TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby nizran » 20 Sep 2006, 17:08

Sebelum teori mengenai teknik membaca tapak kaki binatang dan menentukan jenis binatang melalui kesan tapak kaki dipelajari, adalah lebih baik dinyatakan serba sedikit kebaikan kebolehan membaca kesan tapak. Kesan tapak yang dimaksudkan disini adalah sebarang tanda atau kesan yang terdapat disekitar denai trek yang berupaya membantu golongan pendaki membuat anggaran, penaakulan dan penterjemahan situasi mengikut keadaan tertentu.

Kerap kali sewaktu trekking, kita ketinggalan atau berpecah dengan kawan2 yang lain. Didalam kawasan hutan yang kurang diletakkan tanda2 penanda jalan, kebolehan melihat kesan tapak kaki boleh membantu baik dari segi rohani dan jasmani.

Diharap topik ini akan dibantu tertutama oleh abang2 n akak senior yang lain. Bila topik ini sudah mula berisi, maka saya akan buka topik baru mengenai jejak binatang pula.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
scorchys
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 08 Oct 2006, 21:27
Location: sebelah rumah kamu
Contact:

Postby scorchys » 28 Nov 2006, 15:23

Ermm.. saya ni kalu treking ngan group yg ramai selalunye saye kat tetengah atau kat group yg belakang sekali... selalu gak ler terlepas jejak kepala keretapi ni... ape yg selalu saya buat jika tatau hala tuju/lost trek saya follow hujung rumput yg jatuh disebabkan dipijak oleh kepala keretapi(* tu pun kalu ade rumput atau lalang la kat area tu).. satu lagi saya cari sumber² seperti putung rokok, plastik gula²... kalu ade maknenye betul la arah trek tuu... tapi tu kira tawakal jer arr.. kalu lost jugak... bukak beg cari HP.. call jer... ahaks.. *ni pun kalu ade line phone.. kalu takde :?:
superbbb beb!! d[o_O]b

Willy
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 12 Sep 2006, 14:22
Location: Sg Buloh
Contact:

Postby Willy » 09 Dec 2006, 14:36

Hello,


Kena berwas -was dengan bau sekitaran. Bukan setakat bau flora dan fauna je

Bau binatang lain ada juga bau yang berbeza. Dan juga bau najis atau kencing yang berbeza .

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Postby JeNaL » 28 Jun 2007, 19:20

mana tuan rumah ni.....macam tak lengkap je topic ni...

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Postby nizran » 29 Jun 2007, 13:09

hish... mana la tuan tanah nie...


sorry bro, busy la.. nanti ai upload.. kasi ai tempoh sikit la ye... :oops: :oops:
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 31 Jul 2007, 09:34

Orca lu nak ikat/ temoh nizran ini kira setahun pertunangan ke...atau terus nikah je....atau kau nak cari lain jadi ganti je.... :evil:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Postby adisos2002 » 06 Aug 2007, 20:30

Baca tapak?? mintak mahap memang tak pro..
Cuma panduan untuk para rakan pendaki..
- tengok bekas tapak kasut..
- tengok lorong laluan
- tengok logik laluan
- tengok bekas pegangan.. pasir.. titisan air dsb
- tengok kebelakang semula..
:lol:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Postby frostice » 07 Aug 2007, 13:32

Menarik topik satu nie..
Takder info lagi ke?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 28 Aug 2007, 12:38

Menarik topik satu nie..
Takder info lagi ke?
bro..info camne..mungkin ada rakan 2 boleh membantu...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Trup Kampung
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 10 Jul 2011, 22:10

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Trup Kampung » 13 Jul 2011, 01:31

Minta izin tumpang kasih. Ingin bersandar di banir pohon. Post pertama sy, sebab peminat teknik menjejak. Tolong2 update topik lama. Kalau salah tolong sepakkan.

1st, bahagikan bab Laluan kepada beberapa persoalan asas.


- Laluan Manusia
- Laluan Binatang

- Laluan Baru
- Laluan Lama

- Laluan Normal
- Laluan Pelik

- Laluan Nyata
- Laluan Misteri


2nd, bahagikan persoalan seterusnya kepada :

- Corak jejakan
- Jenis penjejak
- Arah jejakan
- Umur jejakan
- Bilangan penjejak
- Berat penjejak
- Tafsiran bentuk penjejak


2 dahulu untuk dibuka... Lepasni saya update ya.

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Fiftyhertz » 13 Jul 2011, 07:15

satu lagi saya cari sumber² seperti putung rokok, plastik gula²...
ini yang x sedap dengar ni haha
2nd, bahagikan persoalan seterusnya kepada :

- Corak jejakan
- Jenis penjejak
- Arah jejakan
- Umur jejakan
- Bilangan penjejak
- Berat penjejak
- Tafsiran bentuk penjejak
haa bhgn kedua ni sangat menarik. baru je guna pakai last weekend setelah ketinggalan. minta senior hurai lebih lanjut :keke:
heal the world. make it better place.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 13 Jul 2011, 11:29

Penjejak ni pun ada 2 katagori

1. Penjejak binatang yang biasanya digunakan oleh Pemburu, Biasanya Kaum Perbumi amat pakar dalam bidang ni sebab keja diaorang adalah berburu macam Orang Penan. Peribumi Semenanjung dah kurang kemahirannya sebab dah banyak kerja kat luar dan hutan semakin sempit untuk berburu. Ada juga dikalangan mereka kerja dengan Syarikat Balak sekarang.

2. Penjejak Manusia, kaedah yang digunakan oleh Pasukan Trup Tentera. Ranjer diakui mahir dalam penjejakan kaedah ini untuk mengesan laluan manusia.

Belajar memalui Forum macam ni agak sukar kerana kaedah ini memerlukan banyak praktikal, itulah gunanya kaedah Sembang Bawah Fly.

Mengesan laluan Lanun lebih sukar kerana Lanun tidak meninggalkan sebarang kesan di Laut. he he he

Trup Kampung
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 10 Jul 2011, 22:10

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Trup Kampung » 15 Jul 2011, 01:45

ohh betul tu tuan. moga2 ada masa boleh join trekking skali dgn tuan & senior lain.. sementara nak tunggu ada peluang leh la mengorek teori baru kat sini ye? tumpang cahaya lampu tuan2, ilmu pelita hidup. :)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 15 Jul 2011, 09:03

Ada lagi satu, penjejakan laluan yang tak nampak. Faham kan kampong yang ada tapi tak nampak. Tapi diaorang ni lalu kat situ, dan jejaknya ada. Walaupun kita tak berapa nampak tapi sebenarnya ada.
Menjejak Bunyian ataupun Hantu yang mengganas atau baru sahaja menyelesaikan tugas pun ada tekniknya. Baiasanya dengan cara menghidu bau untuk mencari laluan hingga ke tempat rehatnya. Barulah berburu.
Kalau ada masa bulah saja nanti bersembang, tapi saya sudah tak berlampu lagi he he he
untuk lampukan kawan kawan. Saya sudah pencen ma
Kalau ada rezki kita jumpa. :minum: pekena todi peng ke

Trup Kampung
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 10 Jul 2011, 22:10

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Trup Kampung » 15 Jul 2011, 09:32

Ya. Menarik tu tuan. Yang ada tapi tak nampak. Sekadar sembang2 ringkas, sepengalaman tuan, selalunya apa kesan2 yang ditinggalkan oleh dorang waktu tuan memburu 'kanibal2' yg tak terkesan di mata tu tuan? hehe.

InsyaAllah, sampai masa ketemu jua, boleh stay panjang. Tak dapat suluhan lampu spotlite, dapat lampu kunang-kunang pun jadi la tuan, takdala saya meraba-raba kesorangan, hehe.. :D

al_razy89
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 23 Apr 2010, 04:42
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby al_razy89 » 16 Jul 2011, 10:04

dapat kongsi dgn tuan lt komander sedap nih....buat r perjumpaan ke...kelas ke..
"aku menulis bukan kerna nama"
http://metainfo.multiply.com

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Fiftyhertz » 27 Jul 2011, 12:17

Ada lagi satu, penjejakan laluan yang tak nampak. Faham kan kampong yang ada tapi tak nampak. Tapi diaorang ni lalu kat situ, dan jejaknya ada. Walaupun kita tak berapa nampak tapi sebenarnya ada.
Menjejak Bunyian ataupun Hantu yang mengganas atau baru sahaja menyelesaikan tugas pun ada tekniknya. Baiasanya dengan cara menghidu bau untuk mencari laluan hingga ke tempat rehatnya. Barulah berburu.
Kalau ada masa bulah saja nanti bersembang, tapi saya sudah tak berlampu lagi he he he
untuk lampukan kawan kawan. Saya sudah pencen ma
Kalau ada rezki kita jumpa. :minum: pekena todi peng ke
abg kamal nak belanja ke? support sekali luffman merah haha

2 mlm haritu ajar bab batu/gunung berapi. bab ni x sentuh lagi. so mmg kene berjumpa ah.
heal the world. make it better place.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 28 Jul 2011, 08:28

Nak anjor menda cam tu dalam uhan huhhhh maaf
Kena cari tempat lain, nanti kita buat kelas dia menebeng kat tepi tu
Amacam. Ada brannnnnnnnnnnn

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Fiftyhertz » 28 Jul 2011, 09:45

ada bran abg kamal tanya pada only the brave? mestilah ada bran.

jumaat malam ni belanja ABC gunung tahan.
heal the world. make it better place.

User avatar
mie334
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 27 Aug 2011, 16:51
Location: SEGAMAT JOHOR
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby mie334 » 30 Aug 2011, 22:46

bab nk jejak yg xterjejak nie yg best nie..kalau sudi2 tue turun2kan la ilmu tue tuan...kalau sudi buat kelas kew..ramai yg nk study nie... :lol: :lol: :lol: :lidah: :kah:
PESAKIT INI MASIH DIBAWAH SELIAAN RAPI PIHAK HOSPITAL

http://crazyzoro.multiply.com/

Johnn
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 20 Jul 2010, 21:28

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby Johnn » 05 Sep 2011, 16:15

Minta izin tumpang kasih. Ingin bersandar di banir pohon. Post pertama sy, sebab peminat teknik menjejak. Tolong2 update topik lama. Kalau salah tolong sepakkan.

1st, bahagikan bab Laluan kepada beberapa persoalan asas.

- Laluan Normal
- Laluan Pelik

- Laluan Nyata
- Laluan Misteri
salam bro trup kampung,nak tumpang tanye sket la pasai 1st bhgn, laluan normal & laluan pelik, laluan nyata & laluan misteri.bleh tlg explain sket..x brape faham sgt..

~~saya budak baru belajar~~

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby seper4alif » 11 Sep 2011, 21:54

waah... munkin manusia nyer jejak leh nampak... munkin tidak... klu trek irau leh tahu lah kaki nazri atau mus

tapi nak cam trek nih dah baper lama aku pon nak tahu... nak nak trek napoh ker, ngeeee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
mr sef
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 07 Aug 2012, 10:12

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby mr sef » 27 May 2013, 13:05

emmmm best gak

User avatar
bocharedahhutan
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 25 Aug 2010, 21:38
Location: bumi
Contact:

Re: TEKNIK MEMBACA BEKAS TAPAK

Postby bocharedahhutan » 05 Aug 2013, 09:38

kalu jejak cari ayam hutan atau burung bleh tau skit2 dari sisa buangan mereka, tp nak tanya lah kalu jejak atau nmpk another trail tu bersih cuma daun2 , rasa mcm memanggil2 nak tau trek itu kemanakah? :idea: contohnyer trek bukit kutu yang btol2 sblom bangunan lama tu. Mohon pencerahan dari bos sumer... 1 lagi nak tanyer antara peta minda dgn takuk :arrow: mana lg terbaek tuan sbb pemburu tidak tidak meninggalkan sebarang kesan, masuk jalan lain keluar jalan lain... Dalam teknik menyondol pula adakah seseorang itu perlu membuat tanda seperti takuk pd pokok atau tidak perlu... last skali bila dah sampai peak ada tak kaedah tertentu nak cari beirut sbb slalunyer altitude lebih kurang sama tp beirut diletakkan di tempat berbeza tu yg sy fail :roll: tu heheh ... :tembak:


Return to “Klinik Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron