Gunung Online

Warisan Khazanah Pergunungan
It is currently 02 Oct 2014, 18:24

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 139 posts ] 
                         Share
Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 14 Apr 2008, 09:37 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
Bangkai kat Lenggong tu dah ada dlm website aku. Itu British Bristol Brigand RH755. Jatuh semasa zaman komunis dulu tahun 1952. Tiga crew terbunuh dan ditanam di kawasan nahas. Pada tahun 1955, mereka di alihkan dan dihantar ke Cheras utk ditanam semula. Jatuh kat banjaran bintang hijau. Nak ke sana, carik ketua kampung Changkat Berangan kalau dia masih pegang title tu lagi ler.

QtrMaster..
Nak survey site itu utk apa?

Saya selalu buat kajian sejarah tentang bangkai kapalterbang ni. Berkerja sama dengan Muzium Tentera Darat utk mengkaji, menyelamatkan bangkai pesawat perang ni. CUba korang pikirkan..Kita ni berperang ngan Jepun pada tahun 1941. Cuba check kalau ada pesawat jepun yang ada kat Muzium di Malaysia? Setakat kipas dan parts kecik2 je. Nak tengok sebijik kapalterbang pun takde.. Semua yang org ketahui dah kena jadi senduk ( scrap ). .

Paling hampir kat Indonesia. Muzium TNI-AU kat Yogjakarta. Itu menjadi matlamat kami agar generasi sekarang dan akan datang dpt melihat sendiri kapalterbang sebegini dari tengok gmbr kat buku dan internet je..


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 15 Apr 2008, 14:19 
Offline
Pemegang Amanah GO
User avatar

Joined: 06 Dec 2005, 08:41
Posts: 1394
so kereta kebal di sungai langat nie pon telah dihantar ke sana ke??...

bagus niat nie...bro boleh bagi link website ke?? boleh belaja sikit

_________________
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 22 Apr 2008, 14:08 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
Rembau

Macamana u tahu ada kete kebal kat sungai langat? or dah tgk info kat laman web saya..

Kami recovered turret je. Badan dia belum dijumpai lagi. Org kampung kat situ banyak kasi info yang mengelirukan..


website saya. http://mhg.mymalaya.com/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 22 Apr 2008, 15:40 
Offline
Pemegang Amanah GO
User avatar

Joined: 06 Dec 2005, 08:41
Posts: 1394
bro dah lama bangat cite nie...zaman kanak2 lagi nie...

dulu memang ada seketoi dalam sungai...depan kem...

atuk aku cakap waktu perang Jepun kena gempur sampai masuk Sungai...

lokasi depan kem belia....

Turret je??? hairan tapi memang sebiji penuh tank tu....aku rasa sekarang dah tak de selepas pembesaran sungai langat...

_________________
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 22 Apr 2008, 16:38 
Offline
Ahli Kehormat GO
User avatar

Joined: 07 Jan 2006, 19:25
Posts: 232
pas nee...msk utan byk lee...aktiviti...

ge cr bangkai kapal terbang....

tp tkt silap2 ade bom yg aktif lg
meletup...wat sia2 jee...

ke jumpe tengkorak org....ke

heee.......heee..... :lol:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 22 Apr 2008, 20:11 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
Rembau.

Kami dah sikat sungai tu. MMg kami jumpa turret tu tapi kat belah bawah dia bukan body dia. Cuma satu lagi turret Jepun letak melekat atas dan bawah. Pelik betul. Jepun buat sebagai pos pengawal kot.

Dari info, turret yang atas tu org jumpa masa banjir besar. IKBN letak turret tu kat tepi kolam air panas. Yang satu lagi tu terbenam dlm sungai. Kami sikat dan jumpa turret tu kat tpt yang sama.

Dua2 turret tu kami dah bawak gi Museum Tentera Darat kat PD. Dan kami letakkan betul2 mcm apa yang kami jumpa.

Nak tahu body dia? Body dia kat dlm IKBN tertanam. Tak tahu kat mana.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 23 Apr 2008, 05:29 
Offline
Otai Gunung

Joined: 07 Dec 2005, 20:29
Posts: 897
xtvt yg menarik

cenggitu,
kalu perlukan bantuan geng2 GO untuk mencari bangkai kapalterbang di hutan belantara....roger-roger lah


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 23 Apr 2008, 07:51 
Offline
Kerabat Gunung

Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Posts: 1315
Location: Gunung Bawah Laut
ok gak tu
kitapun boleh membantu....
Roger kalau ada projek kesan kapalterbang tu sebab kalau nak kesan kapal laut karam tu kos dan kepakaran kureng kan.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 09:22 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
heehe..

actually byk info pasal wreck dlm hutan cuma tak confirm sama ada wreck tu ada lagi atau tidak. Takut kena angkut jual besi buruk. Sayang la gitu

Info yang saya ada

1. Japanese wreck kat Gunung Rajah ( Putus Dua )
2. Single engine aircraft kat Gunung Buah ( near Nuri crash )
3. Single engine wreck kat Janda Baik
4. Twin engine aircraft dengan kubur kat belakang Selesa Resort
5. B-17 wreck kat Endau Rompin
6. Wreck kat Gunung Gedong
7. C-47 wreck kat Beruas
8. Valetta kat Gunung Tumang Batak


hehhe..banyak tu..kkee...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 09:49 
Offline
Ahli Kehormat GO
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Posts: 1586
Location: Penang Darul Mamak
dulu masa saya naik gunung bintang kat sedim , guide tu cakap ada heli hempas kat area hutan tu. Tataulah betul ke tak, sebab kami tak lalu kat sana. guide to orang kampung sedim, nama pak chot , kalau gi tetanya kat kampung tu ramai kenal kot....

_________________
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 12:03 
Offline
Senator Gunung
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Posts: 2088
Location: n9 & melaka
aqu belek2 balik gambar koleksi jumpa satu gambar bangkai kapal terbang kot..tp aqu mmg da lupa kt mana gambo ni diambik sbb date thn 97..da cuba2 ingat tp lupa gak kt mana..

Image

_________________
ImageImageImageImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 14:06 
Offline
Pemegang Amanah GO
User avatar

Joined: 06 Dec 2005, 08:41
Posts: 1394
orga wrote:
aqu belek2 balik gambar koleksi jumpa satu gambar bangkai kapal terbang kot..tp aqu mmg da lupa kt mana gambo ni diambik sbb date thn 97..da cuba2 ingat tp lupa gak kt mana..

Image


heli ke alien...hehe3....

_________________
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 14:27 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
ni gambar yang sama.

Image

tempat - area antara gunung telapak burok dan berembun, N9.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 15:08 
Offline
Pendaki Tegar

Joined: 15 Dec 2005, 00:53
Posts: 225
Woaaa.. menarik la plak ada xpdc camni.. mencari yg telah hilang..


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 15:53 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
kepuasan dia toksah ckp la. Pastuh seolah kita back to history...

ni pula bukan kat hutan tapi kat paya bakau tepi laut.

Image
Japanese Zero A6M3 Model22. Tak berbaloi utk recovery pasal dah berkarat teruk.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 16:05 
Offline
Pemegang Amanah GO
User avatar

Joined: 06 Dec 2005, 08:41
Posts: 1394
cengitu wrote:
heehe..

actually byk info pasal wreck dlm hutan cuma tak confirm sama ada wreck tu ada lagi atau tidak. Takut kena angkut jual besi buruk. Sayang la gitu

Info yang saya ada

1. Japanese wreck kat Gunung Rajah ( Putus Dua )
2. Single engine aircraft kat Gunung Buah ( near Nuri crash )
3. Single engine wreck kat Janda Baik
4. Twin engine aircraft dengan kubur kat belakang Selesa Resort
5. B-17 wreck kat Endau Rompin
6. Wreck kat Gunung Gedong
7. C-47 wreck kat Beruas
8. Valetta kat Gunung Tumang Batak


hehhe..banyak tu..kkee...


mana yg belum ditemui nie bro...

_________________
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Apr 2008, 17:22 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
ni sebahagian dari list saya yang belum dijumpai lagi


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 25 Apr 2008, 04:47 
Offline
Senator Gunung
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Posts: 2088
Location: n9 & melaka
oo ok..
lelain yg penah aqu dengar citer lak dr org2 tua kt lenggeng,n9..dorang penah cakap dulu ada kapalterbang jepon yg terempas kt hutan berhampiran..bila aqu tya da jumpa ka..dorang pon cakap dorang dengar citer gak..tp sapa yg penah jumpa tu aqu pon tatau..

_________________
ImageImageImageImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 25 Apr 2008, 10:21 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
aa saya pernah ke sana dulu. Kat Hutan Lipur Lenggeng tu. Ada org asli ckp benda tu derang dah bawak keluar jual besi buruk. Tinggal sepit udang je ( landing gear ) sangkut kat celah batu...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 22 May 2008, 12:13 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 19 Dec 2006, 17:17
Posts: 11
Location: putrajaya
Salam..

kalu tak silap kami ada lalu berdekatan satu bangkai kapal terbang lama mase ke Hutan Belum.. ada dalam senarai ke cengitu?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 23 May 2008, 15:22 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
setau saya kat belum ada beberapa bangkai heli tapi tak pasti samada bangkai yang u jumpa ni bangkai kapalterbang...ada ambik GPS koordinate tak? gambar? bentuk bangkai ni? sayap ke...kipas besar ke....warna ke..lambang ke?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 31 May 2008, 17:30 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Posts: 190
Location: Butterworth
tak payah susah2 nak cari bangkai kapai terbang atau bangkai helikopter susah2 dlm hutan............dekat kem TUDM mana2 negeri pun belambak bangkai kapai terbang dan helikopter..................

kalu nak jual besi bruk tu ok gak.....tentu dah kaya.....

kalu makin lama makin belambak bangkai kapai terbang or helikopter di dalam hutan atau di kawasan pergunungan dah tentu jadi tempat pelupusan samapah atau besi buruk.............. :evil: :evil: :evil:

kalu juai mahai tu...................kutip jangan tak kutip jual bangkai heli or kapai terbang..........hehehe........


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 31 May 2008, 19:11 
Offline
Ahli Kehormat GO
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Posts: 1586
Location: Penang Darul Mamak
ler..... baca la thread dulu sebelum post..... :?

_________________
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 01 Jun 2008, 02:32 
Offline
Pendaki Terlampau

Joined: 14 Jan 2008, 23:51
Posts: 615
rakangunungpenang
ko cite ape nie?
org nak cari bangkai kapal erbang nk buat research bukan mau
timbang kiloooooooo.....


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 01 Jun 2008, 22:52 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Posts: 177
Location: bawah pokok
salam...

bangkai kapal terbang ni bkn nyer nk jual la encik rakangunungpenang..

tader org yg sangup pon nk pikol besi ni..dorang cume nk wat kajian sejarah je la..kt hutan mesia ni mmg byk bangkai kapal terbang ngan helikopter terhempas yg blum di jumpai.. klo kt penang ade bg tau la kt kte org 8)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 10 Jun 2008, 07:50 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Posts: 190
Location: Butterworth
sorry gang jagn marah...........saja ja nak perangat.........
aku tau la apa yang ko orng cari....tapi saja aku nak kacau kao orang...jgn marah bro............sambunglah blik cita kao orng....aku nak cau dulu............hehehe.......


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 11 Jun 2008, 10:13 
Offline
Kerabat Gunung
User avatar

Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Posts: 1308
Location: perlis
rakangunungpenang wrote:
tak payah susah2 nak cari bangkai kapai terbang atau bangkai helikopter susah2 dlm hutan............dekat kem TUDM mana2 negeri pun belambak bangkai kapai terbang dan helikopter..................

kalu nak jual besi bruk tu ok gak.....tentu dah kaya.....

kalu makin lama makin belambak bangkai kapai terbang or helikopter di dalam hutan atau di kawasan pergunungan dah tentu jadi tempat pelupusan samapah atau besi buruk.............. :evil: :evil: :evil:

kalu juai mahai tu...................kutip jangan tak kutip jual bangkai heli or kapai terbang..........hehehe........
lawak la pulok hahahahahaha...gelak sampai koner baring :D


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jun 2008, 16:21 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
aaa..

dlm kem tudm tu semua kami dah buat research. So skrg yang tinggal yang duduk dlm hutan tu je...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 21 Jul 2008, 23:16 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Posts: 116
Location: Shah Alam
Salam,

So Ade lagi ke.. bangkai2 kapal terbang yg tidak diketahui di hutan belantara kita ni?

Rasa2nya kalau ada pon dah kene kutip oleh TUDM.. hmmm.. Kalau ada sesiapa yg mempunyai maklumat.. Bleh kongsi skit.

Terima Kasih.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 28 Jul 2008, 11:32 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
Dikutip oleh TUDM? Rasanya tidak. Yang ada kat TUDM tu semuanya dari bekas2 kegunaan TUDM gak. Yang bangkai2 crashed tu semua dikutip dari hasil penyiasatan. Rasanya takde lagi org dari TUDM yang masuk dlm hutan cari bangkai dan bawak keluar dan pamerkan kat museum TUDM. Ada sekali masa tahun 1992 depa masuk ke Gunung Telapa Burok utk bawak keluar B-24 tapi abandoned the project.

Ni baru dpt info. Ada org ckp ada bangkai kapalterbang ww2 kat Batu18, Hulu Langat. Ada sesiapa yang boleh confirmkan tak? Rembau?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 28 Jul 2008, 12:49 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Posts: 116
Location: Shah Alam
cengitu wrote:
Dikutip oleh TUDM? Rasanya tidak. Yang ada kat TUDM tu semuanya dari bekas2 kegunaan TUDM gak. Yang bangkai2 crashed tu semua dikutip dari hasil penyiasatan. Rasanya takde lagi org dari TUDM yang masuk dlm hutan cari bangkai dan bawak keluar dan pamerkan kat museum TUDM. Ada sekali masa tahun 1992 depa masuk ke Gunung Telapa Burok utk bawak keluar B-24 tapi abandoned the project.

Ni baru dpt info. Ada org ckp ada bangkai kapalterbang ww2 kat Batu18, Hulu Langat. Ada sesiapa yang boleh confirmkan tak? Rembau?


Menarik nie... hmmm.. :idea:

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 28 Jul 2008, 16:06 
Offline
Pendaki Tegar
User avatar

Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Posts: 257
Location: Kuala Lumpur
ermm... cengitu... teruskan usaha murni tu.. nk tolong pn bkan pandai sgat bab2 utan nie bru2 je nk kenal2 utan he2 masih bute hutan lagi.. kalu cite bab aeroplane crashed ke GPS ke TOPo ke Radio amatur ke aku tercengang jer la.. tapi kalu2 aku tahu info yg ko nk tu aku share la nnti sekian....


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 28 Jul 2008, 19:26 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
Kebanyakkan bangkai kapalterbang ni masih mempunyai nilai sejarah dan ada kalanya crew yang terbunuh masih berada di dalam pesawat nih. Bukan hendak menyokong sesiapa tapi tujuan kami untuk mengembalikan mereka2 yang dilupakan ni pulang ke tanah air masing2.

Baru je pulang dari area Weng Dalam, Baling Kedah. 10 Hari kat dlm hutan tapi tak jumpa bangkai B-24 walaupun dah dua kali pi. Kali ni lagi maha dasat. Menguji kami mental dan fizikal. Panjat sampai ke border Thai-Malaysia dlm ketinggian 1100kaki dan turun dan naik border. Dengan berat ration 10 hari, cuaca sampai bagpack putus tali..hehee...Sampai askar yang follow kami tu mengeluh. Trip 10 hari tu boleh cover 5 kali Operasi Resup mereka..hehehee...

Insyallah kami akan pi lagi dan harap jumpa bangkai tu dan berjaya menemui 9 org crew yang masih ada kat bangkai tu...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 26 Aug 2008, 16:49 
Offline
Pendaki Terlampau
User avatar

Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Posts: 518
Location: KL
belakangpokok wrote:
Freelance wrote:
kt hutan belum pun ada gak...ada amik gambar kt heli terhempas tu .. ada bergambar kt situ tapi gmbr filem ler..time tu tak dak kamera digital... :)


bangkai wreckage helicopter tu kat Sungai Sara , rasa-rasanya dah hilang sebab member bagi tau lokasi tu dah jadi jalan lori balak keluar masuk...dulu memang destinasi guide bawak tourist ...


Memang...pertama kali orang luar dapat trek ke sana dan jenguk heli tu pada 1994, kami bawa bekas Duta New Zealand Timothy Hannah dan kami juga tunjukkan lokasi bekas kubu SAS dan kubu-kubu kami semasa zaman bandit. Dengar cerita memang dah balak teruk sehinggakan pos kami yang lama, Pos Chiong, LP untuk heli serta OP2 lama kami di sempadan Perak/Kelantanpun dan hancus tarbus!!!

_________________
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 09 Sep 2008, 13:22 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
forestgump..u dulu keje tentera ke?

mmg la..byk kesan2 mcm tunnel komunis abis hancus kena dek penangan balak.

lepas raya ni kemungkinan nak ke satu site area Kelantan/Perak border utk check satu bangkai Dakota crashed tahun 1948. Dekat ngan area gunung Chamah.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 19 Sep 2008, 02:14 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 18 Sep 2008, 01:54
Posts: 18
bro cengitu..

kalau tak silap saya, kat gunung relau, kampar ada bangkai heli british..
no plate heli nye masih terang lagi.. dan bekas peluru nye pun ade lagi kat situ.. cam mane? ada dalam senarai gak ker?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 19 Sep 2008, 17:22 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Posts: 54
bro cengitu..

biasa camne korang ke lokasi dalam utan tu..
dapatkan koordinat lokasi dulu ker?
pakai guides ker? gps ke?
ikut trek ker... atau redah sondol je ke?

rasa macam payah je kan.. mesti jauh dari trek.. tak ikut permatang.. pacak sana pacak sini.. huh lelah tu


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 20 Sep 2008, 03:11 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Posts: 38
Location: key ell
btol2...
time aku naik bujang melaka kt kampar. kami terlajak sampai gng relau. terpaksa la patah balik. member kat belakan menyumpah seranah sbb kena patah balik.
ada bangkai heli...
kotak peluru & peluru idup bersepah2...

_________________
"work of heaven"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Sep 2008, 15:50 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 05 Sep 2007, 11:13
Posts: 99
pendaki mabok

tahun bila bro jumpa bangkai tu? ada ambik gambar tak? Heli pun mmg termasuk dlm kajian kami gak. Kat Gunung Bujang Melaka tu pun ada satu bangkai Dakota kat situ. Rasanya ada lagi. Siri no heli tu ada catit tak kat mana2?


batmac78.

Selalu kami berpandukan pada info yang didapati dari askar2 yang berkhidmat dulu, rekod kemalangan pesawat tersebut.. Ada juga berpandukan pada saksi yang menemui bangkai tersebut mcm pendaki mabok yang boleh guide terus ke wreck site. Tapi kalau dari org yang pernah dengar tapi tak pernah jumpa wreck tu, kami tak layan!... Buat penat masuk hutan tapi tak jumpa..hehe

Selalu kami akan ikut trek yang ada atau bukak terus trek baru. Itu depends pada GPS dan local guide. Selalu kami bukak trek. Potong terus banjaran atau ikut permatang turun naik. Setiap trek akan ditanda utk memastikan kami tak ikut jalan yang sama atau dpat pulang dengan selamat. Selalu kami bermalam tapi ikut tpt. Ada waktu kami masih di permatang tapi takde water point utk setup base camp. So kena turun 1000meter ke bawah lembah utk buat base camp kat tepi water point. Besok pagi naik semula..heheh begitu la ceritanya


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 25 Sep 2008, 14:41 
Offline
Pendaki Sondol
User avatar

Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Posts: 410
Location: atas batu
pendaki mabok aku pown penah sesat masa naik bujang melaka
aku ader jumpe kotak peluru tp x perasan lak bangkai heli. bila ekk ko pg

_________________
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 139 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group