MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung Nov08

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

akie_4914
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 24 Jan 2008, 04:05
Location: Batu Pahat, Johor
Contact:

Post by akie_4914 »

maclan wrote:klu yang bukan otai cam aku ni leh ke nk jon..huhuhu

berminat sangat..tp xtau lagi time tu free ke x...

:lol:

ade orang nak kena baling sungai :evil:
akiera

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

salam kawan2 gunung sekalian.. bersedia dengan wang poket masing2.. saya akan mula membuka talian bagi menerima bayaran kursu survival nanti yek..

Saya akan updatekan segala yang terkini di posting paling utama sebagai panduan.. Salam

muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Ada peserta berumur 61 tahun dan telah menjalani by pass surgery beberapa bulan yang lepas.
Beliau ingin menyertai program kita Nov 1 - 4..
Bagaimana pendapat semua ya?
Adakah perlu beliau menyertai grup akan datang?
Pada kami...no hal.
Cuma,di sebabkan kami akan mengadakan satu situasi stimulasi yang akan memberi tekanan mental ia itu tersesat dan cuba mencari jalan keluar, kombinasi tekanan fizikal juga akan berlaku dan ini mungkin akan memaksa rentak keadaan akan di kurangkan.
Bagaimana pendapat kalian semua?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

Semangat peserta veteran itu memang bagus tapi memandangkan beliau baru beberapa bulan saje menjalani pembedahan pada pendapat saya beliau dalam proses recovery jadi adalah baik beliau menjalankan latihan ringan dulu n buildup stamina n vadivascular dan setelah bill of health nya 100% OK n dapat green light dari doktor baru ok.
lagipun tahun depan tentu ada lagi program macam nie kan,kan,kan,kan......... :) :)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
lonerangers
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 25 Feb 2008, 17:14
Location: bermuda triangle
Contact:

Post by lonerangers »

rugi x g ni...best giler kursus survival ni...pkai cawat ar pasni

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

Salam Semua.

Mus,

Saya terpaksa tarik diri dari program kali ni.

CUTI TAK LULUS....... :(
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Post by esir »

Good Luck suma..
menarik program ni.. :D
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

armohd10
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 23 Nov 2006, 17:26

Programme survival 1-4 Nov

Post by armohd10 »

Sila masukkan nama saya

Abdul Rashid
Umur 61 tahun

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam kawan2..
Saya telah pun mengupdate berkenaan prosedur bayaran..

Jangan berlengah yek..

En Arm, sy dinasihatkan oelh rakan saya (juga seorang doktor) agar berehat dahulu.

Salam
Muzs
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

p/s- zan hang pi mana, lama menghilang....? itu hari kata nak ke Ulu sepat.. awat tak ikut??

aku dok ada.........tak p mana eh,;la ni aku dok jaga ayah.........ayah aku dok sakit jantung.dok wad icu hospital kepala batas.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

rakangunungpenang wrote:p/s- zan hang pi mana, lama menghilang....? itu hari kata nak ke Ulu sepat.. awat tak ikut??

aku dok ada.........tak p mana eh,;la ni aku dok jaga ayah.........ayah aku dok sakit jantung.dok wad icu hospital kepala batas.
laa, patutlah.....sorry betanya, semoga beliau cepat sembuh...

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

thanks atas doa hang tu.....................
hari tu aku tak p ulu sepat aku masuk wad demam panas............seminggu lagi dah prepare ...demam pulak....

dgr kata hampa pun tak jadi p jugak kan....orng tak cukup dgr berita.......tak pa lepas ni kita plan len....

bila nak tranning ni........bukit bendera kira ok ler...jom kita set p tranning penang hill......

bleh kot....ajak melati sekali.


zan rakangunungpenang
0195240104&0175798895

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

semoga korang berjaya mendapat ilmu yang di idamkan dan memanfaat ilmu yang dah dapat tuh...

good luck utk semua.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

thanks bett..........

zan rakangunungpenang

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

Selamat menjalani latihan untuk semua yang pergi. Semoga dapat memberi menafaat bukan saja pada diri sendiri tetapi juga kepada komuniti outdoor.

9W2ZOE

....seround-seround........

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam kawan2 sekalian.. dimuka depan telah saya updatekan senarai nama mereka yg pegi dan dah bayar (kaler merah)
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

adisos2002 wrote:Salam kawan2 sekalian.. dimuka depan telah saya updatekan senarai nama mereka yg pegi dan dah bayar (kaler merah)
Baru je pijak kaki kerumah....dan esok malam<Jumaat> masuk pulak ke dalam hutan hingga Selasa depan!!!!
Yes.... sila uruskan deposit selewat2nya 23 Okt sebab saya nak booking tiket PERGI BALIK Transnasional awal2!!!!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

kursus

Post by soulfly »

salam...
lepasni korang kalo nk gi camping tak payahlah bawak makanan yetak :D
sebab kat sini semua dah diajar,apa guna bayar mahal2

sekadar bergurau

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mamak ;

mau gurau pegi kuale kurau lerr..ini topik sirius, tolong ilmiah skit ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

kursus

Post by soulfly »

ngai...

sebenarnya aku kepingin banget nk joint majlis ilmiah ni...
tapi apakan daya masa mecemburui akuk huhu...

semoga korang berjaya

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

mus / forestgump

bole update nama peserta yg betul2 mau ikut itu program x??
nk tau gak saper2 yg pegi...
hari kejadian nanti mau berkumpul dimana?
rasanya klu dorg ajar cmne mau tau arah kiblat pun bagus gak
maksud saya, dgn melihat arah matahari atau tanpa kehadiran matahari.
dpt gak ilmu agama... :idea:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam En Beckham.. saya dah updatekan pada posting yang awal tue, En forest, setakat ini nama yang telah mendepositkan telah saya highlightkan warna merah.

Saya masih lagi menantikan nama2 yang lain untuk memasukkan duit deposit. Salam dan terima kasih
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

MUDHAS
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 10 Mar 2006, 17:23
Location: BUTTERWORTH

Post by MUDHAS »

Sifu Musz,
semoga program yg baik ni berjalan lancar dan sukses..apa ilmu yg dapat tu dapat dimanafati bersama...belajar masak dalam buluh tu kira ok la musz....nanti senang nak masak lemang....ha...ha...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

adisos2002 wrote:Salam En Beckham.. saya dah updatekan pada posting yang awal tue, En forest, setakat ini nama yang telah mendepositkan telah saya highlightkan warna merah.

Saya masih lagi menantikan nama2 yang lain untuk memasukkan duit deposit. Salam dan terima kasih
Baru tubik dari satu survival course.....dalam musim hujan pulak tu!
Harapnya dapat mencecah sekurang2nya 18 pax.
Biasanya kami kenakan RM 500-00 untuk foreigners dan RM 450-00 untuk warga tempatan dan kinin hanya RM 300-00 untuk warga GO!
Tak gerenti ada programme ini lagi sebab kami mula sibuk sebelum mengambil masa rihat dari penghujung Januari ke lewat Feb sebab saya ke utara Sweden untuk sub artic survival programme ngan rakan2 dari sana.
Bulan 3 pulak programe 10 hari cross country jungle raid ngan orang Singapore.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

semut merah
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 03 Jun 2006, 16:05
Contact:

Post by semut merah »

selamat menimba ilmu...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

adisos2002 wrote:Salam En Beckham.. saya dah updatekan pada posting yang awal tue, En forest, setakat ini nama yang telah mendepositkan telah saya highlightkan warna merah.

Saya masih lagi menantikan nama2 yang lain untuk memasukkan duit deposit. Salam dan terima kasih
Sehingga kini, hanya ada 10 pax yg telah setuju dan meletakkan deposit, - jaub dari 20 pax yg di perlukan kerana pihak kami perlu memikirkan secara economically viable.
Program ini tetap akan di jalankan dan SEMUA peserta di wajibkan membawa..
Makanan sendiri TANPA alat memasak - tali nylon sepanjang 10 meter berwarna kuning - parang dan peralatan lain yang biasanya di bawa ke XPDC mendaki gunung. Pakaian mestilah termasuk sehelai kain sarung.
Kami akan membeli tikit pergi balik pada petang Isnin Okt 27 hb untuk 7 pax memandangkan ada 3 peserta yg berkereta ke Taiping.
Kami akan cuba mendapatkan tikit hari Jumaat 31 Okt jam 630 ptg.
Apa2 pun saya telah mengirim PM kepada pengelola akan nombor handphone kami untuk sebarang pertanyaan SEBELUM 5 ptg 27 Okt
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Tikit sudahpun di beli untuk perjalanan Okt 31hb Jumaat jam 630ptg.
HENTIAN DUTA.... sila berkumpul jam 6ptg...
Tikit balik adalah 4hb Okt jam 130 tghari dan bas akan menurunkan penumpang di Hentian Duta sebelum ianya ke PuduRaya.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

kpd sesapa yg ikut program ni,
kita jumpa di hentian duta di hari kejadian.. 8)
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Maaf Mus dan rakan rakan
Saya tak dapat ikut program ni.
Saya pun baru hari ni dapat on line sebab kerja diluar.
Rakan rakan yang pergi tu..... Selamat pulang dengan selamat.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung N

Post by khalid »

PENTING
- Makanan sendiri TANPA alat memasak
- tali nylon sepanjang 10 meter berwarna kuning
- parang
- peralatan lain (sleeping bag, carrymat, tochlight/headlamp, selipar)
- sehelai kain sarung
- pakaian persalinan secukup rasa


[SOS
Mus leh detail sikit.
1. makanan ready made (blh makan terus)ke atau bahan mentah utk dimasak. bagi contoh.
2. tali nylon size ape nak.
3. kalau kami yang drive jumpa kat trong pukul berapa dan tarikh.
makasih

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: MasukUtanLagi - Prog. Survival utk para pendaki Gunung N

Post by forestgump »

[SOS[/quote]

Mus leh detail sikit.
1. makanan ready made (blh makan terus)ke atau bahan mentah utk dimasak. bagi contoh.
2. tali nylon size ape nak.
3. kalau kami yang drive jumpa kat trong pukul berapa dan tarikh.
makasih[/quote]

1. Makanan - terpulang samaada ready made atau mentah
2. Tali nylon saiz ikat kerbau tu
3. Tunggu depan Balai Polis Terong lebih kurang 9 malam dan bila dah sampai, sms saya dengan nombor kereta sekali melalui talian Celcom 019 3422049. Ground support team saya akan datang menjemput saudara.

Makanan dan peralatan MESTILAH berdasarkan kepada bekalan untuk 2 hari sahaja. Kami ingin buat simulasi keadaan tersesat, letih, lapar dan juga tekanan mental yang kuat. Jadi guide gunung merupakan peranan yang amat susah kerana guide gunung selalu di lihat seperti berhati waja, bijak, tabah dan " superhuman strength ".
Lebih kurang 50% keadaan bentuk muka bumi yg kita akan melalui adalah kawasan permatang tinggi dan mungkin lembab.
SETIAP peserta di sarankan membawa peralatan yang KERAP di gunakan ketika menyertai XPDC kerana kami akan melakukan perbincangan panjang mengenai peralatan di kalangan SEMUA peserta SEBELUM kita trek ke dalam hutan.

Kami sudahpun membeli 10 tikit untuk perjalanan hari Jumaat 31hb Oktober jam 630 ptg dari HENTIAN DUTA. Semua peserta di sarankan ke HENTIAN DUTA jam 6 ptg - sms kamim bila dah sampai ke sana. Kami akan menyerahkan tikit perjalanan kepada ketua program seboleh2nya sebelum hari Jumaat ini.

2 staff bantuan kami akan mengiringi grup ke Taiping.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ermm..apa cerita kursus nie? dh abis blm?
tk sabo nk baca pengalaman peserta kursus..
tntu gempak kn..
jurulatih pn pasti yg gempak2...huhhuuh

update! update! update!

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

ye la..... len kali aku pon nk try ikut....
len kali sesat, xyah suh owang cari2 aku.... hehehe... leh balik sendiri... hihihi...
melati sebox...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

Ajis_AJ wrote:ye la..... len kali aku pon nk try ikut....
len kali sesat, xyah suh owang cari2 aku.... hehehe... leh balik sendiri... hihihi...
melati sebox...
aik cik ajis..pe plak nama org yg naik nie..

ermmm...blk sndiri yea...jgn lupa buah tgn k..
pelanduk ke..rusa ke..paling koman landak ehh..
tp kura2 tk mau tau... :kah:

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

hal rumah balik sembang laaa.... :evil: :evil: :evil:

mus:
gudlukkk.... ingat lagi cita2 masuk trans kita.. kahkhakhakhakhak
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

Salam warga GO...

Trip ni dah sukses, kami berlapan menjadi survivor stlh 4 hari 3 mlm dilatih, diajar dan didera utk menghadapi keadaan apabila berada dlm simulasi sesat. Kami terpaksa meninggalkan beberapa barangan asas yg biasa kami bawa semasa mendaki gng antaranya dapur stove , lantern, fly, khemah dan ground, malahan makanan ruji seperti beras yg terpaksa dicatu serta lighter(pemetik api) dan brgn lain2 ats arahan jurulatih. Terpaksa berlapar selama tempoh kami berkursus krn kami terpaksa mencari sendiri mknan yg berada didlm hutan. Byk yg kami pelajari dr kursus ni bkn sahaja dr segi persediaan fizikal, malahan persediaan mental.

berikut adlh sedikit catitan dr saya sepanjang menghadiri kursus tersebut:
- peserta diajar beberapa jenis pokok yg boleh mengubati luka
- peserta diajar beberapa jenis pokok dan buahan hutan yg boleh dimakan
- peserta diajar beberapa jenis dr akar kayu yg boleh diminum airnya.
- peserta diajar bagaimana hendak menghhidupkan api dgn menggunakan buluh tanpa menggunakan pemetik api.
- peserta diajar mengenali sejenis getah dr pokok yg boleh menghidupkan api dan sebagai bahan yg boleh mengelakkan kita dr terkena bahaya yg dtg dr pokok rengas
-peserta diajar beberapa bahan makanan dr hutan yg boleh mengeluarkan racun dr badan
-peserta diajar bagaimana hendah membuat stretcher sekiranya berlaku sebarang kecederaan
- peserta diajar membuat shelter ataupun tmpt perlindungan dr beberapa pokok dr hutan dan mengelakkan dr binatang buas dr mendekati tmpt perlindungan kita.
-peserta diajar bagaimana hendak mencari jalan keluar sekiranya tersesat dan byk lg ilmu dan tips2 utk 'survive' dr jurulatih en forestgump ataupun CHIEF dan beberapa jurulatih lain yg berpengalaman luas mengenai hutan hujan yg berada di negara kita ini.

Insyaallah saya dan rakan2 yg lain akan mempraktikkan segala ilmu dan tips yg tlh diajar oleh Chief dan jurulatih2 yg lain. Terima kasih kpd Jay, kenshina, azman, ogljb, tuan syed hamid, cikgu halim dan fadil krn sama2 terpaksa berlawan dgn agas, lapar, penat, mental, pacat, emosi karenah jurulatih dan emosi sendiri serta membantu antara satu sama lain semasa kita menjalani kursus tersebut.

pssst : kpd peserta yg tlh menarik diri dr kursus tersebut, wang deposit anda tidak akan dikembalikan. hrp maklum, tq.
Last edited by beckham@chayok2 on 05 Nov 2008, 15:32, edited 1 time in total.
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

fuhhh sibbek aku tak pegi..kalo takkkk 4 ari tu je laa teriakk "NAK BALIKKKK" :kah:


eniwei tahniah..


psstt megat..sok ko ajar aku lak survival ekk
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

biNGai wrote:fuhhh sibbek aku tak pegi..kalo takkkk 4 ari tu je laa teriakk "NAK BALIKKKK" :kah:


eniwei tahniah..


psstt megat..sok ko ajar aku lak survival ekk
bole ngai.. tarahal punya klu kena dgn pengerasnya.. :keke: :evil:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

hehe... aku dh penah g kursus serbibel....
7 hari.... hari2 makan katak, ulau, labi2 n pacat..... wkakakak..
sbb tu aku xikut.... bg korang lak merasa.... klu ajak g lg, tamo ah...
dh rasa..... hehehe.... anyway, tahniah la kerana sudi ikut kursus berlapo...
wakakaka

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Pada sesiapa yg terlepas peluang....
28hb November hingga 2hb Disember - programme serupa akan di jalankan.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Locked