Luahan Hati....

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

tapi kalo team leader tu banggang..habis trip tu jadik banggang sebanggang team leader yg banggang tuh..pendek kate memang banggang laa..tido puncak tgk sunrise kunooonnn..ada brani kasik sweep laa sambil harap tenaga turun dari langit

dun pley pley with me aaa
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

sape la yg dimaksudkn bingai nie...
mcm berpengalaman jekk..
HEhehe :lol: :lol:

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

uish.. ngaiz...
apasat malah malah??

ngaiz wei...
benda dah jadi.. nak buat cam mana. lu kan power.. baru tukar ekzos..
mana tau pasai jasa lu sweep, lu boleh naik kapai trobang free..
at least terbayar jugak titik peluh tu.. ahakss..
gua pun bole tompang sekaki.. :twisted:

(tolong ngai bisik kat telinga yg berkenaan)
psssstttt sedara , kalo mau harap tenaga turun dari langit,
kasi join sama kerajaan langit laa...
itu ayah pin punya kompeni.. ada brani?.. ada main radio ka? :evil:
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

robby ;

ekjos baru aku takde la perfect sangat..stakat nak tolong kenkawan lancarkan trip bule lagi..tapi kalo takde cooperation, takde well management, takde prinsip etika rekreasi, pentingkan diri sendri, tamak, bangga diri, sombong, macam bagus, tak prihatin terhadap masalah kenkawan, takde ucapan terima kasih ataupun maaf, jangan kate ekjos..lembu pun tau naik angin wooo

psstt kerajaan langit ayah pin? boling 9 pin dia tau la bang..wakakaka


RuFFHiKeR ;

ko nak tau ke sapa? ada brani tanye laa nama dia..wa tarak hal punye mau kasitau..bab2 menegakkan benang basah mmg aku cukop suke espesiali bagi mereka2 yg teraniaya/lenjun kene main dlm aktiviti outdoor nih



psstt..ape ade hallll..otai 2 org jaga blakang eekkkk..blacan punye psal pon sampai mau pancung2 kapla..baik ko mintak mahap cepat, kalo tak lebbaamm bijik mate ko ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

Hahaha!
Betui punyer marah nih..
Papepun.. Dpt ke tgk sunrise time tu??

pssstt.. sape org tu?? Kasitau la snyap2.. :D

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

ngaiz...
takat pot pet pot pet kat sini boleh laaa..
takat ting tong ting tong serupa tin kosong boleh laa... ( pinjam ayat semalam)
kalu brani kasi tunjuk laaa. kasi bukak satu topik.
baru tau sapa itu pendekar mustar..
Last edited by Rob on 05 Jun 2007, 23:44, edited 1 time in total.
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

adehhh..itulah dia asam garam dan warna warni dalam xpdc
nak taknak kita kena tempuh walau pahit.... :cry: :cry:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ........

Incik ruffhiker ... napa nak tau sangat ? wish ur dream comes true....

Uiks luahan perasaan yang bercampur dendam le ni... ingatkan maaf ari tu ikhlas rupanya ada lagi yg tertinggal dalam ati... lg2 plak dalam arena petir sabung menyabung ni huhuhuhu....

Mr.Bingai... myb aku tersilap pilih kawan , xpun terlebih estimate kegagahan sweeper legenda ... my mistake...positif dia aku dah dapat buka TOPENG Besi yg selama ni ada kat muka tu...myb trek ni hardcore sangat kot , x pun ujan lebat 2hari tu yg dapat kikis belen besi2 tu :lol:

Trip Pendaki Bebas Challi Pondok/3B via sg Pelaut 2/3 jun....

another wiken trip yg aku setkan untuk kawan2... merasa trek sesama mencari chemistry memasing....myb dis time aku xd klik yg biasa yg faham cara pendaki bebas ni.... aku x pernah nak set sapa sweeper sapa runner, gerak kul berapa ,campsite kat mana.. berenti berjalan kul brp sapa tukang masak sapa porter.... just depend on ability masing2 lagi2 trip ni aku ada line up 95% seasoned trekkers....
So...kalau nak trip yg tip top ,very well organised dinner tepat kul 9 sorry la join putera umno le....

Tamak ,bangga diri ,sombong blablabla.... best giler ayat ni.. suka ati la nak kate apa.... teruk sangat ke mentol down aritu.
trip ni ramai tp aku bukan tamak bro , tp sebabkan kekawan suma nak merasa... aku dah set 20org...dah melampau ramai tu... tiba2 kat cameron ada 4org lagi dtg cm2 je... xd la aku nak soh depa balik kot....
sorang tu anak sedara ko gak...

Myb aku terlepas tapis sorang budak baru...yg quite slow then aku apology kat sapa2 yg smp rumah lewat, yg tunggu lama ... cuma prinsip aku selangkah dia ikut naik gunung... ... dia part of us....

Alhamdulillah ,setakat hari ni... byk2 kali aku jadi sweeper , byk kali lead trip pun , macamana mentol sekalipun... x pernah le nak tengking kawan2 aku... sebab pada aku frentship atas gunung mmg priceless.....

Just next time ada byk solution lain dr kat GO ni.... situ orang akan menilai siapa anda.... Otai macamanapun dia x akan gebang kat orang jadi sweeper budak baru dalam ujan lebat huhu....
& macamana otai pun , walau berpuluh kali kita pernah pergi sesuatu tempat....always expect the unexpectd.....
& lastly ingat nawaitu kita naik gunung... kalau kita dah set awal2 nak cari salah orang.... kita akan jadi negatif side....

- jgn lupa makan ubat.... / & ai x suka lebam2 kalau cincang2 ok le....

To sedara Mr Rob a.k.a Otai Trans , minta maaf kalo x dapat bagi ko polo trip ni dah full.... x payah le nak jadi flintstone dalam gunung ni pusing2 buleh jumpa gak......
apa barang nak bisik2 kasi jerit kat aku la satu kali.... ada main radio ka?
hahaha jaga le tepi kain sendiri lagi2 skang dah ada 2 kain mau jaga...
kena selak malu beb....

if u want to play i'll play till my last breath.......

So... to those yg involve dalam trip challi ni ... aku apology kalau not well organised..... suma pun selamat keluar.....

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

To sedara Mr Rob a.k.a Otai trans, minta maaf kalo x dapat bagi ko polo trip ni dah full.... x payah le nak jadi flintstone dalam gunung ni pusing2 buleh jumpa gak......

apa barang nak bisik2 kasi jerit kat aku la satu kali.... ada main radio ka?
hahaha jaga le tepi kain sendiri lagi2 skang dah ada 2 kain mau jaga...
kena selak malu beb...
pizi wei..
lu jgn macam macam geng..
lu kalo mau selak kain gua.. kasi selak terus laa.. takmo acah acah..
lgpun gua jarang pakai spender. hehehe :twisted:

pizi wei..
gua dengar cerita mcm2 lu buat kat memba gua.. tak best laa..
lu kan tegar.. lu kan pendaki sejati... tapi camane leh jadi camgini.
gua dengar sedih wooo... sejak gua trekking dgn lu.. semua orait jek.
tapi bila jadi camgini gua terkilan beb.. mcm tak caya jek.

dah laa gua nak polow tak dapat.. sebab lu bgtau kat gua seat dah full.
gua respect n ikut lu nya jawapan.. tapi. alih alih..
gua dengar ada 4 ekor lg menyelit.. terkilan jugak ni..
kalau tak, takat sweep kat blakang, no hal la geng.
lagi lagi sweep kudisz charor.. lagi no hal :evil: (hye lynn sayangg... ahakss..)

bebalik pada citer kat atas..
gua bukan nak jadi flintstone..
bukan nak jadi tukang tambah..
cuma tertanya tanya... apa dah jadi?
apasal trip yg di barisi oleh majoriti pendaki tegar jd cam gini.
line - up mantap pun bole ada slack ka?
musykil jugak.. itu saja..

nexttt... kupasan kupasan..
ada brani? ada main radio ka?
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

PEMERHATI
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 03 May 2006, 02:32

Post by PEMERHATI »

as'kum,
kengkawan, jangan ini macam beb,, tak baik gado2,
miss communication dan salah faham je kekadang tue suma,
"kita kengkawan takmo gado2"

en ngaiz: kekadang org appreciate dan byk tima kasih kat kita tp mungkin tak bagitau je,, bukan niat pun nak lenjun kan kengkawan,
(aku: dlm hati nasib baik ada kengkawan otai dpt bantu sweep)

en pekatu: biasala org bila dah penat, keletihan, tension akan terkeluar ayat2 bisa.

kengkawan letaklah ego masing ketepi, aku sedih tgk dunia pergunungan nie nnt jd berpuak2,

"buang yg keruh ambil yg jernih"
"pengalaman mendewasakan kita"

'aku lihat dan aku dgr, aku disana' (biarlah rahsia)

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Post by ajon »

Jumpa kedai mamak laa...

minum tea..sembang-sembang..gelak-gelak..kutuk-kutuk

Sambil bincang projek baru,,

Tak payah le main selak-selak kain....geli you :wink:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

Askum...

uikss panasnya.. kenapa jadi cenggini ni...

well.. saya rasa saya pon part of the situation..

Sory to Abg Ngai... sbb saya yg ajak Abg Ngai join trip nih...
maksudnya trip2 pendaki bebas la..

mebi saya tak explain betul2 yg trip ni sebenarnya adalah trip kawan2..
En Pekatu cuma tolong arrangekan je...
dengan matlamat untuk merasa panjat challi pondok n bergambar di 3 boundaries.... :lol:

selama kitorg p trip mana2..trans tt... trans inas.. trans bintang... kenderung... gerah... or what ever gunung pon...
kitorg mmg tak penah set kan sapa yg jadi sweeper.. sapa yg jadi runner.. sapa yg kene jadi tanker.. bla..bla..bla...
sumer peranan di buat atas dasar setiakawan je..
maksudnya... sapa2 yg dlm trip tu... dialah peserta.. dialah sweeper.. dialah runner...
the responsibility was never fall on the arranger… tp pada setiap peserta yg ada dlm trip tu…

To En Pekatu...n korum pendaki bebas
mebi... pertukaran mindset n cara tu perlu di buatla bila ada org yg first taim join trip kita...
so bila ada org luar kenela ada sikap ambil berat sket...for whoever they are...
legend ke otai ke pestaimer ke... sbb diorg ni manusia yg ada perasaan... bila dah penat..pewai..lencun..lapar... sakit... sure angin jd tak berapa baik..
kene gak amik tau psl kebajikan diorg... ada makanan ke.. headlamp ke.. air ke...kalu dah lambat sangat... kene hantar runner ke..
tak boleh la buat macam biasa je...tak boleh nak anggap masing2 paham dengan peranan masing2

tp the most important lesson learnt... tapis la line up tu betul2...patut interview sket kalu nak bawak p trek agak2 hardcore nih....2nd timer tidak digalakkan la....hehehe... :evil:
biar kita kejam sket sblm trekking... jgn nanti situasi dan keadaan trekking tu jadi kejam kat kita semua...
baik-baik jadi kawan... dah jadi lawan...

So.. harap-harap janganla dipanjang-panjangkan perkara ni..
korang berdua mmg sama-sama otai... cuma tak paham ngan cara masing-masing...


:mrgreen:
Last edited by kenshina on 05 Jun 2007, 18:22, edited 1 time in total.
challenge your limit

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

Hmmm ... Rob , ko nak kupasan pe plak ... lately aku dah malas nak sembang2 pasal past trip tp maybe aku boleh touch sikit apa yg ada...

Bab2 selak kain ni... so far aku x interested lagi further lu yg mulakan nak provok aku.... tag lu as Gunung Online Team sepatutnya lu guna kat menda2 positif .... byk sangat kes lu kat gunung ni tp macam aku cakap aku x minat nak ambik tau personal life lu wokeh....

pasal member lu yg jadi macam2 tu sapa... jadi apa ? huhu apasal lu yg lebih2 sangat... dia x reti nak nak kalling2.... line aku 24/7 beb xd hal...

pasal menyelit 4orang... tu best frent lu ar... so x yah nak gebang dalam ni lu ble tanya dia personally... tiba2 dah ada kat Kg Raja... kalau aku penghulu kampung tu ble la soh balik....

slack ? slack sangat ke...hahaha ... myb pendaki2 skrang dah manja sangat kot... kena gigit pacat sekor dah riuh satu kampung , kena ujan setitik dah siap bukak fly... ntah la so feedback dari majoriti budak2 lain kata ok ,trip best hardcore..dpt jln malam blablabla...
siap budak baru tu pun kata... dia jadikan ni as experience.....
tp 2 la kalo lu nak cari salah orang standard le bro ..attitude masing2...

Pemerhati... terima kasih x kisahlah sapa anda...
InsyaAllah setakat ni masih lagi berpijak dibumi yg nyata
silaturrahim tu xkan mudah terputus....
conclusion aku... kat sapa2 pun xd prob yg x ble disettle.....
kena la cari channel yg betul ...
x payah nak uji kesabaran , kekuatan orang sebab kita sendiri pun belum tentu kuat dan sabar....
Aku dah minta maaf dan aku dah maafkan korang.....
thanx kat sesapa yg sapot tadi :lol:

In great attempts , it is glorious even to fail....

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Bro n Sis ...

Aku dah split ke tajuk ini....(aku tak lock sebab nie forum)

Cuma Pesanan den ....jangan bertindak ikut hati n perasaan..
Berfikir secara matang...(pst: korang semua lagi lama dari aku dalam GO ini)....

Kalau boleh buat satu RUMUSAN diakhir perbincangan ini dan BUKAN satu perbalahan....

Gunung gah rata menyembah bumi dengan angin dan air menjadi perantara
Sayangnya guruh gempita berbunyi tapi kilat tak sampai ke bumi


Ikhlas dari den

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

Bab2 selak kain ni... so far aku x interested lagi further lu yg mulakan nak provok aku.... tag lu as Gunung Online Team sepatutnya lu guna kat menda2 positif .... byk sangat kes lu kat gunung ni tp macam aku cakap aku x minat nak ambik tau personal life lu wokeh....
cik pizi...
ang baca la bebetui apa benda yg dok aku post tu...
yang lu nak masuk bab personal tu kenapa?
apa kes yg banyak sgt aku buat??
jahat sangat ke aku ni? uhu uhuk uhuk :cry:

lepaih ni takmo la dah masuk GO..
bila masuk jek ada kontrevesi.. masuk jek ada masalah..
hurmmmm.. ntah laaa..

duk umah layan tunang lagi best... ejejejeje
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

robby,
lek aa bro. chill-out sket.. lu majuk takmo masuk GO rindu meraban plak kitaorang nnt. hehehe. ini kan GO, free soil untuk kita guna sebaik-baiknya. kalo bleh kasi setel hal kecil/besar/sikit-sikit kici juga, kita setel lah kat sini. pakat-pakat gi layan ngeteh sesama..ngombe. bak bait lagu Freedom dedulu "sama-sama..gunung didaki. sama-sama.."
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

rembau..
cam tak sedap je nama aku dah jadi seperti org yg membuka gelanggang silat nie ...boleh ejas tak?

Utk pengetahuan semua, msg pertama aku tuh tottaly takde kena mengena dgn trip challi mereka,ia related dgn topik lyncomel

Maklum
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

Rob .. rasanya bukan aku nak touch personal cuma satu guideline kalau nak tegur/tembak orang cermin diri dulu...
selama yg aku kenal ko pernah ke aku kaco ko... xd kan..

tp bila post ni buka...xd ribut xd pe dah main gila....mungkin la selama ni ko tembak xd sape melawan... yela otai...xd sape berani...

So.. tadi ko dah msg aku minta maaf... ok le...forgiven...
buat ex roomate aku Ngai... 0-0...

buleh la kot discuss cite Reen tu....

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

poncho da ogun...
skarang tak layan ngeteh ngeteh dah..
kalo nak pujuk aku.. bukak table satay laa...
oder dalam 100 btg satay.. baru sedap beborak..
tak pun blanja aku breakfast kat atas bus stand segamat :lol:
bole?? ahaksss..


pizi..
sebab aku dah cermin diri aku laa aku duk bahan ko..
aku tak nak apa jadi pada aku, akan terjadi pada ko..
sadis wooo ilang kawan.... (tingat kesah kat benum)
so.. kalu boleh, ang baca balik posting aku antar kat atas..
harap harap.. ko paham apa aku maksudkan..
yg pasti.. apa yg aku borak dgn mat sekor, takde kena mengena dlm ini hal.


apa pun.. mcm dalam msg aku antar..
aku mintak maap pasal terjah tak tentu pasai.
memang salah aku..
sorry ar geng... 0 - 0
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

PEMERHATI... ko nih saper aaa.... takkan tukar nick kot...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

la apa citer pulak nie...
elok lah dah bermaaf-maafan...
pusing2 muka-muka tuh yang jumpa dlm hutan...
nak komen banyak2 pon aku tak tau citer ujung pangkal...

back to the topik
apa orang tuh dah buat reen
citer aaa skek
dia gi puncak sorang2 je ke??
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

Bismillah...

reen : aku rasa depends pd keadaan dan situasi kot... x dpt dinafikan mmg ada org cam 2. tp kita pun x leh nak terus tuduh dia itu ini begitu begini... mesti dia ada sebab musabab yg mengharuskan dia meneruskan perjalanan utk tido di puncak walaupun seorang diri. Apa bole kita ckp klu itu kemahuan dia??? tamo tido puncak, sudahla...x timbul soal otai atau pun tidak, tido puncak 2 kan dah jd kebiasaan pendaki2 tegar... klu nak sentuh bab pentingkan diri sendiri,membelakangkan team leader,etc... itu penilaian individu itu sendiri.. tapi sendri mau ingat la... itu bakul kasi angkat sendiri la... ekekekek :evil:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Post by ad »

Adoilaa..!!

Pendapat ad:
1) Kalau orang tak invite tu tak aperlaa kita set korum & pegi.. bagusnya, at least we know the truth..
2) Untuk orang yang ter"pergi" puncak tu, dinasihatkan next time fikir2laa kengkawan.. Sebabnya kalau apa2 jadi kawan2 juga laa yang dipanggil dulu & disoal dulu.. "kenapa awak boleh biarkan kawan awak tu naik puncak sorang2.." "organiser tak jalankan tanggungjawab ker?" walhal dah berbuih dah nasihat..
3) Kekadang kita tak sedar secara tak langsung apa yang kita buat mengguris hati kawan.. Advice ad, belajarlaa terima teguran kerana kalau kita susah nak terima teguran akan jadilaa perkara yang diingini macam cakap belakang, sound menyound etc.. Yerlaa nak cakap depan tak boleh.. Kang kener bann.. Aggap setiap teguran/luahan tu "positif".. At least kita tau apa yang orang tu rasa & discuss laa macam mana nak improve supaya tak jadi lagi di masa hadapan..
Apa yang bingai katakan adalah pendapat cuma cara penyampaian tu kurang baik skitlaa.. tapi, at least kita tau apa yang tersirat dihati dier kan & gunakanlaa pendapat tu untuk "improve" di trip akan datang..

to encik rob,
janganlaa sampai merajuk.. inikan forum.. jadi, pendapat semua pihak diperlukan..
p/s nanti jadi guide ad pegi rajah leh? Leh kita ngeteh kat sana.. :)

Sekadar pendapat..

Salam,

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

matsaiko wrote:Ada orang terlalu obsessed nak tido puncak sehingga membelakangkan team leader,team member,faktor cuaca dan keselamatan diri

Bagi mereka adalah lekeh,jatuh maruah,tak otai dan gagal lah misi sesuatu xpdc itu jika tidak tidur puncak.

Adakah anda spesis begini?renung,pikir dan nilai diri anda ditahap mana.
Auwwwwww…siap bukak topik lagi tuee….

Jika kerakusan untuk bermalam di Puncak menjadi ‘puncak’ nafsu pergunungan seseorang dengan meminggirkan keselamatan ahli ahli kumpulan yang lain, itu merupakan suatu tindakan yang kurang matang serta kurang bijak. Hendaklah diletakkan di dalam kotak pemikiran bahawa nyawa serta keselamatan ahli ahli kumpulan yang lain bukanlah boleh dipajakgadai semata mata untuk memenuhi nafsu kedegilan serta airmuka sesorang itu. Bak kata orang Liverpoool “if you put your personal interest over team….Go F$%K YOURSELF AND BUILD YOUR OWN F&*#KING MOUNTAIN!!!”” :pig:
CARPE DIEM!

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam,

Ello kawan2 semua... nampak cam ari raya lak... Annything yg aku terlepas ker?? Apepun aku rindu nak...

a. Kena kutuk secara sentimental oleh Ngai..
b. Bergosip-gosip dgn Pekatu..
c. Bercucuk pinggang dengan ROb..
d. Kena usik dengan Mat Saiko..

Wei we alll stil fren kan.................. :wink:

muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

adisos2002 wrote:Salam,
Saya akan berpindah keKota Damansara 1stJulai.. Tolong saya carikan bilik/rumah sewa

muzs
SOS
mus ko dah dapat umah ke?
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

sany ADALAH alger wrote:
matsaiko wrote:Ada orang terlalu obsessed nak tido puncak sehingga membelakangkan team leader,team member,faktor cuaca dan keselamatan diri

Bagi mereka adalah lekeh,jatuh maruah,tak otai dan gagal lah misi sesuatu xpdc itu jika tidak tidur puncak.

Adakah anda spesis begini?renung,pikir dan nilai diri anda ditahap mana.
Auwwwwww…siap bukak topik lagi tuee….

Jika kerakusan untuk bermalam di Puncak menjadi ‘puncak’ nafsu pergunungan seseorang dengan meminggirkan keselamatan ahli ahli kumpulan yang lain, itu merupakan suatu tindakan yang kurang matang serta kurang bijak. Hendaklah diletakkan di dalam kotak pemikiran bahawa nyawa serta keselamatan ahli ahli kumpulan yang lain bukanlah boleh dipajakgadai semata mata untuk memenuhi nafsu kedegilan serta airmuka sesorang itu. Bak kata orang Liverpoool “if you put your personal interest over team….Go F$%K YOURSELF AND BUILD YOUR OWN F&*#KING MOUNTAIN!!!”” :pig:
opsss....

rilek la.. tak yah la nak mencarut.. memaki hamun plak kat sini...

sebelom ada yg tersalah paham...
citer psl tinggalkan kumpulan dan p tido puncak sindri-sindri... tidak ada kene mengena dengan Trip Sg Pelau-ur-Challi Pondok-3 Bondris...

apa yg berlaku hanyalah salah paham je...


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

ayoo... 2 kali lagi..
challenge your limit

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

beckham@chayok2 wrote:Bismillah...

reen : aku rasa depends pd keadaan dan situasi kot... x dpt dinafikan mmg ada org cam 2. tp kita pun x leh nak terus tuduh dia itu ini begitu begini... mesti dia ada sebab musabab yg mengharuskan dia meneruskan perjalanan utk tido di puncak walaupun seorang diri. Apa bole kita ckp klu itu kemahuan dia??? tamo tido puncak, sudahla...x timbul soal otai atau pun tidak, tido puncak 2 kan dah jd kebiasaan pendaki2 tegar... klu nak sentuh bab pentingkan diri sendiri,membelakangkan team leader,etc... itu penilaian individu itu sendiri.. tapi sendri mau ingat la... itu bakul kasi angkat sendiri la... ekekekek :evil:
wah beckham..alangkah bestnye kalo ko ade sekali masa trip rajah tu kan...dan sememangnye bercakap memang senang (lumrah dlm outdoor)daripada berada di satu situasi yg ko sendiri perlu buat keputusan yg tepat dengan SEGERA.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

reen..
bagi pendapat aku..
TEAM LEADER tetap TEAM LEADER.
KETUA ROMBONGAN tetap KETUA ROMBONGAN.
kalau leader, orgenizer, ketua, kapten kasi order..
yang lain musti mau ikut.. yg lain musti mau dengar.
aku memang suka kalau team leader yg tegas.
tapi bergantung atas faktor yang berkaitan laa.
jgn la pulak suh anak orang gi belanda campsite orang lain..
takpun gi terjun gaung utk check source air.
itu melampau la tu. hehehe.

tentang peraturan lak,
nak tak nak kena polow rulez yg telah di gariskan oleh team member.
kalau tak nak polow rulez.. gi bikin trip sendiri. masuk utan sendiri sendiri..
kalau dah boleh gerak gi puncak sorang sorang..
apasat mau polow orang nya trip dari awal? apasat mau jln ramai ramai?
kalau melingkup kat atas? sapa mau jawap..
belum kena bole laaa.. dah kena nanti.. baru tau..

peranan guide lak..
cuma bawak group sampai kedestinasi yg dihajati jek..
oso jaga keselamatan para peserta..
make sure bole read / study kawasan at least 5km radius dari tempat yg nak pergi..
dan lain lain yg patut di buat sebagai sorang gaid..
tapi gaid pun ikut arahan team leader gak..
pasal dia @ gaid di upah..
team leader kata gerakkk.. gaid gerak..
team leader kata berundur.. gaid pun berundur..hehehe.

balik pada pokok pangkal..
kalo mau polow program / trip orang..
musti hormat sama team leader a.k.a tuan punya program.
tak kira laa kita otai ke.. petai ke.. otta'ik ke.. apa apa laa..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

ad wrote:
Pendapat ad:
3) Kekadang kita tak sedar secara tak langsung apa yang kita buat mengguris hati kawan.. Advice ad, belajarlaa terima teguran kerana kalau kita susah nak terima teguran akan jadilaa perkara yang diingini macam cakap belakang, sound menyound etc.. Yerlaa nak cakap depan tak boleh.. Kang kener bann.. Aggap setiap teguran/luahan tu "positif".. At least kita tau apa yang orang tu rasa & discuss laa macam mana nak improve supaya tak jadi lagi di masa hadapan..
Bab2 tegur menegur ni kadang2 nak kena tengok orang juga....
pendaki gunung ni nampak semua tegar2 ... tapi x semua orang boleh terima teguran... biasa la suma ada hati dan perasaan.
silap2 tegur mau tak bercakap 2 3 hari x pun mau terkirap minyak sekuali kalu silap tegur :lol: ..

berbalik cite reen , type2 pendaki camni memang ada tp x ramai...
x boleh nak buat apa le kalau selfish ... da best way kasi ban je sebab attitude camni la boleh buat semua menda serba x kena...
myb bdk baru kot x pernah dgr kes rajah time petir sabung menyabung..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

robert,
aku setuju apa yg ko cakap
apa keputusan team leader kena ikut
berpandukan yg lojik pada situasi dan keadaan

Team leader buat keputusan bukan main hentam keromo saja
team leader perlu sentiasa peka membaca keadaan peserta
peka pada keupayaan peserta
peka pada timing+pace dan gap antara peserta
peka pada cuaca
peka pada keadaan bentuk mukabumi yg akan ditempuh
peka pada checkpoint mana sesuai untuk take 5
peka pada memilih kemsait yg sesuai
peka pada setting makan dan minum sepanjang on trek

dan akhir sekali tawakkal dan nasib yg menyebelahi

pendek kata sepanjang tengah trekking tuh kepala dok ligat dok memikir segala benda semua tuh...memikir,bincang dan buat 1 keputusan yg tepat agar kelancaran xpdc sentiasa terpelihara...

peserta/team member ade pikir semua tuh?kalo ada alhamdullilah kalo takda takpa cuma team leader minta 1 aje ...dengar kata,teamwork dan zero selfish ...InsyaAllah xpdc akan lancar.....sama samalah kita renungkan

fizi,
nak kata baru tak baru nak kata lama pon tak lama...dia tengah2 la...kalau buah tu kire dia belum ranum lagi lah hehehe...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Wei... apabarang daki gunung tak tidur puncak..!!!!!!!!! lama den tak guna ayat ni ya.. muhahaha!!!!!!!!!!!!!!!... tapi tgk keadaan ler beb..... wa pun pernah daki gunung tapi tak jumpa puncak pun ada beb tapi wa boleh releks beb!!! hehehe!!!!!!!

Yang paling penting dalam grup adalah komitmen.... sebagai ketua XPDC...tau peranan sebagai ketua, tau peranan guide, tau peranan sweeper dan tau peranan peserta..... semua kena jaga tau beb!!!!!!!!!!!!!!!
tak kira ler otai ke tak otai ke tapi kena tau peranan masing2.... pada saya bila mengadakan trip tak pernah nak melabelkan setiap orang tu pangkat apa.dah berapa byk gng dah didaki.... pada saya semua adalah sama saje.... bagi yang berpengalaman diharap tidak kedekut ilmu untuk kita sama2 pelajari utk pendedahan kepada kawan2 yang baru berminat mendaki gng..kita pergi dengan 1 tujuan... kita berbalik kepada nawaitu kita..kenapa kita mendaki gunung?????????? tak mustahil kalo dah g dengan grup yang ramai.. mcm2 kepala ada ..... pelbagai peringkat umur pun ada, mcm2 peel pun ada... mcm2 kerenah pun ada........ kita kena faham.... kena amik risiko...sbb tu perlu ada briefing.. kalo ada peraturan dan undang2 sila jelaskan sebelum pendakian..itu penting...... memang tak dinafikan ada jenis yg keras kepala...... memang ada sesetengah kawan yang ada grup sendiri..yg hanya ada kawan2 yang boleh ngam jadi satu team..yg boleh ikut kehendaknya... tapi bila g ngan grup lain........ uh tak leh ikut rentak diaorang lah... tak selaju kita treking ni... kalo jadi mcm ni... habis ler kita... melambatkan perjalanan.. tak smpi target lah apa lah... dunia pendakian skrg sudah jauh berbeza..berlumba2 untuk mendaki .... APA TUJUAN PENDAKIAN... sudah tersasar jauh...

Mereka lupa kepada keselamatan... kita perlukan tu semua sebab utama adalah keselamatan diri masing2..... jangan smpi kehilangan kawan disebabkan masing2 mementingkan diri sendiri.... bila dah rasa kehilangan baru timbul penyesalan.... pada saya bagi yang berfikir secara matang..bila dah habis trip tu... buat post mortem.... kalo boleh jika sekiranya ada yang tak berpuas hati... sila kemukakan dan berdepan ngan pihak penganjur.. biar disettlekan di akhir xpdc.... jgn smpi dibawa balik... kecoh satu kampung.... setiap xpdc ada kelemahan dan manfaat yg kita dapat... ambillah iktibar dan panduan utk kita.... insyallah berguna untuk trip2 akan datang.... sebab tu saya suka pergi trip yang dianjurkan oleh kawan2 yang pelbagai grup...sebab mau rasa asam garam dalam grup tu.. mau belajar apa yang boleh dipelajari dari setiap trip .....dari situ saya boleh perbaiki kelemahan diri sendiri... secara tak langsung saya dapat memotivasikan diri.... psss...... saya rindu nak mendaki solo..... [/i]
Last edited by Freelance on 06 Jun 2007, 15:48, edited 3 times in total.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

:roll:

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

matsaiko wrote: kalau buah tu kire dia belum ranum lagi lah hehehe...
kalau belum ranum blh la kita wt rojak..cicah garam belacan..
kalu dh ranum sgt pn tk syiok gak lyn..kdg ada ulat
kt dlm tuh..kihkihkih..


k.lily
mcm penah dgr jerk ayat tuh..tp di mana ya?
adakah kita katagori golongan yg engkar arahan ketua?
kihkihkih..




org tego kerana syg..kalu org tk syg org tk tego..org tk tegah

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

Betui tu rob..
Team Leader tetap team leader..
Otai ke tak, arahan leader kena polow..

Tapi, yg jadik mslhnyer.. klu otai tu nk gak gerak naik sorang2, degil, dah ckp jgn pn dia nk gak! Alasan sbb grup trlmpau slow, Kite sbg leader nk wat camner??
Kdg2 tu, klu ikut pglmn aku, mmg tak dpt nk wat pape.. terpaksa la terima.. dahla otai tu member kita (kenal pun, kwn atas kwn la).. Cuma, abis trip tu.. masa wat post mortem, dia kena bambu la.. Hahaha!

So, kpd otai2 kat luar tu.. (Bkn nk tuduh sape2 ea..)
Tlgla ikut ckp leader tak kire la se'otai mana pn kite.. Pikir la kengkawan lain tu, jadi pape nnt, jd mslh grup gak.. klu dh otai, guna la ilmu yg ada utk didik org2 baru plak..

Pengalamn aku tu camni la..--->> Aku bwk grup naik tahan, merapoh-k.thn.. 40pax.. campur aduk pendakit tegar, beginner dan sbginyer.. Otai ni mula2 ckp tanak fflw, tup tup.. dia tpn aku ckp dah ada kat merapoh.. masa tu aku dh dlm bas gerak merapoh.. Situ dah satu slack..
Dah trekking plak, org tido bkt.botak.. dia nk tido sorang2 puncak.. dh larang pn degil gak.. itu lagi satu.. Esok pagi grup nk gerak puncak, dia dah gerak sorang2 ke gedung.. kat gedung la baru jumpe balik.. Pastu spnjg treking jgn harap la nk jumpe die tgh jln, bdk injured ke ape ke, haram die nun jauh didpn! ))

Kpd 'otai' yg aku maksudkn dlm citer aku tu (klu ko ada dlm GO ni, dn terbaca apa aku tulih nih..)
Lain kali, jgn harap aku bg ko fllw klu nk gi memana!! Wat trip sendiri laaa!!

User avatar
abat_syed
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 19 Feb 2006, 23:55
Location: ipoh (manjoi)

Post by abat_syed »

assalam...wbt

sayer nie budak lagi,insan kerdil dalam gunung...segan nak post...hehehehe...

bagi sayer abg fizi memang best sebab trip dia tiket tambang murah kiteorang selepas syafiq...hehehe...
trip yang dibuat tak la mahal sangat...care organise pun ok...orang yang g pun banyak tapis...yang join trip pun pala best2...hehehe...syok la...
sayang tak dapat join trip aritu....:-(

buang yang keruh, amik yang jernih...
"illahi antamaksudi warido kamatlubi"
-DeuTerisM-

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote: Pengalamn aku tu camni la..--->> Aku bwk grup naik tahan, merapoh-k.thn.. 40pax.. campur aduk pendakit tegar, beginner dan sbginyer.. Otai ni mula2 ckp tanak fflw, tup tup.. dia tpn aku ckp dah ada kat merapoh.. masa tu aku dh dlm bas gerak merapoh.. Situ dah satu slack..
Dah trekking plak, org tido bkt.botak.. dia nk tido sorang2 puncak.. dh larang pn degil gak.. itu lagi satu.. Esok pagi grup nk gerak puncak, dia dah gerak sorang2 ke gedung.. kat gedung la baru jumpe balik.. Pastu spnjg treking jgn harap la nk jumpe die tgh jln, bdk injured ke ape ke, haram die nun jauh didpn! ))

Kpd 'otai' yg aku maksudkn dlm citer aku tu (klu ko ada dlm GO ni, dn terbaca apa aku tulih nih..)
Lain kali, jgn harap aku bg ko fllw klu nk gi memana!! Wat trip sendiri laaa!!
kalo den ler jmpa org mcm ni kan.... den pulaukan aja..... :evil: wat rosak progrm orang je.... orang mcm ini memang tak pandai nak hidup bermasyarakat... hidup dalam dunia dia sendiri... orang mcm ni memang tak pandai nak bergaul... selalu pentingkan diri sendiri... sorry sikit geng tersikit 'emo' muhahaha!!!! den pun pernah jumpa orang mcm ni... sudah kasi bambu sama orang ni.... :twisted:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

melati wrote:
k.lily
mcm penah dgr jerk ayat tuh..tp di mana ya?
adakah kita katagori golongan yg engkar arahan ketua?
kihkihkih..

org tego kerana syg..kalu org tk syg org tk tego..org tk tegah
melati setakat gunung daki 3 atau 4 jam leh ler kata mcm tu hehehe.. kalo 6 atau 8 jam wei... tarak berani ler ... mana ada campsite tidur je ler... janji ikut schdule...hahaha!!! "wei apa barang daki gng tak tidur puncak" ..hehehe..tak pun kita tidur puncak..lagi satu grup tidur kt campsite lain..sbb tak mau tidur puncak...alaa tu kan ayat2 gurau2 je tu.... :lol:

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Post by ad »

pekatu wrote:
ad wrote:
Pendapat ad:
3) Kekadang kita tak sedar secara tak langsung apa yang kita buat mengguris hati kawan.. Advice ad, belajarlaa terima teguran kerana kalau kita susah nak terima teguran akan jadilaa perkara yang diingini macam cakap belakang, sound menyound etc.. Yerlaa nak cakap depan tak boleh.. Kang kener bann.. Aggap setiap teguran/luahan tu "positif".. At least kita tau apa yang orang tu rasa & discuss laa macam mana nak improve supaya tak jadi lagi di masa hadapan..
Bab2 tegur menegur ni kadang2 nak kena tengok orang juga....
pendaki gunung ni nampak semua tegar2 ... tapi x semua orang boleh terima teguran... biasa la suma ada hati dan perasaan.
silap2 tegur mau tak bercakap 2 3 hari x pun mau terkirap minyak sekuali kalu silap tegur :lol: ..
pada pendapat ad yang penting dah bagitau.. kalau sampai tanak bercakap 2 3 hari ad just anggap orang tu "tak matured" lorr.. kan it is better dari cakap belakang.. macam mana pun dalam masa yang sama ad kenerlaa juga faham yang kita tak boleh nak paksa orang tu untuk terima teguran.. kan kan kan.. :evil: ad akan hormat kalau orang tu tak boleh terima.. dier ada hak whether nak terima ker tanak.. erm, terpulang laa pada individu itu sendiri untuk menilai :lol:

ad bersyukur biler orang tegur kelemahan diri ini.. dan lagi best biler yang bagi dgn suggestion "how to improve".. tapi, biaraa logik.. :wink:

peace!!

kak lily,
jom pegi makan pepahat lagi..

Locked