartawan berita harian & utusan msia g.... glamer kita.. asyik nak bergambor sakan je.. mklumlah nak masuk paper he he he..time bersewang lagi best kan ana... smpi nak runtuh pondoh buluh kitaorg kejekan.... yg lawaknya aqu lah org pertama yg tok batin bagi bunga sewang..lepas tu terpaksa ler aqu terkinja2 sama2 bersewang ngan tok batin dan anak buah diaorg he he he paisey je :oops:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ooo lain pulak ekkk royal belum tuh
aku igtkan hutan belum tuh kira royal belum lah...
rupa-rupanya ada portion lain pulak
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

royal belum ngan belum lain abang bett,
kalau dari grik ke kelantan, portion left hand side is royal belum, sebelah lagi belum yang selalu orang masuk ikut tasik banding..
royal belum baru bukak 2tawun lepas, taim tu deme jumpe spesies raflesia baru, boh nama sultan azlan. kira launch together-getherlaa..
royal belum still untouchable lagi..masih darala katakan.. so far saya xdgr lg orang luar masuk..entah aper yg ader kat dalam tu pun saye tak taulaa..tapi sure pacat ngan nyamuk stail khaw-khaw punya..
*Home is where the heart is*

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Royal belum, leh masuk..tapi tak leh ramai2... tu pun payah nak masuk kecuali kalo ada org yg kita kenal kt sana...
betterman... royal belum ni untuk R & D je... hah saya dpt berkesempatan tgk reflesia yg bernama Azlani tu... tapi masa tu lum kembang lagi masih kudup lagi.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ooo ye ke....
baru lah aku tau...
tq for d info....

yang gunung cabai tuh agak-agak hutan belum ke royal belum???
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

entahler abang bett, saye xder plak panjat gunung2 kat situ..bukit pun tak.. kalau dah biasa orang naik, mesti hutan belum.. i guess :wink:
*Home is where the heart is*

noorhan
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 17 Feb 2006, 10:04

Post by noorhan »

En. Betterman

Kalau ada buat trip pergi Belum, let me know. Kalau senang, saya teringin nak pergi sana. Tengok keadaan, time, activiti, dll. Kalau semua ngam, boleh kita pergi.

Noorhan
noorhan@mail.com

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

macam best santai2... ade masa kene gak gi aktiviti camnih

User avatar
adikcomelx
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 05 Dec 2005, 16:55
Location: ataih bawah..
Contact:

Post by adikcomelx »

1st time aku kenal hiking, gi Hutan Belum 97' ngan arwah abah
pestime kenal outdoor equipment..
dan 1st time aku paksa ayah beli gakk beg panther tu.. :oops:

opismate organize.. aku pollow jerr
masuk utan.. tapi aku tak ingat trek mana.. naif sangat masa tuh
tapi campsite ada air terjun.. sejukkk sangat
tapi best arr kat situ.. macam² kenangan

seken trip 98'
group tido kat pulau tikus.. masa tuh tak der resort lagik..
siang aktibiti main rakit.. pergi lubuk sira.. tak sempat nak night watch

la nie dah ada resort yerr..


Al-Fatihah buat arwah Abah Mokhtar..
~walerrzz~

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

maser aku gi belom.. beg pun aku pinjam.. dan taim tu baru aku kenal apa itu maglite..kehapenan slipar teva...best sangat ker beg karrimor ( taim tu cume pakai beg deuter 30L je)... dan baru kenal kawan outdoor.. trip tu jugak byk melahirkan outdoorian...yerlah dah byk pestaim..
*Home is where the heart is*

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

noring kat lembah belum.
so rasanya cabai kat area situ jugak.
sbb part lembah belum je ada tanah tinggi klu compare dgn royal belum.
lagi satu masa aku gi stong new year aritu.
guide baha's camp panggil noring tu anak noring.

masa aku pegi dulu merasa la nite trekking dlm hujan lagi.
siap kena ambush dgn org kuat (gajah).
1st & last la aku dgr suara gajah.
punya la kuat.

anna_nach.
masa kau pegi dulu pacat meriah tak.
aku tak tau la klu royal belum camner.
lagi meriah kot.

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

betty
BELUM anytime boleh explore..
gi air terjun, buat night trekking, gi tangkap ikan, sewang.. dll..
aku suggest kalau gi BELUM, ko berurusan dgn jab hutan atau jab perhilitan..
so boleh jimat sikit perbelanjaan.. specially accomodation n transport.
biar diorang arrangge kan everything.. even bab guide pun diorang akan hantar guide sendiri..
confirm ko nya trip akan berjalan lancar.. lain2 hal should be no problem..
but u must go in big group laa (min dlm 15 org ke) pastu ramai ghadiz lak..
sure semangat gila brader jabatan tu bagi info n penerangan.. hhaha

bab ROYAL BELUM,
so far yang aku tahu, tempat tu masih lagi di bawah pemantauan..
so tempat tu for any special projek atau by request je di benarkan masuk..
aku dah gi dgn lect UPM Dr. Zakaria (perhutanan).. memang best laa.
tengok pakma, tengok binatang.. yang best masa kat jenut sira kuda.. memang marbeles laa tempat tuu..
banyak benda yang boleh belajar, kalau ko nak gi sana.. nanti aku tolong kontek DFO kat situ..

one more thing, abg ayieen carlos pun boleh arrange trip ke sana gak..
sebab area grik nya jab hutan ramai member dia..
cuba laa kontek dia tengok cam mana..



saya budak baru blajar... :wink:
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
orggunung
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 19 Dec 2005, 22:10
Location: SB

Post by orggunung »

aku x pernah pegi hutan belum.apa yg aku tahu hutan belum adalah royal belum cuma dia terbahagi je.hutan belum yg disebut-sebut royal belum tu belum atas or belum utara.kawasan ni adalah dibawah perbadanan taman negeri,perak.permohonan masuk diperlukan 2 minggu sebelum tarikh xpdc TETAPI korang kena buat pengesahan tarikh xpdc korang 20hari sebelum permohonan masuk korang boleh disahkan.ini kerana pihak taman negeri menetapkan had kemasukan ke dalam kawasan ini.xtvt2 yg boleh dilakukan adalah seperti yg telah dinyatakan oleh mereka2 yg telah kesana.
seperkara lagi bila kita sebut hutan belum ianya pasti berkait dgn kawasan heli yg terhempas di hutan belum(belum selatan).yg pastinya pada sesiapa yg teringin utk ke tempat itu lupakanlah saje kerana tempat itu x wujud lagi dan bangkai heli itu pun telah tiada disana.ini disebabkan sewaktu pembalakan aktif disana mereka2 yg tidak berkenaan dgn perihatinnya membawa keluar bangkai heli itu dan dijual sebagai besi buruk.
back to nature

pijat
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 15 Dec 2005, 15:15
Location: pendalaman
Contact:

Post by pijat »

:wink: assalamualaikum....
:roll: tumpang lalu-tumpang lalu.... ehhh ehh jap yea... cerita pasal belum yea.... semua topik yang disembangkan pasal hutan belum tu, adalah benar belaka. semuanya benar dan tiada yang tak benar melainkan benar belaka.
:arrow: sebenarnya pjat sekarang kat Grik. tak berapa arif sangat tentang hutan belum ni, tapi adalah kenal dua tiga orang pengusaha/ pengerak rekreasi luar hutan belum tu... macam Haji Silah, cik Mat dan Pakngah Hamzah.- dia orang ni lebih arif tentang hutan belum. so' apa-apa hal boleh lah tanya dia orang...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

thanks pada yang bagi info tuh....
aku memang ada plan nak gi sana tapi alang-alang gi sana nak naik gunung cabai terus.... :shock:
tingin nak gi belum nie....

robby
awak memang hebat lah siap gi xpdc saintifik lagi...
kagum saya dengan awak...
buleh berkenalan??? :shock:

kalau pegi dgn jabatan hutan tuh mmg best...

syed
yes korek tapi kalau dalam topo tulis anak reng...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Wei PIJAT ko buat apa kat sini???

Alang2 ko dah tengok bertapa ramainya penggiat rekreasi kat sini... apalagi survey la area sana ajak kengkawan pergi...

OK untuk pengetahuan korang PIJAT adalah orang Gerik duk kat Pekan Grik (tak silap aku) dan last sekali seingat aku dia duk kat Kg Pahat.. kaki gunung Kenderung...

Nie la orang yang jadi gaid kat sana!!! Pijat citer la sikit apa yg best kat gerik ne selain Kenderung, Belum..... apa lagi yg ada???

Muzs
PMNP.... (ko ingat tak lagi kenangan kita digunung Datok N9 ??)
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

kalau cenggitu pijat nie mesti ada kontek dgn orang belah-belah sana jugak yer....

pijat ko umur baper???
aku dulu sekolah smsis II tahun 1990 - 1991....
form 1 dgn form 2
kot-kot sebaya....
tapi rasanya ko sekolah kerunai kot
ramai jugak member-member aku budak sana
kerunai, pahit, plang dan lain-lain lagi
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

labyrinth wrote: anna_nach.
masa kau pegi dulu pacat meriah tak.
aku tak tau la klu royal belum camner.
lagi meriah kot.
pestaim gi pacat hardcore gak,sampai balik kena inject takut infection..
sekentaim dah xbraper byk dah..mayb musim lain kot
*Home is where the heart is*

bloomcharxz
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 09 Feb 2006, 00:45
Location: Hutan Lipur Kathmandu
Contact:

Post by bloomcharxz »

belum?? belum pegi lagi....nak ikut.... :lol:

noring tu kan ke leh lalu ikut stong..... lama tak g baha's camp...(alFatihah buat Pak Da Baha)


bett... kalo nak g belum ...kabo ler kat teman....teman sker g lelepak utan nie...manjat tu takut tak mampu sgt..... baru nak try balik...(cam laa biasa sgt) :evil:

Xpeditor
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 01 Feb 2006, 00:42
Location: Ipoh

kontek utan belum

Post by Xpeditor »

nie yg aku tau bett...mase aku keja jage projek dkt lebuhraye timur barat selama 2 tahun ade gak main2 tasik banding dan sbgnyer...sebenarnyer klu tanyer aku hutan belm kt ne..aku rase org gerik sendiri pun x leh nk jawab..klu ko pegi nnt mase time dkt jambatan kt tasik banding mase kilometer 34 tu la last sign board "hutan belum". pas tu bile x de dah signboard dah...hutan belum dah lesap...hah..hah...
anyway..mase aku gi dgn man kelah...die nie org melayu tp dibesarkan dgn org asli..adiknyer mizi dan port dorang ader kt jambatan banding belah kanan opposite dgn kem askar 404...ko akan nampak gerai jual ikan pekasam...tu part time bisnes die...klu ko susur trek belah kanan kt jambatan tu smpai gigi tasik ko akan nmpak boathouse..tu port man kelah dgn mizi..no kontek 05-7911877...ckp ko member aku dan kim salam le kt die...

mase zaman group aku gi...man kelah nie dpt ikan kelah dlm 15-20 kg mmg besar gile x larat angkat satu tgn beb...dlm satu mlm total weight ikan group kite dpt tangkap ade ler dlm 100 kilo lebih...tp dorang nie memilih skt.klu baik dgn depa die bawak le lubuk kow..kow..skt..tp klu biase2 jer member pun saje jekkk bawak tmpat hampeh2....org kL klu turun belum dpt ikan besar tapak tgn dh syok giler...padahal tu mmg standard giler siot saiz ikan tu...

skrg nie dah ade cina buat boathaouse cam style kt kenyir dgn sewa dlm 700-800 satu pakej..ker satu mlm...aku pun x sure..mase aku keja sane cina tu lum lg meniaga pun...tp klu nk gimancing kena gi masuk hulu sg sbb dlm area tasik mmg x syok sgt le ikut pendapt aku ...

anyway...aktiviti paling power utk trek nie kureng skt ler...sbb die cam endau rompin..mmg nture abis dan air sungai lak mmg x laju cam buaya sangkut ke atau cam tmpat lain...waterfall tu aku penah smpai mmg gerak dr sg. kenyir kt belum selatan klu x silap aku ler...trek simple jer dlm 2-3 jam gi dan 2-3 jam balik...bergantung ler nk cpt ker lambat...

bg aku klu gi belum kena mintak kt guide xperience mengintai binatang...aku nasib baik dlm tempoh aku kt sane aku dpt jumpa ler
1. gajah (sekor2 dan dlm keluarga pun ade...ade ler dlm 10-15 kali..)
2. *ditapis* utan
3. pak belang(2 kali)
4. beruang( 1 kali)
5. tapir
6. dinosaur je x de...heh..heh

kekadang klu musim x elok org asli bawak mercun nk takutkan gajah tkt naik minyak...tp bg aku paling ngeri dengar ngauman pak belang mase lepak kt chiong...ade la senyap dlm 2-3 jam gak ler 2-3 org member aku..heh..heh..
Fight No More
Dream No More
Walk No More
Let Nature Run its Course

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

menarik tuh xpeditor....
pengalaman jumpa binatang tuh yang paling best.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Bigbelly
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 20 Feb 2006, 16:41

Post by Bigbelly »

salam semua...first of all....salut betterman on your effort..aku org baru

pasal blom...ada atas ada bawah. belah atas ada payah skit nak gerak..dulu masa zaman aku jadi kuli xpdc....aku masuk sampai kem november(guna bot)..naik ke sg kejar (area sg perak jumpa tasik temengor) & kg blom lama...memang belambak wildlife...tapi tu dulu...cam diorng kata kena special permit sbb area tuh kat ngan border siam...kat border pun ada 2-3 peak ulu titi basah ulu merah..satu gi aku dah lupa....cuma hehati ngan pht (org siam carik gaharu)..so aku advis...sesapa nak kesana kena hehati & pakai guide atau kompeni yg selalu masuk bawak tourist ke sana.

kat belum bawah (belah selatan jambatan banding) pun ok gak...kalau ada kaki bleh bawak..korang leh gi sg singor..sg sarah...dan trek sampai ke ulu talang......kemdian berakit keluar...pada aku belum sesuai utk jungle trekking je. yg leceh dan mungkin pakai duit skit....bila nak gerak ngan cepat kena guna bot......aku citer masa dulu....hehehehh

jab hutan memang kuarkan permit..tapi korang kontek gak perhilitan grik...sbb masa kami masuk dulu geng perhilitan ni terror skit selok belok temenggor dan blom. jab hutan dan perhilitan siap ada pulau sendiri....nak rasa cam pelancong dok pulau jab hutan.....nak rustic, adventure & privacy lepak pulau perhilitan

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

tatau la bett..aqu pon baru 3 kali jek pegi..

kalo ko nk pegi..bawak la skali si zul hilmi tuh..dia x penah g belum lg tuh..sibuk sgt keja.. :D
ImageImageImage

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

orga wrote: kalo ko nk pegi..bawak la skali si zul hilmi tuh..dia x penah g belum lg tuh..sibuk sgt keja.. :D
:D
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ada yang nak kena lempang telinga secara laju-laju nie kang
:D :D

bigbelly
thanks for the info
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

pijat
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 15 Dec 2005, 15:15
Location: pendalaman
Contact:

Post by pijat »

adisos2002 wrote:Wei PIJAT ko buat apa kat sini???

Alang2 ko dah tengok bertapa ramainya penggiat rekreasi kat sini... apalagi survey la area sana ajak kengkawan pergi...

OK untuk pengetahuan korang PIJAT adalah orang Gerik duk kat Pekan Grik (tak silap aku) dan last sekali seingat aku dia duk kat Kg Pahat.. kaki gunung Kenderung...

Nie la orang yang jadi gaid kat sana!!! Pijat citer la sikit apa yg best kat gerik ne selain Kenderung, Belum..... apa lagi yg ada???

Muzs
PMNP.... (ko ingat tak lagi kenangan kita digunung Datok N9 ??)
SOS
:D ingat----- tak dapek nak dilupuskan.... 28--30 jan 2006 yang lalu pijat dah buat aktiviti kayak kat tasik temenggor (area banding juga) next aktiviti, pijat akan hebahkan kat sini... ok. :wink:

rentung49
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 16 Feb 2006, 16:49
Location: selangor
Contact:

Post by rentung49 »

haiyo belum..serius bai cantik giler..gua kayak kat sna lupa dunia luar..kat sna byk pulau kecik..kene naik tongkang bawh jambatan banding..tasik tue klu lu rajin bole spai thai..tapi xpayah ar..itu da jadi pendatang..okey nanti gua send lagi..

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

nie yg aku saksikan sendiri le keindahan belum

apa yang xpeditor cite aku pernah tgk sendiri le...
1. ikan kelah 5.5 kilo dan badong 6 kilo aku angkat 10 saat pun tak larat...
2. Trek die memang semacam....gile nature...Air terjun Kenyir tu org asli kata tujuh tingkat....
3. Binatang...memang suspen gile bunyinya
4. Tapak binatang memang banyak...belang, gajah, tapir, monkey, siamang, helang ,kancil memang jelas kelihatan tempat berkumpul...yang mengasikkan mereka nie macam dah tau bila giliran nak masuk ambil air...boleh tak belanga pulak tu...
5 Ikan...wow dasyat....aku gi hari tu 4 hari tiga malam tiap kali mesti ada rezeki makan ikan....
6. YAng pasti ..kebanyakkan yang gie akan tidur kat kawasan umah/kebun org asli atau atas bot je....
7. Terbaru member aku terserempak ngan belang jarak 6m...ketika memancing nasib baik dipisahkan dengan bot.....

Kalau nak gi cepat le....sebelum belum tu dah habis.. :D

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Sumber Berita Harian
Menyingkap aura Royal Belum
Oleh Norakmah Mat Youb



KEINDAHAN dan ketenangan Royal Belum menjadi tarikan
kepada pelancong pada musim cuti.


Bagaikan sebuah buku bergambar merakam keindahan alam terbentang luas dan kemerduan bunyi unggas yang mempersonakan

ADAKAH anda seorang pencinta alam dan ingin merehatkan minda daripada bebanan kerja yang tidak pernah selesai? Jika ya, semestinya percutian di kawasan yang dikelilingi keindahan alam semula jadi menjadi idaman.



Taman Negeri Royal Belum adalah tempat istirahat yang tepat kerana tidak ada yang lebih menakjubkan selain berpeluang menyingkap misteri serta khazanah flora dan fauna di situ yang menawarkan pengalaman ekologi hidupan liar serta keajaiban hutan hujan tropika yang tiada tandingannya.

Kawasan ini hanya boleh dihubungi melalui pengangkutan air dari Pulau Banding dan perjalanannya mengambil masa selama kira-kira satu jam setengah. Kembara menyusuri Royal Belum melalui Tasik Banding memang sesuatu yang mencabar dan pastinya nostalgia akan terus menggamit untuk berkunjung lagi.

HUTAN hujan tropika tidak terusik di Lembah Belum

‘Aura’ Royal Belum cukup mempesonakan bukan semata-mata kerana kehijauannya, tetapi ketenangan yang dirasai serta bunyi-bunyian unggas yang kedengaran. Bagi pencinta alam, Royal Belum bagaikan sebuah buku bergambar yang luar biasa dan menakjubkan.

Misteri di sebalik kekayaan habitat flora dan fauna di situ dikatakan ada hubungan kait dengan legenda asal-usul Belum. Nama Hutan Belum diambil dari nama asal perkampungan Melayu iaitu Kampung Belum Lama meliputi enam perkampungan kecil yang wujud sejak 1952.

Kampung Belum itu sendiri pula dikatakan mendapat nama sempena bunyi "belum...belum..." daripada sejenis belalang hijau besar yang banyak menghabiskan masa di pucuk pokok rotan.

Lembah Belum yang mempunyai panorama sungguh menarik meliputi tasik buatan manusia terbesar berukuran 70 kilometer (km) panjang dan 18,000 hektar lebar iaitu Tasik Banding.

Tasik Banding yang terletak 2,000 meter dari aras laut itu juga mengandungi empat empangan terdiri daripada Empangan Temenggor, Empangan Bersia, Empangan Kenering dan Empangan Chenderoh.

Tasik Banding turut mempunyai 20 pulau buatan yang pada asalnya puncak bukit dan terletak kira-kira 50 km dari Bandar Grik, 80 km dari Pekan Jeli, 183 km dari Ipoh dan 440 km dari Kuala Lumpur.

Royal Belum menjadi habitat beberapa spesies mamalia antaranya harimau belang, gajah, seladang, badak, kerbau, tapir, beruang, harimau kumbang, siamang, rusa dan kijang selain dihuni oleh 200 spesies burung terdiri daripada 38 keluarga antaranya enggang, kuang raya, bangau dan murai. Ia juga menjadi habitat bagi spesis reptilia seperti biawak, ular, mengkarung dan cicak.

Kunjungan ke Tasik Banding juga tidak sah jika tidak meletakkan umpan pancing kerana pelbagai ikan bermain jinak di permukaan air yang sesekali menyambar unggas di gigi tebing, sekali gus menyebabkan si kaki pancing bertambah geram.

Satu lagi tarikan yang ada di Royal Belum ialah Bunga Pakma atau lebih dikenali sebagai Rafflesia iaitu bunga yang dianggap terbesar di dunia. Spesies Rafflesia yang terdapat di Royal Belum ialah rafflesia azlanii, rafflesia cantleyi, rafflesia hasseltii dan rafflesia kerrii.

Tidak ramai yang tahu di sebalik tasik buatan manusia pada 1978 itu, terdapat kira-kira 8,000 Orang Asli dari suku kaum Semai dan Jahai membina rumah di pulau dan sekitar tasik yang menambahkan lagi keunikan kawasan berkenaan.

Justeru, kunjungan ke Royal Belum tidak sempurna jika tidak melawat perkampungan Orang Asli antaranya Kampung Pulau Chueh, Chiong, Pulau Tujuh, Terhong, Kampung Tebang dan Kampung Sungai Kejar.

Beberapa rumah dan pondok orang asli ini dapat dilihat dengan jelas apabila menyusuri Tasik Banding sama ada menaiki bot, tongkang atau rumah rakit bergerak yang disediakan beberapa pengusaha pusat percutian di sana.

Selain binatang liar, jenut juga menjadi daya tarikan di Royal Belum. Jenut adalah satu lopak, sama ada kering atau berair dalam hutan yang berfungsi sebagai tempat membekalkan garam galian atau mineral kepada pelbagai spesies hidupan liar seperti rusa, kijang, gajah dan seladang.

Dipercayai air berkenaan dapat menyembuhkan pelbagai penyakit yang dihidapi oleh haiwan liar itu. Terdapat beberapa jenut di Royal Belum iaitu Jenut Rambai, Kejar, Atap, Batu, Papan dan Kuak.

Untuk memasuki kawasan Royal Belum pengunjung dikehendaki memohon permit melalui Perbadanan Taman Negeri Perak sekurang-kurangnya dua minggu sebelum tarikh kemasukan. Sebarang aktiviti eko-pelancongan, penyelidikan dan rekreasi adalah berbentuk ‘low impact’ dan mesra alam. Pihak taman negeri mengehadkan jumlah kemasukan pengunjung tidak lebih 25 orang pada satu-satu masa dan tidak lebih daripada dua kumpulan dalam satu minggu.

Aktiviti eko-pelancongan:


Jungle Trekking @ Menyusur Belantara. Perjalanan dalam hutan bersama pemandu yang berpengetahuan dan berpengalaman untuk melihat kepelbagaian flora dan fauna melalui anak-anak sungai.

Pengunjung akan dibawa melihat sira (jenut) iaitu kawasan garam nutrien yang sering dikunjungi oleh hidupan liar. Di sana pengunjung berpeluang melihat beberapa kesan tapak kaki hidupan liar seperti kijang, tapir, gajah, rusa dan juga seladang.

Selain itu, pengunjung juga akan dibawa melihat bunga rafflesia dan menikmati pemandangan air terjun yang indah di Taman Negeri Royal Belum.


Berkhemah. Taman Negeri Royal Belum menyediakan tapak perkhemahan di kawasan Sungai Kejar di mana di kawasan itu disediakan beberapa kemudahan seperti jeti, wakaf, dewan, tempat memasak, tempat makan, tandas dan bilik air.


Memerhati burung. Tempat sesuai bagi mereka yang gemar memerhati burung. Paling mudah dikenali ialah burung enggang dengan paruhnya yang besar dan bunyi kibasan sayap yang kuat.

Pengunjung juga berpeluang melihat ratusan burung enggang berterbangan secara berkumpulan selain dapat melihat gelagat burung berterbangan membuat sarang dan mencari makan.


Memerhati hidupan liar. Berbeza dengan hutan savana di Afrika, hidupan liar di hutan hujan tropika tidak mudah dilihat. Untuk melihat hidupan liar ini, seseorang itu perlulah bersedia untuk menghabiskan masa berjam-jam menunggu dan memerhati dengan sabar di bumbun iaitu tempat memerhati hidupan liar yang disediakan oleh Taman Negeri yang terletak berhampiran dengan jenut (salt lick).


Memancing. Taman Negeri Royal Belum dikelilingi oleh tasik dan juga sungai, ini menjadikannya ‘syurga’ si pengail. Mereka mempunyai pilihan sama ada memancing di tepi sungai ataupun di tasik.

Royal Belum terkenal dengan ikan kelah, ikan sebarau dan ikan tengas sejenis spesies yang jarang ditemui. Menurut peminat aktiviti memancing, umpan yang paling baik bagi ikan-ikan ini ialah buah-buahan tempatan dan juga umpan tiruan.

Cara ke sana

Anda perlu pergi ke Hulu Perak sama ada melalui Lebuh Raya Timur Barat (jika dari Pantai Timur) dan memasuki Jalan Kuala Kangsar-Grik (dari Kuala Lumpur dan Selatan) atau melalui Bandar Baling serta Pangkalan Hulu jika dari Utara.

Mereka yang bercadang menaiki kereta api, stesen terakhir ialah Kuala Kangsar dan kemudian mengambil teksi atau bas dari Grik. Jika bercadang untuk menginap di sana pelbagai pusat percutian ada di situ yang masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri.

ajer
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 27 Mar 2006, 16:56

Post by ajer »

:roll: uisskkk 'belum-belum' da senyapp... takkan citer pasal 'belum' abis kat sini jer...
tadak sesaper lagik plan nak gi belum ker... kalo ader info-info la keh :arrow:
climb till you die :minum:

Post Reply