GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby rembau » 01 Oct 2007, 12:19

GUNUNG TIGA NEGERI
GUNUNG CHARLIE PONDOK
Why do I describe both of these mountains together? Both mountains are situated close to one another. And if you are fast enough you can get from Gunung Charlie Pondok to Gunung Tiga Negeri within twenty minutes.

What's so special about these two mountains? Gunung Tiga Negeri is the boundaries for three states, Pahang, Kelantan and Perak, and there's a triangular marker placed to signifies the boundaries. One can have one leg over at Perak, another at Kelantan and his head at Pahang. Aamzing isn't it.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 01 Oct 2007, 12:20

Some people claim the mountain to be the coldest in Peninsular Malaysia, with the fact that winds are blowing from all the directions. Well, personally I haven't been to that place after it's dark, and on my second trip, it was hot, hotter than most places, maybe because of the El-Nino effect during that time. The trees at the summit have been burned or are burnt. It is speculated that some rescue operation has been made there and they have to burn the trees for helicopter to land. Well, this is a conflict between to save someone's life and to protect the environment.

"Charlie Pondok" means "charlie's hut". For those who haven't been to that mountain before, it wll be a temptation to have a look at the hut. To tell you the truth, there's no hut built up there.

You'll pass through these two mountains if you attempt Gunung Yong Belar. Both these mountains are part of Cameron Highland and don't forget to get free oranges on your way back.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 01 Oct 2007, 12:20

Height: -will be available soon-
Location: Cameron Highland, Pahang
Foot: Blue Valley, Cameron highland
Duration: 2 days
Expedition type: Lightweight backpacking
Suggested Rucsac Capacity: 40 liters
Estimated Rucsac Loading: 8-12 kg
Water Supply: Have to be taken from Blue Valley
Summit temperature: Ranging from 5 to 30 deg Celcius

To get to the foot of mountain:
From Pudu Raya Bus Station (Kuala Lumpur), take express coach to Tanah Rata, Cameron Highland. Take another bus to Kampung Raja. Then, hitch hike to Blue Valley.( The people here are very good, and they will be more than happy to give you a ride.

Mountain Guides:
Not Compulsory

Estimated Budget (From K.L.): RM 50 (Excluding guide)
Emergency:
Make a written police report to the nearest police station, stating your exit date.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 03 Oct 2007, 09:08

sumber ini diperolehi dari web GO lama..maklumat ini dah +-sepuluh tahun....
klik sini untuk rujukkan...

Jikalau ada sebarang perubahan sila Kemaskini....TQ
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Postby adisos2002 » 30 Jun 2008, 00:15

Sedikit tambahan berdasarkan dari rakan pendaki juga berhubung gunung Charlie nie.

Nama Gunung Charlie adalah berdasarkan nama seorang Kapten Tentera British bernama Kapten Charlie.
Beliau pada waktu itu ditugaskan untuk meronda sekitar kawasan bermula dari BVD Dam, Three Boundaries, Yong Belar dan Warpu..

Bersama beliau lebih kurang 20orang (tak silap yang aku dengar laa) Platoon depa nie dipanggil Trup Kaki Ayam. Diantara mereka terdiri dari askar2 Gurkha.

So tapak khemah mereka adalah di Kem yang kita kenali sebagai Kem Gurkha. Mereka setiap hari memikul bawa air naik keatas puncak Charli dan seterusnya turn sampai ke kawasan yang dikenali sebagai pondok Charlie.

Pada sekitar tahun 1985 plet tembaga Trup Kaki Ayam masih terpahat di puncak yong belar yang tertera nama2 unit dalam platoon berkenaan disamping Nama Kapten Charlie.

Sumber-

PMM- Skuad 1st recce
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Postby bEkamBinG » 30 Jun 2008, 22:55

Sedikit tambahan berdasarkan dari rakan pendaki juga berhubung gunung Charlie nie.

Nama Gunung Charlie adalah berdasarkan nama seorang Kapten Tentera British bernama Kapten Charlie.
Beliau pada waktu itu ditugaskan untuk meronda sekitar kawasan bermula dari BVD Dam, Three Boundaries, Yong Belar dan Warpu..

Bersama beliau lebih kurang 20orang (tak silap yang aku dengar laa) Platoon depa nie dipanggil Trup Kaki Ayam. Diantara mereka terdiri dari askar2 Gurkha.

So tapak khemah mereka adalah di Kem yang kita kenali sebagai Kem Gurkha. Mereka setiap hari memikul bawa air naik keatas puncak Charli dan seterusnya turn sampai ke kawasan yang dikenali sebagai pondok Charlie.

Pada sekitar tahun 1985 plet tembaga Trup Kaki Ayam masih terpahat di puncak yong belar yang tertera nama2 unit dalam platoon berkenaan disamping Nama Kapten Charlie.

Sumber-

PMM- Skuad 1st recce

Suke...suke...suke...dpt dgr sejarah ne....Tp ape jadi Kapten Charlie nee...Dia blk Negare dia ke...lps merdeka..atau dia mati kene pancung dgn jepun..kat gaung tepi...Kem Gurkha??hee...heee :roll:

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Postby biNGai » 01 Jul 2008, 01:16

agaknye yg dok mencangkung/tido sbelah aku dulu kepten charlie ni la kot..eiii akutnyerrr


btul ker area kem gurkha tu tempat pancung kapla? ade sesapa pi recce area lembah depan kem tuh? eeiii akutnyerr
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Postby adisos2002 » 01 Jul 2008, 12:58

Pasal Kem Gurkha sebagai tempat pancung kepala tak tau la pulak..

Lupa la pulak.. Askar Gurkha ni pikul air dan bawak ke Pondok Charlie sebab disitu mereka telah bina satu pondok kekal bagi Kapten Charlie tinggal. So air tue untuk Kapten Charlie.

Menurut sumber aku dulu plet tembaga tue memang ada dipuncak Yong Belar. Ia mencatat semua nama2 ahli platoon (ada Gurkha, Sikh, Melayu) sambil nama officer incharge iaitu Kapten Charlie. Tapi best la pulak bila dengar nama "Trup Kaki Ayam". Samaada dia mati atau hidup tak pasti la pulak adek idan..

Cuma yang saya dengar gruop pertama membuka laluan tersebut (trans titiwangsa) adalah seramai 5 orang yang mana salah seorangnya bernama En Husin dari Persatuan Mendaki Selangor..

Group kedua pulak (5orang) menyusul dimana bersama2 kumpulan tersebut adalah En Shafie dari MMU yang pada waktu itu bekerja dengan Jabatan Belia dan Sukan Malaysia.

Selepas itu maka laluan tersebut diisytihar selamat dilalui untuk para pendaki.

Berdasarkan cerita dari mereka, gunung ganang di Malaysia ini memang telah dijelajah awal sebelum ini oleh para komunis.. Sebab komunis tahu bahawa askar melayu diiringi orang asli sebagai jurupandu. Kebiasaan orang asli tidak akan melalui puncak2 sebab mereka lebih suka lembah2 sebab ada sungai.
Oleh kerana itu maka Komunis menggunakan laluan permatang dan puncak gunung bagi mengelak bertembung dengan pihak berkuasa. So tak hairan bila Botak Chin bagi tau dia yang bukak kebanyakan gunung2 nie sebab dia sendiri mengaku yang dia adalah komunis dulu.

Salam
Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Postby beckham@chayok2 » 18 Dec 2008, 15:40

Tapi berlainan plak info yg aku dpt, nama Charlie diperolehi dr bahasa kod yg digunakan oleh polis hutan sewaktu zaman komunis dulu. Charlie bermaksud "komunis". Perkataan Charlie digunakan utk mengelak maklumat dr diketahui pihak komunis.

Sumber = "x polis hutan" yg pernah berkhidmat di banjaran Cameron Highland.
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby nazryst » 24 Dec 2008, 09:39

menarik ya..makin tau makin tak tau... kalau ikut cerita orang tua aku laa... masa dia bertugas di kem berinchang pada tahun 1970.... anggota VAT69, unit risik dah guna jalan Trans TT ni... tapi perjalanan dia orang takder lah makan masa sampai 5 hari ... 2 hari ajer dari ulu kinta ke kem berincang... so aku assume zaman jepun lagi dah ada track ni.... tapi dulu dulu kan... kau orang mesti ingat lagi masa awal 90 an dulu... track ke Gayung pun pokok paras pinggang ajer... itu tahun 90 an.. cuba tahun 60 an dan 70 an... entah entah pokok paras lutut kot macam di tahan lebih kurang... apa pun mekasih kongsi info...

nelly
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 21 Jun 2007, 19:45

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby nelly » 28 Apr 2010, 18:14

info yg menarik..
skit sebanyak tau jugak la asal usul trek.
tq

musang87
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 05 Mar 2008, 00:34

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby musang87 » 12 Mar 2011, 21:52

ni kan gunung gagau di terengganu??
gagagag.. ada sape2 tau juru pandu ke gunung tiga negeri ni? pass kan no.. :)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby betterman » 18 Mar 2011, 15:42

musang87
gunung tiga negeri nie bukan gunung gagau. gunung nie mmn nama dia gunung tiga negeri atau yang budak² gunung suka sebut 3 boundaries. puncak gunung nie ada perak-pahang-kelantan. kalau nak pegi yong belar ikut trek lama mmg akan lalu gunung nie.

Yang gunung gagau tu pulak terengganu-kelantan-pahang.

harap maklum.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby orga » 02 Jun 2011, 14:36

tanya mizi..dia suka amik gambar sambil nyangkung pakai glove merah kt atas batu 3 negeri nih..
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby mizi » 03 Jun 2011, 22:30

tanya mizi..dia suka amik gambar sambil nyangkung pakai glove merah kt atas batu 3 negeri nih..
:pig: :pig: :pig: ...laluan 3 bondries ni mmg ada askar buat rondaan melalui brinchang,pass,3 bond...lps tu jejak derang dh hilang..mgkn ke yong belar atau kuar trs ke blue valley...kalu tido d puncak ni mmg nmpk jelas sekitar ulu kinta..
climb long trail
p11at

khamal93
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 16 Feb 2015, 22:13
Location: Selatan

Re: GUNUNG TIGA NEGERI & GUNUNG CHARLIE PONDOK

Postby khamal93 » 21 Jun 2015, 01:10

pernah pergi time buat v2. sejuk time kat 3 negeri mmg kaw2 la. tgk puncak charlie dari jaoh mmg patah smgt kejap.huhu


Return to “Data Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron