Harga Guide

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Post Reply
tupaijantan
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 08 Oct 2011, 16:45

Harga Guide

Post by tupaijantan »

Salam semua, saya ingin bertanya harga perkhidmatan guide ke gunung2 ini

1. Gunung Chamah
2. Gunung Stong
3. Gunung Tebu
4. Gunung Chemerong.

last skali gunung tahan

thanks in advance

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Harga Guide

Post by JeNaL »

rasanya boleh hubungi terus individu seperti castello, poncho dan hangar
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Harga Guide

Post by kabusgunung »

nak tau sila masuk ke ruang bantuan...pertanyaan...dan cadangan

User avatar
ahmad saufi
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 20 May 2006, 12:40
Location: kuala selangor

Re: Harga Guide

Post by ahmad saufi »

kabusgunung wrote:nak tau sila masuk ke ruang bantuan...pertanyaan...dan cadangan
klu nak tanya pasal guide gSerudum, boleh abamKabus tlg jwp kan...
or dah abamKabus dah gantung beg? hehhehe....

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Harga Guide

Post by Hangar 18 »

nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)

krekokei
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 30 Aug 2009, 06:22
Location: Ampang, KL
Contact:

Re: Harga Guide

Post by krekokei »

direct quotation dari Silver Outdoor Sports ( SOS )
1. Gunung Chamah - RM450/guide (3days)
2. Gunung Stong - RM300/guide (2days)
3. Gunung Tebu - RM300/guide (2days)
4. Gunung Chemerong - RM450/guide (2days)
5. Gunung Tahan - RM1200/guide (7 days) & RM900 (5 days)

kebanyakkannya menggunakan standard guide rate RM150/day WALAUPUN Persatuan Pemandu Pelancong dah keluarkan pekeliling RM180/day bagi pemandu arah alam semulajadi (local) . dan 1 pemandu arah (guide) menjaga 12 org - 14 org maksima.
=)
SILVER OUTDOOR SPORTS
Khidmat Jurupandu Arah Hutan & Gunung
Kursus Fasililtator & Team Building
GUNUNG TAHAN, GUNUNG LEDANG, GUNUNG G7
Outdoor Equipment Supply
http://silveroutdoors.blogspot.com/
+60 19 451 8380 nolbpro@gmail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Harga Guide

Post by forestgump »

Hangar 18 wrote:nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)
komunis timur? Nasib bail dah 2011...kalau 80sn ku kerat2 badan mu dan buat sop.. :kah:
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Harga Guide

Post by Hangar 18 »

forestgump wrote:
Hangar 18 wrote:nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)
komunis timur? Nasib bail dah 2011...kalau 80sn ku kerat2 badan mu dan buat sop.. :kah:

best le.. abam fb dah leh gurau2 skrg.. :)

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Harga Guide

Post by azlinazaini »

tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:

tupaijantan
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 08 Oct 2011, 16:45

Re: Harga Guide

Post by tupaijantan »

kakakaka insyaallah....

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Harga Guide

Post by mizi »

azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
klu ngan aku gadis2 suma pree hehehe
climb long trail
p11at

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Harga Guide

Post by azlinazaini »

mizi wrote:
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
klu ngan aku gadis2 suma pree hehehe
:keke: I LIKEEEEEEEEEEEE

krekokei
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 30 Aug 2009, 06:22
Location: Ampang, KL
Contact:

Re: Harga Guide

Post by krekokei »

azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:

SETUJU.....!!
SILVER OUTDOOR SPORTS
Khidmat Jurupandu Arah Hutan & Gunung
Kursus Fasililtator & Team Building
GUNUNG TAHAN, GUNUNG LEDANG, GUNUNG G7
Outdoor Equipment Supply
http://silveroutdoors.blogspot.com/
+60 19 451 8380 nolbpro@gmail.com

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Harga Guide

Post by pokpar »

azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
anok bini satu hal.. lesen pom nok kena reNew jugok.. huhu
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Harga Guide

Post by JeNaL »

kalau nak jadikan ianya sebagai industri, sama-samalah kita bagi sokongan
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: Harga Guide

Post by kOmbAtKaMpOng »

jangan lupaa payung makan kat guide sama karang harga leh kawtim2 sket ahaaa

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: Harga Guide

Post by strawhatcrew »

guide fee sume fixed rate.. utk info leh rujuk sini http://www.mtgc.my/filestore/folder.php ... ssword=123

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Harga Guide

Post by castello »

pokpar wrote:
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
anok bini satu hal.. lesen pom nok kena reNew jugok.. huhu
nak renew lesen kena gi seminar 2 CTRE (kena byr duit)...pastu nak hantar permohonan pembaharuan kena bayar duit lagi....

orang kerja makan gaji....tiap2 tahun ada kenaikan...paling kurang pon RM50 setahun.
kena guide fulltime macam kami...up RM10 pun orang dah kata mahal...nak diharapkan siapa lagi yang akan menyokong kami...kalau bukan rakan-rakan sepergunungan dan seperjuangan. Kepada rakan yang buat part time guide dan yang memenuhi masa lapang untuk aktiviti outdoor dapat memberi keutamaan dan laluan kepada guide sepenuh masa. Kerjasama dan timbangrasa anda amatlah kami hargai... jutaan terima kasih.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Harga Guide

Post by pokpar »

castello wrote:nak renew lesen kena gi seminar 2 CTRE (kena byr duit)...pastu nak hantar permohonan pembaharuan kena bayar duit lagi....

orang kerja makan gaji....tiap2 tahun ada kenaikan...paling kurang pon RM50 setahun.
kena guide fulltime macam kami...up RM10 pun orang dah kata mahal...nak diharapkan siapa lagi yang akan menyokong kami...kalau bukan rakan-rakan sepergunungan dan seperjuangan. Kepada rakan yang buat part time guide dan yang memenuhi masa lapang untuk aktiviti outdoor dapat memberi keutamaan dan laluan kepada guide sepenuh masa. Kerjasama dan timbangrasa anda amatlah kami hargai... jutaan terima kasih.
betul tu boh.. kami hanya cari rezeki :wink: satu lagi kalau nak naik gunung kawasan luar dari kawasan kita harap maklum dulu sepatoh dua pada guide tempatan.. kekadang terasa juga kita bila tempat kita org masuk.. doh la masuk tinggal pulop sampoh.. hampeh betul :twisted:
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

angizham
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 05 Jul 2012, 19:44

Re: Harga Guide

Post by angizham »

special price for Gunung berembun,chemerong ..klu nk Pm jela

Post Reply