XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by castello »

XPDC Chamah & Ulu Sepat

Tarikh: 22hb - 27hb Jan 2009
Kos: RM270.00 (all in)
Route: KL - Gua Musang - Kuala Betis - Kg. Rekom - Puncak Chamah - Kem Peres - Puncak Ulu Sepat - POS Kemar - Pengkalan Trojan - Grik - KL.

Tentatif

21hb Jan / Rabu
0800 - Berkumpul di KL Sentral; 0830 - Menaiki keretapi ke Gua Musang.

22hb Jan / Khamis
0700 - Dijangka sampai di Gua Musang, sarapan; 0800 - Menaiki van Ke Kuala Betis; 0900 - Menaiki 4WD ke POS Simpoh; 1200 - Dijangka sampai di POS Simpoh; 1230 - Mula trekking ke Kg. Rekom; 1630 - Dijangka sampai di Kg. Rekom, bermalam disini.

23hb Jan / Jumaat
0600 - Solat subuh & sarapan pagi; 0730 - Mula trekking ke Kem Pakma - Kem Tengah - Kem Tongkat Ali; 1100 - Dijangka sampai di Kem Tongkat Ali, rehat dan makan tengahari; 1230 - Mula trekking ke Puncak Chamah; 1730 - Dijangka sampai di Puncak Chamah, bermalam di sini.

24hb Jan / Sabtu
0600 - Solat subuh & sarapan pagi; 0800 - Mula trekking turun ke Kg. Rekom; 1200 - Dijangka sampai di Kg Rekom, makan tengahari di sini; 1300 - Mula trekking ke Kem Peres; 1800 - Dijangka sampai di Kem Peres, bermalam di sini.

25hb Jan / Ahad
0600 - Solat subuh & sarapan pagi; 0800 - Mula trekking ke Anak Peres - Kem Maggi - Kem Sempadan; 1200 - Dijangka sampai di Kem Sempadan, makan tengahari; 1300 - Mula trekking ke Kem Sg. Lepir; 1600 - Dijangka sampai di Kem Sg. Lepir, rehat dan ambil air (LWP); 1630 - Mula trekking ke Puncak Ulu Sepat; 1900 - Dijangka sampai di Puncak Ulu Sepat, bermalam di sini.

26hb Jan / Isnin
0600 - Solat subuh & sarapan pagi; 0800 - Mula trekking turun ke Sg. Lanweng; 1000 - Dijangka sampai Sg. Lanweng, rehat sebentar; 1100 - Mula trekking keluar ke Kg. Lerlar; 1300 - Dijangka sampai di Kg. Lerlar; 1330 - Naik 4WD ke POS Kemar; 1430 - Dijangka sampai di POS Kemar; 1530 - Menaiki bot ke Pengkalan Trojan; 1700 - Dijangka sampai di Pengkalan Trojan; 1730 - Menaiki van ke Pekan Grik; 2230 - Menaiki bas pulang ke KL.

27hb Jan / Selasa
0300 - Dijangka sampai di KL; XPDC Tamat; Bersurai.

**Sebarang perubahan akan diberitahu.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by matsaiko »

alo bro..
tentatif nampak solid semoga berjaya pegi balik dgn jayanya hehehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

1000 - Dijangka sampai Sg. Lanweng, rehat sebentar;
1100 - Mula trekking keluar ke Kg. Lerlar;
1300 - Dijangka sampai di Kg. Lerlar;

yg nih misi mustahil..... jauh tuuuh dari lanweng nk ke lelar....
baik ko amik masa turun 2 hari dari ulu sepat...
kalo line up ngko jenis jantung simpan dlm poket... ko proceeed jer laaaaaa

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by matsaiko »

cam mawi ckp
better lepak lerlar/pos kemar dulu
sok pagi baru balik naik bot
last day santai2 wong la sket ekekekek
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by frostice »

kabusgunung wrote:1000 - Dijangka sampai Sg. Lanweng, rehat sebentar;
1100 - Mula trekking keluar ke Kg. Lerlar;
1300 - Dijangka sampai di Kg. Lerlar;

yg nih misi mustahil..... jauh tuuuh dari lanweng nk ke lelar....
baik ko amik masa turun 2 hari dari ulu sepat...
kalo line up ngko jenis jantung simpan dlm poket... ko proceeed jer laaaaaa
Klu ikut log yg aku ada... 5 jam Lanweng - Lerlar
tp bukan log aku ler..

Yg aku leh ingat...
jalan sambil menyumpah pasal lambat sangat nak sampai..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

lepas lenweng ko akan juper junction nk ke gerah....
pastu ko akan juper ladang org asli....
ko pikir dh dekat.... tapi...... sendri mau ingat...
kat sini laaaah ko setat nyumpah.....
nyumpah cam ner pn....... x dapek den nak nolong nyerrrrrr....
jauh lagiiiii tuuuh

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by lastman »

ye ke nyumpah bebanyak?????
xde pun???????jengjengjeggggg

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by biNGai »

ini tentatif manyak *kuat wooo..

*kuat auta :kah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

petis tekan
Pendaki Gunung
Posts: 151
Joined: 28 Jun 2006, 20:53
Location: Birulautandalam

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by petis tekan »

frostice wrote:
kabusgunung wrote:1000 - Dijangka sampai Sg. Lanweng, rehat sebentar;
1100 - Mula trekking keluar ke Kg. Lerlar;
1300 - Dijangka sampai di Kg. Lerlar;

yg nih misi mustahil..... jauh tuuuh dari lanweng nk ke lelar....
baik ko amik masa turun 2 hari dari ulu sepat...
kalo line up ngko jenis jantung simpan dlm poket... ko proceeed jer laaaaaa
Klu ikut log yg aku ada... 5 jam Lanweng - Lerlar
tp bukan log aku ler..

Yg aku leh ingat...
jalan sambil menyumpah pasal lambat sangat nak sampai..


mane x nyumpahnyer.. saket 5 jari kaki siut..bjalan di tanah merah yg keras.. :( dpt nek muto syok woo.. :)
''bibir mesra jiwa parah'' layan napohan la gek..hehehee...
pepun bro,hati2 semasa mendaki.. :)

petis tekan
lesung pipit di pipi..

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by castello »

Assalamualaikum...

Terima kasih kepada semua otai2 diatas nasihat dan keprihatinan anda. Tentatif tu cuma perancangan jer...apa yg akan berlaku di atas trek kita tak pasti lagi..."kita hanya mampu merancang tapi tuhan yg menentukan".

Pengalaman saya bawa orang tahun baru cina tahun lepas....hanya mampu sampai ke puncak Chamah sahaja...memandangkan ada pendaki yg kena gigit lipan dan ada pendaki yg dah injured kepala lutut. Dan kami terpaksa patah balik dan puncak Ulu Sepat terpaksa dilupakan. Tapi semangat untuk cubaan kedua...ketiga masih lagi disimpan. Diharap di atas doa semua kawan2 kami akan berjaya.

Kalau diizinkan Allah...kami akan tepati masa dalam tentatif kami....tapi kalau tanpa keizinannya...mcm2 boleh berubah dalam tentatif tu.... :D
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by faisall »

:D caya la castello kuat kan semangat ok...

cuba dahulu...kalau x berjaya apa boleh buat

kita cuba..cuba hingga berjaya...

aku doakan korang selamat pergi dan balik aminnnn
tanya sama itu hud hud

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by matsaiko »

u are de mannn ...gud luck :)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by castello »

TQ...bro matsaiko dan faisall...
windu sama korang...bila lg nak lepak minum sama?
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by lastman »

catello,

agi idup agi gelaban....
try dulu br tau.... good luckkk.

ngai,
bg la can org baru buktikan kemampuan...kite dah veteran ...
zaman kite dulu org kate xleh pun kite kate boleh...

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by faisall »

castello hang ker guide...nanti..?
tanya sama itu hud hud

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

sham kalo ko nak turun sehari jerrr dari ulu sepat....
ko amik permatang yg aku tanda dgn segi tiga merah bwh nihhhh
simpang dia mmg ader... tapi kena tutup... tapi aku dh making dlm gps
ari tuuuh ponco nak bukak simpang nih... tapi aku ckp tuh bukan jln untuk ke lenweng

Image

asalnyer mmg aku nak sondol jln tuhhhh... tp bak kata org...
masa dan keadaan x menginzinkan

permatang tuhhh nampak lagi jimat masa utk smp ke lelar... itupn kalo x menebas...
kalo ko nengok jln ke lenweng yg warna kelabu tuuuuhhh... jalan dia jauh ke depan...
pastu jumper juntion.... patah balik ke kg lelar...
trek warna hitam tuhhh... jalan yang dari G Gerah selepas turun bukit bongok menuju Kg Lelar...
yg aku pegi tahun lepas

log gps sumer aku ader....
tapi ko tak leh pinjam gps aku... sbb aku pn nk pakai.... ader tujuan lain
kalo ko nak sondol aku alu-alukan
sbb aku pn dlm mcm dlm proses gantung beg jerrrr nih...

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by Nizam »

Salam
lastman wrote:ye ke nyumpah bebanyak?????
xde pun???????jengjengjeggggg
Hehehe...Weh Yed..Itu CAMP Site Sg. Lenweng Banyak Besar OooOO...Bleh Bikin Padang FUTSAL, Siap Ada Gelanggang Lawan LEMBU...Dulu Tarak Macam Tuh....Bln 3 Aku Masuk Balik...Mau Kasi Apa Sama Itu ASI??
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by biNGai »

mawi ;

itu trek yg tutup tu aku rasa trek ke kolam air misteri bawah Ulu Sepat tuh..permatang tu akan lalu area air terjun yg nampak otw turun ke lenweng..tapi impossible la mau turun shoot 1 hari dikala trek tgh semak tuh + kontur dekat banget, kasi standby tali ler..kurang2 pon 2-3 ari laa mau kasi clear..err mau gantung beg ka? baru ko tau bosan naik gunung kan? wakakaka..


syed ;

bkan tk bole bukti..ekceli aku tgh gian ni nk naik gunung so jeles skit laa wakaka..


eniwei gud lak laa sume
Last edited by biNGai on 13 Jan 2009, 16:55, edited 1 time in total.
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by Nizam »

Salam KabusGunung a.k.a mawi..
sbb aku pn dlm mcm dlm proses gantung beg jerrrr nih...
Uiks...Jgn Laa Macam Itu Kawan...Smlm Call Nazry, Dia Kata Macam Tuh Gak....Hehehe
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Eh Mawi nak gantong beg ke :lidah:

Itu Mawi satu lagi sudah dapai Ikin
Ini Mawi mau dapat Ikan :kah:

Mawi, jom buka trek baru Hulu Kali - Semangkok- Gap- Freser

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

kontor turun ke lenweng lagi rapat laaaa ngai...
mmg trek terjun gaung....

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kenshina »

castello wrote:Assalamualaikum...

Terima kasih kepada semua otai2 diatas nasihat dan keprihatinan anda. Tentatif tu cuma perancangan jer...apa yg akan berlaku di atas trek kita tak pasti lagi..."kita hanya mampu merancang tapi tuhan yg menentukan".
sebab itulah para otai2 tu bg nasihat macam tu.. bukan nk merendah-rendahkan kemampuan grup korang... tidak dinafikan korang mmg hebat... :D

cuma berdasarkan pengalaman.. baik untuk ditambah satu hari lagi sebab jarak perjalanan dr Ulu Sepat ke Kg Lerlar sangatlahhhh jauhnyer utk di buat dlm jangkamasa yg dirancangkan.. atau pada maksud lainnya.. agak mustahil utk dicapai melainkan dengan adanya Gerakan 20 jam atau Gerakan 24 jam dan grup mestilah disiplin utk gerak tepat jam 8 pg...

eniwei... gutlak utk sumer...

:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by biNGai »

seingat aku ler dedolu..aku turun jam 11 pagi dari USepat..sampai lenweng kul 2 petang, sampai lerlar kul 7 petang..ade satu team tuh sampai lerlar kul 12 malam woo..tapi tuh cite taim aku tgh power laa, skang suda terbalik jadik pewor :keke:


mawis ;

kalo btul laa trek potong ke Lerlar tuh lagi dekat, apsal asli tk bawak lalu situ je? pikir-pikir..lala lalala lalaa



psstt yati..kemana kite next pojek? lama tk kene kipas ko :lidah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by matsaiko »

boleh turun 1 hari dari puncak ke lerlar
10 turun paling lewat kol 6 sampai jika jalan menten n disiplin
tp korg naik bot ...kena ingat..kalo naik powil lain citer risikonye rendah berbanding naik bot
dari lerlar nak kena naik powil lg gi pos kemar..buang masa lg tu
possible tuk naik bot mlm hari adalah tinggi..naik bot mlm2 redah tasik temenggor tu paham2 lah

as kenshina ckp
bukan nak merendah2kan sesapa
kalo castello sorg je yg pegi aku percaya ...
kol 12 start turun kol 4 dah leh naik bot kat pos kemar sbb aku tau ko jln cemana
tp budak2 yg ko nak bwk tu ...bukan nak merendahkan mereka ...
tp serba sedikit pengalaman tgk budak2 ko cemana + kegagalan CUS tempohari aku jadikan kayu pengukur
in the end..aku juz bg pendapat melalui pengalaman yg cetek ni je.
kalo taknak guna tak ape ...ko lebih memahami anak2 buah ko hehehe

ok castello ..windu aarr kenangan CUS 2007 ngan hang hahaha ....bak mai ayaq separuhhhhhhhhhhhhhhhhhh :kah:
Last edited by matsaiko on 13 Jan 2009, 18:18, edited 1 time in total.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by Freelance »

biNGai wrote:seingat aku ler dedolu..aku turun jam 11 pagi dari USepat..sampai lenweng kul 2 petang, sampai lerlar kul 7 petang..ade satu team tuh sampai lerlar kul 12 malam woo..tapi tuh cite taim aku tgh power laa, skang suda terbalik jadik pewor :keke:


mawis ;

kalo btul laa trek potong ke Lerlar tuh lagi dekat, apsal asli tk bawak lalu situ je? pikir-pikir..lala lalala lalaa



psstt yati..kemana kite next pojek? lama tk kene kipas ko :lidah:
alaa ngai tak mau ajak lily ke ? :lidah: tak lama lagi mau gantung beg gak aah....
:wink:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by biNGai »

aku pon sangap carik trip, camne nak ajak ko lily oiii :keke:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by cs_goh »

kabusgunung wrote:1000 - Dijangka sampai Sg. Lanweng, rehat sebentar;
1100 - Mula trekking keluar ke Kg. Lerlar;
1300 - Dijangka sampai di Kg. Lerlar;

yg nih misi mustahil..... jauh tuuuh dari lanweng nk ke lelar....
baik ko amik masa turun 2 hari dari ulu sepat...
kalo line up ngko jenis jantung simpan dlm poket... ko proceeed jer laaaaaa
betul.....

saya tu hari pakai "Pos Laju" pun dalam 3jam..
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by cs_goh »

1. pasal bot.....

trip Ulu Sepat saya dalam bulan Dec 08....
saya order Bot dengan Hussien, kata NAK KELUAR PETANG HARI KE-TiGA. ok je.

bila saya sampai ke jeti KEmar hari pertama, nak confirm dengan tukang bot masa keluar pada hari ketiga.....

"Petang? Ombak kuat lo......"
" Kalau petang, saya tak berani bawa lo"....

so saya kena tukar ke pagi hari ketiga, trip 3 hari jadi 2 hari pos laju.

2. Pasal 4wd
u boleh order 2 biji, tapi MUNGKIN hanya muncul sebiji je....
so akan makan masa sekurang-kurang 1 jam untuk pick-up kedua....

tu je saya nak pesan!

good luck
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by lastman »

mawi,

aku mmg raspek naluri ko nyondol tp xsemue tpt ko le nyondol salah 1 tpy CUS...
mungkin sal tu ko ........
castello,
dr US (ulu sepat) mmg kompom leh buat 1 ari je.pagi kol 11 trn kol 6 dah leh sampai
lelar.tu pun kalo small group kalo ko bwk sekampung....paham je la....
patut ye kalo ko nak pg tpt hard ko mesti pilih orang dulu jgn main bawak je.
x salah kurang masyuk janji tahap kepuasan yg maksima...
sampai skang aku tertanye2 pendaki skang keja ape?
G7?G11? 1 kemestian?1 kepuasan?1 keagungan?mungkin sebab tu para2
pendaki veteran agak malas nak buat even..sory kalo terase.
aku pun masih belajo lg pendaki ni.dulu nak dgr 1 team masuk CUS setahun pun susah
skang cam pg KK pulak...
agak tul pendapat reen tu besar risiko kalo naik bot ni.naik powil walaupun
tersekse bontot tp minimum risiko.paling lame pun 4 jam dr lelar sampai lasah.
aku penah kene 8 jam dr lelar sampai lasah.siap ngan tanah runtuh,pokok tumbang,
air sungai naik.tp enjoy...

rol,
lu mau masuk cus ke gerah?tp aku tau mane lu mau pg....sabar bro...sabar...
aku dah plan ngan geng powil nak masuk lelar bulan ..... ni.mungkin kelua grik.
nanti aku info ko.

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by lastman »

mawi,

tpt yg ngai cakap tu kalo xsilap aku tasik larangan.
tpt tu mmg cantik.jurney 4-6 jam.air tasik keler biru.
orang asli pun xmau pg situ sal........
kalo berani pg la nyondol situ..

aku penah mintak tok batin lelar bawak ke sane....

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

ntah laaaa.... aku skang ni dh x bleh ckp pasal sondol... pasal naiknaik gunung...
stakat bagi idea dan log kat kengkawan yang nak sondol boleh laaaa...
biasalaaaaa.... beg dah gantung kat umah...

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by castello »

sorry bro semua...saya tak menganggap apa yg korang beri input kat sini sebagai merendah-rendahkan group kami. Memang saya alu-alukan dan terima kasih. Sekurang-kurangnya boleh menjadi panduan pada saya yang masih baru dan masih cetek lagi pasal hutan dan gunung-ganang ni.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by mizi »

matsaiko wrote:boleh turun 1 hari dari puncak ke lerlar
10 turun paling lewat kol 6 sampai jika jalan menten n disiplin
tp korg naik bot ...kena ingat..kalo naik powil lain citer risikonye rendah berbanding naik bot
dari lerlar nak kena naik powil lg gi pos kemar..buang masa lg tu
possible tuk naik bot mlm hari adalah tinggi..naik bot mlm2 redah tasik temenggor tu paham2 lah

as kenshina ckp
bukan nak merendah2kan sesapa
kalo castello sorg je yg pegi aku percaya ...
kol 12 start turun kol 4 dah leh naik bot kat pos kemar sbb aku tau ko jln cemana
tp budak2 yg ko nak bwk tu ...bukan nak merendahkan mereka ...
tp serba sedikit pengalaman tgk budak2 ko cemana + kegagalan CUS tempohari aku jadikan kayu pengukur
in the end..aku juz bg pendapat melalui pengalaman yg cetek ni je.
kalo taknak guna tak ape ...ko lebih memahami anak2 buah ko hehehe

ok castello ..windu aarr kenangan CUS 2007 ngan hang hahaha ....bak mai ayaq separuhhhhhhhhhhhhhhhhhh :kah:
hehehehehe..lu manyak dasat woo jalan..pa pa pon moga berjaya
climb long trail
p11at

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by castello »

Yo...Mizi apa khabar? Lama tak jumpa hang...bila lagi nak trekking sama?
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by Nizam »

Salam...
rol,
lu mau masuk cus ke gerah?tp aku tau mane lu mau pg....sabar bro...sabar...
aku dah plan ngan geng powil nak masuk lelar bulan ..... ni.mungkin kelua grik.
nanti aku info ko.
Apalagi Yed, Kasi Tolong Group Powil Kau Clearkan Jalan Ke Lelar Yek... :lidah: Hehehehe....Arituh Mail Sangkut Arrr...
ntah laaaa.... aku skang ni dh x bleh ckp pasal sondol... pasal naiknaik gunung...
stakat bagi idea dan log kat kengkawan yang nak sondol boleh laaaa...
biasalaaaaa.... beg dah gantung kat umah...
Hehehehe...lepas nie sapa mau sondol, bleh minta bantuan idea kat kau ar....
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by kabusgunung »

tp geng2 powil tuuuh roger laaa aku skali....0163878094... maner tauuu aku bleh selit....

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by mizi »

castello wrote:Yo...Mizi apa khabar? Lama tak jumpa hang...bila lagi nak trekking sama?
baik,,tu arr bila nk trek sama hg lg ekkk.....
climb long trail
p11at

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by matsaiko »

bukan tasik
tapi kolam 7 warna
cemana jd 7 warna tu Wallahualam..misteri
asli yg dgr leh bawa Adi dari kg lerlar
tupon kalo dia nak bawa la
kalo dia sebok noreh getah tak dapek la nak nolong hehehe
tp si adi ni haiyaaa..manyak demand woooo :kah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Re: XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by pentadbir »

kabusgunung wrote:tp geng2 powil tuuuh roger laaa aku skali....0163878094... maner tauuu aku bleh selit....
hehehe karang ni mawi pantang dengar tip powill....
Warisan Khazanah Pergunungan

cubbulat
Pendaki Gunung
Posts: 90
Joined: 19 Jul 2008, 22:16

XPDC Chamah & Ulu Sepat (22hb - 27hb Jan 2009)

Post by cubbulat »

salam...
maap ler, saya budak baru belajor..
cuma nak tanya skit..
info yang saya dengar trek cus ada tanah runtuh. dah tak leh lalu bt masa nie..
betul ker..?
tp, tak pasti plak trek yang mana satu..
kalo tak silap yang kat gua musang dan sg. siput..
ada jawapan/komen/pandangan?
JAUH LAGI KE BANG !!!!

Locked