Asmaradana - informasi diperlukan

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Asmaradana - informasi diperlukan

Post by krow »

Salams!

Sempena hari bersukaria Tahun Baru Cina yang dijangkakan akan menyebabkan jalan2 h/way jam dan gunung gunung sesak oleh pendaki maka kami yang belum set apa apa program bercadang untuk menjejak bekas bekas kain kemban Tiara Jaquelina di Gunung Ledang..

Oleh yang demikian kawan2 yang ada info pasey tempat ni dari segi permit, guide, tempat berkelah (kalu nak bawak keluarga), keadaan trek, jadual masa perjalanan, checkpoint etc etc saya dengan besar hati mengalukan alukan nasihat dari kengkawan..

sekian trimasey

mesra! :D
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Sejak Perbadanan Taman Negara Johor mengambil alih pegurusan pendakian ke Gunung Ledang, ada beberapa jenis bayaran yang aku rasa mengarut (hey...aku dulu naik 5 kali x pnah bayar sesen pun tau..). Berikut adalah senarai kos yang perlu ditanggung oleh pendaki (supaya tiada yang sakit jantung bila tiba di sana):-
1. Permit Masuk RM4-50
2. Insurans RM2-00
3. Sewa Tapak RM4-50
4. Permit Mendaki RM4-50
5. Permit Sampah (dipulangkan) RM20-00
6. Servis Guide ( 2 hari)(max 10 orang) RM140-00
Pendakian selalunya mengambil masa 2 hari 1 malam.
Sila hubungi Ranjer bertugas Imran di talian 019-6502039 untuk maklumat lanjut.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

ni dpt dari member gak..kt mana ehh dpt ni lupa lah..

nak tanya ni daki gng ledang ke? dari mana? ikut asahan @ sagil?

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

Krow...

Aku rasa kalau hang nak bawa famili..lebih baik ikut Sagil....lagi ok sikit dari Asahan......

Dan satu....jgnlah sesekali camping kat Segitiga tuh.....!!! team gua pernah kena..... kalau dah rasa nak camping dan nak daypack...lebih baik kat Kolam Anak Gajah....

Sib baik pak aji yg bertapa mana yg tolong kalau tak...haru...!!! just suggestion....!!!
Move it!..move it!..move it!!

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

TaRaN2La wrote:Krow...

Aku rasa kalau hang nak bawa famili..lebih baik ikut Sagil....lagi ok sikit dari Asahan......

Dan satu....jgnlah sesekali camping kat Segitiga tuh.....!!! team gua pernah kena..... kalau dah rasa nak camping dan nak daypack...lebih baik kat Kolam Anak Gajah....

Sib baik pak aji yg bertapa mana yg tolong kalau tak...haru...!!! just suggestion....!!!

Pasal apa jgn camping kat sana? Aku banyak kali gak camp kat sana.. Ada apa kat sinun...?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Post by krow »

ingat nak ikut mana yang ada chalet atau penginapan untuk keluarga. cadangannya ialah xpdc kali ni bawak sekali famili, so masa depa lepak kat bawah, kaki2 sondol akan menyondol kain kemban tiara.. hehehehe

freelance,
thanks for the info.. nanti saya akan call itu Inche Imran..

taran2la,
kat mana segitiga tu? ada apa ek kat situ.. hehehe camana gangguan tu?
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

Pasal apa jgn camping kat sana? Aku banyak kali gak camp kat sana.. Ada apa kat sinun...?
frostice....

entahlah..seriau semacam....kan kat situ pertemuan air..cam lembah sikit...dan berbentuk segitiga......

krow...

tempat dia.....lepas sikit daripada Kolam Anak Gajah....lepas lalui ikut permatang...... dia pertemuan air..dan berbentuk segitiga.....

tp benda dalam hutan biasalah...tak sah kalau masuk hutan....pengalaman kan?...
Move it!..move it!..move it!!

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Keh..keh...
tempat tu memang seram sikit coz dia lembah antara 2 bukit. Suasana cepat gelap.. klu tak silap aku ada kura2 kat sungai tu.. warna pelik n ada sepasang.. Kalau berani amik lar.. kalau berani.. Biasa senja2 sikit ada lah tu..
Setau aku benda tempat tu tak berapa kacau org.. lain lar kalau camp lagi satu tu..
Apa jadi kat ko taran2la...?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

frostice....

bukan kat aku ..tapi salah sorang member aku..yg aku bawa......seriau nak citer...nanti menakutkan yg lain nak pergi....tak gitu..?

Tapi..bagi aku..itu satu pongalaman....mungkin masa mula2 sondol dulu...takut gak berhadapan cam gitu..tp bila dah lama dok berkecimpung dalam menyondolkan diri nih..benda tu seakan dah kalih....tapi tak bererti pandang ringan..kan..? cuma dah bersedia dgn setiap kemungkinan.....
Move it!..move it!..move it!!

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

TaRaN2La wrote:frostice....

bukan kat aku ..tapi salah sorang member aku..yg aku bawa......seriau nak citer...nanti menakutkan yg lain nak pergi....tak gitu..?

Tapi..bagi aku..itu satu pongalaman....mungkin masa mula2 sondol dulu...takut gak berhadapan cam gitu..tp bila dah lama dok berkecimpung dalam menyondolkan diri nih..benda tu seakan dah kalih....tapi tak bererti pandang ringan..kan..? cuma dah bersedia dgn setiap kemungkinan.....
Betul cakap ko tu... aku kena 3-4 tahun dulu kat sana. Member aku masak n hidang lauk sardin n nasi, then tutup dgn daun pisang (sana ada tp kena pandai cari lar..) sementara tunggu kitorang balik dari puncak. By the time kitorang tiba.. semua mestin dah kosong.. yg peliknyer.. daun tu tak terusik pun n takder bekas cicir tumpah kalau di andaikan dimakan binatang.. betul2 kat Camp Segitiga tu lah.. Dia minat sardin kot.. :)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
GoKu
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 08 Dec 2005, 18:19
Location: Johor Bahru
Contact:

Post by GoKu »

Freelance wrote:Sejak Perbadanan Taman Negara Johor mengambil alih pegurusan pendakian ke Gunung Ledang, ada beberapa jenis bayaran yang aku rasa mengarut (hey...aku dulu naik 5 kali x pnah bayar sesen pun tau..). Berikut adalah senarai kos yang perlu ditanggung oleh pendaki (supaya tiada yang sakit jantung bila tiba di sana):-
1. Permit Masuk RM4-50
2. Insurans RM2-00
3. Sewa Tapak RM4-50
4. Permit Mendaki RM4-50
5. Permit Sampah (dipulangkan) RM20-00
6. Servis Guide ( 2 hari)(max 10 orang) RM140-00
Pendakian selalunya mengambil masa 2 hari 1 malam.
Sila hubungi Ranjer bertugas Imran di talian 019-6502039 untuk maklumat lanjut.
Ayat ni mcm pnah aku tgok la...tp kat mane ek???

BTW, kos ni as at August 2005, skarang punya rate aku x tau maa.....

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

mengikut citer yang aku dengar, kat area bukit botak tuh ada masjid...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

daun tu tak terusik pun n takder bekas cicir tumpah kalau di andaikan dimakan binatang.. betul2 kat Camp Segitiga tu lah.. Dia minat sardin kot..
boleh jadi kot...dia minat sardin..ahakssss
Move it!..move it!..move it!!

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

nak tau..

Post by xqtif »

korang naik ledang bila ek???? bleh tak bagi trek dia cmane...
Geng2 UUm nak naik time raya cina ni gak....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

betterman wrote:mengikut citer yang aku dengar, kat area bukit botak tuh ada masjid...
Kalau tak silap aku, kat Puncak.. sebelah kanan kalau mengadap ke arah Bandar Melaka. Dulu tmpt tu penah terbakar coz musim kering. Org penah kata nampak kubah masjid kat sana.. Bukit Botak ada gak ker?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: nak tau..

Post by frostice »

xqtif wrote:korang naik ledang bila ek???? bleh tak bagi trek dia cmane...
Geng2 UUm nak naik time raya cina ni gak....

Ko student UUM ker?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

yaps...

Post by xqtif »

aku UUM gek le... sajer nak isi masa lapang daki ledang gak...
jom la reramai g..
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: yaps...

Post by frostice »

xqtif wrote:aku UUM gek le... sajer nak isi masa lapang daki ledang gak...
jom la reramai g..

Join? Aku ke Tahan lar time tu... Skang nie aku dgr ada trek baru kat Ledang.. tapi respond dari member aku yg baru balik 2 minggu lepas, dia kata tak berapa menarik lar..(itu pendapat dia jer, org lain tak tau lak)
Ko kolej apa, amik course apa?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Saya lak ex-uum...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:Saya lak ex-uum...
Dari tahun bila sampai...? Aku pun ex-UUM gak..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

saya pon x-uum...dulu saya keje cleaner kat situ....


8)
challenge your limit

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Freelance wrote:Saya lak ex-uum...
mesti kenal labor...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

kenshina wrote:saya pon x-uum...dulu saya keje cleaner kat situ....


8)
Setahu patik.. cleaner UUM sume makcik tua2.. tak penah lak patik jumpa yg muda atau laki.. hmmm... al-musykil lul.. :lol:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

wah...

Post by xqtif »

ramai plak bdk2 ex ni ek..... tak penah join projek pe2 kerk..
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

uik...gua pun ex- uum........

camner ramai lak budak uum nih..?

Dulu ada laman web PERBARA..utk budak Kembara UUM...skrg dah tak aktif dah......
Move it!..move it!..move it!!

User avatar
vermisse
Pendaki Gunung
Posts: 81
Joined: 04 Jan 2006, 16:58
Location: timur

Post by vermisse »

sape sini yg ex-student yayasan al-bukhary...kalu ade, same la kite...banyak betui ex-uum kat sini yer
Ich_Vermisse_Dich

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

kenu_lamaUUM@yahoogroups.com kalo rajin g lah layar2 kan di sini...kot2 ada yg kenal

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

aiseh..sian plak dgn brader krow :lol:

brader, kalo nak jimat naik ledang, dicadangkan naik dari Asahan walaupun situ trek mmg kus semangat punya tp xde pong bayaran yg x munasabah dikenakan (kalo nasib x baik jumpe renjer kat puncak je kena, tp mmg ade time2 dia diorang x naik so pertimbangkanlah ye..)

kalo nak balik pn baik ikut Asahan, xde lah kontroversi bile turun ikut Sagil :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

yeke...

Post by xqtif »

korang semua dh ex- UUM ka?? xda yg still kat UUM???? aku skrg Last sem kat UUm ni lg... time korang dulu Kolej Bukit Kachi dh ade ke???
kami dh confirm Bdk2 Klab KLKM UniUtaMa akn daki ledang hr ahad ni 29hb... ada dlm 20 org lebih bleh kite bt reunion rmai2 kat punck nti...
jgn sesak2 sgt kt kem site dh le yer....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

berita terbaru aku dgr Ledang dah sepi. even singaporean x ramai yg dtg sana lg. mungkin x sesak kot. kalo sesak pun kem aje kat kolam gajah, puas mandi sampai lebam kan? ehehehehhehe :lol:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

poncho,
memang tak de ke orang jaga sebelah Asahan ke kalo kita nak naik dari arah tu?
sekali je aku dapat naik Ledang tanpa perlu bayar apa² iaitu naik dari Asahan & turun ikut Sagil x'mas 95'.
Time tu kalo naik ikut Sagil kena charge RM3.50 tapi kalau kita hanya turun ikut Sagil shj depa tak charge apa².

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

mmg ade tp xde pn bayaran mcm tuh. ade lagi satu trek dari segamat tp perlu ade guide sbb trek tuh 'privacy' smcm je.. kalo turun kat Sagil pn skrg nih dgr citer kena soal siasat kalo terjumpe ranjer atau lalu kat pejabat ranjer..pandai2 lah. satu cara best cuba masukkan beg korang dlm plastik beg sampah & buat2 mcm korang g berkelah. amcm?? :twisted:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

pulau je lah gunung ledang tuh
hehehe
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

hahaa..

Post by xqtif »

kecian kt betterman.. tak dapt g mane2 jerk kan... kukui..
kiteorg dh pun trn dr ledang kemarin... mak datuk jln nak masuk punya la sesak.... satu Johor kot g mandi manda kat air terjun puteri tu.. dh mcm kubang jerk tgk.. tapi yg mendaki tu ckit jerk.... first time gak jln malam ke punck pkul 2 pagi..... trek pun bleh tahan gak....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

apa nak buat, nasib badan
berapa kena bayaq guide???
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Xpeditor
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 01 Feb 2006, 00:42
Location: Ipoh

Post by Xpeditor »

wow..aku x tau lak skrg ledang dah makin teruk...asalnyer mmg nk jaga kebersihan dan nak memantau aktiviti trekking kt ledang maka johor govt take ober tu...tp nampaknyer cam menyusahkan jer...bukan ape...klu zoo x pe gak kite bayar , sbb nk kena maintain binatang2 kan..tp klu dah namue gunung aphal nak kena bayq lagi...hai...pening.pening
Fight No More
Dream No More
Walk No More
Let Nature Run its Course

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

truk...

Post by xqtif »

guide ledang kite orang dulu 3 org jerk.. tapi aku x puas hati, guide diorg bagi bebudak jerk... tlong tgk jln bleh jerk... memang kat gng ledang skrg ni mcm tak terurus... time ry cina tu kecian tgk org dok cr port nk mandi berkelah ke.. trafic jem nk msk mcm kt pdg arafah je tgk.... dh la tandas mcm bkn tandas.. masuk berkelah jerk pun kena bayaran.. macam tak setimpal dgn kemudahan dia bg plak....... govt johor amik perrhatian le ckit kan....
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

User avatar
TaRaN2La
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 13 Jan 2006, 11:00

Post by TaRaN2La »

xqtif.....

Aku dah lama tak naik Ledang...2 thn lepas rasanya....emm kalau aku nak naik dalam 4-5 org.....brapa kos dia haa...boleh sesiapa listkan apa yg kena bayar...?

pleaseee......


Semalam....aku baru balik dari dr Maxwell ( Bukit Larut..) kat Taiping.....perghh...lenguh jugaklah kaki nih....
Move it!..move it!..move it!!

bintat
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 02 Feb 2006, 14:54

Post by bintat »

hehehe... ramai gak yg tak puas ati ngnan pengurusan ledang ni ekk... dulu aku pun sama gak.... tapi... bila dah pegi baru nampak apa bezanya masa naik free ngan masa Perbadanan Tmn Negara Johor jaga... bagi aku harga yg kita kena bayar utk naik tu kira blm mahal sangat la... yang aku tau.... Gunung Ledang telah diwartakan sebagai tmn negara johor... so, pihak wetworld (resort kat sagil) hanya berkuasa setakat air terjun kat pintu masuk tu sampai kolam puteri aja.. yang lebih dari tu milik tmn negara... base tmn negara kat gunung ledang lak... bkn kat resort tu... tapi lebih kurang 5 minit sebelum simpang ke resort tu ada simpang ke Hutan Lagenda, Tmn negara... cuba ricky kat sana.. dari situ dah ada trek baru utk ke puncak (x lalu kolam anak gajah)... perubahan... yang aku nampak... diorang mmg jaga kawasan sana... hakisan trek dari puncak botak ke puncak makin teruk... puncak botak-lembah majapahit-puncal ledang pun teruk... dengan duit yg kita bayar tu, diorang dpt belil bantalsabut kelapa utk halang hakisan... boleh jumpa kat sepanjang trek yg aku ckp tadi dan trek dari puncak ke pencawang.... harga bantal tu lak kalau x silap aku dlm RM80 satu... lagi satu.... mesti kita boleh perasan dah ada tangga aluminium kat sana... ada beberapa tempat yg kita bleh jumpa mcm kat gua kambing... nak harapkan kita sebagai pencinta gunung utk letak bantal/tangga aluminium tu... aku rasa sampai ke sudahla takkan ada... hakisan kat sini... kita bukak trek kat san... kalau kat sana pun terhakis... kita bukak trek lain lagi... lama2 seluruh kawasan gunung tu penuh ngan trek lama je.... itu pendapat aku je.... kalau ada yg salah tu mintak maafla banyak2 ekk... tak rugi kita bayar sikit utk pastikan hutan / gunung kita sentiasa cantik..... mcm karangan lak!

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

ermm..

Post by xqtif »

okla jg tuh... aku br firstime naik ledang tu.. tak tau la sgt time2 dulu jerk.... tapi memang byk tali and tangga disediakan jg..kira ok la tu... tapi kita dakiledang kena byar permit 2 kali jerk.. kat resort and taman negara... cuma kalau boleh kaws.2 air terjun tu kena pandai2 le buat bg elok lg kan... camp site ledang pun ada byk tak la risau sgt klau sesak pun.. kat pasir panjang tu siap ada tandas lagi.. bleh la klau terdesak2 sgt kan...
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

Locked