G7: menyelami jiwa pendaki...

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

sitieya
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 25 Aug 2006, 14:53
Location: depan tak larat, belakang pewai
Contact:

Post by sitieya »

ntah la..ai ikut tok guru jer..tok guru ajak naik, ai naik...tp tok guru ajak yang susah2, tok guru naik sendri..ai layan yang mudah2 jer :lol: :D :)
"dr laju oooooo"
laju erkk sowi la break rosak..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

cerita byk tak guna la...kasi bikin up la satu trip gila2 punya...sembang banyakkkk la korg hahahahahah

tak kesahla apa org nak katakan disini...tp aku penah la bwk/trekking bersama pendaki2 yg dulu zero skang dah pandai..dulu tiup bantal tiup pon tak reti skang dah ligat gogo trip G seben hehehhe...dulu step mendaki pon berterabur skang dah leh jd gaid segala ilmu,tips n trik aku digunapakai... so aku bangga la...buat mereka yg pernah ikut aku,tak kire la G seben ka gng apa ka terima kasih dan teruskan mendaki selagi ada perasaan mendaki itu...

miss that good ol days !! :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

G7

Post by soulfly »

tak kira berapa tinggi gunung yang kita naik..
yang penting pada aku ialah motivasi diri,

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

matsaiko wrote:cerita byk tak guna la...kasi bikin up la satu trip gila2 punya...sembang banyakkkk la korg hahahahahah

tak kesahla apa org nak katakan disini...tp aku penah la bwk/trekking bersama pendaki2 yg dulu zero skang dah pandai..dulu tiup bantal tiup pon tak reti skang dah ligat gogo trip G seben hehehhe...dulu step mendaki pon berterabur skang dah leh jd gaid segala ilmu,tips n trik aku digunapakai... so aku bangga la...buat mereka yg pernah ikut aku,tak kire la G seben ka gng apa ka terima kasih dan teruskan mendaki selagi ada perasaan mendaki itu...

miss that good ol days !! :lol:
keh keh..

betol2..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Freelance wrote:mereka tak lokek pun nak bagi ilmu serta log2 gunung2 tersebut.. apa yang lily harap. moga ada kawan2 baru.. atau kawan2 lama... berani utk wat trip ke gunung2.. tak salah nak mencuba.. insyallah orang2 lama sudi tampil utk membantu... :wink:
aku nak usik sket la bab ni...bab nak mintak info ni..pada yg meminta tu kena bare in mind la ok..sesuatu info/log berkenaan sesebuah gng tu bukan senang nak dapat.bermacam2 halangan/birokrasi/wang ringgit/masa dan kederat n kadang2 makan taun baru dapat

masa percubaan pertama(tahun 2000)aku dulu nak naik benom,seminggu sebelum actual date xpdc,kami bertiga turun ke ulu ceka,jerantut tuk cArik n set date ngan gaid sana..dah kompem balik balik kl,set ngan group,turun semula pada minggu depannya tp dlm trip tu kami gagal akibat ditipu oleh gaid itu sendiri

percubaan kali kedua pula aku naik benom ikut raub (2003).pegi 4 org jekk.tapi 4wd yg aku sendiri yg pandu terbalik n terpaksa bayar gantirugi kerosakan 4wd member aku tu tapi alhamdullilah masa tu aku dapat kontek fowil sana dan aku pasang plan utk percubaan kali ketiga pula pada tahun 2004 kalo tak silap br aku berjaya naik benom.aku rasa sungguh tinggi nilai info gng benom pada aku

jadi apa yg aku nak sampaikan disini ialah,kalau nak mintak info tu,tunjuukkan la sket kesungguhan anda tu...the best is ikut sekali kalo ada rintis trek baru.kalo bole la

aku paling tak berkenan bila ada budak yg kenal2 gitu je..tak pernah buzz aku dlm ym bersembang tetiba buzz aku nak mintak info...aku rasa mcm..ok la fine..ko kenal aku...ko ade ym aku n ko bole tanya mintak info pada aku anytime je....hehehhe...begitu senang bebudak skang ni dapat info ekk...sbb tu skang ni "anybody can climb"...sng dpt info..pastu boleh bangga dpt konker gng tu n tukang bagi info dilupakan camtu je..langsung dah tak buzz dia dlm ym hehehehe...lumrahhh

bukan taknak bagi...tapi benda ni berkenaan atitude seseorang tu...logically,kalo kita nakkan sesuatu,kite kena tunjukkan kesungguhan kita,mcm org nak menuntut ilmu dulu2 kala la...sanggup buat apa saja tuk belajar jadi anak murid.pad aaku tak perlu disogokkan wang ringgit,tapi CARA tu kena btol la...baru leh dapat 100% adaka dlm ym nak mintak info/log hahahha logik la sket...so sapa yg terasa pedas tu sori ye bukak mata sket..bagaimana? lu pikir la sendiri....its about passion...u want it..u get into it...

kalo korang nak pikir aku ni kedekut ilmu ke ape ke..terpulang bagi aku..sesuatu info tu amat bernilai bagi aku...bukan seperti shell maps yg boleh dibeli dikedai dgn bayaran beberapa ringgit je..!!!!


:lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

muzs
SOS
(sekadar ingin berkongsi keindahan yg pernah kulihat dipuncak2 gunung.. everybody can climb :D hmmm bila la nak ilang sikap riak dan tunjuk terer kita bila PHD tu kuat dlm ati..)
Last edited by adisos2002 on 10 Sep 2008, 10:39, edited 1 time in total.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

hehehe... :lol:
whatever lah...muzs...tapi aku setuju dgn kata2 nak bawa orang menikmati keindahan yang kita dapat lebih dulu...walaupun ada yang first time naik tak mau naik lagi dah...

terima kasih pada guide-guide yang pernah bawa aku...
termasuklah mike.. muzs....
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

sakit kepala boleh makan panadol
sakit mata leh taruk eyemo
tapi jenis kalo sakit jiwa ni susah nak carik ubat kot
nak2 plak bulan pose takleh makan ubat nanti batal poser plak
tu yg tak kebah2 lg tu :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

babyKIKO wrote:Salam kawan2...

G7.. ha..ha... memang patut dibanggakan lah. Bukan semua orang dapat menjejakkan kaki di G7 summit. Cuma orang2 tertentu sahaja yang dapat rezeki tu. Tapi bila dah dapat takluk G7 tu tak perlu lah nak berlagak, heboh sana heboh sini. Walaupon G7 tu kita tau kepayahan dan kesusahannya, lagi2 untuk bacth2 terawal, tetapi matlamatnya satu.. iaitu puncak tertinggi. Semua orang yang mendaki G7 nih akan merasa keperitan, kepayahan, kehebatan, keunikan dan etc. yang lebih kurang sama.

Tapi aku tak kisah sangat bila orang yg dah grad G7 nih na bercerita pengalaman dia. Sekurang2nya dapat gak aku cerita dan pengalaman yang aku takde. Kalo ade riak kecil dalam hati nya siapalah aku untuk menjatuhkan hukum. Itu antara dia dan Pencipta. Yang aku fedup bila orang yang tak pernah sampai antara puncak G7 ni mengaku pernah sampai. Sebabnya nak jaga status "otai", "orang lama", "pendaki hebat" or watever.. Sedarlah diri tu sikit, tak perlu berlagak pandai. Bila orang bagi soalan triky sikit abis lah kantoi. Lagi malu beb... dari sebelum ni orang boleh la respek sikit terus orang menyampah dah. Bila orang nak treking tengok nama mamat ni ada terus cancel sebabkan mamat nih.

Istilah G7 ni pon dah boleh cerita, cuma 7 gunung yang tertinggi di semenanjung sahaja, sedangkan beratus lagi gunung kat semenanjung nih. Cukupkah 7 gunung ni untuk dibandingkan beratus gunung lagi. Rasanya tak sampai 10% pon kalo nak kata G7 nih dah cukup untuk seorang pendaki itu gantung beg dan bergelar "otai" atau "pendaki hebat". Tentang pengisian dan ilmu yang dapat bila mendaki G7 nih bergantung jugak pada rezeki masing2, pendapat masing2, pemikiran masing2. Pendek kata terpulang pada setiap individu itu sendiri. Bukan semua dilahiran mempunyai pemikiran, penglihatan dan naluri yang sama.

Yang penting setiap gunung semua nya mendaki (keatas) tetapi kita masih lagi berpijak dibumi Allah. Tak perlu bangga diri, bongkak atau takbur. Cukuplah untuk pencapaian diri sendiri, boleh cerita kat anak cucu. Lagi banyak kita cakap, lagi banyak dosa kita lahirkan. Jadi cakaplah jika perlu.

Wassalam..
setuju sangat! 100% setuju.
pernah kena dan pernah terkena. good point
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
mountaineer
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 19 Feb 2008, 18:43
Location: area campsite

Post by mountaineer »

G7??....tkde dlm kepala aku nk target pape..... tkde ape yg nk dibanggakan pun kot.... klu la aku ade byk mase, byk duit, n byk kuderat, aku pun bleh grad G7 tuh skrg nih.... ikut rezeki masing2 la...

pape pon aku target masuk utan jek...tk kire la gunung ke...bukit ke...air terjun ke..pantai ke...

asalkan jauh dr bandar n dpt tgk yg hijau2 (sejukkkk mata..).... tkde pikir pasal kije... sembang2 ngan kwn2 mlm2 hari sambil panggang ayam/kambing.... best woo, sesambil tu leh memantapkan skill memasak (pasal kt umah jarang memasak..huhu), tk kire la kt beirut ke, dlm utan ke, amek gambo cantik2 byk2....

yg penting mane pun tempat yg aku pegi pikiran aku ttp same: betape aku kagum dgn ciptaan Allah swt...... 2-3 kali pegi tempat yg same pun aku ttp akan termenung menengok view yg cantik2 tuh, mcm first time tgk...

so, klu stakat naik G7 pastu nk bangga2 tk tentu pasal, rasenye org2 mcm ni mmg kaki blagak la kot..... be humble la bru org leh respect...

p/s: walaupun dh pegi beberapa gunung, hutan lipur, air terjun, pantai... view bukit tabur west jugak yg aku suke!!!!
~ tuMPaNg LaLu sAt ~

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

rasa cam daa lama je aku tk selongkar topik2 hangat kat GO nih sejak 2 menjak nih..maklum ler bz dgn life, keje dan etc..cite psal hobi naik gunung ni pada aku tak kire la gunung tu G7 ka G7-11 ka G-Spot ka bla bla tapi lbeh pada minat pada keindahan alam..

aku bermula rekreasi seawal darjah 4, time tu kemping blakang skolah je masa masuk pengakap..1st time aku pasang khemah, masak nasi goreng, berkawal malam and so on sampai la abis skolah menengah form 2 (psal pastu aku sibuk lak main hoki utk skolah, daerah + negeri)..sampai la aku masuk poli kat ipoh tu, ntah camne punye boring cuti mid sem tatau nk buat apa aku ajak member aku kemping dan kebetulan lak member aku nih geng2 RASTA so terjebak la aku naik gunung nih start end 94..klasmet aku time tu yg tatau apa psal kemping2 ni si Fahmi (now org kuat OGKL) pun terjebak..kire nasib baik la time tu aku mmg daa ada backpack Karrimor Lynx 55L so senang la mau packing..yg si fahmi ni tuh diaaa, beg galas balik kampung (kaler ijau kalo tak salah aku..ekeke) tuh dia angkut..destinasi kami ke Puncak Datuk. Info pada ketika tu mmg tkde laa, harap pada member aku yg daa naik Datuk tu je laa yg ingat trek..tapi utk info camne nk gi sana, nk ikut jalan mana mmg tarak..so yg besnyer utk sampai ke pekan Kota (glemer dgn name Bongek) kiteorg terpaksa pusing 1 negeri sembilan..dari Beranang-Mantin-Seremban-Klawang-Pilah-Tampin-Rembau dan patah balik ke Kota baru laa sampai..kirenye tu la hasil yg boleh dibanggakan kot psal atas daya usaha sendri dapat gak sampai..dan so on etc etc, aku berjaya sampai ke puncak dan rasa hiba dgn view yg cukop marbeles yg membuatkan aku teruja utk meneroka puncak2 lain plak..dan aku cukup suke bercerita tentang pengalaman aku nih pada kenkawan aku yg lain..selain dari rasa bongkak, riak, megah diri, aku cube utk mempengaruhi kenkawan yg lain utk turut sama ikut aku naik gunung yg lain – End part 1

bila daa masuk alam keje lepas abis blaja, aku rasa satu kekosongan dalam jiwa ni..memberontak, mudah baran bila berhadapan dengan suasana persekitaran ditempat kerja..dan utk menenteramkan jiwa ni aku amik keputusan utk masuk utan naik gunung lak..so utk gain fitness mula laa start ikut trip2 org lain utk leisure xtvt..kini aku daa tk perlu takut psal info2 utk mendaki psal semuanya telah diuruskan oleh organizer..bagus laa, senang aku nk bergerak..nk dijadikan cerita utk sesi training nih aku tk berjaya sampai ke puncak disebabkan faktor fitness yg lemah ditambah plak dgn suasana persekitaran trek tu terlalu kotor yg membuatkan aku loya nk menikamati keindahan berada dipuncak..so utk training aku fail tapi utk real xpdc aku sakses sampai ke puncak..mungkin atas dorongan pendaki lain dan juga keterujaan utk berada di puncak tertinggi semenanjung – End part 2

ketika zaman berchinta aku cuba mencari cara utk menangani krisis matawang dalam poket ni..ye laa bajet kuar deting je daa bratus2 RM abih, nak masuk utan baya duit trip pon daa tk mampu..so jalan mudah waktu tu aku terjun dalam bidang organize trip nih..disamping dapat meminimakan kos pendakian secara tk langsung dapat memperuntukkan aku utk bajet bulan mendatang..time ni mmg la target nk abiskan G7, maklum laa darah tgh muda, tk bole rasa cam diri ni diperkecilkan org bila bercerita tentang puncak2 tertinggi semenanjung nih..dari G7 sampai la ke G7-11 pon aku belasah dgn cara ni, janji cepat abis, dapat profit, dapat kenal kenkawan lain, dapat berkomunikasi secara santai bla bla..sebagai organizer aku banyak terima tentangan, caci maki org, halangan info dan sebagainya..tapi pada aku, niat hanya utk berada di 11 puncak tertinggi sambil menyaksikan keindahan dari puncak yg berbeza-beza..bkan utk mendabik dada, bermegah2 kerana pada aku sifat cemburu dgn cerita org yg dah sampai ke puncak tersebut tu tuhan jadikan utk kite bersaing bkan utk menghalang/bermusuhan sesame insan..tapi aku gagah jugak on trek walopon tanpa info yg tepat..sekurang-kurangnye aku berusaha utk menggapai awan di puncak – End part 3

bila daa abis segala bentuk G, aku mula tertanya2 dlm diri aku nih..sampai stakat ni je ke minat aku? Taraakkk..now aku daa bosan utk ke puncak2 komersial, aku perlukan view dari perspektif yg berbeza, puncak yg berbeda so aku teruskan langkah menyondol kemana2 puncak yg boleh diteroka..alasan utk menyondol lbeh kurang sama cam adik idan laa, aku tk punya bajet utk bayar gaid dan aku sanggup mencari info utk sampai ke puncak idaman berdasarkan jejak lama..kalo cakap psal info ni mmg aku akui laa cukop susah utk dapat..kene lak kalo spesis kutu tu mmg tahap kedekut cipan 14 kuasa kuda..pada aku info yg dia ade tu bole la diwasiatkan kat Amanah Raya buat deposit masuk kubor..bkan dia sorg je penyimpan mohor besar info2 route tu, byk cara lain bole diusahakan..dan alhamdullillah selama aku berbekalkan info2 yg boleh dikategorikan sebagai info samar2, aku Berjaya gak dalam misi ke puncak..Cuma ada skali tu je laa yg terbabas keluar kt Pos Brooke..dan yg paling menarik info aku terbabas keluar situ daa menjadikan route tersebut sebagai pebret route masa kini..tu kira ok la kan aku cite kat org ramai psal kes terbabas tu, atleast bole jadi info bagi org lain – End part 4


Conclusion ;

Part 1 : bohong laa kalo aku katekan minat mendaki datang sendri tanpa dorongan / ajakan pihak lain..minat sebegini pada aku cam 1 warisan turun temurun maka tak mustahil 1 revolusi masyarakat gunung akan terbentuk pada masa akan datang kalau usaha menarik minat org lain menceburi bidang ni diteruskan

Part 2 : FYI tempat training yg aku tak sampai puncak tu ialah kat Ledang..time tu mmg femes dgn isu kekotoran merata-rata..dan real xpdc ke tahan sakses walopon time tu mmg aku tahap pewai gila (1st time trekking pkai towel dari Kem Kubang – Botak)..walopon Ledang tu rendah, tapi disebabkan kekotoran melampau membuatkan aku rasa jijik utk meneruskan perjalanan ke puncak..compare dgn xpdc tahan, walopon aku pewai tapi semangat utk berada dipuncak diteruskan psal aku tau ada sesuatu beyond expectation menanti kat sana dan aku puas ati dgn hasilnya..alam indah = semangat jitu, alam rosak = semangat mau balik time tu

Part 3 : Pendapat sempit, kongkongan, cacian, hasad dengki etc camni laa yg merosakkan industry rekreasi..buat tu tak boleh, ini tak boleh..kalau dulu nak join trekking sama kene jadi ahli geng, org luar tk bole join, kene ada protocol, kene ada falsafah rekreasi etc sumenye taik kerbau (bullshit)..masuk bab duit sume tolak tepi sume ideology terdahulu..zero minded pon bole naik gunung and so on..tuhan tak pernah berkire psal makhluknye utk meneroka alam ni dan apa pula hak kita utk menidakkan hak org lain utk berkongsi keindahan alam ini?

Part 4 : Ilmu pengetahuan tu bukan utk koleksi peribadi..pada aku istilah guru takut anak murid lagi pandai dari guru tu sendri merupakan satu statement pengecut/kedekut/gile kose etc..mende ni aku lbeh assume dari segi keikhlasan seseorg utk menolong provide info atau pun pentingkan ego memperlekehkan org lain utk dapatkan info..com’on laa, lu sapa yg rasa cam hebat sangat..jgn laa sampai membandingkan kesusahan mendapat info dahulu utk kesenangan penggiat rekreasi masa ni..sampai bila proses “kaizen” berlarutan..takkan ade pembaharuan info selagi masalah info lama tk selesai..asik-asik kedekut ilmu info jer


Mukadimah


Jiwa mende pendaki Malaysia ni kalo PHD merata-rata..


Tk kisah laa sapa bawak sapa..yg penting trek gunung ni bkan korg2 sume bukak..salute pada bandit, 69, PPH, org asli, minatang2, pendekar2 masa silam, pertapa, tok nenek kita yg susah payah bukak mate kite pada trek2 yg sedia ada skang nih..time kasih gak pada Tuhan yg satu yg memberi kederat dan kesihatan utk kita terus mendaki..sekian, dari kolam luahan jiwa aku..



Psstt *saleha..ang kena 1st price besar ke kecik? Wakakaka..


mesej ini telah diedit oleh biNGai atas sebab telah menerima sms ugutan pagi nih suh jgn petik nama dia..wakakaka
Last edited by biNGai on 10 Sep 2008, 14:21, edited 1 time in total.
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

best la lu bro ngai.... :lol:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

good point la ngai..baik tuk kesihatan
brp jam lu karang ayat tuh heheheh
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Yup aku sokong ichik ngai...

Apa-ape pun aku suka wat kontroversi skrg.. semenjak dah kuar album baru nie. :lol:

Jangan lupa dapatkan yang orignal :wink:

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

biNGai wrote:.....ada skali tu je laa yg terbabas keluar kt Pos Brooke....
:lol: :lol: :lol:

jln skit punya jauh, dr jambatan runtuh..... dah keluar pos brooke tak ingat nak balik rumah..... sambung naik YB... apa punya giler kaki gng.... wakakakaka

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

matsyai ;

2 jam la lbeh kurang aku ngayat..tapi kalo lagi lama takut lagi manyak cite je kuar..maklum ler, daa nama luahan jiwa kaannn dan sejarah lama pun manyakk dalam lipatan memori ekekeke


mus ;

apa barang main edit2 mesej..kate pelontar c4 yg berjaya..militan spesis apa camnih wakaka


rembau ;

nk caya mendenyer..bkan bole buat afidavit pon hehe


umai ;

oii..suda abis tempoh berkurung ka? kasi apply la permit KDN skang..mana ade org main permit2 lagi skang woo, skang musim akuan bersumpah ekeke..pssttt jom aaa brembun wray's :lol:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

umai
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 05 Dec 2005, 09:25

Post by umai »

ngai...

akuan bersumpah dah lam buat.... skrg masuk tph berkurung baru dan d jangka berakhir bln 1 nanti. kalau dpt permit KDN boleh le lap2 habuk kat beg... :)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

matsaiko wrote:
aku nak usik sket la bab ni...bab nak mintak info ni..pada yg meminta tu kena bare in mind la ok..sesuatu info/log berkenaan sesebuah gng tu bukan senang nak dapat.bermacam2 halangan/birokrasi/wang ringgit/masa dan kederat n kadang2 makan taun baru dapat

masa percubaan pertama(tahun 2000)aku dulu nak naik benom,seminggu sebelum actual date xpdc,kami bertiga turun ke ulu ceka,jerantut tuk cArik n set date ngan gaid sana..dah kompem balik balik kl,set ngan group,turun semula pada minggu depannya tp dlm trip tu kami gagal akibat ditipu oleh gaid itu sendiri

percubaan kali kedua pula aku naik benom ikut raub (2003).pegi 4 org jekk.tapi 4wd yg aku sendiri yg pandu terbalik n terpaksa bayar gantirugi kerosakan 4wd member aku tu tapi alhamdullilah masa tu aku dapat kontek fowil sana dan aku pasang plan utk percubaan kali ketiga pula pada tahun 2004 kalo tak silap br aku berjaya naik benom.aku rasa sungguh tinggi nilai info gng benom pada aku

jadi apa yg aku nak sampaikan disini ialah,kalau nak mintak info tu,tunjuukkan la sket kesungguhan anda tu...the best is ikut sekali kalo ada rintis trek baru.kalo bole la

aku paling tak berkenan bila ada budak yg kenal2 gitu je..tak pernah buzz aku dlm ym bersembang tetiba buzz aku nak mintak info...aku rasa mcm..ok la fine..ko kenal aku...ko ade ym aku n ko bole tanya mintak info pada aku anytime je....hehehhe...begitu senang bebudak skang ni dapat info ekk...sbb tu skang ni "anybody can climb"...sng dpt info..pastu boleh bangga dpt konker gng tu n tukang bagi info dilupakan camtu je..langsung dah tak buzz dia dlm ym hehehehe...lumrahhh

bukan taknak bagi...tapi benda ni berkenaan atitude seseorang tu...logically,kalo kita nakkan sesuatu,kite kena tunjukkan kesungguhan kita,mcm org nak menuntut ilmu dulu2 kala la...sanggup buat apa saja tuk belajar jadi anak murid.pad aaku tak perlu disogokkan wang ringgit,tapi CARA tu kena btol la...baru leh dapat 100% adaka dlm ym nak mintak info/log hahahha logik la sket...so sapa yg terasa pedas tu sori ye bukak mata sket..bagaimana? lu pikir la sendiri....its about passion...u want it..u get into it...

kalo korang nak pikir aku ni kedekut ilmu ke ape ke..terpulang bagi aku..sesuatu info tu amat bernilai bagi aku...bukan seperti shell maps yg boleh dibeli dikedai dgn bayaran beberapa ringgit je..!!!!


:lol:
Salam semua warga Gunung Online,
samada otai2 atau budak2 tengah belajar.....

bab minta info gunung ni, kalau info gunung2 yang popular, tak susah nak dapat. kalau info gunung yang jarang dikujungi oleh pendaki2, memang susah nak dapat yang tepat.....

saya amat setujui pandangan Matsaiko, kebanyakan info susah diperolehi and mengalami pelbagai halangan/kesukaran..dll dalam proses mendapatkan info gunung.....

info umum dalam Shell maps pun dapat dijual beberapa Ringgit. Malangnya info2 gunung yang diperolehi setelah menghabiskan wang/masa/tenaga/beberapa xpdc kebanyakannya diminta/diberi secara percuma. Selepas dia org habis xpdc dengan kejayaan, pemberi info sentiasa dilupakan...

1. adakah info yang diperolehi secara mudah/senang tidak dihargai??
kalau begitu, biarlah dia org sendiri cari, biarlah dia org sendiri merasai kesukaran yang dihadapi org depan baru dia org tahu apa dia appreciation!

2. bukanlah rahsia di antara pendaki2 malaysia bahawa hampir 100% gunung yang "sentiasa dikunjungi" telah dicemari sampah (cam Irau). ini akibat sikap2 pendaki yang tidak bertanggungjawab...... tercicir, terlalu berat memikul sampah keluar akibat terlalui letih.......dlll sebab....

kalau tercicir sehehai/sekeping sampah dengan tidak sengaja, itu memang dapat difahami. kalau sampai gas catridge/air botol kosong pun tercicir dari backpack, itu susah nak cakap lah.

gambar berdiri di atas puncak gunung mau ambil, sampah tak mau bawa keluar. Minta maaf ya, Alam Flora tak kutip sampah atas gunung punya. minta maaf ya, saya ada info gunung baru pun tak mau bagi. 1st team masuk, ok. 2nd team ok....mungkin sampai 3rd team masuk, sampah telah ditinggal.

kalau korang ingat saya kedekut ilmu....terpulang samada saya nak beri atau tidak. saya lebih kisah tentang meninggalkan gunung tak dicemari sampah setelah didaki.

Sekian saja. Minta maaf kalau kata2 saya diatas tertembak sesiapa.

Akhirnya, saya mengucapkan Selamat Berpuasa kpd semua Pendaki Beragama Islam.


yang benar,
pendaki yang separuh bersara.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

g7

Post by soulfly »

ngai....
lepasni bolehlah jadik pengarang,

untuk tajuk cerita
1-jiwa kacau
2-jiwa amarah,
tanpa dorongan dan galakkan kita takkn sampai satu2 puncak tu,
aku mula2 nk naik gunung pun,jenuh kawan aku mengajak aku,aku kata kat dia buang masa dan buang duit je panjat gunung,itu kata aku,nak tak tak nak aku ikut juga,sampai lani dah jadi taik,masa bujang dulu sanggup kena buang kerja nk naik gunung punya pasal,
sebenarnay bayak ilamu yang aku dapat dari pergungan ni tak kira G7 ke G11 ker, satu ribu kaki paras laut ke... :evil:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ada juga org yg paham maksud yg cuba aku sampaikan....

dan disini aku juga nak bgtau,mgkn ade yg tak paham atau buat2 tak paham atau saja nak baling C4...

cara aku,jika aku nak memberi sesuatu info pada seseorang,aku lebih suka bersemuka.sbb dgn bersemuka depan2,aku boleh kasi 100% siap dengan scratch map detail,timing apa suma aku boleh bagi.tapiii..kalo dlm YM ke email ke agak payah sket la sbb takut input yg dapat kurang

kalo anda 10 kali bersemangat nak dapatkan info,aku akan 100 kali bersemangat nak beri kalo itupon tak boleh...ok fine takde kerugian pada aku n air liur aku n pegilah carik sendiri ramai lagi otai2 lama dlm ni yg boleh bantu.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

matsaiko wrote:ada juga org yg paham maksud yg cuba aku sampaikan....

dan disini aku juga nak bgtau,mgkn ade yg tak paham atau buat2 tak paham atau saja nak baling C4...

cara aku,jika aku nak memberi sesuatu info pada seseorang,aku lebih suka bersemuka.sbb dgn bersemuka depan2,aku boleh kasi 100% siap dengan scratch map detail,timing apa suma aku boleh bagi.tapiii..kalo dlm YM ke email ke agak payah sket la sbb takut input yg dapat kurang

kalo anda 10 kali bersemangat nak dapatkan info,aku akan 100 kali bersemangat nak beri kalo itupon tak boleh...ok fine takde kerugian pada aku n air liur aku n pegilah carik sendiri ramai lagi otai2 lama dlm ni yg boleh bantu.
huh yg nih aku sokong.... huu huu... k smat bebuka sume
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

tok guru Mat.... mamaceh....

log2 yg dulu pon masih ade simpan dlm diary...tp..sesat gak.... :evil: :evil:

reen...bila lagi nak ajak aku...dah sejukkkk nih....

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

wah hangatnye topik nih!!

so skang tanggungjawab organizer/ guide kelihatannya perlu lebih meluas la.. guide/organizer takleh nak menilai kejayaan sesuatu trip pada prinsip "selamat masuk selamat kuar" dan "masyuk" aje.. kene ade idea untuk lorongkan minat beginner yang begitu membuak nih ke arah yang tidak hanya ditentukan nafsu, kenamaan, kemgahan dan sebagainye la kan.. maksudnye kene pandai perhatikan regular beginner la..


sama la jugak tukang2 racun tuh.. bukan takat racun kawan2 untuk ramaikan kaum kasi havoc dalam hutan je.. bukan racun kawan2 untuk minimize kan kos trip je..

kalo through pass kureng cantik, wonderkid mane2 pon akan sepak bola ke penonton... hehehe.. takpon side netting ke..palang ke tiang ke..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ciksaiful_goh abdullah ;

halo sifu, ni hao ma? waa manyak lama tarak dengar cerita lu..ala baik ka? atak encem ka sikalang? ekeke..ah goh, ade info gunung behrang?



ekceli mende yg aku dok membebel psal info tu tk melibatkan attitude personal pendaki..maksud hamba adalah, info adalah percuma tetapi kaedah kawalan attitude berkenaan sampah, persekitaran, kebersihan etc adalah common sense pihak yg meminta info..pada aku laa kalo ada sesapa yg nk minta info gunung2 yg aku tau, ok tkde masalah dan aku akan berpesan minta kerjasama mereka2 itu supaya jaga kebersihan..samada mereka nk berpegang pada pesanan aku tu atau tidak tu antara dia dengan Tuhan..psal aku tau setiap umat yg hidup didunia ni merupakan khalifah yg bertanggung jawap menjaga alam ini..cuma yg terdaya aku tolong sebarkan info, ingat-mengingati sesama insan tu je laa..lain2 hal yg tk berkaitan dgn maksud 'menolong' aku tadi baru laa bole cakap "lu fikir laa sendri!!"


sekian, mekacehh..



umai ;

bulan 1 ekkk..ermm sempat laa sambut CNY dalam utan kan? jomm ripit V2 naakkk? ekekeke


mamak ;

pengarang mende..pengersang bole laa hehehe


unos ;

member kene akta ISA daa..protokol biasa lepas raya puasa 100hari muahahaha..ilek mat, chill out :P


kene ade idea untuk lorongkan minat beginner yang begitu membuak nih ke arah yang tidak hanya ditentukan nafsu, kenamaan, kemgahan dan sebagainye la kan.. maksudnye kene pandai perhatikan regular beginner la..
correct..correct..correct..that's the way ahak ahak, i like it ahak ahak

pssstt KG, agak susah2 kite bole rasuah linesman suh angkat mendele offside..so ada foul tgh game ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

biNGai wrote:ciksaiful_goh abdullah ;

halo sifu, ni hao ma? waa manyak lama tarak dengar cerita lu..ala baik ka? atak encem ka sikalang? ekeke..ah goh, ade info gunung behrang?
halo ngai,

ok la, tak sesat kat hutan lagi...sudah tua, tak hencem lagi...

tu Behrang r....yang saya tau asli kat kg berhampiran intake LEW pernah naik.... tanya lah Alan. tak pasti ikut mana...kalau ikut loji air LEW sana pun ok, kena pusing ke SE...

tarak view lah....

nak bahan dikawal Official Security Act (OSA)? boleh cari...
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ah goh ;

tarak view ka? aiyaa manyak lugi laa itu macam..tapi saya ada notice sana area banyak peak misteri kan? satu permatang dari LEW ke arah Fraser sana tgk tarak banyak marking..itu jupem pon bikin sempadan 1/2 way..ada itu illegal documen ka? bole miting2 somewhere? mau usya port laa bikin kem..hehehe


err lu pkai apa no skang? 019 ka 016?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

biNGai wrote:ah goh ;

tarak view ka? aiyaa manyak lugi laa itu macam..tapi saya ada notice sana area banyak peak misteri kan? satu permatang dari LEW ke arah Fraser sana tgk tarak banyak marking..itu jupem pon bikin sempadan 1/2 way..ada itu illegal documen ka? bole miting2 somewhere? mau usya port laa bikin kem..hehehe


err lu pkai apa no skang? 019 ka 016?
016 enam dua enam empat satu tiga empat....
(buka 1234=2444......ke ke ke ke)

botak chin pernah recce LEW ke Selatan.....manyak kena kutu berwarna.. :evil:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

*** terasa hendak ubah configuration supaya lepas posting dah tak buleh edit balik ****

:evil: :evil:
Warisan Khazanah Pergunungan

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Hmmmm ader masa..
kita tersalah makan = kita luahkan balik makanan tue..
kita tersalah jalan = kita patah balik...
kita tersalah faham = kita bertanya balik..
kita tersalah tulis = kita tarik balik.. (ada masanya kita perlu berubah)..

Eniewei.. aku nak tembak gak sorang dua syaiiiii kat sini..
Inchik Ngai
Wehhhh aku mau tanya hang, itu next Operasi mau pigi mana dulu.. surupa lain fokus skrg... mau hantam kat Kampar dulu kaa atau Tg Malim kaa atau Cameron kaa atau Tambun??? :?

Goh Abdullah
Waaaa sikalang manyak susah mau jumpa wooo mentang2 dah jadi org politik.. Wei kasi la tanah sikit sama kitaorang mau bikin kem!!

Salam.. bye

Muzs
SOS :lol:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Alhamdullilah thats better :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mustarjo ;

kampar = suda kompom lepas raya maa..
tg malim = mau usya port kem..
cameron = tunggu umai abis KDN januari taun depan..
tambun = lepas kampar punye pojek laa..


incik KJ, rasa pun rasa begitu gak..ape gune baling bom sorok tangan kannn..kalo rasa tamo main baling2, anto pkai push button jer laa..alaa stakat terlepas kate kat dalam ni jer..lantok ler org nk kate apa pon ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

adisos2002 wrote:
Goh Abdullah
Waaaa sikalang manyak susah mau jumpa wooo mentang2 dah jadi org politik.. Wei kasi la tanah sikit sama kitaorang mau bikin kem!!


Muzs
SOS :lol:
alo muzs

i dengar hang untung besar kat buziness.....

tak ada $ cam nak jadi ahli politik...semua mau dui$....
pilihanraya mau $, pekerja mau $, office mau $..... :evil:

tanya Dato' MB Perak la, memang Perak kuasa dia sekarang. Orang asli pun sudah mau ada tanah bergeran.....he he he
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Hmmm back to topic..

Pd yg dah abis G7 tahniah..
Pd yg nak repeat hati2
Pd yg mcari kelainan try marathon gng2 tiap negeri
Pd yg nk extreme buka laluan baru
Pd yg gantung beg cari hobi yg boleh mengubat rindu utan
Pd yg lain2... setiap manusia itu ada pendapat dan kecenderungan yg berbeza, itu menjadikan mereka lebih istimewa. Perbezaan pendapat bermakna kita matang dan boleh mpunyai falsafah yg berbeza.

Lets enjoy the diversity yg ada...

Salam
Muzs

pst** inchik goh, itu duit mau simpan utk kawen laaa. Awek suda jumpa tarikh sama tok kadi saja belum free :lol:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

adisos2002 wrote:Hmmm back to topic..

Pd yg dah abis G7 tahniah..
Pd yg nak repeat hati2
Pd yg mcari kelainan try marathon gng2 tiap negeri
Pd yg nk extreme buka laluan baru
Pd yg gantung beg cari hobi yg boleh mengubat rindu utan
Pd yg lain2... setiap manusia itu ada pendapat dan kecenderungan yg berbeza, itu menjadikan mereka lebih istimewa. Perbezaan pendapat bermakna kita matang dan boleh mpunyai falsafah yg berbeza.

Lets enjoy the diversity yg ada...

Salam
Muzs

pst** inchik goh, itu duit mau simpan utk kawen laaa. Awek suda jumpa tarikh sama tok kadi saja belum free :lol:
Wahai saudara-saudari pendaki di GO....

memang kita mendaki ada sebab masing2....info2 kadang2 pun dikongsi semua.....

TAPI gogo/gaid kena pasti semua peserta bawa keluar sampah yang TAK BOLEH RECYCLE OLEH ALAM SEMULAJADI......

so jangan bagi saya terjumpa pandai2 tercicir tin besi, gas kosong, plastik botol air.... saya akan memberi kemesraan dengan parang cap A1... :twisted:


incik musz, kawen????? lagi??
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Weh inchik Goh.. itu taun dulu2 punya kawen..

Ini tahun belum kawen lagi.. :oops:

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

aku rasa jalan dalam hutan/gunung ni mcm jalan kat badar je...
xjauh beza.... kat bandar ada bangunan2 dan longkang2...
kat hutan pula ada pokok2 dan sungai2....
xde masalah la......... masing2 punya nilai la..... ikut kemampuan masing2..

Post Reply