Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
kertasterbang
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 10 Nov 2006, 13:51

Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by kertasterbang »

Najib puji remaja sanggup berkorban harumkan nama negara

PUTRAJAYA 14 Jun – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Malaysia seharusnya berbangga dan bertuah kerana mempunyai golongan remaja dan belia yang sentiasa ingin mengharumkan nama agama, bangsa dan negara di persada dunia.

Sambil mengambil contoh Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin, 25, yang akan menyertai Ekspedisi Ekstrem 7 Benua (EE7B), beliau berkata, setiap kejayaan dan sejarah yang dicipta oleh mereka amat bererti kepada negara.

Katanya, ia menjadi bukti bahawa rakyat Malaysia mampu bersaing dengan bangsa lain di dunia.

‘‘Mereka sanggup mengorbankan usia remaja untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan manfaat dan motivasi kepada remaja lain.

‘‘Sesungguhnya bukan mudah untuk menjelajah dunia. Bukan sedikit cabaran yang akan diharungi,” katanya pada majlis penyerahan bendera dan sumbangan penaja bagi Projek EE7B Fasa 1 di sini, hari ini.

Projek tersebut terbahagi kepada empat fasa iaitu ekspedisi berbasikal mengelilingi dunia (Fasa 1), berenang merentasi Selat Inggeris bersama Salman Ali Shariati Abdul Halim dan adiknya Zahra Masoumah Abdul Halim (Fasa 2), mendaki tujuh puncak tertinggi di tujuh benua (Fasa 3) dan penjelajahan ke Kutub Utara dan Kutub Selatan (Fasa 4).

Ia dianjurkan oleh Kelab Eksplorasi Tujuh Benua Malaysia dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Menurut Najib, ekspedisi berbasikal mengelilingi dunia akan dilakukan oleh Muqharabbin yang merupakan anak Melayu pertama dan orang Islam termuda di dunia yang menjejakkan kaki ke Gunung Everest pada tahun 2004.

Katanya, dalam ekspedisi Fasa 1 itu, Muqharabbin akan singgah di beberapa buah universiti, kolej dan sekolah di negara-negara yang dilawatinya untuk mempromosikan Malaysia di samping berkongsi pengalaman ketika menjejakkan kaki ke Gunung Everest.

‘‘Ini secara tidak langsung akan menjadikan Malaysia lebih dikenali dan dihormati,” katanya.

Najib percaya berkat kecekalan, keberanian dan keazaman yang dimiliki oleh Muqharabbin, negara bakal mempunyai seorang belia luar biasa yang mempunyai bakat 5P iaitu pelari, pendaki, pengayuh, perenang dan penjelajah.

Menurut beliau, bakat 5P ini pernah dimiliki oleh orang Melayu iaitu Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dalam bidang seni iaitu pelakon, penyanyi, pelawak, penulis skrip dan pengarah filem.

‘‘Kini kita bakal melihat bakat 5P dalam bidang sukan. Oleh yang demikian saya menyeru kepada pihak korporat supaya dapat membantu dan memberi sumbangan agar hasrat anak muda Malaysia ini mencapai misi dan kejayaan.

‘‘Kejayaan yang bakal beliau lakukan bukanlah kejayaan individu tetapi merupakan kejayaan agama, bangsa dan negara kita,” katanya.

Muqharabbin, penuntut Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran UiTM akan memulakan ekspedisi berbasikalnya di Washington, Amerika Syarikat pada 1 Julai ini.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

WTF!!
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

ngabih boreh yo....

kertasterbang
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 10 Nov 2006, 13:51

Post by kertasterbang »

aku sangat skeptikal dengan mamat nih..banyak sangat cite merapu aku dengar pasal dia....but once "golden hand" get along,the MONEY will flow like a river...that's Malaysian style...

But, hey, wait a minute..What about others? Those who are really in need? Do they care?

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

Image

Najib lancar ekspedisi Muqharabbin keliling dunia: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, melepaskan Muqharabbin Mokhtarrudin bagi mengetuai ekspedisi berbasikal mengelilingi dunia pada Ekspedisi Ekstrem Tujuh Benua (EE7B) Fasa 1, di Putrajaya, semalam.

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran »

ada dia sebut berapa total cost? tarak punya...

lets say rm 100 000, then ada seratus org miskin akan mendapat rm 1000 sorang betul tak? penah ke yg bagi org miskin sampai banyak tu? kalo ada, berapa besar erti nya pada mereka?

kos pengendalian rumah org2 tua, yg sebesar umah teres 2 tingkat dengan penghuni hampir 20 org, mempunyai kos purata rm8000 sebulan. Ini termasuk kos pampers, penjaga yg di upah, maintenance, peralatan perubatan etc...

kok dapek kek diorang... berapa banyak umah kebajikan menarik nafas lega....

chayalah....

Malaysia Boleh!
mane satu belakang pokok???
Image

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

x abih2.... :tembak: :pig:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

nizran wrote:ada dia sebut berapa total cost? tarak punya...

lets say rm 100 000, then ada seratus org miskin akan mendapat rm 1000 sorang betul tak? penah ke yg bagi org miskin sampai banyak tu? kalo ada, berapa besar erti nya pada mereka?

kos pengendalian rumah org2 tua, yg sebesar umah teres 2 tingkat dengan penghuni hampir 20 org, mempunyai kos purata rm8000 sebulan. Ini termasuk kos pampers, penjaga yg di upah, maintenance, peralatan perubatan etc...

kok dapek kek diorang... berapa banyak umah kebajikan menarik nafas lega....

chayalah....

Malaysia Boleh!
nak buat cam mana malaysia tak berfikir ke situ.
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

:roll: nape jadi post dua kali pulak
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

pendaki baru wrote:
nizran wrote:ada dia sebut berapa total cost? tarak punya...

lets say rm 100 000, then ada seratus org miskin akan mendapat rm 1000 sorang betul tak? penah ke yg bagi org miskin sampai banyak tu? kalo ada, berapa besar erti nya pada mereka?

kos pengendalian rumah org2 tua, yg sebesar umah teres 2 tingkat dengan penghuni hampir 20 org, mempunyai kos purata rm8000 sebulan. Ini termasuk kos pampers, penjaga yg di upah, maintenance, peralatan perubatan etc...

kok dapek kek diorang... berapa banyak umah kebajikan menarik nafas lega....

chayalah....

Malaysia Boleh!
nak buat cam mana malaysia tak berfikir ke situ.
yo..........malaysia bkn x b'fikir ke situ
meka saje je wat x tau.pd meka perkara mcm 2 membazir duit kerajan je
ntah sampai bila agaknya yg kaya makin kaya yg miskin bertambah miskin akan berakhir.........
kan sepatutnya diberi pruntukan 2 pd yg benar2 memerlukan bak kata nizran

bilalah agaknya kerajaan kita nak berubah n memahami hati rakyat yg sentiasa berduka :(
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

renungkanlah perkara ini rakan2 semua
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by ryu_kyo »

ekspedisi ni mengambil masa 3 tahun kan?pada aku la,ade pro & con isu ni,antara pro nye,kite leh contohi semangat waja dia utk buat sume ni,kite sendiri boleh set takde yg mustahil utk kita jika ade perancangan/latihan yg betul.mungkin keazaman die boleh kita jadikan role model dalam sume aktiviti rekreasi ke,mana tau.

pasal nk harumkan nama malaysia tu tak pasti la sbb dah ramai sgt org keliling dunia kayuh beskal,dah ramai sgt cross english chanel tu so mungkin org2 barat tak heran dah.mungkin boleh mengangkat nama mesia di mata dunia dan mungkin juga tak.

cuma yang tak berapa best bile mungkin duit yg beliau guna utk ekspedisi ni lebih baik digunakan/dimanfaatkan utk yg lebih memerlukan.lagi satu dalam petikan akhbar:
Katanya, dalam ekspedisi Fasa 1 itu, Muqharabbin akan singgah di beberapa buah universiti, kolej dan sekolah di negara-negara yang dilawatinya untuk mempromosikan Malaysia di samping berkongsi pengalaman ketika menjejakkan kaki ke Gunung Everest.
tak pasti lak beliau ade tour sekolah2/universiti/kampung kat tanah air sendiri utk cite pengalaman beliau ke everest.kan bagus kalau beliau buat bende2 ni dulu kat malaysia sebelum buat kat negara org.

apepun semoga berjaya kepada beliau :wink:

p/s: respect kat ex-DO PD dulu yg travel kayuh beskal pusing dunia ngan adik die.kumpul duit sendiri je...
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by ryu_kyo »

terpost dua kali lak
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran »

p/s: respect kat ex-DO PD dulu yg travel kayuh beskal pusing dunia ngan adik die.kumpul duit sendiri je...
setuju!!!
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin,

Semoga Berjaya :pig:
CARPE DIEM!

krow
Senator Gunung
Posts: 179
Joined: 07 Dec 2005, 10:13

Post by krow »

sany ADALAH alger wrote:
Semoga Berjaya :pig:
ada gak bende haram tu.. hahahahahahahaha!!!

katakan RM100,000 dibudgetkan untuk pembersihan dan pemantauan Nuang.. aku ingat 5 tahun punya budget pun x abis..

2 sens
http://anotherkrow.multiply.com/
"its not the mountain we conquer but ourselves"
Sir Edmund Hillary

amir_pmnp
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Nov 2006, 23:43
Location: Gunung Rapat,Ipoh

Post by amir_pmnp »

biasa la tu..mesia bab2 mengharumkan nama cepat jer bagi sponsor..tak caya gi try tgk..bagi duit wat ops membersihkan sampah2 kat puncak gunung kan bagus..


hijau bumi tuhan



[P]ersatuan [M]endaki [N]egeri [P]erak

biskut
Pendaki Gunung
Posts: 164
Joined: 26 Dec 2005, 15:42

Post by biskut »

...dorang kalu nak haum nama negara pakai lah duit sendiri..baru terror.
..nak sponsor kitorang pun ok gak hehehe....kita rasa ramai2 huhu

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

btol tu biskut....... sapa-sapa pon klu ada $$$$$$$,,,,,, suma leh jd...
so..... xheran la bab harumkn nama nama nih.....

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

itu takpa lagi..... korang tak ikut perkembangan "angkasawan" mesia ke??? lagi berjuta perabih...... hehehehhe :twisted:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

Pada aku, Malaysia buat program Angkasawan ni tak la mendatangkan kerugian sangat, kalu nak dibandingkan dengan program Terjunan Mat Rempit tu :evil: ...sekurang-kurangnye pemergian Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Faiz Khaleed membawak bersama2 dengan mereka tujuan penyelidikan, iaitu penyelidikan sains hayat mengenai sel, bakteria dan penghabluran protein di angkasa lepas dan jugak beberapa penyelidikan lagi kalu x silap aku. Dan untuk jangka masa panjang, hasil penyelidikan ni mungkin menjadi sesuatu yang sangat berguna untuk negara pada satu masa nanti. Selain tu, mungkin lepas ni lebih ramai lagi rakyat Malaysia dapat ke angkasa lepas dengan tujuan penyelidikan.

Tapi kalu program Terjunan Mat Rempit tu, aku cukup2 x stuju...sebab apa?sebab program tu TAKDE TUJUAN..juz pegi,terjun,balik..dah,itu je..hasil die ape?ape jadi kat mat2 rempit tu skrg ni?adakah hidup diorang menjadi semakin baik, atau terus menerus dengan aktiviti merempit diorang?sambil merempit, sambil buat aksi terjunan kutub..pastu cite kat member yang saing merempit, "Aku dulu buat style camni la mase program terjunan tu.."..

Yang program mendaki everest pun, aku rasa membazir jugak...yes,mungkin dari satu side,name malaysia tersenarai sebagai negara yang rakyat die penah naik everest,dan mungkin akan memberi manfaat dari segi ekonomi (ye ke?). Tapi lagi cun kalu pemergian tu bukan setakat pergi,sampai puncak,balik; tapi disertai dengan sebarang penyelidikan dan seterusnya memberi manfaat kat negara dan rakyat..pergi buat aktiviti mahal2, alang2 tu buat la benda2 yang berMANFAAT sikit...

Aku pernah baca satu artikel, wartawan ni die interview Ungku Aziz kalu tak silap aku...Pak Ungku cakap, "Kita boleh menelan 50 bijik dadu dan mencatatkan nama kita dalam rekod dunia, tapi apa TUJUANNYA?"hehe..aku tersenyum baca kenyataan tu..kesimpulannya, buat aktiviti mahal2 biar la dengan TUJUAN dan memberi MANFAAT kepada sume rakyat Malaysia, dan jugak penduduk dunia, InsyaAllah..*uishh,panjang la plak..*

chort
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 11 Dec 2005, 02:02
Location: Equine Park
Contact:

hiii

Post by chort »

korang ni jeles tul la ngan diaorg...
tah ape2 ntah...
biaq pi la diaorg nak wat ape pun..
kalo ko yg dapt g pun sure nk g gak kan...
dunt be selfish la brader...
sekadar pandangan
knows a little a lot is BETTER than knows a lot a little but it is the BEST to know a lot a lot

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

pakat tahun depan 3 kali takbir laah weeh.... hee hee

jgn timbang timbang. fikir BULAT BULAT

hee heee :evil:
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

seper4alif wrote:pakat tahun depan 3 kali takbir laah weeh.... hee hee

jgn timbang timbang. fikir BULAT BULAT

hee heee :evil:
betul....betul.....betul :evil:

betul ke ni....klu lonjong xleh ka :?
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: hiii

Post by soulfly »

chort wrote:korang ni jeles tul la ngan diaorg...
tah ape2 ntah...
biaq pi la diaorg nak wat ape pun..
kalo ko yg dapt g pun sure nk g gak kan...
dunt be selfish la brader...
sekadar pandangan
ermmm..
lama sangat...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: hiii

Post by matsaiko »

chort wrote:korang ni jeles tul la ngan diaorg...
tah ape2 ntah...
biaq pi la diaorg nak wat ape pun..
kalo ko yg dapt g pun sure nk g gak kan...
dunt be selfish la brader...
sekadar pandangan
tulah dia
apa yg gomen buat..biaq piiiiiiii..
bagus sangat la tu braderrrr
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by sun »

lebih elok gomen kasi budget bersih rentis...ni dok capai mcm2..yg dikendong berciciran..(betoi ke ayat ni)....hutan sape kalau bukan hutan...gomen...dey sendiri punya tempat pon tamau kasi cuci kaa....

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by lats840 »

dengar cite Muqharabbin nak bwk partner...
ape lg, moh la apply.....
hahhahahahaha.....

tipu jer.....

:mrgreen: :mrgreen:

peace
lats840

nelly
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 21 Jun 2007, 19:45

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by nelly »

naik everest la..
pusing satu dunia naik beskal la..
naik kinabalu 100 kali la..
berenang rentas laut la..

itu semua nak nama je..kalo pakai duit sendiri takpe la.ni pakai duit rakyat buat apa...

poyo je la org2 yg beria2 nak cipta rekod itu ini...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by nazryst »

Baik kita pakat antara semua ahli pendaki pendaki dalam GO ni... Donate buat kutipan RM5 sebulan... Kalau ada 100 collection dah RM500... Pastu kita majukan aktiviti rekreasi dalam Selangor... Buat projek dari Kemensah ke Nuang.... sambil tu singgah di port semungkis, port chenuang, Nuang, Janda Baik, terus ke Gunung Besar Hantu.... aku kompem tak sampai 3 tahun kita dah cover hampir semua hutan, puncak gunung, air terjun kawasan sempadan Selangor, Pahang dan N.9...

Seluruh warga gunung dapat menafaat nya..... itu pun kalau ada yang berhajat nak jadi Founder laaa dan nak pahat nama dalam sejarah GO...

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by sun »

nazryst wrote:Baik kita pakat antara semua ahli pendaki pendaki dalam GO ni... Donate buat kutipan RM5 sebulan... Kalau ada 100 collection dah RM500... Pastu kita majukan aktiviti rekreasi dalam Selangor... Buat projek dari Kemensah ke Nuang.... sambil tu singgah di port semungkis, port chenuang, Nuang, Janda Baik, terus ke Gunung Besar Hantu.... aku kompem tak sampai 3 tahun kita dah cover hampir semua hutan, puncak gunung, air terjun kawasan sempadan Selangor, Pahang dan N.9...

Seluruh warga gunung dapat menafaat nya..... itu pun kalau ada yang berhajat nak jadi Founder laaa dan nak pahat nama dalam sejarah GO...
sun like this.... :P nice2..ang gogo..aku on

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by che'gu »

nazryst wrote:Baik kita pakat antara semua ahli pendaki pendaki dalam GO ni... Donate buat kutipan RM5 sebulan... Kalau ada 100 collection dah RM500... Pastu kita majukan aktiviti rekreasi dalam Selangor... Buat projek dari Kemensah ke Nuang.... sambil tu singgah di port semungkis, port chenuang, Nuang, Janda Baik, terus ke Gunung Besar Hantu.... aku kompem tak sampai 3 tahun kita dah cover hampir semua hutan, puncak gunung, air terjun kawasan sempadan Selangor, Pahang dan N.9...

Seluruh warga gunung dapat menafaat nya..... itu pun kalau ada yang berhajat nak jadi Founder laaa dan nak pahat nama dalam sejarah GO...

wa...chantek la idea nih. Kene buat perbincangan meja bulat dng lebih lanjut nih. Takde yg nk gogo ker?

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re:

Post by frostice »

amir_pmnp wrote:biasa la tu..mesia bab2 mengharumkan nama cepat jer bagi sponsor..tak caya gi try tgk..bagi duit wat ops membersihkan sampah2 kat puncak gunung kan bagus..


hijau bumi tuhan

[P]ersatuan [M]endaki [N]egeri [P]erak
sun wrote:lebih elok gomen kasi budget bersih rentis...ni dok capai mcm2..yg dikendong berciciran..(betoi ke ayat ni)....hutan sape kalau bukan hutan...gomen...dey sendiri punya tempat pon tamau kasi cuci kaa....
He he he

Sapa kasi buang sampah? Gomen ka?
Pendaki sindri buang, sindri kasi angkat lar.
Suma benda cantik kasi pecah, lepas pecah gomen mau dtg kasi bersih, banyak cantik...

Jgn marah bro..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Lantak dia le.
Setiap orang ada missi dan kaedah pencapaiannya sendiri.
Tepuk dada tanya selera.

Fros
Betul tu.... jangan jelak. Sebab aku pegawai Gomen nanti korang kata aku bodek gomen lak.
Yang betul betulah bukan sebab aku orang gomen. Yang kotor dan yang rosakan pendaki, walaupun bukan kita yang buat tapi gulungan pendaki. Jadi kitalah bersihkan, tak kira lah sapa buat nanti tuhan akan bersihkan jalan kita ke syurga.

Cikgu.
Saya nak gak pegi tapi tak larat jadi Gogo. Kalau Nazry nak pegi mungkin sy follo kalau kena masa dan ketikanya. Manalah tau sy naik pangkat lagi nak tunggu kompom tok leh coti. ha ha ha la lalalalalalala suka suki mak bapak aku je.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by JeNaL »

pssss..... setiap orang ada pendapat masing-masing...kalau nak kutuk tu jagalah bahasa masing-masing.... pengunjung GO ni ramai dan terdiri dari pelbagai lapisan peringkat....apa yg ditype pada hari ini akan menjadi sejarah untuk esok dan juga rujukan akan datang...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by frostice »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Lantak dia le.
Setiap orang ada missi dan kaedah pencapaiannya sendiri.
Tepuk dada tanya selera.

Fros
Betul tu.... jangan jelak. Sebab aku pegawai Gomen nanti korang kata aku bodek gomen lak.
Yang betul betulah bukan sebab aku orang gomen. Yang kotor dan yang rosakan pendaki, walaupun bukan kita yang buat tapi gulungan pendaki. Jadi kitalah bersihkan, tak kira lah sapa buat nanti tuhan akan bersihkan jalan kita ke syurga.

Cikgu.
Saya nak gak pegi tapi tak larat jadi Gogo. Kalau Nazry nak pegi mungkin sy follo kalau kena masa dan ketikanya. Manalah tau sy naik pangkat lagi nak tunggu kompom tok leh coti. ha ha ha la lalalalalalala suka suki mak bapak aku je.
Abg Kamal....

Betul.... Memang betul. Kita ramai2 la pakat2 gi bersih. Kawan2 kita gak yg kotorkan, kawan2 kita gak yang beron merata. Bukan orang gomen ramai2 datang masuk utan buang sampah kan.. Kecuali abg kamal la orang gomen yg beron dlm utan :mrgreen: :mrgreen: (gurau je bang :-) Hutan kita tanggungjawab kita..

Kita tgk setiap ekspedisi ke luar negeri (Everest, English Channel dsb) dgn mata economist.

Kita kira untung rugi mengikut fahaman economist, angle kita lain, perspektif kita berbeza. Bukan salah tau, lain jer.

Kalau kita pernah belajar international relation dan political science, perspektif kita akan berbeza. Kita TIDAK AKAN disegani di peringkat antarabangsa kerana kehebatan rakyat kita boleh bahagi 100k kepada orang miskin 100 orang.

Negara luar yang hendak menyerang kita pun tidak akan melihat kita economist yang hebat. TETAPI, jika rakyat kita mempunyai will serta semangat yang tinggi (melalui ekspedisi yg hebat2 ni lar), ia akan menjadi satu ingatan bahawa rakyat Malaysia bukan boleh dibuat main2, jangan diperlekehkan, bukan calang2 orang.

Ini kata2 pensyarah IR aku dulu, seorang Dr dari Indon yg mengajar kat sini. Bila fikir2 ada gak betulnya kalau pakai cermin mata nationalist. Kalau pakai cermin mata economist, nampak macam tak berapa nak betul lar..

Nada mungkin macam nak kasar, tapi bukan kay.. Aku taip sambil tersenyum jer nie mrgreen:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by nazryst »

Gua setuju artikel dan journal lu orang,

Persepsi & perspektif zaman ais dan batu tak semestinya salah... Lu orang mendaki Gunung Light and easy, naik ke intermediate dan seterusnya hard core.... Penceritaan satu gunung yang sama, dan di daki 100k X... kompem tak sama penceritaan nya dan pengalaman... Man against LIMITATION.. Its kind of personal achievement rather than sharing what kind of slackness to overcome the risk and unnecessary challenge. Where is the journal or what kind of analysis data that he or she may produce for the benefit to public? None and zero... Ada apa apa artikel yang mereka mendaki Gunung Everest especially orang Malaysia yang sudi letakkan apa apa bahan dari segi log atau penceritaan dalam HALAMAN GunungOnline???

Mountaineers in GO Community may look like just an ordinary people to whom that jeopardize in a second but BEWARE of the "LOW PROFILE" image... Sometime is a nothing to show off or reveal the real potential strengtheners that might be an advantage to others know our weakness. In the new era of globalization, visualize various medium and trajectory is kind of secret to reveal the truth...

Government servant oath taking "AKU JANJI" kepada siapa kerajaannya? Bukan kah kepada DYM Yang di Pertuan Agung... dan Saya Yang Menurut Perintah (SYMP)... Tapi segelintir telah mengkorup kan hak kuasa... SIAPA??? Mereka yang berpolitik kerajaan atau berkerajaan politik? I am not politician and I am not willing to involve with Malaysian minded political second class. Any point of view just sharing the idea, how bad the ideology was if wrongly blended and become a silent killer.

Again, Diam bukan bermakna tidak mengambil berat, bersuara bukan bermakna menentang, ada baiknya lebih baik buat dan nampak bodoh, kerana orang tidak boleh mengambil kesempatan sesuka hati....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Satu lagi "scrap" ekspedisi?

Post by JeNaL »

nazryst wrote:Gua setuju artikel dan journal lu orang,

Persepsi & perspektif zaman ais dan batu tak semestinya salah... Lu orang mendaki Gunung Light and easy, naik ke intermediate dan seterusnya hard core.... Penceritaan satu gunung yang sama, dan di daki 100k X... kompem tak sama penceritaan nya dan pengalaman... Man against LIMITATION.. Its kind of personal achievement rather than sharing what kind of slackness to overcome the risk and unnecessary challenge. Where is the journal or what kind of analysis data that he or she may produce for the benefit to public? None and zero... Ada apa apa artikel yang mereka mendaki Gunung Everest especially orang Malaysia yang sudi letakkan apa apa bahan dari segi log atau penceritaan dalam HALAMAN GunungOnline???

Mountaineers in GO Community may look like just an ordinary people to whom that jeopardize in a second but BEWARE of the "LOW PROFILE" image... Sometime is a nothing to show off or reveal the real potential strengtheners that might be an advantage to others know our weakness. In the new era of globalization, visualize various medium and trajectory is kind of secret to reveal the truth...

Government servant oath taking "AKU JANJI" kepada siapa kerajaannya? Bukan kah kepada DYM Yang di Pertuan Agung... dan Saya Yang Menurut Perintah (SYMP)... Tapi segelintir telah mengkorup kan hak kuasa... SIAPA??? Mereka yang berpolitik kerajaan atau berkerajaan politik? I am not politician and I am not willing to involve with Malaysian minded political second class. Any point of view just sharing the idea, how bad the ideology was if wrongly blended and become a silent killer.

Again, Diam bukan bermakna tidak mengambil berat, bersuara bukan bermakna menentang, ada baiknya lebih baik buat dan nampak bodoh, kerana orang tidak boleh mengambil kesempatan sesuka hati....
nazryst...hehehe jom teh tarik dulu...

1. benda dah berlaku, lepas ni mungkin kita kena cari saluran yg betul untuk menyampaikan pendapat kita.

2. dari kita menyesali perkara yg berlalu, ada baiknya kita merancang sinar masa hadapan

3. dari lebih banyak memikir yg tak kesudahan, lebih baik sedikit bergerak

4. ayuh aturkan langkah, sedikit perubahan, menjana erti yg bermakna.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Post Reply