Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 11 Jan 2012, 17:48

Ada sapa-sapa geng GO yang nak join daki Bukit Apek@Bukit Putih pada 28.1.2012 (Sabtu), jam 8.00 pagi nanti maklum pada poknik kay....tinggi dlm 1400 kaki...ada air terjun yg cantik...poknik dok kat area tu...sesuai utk rekreasi

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by nrhyt75 » 11 Jan 2012, 18:28

Kat ne ni?
"I can't" are sad words in any language

User avatar
bezita
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 21 Nov 2011, 16:29

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bezita » 12 Jan 2012, 10:26

salam..

bang, Bukit Apek ni sama ngan Bukit Saga eh?

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bargading » 12 Jan 2012, 14:12

Bukit Saga sama kot dgn bukit apek sbb area yg sama... dia leh access dari Taman Saga atau Taman Cuepacs
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by kenshina » 12 Jan 2012, 14:28

google sudah...
challenge your limit

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bargading » 13 Jan 2012, 11:11

Hah ada map leh rujuk;
Image
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 13 Jan 2012, 12:35

Betul tu...bukit putih=bukit saga=bukit apek, kalau hujung minggu ramai org datang hiking bukit tu utk rekreasi dan riadah....nanti kalau nak pergi b.tau poknik kay...poknik stay kat belakang ecosave taman segar perdana.....

User avatar
bezita
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 21 Nov 2011, 16:29

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bezita » 13 Jan 2012, 15:48

salam..

mekasih encik bargading atas map tu..

encik poknik, trek mana yg lebih mencabar?
ikut taman saga atau taman awana?
air terjun tu ikut trek mana lak?

tq

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 13 Jan 2012, 16:45

Bezita...dua-dua tu pun mencabar...yg best kat sini trek dia panjang...amat sesuai utk latihan bagi mendaki gunung yg lebih tinggi....air terjun dia mmg cantik..tenang kat situ

User avatar
bezita
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 21 Nov 2011, 16:29

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bezita » 16 Jan 2012, 10:31

salam..

sorry poknik tak sempat amek contact no poknik ritu..

saya da try tmpt ni sabtu lepas.. best gak ar.. lg best dr panjat broga.. mmg sesuai utk latihan..
waterfall pun tak menghampakan.. nak bwk budak2 pun takde masalah..

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 17 Jan 2012, 15:55

Bezita...maybe kita bertembung hari sabtu hari tu kot...poknik bawa group camping kat air terjun tu...kami masuk jam 10.00 malam hari jumaat...tido kat situ jam 10.00 pagi hari sabtu kami gerak keluar

User avatar
bezita
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 21 Nov 2011, 16:29

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by bezita » 18 Jan 2012, 08:43

salam..

oohh.. yg camping tu group poknik.. mmg bertembung la.. saya sampai waterfall group poknik baru gerak.. tinggal group cimb ngan tm kat situ..

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 18 Jan 2012, 11:08

Wasalam....

Bezita...nanti boleh la camping kat situ...malam kat situ mmg best...sejuk dan damai dengar air terjun....poknik selalu hiking malam.....

molar
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 24 Oct 2011, 12:39
Location: Bukit Jalil

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by molar » 18 Jan 2012, 20:57

Wasalam....

Bezita...nanti boleh la camping kat situ...malam kat situ mmg best...sejuk dan damai dengar air terjun....poknik selalu hiking malam.....
saya penah pegi bukit saga ni...dh smpi pn waterfall dia.tp xnmpk plak campsite dia.area mana ek...

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 19 Jan 2012, 13:56

Molar...air terjun ada 2...yang lama dan yang baru...tp jarak air terjun tu x jauh...

Hadi2011
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 02 Feb 2011, 15:35

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Hadi2011 » 20 Jan 2012, 14:54

terbaik bukit apek ni ..sy buat latihan mendaki kinabalu pun kat cni...tp kena pegi tiap2 minggu la...

harith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2011, 19:29
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by harith » 25 Jan 2012, 01:56

nak itut ehe

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 25 Jan 2012, 07:55

Hadi....setuju...ramai org jadikan bukit Apek sebagai latihan fizikal utk takluk gunung yang lebih tinggi...

rizsprint
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 23 Dec 2010, 00:45

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rizsprint » 25 Jan 2012, 23:32

Salam...pok nik....saya bersama group berminat nak mendaki bukit apek ni...so bleh kita set satu tarikh yang sesuai...... :oops:

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by killerbees » 26 Jan 2012, 00:37

Salam...pok nik....saya bersama group berminat nak mendaki bukit apek ni...so bleh kita set satu tarikh yang sesuai...... :oops:
nak join bulehh..?? :minum:

rizsprint
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 23 Dec 2010, 00:45

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rizsprint » 26 Jan 2012, 10:20

Salam...pok nik....saya bersama group berminat nak mendaki bukit apek ni...so bleh kita set satu tarikh yang sesuai...... :oops:
nak join bulehh..?? :minum:
tak da masalah....jom...kalau kena tarikhnya.... :tembak:

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 26 Jan 2012, 14:02

ok...nanti kita setkan date utk program daki gunung putih tu....

RiXaldo
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 21 Jun 2006, 11:00

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by RiXaldo » 26 Jan 2012, 17:59

ok...nanti kita setkan date utk program daki gunung putih tu....
nak join jugak..
"takut biarlah bertempat,berani biarlah berdisplin,tawaduk jangan sampai menghina diri,menghukum jangan sampai berlebih-lebihan,malu tidak dalam semua hal."

harith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2011, 19:29
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by harith » 27 Jan 2012, 23:21

sok kite org naik..nak join jumpe sane jam 10am.bwk ar bekal leh mkn2 smbil mandi ehe :lol:

rudloh
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 26 Sep 2010, 04:22

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rudloh » 30 Jan 2012, 01:30

Salam semua,Pok Nik ada trek kuar ke LAngat dr waterfall x?

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 30 Jan 2012, 09:12

Rudioh...ada trek..boleh keluar ke empangan air syabas...Sungai Serai Batu 12, Langat...sy dah ikut trek tu

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 30 Jan 2012, 14:25

Hari Sabtu, 28.1.2012, saya daki Bukit Putih dengan Harith....good person...info lanjut boleh lihat blog harith....tq...

kepada warga GO yang lain nanti kita setkan date utk trip ke Bukit Putih, trek agak baik untuk kesihatan

nanti maklum pada poknik kay....

rudloh
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 26 Sep 2010, 04:22

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rudloh » 30 Jan 2012, 21:59

Pok Nik nanti blh kita wat trek ke Empangan Syabas x?Lama dh kita cari tp x jumpa.Klu ari biasa Pok Nik blh ke?Kita cuti weekdays.... :(

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by killerbees » 03 Feb 2012, 02:03

Pok Nik nanti blh kita wat trek ke Empangan Syabas x?Lama dh kita cari tp x jumpa.Klu ari biasa Pok Nik blh ke?Kita cuti weekdays.... :(
sama dgn kita..cuti weekdays... :minum: :minum:

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 03 Feb 2012, 15:53

Rudioh...ok jer...tapi trek tu kena patah balik...kalau x nak patah balik...kita keluar jalan besar balik naik teksi....hehehe.....hari biasa poknik keje,,,weekend ok.....

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by kabusgunung » 03 Feb 2012, 16:19

bas rapid kl ada masuk pangsung..

embuN
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 05 Jun 2008, 02:18
Location: shah aLam
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by embuN » 06 Feb 2012, 11:59

Ada sapa-sapa geng GO yang nak join daki Bukit Apek@Bukit Putih pada 28.1.2012 (Sabtu), jam 8.00 pagi nanti maklum pada poknik kay....tinggi dlm 1400 kaki...ada air terjun yg cantik...poknik dok kat area tu...sesuai utk rekreasi
bukit ni bole naik tnpa guide? cam broga ye?
>Livin' harmony wit Natur3<

harith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2011, 19:29
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by harith » 02 Mar 2012, 17:06

boleh je.xyah guide pun.jom naik esok..or luse (sabtu@ahad) try la calling2 poknik tu..dia xpert citu.. :)

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by MinahGunung » 07 Mar 2012, 15:25

Betul tu...bukit putih=bukit saga=bukit apek, kalau hujung minggu ramai org datang hiking bukit tu utk rekreasi dan riadah....nanti kalau nak pergi b.tau poknik kay...poknik stay kat belakang ecosave taman segar perdana.....
Maaf mencelah yer. Rasanya Bukit Putih tu bukan bukit apek/bukit saga coz bukit putih tu ada beirut. Bukit Putih tu arah nak turun ke trek C. Cuba check balik.

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by strawhatcrew » 11 Mar 2012, 22:09

hai.. kalo ada trip lagi ke sini info2 la.. nak join gak.. dekat je ngn ampang ni.. hehe

harith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2011, 19:29
Contact:

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by harith » 12 Mar 2012, 15:43

calling2 & Pm la Poknik..dia mmg terbaek.aku ikut je bile2 yg korang nk pegi.hari keje pon boleh.sabtu & ahad ni pon boleh tp aku polow blakang je sbb jln lambat cam siput (semput) ehe :lol:

rudloh
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 26 Sep 2010, 04:22

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rudloh » 21 Mar 2012, 22:48

Ada sapa2 naik Bukit Saga waktu malam?

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by strawhatcrew » 22 Mar 2012, 00:06

naik mlm watpe.. x nmpk la pemandangan.. ekekeke
jap2.. bukit saga ngn bukit apek@putih ni sama ke?

rudloh
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 26 Sep 2010, 04:22

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by rudloh » 23 Mar 2012, 21:02

naik mlm watpe.. x nmpk la pemandangan.. ekekeke
jap2.. bukit saga ngn bukit apek@putih ni sama ke?
Naik malam sebab tempat keja dekat,naik pagi malas bangun awal..hehe...
Sebenarnya bukit apek ni sebahagian dari hutan simpan bukit putih.
Boleh naik juga ke Ketumbar tapi tak mencabar macam Apek.
Dari Apek boleh keluar ke Segar Perdana(dekat EconSave),Cheras Awana, atau dekat2 dgn Cuepacs....
Kalau Ahad blh gak....

Poknik Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 28 Jun 2011, 16:11

Re: Bukit Apek @ Bukit Putih, Batu 9, Cheras, Selangor

Post by Poknik Gunung » 27 Mar 2012, 13:59

Sorry semua....poknik byk gi outstation now baru free....kalau sapa-sapa nak pergi weekend nanti roger atau sms la poknik kay....013-3086256 2 hari sebelum hiking (takut ada kerja last minit lak).....tq

Post Reply