Saiz beg?

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Saiz beg?

Post by maclan »

Tumpang lalu n nk tumpang tanye lak...

ade ke formula yg bersesuai dgn saiz haversack dgn saiz badan kite...

mean mcm laki badan kecik or rendah patut pakai max 50liter ke....
perempuan bape liter.......

patut ke kite pakai beg yg lagi tinggi dari kite...stabil ke x....
saiz beg n bdanan xkene, lari performance dia beb...leh buat pewai jugak tu..huhu..

mintak pandangan dari otai2 GO sekalian ttg hal ni...

** junior kiteorg selalu bertanye saye pasal saiz beg ni..nk beli besar mane....
jawapan yg aku bagi tu xtau la tepat ke x...so nk dengar la jawapan dari org yg jauh lg pengalaman dlm hal ni..huhu...

mekasehhh.... 8)
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by adisos2002 »

Salam adikku..
Menjawab soklan adik2..

Saiz beg bergantung pada =
1. tempoh xpdc gak.. (kalu ko sanggup makan bihun sup pama 6hari bole buat cam aku pakai 15liter jer)
2. saiz badan.. (kalu saiz cam aku.. esok2 kalu jatuh dah macam kura2 kena terbalik)
3. berat beban yg dipikul (maksima sebaiknya 1/3 dari berat badan..)
4. tempat yg nak dipegi (kut2 nak sangkut crampon ker.. kapak ais ker)
5. jumlah ahli xpdc..

Tapi kalu citer bab nak beli dan malas nak pikir2 bab atas tue... sebaiknya ambik la 30+15L (pompuan) 45L (lelaki).

So bila saiz beg dah sekitar gitu2 aje, jgn la sibuk2 nak bawak macam nk pindah rumah.

Beg tinggi dari kita..??
Beg nie bukan citer pasal tinggi dari kita.. yg utama beban atas dari tulang buntut.. tidak kalu belakang ada sakit woooo..
Sebab sepatutnya beban dipikul dibahu.. bukan tengah belakang mahupun pinggang..

So bila dah taruk barang cun2.. setting pun cun2..(atas dari bontot) tau2 tinggi tak lepas dari kepala = Ok la tue..
Tapi bila setting cun2.. tau2 beg tinggi dari kepala kita.. = Pun ok gak.. cuma letih menunduk bila masuk bawah buluh. :wink:

So kawan2 buleh tambah yek!!

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

asssalamualaikum

aku rsa bab memilih size bag ni,tengok pada orang jugak..
ini kata mereka
1=kolo packing tinggi nampak cun
2=kalo bag besar namapak macm otai
:lidah:

ni kata aku pulak
yang mana sesuai ngan aku,itulah yang aku beli
lama sangat...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by adisos2002 »

Alaaaaa janji low alpine kan kan kan kan... :lidah:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

adisos2002 wrote:Alaaaaa janji low alpine kan kan kan kan... :lidah:
:kah: takdelah macm tu..
en, muzs takmo tukar bag ker? :tembak:
lama sangat...

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

kesimpulannye nk kene beli 2 beg la ni...
satu beg kecik 30-45 liter...
satu lagi 50 liter keatas...

huhu..
duit...ooo duit......
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Saiz beg?

Post by rembau »

lagi satu beg duit :keke:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

salam..
bab beg bape liter yeh..

kalo aqu la..memula nk start kena la ada beg besar skek..
aqu sages 50L keatas..tp kekadang 50L pon mcm kurang jek..
beli beg besar skek taper..sbb kalo isi kurang bole ketatkan strap nye..
tp cuba plak bayangkan kalo beg kecil tp mcm2 brg kena bawak..
mostly aqu tengok pon 60L tu pon ideal utk lelaki pompuan..
cuma perlu tengok kesesuaian beg dgn bentuk badan..
cara packing pon main peranan penting..
studi dulu spec dr pengeluar sblm beli beg..
sbb lain jenama beg lain plak saiznya ikut bentuk badan..ada yg bole ejas2 dan ada yg tidak..
ukur dulu pjg antara iliac crest (di lumbar) dan 3rd cervical (kt leher)..
bandingkan ukuran tu ngan saiz beg nak beli..
kemdian baru pikir brape liter nk beli..mcm aqu cakap seelok2 nya utk start 50L ke atas..
byk yg aqu tengok org beli beg sbb tengok ia lawa ke idak..tp tu yg kedua patutnya..
dan..sebenarnya citer pasal beg ni mmg pjg lg la..mmg pjg..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by seper4alif »

haa haa... aku sonag jer... tengok ah apa yg ko bawak....
klu aku nya brang sendiri muat jer kat belah bawah tuh... belah atas untuk kompany...

tapi sesetengah org aku nengok lom cai ration dah penuh bag.....



haper pon tak bleh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by nazryst »

Salam,

Apa yang muzs bagi hint tu dah cukup baik pada aku...

Meh aku kongsi sikit... Bag pada pendaki ibarat best friend yang paling akrab... kita tak boleh hidup tanpa bag... ini belum citer apa nak isi dalam tu... Kalau laa seorang penulis tak bleh hidup tanpa note pad dengan pen, macam tu laa jugak kita gamaknya... Pertama kali nak beli bag... ialah ketahanan kelasakan bag... tak semestinya kegunaan bag adalah membawa barang sahaja, kadang kadang bag jugak boleh bawa manusia bila dah sampai waktu dan ketika (mintak mintak jangan laa). Bag jugak satu faktor yang boleh menyelamatkan nyawa, contohnya jika tergelincir melintas sungai, jika dikemaskan bag dgn cara betul ia bleh menjadi pelampong, dan ada satu kes yang aku dengar citer dari kawan aku (Jani Katun @ kem Baha) di sebab kan bag lah dia masih meneruskan kehidupan selepas jatuh di Gunung Rabung setinggi 5 ke 6 tingkat bangunan...

1. HARGA DAN NILAI BAG.

1.1 Jadi... sejauh mana pendaki menghormati bagnya.. tidak lah boleh dinilai... Ada pendaki yang masih berkira kemampuan dalam membeli bag kerana tidak memahami sejauh mana faedah & menafaat bag kepada diri sendiri... Pada mereka tak berkemampuan akan berkata, orang yang beli bag mahal tu kaya dan loaded, walhal mereka yang berkorban RM500 ke RM1000 akan gunakan bag tu lebih dari 10 tahun... kalau betul betul jaga lebih dari tu... kalau dibahagi kan 1000/10 = RM100 setahun dan lebih dari 5 pendakian setahun... dah kira cukup berbaloi tu.. dari beli bag cap ayam yang tiada kualiti.. setiap kali mendaki kena beli bag.... ermm lagi kaya orang macam ni....

2. KAPASITI BAG & KAPASITI DIRI

2.1 Bak kata orang, ukur baju biarlah dari badan sendiri... kalau bag besar orang kecik... macam kita nenguk budak darjah satu tak cukup vitamin bawa bag seret kat atas jalan raya laaa jawabnya.... berapa liter bag boleh isi... ni kena tanya nafsu laa kot... ada sesetengah pendaki allergy sardin atau makanan bertin dan ada yang banned terus... ada pulak yang jenis nak makan macam mana kat rumah, ada sambal belacan dan segala rempah ratus cukup... ni yang susah sikit nak citer.. tapi kalau semua tak cukup kena laa beli bag sebesar rumah yang boleh memuat kan televisyen dan segala gala nya.

2.2 Kebiasaannya yang sedap bagi ketinggian manusia 1.50 meter ialah 45L (wanita) dan 55L (lelaki)... utk loading 3 ke 5 hari... tetapi utk track makan seminggu dan 10 hari kena cari porter laa... ini kita citer kesesuain bawak makanan sahaja.. loading air 1.5L ke 3L tak citer lagi...

2.3 Kemah... haa ada sesetengah tu suka kemah macam banglow, dan ada pulak yang main lepak kat track aje selimut dgn poncho dah kira baik... alaa dah letih takder masa nak layan kemah mewah ni..... itu kata aku laa ...

2.4 sleeping bag dan pelbagai barang peribadi radio, set tv, walkie talkie, batery motor.... apa apa ajer laa

2.5 meh congak balik... cukup ke 45L dan 55L tu ya????


3 Kalis air...

3.1 Sehebat hebat bag... buatan oversea ke apa ke... pendaki pendaki malaysia masih meragui ketulusan dan ketelapan air masuk dalam bag... maka ditambah kan plastik sampah utk menjadi kalis air sebaik mungkin... barang barang lain pun dimasukkan lagi dalam bag plastik lain... takut minyak masak tumpah atau telur pecah dan sebagainya... fuhhhh dah panjang sangat pasal masalah masalah dalaman bag ni...

3.2 bag yang ada rain cover dan tiada... kalau tiada rain cover berat bag 45L dan 55L bleh jadi 85L kalau basah wooo... lutut dan buku lali kompem tangkap...

So faktor faktor diatas dan akan ditambah lagi oleh mereka mereka... boleh laa difikirkan sebelum membuat keputusan untuk berbelanja dan memilih bag yang sesuai... paling elok biarlah mereka yang otai bertanya sejauh mana kah anda ingin melangkah dalam dunia pendakian..

sekian

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by adisos2002 »

Karrimor menjadi idaman kalbu....... Carrymore (bawak byk2) :keke:

Kalu nazryst masuk jer... sure ilmiah bertambah kan kan kan.. Thanks sebab aku pun bertambah info.

Hmmm aku dah nampak dah byk org yg beli2 beg pastu jual... Sbb silap perkiraan... So apa yg kawan2 tulis diatas nie mmg suatu yg perlu diambil perhatian dgn serius..

Annyway kalu silap gak.... Korang jual la kat aku... 1/2 price jer... :lidah:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

beli karrimor kan..kene carrymore lak..hehehe....

byk jugak info baru ni....

time kaseh semua....
info yg berguna...

saye tetap dgn millet la..heheh
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

dinseason
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 31 Aug 2006, 21:42
Location: Anywhere
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by dinseason »

rembau wrote:lagi satu beg duit :keke:
asas segala bag kot...he hee :D :D

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

byk2 beg yg aqu penah pikol dr dulu sampai skang..
aqu bg 5 bintang kt osprey atmos 65L..
tu bag plg syedap dan serasi ngan aqu.. :D
ImageImageImage

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

aku lak bag yang paling best, liberty 90
lama sangat...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

ni bandingkan dgn apa2 model ni mamak..?

aqu lak kalo di bandingkan dgn model deuter futura, karrimor jaguar UK,berghaus L65BC, tatonka yukon, golite trek, mountain hardware koa, mammut ice, camp gamma, black diamond quantum, lowe alpine appalachian dan lafuma kailas..
tp ni pendapat peribadi la..

skang tgh dok ngintai2 arcteryx dan macpac lak mamak..tp kena pospon sbb kawen ujung bln ni :lidah:
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Saiz beg?

Post by rembau »

aku beg tak banyak...

lowe backpak 65
karrimor panther 55L

cinta pertama aku lowebackpack dipinang dan disunting ngan aku sejak tahun 93...trip terbesar pulah adalah tahan 94 yg berjaya kugunakan sebagai pelampong dlm usaha menyeberang ke teku...beg ini gah yg amat waktu tu...tapi godaan si karrimor membuat aku terpikat....

karrimor menjadi madu yg kebanyakkan bersama aku setelah lowe aku diimport ke luar negara selama 2 tahun....

karrimor ni selalu bersama aku...baru tahun lepas dia ku simpan ke tepi..disebabkan Zip yg rosak setelah 13 tahun bersama aku dari tahun 94-hingga 2008....syahdu jugak...terutama bila aku terpaksa korbankan zip UK top compartment dia yg rosak(gigi patah)....telah kucuba ubati sakit beg aku..tapi sayang...zip gantian hanya bertahan setahun...pengorbanan beg ini pada aku tak ternilai jika dibandingkan dgn usaha dilakukan...

kini....ku sedar bertapa bersalahnya aku BElasah beg ini tanpa kasihan...

skrg aku masih mengantal..badan yg menguzur tapi berselera besar...lowe jugak aku pilih....cuma belum bersama lagi memanjat ke langit biru.....

boleh ke camni...hehehe
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Saiz beg?

Post by matsaiko »

beg anda tu umpama teman setia anda sepanjang trip
ibarat kekasih..kemana anda pegi dia akan ikut
jadi mencari beg biarlah sama seperti mencari pasangan hidup
kerana keserasian dgn anda pasti buat anda bahagia
jika tersalah memilih pasti akan merana...hehhehe

sayangilah ia hmmmmm....ape kabau la kekasih lama yg aku ceraikan talak 3 tuh :(
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by forestgump »

Di antara faktor2 pemilihan..
1. Budget...
2. Berapa lama aktiviti riadah
3. Jenis riadah - daki gunung ke.... trekking ke..... gi memancing dan berkhemah di tepi sungai ke....
4. Apa yang bakal di bawa di dalam rucksack/backpack/haversack

Bagi saya.... untuk backpacking ke luar negara, saya gunakan saiz 80L+20L tanpa side pocket tapi ada zip berkembar untuk letakkan kunci mangga kecil. 20L beg di gunakan sebagai daypack untuk bersiar2.
Untuk trekking & kursus survival...saya gunakan samaada Fecktarn 80L atau Berghaus DPM 80L dengan dua side pockets yang boleh di tanggalkan.

Apapun, kena jaga barangan belian dengan kemas dan baik. Anggaplah ia sebagai satu pelaburan apatah lagi kalau kos belian begitu mahal!

maclan wrote:Tumpang lalu n nk tumpang tanye lak...

ade ke formula yg bersesuai dgn saiz haversack dgn saiz badan kite...

mean mcm laki badan kecik or rendah patut pakai max 50liter ke....
perempuan bape liter.......

patut ke kite pakai beg yg lagi tinggi dari kite...stabil ke x....
saiz beg n bdanan xkene, lari performance dia beb...leh buat pewai jugak tu..huhu..

mintak pandangan dari otai2 GO sekalian ttg hal ni...

** junior kiteorg selalu bertanye saye pasal saiz beg ni..nk beli besar mane....
jawapan yg aku bagi tu xtau la tepat ke x...so nk dengar la jawapan dari org yg jauh lg pengalaman dlm hal ni..huhu...

mekasehhh.... 8)
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by pr oli »

ape pun...
sumer pendapat di atas adalah bernas....
leh guna pakai.....
skang kan byk beg yg leh ikut kesesuaian laki ngan pmpuan....
cth mcm deuter... ader sL utk pmpn... laki sedia maklum la kan....
mcm tu la jgk ngan brand2 len....
yg beza nyer liter je...
so pkir2 la mn yg sesuai kan.....

beg ala2 tentera... dan beg TNF made in bukit kayu hitam...
x sesuai bwk ke trans tt v1,
mati kwn2....kesian pak syed jgk woooo..
- peace no war-
9W2OAT

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by nazryst »

Bag yang sedia ada di Malaysia rata rata nya di design atau di reka cipta oleh luar negara.. ada kesesuaian serta pertimbangan yang perlu di ambil kira... Hutan Hujan Khatulistiwa adalah melampau keganasannya... Dengan tanpa isyarat atau tanda tanda, ia boleh menjangkau cuaca ekstrem seperti ribut petir dan hujan lebat sepanjang hari... Kepala air mahupun tanah runtuh....

Ada mereka yang suka memilih deuter SL... walaupun ia di reka untuk wanita... tetapi apabila tracking dan perlu menebas laluan track... ia dapat memberi keselesaan pada kawasan bahu untuk hayunan 180 darjah... begitu juga Osprey... keadaan yang slim banyak membantu ketika menebas track dipenuhi resam... Bagaimana pula dengan Karrimore?, kebanyakan design Karrimore terbaru mempunyai ikut bentuk badan dan kesesuaian. Dah ada improvement.

Peranan anda didalam pendakian, adakah anda reccee atau pun sweeper. Apakah ciri ciri bag yang sesuai? Selalunya Sweeper mempunyai ruang bag yang luas... Ini adalah kerana, terdapat ramai anak anak buah yang tidak bertanggung jawab sewenang wenangnya meninggalkan sampah, sleeping bag dan barang makanan mentah oleh kerana tidak mampu memikul beban yang sedia ada... Sweeper juga perlu mempunyai barang peribadi sendiri selain dari memikul beban kumpulan... dan selalunya double.. diatas faktor keselamatan...

Recee, bag tidak lah sebesar dan segagah sweeper. Memandang kan ia adalah orang yang akan berjalan dipaling hadapan, maka risiko untuk bertentang mata dengan mata, sama ada aweks, ataupun binatang buas amatlah tinggi... risiko untuk membuka langkah seribu adalah besar... maka diatas faktor serta timbang tara inilah kesesuaian bag itu perlu

Material bag yang dibuat diluar negara, kebanyakannya gagal untuk bertahan dengan duri rotan yang sememang sinonim dengan hutan Malaysia... rata rata kebanyakan material akan koyak sekiranya pendaki cuba untuk melepas kan diri secara paksaan.... Tak percaya berapa ramai yang tinggal kan Rain cover di denai denai hard core. Dan ada juga bag yang koyak.

Mesej disini ialah... kehebatan dan kualiti bag yang ada sekarang ini.. bukan lah 100% baik untuk hutan Malaysia... tetapi ia hanya mendapat saranan dan liputan 95% yang terbaik kepada mereka yang mempunyai pengalaman yang luas terutama track "hard core"...

Mungkin ada yang baru bergiat dalam aktiviti pendakian masih belum merasai, merangkak, meniarap, jalan menggunakan bontot, bag jalan dulu - orang jalan kemudian, orang jalan dulu - bag jalan kemudian, track menyusup akar kayu, cliff hangar, meniarap, menonggeng dan bermacam macam lagi. Tetapi semua keadaan ini sekiranya tersalah memilih bag... hidup anda akan merana dan sengsara...

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

wah!!!..

bertambah menarik info ni.....
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

orga wrote:ni bandingkan dgn apa2 model ni mamak..?

aqu lak kalo di bandingkan dgn model deuter futura, karrimor jaguar UK,berghaus L65BC, tatonka yukon, golite trek, mountain hardware koa, mammut ice, camp gamma, black diamond quantum, lowe alpine appalachian dan lafuma kailas..
tp ni pendapat peribadi la..

skang tgh dok ngintai2 arcteryx dan macpac lak mamak..tp kena pospon sbb kawen ujung bln ni :lidah:
tu dia....
en,orga...

liberty70+20 tu salah satu dari model lowe alpine yang paling best aku gendong,
berbanding dari beberapa model darijenama yang berlainan,
contoh karrimor,tatonka,dan beberapa lagi jenama yang pernah aku guna
sekang ni aku masih lagi setia ngan TFX_9 summit aku tuh
sekang aku tengah mencari2 jenama berghaus,C7 pro,atau macpac

anggaplah backpack kita mamcam kekasih kita,
barulah best kita gendong tak gitu en,orga.. :tembak:

ni cuma pendapat peribadi aku jer tak bermakna brand yang aku sebut tuh tak baguih... :minum:
lama sangat...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

aqu akui summit TFX9 tu bagus..sbb tu model paling best dlm famili lowe..
c7pro pon best sbb tu model paling best famili berghaus..
tp aqu belom penah try..masa SWG dulu ingat nk sambar TFX9 kt nadir..
tp sen kureng nk cover hantaran..hehe
pekata satu hari nnt kita tukar2 pakai..ejas la satu trip senang2 skek..cus ke,ekeke
kita test drive kt masing2 punye blkg..ok tak cadangan aqu..
nnt ko testing la mana2 model kt atas tu yg ko ndak plak..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Saiz beg?

Post by biNGai »

orga ;

beg best2 tapi kalo treking pkai selipa asadi tk pkai stokin pon susah gakk..kene lak getah selit kaki tuh putus..fuuhhh jenuh kenkawan tunggu ko nk jahit :keke:


sekadar mengimbau sesi treking lama2 bersama incik orga muekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

:kah:
siyut betol la..ingat lg ko ye da betahun2 citer tu aqu lupa..
jahit selipar tgh trek kt 1700 altitud..pikir2 balik bongok betol la.. :kah:
tader spare lak tu..tak pueh ati betol la ko ingat lg..kasi lupa la dei..
ImageImageImage

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

orga wrote:aqu akui summit TFX9 tu bagus..sbb tu model paling best dlm famili lowe..
c7pro pon best sbb tu model paling best famili berghaus..
tp aqu belom penah try..masa SWG dulu ingat nk sambar TFX9 kt nadir..
tp sen kureng nk cover hantaran..hehe
pekata satu hari nnt kita tukar2 pakai..ejas la satu trip senang2 skek..cus ke,ekeke
kita test drive kt masing2 punye blkg..ok tak cadangan aqu..
nnt ko testing la mana2 model kt atas tu yg ko ndak plak..
orga...
baguih gak cadanagn ko tu..aku ok jer,bila lagi mau test itu C7pro ye dak :kah:
lama sangat...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga »

hah camni la citer beg gak..tak lari tajuk..ada ka ngai citer slipar..
sapa ada pakai C7pro eh?..
nnt bole la tukar2 tp arrange la trip bln dpn..
bukit tabur pon ok sbb aqu tak penah pegi..
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by JeNaL »

test naik bkt broga la... jom jumaat mlm ni aku nak gi
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span »

salam
kalo bercerita pasal beg ni aku kurang pengelaman sbb aku dlu mase memula treaking pakai beg askar yang bawak radio 2 ( kengkawan aku panggil peti ais )
tp skung ni aku baru mule berjinak2 untuk pakai beg yang selesa
skang aku pakai beg one polar 80L
dah 2 tahun aku pakai
puas ati
rege pown ok
sbb bg aku aper jenis pown beg 2 janji meterial dia puas ati

p/s tp bes yang ku pakai 2 ader kelemahan cikit
kalo ujan berat beg nya mcm bawak anak gajah hehehe :lidah: :keke:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by kambinggurun »

55+10 tak penah mengecewakan aku.. hhehe.

slim bak supermodel, tapi still mampu mengandung dengan baik!!

trip 10 hari bley lepas lagi la.. janji ration tak melampau.
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

xde ke yg nk review bag millet?huhu

saye pakai millet pumori 55+10..
leh tahan jugak la besar dia..x cam 55 klu extend full...raincover bodypac 50-90liter tu xmuat klu extend full..huhu
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly »

maclan wrote:xde ke yg nk review bag millet?huhu

saye pakai millet pumori 55+10..
leh tahan jugak la besar dia..x cam 55 klu extend full...raincover bodypac 50-90liter tu xmuat klu extend full..huhu
ko kan dah guna millet... :tembak:
ko review lah kat sini :keke:
lama sangat...

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by vanhemeir »

kambinggurun wrote:55+10 tak penah mengecewakan aku.. hhehe.

slim bak supermodel, tapi still mampu mengandung dengan baik!!

trip 10 hari bley lepas lagi la.. janji ration tak melampau.
kalau malas nak review, bagi kawan pinjam.. kawan boleh tolong review kan :minum:

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Saiz beg?

Post by che'gu »

Kawan dulu memula naik gunung pakai beg sekolah jer. Tp tu g.kinabalu la...tak perlu bwk bnyk barang. Lepas tu naik g.ledang guna beg pakaian cam org nk balik kampung tu. Sampai terkoyak beg tu. :wink: Lepas tu naik g.belumut dng pak anjang guna begpack cap ayam jer beli kat Jusco.

La ni dah pakai deuter setelah diracun kaw2 dng orang rumah. Tp tak sempat bwk naik gunung lagi la...cuma wat isi barang time nk blk kg jer. Tak tau la lagi camner tahap prestasi deuter tu. Ok ker ha beg deuter nih?

Bro orga nk kawen hujung bulan ni eh? Congrats in advance. :minum:

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

klu deuter cap ayam...ayam la kualitinye...... :keke:
...tp not bad la cam kualitinye cam beg sekola tu..hehe
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Saiz beg?

Post by che'gu »

maclan wrote:klu deuter cap ayam...ayam la kualitinye...... :keke:
...tp not bad la cam kualitinye cam beg sekola tu..hehe
deuter tu takde la cap ayam...i tulen bang..... :tembak:

Tanpa Nama
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 17 Apr 2006, 21:03

Re: Saiz beg?

Post by Tanpa Nama »

aku lg selesa pakai beg 55L ke atas.
sbb walaupun trip 2 hari,barang mcm sama je trip seminggu..
>>>>ada apa pada nama>>>>

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span »

Tanpa Nama wrote:aku lg selesa pakai beg 55L ke atas.
sbb walaupun trip 2 hari,barang mcm sama je trip seminggu..

aku sokong walaupon sekejap atau lama trip 2 tp brang yang d bawak ttp sama
cume beze ration jew
:kah:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan »

tau xpe..... :keke:
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

Post Reply