MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung Nov08

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung Nov08

Post by adisos2002 »

"PEMBAYARAN BOLEH DIBUAT SEKARANG"
ke akaun 108010909946
MAYBANK

Deposit : RM100 tidak dipulangkan
Sila sms saya setelah membuat pembayaran
012-5317141 Muzs
(Simpan resit okay)
PENTING
- Makanan sendiri TANPA alat memasak
- tali nylon sepanjang 10 meter berwarna kuning
- parang
- peralatan lain (sleeping bag, carrymat, tochlight/headlamp, selipar)
- sehelai kain sarung
- pakaian persalinan secukup rasa


- Okt 31hb 630 ptg Hentian Duta ke Taiping
- Nov 4hb 130 tghri Taiping - Hentian Duta
Dengan bayaran RM300 meliputi

Senarai yang cofirmed sehingga hari ini 28 Oct 2008:
1. Beckham
2. Tn Sy Hamid
3. Jip Kuning1
4. Jip Kuning2
5. Jip Kuning3
6. Fadhil
7. Mahadzir
8. OGLJB
9. Hazman
10. Naza
11. Kenshina
12. Khalid
13. Pokcik Aleng
forest gump wrote :
1 hb November - 4hb November - kursus trekker gunung dan kita tengok camne sambutan @ RM 300-00 seorang termasuk pengangkutan pergi balik (KL-Terong Perak), insuran berkumoulan AIG, khemah dan makanan. Kena ada minima 20 orang dan 3 jurulatih akan sertai TERMASUK saya!
Tarikh program : 1-4 November 2008

Pada yang berminat sila maklumkan dan kumpul duit dari sekarang!!!

Jurulatih dari grup UBAT (Utan Bara Adventure Team) diakui sebagai salah satu kumpulan jurulatih terbaik bagi kursus survival di Malaysia.

MAHAL??? so jangan sia2 kan duit anda untuk sekadar datang suka2. Be serious... Satu kursus yang memerlukan mental kita bersedia untuk belajar sepanjang kursus..

Anda perlu sihat dan boleh mengikuti aktiviti program dengan baik.
Anda perlu mengikuti arahan dari Jurulatih dan boleh menerima teguran mereka (ex army)


Syarat2 pakaian, peralatan dan makanan tambahan yang dibenarkan untuk dibawa akan dimaklumkan dari masa ke semasa..

______________________________________________________________

Berdasarkan senarai diatas, saya updatekan kategori umur bagi para peserta yang diketahui saya. Pada yang benar2 serious sila updatekan melalui PM ke saya untuk disenaraikan dalam list.

Saya perlukan keterangan seperti dibawah :
Nama Penuh :
IC Baru :
No Telefon :
Contact Person During Emergency : (nama dan no telefon mereka)

______________________________________________________________

SAYA AKAN MULA MENERIMA/MENGUTIP DEPOSIT RM100 pada bulan October dan Selewat-lewatnya pada 20hb October 2008

Saya akan letakkan no akaun saya pada tarikh tersebut bagi mengelakkan kemasukkan awal wang yang boleh mengelirukan pengurusan SOS dengan program2 lain yang sedang berlangsung.

Modul Latihan
- survival makanan
tumbuhan yang boleh dimakan, penyediaan makanan

- survival air
mendapatkan air (sumber & cara), mempertahankan air dalam badan

- survival perlindungan
alam semulajadi sebagai tempat berlindung, membina tempat berlindung

- survival diri
merawat diri, ubatan dihutan, berhadapan bahaya haiwan dan alam semulajadi

- survival navigasi
teknik pandu arah, keluar dari sesat, mencari dan menyelamat

Subjek diatas bukan sahaja akan di ajar malahan SEMUA peserta di WAJIBKAN membuat latihan PRAKTIKAL

"selagi saya tak lihat ada perkembangan ketika kursus, selagi itu lah saya tidak akan berhenti menekan supaya SETIAP peserta akan PERFECTkan terutama 3 perkara utama dibawah" :
1. teknik pencarian makanan & air
2. tempat perlindungan
3. api.


Sebagai bonus.... "kalau attitude peserta baik"

- akan diajarkan racun akar untuk memabukkan ikan di sungai
- cara nak ramalkan keaddan cuaca selama 12 jam berikut
- cara nak ramalkan keadaan hujan
- jerat
- senjata mempertahankan diri dari ancaman liar bila terdesak

Sijil tidak di keluarkan oleh UBAT (sijil penyertaan kursus sahaja yang akan dikeluarkan oleh SOS)

Pendekatan Latihan
- Teknik mengajar adalah mengikut lokasi dimana kami berhenti dan bergerak.
- Kita akan berada di dalam keadaan tersesat selama hampir sehari sebagai latihan praktikal

Jumlah peserta akan dihadkan kepada 25 orang sahaja.

Sebarang pertanyaan boleh PM saya atau sms saya di no 012-5317141

Muzs
SOS
Last edited by adisos2002 on 28 Oct 2008, 13:23, edited 21 times in total.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

cepat2 daftar rugi wooo sapa tak masuk...duit,awek,bini boleh dicari...peluang dapat ilmu susah deh !! :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

teman pun berminat jugak...
masukkan nama teman...
tapi tak payah ler tambang kut... :lol:
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Post by pulut_itam »

hushh! minat betul la tapi tak tahu free ke tak masa nie!! :roll:
Pulut a.k.a pitam

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Ni ada brapa banyak kursus ni.. wat orang konfius ler.. :evil: sampai ada orang buat 2 kursus yang sama... :roll:

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam... hmmm ada satu jer.. saya tolong organisekan sebab Abg Forest tue cuma kasi tau tarikh dan offer sapa2 minat untuk gi kursus Survival.

So since tkda sapa2 yg organisekan aku pun buat la sebab aku yg nak pergi... he he he.. yg nie aku kena serious sikit laa.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

Selamat menuntut ilmu!!
Warisan Khazanah Pergunungan

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Hmmmm dah ada 6 org... bagus nie. Weh para otai2 gunung laen taknak gie ker?? Hmmm jom laaaaaa kita kasi panas kat sana..

Kalu berani mari laaaa nak merasa pengalaman survival course.. Selama nie asyik dengar jerk.

Sama2 kita mendengar dan menuntut dari para warisan darah pewira kita di UBAT nie...

ILMU + PENGALAMAN = Memang besttttt... baru la masuk utan rasa macam best jer. Seronok jer.. :P

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Muss
Tak berani kata lagi sebab aku kena mintak cooti dulu. Aku baru submit coti taun 3,4 dan 5 Nov. Kalau coti tu lulus aku kompom pegi. Tak larat nak drive jadik aku nek bas je cam kooooo

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ni trip kompom tkde kene tengking sama jurulatih ke? aku tk bole laa kene tengking2 nih..ai ati sensitip lately :(
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

biNGai wrote:ni trip kompom tkde kene tengking sama jurulatih ke? aku tk bole laa kene tengking2 nih..ai ati sensitip lately :(
:kah:
Tak tahan aku dengar ayat tu... :lol:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

:keke: aku pun lemah semangat gak...
kita cuba dulu....
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

tader aral melintang aqu pon minat nk pegi..
kena check dulu skedul lepas raya ni cemana..
ImageImageImage

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam kawan2 rekreasi.. aku akan cuba buka iklan nie dengan lebih meluas dan berharap agar mereka yang bakal bersama2 dalam program ni akan dapat memberi kerjasama sepenuhnya pada jurulatih.

Berhubung jadual program serta modul yang complete akan saya uploadkan dalam masa yg terdekat.

Salam
Muzs..

SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

go mus go ...aku sokong :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

daa macam adik-beradik la korang nih..sokong menyokong antara satu sama lain..baru laa bole bersatu kite teguh, bercerai kite rujuk balikkk ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

kawen pon 3 kali leh rujuk tawwwww :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

mlm sok jgn lupa amek gambo bedua ehhh..ekeke :lidah:

mus..aqu tolong wat market nih..isik lg 3 nama..kekerk, hakim, bahau

ngai..jumla ngai..ko tader tak besh la..ekeke
ImageImageImage

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

matsaiko wrote:kawen pon 3 kali leh rujuk tawwwww :lol:
eh mana der...rujuk 2 kali ajewww....talak je yg 3..lepas yg ke 3 tuh kena carik cina buta weh....baru leh amik balik...waduhhhh :evil: :evil:

reen, akibat posa lama sngt ker..??? :evil:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

aku tak dtg la sok orga balik kampung kalo tak mmg nak duk seblah mus sambil bincang our next joint venture trip :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

killerbees wrote:
matsaiko wrote:kawen pon 3 kali leh rujuk tawwwww :lol:
eh mana der...rujuk 2 kali ajewww....talak je yg 3..lepas yg ke 3 tuh kena carik cina buta weh....baru leh amik balik...waduhhhh :evil: :evil:

reen, akibat posa lama sngt ker..??? :evil:
hahaha sori sori ai syilappp..pandai abe unos :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Amboi2... bukan main korang mengusik aku yek..

Ceh kawan2 biasa la, dulu aku budak2.. Sekarang dah dewasa cuma paras rupa dan penampilan je yang masih cute macam budak2.

Korang laen2 muka dah macam org tue nak wat cmna.

Thanks Mat for the support really appreciate.. Apa2 jgn kerana kita semua kawan2 maka masing2 takut/segan untuk menegur kawan2.

Pada aku nilai seorang kawan adalah sikap ikhlas dalam menegur segala kesalahan disamping kesudian memuji perkara2 baik yang dilakukan oleh kawannya2.

Mungkin sikap buruk sangka dan memandang tinggi pada diri sendiri selama ni membuat kan aku lupa akan pentingnya nilai kita berbaik pada semua orang.

Apa2 pun aku harapkan sangat2 kawan2 dapat turut serta dalam program nie yang dianjurkan 100% tanpa konsep untung sebab aku betul2 nak semua kawan2 dapat ilmu pada program nie.

Berkat support kawan2 maka bertalu2 mesej dan komen diterima minta nama dimasukkan. Alhamdullillah..

Thanks pada 'kawan' yg YM dan memberi nasihat pada aku... Pendek, ringkas tapi cukup menyedarkan :( INSAF sekarang

Bla la ngaiiii :lol:

Muzs
SOS

p/s** nanti aku cari peluang utk bergambar dengan semua kawan2 bukan sahaja Abg Mat kita.. Hidup GO
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Salam...

a.mus...tuk adk satu seat dulu compom yee.....ade rezki...umurpun panjang pasti join...

adk mau ajak kwn2 lain..klu dia org mau join..ape2 adk roger..okeh....
:D


Tapi mau tanye ..lee..kepastian dulu...kursus survival ne...Ape yg diajar...
Mau tau..klu ade mcm...kursus level kee...dah 1 nak kan ke 2 pulak...kee.
Maksud adk topik2 yg diajar...Ade ke merangkum semua aktiviti pergunungan atau iktiar idup jee... :|

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

radzee ;

nak ajak join mende? ni trip stakat 4 ari ni punye kos aku bole tanggung lagi..elaun 4 ari utk bini tu yg tkde bajet :kah:



matsyai ;

minyak mahal mau balik kg mendenyerr..itu ari ngudi tk balik ponnnnn



errr kasi reserve seat bole ke? mana tau kot2 sok terpijak duit elaun lbeh2 ke..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

lajak minggu lepas tu aku pi...1 november ada hal.....kalau boleh le... :lol:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

rembau ni ada2 je la..mau lajak-lajak kang telajak lg petrol car.. :keke:

fuh..ngai ngan adik idan pon ada skali la..line up sumer syai2 je tengok..ekeke

mus..tau la sok tak dpt bergambo :evil:..list tu updet la nama2 yg aqu kasik kt atas nuh..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

name aku ada kat seat reserve je laa..jadi ke tak blom tau lagik ekeke

aku tk bole laa tgk jurulatih misai lentik2 nih..takut tk bole kemut, mleleh air kencing ehekkk
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

orga wrote:rembau ni ada2 je la..mau lajak-lajak kang telajak lg petrol car.. :keke:

fuh..ngai ngan adik idan pon ada skali la..line up sumer syai2 je tengok..ekeke

mus..tau la sok tak dpt bergambo :evil:..list tu updet la nama2 yg aqu kasik kt atas nuh..
macam nak guna kelebihan je mengEDIT tarikh tu...hehehehhe...

ngai...kita jadi supersub Ok pe bro....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

belajar

Post by soulfly »

tarikh ni dah ada prg pulak...
kalo tak aku mosti join punya

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

biNGai wrote:name aku ada kat seat reserve je laa..jadi ke tak blom tau lagik ekeke

aku tk bole laa tgk jurulatih misai lentik2 nih..takut tk bole kemut, mleleh air kencing ehekkk
book je la date tuh..mus gogo..koteam je la elaun partaim sos ko dulu2 kalo ada lagik:evil:
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

supersub? hehehe..superpuke bole laa

mamak ;

join mende? lu bkan kene akta darurat 1976 ka? kluar umah lepas maghrib bole kene tembak woo kah kah kah


radzee ;

nk kautim mende..sume hasil SOS aku suda convert jadik Dumex Dugro 1 Plus perisa madu asli pek promo 2x1kg sama Tesco Choice baby diapers..kalo ade pon sisa-sisa tumpuk2 taik untaa daa
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Post by maclan »

klu yang bukan otai cam aku ni leh ke nk jon..huhuhu

berminat sangat..tp xtau lagi time tu free ke x...
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

afishah
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 24 Apr 2006, 21:18
Location: Kulim Kedah & Shah Alam

Post by afishah »

Salam,

Mcm best jeeee...
Muz aku nak join tp kena check cuti dulu, so leh g tentatif? Nak gmrkan camner training dia tu? hehehe!!!!!

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

gunung

Post by soulfly »

[quote="biNGai"]supersub? hehehe..superpuke bole laa

mamak ;

join mende? lu bkan kene akta darurat 1976 ka? kluar umah lepas maghrib bole kene tembak woo kah kah kah


ngai....

sekang aku dah bebas dari perintah darurat wahahaha...

User avatar
esspiekay
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 22 Jun 2007, 19:13
Contact:

Post by esspiekay »

sound like good but bukanker bulan 11 tu musim ujan tak lencun ker nanti :tembak: :evil:

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

musz dan bro fg.
kalau berkenderaan sendiri kat mana tempat kumpul, parking.dll.

espieskay - jom la join, hujan kira lain laaa, rahmat jugak tu.
kadang2 trekking pun kena ujan gak.
meh la kita samo-samo pi.
makasih.

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Sabo2 Khald dan rakan2 saya sedang cuba mendapatkan info dari bro razali..

Sebaik saje dpt yg terkini saya akan maklumkan secepat mungkin..

Thanks pada yg berminat.. Semakin hangat dan semakin ramai yg bertanya.

Berhubung soalan esspiekay tue pasal hujan tue he he he... rasa tajuk program nie pun dah menjawab soalan tue..

Soalan saya pulak.. takkan tanya jer??? ada berani jom la pegi, jgn kasik alasan :evil: :lol: :oops:


muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

mus my gogo..rasanya ramai yg bertanya ttg sukatan pelajaran dan brapa jam kredit dlm sehari diperlukan utk menamatkan kursus.. :lol:
ImageImageImage

User avatar
sero
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 16 Jul 2008, 12:37
Contact:

Post by sero »

bro... nak tanye, course ni ade limit peserte tak? :roll: mcm best aje
kayuh...

jipkuning
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 26 Aug 2006, 13:07
Location: PJ

Post by jipkuning »

Musz,

Tolong masuk nama - last seat.

Kalau ada 2 org lagi nak ikut boleh nyelit lagi ?

Locked