Gunung Perlis...

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Gunung Perlis...

Post by forestgump »

Mungkin kami akan buat rentis tahun depan dari Kuala Koh menggunakan GPS, Mil-Kompas dan topo map.
Dan di anggarkan 10 hari sebagai jumlah hari yg di perlukan memandangkan belum ada sesiapa yg pernah ke sana. Lagipun... banyak kumpulan gajah liar serta ada inventory sang belang.
Kalau jadi... kami juga akan memasang camera trap.
Sambil-sambil tu nak kesan jejak pemburu dari Thailand.
Ada sesiapa info tentang gunung ini?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

info tarak..... tp nak ikut

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

kat mana?

Perlis?
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

sempadan pahang kelantan.... dlm tmn negara

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

ni gunung perlis kt negeri perlis ke? yg ni lily dah naik... memang dah ada trek dari taman negeri perlis...

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

kabusgunung wrote:info tarak..... tp nak ikut
kalau izin, saya pun berminat ikut.......
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

kabusgunung wrote:info tarak..... tp nak ikut
Nak ikut boleh tapi kena gi survival course dulu.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

kabusgunung wrote:kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer
Kita daki gunung bukan pasal glamour.... tapi nak buka mata dan perspektif.
Kalau nak glamour....maknanya nak buka dada untuk bermegah.
Maaf... kami tak berminat pada yg glamour tapi berminat nak menambahkan lagi perspektif kami terhadap persekitaran baru, baik dari segi permandangan, pengalaman maupun kemahiran.
Lagipun...nak buat rentis ni juga bermakna kami perlu memastikan bahawa
rentis ini selamat untuk pendaki yg akan datang.
Yes..G.Perlis ini terletak di sempadan Phg / Kelantan dan mengikut peta yopo terdapat banyak kawasan berwarna perang bila menghampiri G.Perlis - ini yg memeningkan kepala kami.
Bakal pendakian ini mesti dibuat ketika luar musim tengkujuh...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

kabusgunung wrote:kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer
maksud kawan saya tu...gunung tu jarang didengar disebut-sebut oleh mana-mana pendaki..dalam ertikata lain... jarang atau mungkin tadek pendaki pernah sampai...
bukan glamer bermaksud sapa dah sampai dia hebat...

setahu kami gunung ne dalam kawasan jajahan taman negara..
seperti yg kita sedia maklum... nak masuk taman negara kan kene ada permit.. pastu kene ada gaid... mana buleh main masuk sesuka hati je...
kang kene tangkap ranjer.. mmg naya la... :tembak:
lagi satu sapa je yang ada excess to taman negara topo map..
so tak banyak info.. setakat dapat jenguk dalam google earth je... hehe :lol:

kalu kita tgk dlm google earth tu... jarak antara Kuala Koh dgn Gng Perlis lebih kurang 16 km bergaris lurus...
errr.... abang tanak cuba rentis start dr Kampung Batu ke sbb jaraknya cuma 10 km bergaris lurus dr Gng Perlis tu.. hehe...
sekadar bertanya...


:mrgreen: :lol:
Last edited by kenshina on 31 Oct 2008, 11:07, edited 1 time in total.
challenge your limit

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

kabusgunung wrote:kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer
biar lah gng tu tk glamour..
tp ko mmg dh glamour kn..kn..kn..kn... :evil:

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

kenshina wrote:
kabusgunung wrote:kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer
maksud kawan saya tu...gunung tu jarang didengar disebut-sebut oleh mana-mana pendaki..dalam ertikata lain... jarang atau mungkin tadek pendaki pernah sampai...
bukan glamer bermaksud sapa dah sampai dia hebat...

setahu kami gunung ne dalam kawasan jajahan taman negara..
seperti yg kita sedia maklum... nak masuk taman negara kan kene ada permit.. pastu kene ada gaid... mana buleh main masuk sesuka hati je...
kang kene tangkap ranjer.. mmg naya la... :tembak:
lagi satu sapa je yang ada excess to taman negara topo map..
so tak banyak info.. setakat dapat jenguk dalam google earth je... hehe :lol:

kalu kita tgk dlm google earth tu... jarak antara Kuala Koh dgn Gng Perlis lebih kurang 16 km bergaris lurus...
errr.... abang tanak cuba rentis start dr Kampung Batu ke sbb jaraknya cuma 10 km bergaris lurus dr Gng Perlis tu.. hehe...
sekadar bertanya...


:mrgreen: :lol:
Perihal excess dari segi permit dan peta topo boleh di uruskan.
Mungkin team kami akan reccee dulu ngan peta, Mil Compass dan GPS serta peralatan camera trap dan night vision juga.
Nak rakam hidupan liar apa yang paling banyak.
Yang kami tahu, sang belali banyak gunakan sebahagian laluan ini untuk ke Felda Aring dan juga ke lebih raya Gua Musang - Kuala Berang.
Night vision untuk serkup pemburu Siam :-) kalau ada kesan lah.
Tu pasal kalau nak bawa orang.. kena pastikan saya, selaku ketua, berkeyakinan terhadap kemahiran dan pengalaman.
Mungkin, siapa2 yg bijak menggunakan - bukan pandai ya - GPS akan di jemput join.
Insyallah....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

gi riki pun aku nk ikut sekali....

kalo senang nk dpt permit..... dh lama aku riki gunung nih....

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

kabusgunung wrote:gi riki pun aku nk ikut sekali....

kalo senang nk dpt permit..... dh lama aku riki gunung nih....
Masaalahnya bukan pasal permit tetapi SIAPA yang memohon permit tu.
Depa nak pastikan yg masuk tu boleh uruskan apa2 kemungkinan sekiranya permit di beri serta apa sumbangan yg boleh di berikan.
Kami tak benarkan kamera di bawa oleh sesiapa yg di jemput ikut masuk ke kawasan yg terhad - hanya kami yg bawa kamera dan gambar semua di serahkan kpd pihak yg meminta kami menjalankan tugas.
U have to be very professional jika orang mengganggap kita professional.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

senang jadi org kg sana... keluar masuk suker hati.... jgnkan kamera... senapang pun selamber...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ko kawen la sama org sana mawi..sok kalo balik kg bini bole ajak pak mertua ko riki gunung perlis tuh..bkan kate gunung perlis je, gunung kelantan, gunung pahang, gunung johor, gunung sabah pon ko bole sondol..janji ko ade gps je dan bukannye hp yg simpan gamba topo tuh ekeke..

yaa ampunnn musss :kah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

forestgump wrote: Mungkin, siapa2 yg bijak menggunakan - bukan pandai ya - GPS akan di jemput join.
Insyallah....
abang FG,
GPS, Mil Compass & topo memang saya boleh.
saya pakai GPS lama Megallan 330, semua manual punya. lepas dapat bacaan, kena titik lokasi di peta dengan adjustment (kalau perlu)

tapi saya tak dapat join survival. :oops:

cara saya buat tanda mungkin tidak dibenarkan dalam TN.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

aku luper laaah plak nk snap gambo henpon mus yg simpan gambo peta topo tuhh... dia ingat bleh convert jd n95 kot.... ekekeke

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

kabusgunung wrote:info tarak..... tp nak ikut
mawi, rajin ko nyondol lak skrg..
kumpul waypoint ea?

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

perghh...hadcore ni

fg;
ada bawak m16 or seumpamanya ke xpdc tu nanti?

mawi/kenshina;
aku join korang jelah boleh?hehehe

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

gunung perlis

Post by soulfly »

gogoyeaha wrote:perghh...hadcore ni

fg;
ada bawak m16 or seumpamanya ke xpdc tu nanti?

mawi/kenshina;
aku join korang jelah boleh?hehehe
woit.. jangan lupa ajak aku sekali, aku pun teringin gak nak menyondol :evil:

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Ramai nak ikut ya... tapi rasa nya projek ni atas dasar jemputan terhormat dan kepercayaan... pasal doktrin group bro ni lain... kang tak pasal pasal kono komando rest kat topi lereng bukit....dah rentikan laa nak sondol menda apa ker yang sewaktu dengannya.... korang whisper ajer terus forestgump ni... kalau ada jodoh tak kemana kan kan kan... selalunya payah lerrr..... hehehehe

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

mmm...aku n soulfly nak sondol ikut kabusgunung/kenshina je

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38

Post by Along-X »

gogoyeaha wrote:mmm...aku n soulfly nak sondol ikut kabusgunung/kenshina je
aku pun nak folow korg.. :evil:
sondol jom...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

hehehe...tanya kabusgunung/kenshina
criteria pemilihan:
8 jam sehari berada di barisan paling hadapan.

kalau xsanggup...reject

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

gogoyeaha wrote:mmm...aku n soulfly nak sondol ikut kabusgunung/kenshina je
uiksss... apa petik nama aku nih... :roll:
aku pon polo orang.. kalu org tak ajak.. aku pon tadek tau... :lol:


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

gogoyeaha wrote:hehehe...tanya kabusgunung/kenshina
criteria pemilihan:
8 jam sehari berada di barisan paling hadapan.

kalau xsanggup...reject
criteria aku... cukup setakat ringan2 tulang nk tolong masak kat dapo dan jangan malas bangun pagi masak breakfast.. :lidah:


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

kenshina wrote:
gogoyeaha wrote:hehehe...tanya kabusgunung/kenshina
criteria pemilihan:
8 jam sehari berada di barisan paling hadapan.

kalau xsanggup...reject
criteria aku... cukup setakat ringan2 tulang nk tolong masak kat dapo dan jangan malas bangun pagi masak breakfast.. :lidah:


:mrgreen:
kenshina,

itu soulfly plak,
time masak mlm.
dia akan halau ko dari dapur sbb dia nak masak.
cuma pagi, dia lambat sket bangun.

itu mcm qualified tak?
:)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

gunung perlis

Post by soulfly »

Hangar 18 wrote:
kenshina wrote:
gogoyeaha wrote:hehehe...tanya kabusgunung/kenshina
criteria pemilihan:
8 jam sehari berada di barisan paling hadapan.

kalau xsanggup...reject
criteria aku... cukup setakat ringan2 tulang nk tolong masak kat dapo dan jangan malas bangun pagi masak breakfast.. :lidah:


:mrgreen:
kenshina,

itu soulfly plak,
time masak mlm.
dia akan halau ko dari dapur sbb dia nak masak.
cuma pagi, dia lambat sket bangun.

itu mcm qualified tak?
:)

oit...sekang aku dah boleh bangun cepat :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ini mamak masak sup ayam pon cam gigit tayar dunlop jer rasa..ekeke

ade ati kunon nk jadik chef wakaka


*teringat sup ayam kg agek :kah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

:evil:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

kenshina wrote: aku pon polo orang.. kalu org tak ajak.. aku pon tadek tau... :lol:
:mrgreen:
kalu mcmtu...aku folo org yg ko folo je lah

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

kenshina wrote: criteria aku... cukup setakat ringan2 tulang nk tolong masak kat dapo dan jangan malas bangun pagi masak breakfast.. :lidah:
:mrgreen:
ahhh...ni sonang je
kul 2.30am pun aku boleh bangun masak :evil:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

ngai;
loo tu sup ayam ke?
aku igt kan sup selipar..hehehe

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

HUH....... ORG CMNIH PON ADA......
MELUAT AKU......
hik hik hik

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

g perlis

Post by soulfly »

biNGai wrote:ini mamak masak sup ayam pon cam gigit tayar dunlop jer rasa..ekeke

ade ati kunon nk jadik chef wakaka


*teringat sup ayam kg agek :kah:
en.ngai..
apa pecah rahsia ni..aku ingat ko dah lupa pasal sup ayam tu.. :evil:

alamak kang marah pulak tuan tanah ni,,
maap ye tuan tanah

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

chezie ;

sup slipa kalu ada melamin..kalo sup taya ade protein, dha, isa dan pro-biotik B1..


psstt sibbek daging gulai lemak cili api kite ade belen skit2 kan..bole gak laa 'org' kat sana merasa keenakkan makan malam skit kaann time tu ekeke



mamak ;

cite tk guna, tembak tk kene..ada brani uloq2 la job ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

betullah...sorry lah tuan tanah
back to topic

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

forestgump wrote:
kabusgunung wrote:kat sempadan pahang kelantan..... area tmn negara mmg ader g perlis
aku dh lama perasan... tp gunung nih x glamer
Kita daki gunung bukan pasal glamour.... tapi nak buka mata dan perspektif.
Kalau nak glamour....maknanya nak buka dada untuk bermegah.
Maaf... kami tak berminat pada yg glamour tapi berminat nak menambahkan lagi perspektif kami terhadap persekitaran baru, baik dari segi permandangan, pengalaman maupun kemahiran.
Lagipun...nak buat rentis ni juga bermakna kami perlu memastikan bahawa
rentis ini selamat untuk pendaki yg akan datang.
Yes..G.Perlis ini terletak di sempadan Phg / Kelantan dan mengikut peta yopo terdapat banyak kawasan berwarna perang bila menghampiri G.Perlis - ini yg memeningkan kepala kami.
Bakal pendakian ini mesti dibuat ketika luar musim tengkujuh...
hem... bukan gunung perlis nih ada org naik ke? perhutanan nye tempat study rasanyer......

erk... kabusgunung... munkin nama ko lembut sngat kot tuh yg kena nih kaa kaa kaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

mangu
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 24 Aug 2006, 01:20

Post by mangu »

wehhh atan...bukan ko dah pegi ke gng ni...bile nak bwk aku....hehehhe :evil:

Post Reply