Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
tikusletrik
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 10 Sep 2009, 10:50
Contact:

Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby tikusletrik » 27 Apr 2010, 14:17

salam pergunungan semua sekali

ni saya dpt dari sesorg yg fwd...tak tahu betul ke tak sama ada tempat sy post ni atau info ni.

----------------------------------------------------------------------------------------------
sekiranya kengkawan gi masuk hutan tak kiralah nak memburu ker..nak berkhemah ..semasa perjalanan tuk kuar dari hutan atau gunung..tetiba kamu dah rasa lain...tetiba terpisah drpd geng lain...dan tetiba ternampak umah...,ada kebun ...atau tmn bunga.yang cantik .atau ada umah cantik siap ada binatang peliharaan seperti kambing ....INGAT perkara yang pertama perlu kamu lakukan adalah jangan bergerak walau seinci pun....kamu terus pejamkan mata.....dan cuba ingatkan di mana sebenarnya kamu berada sebelum terserempak umah cantik tersebut..
fikirkan juga mustahil ada umah berkeadaan demikian di dalam hutan tebal.....dan sekiranya pada masa tu malam fikirkan rupa bulan ..dan sekiranya siang fikirkan keadaan matahari dan paling penting fikirkan tujuan sebenar kamu nak pulang ke rumah....dan keluar daripada hutan tersebut...selain tu juga kamu mesti tenang..tidak terlalu takut..tidak terlalu gembira pabila melihat keganjilan di depan mata...ingat keluaga kamudan bayang kan rupa mereka serta rumah...DAN SEKIRANYA KAMU GAGAL MENGINGATI APA YANG ADA DI DUNIA MANUSIA DAN KAMU BERGERAK ATAU MELANGKAH....HMM KAMU AKAN TERSESAT KEALAM LAIN TANPA DISENGAJA....dan bakal kehilangan ingatan..dan nasib kamu di dunia atau alam bunian..
----------------------------------------------------------------------------------------------

wallah hua'lam...
0136256260
NATURE EXPLORER ENT.
http://www.nature-explorer.net

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby sun » 27 Apr 2010, 15:45

dulu aku penah sesat dlm 2jam sorang2 mase turun liang east west...trase sedih semacam pon ade mase dah terpisah dari group...hampeh, ni sume pasal aku malas nak teman sweeper kat blakng sbb bdk y die sweep tu lambat sgt...tros lari nak kejar group depan..kesah nye, group depan ntah ke mane..aku ntah ke mane...siap melawan arus sungai plak...ini da kire naek gunung smule nih...lansung bukak beg ambek headlamp standby sbb time tu dah pkol 6 lebih petang...smpi la aku pusing2 patah balik hingge ke empangan tu...rase lega hati nih...tros lari...smpi luar je bdk2 dok ckp dorang td jumpe ular la on trek...bekas tapak kaki rimau minum air kat sungai la...sesat sekejap ni mmg bagi pengajaran btol la kat aku smpi arini...stiap kali trekking takde maen sebat je...mesti alert...stdy trek...jln ni org dok lalu ke...takde org lalu ker...mcm tuuuh...tp time lost kejap tu ade gak tepikir kang temasok lak alam laen kang...tp abaikan je...kalu dok ingat smpi bile nak kluar...so,bg aku kalu time lost tu...cube gune fikiran paling waras dan tidak membiarkan pewai n pangok tu menguasai ape jua outcome/keputusan dan tindakan....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 27 Apr 2010, 16:27

Pehhh power ni
Tenangkan fikiran dan tarik nafas panjang panjang.
Kalau ada air, ambil wuduk dulu then sembahyang sunat dulu. Kalau dah terdesak boleh laungkan azan. Doa minta tuhan tunjukkan jalan.
Guna mata hati dan gerak hati dimanakah jalan keluar.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby matsaiko » 27 Apr 2010, 17:39

aku suka topik ni..direct to the point..sambung2 lagi
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby pakcik » 27 Apr 2010, 23:26

wui, seriau woi bila dah sesat nih...kejap pun jadik la, panik dtg tiba2, tabley kontrol punya...aku ngan kawan penah lost jugak dgn grup depan ngan grup belakang masa kat tahan...pehh sejak tu jgn harap aku nak berpisah dgn grup, tak kesah la grup dpn ke belakang...
Never Crack Under Pressure

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby sun » 28 Apr 2010, 00:30

kadang2 seronok juge jalan sorang2 tgh2 trek bile mane ade group kat blkg n depan...less pressure...terasa santai dlm diri...tp itu lah antara sbb ter lost tibe2..terseronok layan trek...bleh nyala rokok...yeah...dance with the trek...less pressure lah katakan...pastu patah balik plak group blakang tadi dah terlepas ke depan...fuyoo..itu time...sendiri mau ingat..so..nak taknak...jgn lah skali hilang perhatian kat pihak depan atau org blkg hilang perhatian kat kite terutamanya trek2 y bersimpang siur atau trek y mmg kite tak biase...ape2 pon jgn biar pewai menguasai outcome...

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby pakcik » 28 Apr 2010, 13:53

bukan ke `peraturan tak bertulis' yang utama masa treking, jgn jalan sorang? ke aku je yg paham cenggitu?
Never Crack Under Pressure

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby betterman » 28 Apr 2010, 17:43

betoi la tu pakcik tapi biasalah kita nie kadang2 alpa dan tak sedar tup tup dah jalan sorang...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 145
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby UnderAge » 28 Apr 2010, 18:22

yup betul kata bet....dia pnyer jalan pun... tau2 dah belakang aku...pastu bunyi pinnn...pinn.....mintak lalu...pastu ilang sorang2 dia jerk...
tapi serius..kalau bab ni ..mmg aku alert...kalau dah tiba2 sorang2 on trekk...aku benti jap..sap kok lu...tunggu kawan2 dari belakang sampe...nak kejar group depan..mmg tak dapat la...
::: SuCCESS :::

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby pakcik » 28 Apr 2010, 19:17

bett, aku suka la ko nye tulih2 kat bawah tu, yg tulih omputih tu...getting down mandatori woo, takkan taknak balik, nak keje camne, nak jumpe bini camne...kihkihkih...err,tabley tekan2 button `like' cam pesbuk ke? hehehe....
Never Crack Under Pressure

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby sun » 28 Apr 2010, 19:41

i like jugak....hahahaha...pakcik pakcik... :lol:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby orga » 03 May 2010, 12:50

bett, aku suka la ko nye tulih2 kat bawah tu, yg tulih omputih tu...getting down mandatori woo, takkan taknak balik, nak keje camne, nak jumpe bini camne...kihkihkih...err,tabley tekan2 button `like' cam pesbuk ke? hehehe....
bole..
tp tuan webmaster kena setting le..
download thanks_for_post_v125.zip
File size: 269672 Bytes
Lepas install, edit php kt root\language\en\mods\thanks_mod.php file. Button thanks akan kluar belah kanan..
ok, pakcik puehati yer..hehe

bebalik kt topik, aqu rasa aqu pon selalu kena kasi sesat2 nih..
kengkadang tuh ada plak yg mcm halang jalan kita..penah kena masa kt gbh..tp kitaorg wat relak jek..isap rokok sebatang, pastu menda tu pon boring agaknya tunggu dia blah..berenti dan baca2 la skek..kena tunjuk sifat manusia iaitu sabar..bila ok teruska perjalanan..
reen pon ada masa kt gbh tuh..haha..kenangan..kenangan
ImageImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Hangar 18 » 03 May 2010, 13:23

salam pergunungan semua sekali

ni saya dpt dari sesorg yg fwd...tak tahu betul ke tak sama ada tempat sy post ni atau info ni.

----------------------------------------------------------------------------------------------
sekiranya kengkawan gi masuk hutan tak kiralah nak memburu ker..nak berkhemah ..semasa perjalanan tuk kuar dari hutan atau gunung..tetiba kamu dah rasa lain...tetiba terpisah drpd geng lain...dan tetiba ternampak umah...,ada kebun ...atau tmn bunga.yang cantik .atau ada umah cantik siap ada binatang peliharaan seperti kambing ....INGAT perkara yang pertama perlu kamu lakukan adalah jangan bergerak walau seinci pun....kamu terus pejamkan mata.....dan cuba ingatkan di mana sebenarnya kamu berada sebelum terserempak umah cantik tersebut..
fikirkan juga mustahil ada umah berkeadaan demikian di dalam hutan tebal.....dan sekiranya pada masa tu malam fikirkan rupa bulan ..dan sekiranya siang fikirkan keadaan matahari dan paling penting fikirkan tujuan sebenar kamu nak pulang ke rumah....dan keluar daripada hutan tersebut...selain tu juga kamu mesti tenang..tidak terlalu takut..tidak terlalu gembira pabila melihat keganjilan di depan mata...ingat keluaga kamudan bayang kan rupa mereka serta rumah...DAN SEKIRANYA KAMU GAGAL MENGINGATI APA YANG ADA DI DUNIA MANUSIA DAN KAMU BERGERAK ATAU MELANGKAH....HMM KAMU AKAN TERSESAT KEALAM LAIN TANPA DISENGAJA....dan bakal kehilangan ingatan..dan nasib kamu di dunia atau alam bunian..
----------------------------------------------------------------------------------------------

wallah hua'lam...
tq for the tips..

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Along-X » 03 May 2010, 16:20

aku penah dulu hampir tersesat dan lost kat yong yap... masa tu group mmg dah pecah2.. sebab keadaan yg hujan... aku group depan skali... sampai pondok 1 rehat.. dalam setengah jam group 2 sampai... then dah nak maghrib group yg belakang tak sampai2 lagik.. hari dah nak maghrib.. aku n member aku wat keputusan jalan dulu ke pondok 2 tuk pasang fly.. memandangkan 2-3 peserta dah pewai giler... masa dah sampai pondok 2, aku patah balik sorg.. ke pondok 1.. tuk guide group belakang.. masa patah balik tu la aku jadi konpius kat simpang sungai tu ade 2-3 simpang kot rasanya.. then aku rasa lain macam ade something yg halang aku... aku duduk sekejap baca apa yg patut.. alhamdulillah aku jumpa jalan yg betul.. walau pun hati berdebar.. sedangkan kami pakai walkie talkie.. tapi tak dapat hubungi walaupun dah dekat...


apa pun aku dke tips nie... truskan.. boleh membantu rakan2 lain...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby soulfly » 07 May 2010, 16:04

tips yang bagus..
lagi2? :lol:
lama sangat...

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby nazryst » 09 May 2010, 17:13

salam,

itu kalau benda tu tunjuk rumah kan kan kan..pastu tunjuk laman rumah yang bersih lagi nyaman...pastu landskap macam lord of the ring kan kan kan... takkan benda dan perkara yang cantik ni ajer dia nak tunjuk pasal ... cantik menarik kau memang d bomb... memang disukai oleh manusia... apa kata pulak dia kasi kau berlian dan permata... elok ajer dia susun sampai lembah kemana mana.... atau kawasan track asal di gelap dan di seram kan.... pastu tempat yang salah di terangkan macam hiway... huhuhuhuhu... selalunya perkara sebegini berlaku bila lu tengah dowmmmm syndrommm

Lu pikir laa sendiri.... siapa lu... apa pedoman lu...... sesat di mata boleh lihat, sesat di hati siapa yang tau....

Gua tak berani nak komen.... pasal gua takder pengalaman lagi jumpa istana menanti....

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby rainmaker » 24 May 2010, 13:41

salam pergunungan semua sekali

ni saya dpt dari sesorg yg fwd...tak tahu betul ke tak sama ada tempat sy post ni atau info ni.

----------------------------------------------------------------------------------------------
sekiranya kengkawan gi masuk hutan tak kiralah nak memburu ker..nak berkhemah ..semasa perjalanan tuk kuar dari hutan atau gunung..tetiba kamu dah rasa lain...tetiba terpisah drpd geng lain...dan tetiba ternampak umah...,ada kebun ...atau tmn bunga.yang cantik .atau ada umah cantik siap ada binatang peliharaan seperti kambing ....INGAT perkara yang pertama perlu kamu lakukan adalah jangan bergerak walau seinci pun....kamu terus pejamkan mata.....dan cuba ingatkan di mana sebenarnya kamu berada sebelum terserempak umah cantik tersebut..
fikirkan juga mustahil ada umah berkeadaan demikian di dalam hutan tebal.....dan sekiranya pada masa tu malam fikirkan rupa bulan ..dan sekiranya siang fikirkan keadaan matahari dan paling penting fikirkan tujuan sebenar kamu nak pulang ke rumah....dan keluar daripada hutan tersebut...selain tu juga kamu mesti tenang..tidak terlalu takut..tidak terlalu gembira pabila melihat keganjilan di depan mata...ingat keluaga kamudan bayang kan rupa mereka serta rumah...DAN SEKIRANYA KAMU GAGAL MENGINGATI APA YANG ADA DI DUNIA MANUSIA DAN KAMU BERGERAK ATAU MELANGKAH....HMM KAMU AKAN TERSESAT KEALAM LAIN TANPA DISENGAJA....dan bakal kehilangan ingatan..dan nasib kamu di dunia atau alam bunian..
----------------------------------------------------------------------------------------------

wallah hua'lam...
tq 4 the tips
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby ajon » 24 May 2010, 14:56

Sesat dlm hutan ni jangan main2 wooo...org yg sesat merana..orang yg kat luar menunggu kepulangan pon tak tentu hala..

masa aku kecik2 dulu..bapak aku keja masuk hutan tebang balak,,berhari-hari malah berminggu-minggu masuk hutan..rumah kami tepi hutan..mcm umah org asli..jauh di pendalaman...pegi skolah pun tumpang lori balak..

ada sekali tu...bapak aku lama tak balik...aku sekeluarga dh risau yg teramat sangat..terutama nya, mak aku la..mcm-mcm andaian dan kebimbangan terkluar dlm fikiran.. beras kat dapur dh kering..duit blanja yg di tinggal kan dah abis,,adik-beradik ramai,,makan ubi rebus ngan ikan masin je,,gi pegi jumpa tokey balak,,diorang pun tak tau knapa group bapak aku tak kluar-kluar hutan...hari-hari mak aku suruh aku ngan abang aku gi tunggu kat tepi sungai kat pejabat syrikat..tunggu berita.. masa tu telekominikasi tak secanggih skarang,,

kitorang dh ikhtiar mcm-mcm cara,,termasuk panggil bomoh..

Alhamdullilah akhir nye..group bapak aku kluar juga dari hutan..

Pas dari peristiwa tu..bapak aku dah tak keja masuk utan lagi.. kitorang berhijrah dan tinggal di tepi laut...bermula lah episod aku jadi org laut plak..

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby ajon » 24 May 2010, 15:06

Sesat dlm hutan ni jangan main2 wooo...org yg sesat merana..orang yg kat luar menunggu kepulangan pon tak tentu hala..

masa aku kecik2 dulu..bapak aku keja masuk hutan tebang balak,,berhari-hari malah berminggu-minggu masuk hutan..rumah kami tepi hutan..mcm umah org asli..jauh di pendalaman...pegi skolah pun tumpang lori balak..

ada sekali tu...bapak aku lama tak balik...aku sekeluarga dh risau yg teramat sangat..terutama nya, mak aku la..mcm-mcm andaian dan kebimbangan terkluar dlm fikiran.. beras kat dapur dh kering..duit blanja yg di tinggal kan dah abis,,adik-beradik ramai,,makan ubi rebus ngan ikan masin je,,gi pegi jumpa tokey balak,,diorang pun tak tau knapa group bapak aku tak kluar-kluar hutan...hari-hari mak aku suruh aku ngan abang aku gi tunggu kat tepi sungai kat pejabat syrikat..tunggu klau ada apa-apa berita...penantian suatu seksaan... masa tu telekominikasi tak secanggih skarang,,

kitorang dh ikhtiar mcm-mcm cara,,termasuk panggil bomoh..

Alhamdullilah akhir nye..group bapak aku kluar juga dari hutan..sampai skarang aku tak tau knapa diorang lambat kluar utan..dia tak penah cerita kat aku adik-beradik..mak aku tau la kenapa...mungkin dia tak nak kitorang takut dengan apa yg di laluinya..

Pas dari peristiwa tu..bapak aku dah tak keja masuk utan lagi.. kitorang berhijrah dan tinggal di tepi laut...bermula lah episod aku jadi org laut plak..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 24 May 2010, 15:27

Ahjoooon
Orang laut tu banyak gak.
Ko ni Bangsa Dayak Laut or Bajau Laut. Tu memeng sedara mara aku.
Ada satu lagi aku jumpa Bangsa Orang Laut di pulau pulau berhampiran Natuna tapi mereka bukan dalam wilayah Indonesia dan mereka sebenarnya adalah orang orang Tanpa Negara di perairan U-19 (Ini Kod TLDM) berhampiran dengan Spartly.

Aku - Lanun Laut jerrrrrr

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby ajon » 24 May 2010, 16:20

Ahjoooon
Orang laut tu banyak gak.
Ko ni Bangsa Dayak Laut or Bajau Laut. Tu memeng sedara mara aku.
Ada satu lagi aku jumpa Bangsa Orang Laut di pulau pulau berhampiran Natuna tapi mereka bukan dalam wilayah Indonesia dan mereka sebenarnya adalah orang orang Tanpa Negara di perairan U-19 (Ini Kod TLDM) berhampiran dengan Spartly.

Aku - Lanun Laut jerrrrrr

KOBOI LAUT

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby adventure inc » 24 May 2010, 21:54

a'kum... sesat; tak kira la sikit ke banyak, adalah perkara yg perlu kita amik berat sama ada
kita sebagai peserta, gogo ataupun team leader dlm satu satu xpdc. sini ada sikit tips yg sy
dapat untuk sama sama kita share:

---------------------------
:: Lost ::
There are 1001 reasons why people get lost; disorientation, poor communication, bad weather,
lack of common sense, or poor ratio of guides to participants.
When lost, always apply to STOP principle:
> Stop whatever you are doing and accept that you are lost.
> Think about where you are, how far you could be from the trail and what your conditions.
> Observe what is around you and what you have.
> Plan what you have to do next. Instead of wandering around, stay put and wait for
someone to find you.
Other tips when lost:
- Stay put if emergency medical treatment is not required.
- Call emergency service (999) or 112 when there is no cellphone network coverage.
- Begin rationing food and water.
- Start a smoky fire, so your location can be seen.
- If you need to move in an emergency, indicate you plan and direction you are heading.
Snap branches, plant or leave markings as you trek so rescuers will be able to tail you.
This also ensures you do not go round in circles.
- Dump weighty and unnecessary stuff.
- Locate a river and follow downstream. It is not necessary to stay too close to it as terrain
can be steep and rocky.

:: Supernatural Survival Tips ::
How do you deal with the paranormal to have a pleasant jungle trek? Here a few tips
provided by the experienced:-
1. If you suddenly smell jasmine, do not turn around. Just move on or say a silent prayers.
2. There are spirits in the jungle, and it is some others world. Quietly as permission or
recite a doa before entering the jungle. Do not try to defy or challenge them, and say
"I do not believe, I do not care."
3. If a particular rock formation looks like an abnormally comfortable resting place,
do not use it.
4. Do not call your friends by their names, instead, agree on codenames/callsigns
beforehand and use those.
5. If you hear somebody calling out your name, do not answer or follow the voice.
6. If a particular tree is surrounded by an unusual clearing, avoid it.
7. If you see strange things like a mansion, white-robed elderly person, someone playing
the drums up a tree or a well-tended garden in the middle of the jungle, walk away from
it. Stick to you path. People get lost easily because the are drawn to these things by the
forest goblins or bunian.
8. Do not pick up 'souvenirs', especially at 'suspicious-looking' places. There are belong
to the jungles.
The general advice is; do not disturb 'others'. Just tell them quietly, you go you way,
I will go my way. Mutual respect is the way. After all, we are just visiting and it is their
territory. It is like you go to your friend's house, of course you will greet the parents,
'hi aunty, hi uncle'.
--- quoted ---
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby orga » 19 Jun 2010, 02:59

salam pergunungan semua sekali

ni saya dpt dari sesorg yg fwd...tak tahu betul ke tak sama ada tempat sy post ni atau info ni.

----------------------------------------------------------------------------------------------
sekiranya kengkawan gi masuk hutan tak kiralah nak memburu ker..nak berkhemah ..semasa perjalanan tuk kuar dari hutan atau gunung..tetiba kamu dah rasa lain...tetiba terpisah drpd geng lain...dan tetiba ternampak umah...,ada kebun ...atau tmn bunga.yang cantik .atau ada umah cantik siap ada binatang peliharaan seperti kambing ....INGAT perkara yang pertama perlu kamu lakukan adalah jangan bergerak walau seinci pun....kamu terus pejamkan mata.....dan cuba ingatkan di mana sebenarnya kamu berada sebelum terserempak umah cantik tersebut..
fikirkan juga mustahil ada umah berkeadaan demikian di dalam hutan tebal.....dan sekiranya pada masa tu malam fikirkan rupa bulan ..dan sekiranya siang fikirkan keadaan matahari dan paling penting fikirkan tujuan sebenar kamu nak pulang ke rumah....dan keluar daripada hutan tersebut...selain tu juga kamu mesti tenang..tidak terlalu takut..tidak terlalu gembira pabila melihat keganjilan di depan mata...ingat keluaga kamudan bayang kan rupa mereka serta rumah...DAN SEKIRANYA KAMU GAGAL MENGINGATI APA YANG ADA DI DUNIA MANUSIA DAN KAMU BERGERAK ATAU MELANGKAH....HMM KAMU AKAN TERSESAT KEALAM LAIN TANPA DISENGAJA....dan bakal kehilangan ingatan..dan nasib kamu di dunia atau alam bunian..
----------------------------------------------------------------------------------------------

wallah hua'lam...

tak di nafikan samada sedar atau idak kita sebenarnya byk melintasi kawasan2 camni semasa mendaki..
2 bahagian yg harus dijaga rapi ialah hati dan lidah..
ImageImageImage

User avatar
jhousco
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 14 Oct 2008, 17:15
Location: Island In The Sun
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby jhousco » 23 Jul 2010, 22:57

thanks tuan tanah n rakan2 diatas tips2 yg amat bgune nie..
http://whispering-eye.blogspot.com/
________________________________
Image

User avatar
PokLang
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 25 Jul 2010, 03:56

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby PokLang » 27 Jul 2010, 04:07

Sesat dlm hutan ni jangan main2 wooo...org yg sesat merana..orang yg kat luar menunggu kepulangan pon tak tentu hala..

masa aku kecik2 dulu..bapak aku keja masuk hutan tebang balak,,berhari-hari malah berminggu-minggu masuk hutan..rumah kami tepi hutan..mcm umah org asli..jauh di pendalaman...pegi skolah pun tumpang lori balak..

ada sekali tu...bapak aku lama tak balik...aku sekeluarga dh risau yg teramat sangat..terutama nya, mak aku la..mcm-mcm andaian dan kebimbangan terkluar dlm fikiran.. beras kat dapur dh kering..duit blanja yg di tinggal kan dah abis,,adik-beradik ramai,,makan ubi rebus ngan ikan masin je,,gi pegi jumpa tokey balak,,diorang pun tak tau knapa group bapak aku tak kluar-kluar hutan...hari-hari mak aku suruh aku ngan abang aku gi tunggu kat tepi sungai kat pejabat syrikat..tunggu berita.. masa tu telekominikasi tak secanggih skarang,,

kitorang dh ikhtiar mcm-mcm cara,,termasuk panggil bomoh..

Alhamdullilah akhir nye..group bapak aku kluar juga dari hutan..

Pas dari peristiwa tu..bapak aku dah tak keja masuk utan lagi.. kitorang berhijrah dan tinggal di tepi laut...bermula lah episod aku jadi org laut plak..

yg ni poklang salute!!
kesusahan mengajar erti kesabaran

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 27 Jul 2010, 08:48

Ahjon.
Orang Laut tu cam Lanun Laut kerrrr ha ha ha
Kami panggil Orang Laut untuk penghuni pulau pulau kecil disekitar U-7 diantara Pulau Natuna hingga ke Kepulauan Spartly. Orang orang Tanpa Negara atau Orang Hanyut.
Maaf. Kebanyakannya menjadi Lanun di Laut Cina Selatan.

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby Ajis_AJ » 08 Aug 2010, 15:33

Ni tip yg paling baik anda patut amalkan sekiranya anda sesat.
G amik air semayang (Klu xde air, bertayamum aje), buat solat hajat. itu cara terbaik sekali. insyallah segala masalah akan selesai. Masuk waktu, buat solat. Jangan tinggal solat. Insyallah.....

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby deep purple » 09 Aug 2010, 23:32

Ni tip yg paling baik anda patut amalkan sekiranya anda sesat.
G amik air semayang (Klu xde air, bertayamum aje), buat solat hajat. itu cara terbaik sekali. insyallah segala masalah akan selesai. Masuk waktu, buat solat. Jangan tinggal solat. Insyallah.....
the best tip ever...prnh buat solat hajat bila x tau bagaimana nk solve masalah kritikal...Alhamdulillah...semuanya selesai... 8)

salam ramadhan untuk semua...

http://phototrek.wordpress.com/

"AS LONG AS YOU REMAIN ALIVE, YOU SHOULD NOT FEAR
THE JOURNEY AHEAD OF YOU"

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby adisos2002 » 25 Aug 2010, 14:04

Aku bagi sedikit panduan dan amalan..'letakkan tapak tangan didahi, pejam mata & lafazkan istighfar 3X' ~ lepas tu buka mata inshaallah anda akan kmbali
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

al_razy89
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 23 Apr 2010, 04:42
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby al_razy89 » 25 Aug 2010, 16:42

Baca ayat2 dari ayat ruqyah...insyaAllah.. .@ Ayat istikharah ke....ayat nabi yunus ke...ayat seribu dinar pun boleh...

:)

Yang Silap dr saya, Yg Benar dr Allah
"aku menulis bukan kerna nama"
http://metainfo.multiply.com

User avatar
epol
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 05 Sep 2011, 23:59

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby epol » 10 Oct 2011, 05:28

..syaitan, jin dekat dgn kite lebih dekat dri pembuluh darah kite dgn kite, tp yakinlah Allah lebih dekat dri itu...(mafhum hadis klu x silap teman)

sekadar nk kongsi2
asyik naik je....amek nafas jap....

User avatar
PaCATGUNung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 19 Jun 2011, 15:26
Location: Bukit Berapit

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby PaCATGUNung » 12 Oct 2011, 14:49

Selain dari peralatan dan bekalan yang mencukupi kita juga harus membawa bekal Ilmu Pengetahuan dan Pengalaman. Dan antara cabang Ilmu Pengetahuan adalah Petua dan Amalan. Kerana ibu Ilmu adalah PETUA. PETUA adalah perkara yg diamalkan oleh orang² tua/ terdahulu dari kita dengan menjadikan amalan tersebut sebagai S.O.P. (Standard Operation Prosedure) mereka. :kah: Walaubagaimana pon Petua² tersebut bukanlah bidaah maupun kurafat. Kerana petua² tersebut adalah diamalkan atas dasar Logik Akal, Strategi, Perikemanusiaan, Adab dan Hemah ketika berada dihutan.

Disini kita bincangkan tentang S.O.P. ataupun Petua² ketika berada didalam hutan tak kira apa aktiviti kita sama ada Bekerja, Memancing, Jungle Treckking, Mendaki Gunung, Memburu, 4X4 ataupun tersesat didalam Hutan. Dibawah ini disenaraikan PETUA bermula dengan 10 JANGAN:-

1) JANGAN memakai barangan berasaskan kulit binatang ( tali jam, tali pinggang, kasut dll ) kerana aromanya menarik perhatian binatang pemangsa dan entiti² lain melainkan aroma bau badan anda melebihi/ terlebih busuk dari kulit binatang tersebut :kah:
2) JANGAN berjalan tanpa tongkat / kayu kerana anda merupakan mangsa berkaki 2 pada pandangan Haiwan Liar. Kayu/tongkat juga sebagai senjata/pelindung :evil:
3) JANGAN jalan merangkak kerana anda merupakan mangsa berkaki 4 pada pandangan pemangsa. kekalkan berjalan berkaki 3 (2 kaki + 1tongkat) :twisted:
4) JANGAN bermulut celupar memaki hamun benda/makhluk didalam hutan. :twisted:
5) JANGAN menegur/ kepoh sekiranya terlihat sesuatu yg pelik, cukup dengan bahasa isyarat. Iktikat dlm hati ianya adalah Ujian..COBA'ANNN! :keke:
6) JANGAN buang air kecil/besar merata² atau dilaluan orang/haiwan atau didalam air/sungai. Korek sedikit lobang dan kambuskan kembali setelah selesai :keke:
7) JANGAN lupa bawa 2 kain sarong/ pelikat. (kain serba boleh -utk solat, pengusung, selimut, jamban bergerak, bendera dll dan akhirnya sbg penutup jenazah sekiranya terkorban) :cry:
8) JANGAN bersiul kerana ianya menganggu/ menarik perhatian haiwan / makhluk hutan kecuali memikat burung atau ada awek cun lalu. :kah:
9) JANGAN tinggalkan sampah didalam hutan kecuali sisa makanan ( hendaklah ditanam ) :mrgreen:
10) JANGAN percaya atau amalkan petua ini sekiranya anda mengatakan ianya bidaah dan kurafat. :kah:

setakat 10 perkara sahaja yg dapat dihuraikan hari ini dan harap Otai² GO dapat menambah lagi petua² 'JANGAN' ataupun 'MESTI' untuk dikongsi bersama. :minum:
GoMa NuKiH Mo MaNjEk

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby kOmbAtKaMpOng » 12 Jan 2012, 03:34

salam... saya nak tumpang tanya apa pendapat bawa binatang peliharaan exp, kucing trekking sesama dalm hutan.. x kesah la hutan tu tebal ker nipis.. ada tips ker pendapat... just untuk pengetahuaan sahaja..

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby blacksword » 12 Jan 2012, 12:21

saya kecik2 dulu selalu bawak kucing dalam hutan, sebab dulu saya tinggal di RTB Air Terentang (skang da jadi cyber jaya).. masa tu keliling kawasan umah hutan nak kate tebal tak boleh tahan jugak la setakat hariamu bintang, harimau akar kadang bole melintas jalan...kate orang kucing ni kalo lepas kat ane2 die bole cari jalan balik umah semula...jadi saaya bawa kucing ni untuk 2 perkara satu tunjuk jalan balik bile rase2 da agak sesat kedua kucing tu bole bagitau kalo ade ape2 yang tak nmpk ataw tak perasan, sama ada binatang ataupun makhluk halus...kalo kucing tu teperasan sesuatu die akan mengerang dan pandang je kat tempat tu..jadi bagi masa kat saya untuk ready kalo ade ape2...tapi kucing ni agak malas nak bejalan die suke didokong je...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby seper4alif » 12 Jan 2012, 21:27

wah gud lah ini bahan...


bawak kucing masuk utan? eem tol gak tuh, tak pernah terfikir nak bawak,,, kreatif tol kamu.. heehehe
tapi takda ke kucing besa folow nanti?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby kOmbAtKaMpOng » 12 Jan 2012, 22:22

wah gud lah ini bahan...


bawak kucing masuk utan? eem tol gak tuh, tak pernah terfikir nak bawak,,, kreatif tol kamu.. heehehe
tapi takda ke kucing besa folow nanti?
ahaaa ituu yang kita x mhu too... tapi betol ker harimau a.k.a 'kucing besar' takot dengan manusia.. boleh kongsi pengalaman.. sebab saya x penah jumpa lagi (mmg harap2 pon x nak lah kan )

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby seper4alif » 13 Jan 2012, 00:10

huh kena tanya abang askar leer.... umah aku ada lipas jer.... tak penah lak dia takut ngan aku.... heee heee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby blacksword » 13 Jan 2012, 15:35

ni pengalaman kawan saya yang memburu...selama dia memburu penah jumpe 2 kali je ngan pak belang ni...tu pun satu tak sengaje...satu lagi memang folow die, da name memburu bile kite memburu akan ade binatang lain yang memburu bersama (manusia nak tembak kijang,harimau pun nak tangkap kijang jugak) jadi kat situ bole la terjumpe...pak belang ni biasanya akan mengelakan diri daripada jumpa manusia, tapi kalo pak belang ni cedera, rasa terancam, terlalu lapa ataupun terlalu tua untuk memburu die akan beralih kepada mangsa yang lebih mudah...bau badan kite ni kuat bile masuk dalam hutan je binatang bole bau da...kebisaanya pemburu akan amek daun yang tak gatal da lenyek2 kat baju cover bau badan sendiri...lagi satu pak belang ni ade baw hamis yang kuat macam baw bapak kambing.. jad kalo terbau tu letup je mercun bola ha ha ha...kalo malam bile disuluh mate kucing beso ni warnenye akan hijau kebiruan...satu lagi bapak saya suke simpan kayu tas die kate binatang buas takut ngan kayu ni...yang ini saya tak pasti...kalo ade sesape yang biasa gune kayu tas ni share la...(kat sabah kayu tas banyak kat pasa die banyak je jual kat 5 ke 6 kaki dalam rm13)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby seper4alif » 13 Jan 2012, 19:18

kayu tas ada dua jenis... jantan betina.... satu itam satu putih kulitnya....
yg aku tahu kedua dua kayu nih kena di cantum kan dan akan mendatangkan bau yg tidak menyenangkan... tuh jah yg aku pernah dengar tapi tak pasti dengan kebenaran ini untuk diri aku sendiri....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: Tip dalam hutan (wallah hua'lam)

Postby kOmbAtKaMpOng » 14 Jan 2012, 21:14

info yang sangat mmbanto... main ngn pak belang nie parang pon x dapat mmbanto neh... redho jer lah... pasal kayu tas nie ada dengar2 yang boleh buat ubat gigitan bintang berbisa?? sejauh mna kebnaran ataw mitos


Return to “Klinik Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron