Saiz beg?

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by JeNaL » 03 Mar 2009, 13:40

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by nizran » 03 Mar 2009, 14:01

abang jenal, rasanya, bab tu, ada cover dalam teori personal first aid n personal survival kit (plus personal emergency ration kit) tp tak tau la kalo ada lagi ke tak topik tu.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by JeNaL » 03 Mar 2009, 14:58

abang jenal, rasanya, bab tu, ada cover dalam teori personal first aid n personal survival kit (plus personal emergency ration kit) tp tak tau la kalo ada lagi ke tak topik tu.
mmmm kalu yg dimaksudkan still ada.. kat peralatan. tapi berapa kerat yg ada dan bawa
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly » 03 Mar 2009, 15:33

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
harapkapkan bag jer tinggi menggunung,nk bawak makn sendiri pun mengeluh
apatah lagik nk bawah bende lain,pikir-pikirlah
lama sangat...

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span » 03 Mar 2009, 15:45

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
harapkapkan bag jer tinggi menggunung,nk bawak makn sendiri pun mengeluh
apatah lagik nk bawah bende lain,pikir-pikirlah
bagi saya saiz beg x menjadi masaalah yang penting hati biar mulia
bkn ader cam setengah 2 bila bab nak bg ration mula la mengelak siap bg alasan beg dah penuh la apa la
kalo berapa besar @ mahal pown beg 2 kalo x digunakan dengan betul x guna gak,
lagi2 yang jenis yang orang yang ske mengelak.

:tembak: :tembak: :minum: :keke:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by nizran » 03 Mar 2009, 15:50

bang, bab tu, nak cerite malas, jadi saya ingat, mungkin lepasnie topik2 dalam g.o di susun mengikut kepentingan. kemudian g.o leh lantik mana2 abang2 atau kak2 senior yg terer bab nie, utk buat kajian perihal personal first aid kit, personal emergency ration pack, dan perseonal survival kit. maybe jugak hal nie leh di updatekan, dan di publishkan.. maybe lepasnie, setiap kali projek, perjumpaan, yg melibatkan kehadiran otai2, leh le terangkan bab nie kepada orang2 baru macam saya nie... maybe leh bagi hand out ke.di bincangkan masa seminar ke...


abang soulfly, saya nak tambah sikit, kalo setakat bawak beg tinggi2, tapi malas bawak barang company pun tak guna jugak kan bang kan....

my 2 cent.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Saiz beg?

Post by soulfly » 04 Mar 2009, 13:29

bang, bab tu, nak cerite malas, jadi saya ingat, mungkin lepasnie topik2 dalam g.o di susun mengikut kepentingan. kemudian g.o leh lantik mana2 abang2 atau kak2 senior yg terer bab nie, utk buat kajian perihal personal first aid kit, personal emergency ration pack, dan perseonal survival kit. maybe jugak hal nie leh di updatekan, dan di publishkan.. maybe lepasnie, setiap kali projek, perjumpaan, yg melibatkan kehadiran otai2, leh le terangkan bab nie kepada orang2 baru macam saya nie... maybe leh bagi hand out ke.di bincangkan masa seminar ke...


abang soulfly, saya nak tambah sikit, kalo setakat bawak beg tinggi2, tapi malas bawak barang company pun tak guna jugak kan bang kan....

my 2 cent.

dasar pentingkan*****ri wakaka
lama sangat...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by JeNaL » 04 Mar 2009, 15:17

bang, bab tu, nak cerite malas, jadi saya ingat, mungkin lepasnie topik2 dalam g.o di susun mengikut kepentingan. kemudian g.o leh lantik mana2 abang2 atau kak2 senior yg terer bab nie, utk buat kajian perihal personal first aid kit, personal emergency ration pack, dan perseonal survival kit. maybe jugak hal nie leh di updatekan, dan di publishkan.. maybe lepasnie, setiap kali projek, perjumpaan, yg melibatkan kehadiran otai2, leh le terangkan bab nie kepada orang2 baru macam saya nie... maybe leh bagi hand out ke.di bincangkan masa seminar ke...


abang soulfly, saya nak tambah sikit, kalo setakat bawak beg tinggi2, tapi malas bawak barang company pun tak guna jugak kan bang kan....

my 2 cent.
noted n tq
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: Saiz beg?

Post by gogoyeaha » 06 Mar 2009, 07:42

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
betul.
w/pun byk tragedi yg berlaku, masih ramai yg tidak PENTING kan hal ni (termasuk aku). mostly kalu daypack (shoot puncak), semua dok kumpul dalam 1 beg je. yg ada kat badan pun setakat sedikit air n makanan. huhuhu.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span » 06 Mar 2009, 09:26

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
betul.
w/pun byk tragedi yg berlaku, masih ramai yg tidak PENTING kan hal ni (termasuk aku). mostly kalu daypack (shoot puncak), semua dok kumpul dalam 1 beg je. yg ada kat badan pun setakat sedikit air n makanan. huhuhu.

mgkin lpas kejadian yang berlaku pada saudara kita kat YY kita harus lebih beringan dan berhati-hati. sediakan persiapan yang lengkap sebelum buat day pack. jangan ingat kita dah selalu naik gunung perkara ini di pandang remeh @ enteng (peh ayat orang dolu2 tu ) 8) . sebaliknya buat persiapan yang lebih rapi. walau pown day pack bawalah 1 beg kecil sorang satu untuk membawa bersama peralatan2 yang dirasakan penting. selain mengingatkan kengkawan, saya juga mengingatkan diri saya juga

yang penting majulah gunung untuk semua hehehehe :keke: :kah: :minum:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by lats840 » 10 Mar 2009, 09:58

hehehehehe....

mcm prnah kene jer....
peti ais pun peti ais la...
jnji beg tk putus, lpas tu bleh resq org lg..
hehhehehehehhe...

beg first aku pnjat gunung lak..
aku tk tau brand ape, tp die beg tu ade besi kt luar die...
alaa... beg old school, kalo cite mcgyver dulu..
die ade pkai.. hehehe....

peace

antara yg kurang kita diberi perhatian bila kita buat day pack nak ke puncak. perasan atau tidak ada di antara kita tidak membawa peralatan yg cukup. semua tinggal kat campsite. cuba renung-renungkan.
harapkapkan bag jer tinggi menggunung,nk bawak makn sendiri pun mengeluh
apatah lagik nk bawah bende lain,pikir-pikirlah
bagi saya saiz beg x menjadi masaalah yang penting hati biar mulia
bkn ader cam setengah 2 bila bab nak bg ration mula la mengelak siap bg alasan beg dah penuh la apa la
kalo berapa besar @ mahal pown beg 2 kalo x digunakan dengan betul x guna gak,
lagi2 yang jenis yang orang yang ske mengelak.

:tembak: :tembak: :minum: :keke:
lats840

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan » 11 Mar 2009, 13:21

jom bercerite pasal brand plak..hehehe...
Actually ngah mencari beg jgk ni..sj mntak pendapat kwn2....beg skrg Millet Pumori 55+10 jek.leh tahan jgk besarnye...

klu boleh nk mencari beg selain jenis karrimor n deuter....dh ramai sgt yg pakai brand ni..saje nk kelainan kit :keke:
tu yg carik millet tu..

pe brand lg ek yg ok?
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by betterman » 11 Mar 2009, 17:59

tambahan :

beg besar ke, beg kecik ke, janji muat letak barang-barang company...
jangan bawak beg kecik tapi barang-barang company tak muat sampai terpaksa letak kat beg orang lain...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Saiz beg?

Post by matsaiko » 11 Mar 2009, 18:25

kalo tak muat jadi bai roti la hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by pr oli » 11 Mar 2009, 18:40

kalo tak muat jadi bai roti la hehe
yup betul tu....
gantung sini gantung sana...
lm2 yg di gantung sumer xder....
sangkut kat pokok resam.....
:kah: :tembak:
- peace no war-
9W2OAT

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 12 Mar 2009, 11:39

Dulu aku pernah naik gunung dengan geng Asli.
Diaorang pakai Beg guni Gula CSR je. Naik ghunung cam lompat lompat. Tara hal. Kita pakai beg mahai kejap kejap Take 5. Malu gak. Terlebih mahai reganya :keke: :tembak:

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span » 12 Mar 2009, 11:50

Dulu aku pernah naik gunung dengan geng Asli.
Diaorang pakai Beg guni Gula CSR je. Naik ghunung cam lompat lompat. Tara hal. Kita pakai beg mahai kejap kejap Take 5. Malu gak. Terlebih mahai reganya :keke: :tembak:
dia orang dah biasa bro
kita ni sebulan skali pown kengkadang x pikul beg
tp yang saya suspek n respek orang asli ni
kecik cam ne pown diaorang tapi barang yang berganda berat badan diaorang pown diaorang boleh pikul
dah la pikul berat2 siap boleh merokok lg :twisted:
kalo kita 2 dah pecah dada ni :tembak:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by Kasnalagat » 12 Mar 2009, 16:01

Dulu aku pernah naik gunung dengan geng Asli.
Diaorang pakai Beg guni Gula CSR je. Naik ghunung cam lompat lompat. Tara hal. Kita pakai beg mahai kejap kejap Take 5. Malu gak. Terlebih mahai reganya :keke: :tembak:
abg kamal..hehe. Klw nak tau ada jgk gaid gunung legend belah2 perak yg duk pakai guni gula CSR time trekking.. :keke: :keke: tapi buat raincover/resamcover la.. :lidah:
"TranQuiLLity.."

User avatar
LaiTer
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Mar 2008, 19:06
Location: r&d LaboTarY
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by LaiTer » 12 Mar 2009, 20:16

:kah: ... :tembak: :lidah:

tumpang gelak je ke..... :tembak:

kalo tgk muka keh ni,..lbh ke arah menyengih kot..ati je yg gelak...bley imaji dat kind of situasi..aiceh..kes gantung2 tu penah la skali dua keh tgk..kletang kletung bunyi messtin, kuali berlaga..dari jauh da denga..da bley detect sapekah gerangan.. :lidah:
sampai tertinggal tinggal, tersangkut mane2 xle lagi.. :minum:
juz yg terlucut,skejap terjatow2..nyudahnye diorg punye jerut sampai payah nak bukak pastu dok nyumpah2 time nak bukak ade laa... :keke: :keke: :tembak: :D
~LovE dA nATurE iS dA nATurAL LOvE~
www.friendster.com/brainstucker

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan » 13 Mar 2009, 19:53

aku ke span?
span kan...kan..kan..

klu span..aku sokong.... :minum: :keke:

** dh la weh gelak2 ni....
dh off topik..terpesong jauh dh ni....

lain yg di tanye...gelak plak yg dapat.. :D

masuk topik balik....

Pe lagi brand haversack yg ok n best...selain deuter..karrimor..millet..low alpine..
xtermampu lagi nk beli low alpine ni..except abg nadir nk bagi student price kat aku..hehehhe
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by span » 16 Mar 2009, 08:55

aku ke span?
span kan...kan..kan..

klu span..aku sokong.... :minum: :keke:

** dh la weh gelak2 ni....
dh off topik..terpesong jauh dh ni....

lain yg di tanye...gelak plak yg dapat.. :D

masuk topik balik....

Pe lagi brand haversack yg ok n best...selain deuter..karrimor..millet..low alpine..
xtermampu lagi nk beli low alpine ni..except abg nadir nk bagi student price kat aku..hehehhe

ye arr aku la yang salah :x :(
betul 2 abg nadir x der kew studen price
ramai orang memperkatakan low alpine nye beg bagus
tidak di sangkah lg kehebatannya
x dapat 10% , 25 % pown ok gak :keke:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Mar 2009, 09:46

Kalau Studen dapat special prize.
Ni bapak studen nak gak special prize tak de pun special number :kah:
Mintak ampon la tuan Umah tergelak sekali lagi. :kah:
Baru gak PM Nadir mintak rega TFX-9 mana tau ada Bapak Studen punya offer :minum:

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by pr oli » 16 Mar 2009, 11:21

Kalau Studen dapat special prize.
Ni bapak studen nak gak special prize tak de pun special number :kah:
Mintak ampon la tuan Umah tergelak sekali lagi. :kah:
Baru gak PM Nadir mintak rega TFX-9 mana tau ada Bapak Studen punya offer :minum:

berkenan gak ngan TFX-9 tu....
nanti info2 harga kat sini eh abg kamal...
mn tau leh amik skali nanti....
:minum:
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by maclan » 20 Mar 2009, 23:38

ok..kat sini kite serius plak...nk gelak2 kat ruangan sembang2 tu...hehehe

selain TFX-9 tu...yg lain?
pe model agi ek..yg tu xterjangkau nk beli.huhu
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by mizi » 22 Oct 2010, 21:18

orga ;

beg best2 tapi kalo treking pkai selipa asadi tk pkai stokin pon susah gakk..kene lak getah selit kaki tuh putus..fuuhhh jenuh kenkawan tunggu ko nk jahit :keke:


sekadar mengimbau sesi treking lama2 bersama incik orga muekeke
:kah: :kah: :kah: otai abiss
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Saiz beg?

Post by orga » 27 Oct 2010, 18:56

bikin panas line la ngai nih.. :keke:
ImageImageImage

Post Reply