Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 19 Feb 2009, 17:41

HUH... akak tajak... majuk... majuk...
mane satu belakang pokok???
Image

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by esir » 10 Mar 2009, 12:26

tambah lagi,
sweeper pun kena berani jiwa n mental. sebab kdg2 klu trekking malam,sweeper yang selalu kena kacau kat belakang...huhuhu seraam nyah..!!(hasil pengalaman)
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by betterman » 11 Mar 2009, 17:53

tambahan :

seorang yang jiwa kental sebab majoriti sweeper nie akan sentiasa berjalan malam...
so kalau jenis takut-takut nak berjalan malam, jalan sekejap dok tengok-tengok belakang tak payah la jadik sweeper...
bukan apa nanti bila sampai satu tahap tengah trekking malam-malam tuh, tiba-tiba rasa takut kat dalam diri, then mintak nak duduk depan dari orang yang kite tengah sweep tuh... :lidah:

heheheh
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
LaiTer
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Mar 2008, 19:06
Location: r&d LaboTarY
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by LaiTer » 11 Mar 2009, 23:59

..sah..keh mmg xbley jadik sweeper...huhu...mantel beb jln malam..jalan smula afta maghrb otometik mute... :lidah: :lidah: :lidah: :keke:
~LovE dA nATurE iS dA nATurAL LOvE~
www.friendster.com/brainstucker

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by forestgump » 12 Mar 2009, 14:08

Bagi saya...Sweeper wajiblah senantiasa berkomunikasi ngan..
1. Lead Trekker (LT)
2. Orang Tengah (OT)
seboleh2nya gunakan walkie talkie.

Kalau tak mahu ada yang tersesat semasa trekking...ikatkan tali warna kuning yang panjang di lead trekker - ini melatih anggota2 XPDC lain supaya senantiasa mengikuti laluan tali kuning ini.
Bila ada anggota yang terpaksa berhenti, sesiapa di belakang terutamanya sweeper cuma perlu sentap tali menandakan OT mesti berhenti dan secara lagsung XPDC berhenti.

LT, OT dan sweeper wajiblah ada first aid TERMASUK Minyak Gosok - ni penting bila ada penyengat!

Peranan LT untuk jejak dan kesan trek yang betul.... OT untuk memastikan griup belakang LT mengikuti trek yang betul dan Sweeper untuk pastikan tiada sesiapa yang tertingggal serta pantau keadaan fizikal dan mental anggota trekker terakhir.

LT, OT dan Sweeper terlebih dahulu mesti berbincang beberapa hari sebelum XPDC serta mempunyai pelan bertindak kecemasan - Emergency Respond Plan....

OT kebiasaanya merupakan ketua XPDC.....

Ini cara kami bergerak di dalam hutan....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by soulfly » 13 Mar 2009, 00:03

Bagi saya...Sweeper wajiblah senantiasa berkomunikasi ngan..
1. Lead Trekker (LT)
2. Orang Tengah (OT)
seboleh2nya gunakan walkie talkie.

Kalau tak mahu ada yang tersesat semasa trekking...ikatkan tali warna kuning yang panjang di lead trekker - ini melatih anggota2 XPDC lain supaya senantiasa mengikuti laluan tali kuning ini.
Bila ada anggota yang terpaksa berhenti, sesiapa di belakang terutamanya sweeper cuma perlu sentap tali menandakan OT mesti berhenti dan secara lagsung XPDC berhenti.

LT, OT dan sweeper wajiblah ada first aid TERMASUK Minyak Gosok - ni penting bila ada penyengat!

Peranan LT untuk jejak dan kesan trek yang betul.... OT untuk memastikan griup belakang LT mengikuti trek yang betul dan Sweeper untuk pastikan tiada sesiapa yang tertingggal serta pantau keadaan fizikal dan mental anggota trekker terakhir.

LT, OT dan Sweeper terlebih dahulu mesti berbincang beberapa hari sebelum XPDC serta mempunyai pelan bertindak kecemasan - Emergency Respond Plan....

OT kebiasaanya merupakan ketua XPDC.....

Ini cara kami bergerak di dalam hutan....

bos...saya setuju sesangat :minum:
lama sangat...

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by span » 18 Mar 2009, 18:02

Bagi saya...Sweeper wajiblah senantiasa berkomunikasi ngan..
1. Lead Trekker (LT)
2. Orang Tengah (OT)
seboleh2nya gunakan walkie talkie.

Kalau tak mahu ada yang tersesat semasa trekking...ikatkan tali warna kuning yang panjang di lead trekker - ini melatih anggota2 XPDC lain supaya senantiasa mengikuti laluan tali kuning ini.
Bila ada anggota yang terpaksa berhenti, sesiapa di belakang terutamanya sweeper cuma perlu sentap tali menandakan OT mesti berhenti dan secara lagsung XPDC berhenti.

LT, OT dan sweeper wajiblah ada first aid TERMASUK Minyak Gosok - ni penting bila ada penyengat!

Peranan LT untuk jejak dan kesan trek yang betul.... OT untuk memastikan griup belakang LT mengikuti trek yang betul dan Sweeper untuk pastikan tiada sesiapa yang tertingggal serta pantau keadaan fizikal dan mental anggota trekker terakhir.

LT, OT dan Sweeper terlebih dahulu mesti berbincang beberapa hari sebelum XPDC serta mempunyai pelan bertindak kecemasan - Emergency Respond Plan....

OT kebiasaanya merupakan ketua XPDC.....

Ini cara kami bergerak di dalam hutan....
oooo cam 2 ekk
bro nak tanya pasal plan emergensi 2
nak prepair sblum pg kew @ bila dah jd baru discus
sbb kalo dah prepair awal2 tp bila dah start treking mcm2 leh jd
so aper pendapat bro
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 18 Mar 2009, 23:27

mmg betul dalam hutan macam2 leh jadi,
itu lah sebabnya, kita must be prepared. cuba sediakan diri sebaiknya, sekurang-kurangnya, bila kejadian menjadi di luar jangkauan atau yg dianggarkan, kita tekah berusaha. bab nie, rasanya leh rujuk preparation sebelum mendaki.

pada saya, sebelum mendaki, kita cuba berusaha dapatkan info, melalui log kawan2, cerita kawan2, internet, cuaca etc.
bila dah dapat mengetahui sedikit sebanyak , cuba bayangkan beberapa worst scenario ygboleh berlaku, katakan sediakan 3 jenis kejadian, bagi setiap kejadian, cuba sediakan alternatif penyelesaian, lebih cantik dengan penggunaan beberapa perkakasan yg dapat membantu meringankan beban situasi, seperti personal survival pack + ration, personal first-aid, parang, etc

apabila dah mengetahui teori, cuba rancangkan latihan praktikal, melalui kursus2, latihan persendirian dan juga bersama abang2 dan kaak2 otai yg ada di G.O ni...

yg penting pada saya, adalah persediaan dari segi lain juga, sebagai contoh, sweeper antara golongan yg kerap di ganggu, boleh juga berhadapan dengan gangguan, oleh itu, kesediaan utk berhadapan dengan hal sebegini, serta menyelesaikannya, juga sangat membantu.

bg saya, kalo dah jadi baru nak plann, macam kurang sesuai. takut, persediaan dan perkakasan yg kita bawak tak sesuai dengan lokasi dan situasi..

banyak lg leh membantu nie, sebenarnya..

cukup nie dari saya dulu...

my 1/4 cent.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by span » 19 Mar 2009, 09:24

mmg betul dalam hutan macam2 leh jadi,
itu lah sebabnya, kita must be prepared. cuba sediakan diri sebaiknya, sekurang-kurangnya, bila kejadian menjadi di luar jangkauan atau yg dianggarkan, kita tekah berusaha. bab nie, rasanya leh rujuk preparation sebelum mendaki.

pada saya, sebelum mendaki, kita cuba berusaha dapatkan info, melalui log kawan2, cerita kawan2, internet, cuaca etc.
bila dah dapat mengetahui sedikit sebanyak , cuba bayangkan beberapa worst scenario ygboleh berlaku, katakan sediakan 3 jenis kejadian, bagi setiap kejadian, cuba sediakan alternatif penyelesaian, lebih cantik dengan penggunaan beberapa perkakasan yg dapat membantu meringankan beban situasi, seperti personal survival pack + ration, personal first-aid, parang, etc

apabila dah mengetahui teori, cuba rancangkan latihan praktikal, melalui kursus2, latihan persendirian dan juga bersama abang2 dan kaak2 otai yg ada di G.O ni...

yg penting pada saya, adalah persediaan dari segi lain juga, sebagai contoh, sweeper antara golongan yg kerap di ganggu, boleh juga berhadapan dengan gangguan, oleh itu, kesediaan utk berhadapan dengan hal sebegini, serta menyelesaikannya, juga sangat membantu.

bg saya, kalo dah jadi baru nak plann, macam kurang sesuai. takut, persediaan dan perkakasan yg kita bawak tak sesuai dengan lokasi dan situasi..

banyak lg leh membantu nie, sebenarnya..

cukup nie dari saya dulu...

my 1/4 cent.

mmmm thanks 4 da info bro nizran
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by rembau » 26 May 2009, 09:50

tambahan :

seorang yang jiwa kental sebab majoriti sweeper nie akan sentiasa berjalan malam...
so kalau jenis takut-takut nak berjalan malam, jalan sekejap dok tengok-tengok belakang tak payah la jadik sweeper...
bukan apa nanti bila sampai satu tahap tengah trekking malam-malam tuh, tiba-tiba rasa takut kat dalam diri, then mintak nak duduk depan dari orang yang kite tengah sweep tuh... :lidah:

heheheh
bro bukan semua dilahirkan gagah berani dan tak takut jalan malam...mungkin ada displin tertentu dilalui membuatkan dia biasa dgn jalan malam ini...cuma rahsia LATIHAN mereka ini jarang diperkenalkan pada umum kot...atau mungkin secara tidak langsung dipelajari (tingkatkan jatidiri) ketika jalan malam berkumpulan...

Aku rasa semua orang ada pengalaman berbeza utk 1st TIME jalan malam seseorang...dedulu kenali OBH
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

viceroy
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 29 Mar 2007, 12:36

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by viceroy » 29 May 2009, 19:31

nak mencelah jugak...
ada setengah tu..masa pegi elok je jadi sweper...masa balik...berdesup meninggalkan kengkawan...dia pulak 'terkedepan'...tu kira camane tuh...?!! :roll:

User avatar
untalkative
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 01 Jun 2008, 16:18
Location: belebas selatan N 02°49.740' E 101°52.253'

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by untalkative » 30 May 2009, 02:21

nak mencelah jugak...
ada setengah tu..masa pegi elok je jadi sweper...masa balik...berdesup meninggalkan kengkawan...dia pulak 'terkedepan'...tu kira camane tuh...?!! :roll:

agaknye dia nak buang hajat kot... :keke:
~~~~~the world is just awesome~~~~~

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by forestgump » 30 May 2009, 12:37

Saya sendiri memainkan peranan sweeper dan ketua trek di dalam setiap program trekking kami.adalah rol
Sweeper adalah role yang saya pilih sendiri sebab memang saya kalau jalan dalan hutan - slow. Dah tua agaknya.
Tapi dalam menjadi sweeper dan jalan slow, telinga saya memainkan peranan utama di ikuti ngan mata.
Bagi saya, sweeper mesti senantiasa berkebolehan untuk " anticipate " atau meramalkan kepayahan atau kesusahan baik dari segi keadaan persekitaran maupun keadaan peserta.
Sweeper mesti bijak untuk " menenangkan ketika terdesak " dan " mendesak ketika tenang " kerana sweeper mempunyai penglihatan secara meluas - mata melihat segala2nya baik dari segi rupa bentuk peserta di depan maupun kesan yang di tinggalkan.
Sweeper mestilah cepat bertanggungjawab jika ada kesan peserta tertinggal dan terpinggir dari grup utama.
Sweeper mesti juga mengelak meberi pelbagai alasan jika gagal menjalankan tanggungjawab.
Sweeper jangan sekali2 memilih kasih - mesti adil dan jujur!
Sweeper mesti juga senantiasa memastikan komunikasi secara visual dan verbal ujud di antara guide - pastikan bukan semua guide terlonggok di dalam satu posisi.
Sweeper wajiblah merupakan individu yang bukan setakat sudah biasa dengan laluan trek - malahan sewajarnya mempunyai kemahiran dan pengalaman yang banyak dari segi tindakan kecemasan!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

viceroy
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 29 Mar 2007, 12:36

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by viceroy » 30 May 2009, 21:08

dlm satu2 trip yg ditaja atau dianjur sudah semestinya perkara2 yg di utarakan oleh rakan pendaki diambil kira...cuma apa yg dibimbangkan dlm trip yg cuma ada penganjur yg mungkin bertindak sebagai guider..line-up nya dari pendaki bebas ..yg masuk utan sama-sama..tapi masak/makan sindri-sindri ..yg takde bayor ape-ape tuh..yg tu kene hati-hati sikit tuh..
tapi kalu dah saling memahami atau mengenali ..rasanya akan ada yg sukarela dok kat belakang tuh..!!

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 31 May 2009, 12:04

dlm satu2 trip yg ditaja atau dianjur sudah semestinya perkara2 yg di utarakan oleh rakan pendaki diambil kira...cuma apa yg dibimbangkan dlm trip yg cuma ada penganjur yg mungkin bertindak sebagai guider..line-up nya dari pendaki bebas ..yg masuk utan sama-sama..tapi masak/makan sindri-sindri ..yg takde bayor ape-ape tuh..yg tu kene hati-hati sikit tuh..
tapi kalu dah saling memahami atau mengenali ..rasanya akan ada yg sukarela dok kat belakang tuh..!!
ada betulnya, selalunya sweeper ni sukarela, dan secara tak rasmi dilantik sewaktu pendakian bermula.
namunbegitu, saya perhatikan kini para pendaki sudah mula mempersiapkan diri dengan ilmu dan kemahiran sebelum mendaki.
B.P pernah berkata, pengakap yang sebenar adalah semua penggiat rekreasi, golongan yang mampu membuatkan dirinya dalam keadaan selesa walaupun hanya dengan peralatan dan perkakas yang seminima mungkin di mana2 lokasi outdoor pun.
maka, apabila seorang penggiat rekreasi itu adalah "pengakap" , maka satu yang diajarkan adalah "be prepared". motto ini mempunyai besar huraiannya.
kesinambungan dari point2 diatas boleh lah diteruskan dengan sebaiknya sweeper itu telah dilantik dan dikenalpasti sebelum / ketika program akan bermula**. Sweeper yang dilantik lebih awal, boleh men"set"kan mindanya akan semua tanggungjawab , kesediaan dan keperluan sweeper seperti yang telah dibincangkan dalam toipk ini.

**ada kalanya juga pihak penganjur mendapati ada sweeper yang lebih baik dan layak dari yang dilantiknya sebelum pendakian bermula. mesyuwarah dan kebijaksanaan penganjur untuk mengatur yang terbaik bagi keseluruhan peserta diselang dengan kemahiran berkomunikasi utk memastikan tiada rasa kecil hati amat penting bagi memastikan perjalanan aktiviti amat penting.

my 1/4 cent..
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 31 May 2009, 12:27

satu lagi ayat yg boleh diguna pakai, 'apa!! nk berenti kt sini..ko tgk kiri kanan ko ada apa? nk mati kena makan?????'

wakakakakkaka

bkn semua orang mkn ngan ayat ni
penah skali ari 2 aku cakap awat cam 2
dia boleh kuar parang pastu ddk lpak kat ctu sambil isap rokok
kter plak balik tension tengok dia
kita nak bg dia cuak balik2 kter lak yang tension :evil:
rase nak :tembak: jew

Tenguk time laa bang oiii... tenguk pulak jarak perjalanan.... agak agak orang yang dah sampai dulu dah siap masak ke apa ke... kira orait laa layan orang nak lepak isap rokok ke apa ke... tapi kalau duduk belakang tetiba brader tu tanya soalan yang menyentap jiwa dan akal.. sebagai contoh " pengalaman abang mendaki ada tak abang terserempak dengan rimau, gajah, hantu...??" Ini punya kesss.... ada baik nya kau shoot dan tinggal kan malaun ni sorang sorang.... jangan ambil risiko yang memang sengaja nak cari..... hehehehehe...

Bukan pasal lama atau baru ... jadi sweeper ni kan dah cakap awal awal...ia adalah "ANUGERAH".... macam "MAGIK" laaaa.... sweeper ni orang paling coooollll laaa senang citer... jalan malam pun tak kisah... sampai pukul 12 tengah malam pun takper...
kalo ader orang yang cakap cam 2 bkn tinggal kan ciap ikat orang 2 kat pokok bg dia rase :keke:[/quote]

masa dolu2 sekitar 95, penah terkena sekali, secara tak sengaja, masa trekking, trserempak ngan ada satu peserta xpdc, dia kata, dia slow, "moh le jalan sekali ngan abang", tetiba hati rasa tak sedap, tinggalkan aje, bila dah keluar dari gunung, baru le dapat tau mamat tu tak penah join pun mendaki! ... haram jadah tul.... dan ada beberapa kes lain yg sungguh meremang utk dijadikan contoh... namunbegitu,

ini pun antara yg bakal sweeper dan yg lelain lalui... seperti yg semua sedia maklum, sweeper nie mental kene ok, communication ( include motivation & coaching ) skill pun kene mantap....
dalam hal peserta yg gemar bertanya soalan membunuh dan bercakap / sembang gah ni, kene tau cara nak tackle hal ini. dan sekiranya berlaku sebarang hal yang tidak di ingini akibat dari perbuatan sebegini, bagaimana kualiti kendiri yang diperlukan untuk memastikan hal ini "dalam kawalan" juga penting..
dalam 96 saya penah bawak group dakwah masuk g trekking, siot betul, nama aje team lebai, sambil trekking depa bantai cakap besar dan cabar2, pastu trek hilang... puas juga nak membuka trek balik... bila berjaya keluar hutan, malam tu masa sesi penggulungan, dari yg sekolah rendah sampai yg dah tua, semua kene hamput. jadi sweeper dan urusetia serta semua pendaki lain, ini juga keperluan bagi sweeper....
mane satu belakang pokok???
Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 01 Jun 2009, 14:59

Masa jadi sweeper la kita kenal banyak orang
Maksudnya bukan seperti yang kita lihat. Yang lelaki tu hensem dan terpelajar.
Yang awek tu cun dan bergaya.
Sebab masa Sweep akan terlihatlah yang hensem macam Gajah tu
Dan tang Cun macam Hampeh

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by span » 02 Jun 2009, 08:50

Masa jadi sweeper la kita kenal banyak orang
Maksudnya bukan seperti yang kita lihat. Yang lelaki tu hensem dan terpelajar.
Yang awek tu cun dan bergaya.
Sebab masa Sweep akan terlihatlah yang hensem macam Gajah tu
Dan tang Cun macam Hampeh

betul bang saya sokong
kengkadang kat luar nanpak tertip jew . bila dah msuk dlm utan kuar segala perangai yang x senonohnya.
kalo kat luar jenis yang smart @ comel kat dalam mmmmm x tau nak cakap. barai jew nampaknya. kalo kat luar 2 baik jew nampaknya, kat dlm 2 ooo garang cam singa sbb dah pewai heheheheh :keke:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 02 Jun 2009, 09:01

Masa jadi sweeper la kita kenal banyak orang
Maksudnya bukan seperti yang kita lihat. Yang lelaki tu hensem dan terpelajar.
Yang awek tu cun dan bergaya.
Sebab masa Sweep akan terlihatlah yang hensem macam Gajah tu
Dan tang Cun macam Hampeh

betul bang saya sokong
kengkadang kat luar nanpak tertip jew . bila dah msuk dlm utan kuar segala perangai yang x senonohnya.
kalo kat luar jenis yang smart @ comel kat dalam mmmmm x tau nak cakap. barai jew nampaknya. kalo kat luar 2 baik jew nampaknya, kat dlm 2 ooo garang cam singa sbb dah pewai heheheheh :keke:
sebab itulah dalam mendaki nie, kita leh mengenal diri, kenal sapa kawan, sebab perangai kendiri seseorang akan terkeluar...
mane satu belakang pokok???
Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 02 Jun 2009, 16:19

Aku ada menulis satu rencana pelajar masa aku belajar kat UKM empat lima tahun lepas rasanya.
Panduan Memilih Isteri.
Sebab kita bukan macam mat salleh yang buleh duduk sama sebelum kawin. Jadi untuk kita melihat perangai semulajadi bakal isteri. Macam aku kata bawak la naik gunung. Bukan naik Gunung dia tau...
Masa dah peway ni lah keluar semua perangai buruk dia. Jadi nilai lah sendiri, samada anda senang dan boleh menerima perangai dia nanti.... Jahat kan aku ni :kah:

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by span » 02 Jun 2009, 17:11

Aku ada menulis satu rencana pelajar masa aku belajar kat UKM empat lima tahun lepas rasanya.
Panduan Memilih Isteri.
Sebab kita bukan macam mat salleh yang buleh duduk sama sebelum kawin. Jadi untuk kita melihat perangai semulajadi bakal isteri. Macam aku kata bawak la naik gunung. Bukan naik Gunung dia tau...
Masa dah peway ni lah keluar semua perangai buruk dia. Jadi nilai lah sendiri, samada anda senang dan boleh menerima perangai dia nanti.... Jahat kan aku ni :kah:

RAMAI YANG CAKAP CAM 2
NANTI LEH BAWAK CALON RERAMAI
SAPER YANG LEPAS TES TU LEH BUAT BAKAL ISTERI HEHEHEHEHE
:keke: :keke: :minum:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by soulfly » 04 Jun 2009, 12:37

Aku ada menulis satu rencana pelajar masa aku belajar kat UKM empat lima tahun lepas rasanya.
Panduan Memilih Isteri.
Sebab kita bukan macam mat salleh yang buleh duduk sama sebelum kawin. Jadi untuk kita melihat perangai semulajadi bakal isteri. Macam aku kata bawak la naik gunung. Bukan naik Gunung dia tau...
Masa dah peway ni lah keluar semua perangai buruk dia. Jadi nilai lah sendiri, samada anda senang dan boleh menerima perangai dia nanti.... Jahat kan aku ni :kah:
saya tengok kudis punya perangai lebih kurang jer masa treking,..
kalo yang baru nk jinak2 tuh biasalah malu2 kucing.
tapi bila dah agak lama...perghhhh biar madi bersama dari...dari berasingan hehehe..

bang nih macm dah lari tajuk jer...
:lol:
lama sangat...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nazryst » 04 Jun 2009, 13:56

Tajuk tu tak lari cuma agenda ajer lari... hehehehe
Yang abang Kamal kasi tu pun sweep jugak... tapi mungkin dari hadapan ke belakang atau belakang ke hadapan.. jadi flexible.....

untuk pendakian kita sweep dari belakang ajer... jangan nak ngade ngade pegi depan...
hehehehehe....

Tegak nyawa bila baca keshyahwatan cerita abang kamal dan rakan rakan...

:kah: :keke:

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 04 Jun 2009, 14:10

Aku ada menulis satu rencana pelajar masa aku belajar kat UKM empat lima tahun lepas rasanya.
Panduan Memilih Isteri.
Sebab kita bukan macam mat salleh yang buleh duduk sama sebelum kawin. Jadi untuk kita melihat perangai semulajadi bakal isteri. Macam aku kata bawak la naik gunung. Bukan naik Gunung dia tau...
Masa dah peway ni lah keluar semua perangai buruk dia. Jadi nilai lah sendiri, samada anda senang dan boleh menerima perangai dia nanti.... Jahat kan aku ni :kah:
abang kamal tak jahat....
dah terbuktiii dah.....
pilihan ku di gunung memang tepat!!!! :oops: :oops: :oops:
mane satu belakang pokok???
Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 04 Jun 2009, 16:46

Aku nak meriahkan GO je
Sebab GO dah lama sunyi
lagi lagi selepas kena Hac.

Back to the topic.
How to be the Sweep
Kasik sapu bersih la :kah:
Anak dara ..... lagi la
Yang belum berdara
Yang masih berdara
Yang berdara dara :lidah: :mrgreen: :twisted: :evil:
Mak anak Dara pun aku sapu. Cuma belum Nenek Anak Dara :kah: :tembak:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by biNGai » 05 Jun 2009, 00:29

astaga..abeh pahala pose aku ari nihh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by orga » 05 Jun 2009, 12:11

lama tak mencelah..

kalo ikot fahaman aqu, dlm satu grup xpdc mesti sekurang2nya ada seorg leader, navigator (pemandu arah) dan sweeper..kalo ada sebarang pertambahan yg lain,tu sumer bergantung pd besar atau kecik nya peserta xpdc..
kemudian posisinya..navigator didepan la kan,sweeper blkg n leader ni bebas bergantung pd keperluan dan keadaan xpdc tuh..

paling penting pd sweeper ni ialah dia mesti da ada planning bersama leader n navigator..plan byk bergantung pd keadaan yg bakal ditempuh semasa xpdc..sbb dlm plan tu, keperluan samada firstaid, peralatan masak etc atau strategi kecemasan perlu dirancang..juga percaturan masa sbb masa akan menentukan matlamat xpdc tu tercapai atau tidak..yg penting peta minda sweeper tu bkn jenis ‘beku’ utk merancang..

kemudian ilmu..tak kira samada ilmu first aid, survival etc..ilmu psikologi dan komunikasi pon penting sbb seorg sweeper sentiasa terdedah pd permainan emosi peserta..sbb tu sifat tenang, sabar, zuhud, positif etc perlu penuh didada..

fizikal pon penting..in case terjadi sesuatu, sweeper perlu bijak pastikan keperluan perlindungan dan makanan peserta tidak terabai..tp itu bukan bermakna sweeper harus pikol semua brg keperluan tu..yg penting kt sini ialah bijak..

sifat penyayang..sayang pd alam sekitar..sbg org terakhir diblkg peserta, sweeper perlu pastikan peserta dpt meminimakan impak pd alam..sampah, sisa unggun yg kadangkala ada peserta yg terlepas pandang..atau sebaiknya konsep leave no trace perlu di aplikasikan..tp byk sweeper mmg jenis penyayang tak kira la syg org ke syg alam walaopon mulut laser tp ati mmg baek..heheh

dan ingatlah, seorg sweeper gunung yg baik bukannya seseorg yg dpt memastikan org lain berjaya ke puncak, tetapi seseorg yg dpt memastikan org lain selamat pulang semula ke starting point..
ImageImageImage

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by nizran » 05 Jun 2009, 18:03

sangat benar wahai abang orga yg abang rembau sayang...

sweeper memastikan yg semua selamat sampai ke lokasi penamat, dan seperti mana yang penah kita bincang sebelum nie di topik yg lain kot, amat besarlah harapan saya kalau sweeper membuat "penutup" sewaktu sampai ke end point.

jadi, pada empunya topik, leh tak buat list dan kata putus nanti utk topik nie....
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by span » 08 Jun 2009, 11:10

sangat benar wahai abang orga yg abang rembau sayang...

sweeper memastikan yg semua selamat sampai ke lokasi penamat, dan seperti mana yang penah kita bincang sebelum nie di topik yg lain kot, amat besarlah harapan saya kalau sweeper membuat "penutup" sewaktu sampai ke end point.

jadi, pada empunya topik, leh tak buat list dan kata putus nanti utk topik nie....

mmmm banyak ilmu yang saya dapat dari post ni inshaalah akan digunakan di masa akan datang
bro nirzan nak buat list ngan kata putus x pandai la
tp saya rase kesimpulan yang dapat saya buat seorang sweeper mesti kene mempunyai
1. mental tahap dewa2
2. x der perasaan yang memboleh kan dia jd takut kecuali ngan allah
3. stamina kene di tahap yang tersangat la ok sbb nak kene pikul beg @ barang orang yang dah pewai
4. ken ader standby ration fly groung .....barang2 asas perkemahan la sbb leh campsite on trek
5. kene amik kursus motivasi sbb pas ni leh nak motivate bebudak yang pewai @ injurt ( kalo dapat nak ngan fazilah kamsah )
6. kene banyak bawak air kemenangan atau makanan kemenangan. boleh saiko bebudak yang dah pewai
7. mmmm aper lg ekkk lpe la plak mmmmmmmmmmmm............... tambah la sikit aper2 yang boleh tambah


mmmm anway thanks kepada bsemua otai2 warga GO kerana sudi berkongsi pengalaman n info ttg menjadi seorang sweeper.
semua info ni amat berguna untuk semua
sekiranya ada penambahan atau apa2 cadangan leh kongsi ag
kalo pengalaman sendiri ag bagus... sbb leh belajar dari pengalaman :minum:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by JeNaL » 09 Jun 2009, 11:24

nak best lagi... joint trekking sekali ngan otai-otai mcm rembau dan orga... lagi byk ilmu akan dapat....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by biNGai » 09 Jun 2009, 21:25

tapi kalo otai setaun dapat outing 2-3 kali je camne nk korek ilmu tuh jenal..

hehehe..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by ironore » 10 Jun 2009, 04:31

tapi kalo otai setaun dapat outing 2-3 kali je camne nk korek ilmu tuh jenal..

hehehe..



kena tanya sama itu otailah... :lol: :lol:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by orga » 10 Jun 2009, 06:03

wat le trip yg rembau tak pangok nk polow kot..mamak jd gogo ngai jadik sweeper..ekeke
bole le aqu tompang tengah2.. :lol:
ImageImageImage

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by soulfly » 10 Jun 2009, 10:52

wat le trip yg rembau tak pangok nk polow kot..mamak jd gogo ngai jadik sweeper..ekeke
bole le aqu tompang tengah2.. :lol:
aku jadi GOGO..kehkeh
muzs jadi guid jenal jadi tukang gelak bila korang pancit :lol:
lama sangat...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by biNGai » 10 Jun 2009, 14:44

ko ngata aku ke mamak? tolonggg skittt..aku skang tk pancit tawww..tk caya tanye apexx..kann apexx kannnn??


orga ;

kalo ko pkai slipa pastu slipa ko putus tali pastu mau tunggu ko jahit tali slipa tuh tayah laa suh aku jadik sweeper..wakakaka
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by apexx » 10 Jun 2009, 17:07

hheheh..yesss btul ngai da x pangok..wakakak..aku suggest kt korg sape2 nk pkai guide or sweeper, amek laa ngai..hahahah

ngai, ini 13 n 14 jd kaa??kudizz rmai x??setakat mot,x mo laaa..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by biNGai » 10 Jun 2009, 18:42

apexx ;

ini 13&14 tak jadik laa..sedare mara kawen, utamakan keluarga!!

trip mebi pospon minggu depannye, lokasi? air terjun kerling (kaki Gunung Hulu Lenik)
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by orga » 10 Jun 2009, 22:30

wat le trip yg rembau tak pangok nk polow kot..mamak jd gogo ngai jadik sweeper..ekeke
bole le aqu tompang tengah2.. :lol:
aku jadi GOGO..kehkeh
muzs jadi guid jenal jadi tukang gelak bila korang pancit :lol:
mamak jd gogo kalu, ada kambing panggang skali ooo..haha
musz gaid?..lg cun..haha..dia da pakai 60csx skang oo..
ada bran bawak aqu gi gng besar la bole?
nnt ngai ajar la sweeper menyeeper nih.. :mrgreen:
orga ;

kalo ko pkai slipa pastu slipa ko putus tali pastu mau tunggu ko jahit tali slipa tuh tayah laa suh aku jadik sweeper..wakakaka
ko kalo tak ungkit kisah lama tak bleh ka ngai..hampes nye sweeper..sweeper tlg tengok je..malas,busuk,bising wakaka
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by biNGai » 10 Jun 2009, 23:20

mus mau pegi kedai mamak kt subang jaya dari shah alam pon pkai 60csx dia tuh..eksen sungguh mamat itu


abg radzie :

tapi tk bole lupe laa..merasuah anak buah kasi makan roti semata2 mau suh dorg tunggu ko jahit tali slipa putus ko tuh wakakaka



amaran!! jgn rasuah sweeper anda!! :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana ingin menjadi seorang sweeper

Post by orga » 11 Jun 2009, 09:31

tader la mamat tu taruk lg topo kt sony ericsson dia..wakaka

ngai..sweeper pon kadang2 makan rasuah taw..
amaran!! jgn jadik sweeper mintak rasuah..ekeke
ImageImageImage

Post Reply