senarai upah guide

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

cyclop196
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 29 Feb 2008, 21:12
Location: johor

senarai upah guide

Post by cyclop196 »

sekadar memudahkan warga GO nk wt projek......
sape2 leh tlg bg bajet upah guide sahaja pegi;-

1. V2
2. Trans TT
3. Korbu
4. Tasik Banding, Royal belom

mekasih pada yg memberi sumbangan..... hehe idop GO untuk SEMUA org......

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

takde org nak reply ke? :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Post by span »

bkan x nak replay tp x tau rege nya. yang tau hanya polo orang jew
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Maklumat tak cukup nak Quote harga

1. Jumlah Perserta.
Kalau 4 orang tentu tak sama dengan 14 orang
Kalau 4 orang buleh 1 Guide (Bawak je tau untuk tunjuk jalan)
Kalau 14 mungkin kena pakai 3 Guide bergantong pada risiko sesuatu gunung.

2. Tahap peserta
Kalau peserta semua Junior mahal sikit sebab nak bagitau banyak hal.
Kalau semua peserta power rega lain. Sebab semuanya bergantong pada tahap risiko. Kalau semua orang baru, risiko untuk injurd, risiko gelabah dan risiko cedera kena gak amik kira. Kalau ada 2 peserta gemok dan tak larat. Kita gak kena kaber nanti. Jadi harga lain.

3. Tahap Hutan.
Sama ada hutan betul betul besar sampai tak jumpa orang lain. Hutan kecik kecik aje. Atau gunung hampir dengan bandar dan ada jalan ke sana tentulah berbeza harga.

4. Apa pekej korang nak.
Pakej A. Semua dah guide siapkan termasuk makan minum, kemah dan porter. Pekej ni sampai tahap Cheff bertaraf 3 bintang kami bawa. Tapi rega sendiri ingatla. Kalau nak Sudu Garfu emas pun kami boleh sediakan. Cuma bayo ajelah.
Pekej B. Termasuk Makanan dan kemah. Lain suma bawak sendiri. Makanpuna ala kadar janji boleh sambong hidup. Pekej ni yang selalu budak kita pegi. Guide bukan nak untung sangat. Cuma trip kawan kawan.
Pekej C. Kami tunjuk jalan je. Makan minum hapa bawak sendiri. Rega dalam RM80.00 sehari/ 1Guide. Itu rega dulu. Tak tau Muss dari SOS dah naik rega ke belum. Ari tu aku suruh dia cas RM150.00 sehari. Kira dia senang je kalau Trans TT 8 ari engkau kali je lah.
Pekej 5 Bintang. Semua kami tanggung kami amik dari KLIA naik Van ke kaki gunung, naik dan turun sampai kami hantar semula ke KLIA. Siap makan minum tido Transport, jalan jalan dan lawatan. Aku dah cadang pada TDC kalau trip 6 hari complete US4,000.00 per head.

cyclop196
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 29 Feb 2008, 21:12
Location: johor

mekasih

Post by cyclop196 »

hehe mekasih tuan komander :D

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

wat masa ni kita ada maklumat dr brader kamal arifin..
brader2 otai lain x nak share ke? jgn tau nak saiko orang jer..
"work of heaven"

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

wat masa ni kita ada maklumat dr brader kamal arifin..
brader2 otai lain x nak share ke? jgn tau nak saiko orang jer..
En Kawan Cyclops bole masukkan contoh rate v2 x ?
"work of heaven"

cyclop196
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 29 Feb 2008, 21:12
Location: johor

hehe

Post by cyclop196 »

hehe maybe topik n x seswai kot.... takot mengganggu 'rice cooker' org.... :D :evil:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

apa2 lah geng

mie_bundut
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 18 Sep 2008, 01:54

Post by mie_bundut »

hehehehe...
aku agak pun cam gitu lar mr cyclop..
mane tak nyer, kalau ade sesape lagi yg up rm1800 tentu ada yg tak puas ati plak nanti..
:evil: :evil: :evil:

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

matsaiko wrote:takde org nak reply ke? :lol:
tuan senator.......
bab ni klu reply leh jd bahan perbalahan lg kot :twisted:
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

firstly,
tajuk ni bukan sepatutnya di sini. sesuai di bahagian Khemah / Isu Dan Gossip / Take-Five sebab lebih kepada cabar-mencabar atau sembang kosong

secondly,
kalau nak main geng untuk tembak sesapa dalam sini, berambus je lah
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

poncho wrote: secondly,
kalau nak main geng untuk tembak sesapa dalam sini, berambus je lah
ambik sebijik..... terbaek!!!! :twisted:

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

akademiks wrote:tuan senator.......
bab ni klu reply leh jd bahan perbalahan lg kot :twisted:
Dah takder keje.. pas tu tak puas hati lak..
Tu yg nak menembak org jer...
Pas tu bawak geng lak..

Bagus la tu..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

klu ade pihak yg x puas hati tu jmpe la depan2..gebang2 kt sini xde pekdah nyer..mengganggu keharmonian GO je :?

User avatar
kaki jalan
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 21 Sep 2007, 12:20
Location: dalam sleeping bag

Post by kaki jalan »

pendaki mabok wrote:wat masa ni kita ada maklumat dr brader kamal arifin..
brader2 otai lain x nak share ke? jgn tau nak saiko orang jer..

lain macam jer...apahal lak nih...
Tumpang sekaki...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

ler.... ingatkan geng kerabat GO boleh berdebat pasal bende macam nih.

saper yang biasa charge mahal mahal, masa nilah untuk bagi tau kenapa mahal ( ada sebab ke atau mengambil kesempatan ) , kalau yang murah, kenapa murah. nila peluang untuk justify kenapa ko letak harga cama tuh.

Cuba baca post Lt.Cmdr. Kamal Ariffin , sendiri boleh paham , harga bergantung kepada banyak faktor, bukan satu.

Harga pun lain orang lain harga.

kita tengok dulu, kalau tak bermanfaat, nanti saya uruskan thread nih :evil:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

sori nadir dan poncho dan tuan tanah... aku ubah topic ni masuk dlm Isu & Gosip

kepada yg lain tu...
di ingatkan semasa menbahaskan hujah anda pastikan ianya tak menyebabkan pepecahan sesama kita.... :wink:
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

dedulu aku buat cas sekepala RM 50 untuk ke Korbu- Gayong...sekarang dapat lagi ke...siap makan.... :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: senarai upah guide

Post by biNGai »

1. V2 = RM1800
2. Trans TT = blom kompom lagi
3. Korbu = to be announce later
4. Tasik Banding, Royal belom = tatau jalan, sori

sekian, maju laa gunung untuk semua :wink:


err sapa bawak geng nih? eeelllehhh Geng Bas Sekolah bole laaa ekeke



rembau ;

stakat cas utk naik + makan bole dapat lagi..tapi makan ala kadeerr je laa
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

i post based on my experience jek... :evil:
x da niat apa2 pun yek, cuma ingin berkongsi jek... 8)

V2 tahun 2006 - rm200 satu kapala ( guide + 4wd ) x masuk mkn
-masa ikut S.O.S
v2 tahun 2007 - lbh kurang rm270 satu kapala (all in) rege ni pun sbb pegi
under PBT. so dorang ader sponsor cket. klu x, mmg
bertambah kos +++++
-masa guide KRAJ-(kelab rekreasi ampang jaya)
v2 tahun 2008 - ha, lu pikir la sendiri...

yg lain wa ta tao... :roll:

err lupo plak.. v2 tahun 2007 tuh ada 2 guide,
1st guide cas rm100 sehari
2nd guide kena turun rege rm 80 sehari so dlm rm650 kot... (haku le ni)
(ni pun bkn haku yg incharge member haku yg deal ngan kelab tuh..)
so yg haku tau harga guide jek, yg lelain 2 bkn wa uruskan... :twisted:
Last edited by beckham@chayok2 on 19 Sep 2008, 15:37, edited 1 time in total.
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

megat ;

kirenye kalo 9 org pegi V2 so total kos RM1800 laa ekk..ooo begituuuu


sekadar pertanyaan, andaikata laa rege yg dikenakan mahal ie RM1800, so kalo aku anta sorg 2 awek yg tip top mari gedik2 punye gi jumpa ko pastu mintak diskaun agak2 bole dapat tak below RM1000?..sekadar pertanyaan, no hat pieling ok? 8)

bkan apa..kadang2 sesi tawar menawar ni boleh jalan gakk..kene lak jenis guide yg senang cair melentok bile dapat pompan..cam gi pasar laa, org jual ayam kalo jual kat awek baju ketat tolak RM5 sekilo, kalo makcik bedah lak tolak RM7.50 sekilo..brapa banyak bole untung organizer kalo camnih..ehhe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

apa2 hal nak cas mahal pon bole tp gunala akal
sebis beb sebis..apa yg ko offer tu yg penting
100 per head hanya tuk gaid
dgn 300 per head utk all in
org tak nampak sgt yg 300 tu mahal sbb all in
padahal kat situ la leh kaut untung
jgn nak untung lebey tp keje senang..lu pikirrr la sendiri

ngai
aku bukan jenis gaid yg lemah terkulai tgk awek gedik so kalo ko bg maya karin pon rasanya rege maintain lg wakakakakakakk
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

biNGai wrote:megat ;

kirenye kalo 9 org pegi V2 so total kos RM1800 laa ekk..ooo begituuuu


sekadar pertanyaan, andaikata laa rege yg dikenakan mahal ie RM1800, so kalo aku anta sorg 2 awek yg tip top mari gedik2 punye gi jumpa ko pastu mintak diskaun agak2 bole dapat tak below RM1000?..sekadar pertanyaan, no hat pieling ok? 8)

bkan apa..kadang2 sesi tawar menawar ni boleh jalan gakk..kene lak jenis guide yg senang cair melentok bile dapat pompan..cam gi pasar laa, org jual ayam kalo jual kat awek baju ketat tolak RM5 sekilo, kalo makcik bedah lak tolak RM7.50 sekilo..brapa banyak bole untung organizer kalo camnih..ehhe
ha, lbh kurang mcm 2 la en bingai... lu bayangkan klu 20org++??? total??

bab tawar manawar ngan pompuan cun tuh jwpnnya, aku raser rege ttp
sama. x kira la yg ko bwk tuh angelina jolie skalipun... :lol: :lol: :keke:

disebabkan sesi tawar menawar la rege 2nd guide jatuh rm80 sehari... :(
2 pun blom tolak duit ration ngan ehemmm ehemmm skali...
klu dah tolak sume... brape jek yg tinggal???
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Salam..bg adk lak....
upah guide nee bergantung pada prgm org yg buat tue...
Tgk keadaan..situasi...dan siape...
Tp..klu...cite bisnes pun...dia ade rate dan piawaian..yg perlu diikuti...
kecuali keadaan terdesak....sgt..blh dipertimbangkan lg.......
Tp kene gak ingat guide kesian dia..


Toleransi pasti memupuk umah.......:D
Last edited by bEkamBinG on 22 Sep 2008, 19:58, edited 1 time in total.

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

saper nak amik aku jadik abg gaid....
upah aku 100 hinggit sehari...
transpot... ration...dll keperluan perkhemahan korunk urus sendiri... aku tadak masa

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

guys.. be profasional ok.
ada antara bdak2 baru nak kan info utk wat research atau survay pasal harga guide.
so just share any info guider korg dlm ni. sbb topik ni mmg bagus utk pendaki2 lain. kalo diorg rasa tawaran korg menarik, diorg sndiri akan PM korg. jgn maen tektik kotor udah la smpi memburukan org lain...

bab main geng2 ni, gua x amek port lansung. sbb sbgi seorg pendaki gua akan berkawan ngn suma org..
"work of heaven"

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

beck wrote :
disebabkan sesi tawar menawar la rege 2nd guide jatuh rm80 sehari... Sad
2 pun blom tolak duit ration ngan ehemmm ehemmm skali...

ehemmm2 tu apa?
"work of heaven"

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

pendaki mabok wrote:guys.. be profasional ok.
ada antara bdak2 baru nak kan info utk wat research atau survay pasal harga guide.
so just share any info guider korg dlm ni. sbb topik ni mmg bagus utk pendaki2 lain. kalo diorg rasa tawaran korg menarik, diorg sndiri akan PM korg. jgn maen tektik kotor udah la smpi memburukan org lain...

bab main geng2 ni, gua x amek port lansung. sbb sbgi seorg pendaki gua akan berkawan ngn suma org..
tektik kotor/kacau market akan terjadi jika harga2 guide dipaparkan secara terbuka.sbb tu tak digalakkan sangat.alternatifnya,jika sesiapa nak cari uide,boleh buka topik dan iklankannya dan jika mana2 guide sedia memberi khidmat akan PM sendiri.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

matsaiko wrote:
pendaki mabok wrote:guys.. be profasional ok.
ada antara bdak2 baru nak kan info utk wat research atau survay pasal harga guide.
so just share any info guider korg dlm ni. sbb topik ni mmg bagus utk pendaki2 lain. kalo diorg rasa tawaran korg menarik, diorg sndiri akan PM korg. jgn maen tektik kotor udah la smpi memburukan org lain...

bab main geng2 ni, gua x amek port lansung. sbb sbgi seorg pendaki gua akan berkawan ngn suma org..
tektik kotor/kacau market akan terjadi jika harga2 guide dipaparkan secara terbuka.sbb tu tak digalakkan sangat.alternatifnya,jika sesiapa nak cari uide,boleh buka topik dan iklankannya dan jika mana2 guide sedia memberi khidmat akan PM sendiri.
nanti roket meroket akan berlaku.

sbbnya upah guide adalah base on service basis. bukannya harga ikan/ayam dipasar yg ada harga siling tapi tak de harga lantai.

dlm indusri service basis margin boleh bermula dari 0% meningga hingga hampir 100% bergantung pada org yg menjual service tu & kepada siapa ianya dijual.

demi mengelakkan roket meroket berlaku. ada baiknya pm sendiri org yg dah ckp dia boleh guidekan tu @ call mana2 no tu diaorg bagi tu untuk berurusan.

Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

Post by Tarzan »

Hangar 18 wrote:
matsaiko wrote:
pendaki mabok wrote:guys.. be profasional ok.
ada antara bdak2 baru nak kan info utk wat research atau survay pasal harga guide.
so just share any info guider korg dlm ni. sbb topik ni mmg bagus utk pendaki2 lain. kalo diorg rasa tawaran korg menarik, diorg sndiri akan PM korg. jgn maen tektik kotor udah la smpi memburukan org lain...

bab main geng2 ni, gua x amek port lansung. sbb sbgi seorg pendaki gua akan berkawan ngn suma org..
tektik kotor/kacau market akan terjadi jika harga2 guide dipaparkan secara terbuka.sbb tu tak digalakkan sangat.alternatifnya,jika sesiapa nak cari uide,boleh buka topik dan iklankannya dan jika mana2 guide sedia memberi khidmat akan PM sendiri.
nanti roket meroket akan berlaku.

sbbnya upah guide adalah base on service basis. bukannya harga ikan/ayam dipasar yg ada harga siling tapi tak de harga lantai.

dlm indusri service basis margin boleh bermula dari 0% meningga hingga hampir 100% bergantung pada org yg menjual service tu & kepada siapa ianya dijual.

demi mengelakkan roket meroket berlaku. ada baiknya pm sendiri org yg dah ckp dia boleh guidekan tu @ call mana2 no tu diaorg bagi tu untuk berurusan.
setuju...

dalam Iklan memana pon barangan je yg dipamerkan...harga kena rujuk penjual...

dalam kes guide ini....barangan ada khidmat guide dipamerkan di GO dgn skill memasing buat promosi...bab harge kena tanya penjual iatu tuan punya diri....

kalau nak harga runtuh boleh jugak...tunggu hingga Mage Sale Guide.. :evil:
Jaga Hutan Kita

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

guide

Post by soulfly »

salam kalo nk guna guide PM jer aku

nanti aku bagi sebut harga...
ataupun ko bukak tender kat sini pastu guide2 ni akan buat bidaan,
siapa harga terendah atau yang sepadan ngan citer rasa ko, boleh ko pilih :D

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

yuuupp.......

adk sokong...baik pm jee
sb..klu bg tunjuk arge dlm nee..blh...berlawan2 woo...

Tp ape2 pun harap...guide2...yg bg tunjuk arge
biar lee..berpatutan dgn pakej...
Tp harus ingat....jgn laa..sb...nak kan pelangan sanggup...
turun arge smp....x jage....piawaian arge2 guide...akan gng tue...
Kecuali laa....atas dasar..kwn2..atau suke2...

Harap yg cr guide pun faham.....
Jgn nak pentingkan kepuasan kamu jeee dan ambik kesempatan.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

guide

Post by soulfly »

betul tu adik...

sebab ada di antara kita yang jadi guide separuh masa, dan yang sepenuh masa..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

matsaiko wrote:aku bukan jenis gaid yg lemah terkulai tgk awek gedik so kalo ko bg maya karin pon rasanya rege maintain lg wakakakakakakk
lain padang lain belalang, lain gaid lain pk mau ingat..agaknye kalo spesis maya karin yg mintak diskaun mau bole bikin 4-5 kali lilit lidah keliling dahi taim treking tuh wakakaka


ekceli rege gaid bole nego secara propesynel tapi agak2 la kalo nk mintak diskaun..dorg pon ade ati prot gakk..kekadang jadik gaid pattaim nk sara anak bini..yg keje swasta tkde ot, yg keje gomen nk elaun xtra..

errr keje gomen bole bikin pattaim ke?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

:wink: mMm.. skrg ni kita kupaskan apa servis2 yg guide gunung tawarkn. soal harga tu mmg jadi isu kalo kita paparkan pada publik. ini memudahkan bagi pendaki2 yg nk wat trip cam en. span..
"work of heaven"

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

ooo luperrr... no tepon 016-3878094
lokasi... G Serudum, sempadan Kuantan - Sg. Lembing

Coordinates
Latitude:3.8
Longitude:103

Latitude (DMS):3° 47' 60 N
Longitude (DMS):103° 0' 0 E

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

pendaki mabok wrote::wink: mMm.. skrg ni kita kupaskan apa servis2 yg guide gunung tawarkn. soal harga tu mmg jadi isu kalo kita paparkan pada publik. ini memudahkan bagi pendaki2 yg nk wat trip cam en. span..
kejap nak paparkan, kejap tak yah paparkan. ape citer nih bro?
itu pasal jangan support memana kenyataan kalau kita blum set pendirian kita nanti sendiri confused.
isu harga ni mestilah tak sesuai dipampang kepada umum bukan sebab murah mahalnya harga tapi lebih kepada menjaga hati semua pihak termasuk pelanggan. kalau persaingan berlaku secara tidak sihat, industri/dunia pergunungan juga yang akan kelam-kabut.

bagi pendaki baru/yang mencari maklumat secara detail, sebaiknya up sekali detail penting trip yang nak dituju seperti:
- berapa orang peserta
- berapa hari dan tarikh
- sedikit background peserta untuk memudahkan pengiraan isu subjektif
- pertanyaan ringkas seperti plan masuk ikut mana sesuai atau tak nak jalan malam boleh tak?

kalau detail ni dah ada, up lah kat ruangan gunung dengan sedikit tambahan pada tajuk seperti XPDC Gunung Everest - Guide Diperlukan. mesti ramai yang PM dan klat situ tanyalah sebutharga atau detail yang diperlukan. takdelah timbul isu membandingkan guide A dengan guide B atau team ni lagi bagus dari team ni. nanti kalau ada nama individu yang tak nak dikaitkan pulak dipetik-petik.

sebaiknya jangan paparkan kos yang spesifik. nanti disalahgunakan.

"profasional" tu amende?
kita sekarang berforum bukan buat bisnes. kalau berbual pasal bisnes boleh kot istilah tu digunapakai. rasanya terms lebih sesuai ialah rasional lah sikit.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

apa yang ditawarkan oleh guide?
rasanya memana gunung di Malaysia ni semua guide sama je. apa yang ditawarkan bergantung pada guide itu sendiri. gi Tahan ke, Trusmadi ke, Mulu ke atau Gunung Angsi ke, guide yang bawak tu tetap manusia. ada perasaan dan hati perut. dah nama manusia mesti ada rasa penat, buat silap, mood dan juga pernilaian terhadap kita (customer).

tugas utama mestilah tunjukkan jalan yang betul dan selamat.
selain tu ada gak buat kerja macam tebas kasi clear jalan, bagitau mana area bahaya atau kedudukan kita kat mana dalam trek dan juga sebagai perunding/penasihat dalam hal-hal hutan macam sumber air.
ini je kot kerja seorang guide. penunjuk arah.

selain tu, apalagi yang korang jangkakan dari seorang guide?
tukang pikul barang? itu keje porter. bagi kedudukan GPS Point? itu tugas Navigator. saiko orang supaya jangan give-up atau jangan patah balik? itu tugas sweeper dan gogo. tolong masakkan makan malam? itu tugas chef. tolong rawat orang yang cedera? itu kan keje Medic person? bagi petua? explain serba-serbi pasal hutan dan binatang? tangkapkan korang ikan/binatang untuk dimakan? carikkan Tongkat Ali? ada ke korang bagitau masa nak upah guide tu supaya buat semua ni? kalau ada baguslah.

sebenarnya, ada guide yang aku kenal boleh buat semua ini tanpa diminta. diorang memang jujur dan ikhlas bagi punya. terutama yang ada lesen dan kelayakkan tertentu seperti bekas ranjer, polis hutan atau orang asli sendiri. CUMA, ini semua bergantung kepada cara kita approach atau cara kita represent diri kita dan group kita. kalau kita dok aniaya guide asli tu suruh tebas sorang-sorang tapi kita senang-lenang kat belakang, mesti dia penat kan? kalau penat, takdelah dia sudi nak berkongsi petua atau cerita yang berilmiah untuk kita. manfaat tu datang kalau kita menghargai sumbernya.

jadi kesimpulannya,
seorang guide tu boleh menawarkan macam-macam dan Value Added Service kalau kita approach dengan cara yang betul.
masa nak upah tu cakaplah kat guide, "nanti tolong masak ye. kami bayar extra.." contohlah.
kalau nak mengharapkan lesen atau kelayakkan khusus pun, kekadang guide ni tak banyak bezanya dengan guide sambilan kalau kena caranya atau situasi tertentu. maybe guide berlesen tadi takde mood sebab tumit luka, sakit gigi (walaupun tetap professional), dibandingkan guide lain boleh entertain dengan cara yang lebih menarik (contohnya lah). apepun, banyak manfaat selalunya didapati dari guide yang bertauliah dan berkelayakkan.
apapun, tiada manusia yang perfect. jangan expect semuanya perfect terutama bila deal dengan nature.

tepuk dada, tanyalah jantung. :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

good point poncho

kesempatan ni,apakata para2 guide luahkan apa yang guide nakkan daripada group yg anda bawa..sedikit sebanyak orang akan sedar dan buka mata attitude yang bagaimana harus mereka pamerkan bila menggunakan khidmat guide anda n be positif la ok..utk kebaikan 2 pihak bukan nak ajar sesiapa pon...

contoh 1 : aku kalo group tu masakkan tuk aku makanan ala2 western br aku akan tunjukkan dorg jln pintas ke puncak hehehehe contoh jeeee
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Post Reply