Nak ke gunung Nuang

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

assalamualaikum rakan-rakan...

bulan 3 ni sy nk pg gunung nuang dgn kawan2...
maybe dlm linkungan 30 orang...
kiteorang punye group bese2 je... otw dlm proses daftar..
so... nk mintak pendapat n tunjuk ajar dari rakan2 yang pernh pg ke sane...
n klw sape2 nak join mcg la kat facebook..
http://www.facebook.com/9W2RQQ..


sekian...
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

User avatar
budakkakigunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 07 Feb 2011, 15:25
Location: Cheras
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by budakkakigunung »

laluan ke puncak sedikit rosak, cuaca pun tak menentu...
bersedia & lebih berhati-hati

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by cwyap »

Memang betul cakap saudara budakkakigunung.

Kami ke sana 20 Januari 2011 - lepas Kem Lolo dalam perjalanan ke Kem Pacat, jalan teruk sangat - pokok tumbang & akar-akar pokok terdedah serta keadaan tanah yang licin & longgar. Kami buat keputusan batalkan perjalanan takut nanti terjadi apa-apa kemalangan.

Tapi saya fikir bulan Mac cuaca yang lebih panas & kering (harap-harap seperi biasa la) akan perkukuhkan keadaan tanah. Jadi saudara Naryzul Hisham boleh la mencuba pendakian ke puncak Gn Nuang pada masa itu.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by khairil »

Pihak berkuasa sepatutnya hadkan kemasukan pendaki di Nuang tu... dah teruk sgt...

Renjer hutan yg mcm m daud kilau tu ade lg ke? ape ke nama die..naik keta audi 100 kaler hijau
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by cwyap »

khairil wrote:Pihak berkuasa sepatutnya hadkan kemasukan pendaki di Nuang tu... dah teruk sgt...

Renjer hutan yg mcm m daud kilau tu ade lg ke? ape ke nama die..naik keta audi 100 kaler hijau
Setuju dengan pendapat saudara Khairil. Terlalu ramai yang naik dan ramai di antara mereka membuang sampah merata-sata serta mencemarkan air sungai (mandi pakai sabun & basuh pinggang-mangkuk/periuk dengan cecair pembersih :tembak: - tak fikirkan mereka yang berkhemah di bawah).

Kumpulan kami lain sikit - semua bungkus balik (belum lagi berkhemah sana, cuma day trip sahaja).

Ya, renjer hutan yang sama seperti yang digambarkan saudara Khairil.

Sepatutnya mesti tutup trail Gn Nuang untuk 2 hingga 3 bulan agar alam semulajadi boleh baiki keadaan. Buat waktu November hingga Januari paling baik.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

User avatar
budakkakigunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 07 Feb 2011, 15:25
Location: Cheras
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by budakkakigunung »

Sampah memang banyak, dekat kem lolo (area pondok belakang pokok buluh) banyak sampah. Di atas puncak juga banyak sampah yang tak di bawak turun.

Apa kate otai2 gunung buat 1 event mengutip sampah di mane-mane gunung yang semakin terjejas

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

budakkakigunung wrote:Apa kate otai2 gunung buat 1 event mengutip sampah di mane-mane gunung yang semakin terjejas
Amboi sedapnya ayat.
Apa korang ingat kami yang buat sampah ni....
Kami lagi menyampah kepada yang buang sampah ni. kalau boleh nak :tembak:
Tugas mengutip sampah adalah tanggungjawab bersama
Kalau nak daki gunung sila bawa pulang sampah anda

User avatar
budakkakigunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 07 Feb 2011, 15:25
Location: Cheras
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by budakkakigunung »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:
budakkakigunung wrote:Apa kate otai2 gunung buat 1 event mengutip sampah di mane-mane gunung yang semakin terjejas
Amboi sedapnya ayat.
Apa korang ingat kami yang buat sampah ni....
Kami lagi menyampah kepada yang buang sampah ni. kalau boleh nak :tembak:
Tugas mengutip sampah adalah tanggungjawab bersama
Kalau nak daki gunung sila bawa pulang sampah anda

bkn nak suruh otai2 yang pegi kutip sampah, maksud sy bt 1 event untuk mngutip sampah. Kumpul kan pendaki2 tegar tuk join event tu, untuk gunung kite gak. Tu pandangan sy je

sy pun tak pernah buang sampah, tiap kali XPDC mendaki mesti bawak sampah turun

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by castello »

khairil wrote:Pihak berkuasa sepatutnya hadkan kemasukan pendaki di Nuang tu... dah teruk sgt...

Renjer hutan yg mcm m daud kilau tu ade lg ke? ape ke nama die..naik keta audi 100 kaler hijau
itu abg amran nama dia...
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by cwyap »

Baru balik dari perkhemahan di Dataran Lolo dengan kawan saya.

Sungguh geram tengok pengunjung-pengunjung Gn Nuang merosakkan alam sekitar di Dataran Lolo dengan:-
a) menabur serbuk sulfur merata-rata di tapak khemah mereka;
b) menebang dahan/buluh untuk mendirikan flysheet; dan
c) membakar dengan sewenang-wenangnya apa-apa yang mereka dapatkan di sekitar tapak perkhemahan.

Nak tegur takut nanti terjadi perselisihan faham sebab dia orang tu macam apa kami label sebagai "city slickers". Sekiranya yang memahami alam sekitar dan hidupan liar, mereka akan tahu bahawa ianya adalah satu mitos yang ular takut sulfur. Dan bagi yang nak dirikan flysheet - hai... pandai-pandai la buat perancangan dulu dan jangan jadikan alam pokok/buluh sebagai mangsa. Yang tukang bakar tu - entah la.

Saya berpendapat bahawa kami di Malaysia masih kurang prihatin mengenai apakah sebenarnya "camping". Saya dan kawan saya mempraktikan konsep "what you bring in, you bring out. enjoy mother nature, do not spoil the environment". Sedih sedih.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by castello »

Naryzul Hisham wrote:assalamualaikum rakan-rakan...

bulan 3 ni sy nk pg gunung nuang dgn kawan2...
maybe dlm linkungan 30 orang...
kiteorang punye group bese2 je... otw dlm proses daftar..
so... nk mintak pendapat n tunjuk ajar dari rakan2 yang pernh pg ke sane...
n klw sape2 nak join mcg la kat facebook..
http://www.facebook.com/9W2RQQ..


sekian...
kepada yang baru mendaki gunung nuang di nasihatkan carilah guide yang berpengalaman...janganlah sekali-kali pergi terjah ajer. Kes sudah banyak kali berulang, hampir 80% kes berlaku terjadi pada pendaki yg baru pertama kali naik nuang. Tidak mengapa kita habis kan wang sedikit untuk upah guide, kalau nak dibandingkan jumlah kos penyelamat kalau berlaku sbrg insiden. Renung-renungkan. Wallahualam.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Denan »

betul2... wa sokong castello...!!! kene hati2 beb... walau sesenang bukit broga pun mcm2 bleh jadi. :D

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by cwyap »

Betul cakap saudara Castello.

Ramai yang kami temui sewaktu dalam perjalanan ke atas Gn Nuang mempunyai tanggapan bahawa mendaki ke puncak Gn Nuang adalah satu perkara yang senang sahaja & boleh dibuat dalam masa 8 jam sahaja. Oleh yang demikian, bekalan air/makanan & peralatan-peralatan lain yang mustahak seperti wisel, lampu suloh tidak dititikberatkan.

8 jam untuk mereka yang berpengalaman dan mempunyai stamina yang cukup - boleh la. Tapi kalau boleh, sasarkan 13 jam jika tak nak bermalam di Gn Nuang.

Malangnya yang bawa kumpulan naik samada tak buat penyediaan terperinchi ataupun tak kisah samada ahli-ahli kumpulan diberi taklimat yang berasas. Sebagai contoh, pada Sabtu lepas kami berkhemah di Dataran Lolo dan lewat petang hujan agak lebat; ada tiga orang perempuan bergegas turun dan berteduh di pondok. Satu pun tak pakai baju hujan. Saya pun bertanyakan mereka adakah mereka yang terakhir dalam kumpulan mereka untuk turun ke tempat letak kereta - mereka kata bukan tetapi mereka yang pertama! Mana ketua kumpulan dan ahli lain? Kat belakang tak tahu mana. Aduii... Lepas itu saya beritahu mereka bahawa mereka perlu turun dan sampai ke tempat letak kereta tidak lewat dari 7:30pm sebab matahari akan terbenam lepas itu; saya bertanyakan samada mereka ada lampu suluh - tak ada! Sebabnya ketua kumpulan kata boleh sampai puncak dalam 4 jam dan turun lebih kurang masa yang sama, jadi andaiannya ialah tak perlu lampu suluh.

Baju hujan, tak ada. Lampu suluh, tak ada. Wisel, tak payah tanya. Harap-harap mereka selamat pulang ke rumah (saya fikir mesti selamat sebab tak ada apa-apa berita buruk di media massa ataupun di GO).

Kawan saya seorang lagi pun "terkena" oleh ketua kumpulan dia tahun lepas. Semua ahli ditinggalkan sebab dia sendiri nak ke puncak dan tak nak dibebani ahli-ahlinya yang lembab sikit; yang ditinggalkan di belakang sepanjang trail diminta ikut trail balik sendiri! Mana ada orang macam ini?! Kawan saya cuma dapat turun ke tempat kereta 9pm.

Jadi, adalah wajar untuk mendapatkan samada guide ataupun orang yang berpengalaman & prihatin untuk membawa mereka-mereka yang ingin menerima cabaran Gn Nuang. Jangan anggap disebabkan nak sampai ke Hutan Rekreasi Gn Nuang senang, perjalanan ke puncak pun senang.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by bizzyleng »

SetuJu Ngan Mereka Di atas...

SaBtu LPs tiDo kat PuNcaK Nuang...
kuL 430ptg msiH ade ramai Lagi yg Baru truN Dr PengasiH...
aDe yg tiDo LoLo, tp ade gak Yg DayPaCk....

Xtau La yg DayPaCk 2 kuar Jam brp..
JaM 6ptg ujan LeBat d pUnCaK....
kLu trun ke LoLo time ujan...
pehhh...
memang MaEn geLongSor La Kan....

n nk tnye CiKit...
BetoL ka Mggu dePan Nuang D tutup...
dgr Kate aDe kontraktor baru Pegang Nuang....
So ingiN kan kePastian adaKah kawan2 d dLm FoRuM ni ade Dengar Brita yg saMa...
or ape yg SayA Dengar Hanya La kaBar2 angin....

PeaCe....

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by cwyap »

bizzyleng wrote:n nk tnye CiKit...
BetoL ka Mggu dePan Nuang D tutup...
dgr Kate aDe kontraktor baru Pegang Nuang....
So ingiN kan kePastian adaKah kawan2 d dLm FoRuM ni ade Dengar Brita yg saMa...
or ape yg SayA Dengar Hanya La kaBar2 angin....
Saudara Bizzyleng, tak dengar apa-apa pun berkenaan ini. Ranger yang ada (bukan Amran, yang ini botak) pada Sabtu lepas memperkenalkan chalet & dormitory kepada sekumpulan pendaki yang berminat buat trip di masa depan - kata beliau harga RM20 untuk chalet & RM40 untuk domitory setiap malam dan ianya masih berkuatkuasa. Kalau itu benar, mesti tak ada outsource penyelenggaraan Hutan Rekreasi Gunung Nuang.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by bizzyleng »

ooo saLah dgr La ni....
orait triMa kaSEh...

atomic
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 21 Oct 2008, 11:00
Location: kedah
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by atomic »

Menyokong smua di atas,
Mmandangkan Gunung Nuang merupakan lokasi pendakian yang agak terkenal di pelusuk Malaysia, ramai yang masih membuat anggapan, mendaki gnung ini semudah mengikut trek yang ada tanpa mengambil kira aspek keselamatan dn sebagainya, tambahan pula baru2 ini trek Gunung Nuang bnyak yang ditutupi pkok2 tumbang dan mgkin mengakibatkan pendaki mencari2 trek yang sebetulnya. hal ini amat dirisaukan terutama bgi para pendaki yang pertama kali mendaki gunung Nuang. tidak kurang juga bgi para pendaki yang telah mendaki bebrapa kali, mungkin juga terdpat perkara yang di luar jangkaan,
Terlanjur kedalam forum ini, ada terdapat group2 besar yang berkhemah di Gunung Nuang dan meninggalkan sampah yg agak bnyak di sekitar kem lolo, sedkit sbnyak mencemarkan pemandangan, dan mungkin mmberi tggapan bruk kepada pendaki lain serta pendaki2 luar negara yang semakin kerap mengunjungi Gunung Nuang, di harapkan ketua projek sentiasa menitik berat kan soal keselamatan serta kebersihan. sama2 kita menjaga kebersihan gunung di negara kita, sesungguhnya khazanah ini xternilai harganya..
mnta maaf jika terdpat pernyataan yang sedikit sebnyak dsbabkan kesalahan diri sy sndri..
sekian.
====

sweet_rock
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 29 Nov 2010, 23:55

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by sweet_rock »

Salam
Saya antara yg bikin daypack pada hari minggu tue...13 Feb !

Sampah memang banyak bersepah2, kesedaran terhadap aspek kebersihan masih terlalu rendah...
Penebangan pokok2 kecil untuk perkara yg tak perlu, masih berlaku... meninggalkan tali2 yg dijadikan penyidai pakaian masih kelihatan... asap yg terbit dari aktiviti pembakaran kayu yg tidak dipadam, sangat melemaskan pada sesiapa yg melaluinya ketika itu...

Trail Gunung Nuang mengambil masa antara 5 hingga 7 jam untuk sampai ke puncak or even more sangat bergantung pada kemampuan speed masing2... u all kena buat perancangan yg teliti agar tak terperangkap dengan keghairahan untuk menjadi penakluk puncak gunung... Aspek keselamatan mesti diberi keutamaan tidak ada istilah profesional !

Kepada pendaki2 yang mengunakan khidmat juru pandu arah, carilah juru pandu yg berpengalaman tak apa la berbelanja lebih sikit setiap ahli kumpulan. Dan kepada Juru Pandu pulak jangan la nak membelasah duit orang jea... wujudkan la suasana menang menang atau lain perkataan aku tak rugi kau pun tak rugi !

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

Assalamualaikum rakan-rakan...
Terima kasih kerana banyak beri tunjuk ajar pada saya..
so... bkn xde org berpengalaman... yg pg pn ade yg pengalaman mendaki 30 tahun.. polis pn join gak..
maybe saya akan bawak rakan ayah saya askar...
pada pendapat saya tentang sampah tu memang tak patot.
saya sokong 100% ape yang ada kat atas.. 2009 saya dh pernah pergi.. so... nk ajak kawan2 laen tok timba ilmu sama2..
mane yg ade pengalaman... kt kongsi... tp yang xde... ambil belajar...
motif saya utk mendaki bulan march ni bkn sekadar utk suka2 tetapi untuk rakan2 yang belum pernh mendaki..
minat ade tp xcari... so... sb tu la saya kumpulkan belia2 zon 7 utk ke sana..
Terima kasih kepada rakan-rakan yang bagi idea dan tunjuk ajar...
Isyaallah pendakian yang saya akan pergi ni selamat sampai dan selamat pulang..
Amin.

W,salam
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Denan »

naryzul... nak tanya... nak g nuang bulan 3 tu brape haribulan? aku pun cadang2 nak gi daypack bulan 3 ni... tunggu geng2 bg maklumbalas.

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

ye Denan...
Tarikh : 18-19-20 march 2011..

kalau diizinkan tuhan.. cuaca isyaallah baek..
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

Name pn Langgar Club Adventures...

kiteorg mmg xmemilih hutan.. xmemilih tempat...
Ade jalan terus LANGGAR...
Dengan Berjalan kaki ataupun dengan menaiki 4 WHEEL DRIVE..
TAPI... Sebelum Langgar... kiteorg Bagi salam dan Bace "Bismillah Hirrahma Nirrahim"
Isyaallah perjalanan pergi dan balik lancar dan SELAMAT... :).

Itu tema Kelab kami...
Sekian...
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by nazryst »

langgar laa bang... janji insuran kaber... jangan third party laa pulak... ermmm November Zulu Yankee.. calling AGASH Station.....zzzzzzzzzzz.... location grid unknown zzzzzzzz request for zzzzzzzzz.....

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by castello »

Nazyrul: Langgar boleh langgar bang pastikan ada guide berlesen...kalau guide tak berlesen, bagilah insurance cover 1 juta pun....susah nak claim...selalunya perkara ni yg pendaki tak faham. Kita buatlah aktiviti apa pun...kalau tak diringi dgn instructor atau guide yg bertauliah...orang insurance ibarat mcm mencari penyakit sendiri atau membunuh diri. So perkara ni kena faham. Bukan saya nak mempersalahkan sesiapa...tapi untuk berkongsi maklumat. Apa-apa aktiviti yg kita buat kalau tak jadi apa2 insiden kita akan seronok dan akan rasa bersyukur. Tapi seandainya berlaku sesuatu yg tak diingini, masa tu lah kita akan rasa cemas, kelam kabut, rasa bersalah, rasa tak bertanggungjawab dan macam-macam rasa. Jadi fikir-fikirkanlah.

Bizzyleng: Untuk makluman semua, nuang ada kontraktor pembersihan yang jaga. Mengikut maklumat yang saya dapat, dia orang akan bersihkan puncak sekali sebulan, lolo rasanya seminggu sekali. Bayaran dia org ni sebulan kerajaan selangor keluarkan RM9000++. So kepada pendaki-pendaki gunung kalau boleh ambil gambar tempat yg penuh dengan sampah...lepas tu laporkan kepada renjer kat bawah tu. Tak kisah lah bagi kat abg amran ke atau abg aris. Yg penting kita kena lapor...kalau tak kontraktor makan duit buta.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Denan »

cantik gak tarikh tu... insyaallah kalo xde apa2 aku daypack tarikh sama gak

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by matsaiko »

ingat nak langgar ke nuang lah wiken niehh :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by mizi »

x abis-abis cita pasal sampah,cedera jerr nuang nihh...emmm
climb long trail
p11at

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

aslmkm....

terima kasih atas informasi...
Memang la "kalau" perkara buruk yg terjadi...
Diharapkan rakan-rakan doakan kelab saya ni selamat pergi dan balik...
Dari insurans dh ade.. (Personal & Group)..
Kalau mcm tu jika saya pergi n banyak sampah2... saya akan informkan kat abg amran seperti yg abg CASTELLO bicarakan diatas...
Terima kasih...

so.... rakan2 yg nk join blh la layari email n website kat bawah...
Lagi sekali... Terima Kasih atas pengajaran dan tunjuk ajar...
Isyaallah selamat.. Amin...
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

Aslmkm bang denan...
blh la same jalan..
maybe mlm ktorg nk bermalam kat kem lolo...
esk pagi br sambung... so...
pape mcg la at email k...
atau call 013-2956691..
ok ??
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

Jap2... Pembetulan... : Langgar memang langgar...
Memang ade Guide Berlesen bang !
jgn isau.. sume isyaalllah selamat...
" Diharapkan kepada rakan-rakan jangan la berdoa yang buruk2.. ! Harap dapat beri kerjasama dari sume pihak"
(Doakan kami... Nnt bile time kowunk nk g.. kami plak doakan...)
Same2.... Sume nk mendaki... Saye just mintak pendapat bukan fikir negatif..

Sekian...
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Denan »

w'salam,
korang gerak naik puncak sabtu pagi ek... insyaallah kalo geng2 aku kongfem tarikh tu jadik kang aku info ye...
ni no aku... 0129715023

User avatar
Naryzul Hisham
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 04 Feb 2011, 00:33
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by Naryzul Hisham »

maybe jumaat pagi...
xpe2...
kite tunggu anda disana k...
Image
Callsign Pradas : PR LE / PR BS / PR GT
Callsign Astra : 9W2RQQ / 9W2BQQ / 9W2AQQ / 9W2SQQ
Email : langgarclub@yahoo.com
Facebook : http://www.facebook.com/9W2RQQ
Website : http://www.langgarclubadventures.blogspot.com

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by krow »

salam,

pe kabar orang gunung?

lama x menyelit.. sabtu lepas baru balik nuang.. ingat nak daypack sampai puncak.. lupa pulak dah tua.. so sampai lolo je..
meriah wikend lepas.. ramai sungguh .. dgn budak sekolah, yg dah abis sekolah.. bapak budak sekolah.. semua ada..

sebelum CNY ari tu naik ikut Janda Baik dgn abg rashid.. trek belah sana bleh kata bersih sket la.. rasanya yg pokok tumbang dan tanah longgar tu baru lagi.. sebab masa turun ikut langat tu ok je jalan..

ramai yg masuk sampai lolo pastu camping je.. part tu kira ok la lagi.. tapi kalau daypack sehari nuang ni untuk yg fitness level tinggi boleh la.. sekadar beginner nak daypack rasanya x sesuai ke puncak.. risiko tinggi sket.

sebaiknya kita kene tingkatkan kesedaran awam bahawa nuang ni x sesuai untuk didaki dalam sehari oleh mereka2 yg baru2 nak cuba..

terasa macam nak reactivate je nuang volunteer group.. tapi tu la.. masa terhad..

slamats
jahd
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by solo »

krow wrote:salam,

pe kabar orang gunung?

lama x menyelit.. sabtu lepas baru balik nuang.. ingat nak daypack sampai puncak.. lupa pulak dah tua.. so sampai lolo je..
meriah wikend lepas.. ramai sungguh .. dgn budak sekolah, yg dah abis sekolah.. bapak budak sekolah.. semua ada..

sebelum CNY ari tu naik ikut Janda Baik dgn abg rashid.. trek belah sana bleh kata bersih sket la.. rasanya yg pokok tumbang dan tanah longgar tu baru lagi.. sebab masa turun ikut langat tu ok je jalan..

ramai yg masuk sampai lolo pastu camping je.. part tu kira ok la lagi.. tapi kalau daypack sehari nuang ni untuk yg fitness level tinggi boleh la.. sekadar beginner nak daypack rasanya x sesuai ke puncak.. risiko tinggi sket.

sebaiknya kita kene tingkatkan kesedaran awam bahawa nuang ni x sesuai untuk didaki dalam sehari oleh mereka2 yg baru2 nak cuba..

terasa macam nak reactivate je nuang volunteer group.. tapi tu la.. masa terhad..

slamats
jahd

peh, lama menghilang bro..... :roll:
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by matsaiko »

laluan baru dari renjer ke lolo baru dibuka..lebih cepat dan lebih senang berbanding laluan biasa...banyak lalu tepi sungai..harap maklum.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by nazryst »

ya ya ... tq.... ermmm kalau nak lagi senang guna laa guide... tak ke camtu abang mat....

User avatar
phash
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 10 Dec 2010, 00:47
Location: tepi pokok..
Contact:

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by phash »

castello wrote:
Naryzul Hisham wrote:assalamualaikum rakan-rakan...

bulan 3 ni sy nk pg gunung nuang dgn kawan2...
maybe dlm linkungan 30 orang...
kiteorang punye group bese2 je... otw dlm proses daftar..
so... nk mintak pendapat n tunjuk ajar dari rakan2 yang pernh pg ke sane...
n klw sape2 nak join mcg la kat facebook..
http://www.facebook.com/9W2RQQ..


sekian...
kepada yang baru mendaki gunung nuang di nasihatkan carilah guide yang berpengalaman...janganlah sekali-kali pergi terjah ajer. Kes sudah banyak kali berulang, hampir 80% kes berlaku terjadi pada pendaki yg baru pertama kali naik nuang. Tidak mengapa kita habis kan wang sedikit untuk upah guide, kalau nak dibandingkan jumlah kos penyelamat kalau berlaku sbrg insiden. Renung-renungkan. Wallahualam.
tu otai gng nuang sminggu sekali p nek nuang ada....hahaha
sham, promote la diri skit..hehehe
akulah......GALAH!!!

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by krow »

solo wrote:
krow wrote:salam,

pe kabar orang gunung?

lama x menyelit.. sabtu lepas baru balik nuang.. ingat nak daypack sampai puncak.. lupa pulak dah tua.. so sampai lolo je..
meriah wikend lepas.. ramai sungguh .. dgn budak sekolah, yg dah abis sekolah.. bapak budak sekolah.. semua ada..

sebelum CNY ari tu naik ikut Janda Baik dgn abg rashid.. trek belah sana bleh kata bersih sket la.. rasanya yg pokok tumbang dan tanah longgar tu baru lagi.. sebab masa turun ikut langat tu ok je jalan..

ramai yg masuk sampai lolo pastu camping je.. part tu kira ok la lagi.. tapi kalau daypack sehari nuang ni untuk yg fitness level tinggi boleh la.. sekadar beginner nak daypack rasanya x sesuai ke puncak.. risiko tinggi sket.

sebaiknya kita kene tingkatkan kesedaran awam bahawa nuang ni x sesuai untuk didaki dalam sehari oleh mereka2 yg baru2 nak cuba..

terasa macam nak reactivate je nuang volunteer group.. tapi tu la.. masa terhad..

slamats
jahd

peh, lama menghilang bro..... :roll:
ada bro... cuma x menyelit dalam ni je.. :minum:
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by krow »

matsaiko wrote:laluan baru dari renjer ke lolo baru dibuka..lebih cepat dan lebih senang berbanding laluan biasa...banyak lalu tepi sungai..harap maklum.
2 bukit pacak x hingat...

kalau daypack sesuai la ikut sini... kalau full pack bleh biol gak..

2 sens
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Nak ke gunung Nuang

Post by matsaiko »

krow
satu je bukit pacak tu tp takdela panjang mcm bukit 4 trek balak tu :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Post Reply