Page 1 of 1

Harga Guide

Posted: 21 Oct 2011, 18:32
by tupaijantan
Salam semua, saya ingin bertanya harga perkhidmatan guide ke gunung2 ini

1. Gunung Chamah
2. Gunung Stong
3. Gunung Tebu
4. Gunung Chemerong.

last skali gunung tahan

thanks in advance

Re: Harga Guide

Posted: 23 Oct 2011, 13:00
by JeNaL
rasanya boleh hubungi terus individu seperti castello, poncho dan hangar

Re: Harga Guide

Posted: 24 Oct 2011, 09:39
by kabusgunung
nak tau sila masuk ke ruang bantuan...pertanyaan...dan cadangan

Re: Harga Guide

Posted: 24 Oct 2011, 10:48
by ahmad saufi
kabusgunung wrote:nak tau sila masuk ke ruang bantuan...pertanyaan...dan cadangan
klu nak tanya pasal guide gSerudum, boleh abamKabus tlg jwp kan...
or dah abamKabus dah gantung beg? hehhehe....

Re: Harga Guide

Posted: 25 Oct 2011, 16:22
by Hangar 18
nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)

Re: Harga Guide

Posted: 16 Nov 2011, 18:18
by krekokei
direct quotation dari Silver Outdoor Sports ( SOS )
1. Gunung Chamah - RM450/guide (3days)
2. Gunung Stong - RM300/guide (2days)
3. Gunung Tebu - RM300/guide (2days)
4. Gunung Chemerong - RM450/guide (2days)
5. Gunung Tahan - RM1200/guide (7 days) & RM900 (5 days)

kebanyakkannya menggunakan standard guide rate RM150/day WALAUPUN Persatuan Pemandu Pelancong dah keluarkan pekeliling RM180/day bagi pemandu arah alam semulajadi (local) . dan 1 pemandu arah (guide) menjaga 12 org - 14 org maksima.
=)

Re: Harga Guide

Posted: 16 Nov 2011, 18:39
by forestgump
Hangar 18 wrote:nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)
komunis timur? Nasib bail dah 2011...kalau 80sn ku kerat2 badan mu dan buat sop.. :kah:

Re: Harga Guide

Posted: 23 Nov 2011, 14:45
by Hangar 18
forestgump wrote:
Hangar 18 wrote:nak deal ttg harga guide gunung2 di Terengganu sy & komunis timur sedia membantu.
:)
komunis timur? Nasib bail dah 2011...kalau 80sn ku kerat2 badan mu dan buat sop.. :kah:

best le.. abam fb dah leh gurau2 skrg.. :)

Re: Harga Guide

Posted: 23 Nov 2011, 15:53
by azlinazaini
tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:

Re: Harga Guide

Posted: 24 Nov 2011, 15:49
by tupaijantan
kakakaka insyaallah....

Re: Harga Guide

Posted: 24 Nov 2011, 22:52
by mizi
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
klu ngan aku gadis2 suma pree hehehe

Re: Harga Guide

Posted: 29 Nov 2011, 18:00
by azlinazaini
mizi wrote:
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
klu ngan aku gadis2 suma pree hehehe
:keke: I LIKEEEEEEEEEEEE

Re: Harga Guide

Posted: 01 Dec 2011, 20:10
by krekokei
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:

SETUJU.....!!

Re: Harga Guide

Posted: 11 Feb 2012, 23:40
by pokpar
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
anok bini satu hal.. lesen pom nok kena reNew jugok.. huhu

Re: Harga Guide

Posted: 14 Feb 2012, 15:21
by JeNaL
kalau nak jadikan ianya sebagai industri, sama-samalah kita bagi sokongan

Re: Harga Guide

Posted: 18 Feb 2012, 01:57
by kOmbAtKaMpOng
jangan lupaa payung makan kat guide sama karang harga leh kawtim2 sket ahaaa

Re: Harga Guide

Posted: 11 Mar 2012, 22:20
by strawhatcrew
guide fee sume fixed rate.. utk info leh rujuk sini http://www.mtgc.my/filestore/folder.php ... ssword=123

Re: Harga Guide

Posted: 16 Mar 2012, 01:54
by castello
pokpar wrote:
azlinazaini wrote:tak gira gunung apepun... bayar jek dowang rm150(per day)... sebab dorang dah luangkan msa nak bawa kita p jejalan...wlupun dah banyak kali masuk.. trpaksa tinggal anak bini, awek, boyfriend (ewah)...hehhehe....

dan lagi...makan n transport support... :lidah:
anok bini satu hal.. lesen pom nok kena reNew jugok.. huhu
nak renew lesen kena gi seminar 2 CTRE (kena byr duit)...pastu nak hantar permohonan pembaharuan kena bayar duit lagi....

orang kerja makan gaji....tiap2 tahun ada kenaikan...paling kurang pon RM50 setahun.
kena guide fulltime macam kami...up RM10 pun orang dah kata mahal...nak diharapkan siapa lagi yang akan menyokong kami...kalau bukan rakan-rakan sepergunungan dan seperjuangan. Kepada rakan yang buat part time guide dan yang memenuhi masa lapang untuk aktiviti outdoor dapat memberi keutamaan dan laluan kepada guide sepenuh masa. Kerjasama dan timbangrasa anda amatlah kami hargai... jutaan terima kasih.

Re: Harga Guide

Posted: 19 Mar 2012, 14:48
by pokpar
castello wrote:nak renew lesen kena gi seminar 2 CTRE (kena byr duit)...pastu nak hantar permohonan pembaharuan kena bayar duit lagi....

orang kerja makan gaji....tiap2 tahun ada kenaikan...paling kurang pon RM50 setahun.
kena guide fulltime macam kami...up RM10 pun orang dah kata mahal...nak diharapkan siapa lagi yang akan menyokong kami...kalau bukan rakan-rakan sepergunungan dan seperjuangan. Kepada rakan yang buat part time guide dan yang memenuhi masa lapang untuk aktiviti outdoor dapat memberi keutamaan dan laluan kepada guide sepenuh masa. Kerjasama dan timbangrasa anda amatlah kami hargai... jutaan terima kasih.
betul tu boh.. kami hanya cari rezeki :wink: satu lagi kalau nak naik gunung kawasan luar dari kawasan kita harap maklum dulu sepatoh dua pada guide tempatan.. kekadang terasa juga kita bila tempat kita org masuk.. doh la masuk tinggal pulop sampoh.. hampeh betul :twisted:

Re: Harga Guide

Posted: 11 Jul 2012, 10:26
by angizham
special price for Gunung berembun,chemerong ..klu nk Pm jela