Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Post Reply
MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966 ft)

Post by MinahGunung » 11 Jul 2011, 11:59

Interested? Need at least another 2 more participants.

Estimated cost all in: RM5K ++
Inclusive of:
1) Package - USD988
2) Guide - USD30/day (5 days trekking)
3) Flight Ticket - RM1,500 (estimate)

Itinerary:

21 Oct 2011: LCCT - Taipei International Airport (10.00am - 2.40pm)
After your arrival to Taiwan Taoyuan International Airport, you will be picked up by your tour guide and driven to a Taipei City Hotel for check-in. Free & Easy. (Accommodation/Meal – personal ** Own arrangement)

22 Oct 2011: Day 1
Taiwanese Presidential Palace / Taiwan Democracy Memorial Hall / Taipei 101 MALL ( X / L / D)
Enjoy Taipei City Tour. The guide will show you Taiwanese Presidential Palace (drive-by only), Taiwan Democracy Memorial Hall (Also known as Chiang Kai-Shek Memorial Hall), Taipei 101 MALL. Finally return to your hotel for the night’s rest.
Hotel: http://www.hieasttaipei.co​m/ or similar

23 Oct 2011: Day 2 (Chiayi / Alishan (B/ L / D)
After your hotel breakfast, check-out and board our bus, departure from Taipei, drive to South Taiwanese County of Chiayi, and then further to famous mountain retreat, Alishan. In the afternoon enjoy a leisurely walk under the beautiful Alishan trees, some of which are several thousand years old.
Hotel: www.agh.com.tw or similar (2 stars)

24 Oct 2011: Day 3 Alishan Sunrise / Yushan Climb (B/ L / D)
In the early morning you can go and enjoy a view of Alishan sunrise. After a breakfast, ride to Tatachia parking lot and start the Yushan climb. Take a van to the Yushan trail head and climb 8.5 km (around 4-5 hours) to the Paiyun hut. If the weather and time permits, it is possible to climb Yushan West Peak in the afternoon (around 4.4km, 2-3 hours both ways).
Hotel: Paiyun Hut (dormitory style, all clients in one room)

25 Oct 2011: Day 4 : Yushan Main Peak / Tungpu Hot Springs (B/ L / D)
In the morning climb remaining 2.4 km (around 2 hours) to the Yushan Main Peak (3952 m.) then back to the Paiyun hut (around 1 hr). After a rest descend back to the trailhead (2-3 hrs), return by van to Tatachia parking lot and board the car for the drive to Tungpu Hot Springs. Enjoy the relaxing hot spring bath in the hotel.
Hotel: Tonpo Tilun Hotel or similar (3 stars)

26 Oct 2011: Day 5 : Sinyi Township Dream Works / Sun Moon Lake (B/L/ D)
After breakfast check-out and drive to Sinyi Township Dream Works of the Mei to visit the museum of aboriginal culture and taste some of the local delicacies made of plums and grapes. Then continue to visit the magnificent Sun Moon Lake.. In the afternoon drive back to Taipei.
Hotel: http://www.hieasttaipei.co​m/ or similar

27 Oct 2011: Day 6 Free & Easy (shopping time)
NO CAR+ NO GUIDE .FREE DAY . LOCAL TRAVEL AGENT WILL PROVIDE ONE DAY’S. MRT PASS ( UNLIMITED RIDE) FOR PARTICIPANTS.
Hotel: http://www.hieasttaipei.co​m/ or similar

28 Oct 2011: Day 7 Transfer to Airport (B/ x / x)
Taipei International Airport - LCCT (3.55pm - 10.30pm)

Additional Notes:

http://www.taipeimosque.or​g.tw/index.p ... goryid=​10

http://www.cicef.org.tw/Re​saurants.html

From the web pages above, we realize that Halal Food can be found in Taipei
~Taichung ( Central Taiwan) ~ Kaohsiung ( Selatan Taiwan).

For the Muslim climbers, for mountain trekking the organizer unable to get HALAL, only Vegetarian food could be provided.

Thnx

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by matsaiko » 11 Jul 2011, 18:22

mahalnya kak ina...aritu Arey pegi x sampai pon kos ni..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by biNGai » 11 Jul 2011, 23:36

kak ina? mana?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 09:19

mahalnya kak ina...aritu Arey pegi x sampai pon kos ni..
Ini sekali ngan jenjalan bukan nek gng jerk. Arey hari tu berapa cost? Mintak contact mana tau lagi murah.

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 09:21

kak ina? mana?
Yer Ngai!!! Mana apanyer???? Takde kemana cuma nak gi nek gng kat Taiwan laks, kalau berkesempatan. InsyaAllah. hehehehehehe

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by haziq » 12 Jul 2011, 10:26

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu..

tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :)

p/s: kalau nk option gunung lain boleh try Snow Mountain (XueShan).. View dia jauh lg lawa dr YuShan; permit pun sng dpt ;)

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 11:04

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu..

tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :)

p/s: kalau nk option gunung lain boleh try Snow Mountain (XueShan).. View dia jauh lg lawa dr YuShan; permit pun sng dpt ;)
TQ Haziq. Yushan ni mmg susah nak dpt permit. Byk betul songehnyer. Tapi itu yg kita carik. hehehehehehe. Setahu kak ina restaurant halal cuma kat bandar Taipei jer, masjid pun kat situ jer. Nanti trekking mmg mintak vegetarian food. Snow Mountain dah survey dah. Rasanya murah lagi & bila2 pun leh gi.

Selama setahun dok kat sana, Haziq dah pernah naik Mount Jade ni ker? Kalau dpt contact yg lagi murah, boleh lah bagi kat kak ina.

Terima kasih lagi sekali bagi info.

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by haziq » 12 Jul 2011, 11:31

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu..

tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :)

p/s: kalau nk option gunung lain boleh try Snow Mountain (XueShan).. View dia jauh lg lawa dr YuShan; permit pun sng dpt ;)
TQ Haziq. Yushan ni mmg susah nak dpt permit. Byk betul songehnyer. Tapi itu yg kita carik. hehehehehehe. Setahu kak ina restaurant halal cuma kat bandar Taipei jer, masjid pun kat situ jer. Nanti trekking mmg mintak vegetarian food. Snow Mountain dah survey dah. Rasanya murah lagi & bila2 pun leh gi.

Selama setahun dok kat sana, Haziq dah pernah naik Mount Jade ni ker? Kalau dpt contact yg lagi murah, boleh lah bagi kat kak ina.

Terima kasih lagi sekali bagi info.
Saya kat sana lone ranger je la kak. main redah sendiri je, so mmg xde la contact tour guide (pnjt free bile xde guide, hehe).. sorry la xdpt nk bantu dlm hal ni..

Ada lg masjid2 kat bandar lain cam Taichung, Kaohsiung. kedai mkn halal kat sana pun ada, tp x byk dan susah nk carik sendiri.. kat sana mmg selalu kene jd vegetarian la, tp bab nk mkn kat kedai tu hati ni selalu nek was2, jd selalunya sy elakkan mkn kat kedai..

Kalau pandai carik ada byk kedai2 mini market jual brg2 mknan Asean (indo,thai,philipine,..). kat situ bolehla carik makanan2 dlm tin yg halal (disahkan badan halal negara msg2 la); kalau akak dahagakan sumber protein yg lebih mantap, hehe.. kat taipei underground mall dekat2 dgn taipei main station tu ada 1...

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 11:49

Wah.. bestnya, boleh panjat YuShan.. susah dpt permit nk pnjat tu..

tmpt mknn halal tu kat area Taipei mmg senang sikit carik. kalau kat tmpat len susah sikit nk carik kalau xtau kedainya.. nk info psl kedai mknn halal sy boleh tolong bg info kot ape yg patut; sy penah duduk setahun kat sana :)

p/s: kalau nk option gunung lain boleh try Snow Mountain (XueShan).. View dia jauh lg lawa dr YuShan; permit pun sng dpt ;)
TQ Haziq. Yushan ni mmg susah nak dpt permit. Byk betul songehnyer. Tapi itu yg kita carik. hehehehehehe. Setahu kak ina restaurant halal cuma kat bandar Taipei jer, masjid pun kat situ jer. Nanti trekking mmg mintak vegetarian food. Snow Mountain dah survey dah. Rasanya murah lagi & bila2 pun leh gi.

Selama setahun dok kat sana, Haziq dah pernah naik Mount Jade ni ker? Kalau dpt contact yg lagi murah, boleh lah bagi kat kak ina.

Terima kasih lagi sekali bagi info.
Saya kat sana lone ranger je la kak. main redah sendiri je, so mmg xde la contact tour guide (pnjt free bile xde guide, hehe).. sorry la xdpt nk bantu dlm hal ni..

Ada lg masjid2 kat bandar lain cam Taichung, Kaohsiung. kedai mkn halal kat sana pun ada, tp x byk dan susah nk carik sendiri.. kat sana mmg selalu kene jd vegetarian la, tp bab nk mkn kat kedai tu hati ni selalu nek was2, jd selalunya sy elakkan mkn kat kedai..

Kalau pandai carik ada byk kedai2 mini market jual brg2 mknan Asean (indo,thai,philipine,..). kat situ bolehla carik makanan2 dlm tin yg halal (disahkan badan halal negara msg2 la); kalau akak dahagakan sumber protein yg lebih mantap, hehe.. kat taipei underground mall dekat2 dgn taipei main station tu ada 1...
Thnx again for the info. Haziq tak teringin ker panjat Yushan nih? Mehlah mengimbau sejarah. hehehehehe.

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by haziq » 12 Jul 2011, 12:00

tak dapek la tahun ni nk pegi kak, bajet offside, haha..
lg 1 kak, kalau nk cut lg kos try la air asia. untung2 dpt cam sy pegi blk bwh rm500 aritu ;)

apa2 pun, sy doakn semuanya jln lancar kak. selamat cuti-cuti Taiwan :)

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 12:09

tak dapek la tahun ni nk pegi kak, bajet offside, haha..
lg 1 kak, kalau nk cut lg kos try la air asia. untung2 dpt cam sy pegi blk bwh rm500 aritu ;)

apa2 pun, sy doakn semuanya jln lancar kak. selamat cuti-cuti Taiwan :)
Terima kasih. Paling murah AirAsialah. Awal2 bulan hari tu lagi murah RM430 one way. Kemarin check dah naik RM530 one way. Takut kalau lambat2 dpt peserta tiket yg ini pun dah habis. Yg tinggal RM790 jer lagik. Entahlah. Mcm tak jadi jer coz tak cukup korum. Kalau pegi below 10 pax package lagi mahal. Package pun dlm USD. Takut lambat2 nanti USD pun naik balik. InsyaAllah. Kalau boleh nak g jugak tahun nih.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by sany ADALAH alger » 12 Jul 2011, 16:36

takyah la nek yushan. backpacking jelaa. rm1k pon lepass :mrgreen:
CARPE DIEM!

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Jul 2011, 17:36

takyah la nek yushan. backpacking jelaa. rm1k pon lepass :mrgreen:
Kalau cuti byk boleh lah backpacking. Takde kerja nak buat ker boleh lah plan backpacking. Yg trip ni cuma cuti 5 hari jerk.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by matsaiko » 12 Jul 2011, 20:02

setau saya tiada public transport direct dari taipei ke yushan sana...so kena sewa keta ..kos byk pada transport...guide,ermit murah jekk kinabalu lagi berganda2 mahal :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by biNGai » 12 Jul 2011, 22:22

mana kak ina? sapa kak ina? uihhh..kompius ai..

minah gunung ni kenai ka kak ina?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 13 Jul 2011, 11:50

setau saya tiada public transport direct dari taipei ke yushan sana...so kena sewa keta ..kos byk pada transport...guide,ermit murah jekk kinabalu lagi berganda2 mahal :D
USD988 tu dah x-Taiwan termasuk transportation, makan minum masa jenjalan, makan minum masa trekking, permit nek gng selama 5 hari, hotel, resort, penginapan di gunung, cuma duit guide je yg kena asing - USD30 sehari (pandai guide ni taknak kena tipu ngan travel agent/organizer). Kalau guide kat Nepal semua tu termasuk tapi selalunya yg mkn lebih travel agent/organizer.

Gng Kinabalu tu bila2 leh gi. Dah cuba 2 - 3 trek maybe kalau berkesempatan nak cuba trek lain. Ingat2 2 tahun lepas nak cuba Eastern Platueu tapi ranger taknak bwk coz dia memberi banyak alasan yg tak munasabah. Nak wat cam manor? Nak gi Maliau Basin pun tak cukup korum, mahal lah kalau nak gi 2 - 3 org - masa tu sorang dlm RM3,000. Lebih suka gi Nepal lagik kan, glemer.

Saper2 yg minat nak gi Pearl Mountain ni, bgtau lah cepat2 sebelum USD naik nih. Sebelum tiket kapalterbang yg murah habis.

Wassaalamu

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 13 Jul 2011, 11:52

mana kak ina? sapa kak ina? uihhh..kompius ai..

minah gunung ni kenai ka kak ina?
Baru je minik buat DNC dah konfius. Baru je nak kena puasa lebih dah tak betul. Ini kak ina lah ni wahai Ngai. hehehehehehe :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by biNGai » 13 Jul 2011, 16:07

cesss..sibbek tk pm mintak no phone..wakakaka
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 13 Jul 2011, 16:24

cesss..sibbek tk pm mintak no phone..wakakaka
Nko mmg tak senunuh. hehehehehe. Patutnya aku layan jer nko. Lepas tu aku email balik kat Ija. hehehehehe :evil:

zumi6771
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 05 Dec 2006, 14:44
Location: Phelio Damansara

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by zumi6771 » 19 Jul 2011, 17:54

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan..

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by deep purple » 20 Jul 2011, 08:29

salam...

I've never been to Taiwan but Nepal is soooo beautiful :minum: Masa gi 2006, RM5K mmg cukup sgt2...21 hari kt sana, 15 hari trekking EBC & KP... :D

"FLIGHT OF ICARIUS" ~IRON MAIDEN~

http://phototrek.wordpress.com/

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 20 Jul 2011, 13:57

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan..
Salam

Kak ina dah 2x gi Nepal:

1) Annapurna Base Camp
2) Langtang Region

Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check website on Trekking to Taiwna. Tak taulah samada dah ker rakyat M'sia yg dah naik gng tertinggi di Taiwan nih.

Kalau minat, just ym kak ina ek? Kalau boleh bayar USD988 dulu, by mid Aug 2011.

Wassalam

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 20 Jul 2011, 14:00

salam...

I've never been to Taiwan but Nepal is soooo beautiful :minum: Masa gi 2006, RM5K mmg cukup sgt2...21 hari kt sana, 15 hari trekking EBC & KP... :D

"FLIGHT OF ICARIUS" ~IRON MAIDEN~

http://phototrek.wordpress.com/
Kalau nak gi lagi ke Nepal, kak ina cadangkan trekking di Langtang Region. Tpt mmg bersih & mmg cantik.

Tapi Taiwan ni pun cantik. Banyak tempat2 yg perlu dilawati. Cuba check website on Taiwan.

zumi6771
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 05 Dec 2006, 14:44
Location: Phelio Damansara

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by zumi6771 » 20 Jul 2011, 15:02

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan..
Salam

Kak ina dah 2x gi Nepal:

1) Annapurna Base Camp
2) Langtang Region

Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check website on Trekking to Taiwna. Tak taulah samada dah ker rakyat M'sia yg dah naik gng tertinggi di Taiwan nih.

Kalau minat, just ym kak ina ek? Kalau boleh bayar USD988 dulu, by mid Aug 2011.

Wassalam

Tahun ni budget cuti dah habis. Pass dulu le project Mt. Jade ni. Insyaallah lain kali.. ade project baguih kasi up Kak Ina..
Utk sharing:
Gunung Fuji tu cantik tgk dr jauh. Kat atas debu aje yg ade..tapi view ok jugak le. Ade le 2 kali panjat Mt. Fuji.
Skrg costing Jepun boleh murah jugak sebab tiket boleh dpt less than Rm1000. Costing kat sana mkn mee soba dkt train station je le kalau nak jimat.. asal tau kat mana nak carik yg murah boleh le lepas.
Utk transport guna Japan Railway Pass (RM600 tak silap boleh guna utk 2wks). Kalau travel time summer tido je kat train station...selamat je.
Kalau nak gunung cantik kat Jepun --> Tateyama Kurobe Alpine Area. Ni mcm Switzerland view in Japan.
Really nice place.. seketul sampah pun tak de on trek... tabik!
Link Tateyama -
http://www.alpen-route.com/english/

P/s= Skrg tgh mengira budget utk Annapurna Sanctuary Trek next year.. harap2 lepas..

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by nrhyt75 » 20 Jul 2011, 15:20

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan..
Salam

Kak ina dah 2x gi Nepal:

1) Annapurna Base Camp
2) Langtang Region

Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check website on Trekking to Taiwna. Tak taulah samada dah ker rakyat M'sia yg dah naik gng tertinggi di Taiwan nih.

Kalau minat, just ym kak ina ek? Kalau boleh bayar USD988 dulu, by mid Aug 2011.

Wassalam

Tahun ni budget cuti dah habis. Pass dulu le project Mt. Jade ni. Insyaallah lain kali.. ade project baguih kasi up Kak Ina..
Utk sharing:
Gunung Fuji tu cantik tgk dr jauh. Kat atas debu aje yg ade..tapi view ok jugak le. Ade le 2 kali panjat Mt. Fuji.
Skrg costing Jepun boleh murah jugak sebab tiket boleh dpt less than Rm1000. Costing kat sana mkn mee soba dkt train station je le kalau nak jimat.. asal tau kat mana nak carik yg murah boleh le lepas.
Utk transport guna Japan Railway Pass (RM600 tak silap boleh guna utk 2wks). Kalau travel time summer tido je kat train station...selamat je.
Kalau nak gunung cantik kat Jepun --> Tateyama Kurobe Alpine Area. Ni mcm Switzerland view in Japan.
Really nice place.. seketul sampah pun tak de on trek... tabik!
Link Tateyama -
http://www.alpen-route.com/english/

P/s= Skrg tgh mengira budget utk Annapurna Sanctuary Trek next year.. harap2 lepas..
---> Manatang2 yg ko tulis ni kelihatan mcm alien aje di mata aku, Cik Jaja. Masih bnyk lagi yg aku kena belajo nie.. :lol: Salute to u all yg rajin xplore nature beyond Mesia.
"I can't" are sad words in any language

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 20 Jul 2011, 15:47

Huh.. Rm5k ++ ni dah lepas pi trekking 18days kat Nepal... rare place kena extra cost le ni kot Taiwan..
Salam

Kak ina dah 2x gi Nepal:

1) Annapurna Base Camp
2) Langtang Region

Itu yg nak cuba ke sebelah sini pulak. Nak gi Jepun lagi mahal pulak & Gng Fuji tu tak cantik mcm Taiwan nih. Cuba check website on Trekking to Taiwna. Tak taulah samada dah ker rakyat M'sia yg dah naik gng tertinggi di Taiwan nih.

Kalau minat, just ym kak ina ek? Kalau boleh bayar USD988 dulu, by mid Aug 2011.

Wassalam

Tahun ni budget cuti dah habis. Pass dulu le project Mt. Jade ni. Insyaallah lain kali.. ade project baguih kasi up Kak Ina..
Utk sharing:
Gunung Fuji tu cantik tgk dr jauh. Kat atas debu aje yg ade..tapi view ok jugak le. Ade le 2 kali panjat Mt. Fuji.
Skrg costing Jepun boleh murah jugak sebab tiket boleh dpt less than Rm1000. Costing kat sana mkn mee soba dkt train station je le kalau nak jimat.. asal tau kat mana nak carik yg murah boleh le lepas.
Utk transport guna Japan Railway Pass (RM600 tak silap boleh guna utk 2wks). Kalau travel time summer tido je kat train station...selamat je.
Kalau nak gunung cantik kat Jepun --> Tateyama Kurobe Alpine Area. Ni mcm Switzerland view in Japan.
Really nice place.. seketul sampah pun tak de on trek... tabik!
Link Tateyama -
http://www.alpen-route.com/english/

P/s= Skrg tgh mengira budget utk Annapurna Sanctuary Trek next year.. harap2 lepas..
InsyaAllah, kalau gi memana akan diupkan.

Gng Fuji tu cuma debu jer cam gng kat Indon sbb tu tak berapa berkenan sgt nak daki.

Pada siapa yg suka kepada sesuatu yg bersih, kak ina tak cadang diorg gi ikut trek Annapurna. Trek tu kotor ngan tahi lembu dan sampah. Kanak2 pun selekeh sikit. Trek Langtang mmg bersih & takde sampah. Tapi good luck lah to Annapurna. Mana2 puun leh gi asal jer cukup budget. hehehehehehe

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by matsaiko » 20 Jul 2011, 16:23

arey baru je naik jade mountain ni itu hari kak ina :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 20 Jul 2011, 16:28

arey baru je naik jade mountain ni itu hari kak ina :lol:
Berapa cost dia buat? Cam mana nak contact si Arey ni. Nak mintak contact dia kat sana. Contact kak ina ni mahal lah. Mana tau si arey leh dpt murah. Arey gi nek gng jer ker or gi melawat2 tpt sekalik? TQ

venudran
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 24 Mar 2010, 12:23

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by venudran » 09 Sep 2011, 12:40

Mt Yushan memang cantik...saya baru complete solo on July 2011 Image

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 12 Sep 2011, 11:39

Mt Yushan memang cantik...saya baru complete solo on July 2011 Image
Nak cuba trekking masa Winter. Mesti cantik kan?

venudran
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 24 Mar 2010, 12:23

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by venudran » 12 Sep 2011, 11:52

Gambar Yushan cantik masa winter tapi i rasa bahaya....tempat wind tunnel dekat puncak banyak batu longgar! Not sure boleh dapat permit...

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Trekking Mount Yushan (Mount Jade) - 3,952 mtrs (12,966

Post by MinahGunung » 18 Sep 2011, 00:06

Gambar Yushan cantik masa winter tapi i rasa bahaya....tempat wind tunnel dekat puncak banyak batu longgar! Not sure boleh dapat permit...

Harap2 dapat permit. Still waiting for the agent to reply us on the permit. :roll:

Post Reply