Bangkai Kapalterbang

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 14 Apr 2008, 09:37

Bangkai kat Lenggong tu dah ada dlm website aku. Itu British Bristol Brigand RH755. Jatuh semasa zaman komunis dulu tahun 1952. Tiga crew terbunuh dan ditanam di kawasan nahas. Pada tahun 1955, mereka di alihkan dan dihantar ke Cheras utk ditanam semula. Jatuh kat banjaran bintang hijau. Nak ke sana, carik ketua kampung Changkat Berangan kalau dia masih pegang title tu lagi ler.

QtrMaster..
Nak survey site itu utk apa?

Saya selalu buat kajian sejarah tentang bangkai kapalterbang ni. Berkerja sama dengan Muzium Tentera Darat utk mengkaji, menyelamatkan bangkai pesawat perang ni. CUba korang pikirkan..Kita ni berperang ngan Jepun pada tahun 1941. Cuba check kalau ada pesawat jepun yang ada kat Muzium di Malaysia? Setakat kipas dan parts kecik2 je. Nak tengok sebijik kapalterbang pun takde.. Semua yang org ketahui dah kena jadi senduk ( scrap ). .

Paling hampir kat Indonesia. Muzium TNI-AU kat Yogjakarta. Itu menjadi matlamat kami agar generasi sekarang dan akan datang dpt melihat sendiri kapalterbang sebegini dari tengok gmbr kat buku dan internet je..

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 15 Apr 2008, 14:19

so kereta kebal di sungai langat nie pon telah dihantar ke sana ke??...

bagus niat nie...bro boleh bagi link website ke?? boleh belaja sikit
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 22 Apr 2008, 14:08

Rembau

Macamana u tahu ada kete kebal kat sungai langat? or dah tgk info kat laman web saya..

Kami recovered turret je. Badan dia belum dijumpai lagi. Org kampung kat situ banyak kasi info yang mengelirukan..


website saya. http://mhg.mymalaya.com/

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 22 Apr 2008, 15:40

bro dah lama bangat cite nie...zaman kanak2 lagi nie...

dulu memang ada seketoi dalam sungai...depan kem...

atuk aku cakap waktu perang Jepun kena gempur sampai masuk Sungai...

lokasi depan kem belia....

Turret je??? hairan tapi memang sebiji penuh tank tu....aku rasa sekarang dah tak de selepas pembesaran sungai langat...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Postby bEkamBinG » 22 Apr 2008, 16:38

pas nee...msk utan byk lee...aktiviti...

ge cr bangkai kapal terbang....

tp tkt silap2 ade bom yg aktif lg
meletup...wat sia2 jee...

ke jumpe tengkorak org....ke

heee.......heee..... :lol:

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 22 Apr 2008, 20:11

Rembau.

Kami dah sikat sungai tu. MMg kami jumpa turret tu tapi kat belah bawah dia bukan body dia. Cuma satu lagi turret Jepun letak melekat atas dan bawah. Pelik betul. Jepun buat sebagai pos pengawal kot.

Dari info, turret yang atas tu org jumpa masa banjir besar. IKBN letak turret tu kat tepi kolam air panas. Yang satu lagi tu terbenam dlm sungai. Kami sikat dan jumpa turret tu kat tpt yang sama.

Dua2 turret tu kami dah bawak gi Museum Tentera Darat kat PD. Dan kami letakkan betul2 mcm apa yang kami jumpa.

Nak tahu body dia? Body dia kat dlm IKBN tertanam. Tak tahu kat mana.

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Postby gogoyeaha » 23 Apr 2008, 05:29

xtvt yg menarik

cenggitu,
kalu perlukan bantuan geng2 GO untuk mencari bangkai kapalterbang di hutan belantara....roger-roger lah

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 23 Apr 2008, 07:51

ok gak tu
kitapun boleh membantu....
Roger kalau ada projek kesan kapalterbang tu sebab kalau nak kesan kapal laut karam tu kos dan kepakaran kureng kan.

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 24 Apr 2008, 09:22

heehe..

actually byk info pasal wreck dlm hutan cuma tak confirm sama ada wreck tu ada lagi atau tidak. Takut kena angkut jual besi buruk. Sayang la gitu

Info yang saya ada

1. Japanese wreck kat Gunung Rajah ( Putus Dua )
2. Single engine aircraft kat Gunung Buah ( near Nuri crash )
3. Single engine wreck kat Janda Baik
4. Twin engine aircraft dengan kubur kat belakang Selesa Resort
5. B-17 wreck kat Endau Rompin
6. Wreck kat Gunung Gedong
7. C-47 wreck kat Beruas
8. Valetta kat Gunung Tumang Batak


hehhe..banyak tu..kkee...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Postby nadir » 24 Apr 2008, 09:49

dulu masa saya naik gunung bintang kat sedim , guide tu cakap ada heli hempas kat area hutan tu. Tataulah betul ke tak, sebab kami tak lalu kat sana. guide to orang kampung sedim, nama pak chot , kalau gi tetanya kat kampung tu ramai kenal kot....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Postby orga » 24 Apr 2008, 12:03

aqu belek2 balik gambar koleksi jumpa satu gambar bangkai kapal terbang kot..tp aqu mmg da lupa kt mana gambo ni diambik sbb date thn 97..da cuba2 ingat tp lupa gak kt mana..

Image
ImageImageImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 24 Apr 2008, 14:06

orga wrote:aqu belek2 balik gambar koleksi jumpa satu gambar bangkai kapal terbang kot..tp aqu mmg da lupa kt mana gambo ni diambik sbb date thn 97..da cuba2 ingat tp lupa gak kt mana..

Image


heli ke alien...hehe3....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 24 Apr 2008, 14:27

ni gambar yang sama.

Image

tempat - area antara gunung telapak burok dan berembun, N9.

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Postby -=[ RuFFHiKeR ]=- » 24 Apr 2008, 15:08

Woaaa.. menarik la plak ada xpdc camni.. mencari yg telah hilang..

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 24 Apr 2008, 15:53

kepuasan dia toksah ckp la. Pastuh seolah kita back to history...

ni pula bukan kat hutan tapi kat paya bakau tepi laut.

Image
Japanese Zero A6M3 Model22. Tak berbaloi utk recovery pasal dah berkarat teruk.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 24 Apr 2008, 16:05

cengitu wrote:heehe..

actually byk info pasal wreck dlm hutan cuma tak confirm sama ada wreck tu ada lagi atau tidak. Takut kena angkut jual besi buruk. Sayang la gitu

Info yang saya ada

1. Japanese wreck kat Gunung Rajah ( Putus Dua )
2. Single engine aircraft kat Gunung Buah ( near Nuri crash )
3. Single engine wreck kat Janda Baik
4. Twin engine aircraft dengan kubur kat belakang Selesa Resort
5. B-17 wreck kat Endau Rompin
6. Wreck kat Gunung Gedong
7. C-47 wreck kat Beruas
8. Valetta kat Gunung Tumang Batak


hehhe..banyak tu..kkee...


mana yg belum ditemui nie bro...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 24 Apr 2008, 17:22

ni sebahagian dari list saya yang belum dijumpai lagi

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Postby orga » 25 Apr 2008, 04:47

oo ok..
lelain yg penah aqu dengar citer lak dr org2 tua kt lenggeng,n9..dorang penah cakap dulu ada kapalterbang jepon yg terempas kt hutan berhampiran..bila aqu tya da jumpa ka..dorang pon cakap dorang dengar citer gak..tp sapa yg penah jumpa tu aqu pon tatau..
ImageImageImageImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 25 Apr 2008, 10:21

aa saya pernah ke sana dulu. Kat Hutan Lipur Lenggeng tu. Ada org asli ckp benda tu derang dah bawak keluar jual besi buruk. Tinggal sepit udang je ( landing gear ) sangkut kat celah batu...

hadda road
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Dec 2006, 17:17
Location: putrajaya

Postby hadda road » 22 May 2008, 12:13

Salam..

kalu tak silap kami ada lalu berdekatan satu bangkai kapal terbang lama mase ke Hutan Belum.. ada dalam senarai ke cengitu?

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 23 May 2008, 15:22

setau saya kat belum ada beberapa bangkai heli tapi tak pasti samada bangkai yang u jumpa ni bangkai kapalterbang...ada ambik GPS koordinate tak? gambar? bentuk bangkai ni? sayap ke...kipas besar ke....warna ke..lambang ke?

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Postby rakangunungpenang » 31 May 2008, 17:30

tak payah susah2 nak cari bangkai kapai terbang atau bangkai helikopter susah2 dlm hutan............dekat kem TUDM mana2 negeri pun belambak bangkai kapai terbang dan helikopter..................

kalu nak jual besi bruk tu ok gak.....tentu dah kaya.....

kalu makin lama makin belambak bangkai kapai terbang or helikopter di dalam hutan atau di kawasan pergunungan dah tentu jadi tempat pelupusan samapah atau besi buruk.............. :evil: :evil: :evil:

kalu juai mahai tu...................kutip jangan tak kutip jual bangkai heli or kapai terbang..........hehehe........

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Postby nadir » 31 May 2008, 19:11

ler..... baca la thread dulu sebelum post..... :?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Postby lastman » 01 Jun 2008, 02:32

rakangunungpenang
ko cite ape nie?
org nak cari bangkai kapal erbang nk buat research bukan mau
timbang kiloooooooo.....

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Postby kekerk » 01 Jun 2008, 22:52

salam...

bangkai kapal terbang ni bkn nyer nk jual la encik rakangunungpenang..

tader org yg sangup pon nk pikol besi ni..dorang cume nk wat kajian sejarah je la..kt hutan mesia ni mmg byk bangkai kapal terbang ngan helikopter terhempas yg blum di jumpai.. klo kt penang ade bg tau la kt kte org 8)

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Postby rakangunungpenang » 10 Jun 2008, 07:50

sorry gang jagn marah...........saja ja nak perangat.........
aku tau la apa yang ko orng cari....tapi saja aku nak kacau kao orang...jgn marah bro............sambunglah blik cita kao orng....aku nak cau dulu............hehehe.......

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Postby mizi » 11 Jun 2008, 10:13

rakangunungpenang wrote:tak payah susah2 nak cari bangkai kapai terbang atau bangkai helikopter susah2 dlm hutan............dekat kem TUDM mana2 negeri pun belambak bangkai kapai terbang dan helikopter..................

kalu nak jual besi bruk tu ok gak.....tentu dah kaya.....

kalu makin lama makin belambak bangkai kapai terbang or helikopter di dalam hutan atau di kawasan pergunungan dah tentu jadi tempat pelupusan samapah atau besi buruk.............. :evil: :evil: :evil:

kalu juai mahai tu...................kutip jangan tak kutip jual bangkai heli or kapai terbang..........hehehe........
lawak la pulok hahahahahaha...gelak sampai koner baring :D

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 12 Jun 2008, 16:21

aaa..

dlm kem tudm tu semua kami dah buat research. So skrg yang tinggal yang duduk dlm hutan tu je...

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Shah Alam
Contact:

Postby IAmSoDamSian » 21 Jul 2008, 23:16

Salam,

So Ade lagi ke.. bangkai2 kapal terbang yg tidak diketahui di hutan belantara kita ni?

Rasa2nya kalau ada pon dah kene kutip oleh TUDM.. hmmm.. Kalau ada sesiapa yg mempunyai maklumat.. Bleh kongsi skit.

Terima Kasih.
Image

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 28 Jul 2008, 11:32

Dikutip oleh TUDM? Rasanya tidak. Yang ada kat TUDM tu semuanya dari bekas2 kegunaan TUDM gak. Yang bangkai2 crashed tu semua dikutip dari hasil penyiasatan. Rasanya takde lagi org dari TUDM yang masuk dlm hutan cari bangkai dan bawak keluar dan pamerkan kat museum TUDM. Ada sekali masa tahun 1992 depa masuk ke Gunung Telapa Burok utk bawak keluar B-24 tapi abandoned the project.

Ni baru dpt info. Ada org ckp ada bangkai kapalterbang ww2 kat Batu18, Hulu Langat. Ada sesiapa yang boleh confirmkan tak? Rembau?

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Shah Alam
Contact:

Postby IAmSoDamSian » 28 Jul 2008, 12:49

cengitu wrote:Dikutip oleh TUDM? Rasanya tidak. Yang ada kat TUDM tu semuanya dari bekas2 kegunaan TUDM gak. Yang bangkai2 crashed tu semua dikutip dari hasil penyiasatan. Rasanya takde lagi org dari TUDM yang masuk dlm hutan cari bangkai dan bawak keluar dan pamerkan kat museum TUDM. Ada sekali masa tahun 1992 depa masuk ke Gunung Telapa Burok utk bawak keluar B-24 tapi abandoned the project.

Ni baru dpt info. Ada org ckp ada bangkai kapalterbang ww2 kat Batu18, Hulu Langat. Ada sesiapa yang boleh confirmkan tak? Rembau?


Menarik nie... hmmm.. :idea:
Image

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 257
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Postby solaris » 28 Jul 2008, 16:06

ermm... cengitu... teruskan usaha murni tu.. nk tolong pn bkan pandai sgat bab2 utan nie bru2 je nk kenal2 utan he2 masih bute hutan lagi.. kalu cite bab aeroplane crashed ke GPS ke TOPo ke Radio amatur ke aku tercengang jer la.. tapi kalu2 aku tahu info yg ko nk tu aku share la nnti sekian....

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 28 Jul 2008, 19:26

Kebanyakkan bangkai kapalterbang ni masih mempunyai nilai sejarah dan ada kalanya crew yang terbunuh masih berada di dalam pesawat nih. Bukan hendak menyokong sesiapa tapi tujuan kami untuk mengembalikan mereka2 yang dilupakan ni pulang ke tanah air masing2.

Baru je pulang dari area Weng Dalam, Baling Kedah. 10 Hari kat dlm hutan tapi tak jumpa bangkai B-24 walaupun dah dua kali pi. Kali ni lagi maha dasat. Menguji kami mental dan fizikal. Panjat sampai ke border Thai-Malaysia dlm ketinggian 1100kaki dan turun dan naik border. Dengan berat ration 10 hari, cuaca sampai bagpack putus tali..hehee...Sampai askar yang follow kami tu mengeluh. Trip 10 hari tu boleh cover 5 kali Operasi Resup mereka..hehehee...

Insyallah kami akan pi lagi dan harap jumpa bangkai tu dan berjaya menemui 9 org crew yang masih ada kat bangkai tu...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Postby forestgump » 26 Aug 2008, 16:49

belakangpokok wrote:
Freelance wrote:kt hutan belum pun ada gak...ada amik gambar kt heli terhempas tu .. ada bergambar kt situ tapi gmbr filem ler..time tu tak dak kamera digital... :)


bangkai wreckage helicopter tu kat Sungai Sara , rasa-rasanya dah hilang sebab member bagi tau lokasi tu dah jadi jalan lori balak keluar masuk...dulu memang destinasi guide bawak tourist ...


Memang...pertama kali orang luar dapat trek ke sana dan jenguk heli tu pada 1994, kami bawa bekas Duta New Zealand Timothy Hannah dan kami juga tunjukkan lokasi bekas kubu SAS dan kubu-kubu kami semasa zaman bandit. Dengar cerita memang dah balak teruk sehinggakan pos kami yang lama, Pos Chiong, LP untuk heli serta OP2 lama kami di sempadan Perak/Kelantanpun dan hancus tarbus!!!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 09 Sep 2008, 13:22

forestgump..u dulu keje tentera ke?

mmg la..byk kesan2 mcm tunnel komunis abis hancus kena dek penangan balak.

lepas raya ni kemungkinan nak ke satu site area Kelantan/Perak border utk check satu bangkai Dakota crashed tahun 1948. Dekat ngan area gunung Chamah.

mie_bundut
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 18 Sep 2008, 01:54

Postby mie_bundut » 19 Sep 2008, 02:14

bro cengitu..

kalau tak silap saya, kat gunung relau, kampar ada bangkai heli british..
no plate heli nye masih terang lagi.. dan bekas peluru nye pun ade lagi kat situ.. cam mane? ada dalam senarai gak ker?

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Postby batmac78 » 19 Sep 2008, 17:22

bro cengitu..

biasa camne korang ke lokasi dalam utan tu..
dapatkan koordinat lokasi dulu ker?
pakai guides ker? gps ke?
ikut trek ker... atau redah sondol je ke?

rasa macam payah je kan.. mesti jauh dari trek.. tak ikut permatang.. pacak sana pacak sini.. huh lelah tu

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Postby pendaki mabok » 20 Sep 2008, 03:11

btol2...
time aku naik bujang melaka kt kampar. kami terlajak sampai gng relau. terpaksa la patah balik. member kat belakan menyumpah seranah sbb kena patah balik.
ada bangkai heli...
kotak peluru & peluru idup bersepah2...
"work of heaven"

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Postby cengitu » 24 Sep 2008, 15:50

pendaki mabok

tahun bila bro jumpa bangkai tu? ada ambik gambar tak? Heli pun mmg termasuk dlm kajian kami gak. Kat Gunung Bujang Melaka tu pun ada satu bangkai Dakota kat situ. Rasanya ada lagi. Siri no heli tu ada catit tak kat mana2?


batmac78.

Selalu kami berpandukan pada info yang didapati dari askar2 yang berkhidmat dulu, rekod kemalangan pesawat tersebut.. Ada juga berpandukan pada saksi yang menemui bangkai tersebut mcm pendaki mabok yang boleh guide terus ke wreck site. Tapi kalau dari org yang pernah dengar tapi tak pernah jumpa wreck tu, kami tak layan!... Buat penat masuk hutan tapi tak jumpa..hehe

Selalu kami akan ikut trek yang ada atau bukak terus trek baru. Itu depends pada GPS dan local guide. Selalu kami bukak trek. Potong terus banjaran atau ikut permatang turun naik. Setiap trek akan ditanda utk memastikan kami tak ikut jalan yang sama atau dpat pulang dengan selamat. Selalu kami bermalam tapi ikut tpt. Ada waktu kami masih di permatang tapi takde water point utk setup base camp. So kena turun 1000meter ke bawah lembah utk buat base camp kat tepi water point. Besok pagi naik semula..heheh begitu la ceritanya

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 413
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Postby span » 25 Sep 2008, 14:41

pendaki mabok aku pown penah sesat masa naik bujang melaka
aku ader jumpe kotak peluru tp x perasan lak bangkai heli. bila ekk ko pg
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-


Return to “Isu & Gossip”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest