di hempap ketika TIDO

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

Post Reply
User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

di hempap ketika TIDO

Post by seper4alif » 28 Sep 2006, 10:34

Just to share...

aku baca sagmen pengalaman menyeramkan dlm book and readings, byk sgt org dok citer psl pengalaman kena tindih ni.... betulker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu? heem misteri nusantara tuh :wink: :wink:

Org ramai describe kena tindih seperti xleh gerakkan seluruh bdn,
hujung jari, terasa brt kat dada pastu nampak mender2 pelik2 (hantu,
makhluk ilmu hitam dan sebagainyer) padahal mata dah kabur otak jadi blur,
fikiran pon berterabur leee

klu aku tanya sini, mesti ramai jwb pernah kena... aku pun jujur
pernah tapi kena himpap ngan benda lain lah beb :D :D

ader pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu. aderla dlm 3-4 kali jgk
masa tu aku sedar blh bkk mata separuh. aku tau aku sdr tapi xleh gerak. kadang2 geram,
sbb xleh gerak.(klu org melayu kita masa ni mula le mcm2 ayat dia baca sampai doa berbuka posa pon dia sapu juga, tapi sebelum tidor jgn kata nak sedekah fatihah, mengucap
pon dia lupa) pas 5 minit baru leh gerak. aku dulu pun tkt, mmg ingat kena hempap dah
lps blh gerak tu seram sejuk jer rasanyer tapi, setelah aku masuk 1kelas
tuh psl tubuh bdn manusia barula aku tau kebenaran dia.

ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah alger.eh!! silap... adalah condition yg terdiri dpda of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).

temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau
baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis) ok, normal bdn manusia bila tido, bila masuk stage tidur yg nyenyak siap dengkor tahap maksima atau REM (rapid eye movement waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2 X caya perhatikan mata kwn kita masa kat camp H2O)
stage otak akn bagitau bdn kita suruh rehat. so, bdn kiter kira mcm switch off kejap.
REM atonia (tader muscle tone) ok, otak kiter pun ader switch off button dipanggil reticular
Activating system RAS......
bila otak dah switch off bdn, dia pun auto switch off RAS ni so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yg on (kirenyer screensaver laaa or hibernate)

so, bila kita bangun, RAS switched on balik kita sedar fully awake state tapi kadang2, electrical signal x diactivate kan oleh otak suh switch on blk bdn kiter maka masa tu laa bdn kita lumpuh seketika before otak activate balik mmg menakutkan tapi benar (tapi klu dia heng jugak kompom hang tido sebelah lampam :D :D )

tapi paralysis tu x semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer. tu ader yang blh gerakkan ibu jari, tp bdn lain lumpuh etc....

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jgk dtg skali dgn hallucinations (halusinasi la) either dlm bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidor dlm posisi terlentang terlalu lama (dah takleh kaber)
2. jadual tidur yang x tentu arah (irregular sleep clock/atau kena ice lebih)
3. sleep/rest deprivation (x cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy
ini adalah contoh yg paling dekat....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster » 28 Sep 2006, 12:17

waaa... bagus topik ni bro... tapi tak berapa kena lak kat surau. aku mati-mati ingatkan ni kisah kena hempap masa tido dalam surau :) :) :)

scientific value dia helps to explain a lot of things. aku pun penah dengar explanation mcm ni dulu.. so tak le kaget sgt bila kekadang terparalyse (dah x leh pakai perkataan hempap dah) masa tido..

tapi masa zaman kat asrama dulu... beberapa faktor lain pun takleh nak diketepikan.... :)

thanks for the info!

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 28 Sep 2006, 12:43

Den nak cite pasal tahap 3 tidur...(hibernate)

Tidur pada tahap nie adalah bertujuan untuk merehatkan minda dengan mengurangkan pergerakkan badan seoptimum mungkin.

Badan yg terjaga seharian akan menggunakan otak( kiri/ kanan & tunjang) yang bertujuan bertindakbalas dengan segala sesuatu disekitarnya. Kepenatan & keletihan sepanjang hari telah menuntut badan direhatkan.

Otak kita akan diScan dan di Diaphram kan semula untuk memperbaiki sel yang rosak akibat digunakan seharian dan semua sistem badan akan direhatkan (distabilkan). Perjalanan darah / pergerakkan nadi. jantung dan sebagainya dapat direhatkan.

Disini letaknya kepentingan Tidur dalam Outdoor kerana dalam membuat sesuatu keputusan terutama ketika Sesat adalah Rehat adalah sesuatu yang dipenting selain merehatkan anggota.

Ini yg teringat....salah sila betulkan

Topik nie under Medic & Treatment Tips sepatutnya...TQ bro
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster » 28 Sep 2006, 12:57

tok guru aku dulu keep on drilling kat kitaorg "sleep is a weapon"... penting tu...

ni nak share teori jepun... jepun ni penuh tertib dalam amalan kehidupan (tapi kalu dah overdose sake, sume adab tah kemana).. depa berpendapat setiap sesuatu dlm kehidupan perlu keseimbangan: balance.

kalu kita keje pejabat seharian, dealing ngan pressure and stress, at the end of the day kita akan letih dan lesu... rasa mcm nak tido jee.. tapi ikut pendapat jepun, ni cumalah keletihan otak. badan belum letih. so untuk imbangkan, dia suruh main sukan, tenis ke futsal ke or apa saja utk letihkan badan supaya imbangkan dengan keletihan otak. jadi bila kita tidur, kedua-duanya sekali akan direhatkan. kalu hanya satu yg kita rehatkan, ianya tak imbang, boleh membawa kepada pewai...

teori yg sama diguna pakai utk warming up and warming down, jgn main hentam saje, nanti body & muscle terkejut. teori ini lah yg membantu mengembangkan bisnes model celebrity fitness & lain-lain gym eksekutif.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 28 Sep 2006, 13:45

waaa... bagus topik ni bro... tapi tak berapa kena lak kat surau. aku mati-mati ingatkan ni kisah kena hempap masa tido dalam surau :) :) :)

scientific value dia helps to explain a lot of things. aku pun penah dengar explanation mcm ni dulu.. so tak le kaget sgt bila kekadang terparalyse (dah x leh pakai perkataan hempap dah) masa tido..

tapi masa zaman kat asrama dulu... beberapa faktor lain pun takleh nak diketepikan.... :)

thanks for the info!
hee hee... aku tau cam tak masuk je kat tempat nih aku cuba masukkan kat Medical & Treatment Tips tapi dia kata gagal hehee hee soo aku balun le kat sini, kira utk pengetahuan gak, yee lee. klu dulu dulu surau/masjid lah kelas kita mencarik ilmu, disini lah tempat yg terbaik utk jadikan rujukan dari para para guru dan lebih afdal.... insya'allah

heem dah masuk dah.... txn BRO...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: di himpap ketika TIDO

Post by shahrul » 01 Jun 2011, 02:42

saya selalu gak kene tindih ni..ni ikut pengalaman ye
first2 dulu kat asrama, mula2 nampak makhluk kaler hitam bergerak sepantas kilat
dia mcm2 tau je kita tengok dia, terus dia tutup pandangan mata & then mulalah sesak, kalo menjerit pun tak guna.. takde orang dengar

last kena masa balik Tahan aritu, dua kali..
waktu kena, lepas waktu asar.. rupe2 nye dia nak kejut semayang sebelum terlajak waktu maghrib

bacalah ayat2 kursi, insyaAllah hilangle gangguan
sekian
_________________
_________________

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: di hempap ketika TIDO

Post by nazryst » 01 Jun 2011, 12:31

biasa sangat kena hempap... especelli hari khamis malam jumaat... entah laa tak paham betol

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: di hempap ketika TIDO

Post by shahrul » 01 Jun 2011, 19:59

biasa sangat kena hempap... especelli hari khamis malam jumaat... entah laa tak paham betol
he he he..
_________________
_________________

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: di hempap ketika TIDO

Post by Fiftyhertz » 08 Jun 2011, 08:34

minggu lepas masa trip ke g.stong di kem baha, ada seorang wanita mengadu kena himpap. nampak kiri kanan, tapi x boleh bersuara dan badan berat. in the end dia cakap mungkin permainan mimpi yang terlampau je.

tapi aku rasa sebenarnya masalah fizikal badan je. bukanlah x percaya sebab aku pun pernah kena himpap sampai jerit allah hu akhbar baru terlepas. tapi rasanya kerana untuk melepaskan diri dari kena himpap diri kita ada strength untuk melawan fizikal badan yang bermasalah, kerana point of strength tu kita selamat.
heal the world. make it better place.

User avatar
shuz19
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 02 Mar 2015, 09:02

Re: di hempap ketika TIDO

Post by shuz19 » 13 Mar 2015, 20:42

tido xbasuh kaki le tu..
" Bila Pencinta Alam Jatuh Cinta "

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: di hempap ketika TIDO

Post by seper4alif » 20 Mar 2015, 09:13

heeem semejak kahwin aku selalu kena..... heeerm :(
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: di hempap ketika TIDO

Post by Defcon » 23 Mar 2015, 08:40

heeem semejak kahwin aku selalu kena..... heeerm :(

AumMMMMMmmM!!!! :kah: :kah:
.::[x]:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: di hempap ketika TIDO

Post by seper4alif » 23 Mar 2015, 08:50

HOI haahahaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Post Reply