Hiking To Gunung Tahan ~ Merapoh Route II

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

Freelance wrote:nak elakkan melecet di paha..suggest pakai seluar tight... agak2 setuju tak pendapat saya ni...
ahaks setuju ...selesa ja sng nk melangkah..cpt kering
slalu pakai tuk treking harung skali wt mandi..
tp kn sian plak kt org blakang...gudaan2 :twisted: ..wkakak..

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

23 . KAKI / PANGKAL PEHA MELECET (emergency option A)

Petua untuk kaki / pangkal peha melecet,

sapukan sedikit minyak masak / mentega / majerin / planta pada kaki / pangkal peha yang melecet sebelum memakai kasut / seluar...
Insyaallah kaki / pangkal peha tidak akan melecet lagi dan kita akan merasa selesa memakai kasut / seluar itu semula...
Sumber dari:
Teks panduan survival sebelum / semasa / selepas kecederaan,
Krusus Jurupandu Arah Semulajadi Setempat.
Wildlife Dept. Pahang
Last edited by Rob on 24 Jan 2006, 09:52, edited 1 time in total.
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

Rob wrote:23 . KAKI / PANGKAL PEHA MELECET (emergency option A)

Petua untuk kaki / pangkal peha melecet, sapukan sedikit minyak masak pada kaki / pangkal peha yang melecet sebelum memakai kasut / seluar.... Insyaallah kaki / pangkal peha tidak akan melecet lagi dan kita akan merasa selesa memakai kasut / seluar itu...
Kalau guna baby oil blh tk? tk der stock myk msk kalu maso utan :roll:

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

Kalau guna baby oil blh tk? tk der stock myk msk kalu maso utan
boleh guna baby oil.. tapi bagi saya, dari bawa baby oil, baik bawa minyak masak lebih sikit.. banyak pekara boleh buat dgn minyak masak.. [/quote]
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

aah minyak masak byk kegunaannya kan... leh wat myak urut lagi gitu he he he...

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

yeker...

Post by xqtif »

yele.. melecet kena pandai2 jaga... pakai tight palin best... jgn le pakai tight sajer.. pakai le seluar pendek ke..or seluar panjang kat luar.... nti mental down pla bdk2 laki tuh...hehhee :roll: :lol: 8)
Last edited by xqtif on 24 Jan 2006, 12:07, edited 1 time in total.
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

TNC skang bukan Nordin Kardi ker.. ke aku silap eja nama dia. Dia ex-BTN punya pengarah. If i'm not mistaken, he dun really like student activists.. especially the opposition side (yg oppose U punya decision lar..).
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

ada gak kelab kenu... kelab kembara tak berkesempatan nak g sbb selalu cuti semester clash ngan atvt kelab kenu...so cuti semester mcm saya joint kelab luar... mostly kelab yg terdapat di johor & kl

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

ish..22

Post by xqtif »

terkeluar plak ex bdk2 ni ek...... hehehe... kt kubang punca air terletak jauh sangat dlm gaung tu..... pandai2 le carik
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

xqtif... ko kat uum dr thn bila sampai bila. aku banyak member2 yg penah belajar kat uum... ko kenal tak ngan botak, anis, labor, fio..... ko batch mana??

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

heh.. ramai lak ex UUM kat sini ekk.. 8)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

hello geng ex... sila bukak topik baru..kang kena sound dek member yg bkk tajuk ni.. he he he :roll:

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

hahaa..

Post by xqtif »

kembalikan asal topic ni ler... kecian kat org2 yang nak daki tahan tu nanti tak tahan2 plak kang frostice tu.....hehehe
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

konci yer...
sila bukak topik baru
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

...

Post by xqtif »

allh the best korang ek..
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Heh.. Aku dah balik dari Tahan. Kuku kakiku terkopek sudah.. sedap gak rasanya..
Menarik n mmg trill gak ler bagi org2 mentah mcm aku. Cuma ada berberapa perkara yg aku rasa tak berapa menarik semasa hiking tempoh hari lar..

1. Kem Kor kotor (utk aku mcm keadaan yg aku jumpa dah consider kotor..) ~ Ramai camper's yg buang plastik n kertas (tak dibakar) merata2..
2. Trail dari kubang ke bonsai pun banyak deposit sampah especially sebelah kanan trail.
3. Bukit Botak ~ Aku dapat bawak turun 1 beg plastik penuh sampah (plastik). Ada banyak lagi..
4. Org melepas kat tengah2 trail kat area Bukit Botak tu ler.. dekat dgn tmpt air lak tu..

Aku rasa sepatutnya benda2 mcm nie tak jadi lar.. marilah kita sama2 menasihatkan member2 yg sama2 naik gunung dgn kita lain kali agar menjaga kebersihan n klu nak yak2 tu.. gali n tanam lar.. 8)

Peliharalah Alam
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

frostice
patut lah time aku lalu semua tempat dh bersih..tima kasih la kt ko coz tolong kutipkn..heheh....aku pun kt kem kor kena bersihkn dulu kutip bako apa yg patut..sisa makanan di buang cm tu jekr kt botak pun kt sblh fly kami ada nasi selonggok..derang nk menjamu org bunian kot..wkakak

tp earthbom tu tk jumpa plak..mungkin korang dh bg warning awai2 memblhkan kami mengambil langkah2 keselamatan...tq.. :lol:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Melati,
banyak lagi yg kitorang tak dapat kutip tu.. lebih2 lagi yg diorang campak tepi gaung.. tak berani nak turun kutip.. nyawa penting gak woo.. kih..kih..
Kat Botak mmg banyak lar sampah.. tak sangka banyak cam tu sekali. Sembang dgn bos Merapoh masa balik tu.. dia pun kata dah banyak kali buat ekspedisi kutip sampah dah tp mcm tu lah gak.. kesedaran kureng lar kat pendaki bermusim nie.. (pendaki tegar biasanya ok tu..)
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

aiiii guide tahan baru cuci trek takkan ade sampah lagi kot

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

mat
di mana ada gula di situ ada semut..heheh

frostice
betui tuh..kutip yg tercapai dek tgn ja..kang over2 kang innalillah plak jatuh gaung..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:frostice
betui tuh..kutip yg tercapai dek tgn ja..kang over2 kang innalillah plak jatuh gaung..

Betul... kang tak sempat nak habiskan G7 kang.. kui..kui..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tahniah geng
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

akan ku sedekahkan ...al-fatihah......kekeke...amal jariah gak nie..team ko tu ari ada X-PGA kn? yg mana satu yea? tntu best gak dpt jln sma2..masa turun dr puncak kita org cuba kejo korang tp tk dpt..lapo2 benti msk..kami mkn dulu....hahah

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Betterman,
Tima kacih.. :oops:

Melati,
Ex-PGA? keh..keh.. kitorang sume (3 org) mmg penah train ngan PGA. Bukan ex lar.. train jer.. Ko cam baju ker?
ex Navy ada lar..
Korang nak kejar kitorang? Mana dapat.. kitorang turun awal lar.. korang naik puncak, kitorang turun..
tapi mmg slow jer jln.. hujan.. lencun.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ahah saja la..test power..tp tk dpt gak tuh..memula sampai aku perasan kwn osama ko tuh..aku ada tnya dia sapa dr GO..dia ckp ntah ada satu kt pncak..ada satu dh lepas ke 4steps..aku borak ja ngan kwn speaky ko tuh..seb baik ko nego time tgk sunset tuh..kalu tk..alamat tk dpt la kta kenal.. :oops: kalu dh penah train ngan PGA tuh kira ok la tuh ...hhehe

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

kih..kih.. Yg Osama tu muda lagi sebenarnya.. baru 36 jer.. nampak cam dah 50 lebih.. Aku tak ada masa ko sebut GO tu sebenarnya. Aku cari gak 3 org tp pasal nampak korang 2 jer.. tu yg suspen tu.. nasib baik aku ingat nick ko... PGA tu, training biasa2 jer.. Training gi Tahan nie lagi semput.. kih..kih..
Pas nie, jumpa kat Korbu lar yer..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ler...itu mcm ker? seb baik aku tk panggil pakcik..kekek..nape lambat sgt nk g korbu? july kn tk der cuti tuh..aku sana paling tension kt botak la..sakit hati tgk trek nampak canak jerk dr jauh..ngah melalak top2 dh sampai..aiyark!! malu seh ada org plak tuh..wkakka

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Kih..kih.. Kitorang tak nampak trek mencanak tu coz naik pukul 5.30 pagi. Kejar sunrise kat puncak...
Nak naik Korbu awal mcm takleh nak selitkan lar.. April dah gi Endau Rompin.. so, terpaksa tunda ke Julai jer lah...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Tahniah berjaya ke puncak tahan.. selamat g & balik..emm mcamanalah nak kenal ngan korang ya...masa g tu byk grup... bertembung ngan grup UIA, hiking challenge, KBS kot.. tak tau ler saper yg pernah sembang dlm GO tu... sepanjang trek jaranglah jumpa sampah tapi kt campsite memang banyak...tapi kitaorg semua pikul smph sendiri... tau2 jelah sikit punya takut kena declare barang2 kt kuala tahan..hehehe takut2 tak cukup plastik je...

emmm paling saya geram lah...ada manusia tu membuang/air besar lah kt tepi sungai di kem Kuala Koh...dah lah menceret.... tepi gigi air lak tu... dahlah kitaorg campsite kt situ..so bila angin bertiup sepoi2 bau pun datanglah...tak leh tahan baunya tu...fuh dahsyat... dah kitaorg jadi satu keje mencari mana tempat buang tu..kebetulah kitaorg nak mandi.. ternampaklah..dah lah open...last2 kitaorg punya keje menimbus baja tu..den ni lah yg wat keje..nak termuntah pun ada...sape punya keje manusia ni berak tak gali lubang..menyumpah menyeranah pun ada...tak malu ke depa ni dah lah berak merata2... tak gali tak timbus....ni manusia tak tau malu... kucing pun pemalu gak.... siap gali dan timbus lagi..ni manusia ada akal pun otak letak kt lutut...

Frust gak tak dapat g 4 step.... :(

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Korang ni group yg ada budak pempuan pakai cover lengan belang2 tu ker? Yg sepatutnya ke 4 steps... betul ker?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

naper tk dpt g 4steps? isk! frust nya...rugi2..tp tk per nnt2 kita g la lg skali...eheheh..aku naik 30 ha mmg tk dpt jumpa ko pun freelance..aku jumpa frostice pun kt botak ja...aku 4ari dlm utan 4ari tk membuang..terasa nk buang jerk g cari port..trus tergendala....pagi tu laju ja dr kor blk ke kola juram semata2 cari toilet..wkakak

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

shhhhh rahsia.... sal leh cam tu belang2 nya lengan :shock:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance wrote:shhhhh rahsia.... sal leh cam tu belang2 nya lengan :shock:

Pasal itu belang banyak ganjil lar.. mana ada belang dalam hutan selain harimau belang? Itu pasal lar.. Ko ker yg pakai belang2 tu?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

melati wrote:naper tk dpt g 4steps? isk! frust nya...rugi2..tp tk per nnt2 kita g la lg skali...eheheh..aku naik 30 ha mmg tk dpt jumpa ko pun freelance..aku jumpa frostice pun kt botak ja...aku 4ari dlm utan 4ari tk membuang..terasa nk buang jerk g cari port..trus tergendala....pagi tu laju ja dr kor blk ke kola juram semata2 cari toilet..wkakak
patutlah tak jumpa... kalo jumpa pun mana ada kenal he he he...


Fostice ko ikut grup mana? ko jmpa belang warna apa... :lol:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Freelance,

Aku ikut group sendiri lar.. Aku naik 29hb Jan. Belang hitam putih kot.. ada budak pempuan pakai baju merah, ada yg kurus sikit. Haa.... ada group tu dia bertekak sikit dgn renjer tu. Pasal bungkusan barang2.. renjer tu nak jumlah ikut sorang2, team tu lak nak bagi jumlah keseluruhan.. Team ko le tu kan?? :D
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
xqtif
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 19 Jan 2006, 16:52
Location: Kedah
Contact:

hahhaa

Post by xqtif »

nasib baik time aku dulu brg2 yg declare tak kena kira balik time trn kat merapoh tu.. main agk2 ckp gak... ramai yang dh takut tak ckp pembalut gula2 jer pun....kukukui
Take The Challenge, Get The Xperience enjoy The enviroment

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Fostice... ko lelaki ke perempuan... masa kira2 barang tu ada grup UIA, satu lagi tu semua lelaki tak tau ler mana satu.. he he he... ko ni pemerhati yg cekap... belang hitam putih tu tak de...wa colourful ler.....

Bertekak bagi brg2 tu tu ada lah... bkn per.... mula2 declare by grup lagi senang. last2 senang citer terus bagi individu... alaa smpi kuala pegawai tmn negara tu tak larat lah nak tgk sampah sarap tu...dah lah beg berbau harum semerbak... smpah lagi dia pun tak larat nak tgk...apataknya kitaorg sampah kumpul jadikan satu.. last2 kitaorg ckp smph individu semua dlm beg plastik hitam encik...encik tgk ler kt dlm beg plastik tu semua ada.... :lol:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Kih.. kih.. memang lah aku leh agak. Coz goup korang jer yg ke 4 Steps hari tu. klu tak silap aku, masa kat Permatang ko ada bertembung dgn satu group kan. Tetiba sorang group member tu terhulur air (air gas rasanya) kat ko.. betul tak? Rasanya ada kan...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

ingat2 ingat air pepsi... terima kasih huluq air..dah tgh2 trek hulur mula2 tak nak .. last2 takut kempunan baik minum he he he....ohhh tu ke ko...awat tak cakap...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

freelance & frostice
awat la cek ber-2 dok blk jejak kaseh kt sini..ekkeke...bertegur sapa kt sana kn senang..tu la dok malu2 kuceng lg...mana la tau kot2 untung2 frostice blh tolong bawakn beg tuk ko naik puncak freelance...ahhaha

Locked