Ringkasan Log XPDC Trans Jerging (Suku-Irau)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Ringkasan Log XPDC Trans Jerging (Suku-Irau)

Post by master »

Nota: Trans Jerging dapat nama dari sungai Jerging yang kena rentas (berdasarkan Topo)

Hari Pertama (17 February 2006 - Jumaat)

10.30 mlm – Bertolak dari Pudu

Hari Kedua (18 February 2006 - Sabtu)
2.00 pagi – Sampai ipoh.
3.00 pagi – gerak ke intake suku
4.30 pagi – sampai intake suku – lepak ngan grup ryoq.. jejak kasih ni…
8.00 pagi – bangun bangun bangun bangun
10.00 pagi – start trekking
2.00 ptg – last water point
4.30 ptg – puncak sebelum suku (kemsite) … hadapan gunug chabang..layan sunset kat sini best ni..
5.30 ptg – Puncak gunung suku…kemsait la, aper lagi…

Hari ketiga (19 February 2006 – Ahad)
8.00 pagi – bangun bangun bangun bangun
9.30 pagi – gerak turun dari suku ke arah gunung irau
8.00 mlm – bukak kemsait di Lembah sungai Jerging

Hari Keempat (20 February 2006 – Isnin)
11.00 pagi – gerak ke puncak irau
8.30 mlm – puncak irau
11.30 mlm – puncak berinchang..

Hari kelima (21 February 2006 – Selasa)
10.00 pagi – keluar… uhuk terpaksa amik EL la plak…

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

Congrats...to all the participants in yer group nije.
Grup sulitsulit. :D
Dapat juga ke Irau dari gunung suku.

Patut pun sms x balas, dalam hutan lagi ari isnin tu.. :D
Malam di Brincang, tentu sejuk giler... :oops:
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

Sunrise di suku - berlatarkan irau
Image

lepak jap kat salah satu puncak selepas suku
Image

Lembah - pemandangan dari permatang
Image

Cakaran beruang
Image

Permatang batu
Image

Trek
Image

Lumut & trek
Image

Permatang
Image

Permatang & Bonsai Tua
Image

Trek & permatang lagi
Image

Irau
Image

Denai
Image

Merangkak
Image

Orkid la
Image

Konon-konon mengkaji trek la ni
Image

Tahniah kepada team semua
Image

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

Kawan-kawan,

Saper2 yang nak buat Trans Jerging ni...bawak la parang & pastu pakai la lengan panjang... duri bersepah...pastu trek dah takda... kitorang byk bukak trek baru...

Hati-hati ngan trek binatang yang terlampau byk...marking trek pun takda .. mengikut info...grup yang last masuk dulu 16 tahun yang lepas.

view...superb marbeles...
trans jerging ni ada byk permatang... kitorang jenuh mencari permatang yang sesuai... pastu ada byk permatang yang cantik ala2 v2 punya trek.. trek permatang sepanjang lebih kurang 100 meter.. selebar 1 depa...yang kiri kanan bonsai tua renek yang penuh ngan lumut janggut ali...view 360 degree... cantik Subhanallah....

satu lagi trek teramat la bersih...& cantik sangat2...jalan dia permatang ...ada byk kawasan landai.. topo pun ckp camtu.. tapi hati-hati... ada byk trek gaung...

sememangnya berbaloi...terlampau cantik untuk diperkatakan...Subhanallah.... :)
Last edited by master on 23 Feb 2006, 23:22, edited 2 times in total.

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara »

Assalamualaikum .....

Pertama2nya...Tahniah utk Group ni....
En..Epul pun ada.....

Subahanallah....
Tengok gambar dia pun dah TERUJA...memang menarik..SGT2...
bila nak buat lagi?indah Ciptaan Tuhan...

Soalan..:
1. Klu nak ke sana mmg ikut Ipoh ke bang?
2. XPDC ni...XPDC recce ke?
3. Mungkin tak...akan diadakan lagi XPDC utk Trans Jerging ni..?
4. Boleh ke saudara pengarah program membuat jadual perjalanan yg tepat setelah XPDC pertama TRANS JERGING ni dijalankan?bagi memudahkan pendaki lain membuat kajiselidik tentang perjalanan
XPDC TRANS JERGING...

Bang pengarah program...BIKIN lagi le Trans Jerging ni..
TERUJA BEB...

Terima Kasih

angahbelantara
"KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA..."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

tahniah master!!

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

hehehe...
nak kena jawab ke ni...

1. nak ke sana kena naik suku dulu bang....so.start kat simpang pulai la...
2. recce....hmm.. ni kira recce balik trek lama... membe kepada membe kepada membe aku ckp 16 tahun lepas dulu ada org buat... tapi jarang sekali la org buat....zaman polis pakai seluar pendek lagi....toll dak aiman pakjong...wakakaka
3. Insya Allah trip ni akan ada lagi.... nak recce trek senang skitt...
4. Jadual tepat...yang ni... tunggu akan dikemaskini dulu...

psttt...akak kenshina... mana KFC satu baket...kalu tak... :twisted:

jimi
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 18 Feb 2006, 12:39
Contact:

Post by jimi »

tahniah tahniah!!!

bole laa plak bawak aku..kan..kan.?ahahahaha :evil: :evil:
lagi 2 bulan..kejap jerk...

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

am dengar citer kalu nk pi kene pakai suar jeans baru selamat!!?
hrm gamba2 mmg menarik.. map maybe xdpt bikin coz sondolan pertama.. nextrip bikin tha real log... tahniah coz bukak satu lagi trek trans yang menarik... camnih barulah carooooo

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

am
ampeh...aku ingat ko gi gak...
kalu tak...leh tambah kaki tebas...leh aku goyang kaki...wakakakaka
ok.. next trip kita bikin jalan senang skit....

kitorang main GPS.. suka ati je tembak puncak...pastu nak jalan straight.. tak kira gaung ke tak...lawak siottt masa dok main2 tu...

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

erghhh aku tamau dengar... korang semua mmg GILERRR!!!
weh situ ade kutu barbie tak??? serius nih tanya!!!

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

fobia kutu barbie ...wakakakaka

ko tanya membe tegar ko sorang tu... dia mesti jawab baiknya... tight dah jadi kulit dah, melekat abis....

so far aku balik check tarak......aku rasa takda takpun tak sebanyak tempat yang ko kena dulu....hehehe

tungau ada... tanya si aiman shapik takpun aiman pakjong...:D

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

tungau cinta ka?
neway am nk pi ulu semangkok - rajah... hahahah nengok la cemana kondition!! main sondol gak nehh tapi tatau bila free
ehh ramai gak pi recce nih saper yg tolong kambing tuh menebas??? ke korang seksa dia sorang2.. miakakkaka

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

hehehe...
kali ni ada shift tebas menebas antara jantan2 kabaret sumer... tapi kambing tu amik kontrak byk...

time giliran aiman pakjong & aiman syapik, diorang leh main selak-selak je...abis miang gatal sumer org...

aik..aku ingat ko dah gi sondol gng semangkok dah ari tu...ker kensel..
Last edited by master on 23 Feb 2006, 01:36, edited 1 time in total.

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

mana ada pi semangkok.. am pi Gunung Ulu Semangkok/Anak GAP kat KM9/8 ke Fraser Hill...

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

opss silap.....
kambing tu ada bagitau...kalu tak ko ikut gak gi sini...hehehe

tapi blah arrr ckp kat aku tarak duit mahu ikut sini...muahahahaha

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira »

perh dasyat!!

kak yati- kater nak gantung beg?? ape lobang?? makin activateyourlife nampak!! dah main bukak2 trek dah skang ni!! mmg otai la kan..

abg nije- congrats bang, wah, baru jer nak interview ko pasal V2, ni dah kene wat 2 sesi nih!!

epol pakjong n syapiq- congrats beb!! lu orang memang otai!!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

geng..
wa salute u all laa.. awak memang hebatt..
ini mcm baru syokkk... baru beshh!!
tambah kan lagi koleksi trek di semenanjung..
cayalaaa...

nije
nanti jumpa.. nak dengar citer ah.. heheheh
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

Wow...congrats beb...photo tu dah story everything yg ada on trek....
Mmg dlm class tersendiri...... :lol:
Pssst...epul tu bkn balik kmpg ker :wink: :wink:
Eniwei...nice 2 c ada Ex-PUO dah assign job libas trek ( sapik/epul)

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

master wrote:
psttt...akak kenshina... mana KFC satu baket...kalu tak... :twisted:

yaaa....main ugut la pulak....okla..ok....KFC satu baket.... :x nanti kita plan la jumpa kat memana.... :wink:

wira wrote: kak yati- kater nak gantung beg?? ape lobang??
akak dah gantung beg yg lama tu.... yg tu beg baru beli tu..... :lol: haha...



8)
challenge your limit

hensem
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 23 Feb 2006, 09:12

Post by hensem »

tahniah kat sumer

User avatar
own penang
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 13 Dec 2005, 22:57
Contact:

Post by own penang »

waaa sampai gak korang ek...anyway tahniahh...
kami bkn xnak join aritue dari puncak,tapi bg korang mark dulu :
nex trip kami redah arrr...TAHNIAH!!!!
waaaa

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

ais krim

Post by bEkamBinG »

terime kasih pade kwn2 yg turut membantu untuk program nee.....
terutama pada

geng yang mengikuti GERAH.....

ePUL
SHAFIK...
master...
Kak ina...
Abg Kidir,,..
Ajong
K.Yati...

Dan x lupe pd....

Riok...and da geng penang...
Ah peng....
Palan......
Abg jai van...

Huaa....hua,,,,,,,janji ais krim stawbr kan......
2 cup kan......
haaaa......
kannn....kannnn

Tahniah.......sorry trek byk duri ngan buluh.......
abih dah calar balar tangan......
tp ape pun best dgn u all........
jom pas nee kite jalan kan progam yg lebih mencabar untuk kepuasan nafsu menyondol..... :shock:

Am....org ajak x nak ikut......haaa,.......nanti kite sondol same2 ok....
insyallah.....kejayaan pasti ada jika kite berusaha.....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

bla la sondol tk ajak :x
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

pertama.... cograd kpd team yg gi suku-irau.

kedua..... blah la geng, tak ajak pun aku. mentang2 la ku tengah sibuk tahap gaban la niiiiiiii. budak2 kat sini pun menyibuk jerrr... time ni la nak konvo, time ni la nak final exam.... kang kalau aku masuk hutan... sapa pulak yg nak sediakan soalan... sapa pulak yg nak nak siapkan ijazah n transcrip.

ketiga.... aku memang tengah tension sebab tak leh masuk hutan :?:

User avatar
adikcomelx
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 05 Dec 2005, 16:55
Location: ataih bawah..
Contact:

Post by adikcomelx »

Whooww.. marbeless :lol:
~walerrzz~

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

KDN tak lepas lesen lagi ke bang..

Umai... nak calling2 ko la... ada pojek...:)
kalu pree jom ajer...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tahniah buat korang semua.....
saspek habis
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
ryoq
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 05 Dec 2005, 00:35

Post by ryoq »

tahniah geng..cilakak lu nije kasi hati panas...len kali xyah la taruk gmbr kat cni...menyesal siot.. :?:

tp kan ari tu adik janji ngan aku nak mark n kasi clear itu trek..so aku akan ushakan la utk g sana gak..tp kan aku dgn seikhlas hatinya aku ucapkan tahniah utk krg..lu org mmg tegar bai...respek,saspek,kopek,krepek,tempeyek..pek,kelepek,nyek...
luslimlabebbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

biNGai wrote:bla la sondol tk ajak :x
laaa...mne bekambing nak ajak dah x dpt contc dah wat akhir2 nee...
phn dah hilang....
tukar no br lg....
segala no cntc x dae.....

sorry mane yg sempat jee.....
laaaa nanti kite gee mane2 same2 ok.....
meh kite set time....
insyallah.......kepuasan nasfu tue pasti ade bersame......
huaaa.......lepas nee ade gak impian sondolan ketempat lain.....
yang lebih lagi dengan kepuasan nafsu sondol......
baru2 belajar laaa katekan....

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

soryy ryoq...
kitorang marking ala kadar .... trek masih tak clear...
kalu masuk pun... mesti berbelit2 ngan marking patah balik la...pastu trek binatang yang byk giler...

an2 gigi
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 24 Feb 2006, 01:35
Location: kenya

Post by an2 gigi »

trimas what korang sumer!
cuz korang dh sondol lg satu port baru!tp poto pak jong tu,asl kaber gigi? :D aredex klu der trip sondol jgn luper ajk sahabat lamer?
anyway get ready cuz your nightmare has just begun!rman is back!!!!!!!! :x :evil: :D salut r kt ko aredex!!!!!bru r charorrrrrrrr............ :shock:
-BE THE BEST WHAT YOU DO-

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

riok.......
trek memang dah calit2 dengan tanda....
tp x berani lg nak bg lakaran atau sebarang info...yg tepat....

simpang byk sikit...terutama denai binatang.
ade gak trek merangkak mcm transpex v2....
tp insyallah....klu bebekalkan topo kene sondol blk laa
anak air ade 2 port sungai raya dan sungai jerging.
lopak punye air ade 3 port.
Juram batu banyak....trek tepi2 jee
ade satu trek terpakse potong 90' ke puncak pematang sebab dah ditutup bonsai yg rapat....
soalan uji minda sebab nak trail sangat.....huaa...huaaa....huaa...padan muke nije....

lain2

aiman ajong dan aiman syafik memang best.....start dr mule smp keluar x pernah diam...
bagaikan badut penglipur lara.
Ade jeee lawak dan cite kutuk2.....
baik kau org mintak maap......
tp ape pun kau org laaa penghibur hati neee....
sekurang2nye ade laa hiburan minggu ini.....
binatang pun takut dgr kau org memekak.....
tue acik bear2 lari lintang pukang tue......

abg kidir dan kak ina ayat menyengat......
satu kali kasi tabur....masing2...senyap///

kak yati ......KFC ngan ais krim strwbr kasi 2 cup?
jgn merajuk yeeekkk....

epull.......sorry x dpt kejar keje yeekkk.....tp nasi sentiase x lulus...sebab tidoo jee....mase tanak nasi

kesemuanya bgkan satu keluarga

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

ahaks... aku lak yang kena...tapi kat mana ekkk, lupa lak...kat tempat sebelum puncak tu ekkk

...mana aci ko tak ckp ko dah habis tebas bonsai tu...penat aku dok tebas bonsai rapat tu ngan epul sebelah kiri....dah jadik li umpai dah aku time tu...:D

sumer org kena uji minda ...hehehe
sib baik aku tak kasik uji minda... ckp GPS soh turun gaung...kalu tak menjawab la....hehehe

tapi rajin bebenor ko bukak trek lain.. bila ada trek binatang kat tepi.... tu nama menyusahkan.... :evil:

Anyway... thanks guys.. your're my brothers & sisters.....memang cam family lak kat situ.. mameee pun ada....hehehe


psttt : saper nak rasa tandori sardin... mintak adik masak...sedap wooo... :D :D

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

master.....

huaaa......kasi uji minda yeekkk
laaaa......gile garis lurus tue....tepat2 jeee......
mau x nye trek stok polis trafik pakai Honda 60c
plk tue pakai seluar pendek lg bak kate aiman ajong ngan aiman syafik
lee umpai kasi perangkap kaki mau.....
plastik sampah kasi bwk lebih tauke....nanti kene curi lg...
huaa...huaaa....hua.....

pasti nanti kite satu family menyondol kembali yang gempak lagi yeekk.... :shock:

oikkk.....oikkkkk...oikkk....

maii...maiii.....pekene tandori sardin.....dah exp...
hingga.... jilat jari mcm KFC.

ne yg x suke nee
2 nee jee blh merosak kan bangse kite

x tepati mase
ngan rasuah......
betul x master
kan........kan.....
kan........

cth ais krim strwbr

p/s;bangun....bangun.....bangun..................
bangun...........bangun..........bangun.............

(hayatilah 10 keajaiban didunia camping bersame riok)

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

master,
email kt am waypoint V2... am nk wat complete log n report..
nkamri@yahoo.com / nkamri@gmail.com

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master »

ok... nanti aku mail ko mlm karang...
log tu kat pc umah...

KRAKATOA
Pendaki Gunung
Posts: 42
Joined: 07 Jan 2006, 15:09
Location: indonesia

Post by KRAKATOA »

alhamdullillah dah selamat pun korang balik yek.....

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

(hayatilah 10 keajaiban didunia camping bersame riok)

pakej termasuk ciron on trek :D



lek ryoq..lusendrigosokgigilaaaaa :P
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Post by am »

trimas brader nije..
minggu xdpt pi nuang.. am pi pangkoq!!! cari duit sket!!!

Locked