G7: menyelami jiwa pendaki...

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by kambinggurun »

salam sume kengkawan..

aku hanye nak utarakan satu tajuk mudah saje untuk kite sume bincang2 kan.....

"G7: keagungankah? kehebatankah? keilmuankah? keseronokankah? kemestiankah? permulaankah? pengakhirankah? ape pandangan anda..."


dari borak2 kosong aku ngan beberapa pendaki, kebanyakannye merasakan diri sudah begitu hebat bilamana dapat menakluk G7..

jadi aku berfikir....

adakah pendakian kite lebih berniatkan mencari hikmah? atau adakah mencari balah? atau adakah mencari silah? atau adakah mencari riak? atau adakah mencari sesuatu yang sendiri tidak tahu kepastiannya?????

sendirilah menjawabnya di hati..kalau bukan di sini...
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by mizi »

kambinggurun wrote:
"G7: keagungankah? kehebatankah? keilmuankah? keseronokankah? kemestiankah? permulaankah? pengakhirankah? ape pandangan anda..


ntahlah..tak pandai nak jawap soalan ni....tp yg pasti aku tak pernah membezakan ketinggian gunung yg aku nak daki..tu sampai lani tak grad g7 lg hehehehe

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by melati »

kambinggurun wrote: "G7: keagungankah? kehebatankah? keilmuankah? keseronokankah? kemestiankah? permulaankah? pengakhirankah? ape pandangan anda..."

dari borak2 kosong aku ngan beberapa pendaki, kebanyakannye merasakan diri sudah begitu hebat bilamana dapat menakluk G7..

aku bdk baru belajo..naik gng pn selalu ikut trek paling sng..
so..tk rasa la apa yg org lain rasa kot..naik gng tuk mncr ketenangan & menikmati keindahan..bkn nk tunjuk diri hebat..bkn nk kata diri kuat..
tinggi ke rendah ke tk kesah..sbb tu aku pn lom grad G7 wkakak...

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Re: G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by akademiks »

melati wrote:aku bdk baru belajo..naik gng pn selalu ikut trek paling sng..
so..tk rasa la apa yg org lain rasa kot..naik gng tuk mncr ketenangan & menikmati keindahan..bkn nk tunjuk diri hebat..bkn nk kata diri kuat..
tinggi ke rendah ke tk kesah.....
sama le dgn..... :evil:
disamping cuba menginsafi diri agar terus memelihara alam sekitar dpd terus musnah :(
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Re: G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by ad »

kambinggurun wrote: dari borak2 kosong aku ngan beberapa pendaki, kebanyakannye merasakan diri sudah begitu hebat bilamana dapat menakluk G7..
pada pendapat ad.. amik yang positif.. kalau ada yang negative tu cuba perbaiki keadaan supaya menjadi lebih baik pada masa akan datang.. apa yang hebat sangat kalau dah daki G7? sbb "now everyone can climb".. DAN.. jangan pandang rendah gunung2 lain.. ho ho ho.. lom cube lom tau...

ad naik gunung sbb nak layan trek, view, untuk kepuasan & yang paling penting menghayati & mensyukuri nikmat kurniaanNya..
selain outing dgn kengkawan gunung... :wink:

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

..salam..
nak join topik..

Bagi aku,tak ada apa sangat kalau grad G7 pun. "sekarang semua bleh mendaki" ...orang dah tak kisah sangat nak gad ka,tak grad ka.Lain lah kalau tolong bukak trek baru ka,trek yang orang tak buat lagi.

Tinggi tak semestinya susah,
Rendah tak semestinya senang...

Itu kata aku,mungkin sebab aku suka layan trek kot..mungkin bagi pendaki2 yang baru ceburi bidang ni,mungkin grad G7 ni satu kemestian atau kebanggaan kot..ye lah " horey,aku dah sempai taraf 7 ribu kaki..horey..!! " camtu kot depa selalu cakap.Macam pernah aku cakap dulu2 masa mula2 aku join mendaki ni..last2 rasa cam tak ada yang nak dikejar.Pasai tu kot aku ambik masa 7 tahun nak grad G7..pasai dok layan yang sentimental punya trek dulu..

Syahrul 9W2GGK.

User avatar
labyrinth
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 05 Dec 2005, 18:26
Location: KL
Contact:

Post by labyrinth »

aku rasa mebi kita sendiri yg letakkan G7 tu penanda aras utk pendaki gng ni...mebi sbb slalu sgt kluar ayat dah grad G7 ke???...so org akan berlumba2 nak settlekan G7 ni...mungkin satu kemegahan utk mereka2 yg letakan G7 tu penanda aras utk diorg...

pada aku G7 tu semata-mata 7 gng yg melebihi 7000kaki kat semenanjung ni...aku rasa tu je value dia...
sbb klu nak citer gng yg lagi thrill & adventure...ada lagi gng lain selain G7 ni yg akan mencabar mental & fizikal pendaki...

just my 10 cents thought...selamat berpuasa...
...so never mind the darkness, we still can find a way...

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

..salam..

Betul tu...banyak gunung yang rendah-rendah tapi trek..masyaallah, bleh bawak gaduh oooo..
Banyak pendaki mengatakan kena Grad G7 dulu baru nak layan tempat lain..Bagi aku,layan yang rendah-rendah dulu atau naik satu2 gunung banyak kali itu baru best...
Tak kemana kalau nak kejar G7 tu...baik gi camping tepi laut lagi best.Atau pun ikut kawan-kawan bukak trek baru,ataupun tempat yang bleh naik 2hari..buat le 3-4hari ka..layan tu.

Syahrul 9W2GGK

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Re: G7: menyelami jiwa pendaki...

Post by pendaki bebas »

kambinggurun wrote: "G7: keagungankah? kehebatankah? keilmuankah? keseronokankah? kemestiankah? permulaankah? pengakhirankah? ape pandangan anda..."
Mungkin ade pendaki2 yang dh grad G7 merasakan diri mereka dh hebat tambah plak klu dh grad G7-E..tp klu stakat grad G7 pn tanpa dapat ape2 ilmu baik dok rumah je..wat penat badan je..depend pd jiwa pendaki tu sendiri...

aku penah g xpdc ngan certain group..diorang tnya "dh panjat brape gng G7"..Rupe-rupenye group diorang mmg kejar G7..maybe bg diorang G7 tu satu keagungan,kehebatan dan kemestian.. :lol:

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Post by ad »

antara feedback yang ad pernah dapat biler ajak kawan naik gunung
"Gunung tu termasuk dalam G7 tak?"

erm.... :roll: :roll: :roll:

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

ad wrote:antara feedback yang ad pernah dapat biler ajak kawan naik gunung
"Gunung tu termasuk dalam G7 tak?"

erm.... :roll: :roll: :roll:
betol2..rupe2nye ramai yg kejar G7 ni.. :shock:

ad tak tanye ke diorang tahu x G7 tu ape? :evil:

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

G7 ke G6 ke G5 ke G4 ker...semua sameee..peritnyeee....

ade trip, kena masa dan gayanye, folo ajeeee.... :lol:

seb bek tak G-string.... :evil: :evil:

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

...
Entah,sapalah yang mula idea grad G7 ni?dengan aku sekali terfikir nak naik..Banyak orang terkejar-kejar nak grad tapi apa depa dapat?..dapat naik lebih 7 ribu adalah..last-last balik umah lepak camtu aja...macam aku jugak.
Benda ni bergantung pada diri kita sendiri gak,kalau kita rasa best..best lah jadinya,kalu tak best..tak bestlah jadinya...tapi yang bestnya G7 ni,sejuk oooo...tu yang aku suka tu,yang lain dari tu rasanya tak ada kot.
Yang aku paling best Yong Belar,Korbu,Chamah,Yong Yap...puncak sejuk tahap gaban..naik banyak kali pun aku mau.

Syahrul 9W2GGK

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

...
Entah,sapalah yang mula idea grad G7 ni?dengan aku sekali terfikir nak naik..Banyak orang terkejar-kejar nak grad tapi apa depa dapat?..dapat naik lebih 7 ribu adalah..last-last balik umah lepak camtu aja...macam aku jugak.
Benda ni bergantung pada diri kita sendiri gak,kalau kita rasa best..best lah jadinya,kalu tak best..tak bestlah jadinya...tapi yang bestnya G7 ni,sejuk oooo...tu yang aku suka tu,yang lain dari tu rasanya tak ada kot.
Yang aku paling best Yong Belar,Korbu,Chamah,Yong Yap...puncak sejuk tahap gaban..naik banyak kali pun aku mau.

Syahrul 9W2GGK

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

Syahrul_Penang wrote: Entah,sapalah yang mula idea grad G7 ni?
bila ek orng start kejar G7 ni?sape perintis G7 ni? :oops:

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

...
Ni satu lagi...sapalah yang mula-mula sekali bagi idea panjat-memanjat gunung ni...sekali dengan aku jugak sangkut naik.

orait..QRT 73 bye..

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

APE BARANG BUAT G7 TAK TIDO PUNCAK!!!

Aku tak kejar pon ape jenis "G" ni....hhahaha. Siape yang nak kejar "G" ni dia punye pasal la dan ia pada aku just individual achievement je but it sumting to be prode jugak la kan. Dan sememangnya aku respek la yang dapat naik "G" ni tak kira G7 ke G7E ke. Memang ada jugak yang aku pernah dengar "G" thingy ni menjadi satu kehebatan, kemestian, permulaan, pengakhiran dan pada pandangan aku individual achievement je. Pada pendapat aku lagi jika setakat "G" yang dikejar tak sustain la eager seseorang ni untuk terus mendaki sebab dah set kat mind nak sampai mane. Btol tak? so........set la G500.....hahahahahaha :evil:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

pendaki bebas wrote:
Syahrul_Penang wrote: Entah,sapalah yang mula idea grad G7 ni?
bila ek orng start kejar G7 ni?sape perintis G7 ni? :oops:
ko nak jumpe ke? aku leh bawakkan..tp bawak la 2 3 orang lagi dtg tempat aku dulu...hehehehhe...
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

kambinggurun wrote:
pendaki bebas wrote:
Syahrul_Penang wrote: Entah,sapalah yang mula idea grad G7 ni?
bila ek orng start kejar G7 ni?sape perintis G7 ni? :oops:
ko nak jumpe ke? aku leh bawakkan..tp bawak la 2 3 orang lagi dtg tempat aku dulu...hehehehhe...
knal ke?huhu..jauh woo nk g..apesal pindah awal sgt..jumpe ms jamuan raye nnti la.. :lol:

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

yonrawk wrote:Pada pendapat aku lagi jika setakat "G" yang dikejar tak sustain la eager seseorang ni untuk terus mendaki sebab dah set kat mind nak sampai mane. Btol tak? so........set la G500.....hahahahahaha :evil:
aku sokong yon!!!ape barang klu stakat grad G7..ape yg ade kt hanya 7 gunung tu....panjat la sume gunung dlm malaysia ni..baru leh salute..
berkali-kali grad G7 pn x guna klu gng lain xpenah try.. :evil:

budin
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 27 Dec 2006, 11:49
Location: wa punya suka laaaaa

Post by budin »

entahlaaa bagi aku takder apa apa pun habis g7 ke......tak habis g7 ke......tido puncak ker....tak tido puncak ker.....bukak trek baru ke.....daki semua gunung kat malaysia ker.....berkhemah tepi pantai ker.....sama jer.....yg penting niat....kalau baik niat kita baik lah jadinyer...kalau niat nak poyo sebab habis g7 ni lupakan jelah....sama jugak gunung lain pun....rendah atau tinggi mana pun satu gunung yg kita daki.....balik dari gunung tu cuba kaji dalam diri kita apa yg kita dapat...

bagi aku pengalaman,walau 2 atau 3 kali aku pergi tempat yang sama org nak kata apa lah budin nie...asik pergi gunung yg sama jer...bodoh,giler...aku tak kesah.....sebab mmg keadaan gunung yg selalunya aku ulang 2 atau 3 kali pergi dah tak mcm dulu lagi....pokok dah mula kena kerat,toreh..conteng....dah mula musnah atau rosak sedikit demi sedikit....tu belum sampah lagi....sebab maklumlah "now everyone can climb........."

User avatar
cik_leey
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 22 Mar 2006, 10:32

Post by cik_leey »

masa mula-mula aku berjinak dlm bidang pendakian gunung ni,aku tak pernah tahu ada G7 pebagai dan sampai satu tahap kawan yg bagitau aku dah grat aku pun tepinga-pinga pd aku minat aku mendaki ni bukan kerana status G7 tapi lebih kepada riadah dan ingin menikmati keindahan alam yg Allah kurniakan, yg penting apa brg G7 kalau masih lagi semput mcm aku :keke: tak de maknanya G7 ni tak payah le nak riak
:) BETTER LATE THAN NEVER.....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kalau Ko tanya komuniiiis yang - kumpulan terakhir yang menyerah tahun 1984. Dalam setahun diaorang Grad G7 tu dekat 30 kali tau. Sebab asalnya antara Korbu hingga Ulu Sepat tu adalah laluan mereka ke Selatan Siam. Sebab tu Kerajaan buat LebuhRaya Timur Barat untuk memutuskan laluan mereka kat situ. _menyebabkan Banjaran Titiwangsa terputus.
Kalau tanya budak budak 69 Komando yang berpengkalan di Hulu Kinta. Korbu sampai Gerah Hulu Sepat tu dulu tempat latihan je.
Bagi kami G7 tu biasa je. Dulu kami anggap tempat tu sebagai kubu kuuumunis ytang penting. Sekarang kami pegi lagi sebagai kenangan dan atau melalui semula tempat sahabat sahabat yang terkorban.
Al Fatihah

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Al Fatihah
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Kalau Ko tanya komuniiiis yang - kumpulan terakhir yang menyerah tahun 1984. Dalam setahun diaorang Grad G7 tu dekat 30 kali tau. ....
Al Fatihah
:roll: ini baru DR. MADYA G7 (phd treking) major sondollan....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Salam,

Mungkin pada sesetengah pihak G7 merupakan satu PENGIKTIRAFAN secara tak langsung dalam aktiviti pendakian dan menjadikan seseorang pendaki merasakan satu kepuasan, satu kebanggaan atau satu keinsafan diri. Dalam konteks ini, kita perlu memahami terlebih dahulu dimanakah tujuan asal nawaitu iaitu dari azali lagi kita mengenali alam pergunungan.

Kita mendaki gunung kerana ______________:-
1. perasaan ingin tahu apakah yang ada dipuncak gunung
2. mendalami ilmu persilatan, sains (flora/fauna), agama (muhasabah diri)
3. pengaruh dari rakan rakan
4. kecewa didalam bercinta dan cuba melakukan sesuatu yang baru
5. sudah menjadi kewajipan serta tugasan (badan beruniform)
6. cari makan (para pengamal ubat tradisional)
7. Sport climbing

Apa jua alasan dan jawapan diatas, "tepuk dada, tanya jwa". Jika jiwa anda memang sejak azali bercinta dan berkasih dengan alam sang pencipta maka hanya anda yang lebih mengenali sifat anda. Pencapaian G7 itu akan menjadikan anda alpa serta banga (sombong) atau pengiktirafan G7 amat penting untuk menunjukkan anda lah pendaki yang sebenar. Adakah ia mencukupi dan memuaskan hati, tidak!! Ini adalah kerana anda tiada keikhlasan dalam diri selagi anda tidak menjadi gunung dan gunung tidak menjadi anda didalam diri.

Semakin anda mengejar pengikitirafan sebagai pendaki, semakin anda di ulit kealpaan menjadikan anda "gila darjat" dan anda akan memperbanding bandingkan gunung, ketinggian, pencapaian individu dan yang paling membimbang kan anda memperendahkan alam dan mahluk yang terlibat secara langsung atau tidak. Apa jua ia tetap akan berlaku.

Pada saya G7 bukanlah satu kayu pengukur, bukanlah satu perbandingan darjat pendaki dan alam, bukanlah satu pengiktirafan sebagai pendaki, dan yang paling utama "semakin tinggi anda mendaki, semakin rendah diri anda di muka bumi". Kenali lah sifat diri dan hormatilah alam ini dari pelbagai sudut, pasti anda mencapai kepuasan diri. Pengiktirafan itu akan datang tanpa anda sedari dan anda akan menginsafi.

Selamat mendaki

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

nie mesej umum dan aku tuju kat diri aku sendiri jugak sbg peringatan

orang suka cakap naik gunung nak mengagumi keagungan tuhan lah ye....
nak menginsafi diri....
tapi semayang nyer tak ....
tarak guna lah woi...

Ini jawapan aku pada mac 2006 tentang isu G7 nie dalam satu mailing list... aku copy paste je lah malas nak perah otak lagi...
so agak ketinggalan skek fakta dalam jawapan aku nie


Ok aku nak bercerita sikit tentang pemerhatian aku terhadap bebudak gunung sepanjang yang aku kenal.....
Tentang G7 dan jugak gunung-gunung yang lain
G7 ialah satu achievement buat seseorang pendaki....
Aku setuju dengan benda nie sebab aku pun rasa puas sebab dah
habis G7...
Yang belum habis pun dan tak tau bila nak habis pun kalau tak
banyak mesti pernah ada sedikit perasaan untuk menghabiskan G7...
Jangan cuba untuk menipu diri sendiri....
Kalau ada yang tak berperasaan macam nie, sila bagitau...
Tapi jangan tipu, berdosa....
Tapi ini only applicable buat yang masih aktif....
Sebab apa, G7 pun gunung jugak....
Takkan takmo merasa naik gunung yang berlainan...
Semua orang berlumba-lumba ingin menghabiskan G7....
Yang habiskan dalam masa setahun pun ada...
Aku kenal 2 - 3 orang...
Nie dah kira tahap gelojoh...
Heheheh....
Sebab apa, budak baru nak naik....
Dan ada jer peluang naik gunung terus sambar...
Tak kira team mana....
Sebab semangat tengah membara...

Sorang member aku yang baru berjinak-jinak dengan pendakian gunung
nie dalam masa setahun saja dia dah habiskan hampir 20 buah gunung.....
Nie dah gelojoh kuasa dua....
Sekarang pun masih terserlah kegelojohan dia....
Biarlah sebab dia nak minat...
Kita tak buleh nak halang...

Aku tengok dunia pergunungan kat malaysia nie rancak gila start
dari tahun lepas (2005)....
Melampo-lampo aktiviti yang ada....
Tak kiralah G7 ke, G tak 7 ke.....
Berlambak-lambak program....

Apa tujuan kita mendaki gunung?
Tujuannya sebab nak sampai puncak...

Kenapa nak sampai puncak?
Sebab puncak ialah titik paling tinggi bagi sesebuah gunung...

Kenapa perlu sampai ke titik paling tinggi tuh?
Sebab titik paling tuh menunjukkan kita dah kongker itu gunung...

Adakah itu penting?
Ya itu penting kalau nak memenuhkan resume pergunungan kita....

Kenapa resume pergunungan itu penting?
Sebab itu menunjukkan pencapaian kita...

Kenapa pencapaian tu penting?
Sebab itu menunjukkan usaha kita, yang kita dah buat apa yang
orang lain tak buleh buat... iaitu mendaki gunung...

Kenapa orang lain tak buat?
Sebab bagi diorang hanya orang gila sahaja yang mendaki gunung...

Kenapa orang gila ni mendaki gunung?
Sebab nak sampai puncak

Kenapa nak sampai puncak?
Bla bla bla bla

And the cycle pusing-pusing macam tu ajer lah...

TETAPI

Tak ramai yang ingin belajar ilmu perhutanan/pergunungan itu
sendiri...
Memang terlalu ramai umat manusia pendaki gunung yang aku kenal
yang tak tau basic-basic survival dalam hutan....
Tapi alhamdulillah dengan kewujudan forum-forum Kasih Hutan Kita
dan juga Gunung Online, nampaknya minat terhadap ilmu perhutanan dan
pergunungan nie dah mula menampakkan peningkatan...

Ramai yang pegi hanya sekadar suka-suka sebagai hobi tanpa arah
tujuan...
Sebab hobinya mendaki gunung...
Aku akui ramai yang mendaki gunung for the sake of menawan puncak
sahaja....
Dan disebabkan itulah wujudnya bisnes-bisnes guide nie...
Kalau kat perak siapa yang tak kenal dengan SOS yang dikepalai
oleh muz dan salan...

Disebabkan permintaan tinggi nie lah maka wujud perniagaan guide....
Bila dah meniaga bawak je lah berapa ramai pun janji masyuk...
Sekarang yang tengah hangat diperkatakan di kalangan masyarakat
gunung ialah trans suku – irau....
Berlumba-lumba orang nak masuk sebab ini trek yang paling baru
diterokai....

Belum apa-apa trek ke gunung suku dah barai....
Nak salahkan siapa?
Semua orang nak mendaki gunung baru...
Siapa yang takmo merasa?
Tetambah kalau hanya ambik masa 2 – 3 hari...
So macam mana trek tak barai kalau dalam masa 2 – 3 bulan saja dah
beratus-ratus pendaki naik ke gunung suku?
Terbaru gunung yang dibukak ialah gunung siku....
Kat cameron highland....
Aku nak tgk berapa lama gunung-gunung nie kekal bertahan...

Berbalik kepada soal G7....
kenapa gunung-gunung G7 nie diminati orang selain dari tujuan nak
semata-mata nak sampai ke puncak?
Sebab kebanyakan gunung-gunung G7 nie ambik masa yang lama di
dalam hutan...
Sekurang-kurang 4 malam berada di dalam hutan
Betoi-betoi menguji kesabaran dan tahap mental serta fizikal
seseorang....
Ini lah jawapan paling popular yang pernah aku survey di kalangan
pendaki-pendaki...

Tahan – seminggu
Chamah – ulu sepat – seminggu
Trans Titiwangsa – seminggu
Yong Yap je lah kot buleh buat weekend....
Faktor-faktor ini jugak lah yang menarik minat ramai pendaki untuk
menawan G7....

Jom kita try tgk gunung-gunung lain....
Berapa kerat je gunung yang amik masa lama dlm hutan...
Yang ada dalam palahotak aku nie gerah jer...
Itu pun buleh buat 4 hari 3 malam
Kalau ada lagi gunung-gunung yang buleh buat lama macam G7 nie,
sila inform aku...
Sebab aku nie pun takleh nak recall semua...

Ini salah satu sebab kenapa G7 menarik minat orang untuk mendaki
gunung...
G7 bukan hanya sekadar pencapaian, tetapi kehidupan....

Sekian, terima kasih...
Last edited by betterman on 09 Oct 2007, 12:57, edited 1 time in total.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

saja nak kongsi jawapan dari bai, suami kepada uglysister, dlm mailing list yang sama

Memandangkan ako pun tengah bosan kat opis ni meh la join becerita
cite yang takan habis ni,kite sesame le tambah sket2 garam n gula kat
topic ni mengikut sedap rasa masing2,memandangkan takat ni 3-4 orang
je otai kelab yang selalu bagi pendapat yang bley buat org2 baru mcm
ako ni sentasa befikir akan kebenaran n quote kat apa yang dorang
kata,,ako nak tambah sket kat apa yang korang cakap sbb takde pun
pendapat dr yang tak otai mcm ako ni,walaupun topic ni specific kat G7
tapi ako rasa generally ia melibatkan perbincangan segala aktiviti
pergunungan.

Masa ako memula join dulu,benda pertama yang ako cari
adalah FUN sports,yang mana kite bersukan secara enjoy n still dapat
benefit physically n mentally,ni la implementation yang akan ako terap
kat memana 1st timer yang nak ngikot ako manjat.tapi part Fun tu still
is the most important thing la.then klau ada fun mula la nak wat keje
gile manjat tiap2 migu,bile dah jadi gile manjat responsibility tu
akan datang naturally,responsibility to learn more pasal rekreasi.to
keep my self fit sblum xpdc,to learn about survival,to keep natures
beauty n so on le.

ako rasa topic ni hampir sama je dalam cabang mana2
sukan pun,sape yang tanak rasa main kat old Trafford,walaupun konsep
men bola tu sama je melibatkan 22 pemain berebut sebijik bola dalam
kawasan 45meter X 90 meter.Nape tk men kat bukit jalil je,Nape tak
panjat korbu je takyah panjat gunung len,Guide orang asli tu tak habis
pun G7,bile da lagi gile dr orang gile,wujud la beza orang2 why dengan
org2 why not mcam adik idan-why not panjat irau dari suku,shafiq-why
not buat transpax 2 hari n so on le.

So segala persoalan habis ke tak G7 ni untuk ako akan kembali kepada
benda asas,Do/will I have fun doing it,sbb klau jawapan ako yes,maka
secara otomatiknye ako akan buat G7 tak kira berapa kali pun(kecuali
yong yap, hehe) sbb bila dah hilang fun,pakse panjat free pun ako
tanak,Cuma apa yang kita perlu semai n tekel adalah apa yang
membuatkan kite rasa bkan saje seronok tapi 2 3 ronok nak memanjat ni
sbb benda ni subjectif dan berbeza untuk sumorang.Penah gak jupe
situasi dimana semuo 1st timer expeditors rasa seronok n sibuk tanye
next trip tapi ada sorang tu tobat n janji akan benci naik gunung forever.

Klau berani jomar gaduh lumba naik gerah
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

KELAPA MUDA
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 13 Jun 2007, 13:18

Post by KELAPA MUDA »

SETUJU SANGAT PENDAPAT & KUPASAN MR. BETT KITA

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

panjang lebar bett menghuraikn topik nih..terbuke sket minda :D

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

sekian lama aku tggu topik camnih.
thanks to Bett..aku setuju betul point of view camnih. terutama ayat last tu. dan, credit to Bett dan Bai.
aku setuju dengan pendapat Syed. good point. syabas!
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

aiseh :mrgreen:
Last edited by poncho on 09 Oct 2007, 14:48, edited 2 times in total.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sejak akhir akhir ni jarang ada perbincangan membabitkan era dan masa depan. Teknikal dan satu seni. Kepuasan dan kemuncak impian. Sebab naik gunung bukan hanya satu tujuan. Setiap orang ada sebab masing masing.
Bett. U class.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

G7 atau mana-mana trip yang makan masa lebih 4 hari dalam kepala otak aku begitu berkait rapat dengan satu kata pepatah Inggeris "it's good to have an end to journey towards, but it is the journey that matters, in the end."

apalah gunanya kalau kita datang dari jauh, ambil cuti yang payah atau takkan dapat, gaji kena potong tak pasal-pasal, bayar kos yang lebih sedikit berbanding kos gunung lain, training lagi (kalau ade), beli peralatan 'khas untuk G7' pulak dan 1001 reason lain TAPI tidak menikmati trip itu sendiri. kalau setakat nak sampai puncak, baik sewa helicopter je terus hantar sampai puncak kan?

baik G7, atau mana-mana trip, perlu dinikmati mencakupi aspek keseluruhan. bermula dari langkah pertama kita keluar rumah sampailah kita melangkah masuk semula. layan trek tanpa stress, have fun dengan kawan-kawan, layan adventurenya 4WD, bot atau meranduk sungai, menyusuri jejak binatang buas di depan mata, enjoy the panorama dan view yang unik berbanding kat gunung lain di samping mengenal diri dengan jungle survival level extreme atau mendapat inspirasi bagaimana menghargai sesuatu dalam hidup. - lihat, dengar dan rasa.

achievement dalam hidup perlu untuk motivasi. bukan untuk dimegahkan tapi kenangan di masa 'kita diberi kudrat menikmati hidup sehidupnya..' bak kata Bett, G7 is not only about achievement..it's about life.


my 2 cents
Last edited by poncho on 09 Oct 2007, 14:54, edited 1 time in total.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

poncho
yes korek it is the journey that matters
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

:evil: G7 dah abih ku daki...sekarang ni tinggal G-STRING jer aku lom daki...itu lagi susah wooo mau sampai puncak... :D
tanya sama itu hud hud

Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

Post by Tarzan »

faisall wrote::evil: G7 dah abih ku daki...sekarang ni tinggal G-STRING jer aku lom daki...itu lagi susah wooo mau sampai puncak... :D
daysat brother nie....semua G dah settle.... :shock:
bro kalau hebat bila isitilah G7 ini di buat bro???
...sebab den tak grad2 lagi G7 ni....mana le tau lecture nak tanya soalan tu.... :roll:
Jaga Hutan Kita

User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Post by ryu_kyo »

Tarzan wrote:
faisall wrote::evil: G7 dah abih ku daki...sekarang ni tinggal G-STRING jer aku lom daki...itu lagi susah wooo mau sampai puncak... :D
daysat brother nie....semua G dah settle.... :shock:
bro kalau hebat bila isitilah G7 ini di buat bro???
...sebab den tak grad2 lagi G7 ni....mana le tau lecture nak tanya soalan tu.... :roll:
ntah,dah abis G7.cite la skit ape perasaan bile dah abis G7 ni.
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

User avatar
sacredreich
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 05 Dec 2005, 15:16

Post by sacredreich »

Ni kupasan dari aku ttg G7. ttg diri aku shj.. lain org aku tak tau ler.

aku mula dpt capai peak 1 G7 setelah 7 tahun aku join aktiviti mendaki.
aku melengkapkannya dlm masa 5 tahun.

nak ckp.. aku tak kejar G7, mmg aku kejar gak.sbb dlm list aku peak2 tu mmg ada dlm target.
nak ckp aku kejar sgt. tak de le plak kejar sbb tu aku buat slow2 dan layan gunung rendah2 dulu.

ttg kepuasan: mmg puas setelah sampai peak ke 7 tu.

dari mana aku mula tau ttg G7?
pembacaan. sekitar tahun 95 & 96. time tu The Sun RM1 dlm pasaran. ari sabtu selalu Dr Wong selalu mengarang.
tak silap aku masa tu istilah G7 telah digunapakai oleh beliau. namun begitu dia suka guna term Big 9. G7 + Kinabalu + Murut.
dia skip Mulu, Trusmadi & Tambayukon as G12.
knp dia guna Big 9? aku rasa sbb dia terpengaruh dgn istilah Big 4 = included of megadeth, anthrax, slayer & metallica.

apa2 pun kepuasan aku dpt yg lebih ketara bagi aku ketika xpdc adalah bilamana semua selamat sampai ke titik permulaan kita berkumpul pada hari pertama dgn selamat.

p/s:tekan submit button le dulu. sbb tak de idea dah nak tambah.
Last edited by sacredreich on 09 Oct 2007, 17:46, edited 1 time in total.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

faisall wrote::evil: G7 dah abih ku daki...sekarang ni tinggal G-STRING jer aku lom daki...itu lagi susah wooo mau sampai puncak... :D
G-STRING pa benda ni faisall tak paham???tlg ulas sikit?? :D

Post Reply