minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
maenredah
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 18 Aug 2010, 14:06
Contact:

minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby maenredah » 07 Sep 2010, 12:18

salam buat warga GO..1st sy nk ucap selamat menyabut hari raya buat semua warga kerabat GO sekalian...

nk minta pendapat sikit pasal cara warm up yg betul sebelum mula trek..
PENDIDIKAN MELALUI REKREASI

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby adisos2002 » 08 Sep 2010, 05:04

Yg ni yg aku praktis la.. betul atau tak kurang pasti.
1. Senget kepala kiri kanan
2. Tarik tangan dan jari2 ala2 cam strecthing rock climb
3. Silang kaki pastu sentuh ujung jari kaki sambil berdiri
4. Sentap pinggang.. last2minum air seteguk dua sebelum mula jalan
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 08 Sep 2010, 08:22

Saya guna cara dari atas ke bawah.
Biasanya Sprinter akan guna sistem ini.
Terpulanglah pada keselesaan memasing

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby orga » 21 Sep 2010, 11:43

aqu tader cara2 spesifik nk warm up..
biasa sebulan dua sblm trip aqu dah start2 wat menda kasi kluar peluh..
then stretching badan seminggu dua sblm tu..
jd bila kt starting point, aqu stretching sikit2 je dr kepala ke kaki..
warm up sbb tanak kasi badan terperanjat dlm setengah jam pertama trekking..
ImageImageImage

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby castello » 24 Sep 2010, 17:43

Saya guna cara dari atas ke bawah.
Biasanya Sprinter akan guna sistem ini.
Terpulanglah pada keselesaan memasing
guna cara abg kamal ni yang terbaik...lepas tu mulakan langkah dgn perlahan...sehinggalah peluh sudah keluar baru lah boleh nak speed-up ke atau pun maintain speed.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby nazryst » 25 Sep 2010, 18:04

aku rasa dia orang ni pun sebenarnya masa hari nak start ajer warm up... esok kat dalam hutan atau atas gunung..... semua nya warm up perut dulu ...lalalalalala apa pun jangan percaya kepada orang orang lama.. mereka kuat main wayang.... Maajun Kuat Salasa satu, kopi jantan, ermmm telur setengah masak campur madu yaaa.....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby orga » 28 Sep 2010, 12:31

aqu suka tongkat ali + ubi jaga + tengkuk biawak(akar)..tp lama dah tak jumpa ubi jaga..
ImageImageImage

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby am » 10 Nov 2010, 08:04

Salam, dengan niat untuk berkongsi. Insyallah.

Warm-Up:-
Biasanya dilakukan selepas bangun pagi, sebelum makan sarapan dan sebelum melakukan regangan otot (Stretching). Warm-Up yang mudah untuk dilakukan iailah seperti membuat larian setempat, berlari-lari anak ataupun kombinasi pergerakan tangan dan kaki selama 5-10 minit.

Stretching:-
Disarankan dilakukan selepas badan berpeluh dan jantung mengepam darah dengan laju (pernafasan menjadi laju). Sebab apa? Saya dah lupa.. Stretching/Regangan yang bagus iailah regangan fokus dimana anda tahu apa yang anda lakukan dan bukan mengikut gerak langkah orang lain semata-mata. Elakkan dari melakukan pusingan sendi dalam tempoh yang panjang untuk penjagaan sendi.

* Biasanya bila melakukan regangan bersama tentera mahupun orang lama, mereka akan berkata seperti ini, "Aku dari dulu sampai sekarang buat exercise macam nie tak da apa-apa pun.. ko pulak nak mengajar aku..". Jika anda mendapat kritikan negatif seperti ini, kalau boleh janganlah berdiam diri. Bila anda berdiam, ilmu yang anda peroleh tidak akan sampai sampai bila-bila..

Sendi merupakan bahagian badan yang sensetif dan mempunyai cairan pelindung di sekitarnya. Bukan semua orang mempunyai kondisi badan yang sama. Lebih2 lagi dengan gaya hidup dan pemakanan pada zaman sekarang. Berlainan pula dengan tentera dan sebagainya dimana makan dan minum dijaga serta latih-tubi dilakukan pada setiap hari.

Maka, setelah dibuat kajian demi kajian, teknik senaman juga telah BEREVOLUSI bersesuaian dengan peredaran zaman. Teknik berlainan namun kesan tetap sama, malah memanjangkan jangka hayat tubuh badan.

Wassalam.

(Jika silap harap perbetulkan. Saya juga masih belajar..)
find me more at multiply | blogspot | flickr

amtrek
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 07 Nov 2010, 11:43

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby amtrek » 10 Nov 2010, 22:15

try menari poco poco

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby nizran » 16 Feb 2012, 23:56

wahhhh... lamanya tak masuk g.o..

saya nak share sikit mengenai warmup nie... baru2 nie ada baca artikel yg mengatakan atlit yang buat warm up 15 minit ke 30 minit akan lebih cepat letih, dan kehilangan kuasa lebih cepat berbanding dengan yang buat warmup simple (2-5 minit).

cara yang terbaik pada saya adalah yang dibgtau oleh abang kamal tu tokey lembu tu.

Namun begitu, apa yang saya nak share sedikit adalah, apa yang saya perhatikan berlaku di kalangan group2 mendaki gunung kebelakangan nie.. di mana saya tengok kawan bersenam dengan penuh semangat, bila badan dah panas, semua berhenti utk dengar taklimat celahan (tambahan last minit) dengan bacaan doa.

pada saya adalah lebih baik, dah habis briefing, semua dah sedia, dah berdoa habis, kemudian baru warm up (stretching lebih) kemudian teruskan perjalanan. Suka saya ingatkan ini adalah method yang pada saya adalah terbaik utk group kecil. Untuk group yang lebih besar pula, yang mana peserta akan dilepaskan group by group mengikut selang masa tertentu, pastikan gap mereka sesuai dengan warm up, atau tangguhkan aje. Kalau boleh budget group ke tiga akan bergerak dalam tempoh 5 minit, baru mintak group itu sahaja yg buat warmup. dan seterusnya...

sekian, my 2 cent
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: minta tunjuk ajar cara warm up yg betul...

Postby nizran » 16 Feb 2012, 23:56

wahhhh... lamanya tak masuk g.o..

saya nak share sikit mengenai warmup nie... baru2 nie ada baca artikel yg mengatakan atlit yang buat warm up 15 minit ke 30 minit akan lebih cepat letih, dan kehilangan kuasa lebih cepat berbanding dengan yang buat warmup simple (2-5 minit).

cara yang terbaik pada saya adalah yang dibgtau oleh abang kamal tu tokey lembu tu.

Namun begitu, apa yang saya nak share sedikit adalah, apa yang saya perhatikan berlaku di kalangan group2 mendaki gunung kebelakangan nie.. di mana saya tengok kawan bersenam dengan penuh semangat, bila badan dah panas, semua berhenti utk dengar taklimat celahan (tambahan last minit) dengan bacaan doa.

pada saya adalah lebih baik, dah habis briefing, semua dah sedia, dah berdoa habis, kemudian baru warm up (stretching lebih) kemudian teruskan perjalanan. Suka saya ingatkan ini adalah method yang pada saya adalah terbaik utk group kecil. Untuk group yang lebih besar pula, yang mana peserta akan dilepaskan group by group mengikut selang masa tertentu, pastikan gap mereka sesuai dengan warm up, atau tangguhkan aje. Kalau boleh budget group ke tiga akan bergerak dalam tempoh 5 minit, baru mintak group itu sahaja yg buat warmup. dan seterusnya...

sekian, my 2 cent
mane satu belakang pokok???
Image


Return to “Klinik Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron