Bangkai Kapalterbang

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 08 Sep 2009, 15:45

kita tgh tunggu maklumat dari informer. Tapi nampak gaya kita lalu tepi lereng gunung bayu je. Nak ke gunung bayu tak kot..hehehe..

betul tu. kalau korang jumpa wreck semasa trekking, sila la ambil gambar. rasanya semua hp dah ada kamera dan sila la plot tpt tu dlm map or kalau bawak gps lagi bagus..hehe...nanti usaha korang tu, kami mmg hargai dan insyallah ada la sumbangan sikit dari kami.
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby JeNaL » 08 Sep 2009, 16:25

tahniah bro atas usaha anda
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
elliassack2000
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 Oct 2008, 00:34

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby elliassack2000 » 16 Sep 2009, 09:57

En. Cenggitu ni... Pakcik Sager Ahmad NST yang tinggal kat Greenwood tu ker?

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 17 Sep 2009, 13:18

nope....pak sager tu rakan saya....
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 28 Dec 2010, 16:51

salam...

lama tak up story...ada sesiapa yg jumpa bangkai kapalterbang lagi ke? hehee..

ini tentang misi kami bertemu dengan satu lagi bangkai B-24 Liberator kat sempadan Thailand Malaysia. Senarai kru yg terbunuh dan hilang ada dalam rekod kami. 3 misi dijalankan dan misi yg terakhir ini, baru kami dapat bertemu bangkai pesawat ini. Sebahagian pesawat habis dikebas orang siam pasal dekat ngan sempadan namun misi kami akan buat tinjauan lagi untuk memastikan kawasan nahas ini mempunyai tulang-tulang kru yang terbunuh. Misi yang kami jalankan ini tak dpt nak duduk lama-lama kat bangkai pasal masa dah suntuk. Setengah hari trekking dari base camp ke bangkai itu. Then 3 hari trekking out ikut sungai. Mcm nak gi Gunung Tahan je. Sungai yang sama kena tempuh berpuluh kali. Sampai naik lemau kaki dalam but tu.

Image
front nose liberator minus front turret

Image
enjin pesawat

Image
tayar pesawat yang musnah akibat kebakaran semasa terhempas

Pesawat ini hilang pada 6 June 1945 semasa menghantar bekalan kepada force136 yang berpusat di Baling Kedah.


Kami akan masuk lagi tahun depan utk buat kajian menyeluruh pada bangkai ini. harap2 masih ada lagi..takut org siam bawak lori pulak pikul...


Then ada info mengatakan kat Semungkis Hulu langat ada bangkai pesawat. Tak pasti heli ke tidak..Kena semak semula pasal org jumpa tahun 80an...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby orga » 28 Dec 2010, 17:43

woww..syabas
kt sempadan yg belah2 mana ni..stating point dr mana
ImageImageImage

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby nazryst » 28 Dec 2010, 18:43

Mau masuk semungkis kalu kasi roger.... Bersedia berkhidmat... Pada kawan kawan yang nak tenguk air terjun 100 kaki ... boleh laa join sekali

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 28 Dec 2010, 20:08

kawasan baling.. kawasan wreckage masih dlm kawasan rondaan tentera dan perlukan permit utk masuk.
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

JinTanah
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 13 Jan 2011, 02:57
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby JinTanah » 13 Jan 2011, 21:40

kat kawasan banjaran hijau....

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby kenoi » 22 Jan 2011, 13:19

salam bro cengitu,

bape jauh agaknya drpd puncak berembun untuk ke lokasi nahas B24 tuh? insyaAllah, saya ada trip ke Gng Berembun dalam masa terdekat. kalo ada rezki nak gak singgah kt lokasi nahas.
kalo dpt bagi koordinat lokasi lg baik, terima kasih bro.

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby che'gu » 31 Jan 2011, 22:18

Salam bro cenggitu...
Saya ada dngr cerita yg kat tmpt saya tinggal skrang ni (Lawas) ada satu bangkai kapal terbang. Tp tak pasti la kapal terbang lama or baru sbb tak sembang detail dng org tu. kalu ada ura2 mau cari bangkai tu dlm kat sini, roger2 la saya. Mana tau bleh bantu mana2 yg mampu.

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 25 Feb 2011, 19:34

bro kenoi. Itu saya tak pasti kerana saya selalu menggunakan laluan Gunung Telapak Burok utk ke kawasan B-24 tu. Kalau dari Gunung Berembun tak pasti pula. Kalau dari Telapak Burok, selalu dalam 3-4 jam trekking. ( Ikut je tali plastik kuning ). Jgn ikut tali plastik kaler lain pasal byk laluan kat situ. Kalau ikut dari Telapak Burok kena ada kebenaran dari pihak tentera yang jaga kat pemancar tu.

Kordinit saya tak simpan pasal saya tak guna gps waktu tu. nanti saya korek tanya ngan geng2 askar yg pi tu.

che-gu. Bagus juga tu. Kalau boleh, dapatkan la info yang terkini. Samada pesawat tu masih ada lagi ke tak? Jenis apa. Takut2 sudah jadi senduk...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby che'gu » 02 Mar 2011, 21:56

insyaAllah....
kalu ada info, nnt sy kasi tau...

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby cengitu » 06 May 2014, 20:24

Salam. Lama tak update kat sini

Dengar cerita ada rakan2 pendaki ada jumpa bangkai pesawat di Gunung Rajah, Bentong. Ada sesiapa yg tahu?
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby seper4alif » 20 May 2014, 09:09

carik lost world of fraser hill jom heeheeee....... start from gab fraser bawah tuh.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 May 2014, 10:17

Set la tarikhnya. Agak menarik

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby seper4alif » 22 May 2014, 11:47

tapi boleh masuk ke bang... dgr citer takleh dan di jaga oleh pehak tertentu.... betul kaaa?
kang ada sharp shooter dok situ kang mati kering plak kami
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

adam67
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2014, 12:16
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby adam67 » 24 Jul 2014, 12:27

bangkai kapal terbang tidak dibereskan oleh pihak berwajib kah?
Redpodgifts - merchandise promosi dan promotional products indonesia

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 11 Aug 2014, 16:05

Kapalterbang lama. Zaman penjajah lagi

sofyan33
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 29 Sep 2017, 17:21
Location: Tangerang
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Postby sofyan33 » 29 Sep 2017, 17:36

Kapalterbang lama. Zaman penjajah lagi
Oh pantas saja tidak diambil pemerintah.... Kapal terbang saat zaman penjajah yah.
Pasti sudah sangat rusak dan tak bisa pula tuk di service pun.
Refcon Polar, jasa service ac split profesional di Tangerang


Return to “Isu & Gossip”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron