senarai upah guide

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

kabusgunung wrote:saper nak amik aku jadik abg gaid....
upah aku 100 hinggit sehari...
transpot... ration...dll keperluan perkhemahan korunk urus sendiri... aku tadak masa
aku suka cara ko lah.... sempoi.... harga tak perlu dirunding klu kita tau nilai seseorang . klu nak gak gi nilai 3 seremban

tapi tak terlampau terbuka ke? huu huu
Last edited by seper4alif on 20 Sep 2008, 14:49, edited 1 time in total.
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

Hangar 18 wrote:
matsaiko wrote:
pendaki mabok wrote:guys.. be profasional ok.
ada antara bdak2 baru nak kan info utk wat research atau survay pasal harga guide.
so just share any info guider korg dlm ni. sbb topik ni mmg bagus utk pendaki2 lain. kalo diorg rasa tawaran korg menarik, diorg sndiri akan PM korg. jgn maen tektik kotor udah la smpi memburukan org lain...

bab main geng2 ni, gua x amek port lansung. sbb sbgi seorg pendaki gua akan berkawan ngn suma org..
tektik kotor/kacau market akan terjadi jika harga2 guide dipaparkan secara terbuka.sbb tu tak digalakkan sangat.alternatifnya,jika sesiapa nak cari uide,boleh buka topik dan iklankannya dan jika mana2 guide sedia memberi khidmat akan PM sendiri.
nanti roket meroket akan berlaku.

sbbnya upah guide adalah base on service basis. bukannya harga ikan/ayam dipasar yg ada harga siling tapi tak de harga lantai.

dlm indusri service basis margin boleh bermula dari 0% meningga hingga hampir 100% bergantung pada org yg menjual service tu & kepada siapa ianya dijual.

demi mengelakkan roket meroket berlaku. ada baiknya pm sendiri org yg dah ckp dia boleh guidekan tu @ call mana2 no tu diaorg bagi tu untuk berurusan.
buleh je kot.... bagi menu sudah,.bil ambik kat kaunter leer....
Last edited by seper4alif on 20 Sep 2008, 14:49, edited 1 time in total.
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

matsaiko wrote:good point poncho

kesempatan ni,apakata para2 guide luahkan apa yang guide nakkan daripada group yg anda bawa..sedikit sebanyak orang akan sedar dan buka mata attitude yang bagaimana harus mereka pamerkan bila menggunakan khidmat guide anda n be positif la ok..utk kebaikan 2 pihak bukan nak ajar sesiapa pon...

contoh 1 : aku kalo group tu masakkan tuk aku makanan ala2 western br aku akan tunjukkan dorg jln pintas ke puncak hehehehe contoh jeeee
hee hee siap iklan tuh sioot jeer....

heem leh luah kan kat tajuk baruk kott hee he...
tapi takut luahan peserta sebab guide lak lebih banyak dari luahan guide....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
pendaki mabok
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 07 Sep 2008, 21:24
Location: key ell
Contact:

Post by pendaki mabok »

lor... kalo suruh papar kan cakap takut bercanggah & jadi persaingan..

kalo cakap x paparkan kena marah plak. sorry la en poncho. sy bkn x da pendirian. sy cuma nak tau yg menda2 camni bole dipaparkan atau x bole. kalo x bole sudah la. x da masalah pun...[/list]
"work of heaven"

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

pendaki mabok wrote:lor... kalo suruh papar kan cakap takut bercanggah & jadi persaingan..

kalo cakap x paparkan kena marah plak. sorry la en poncho. sy bkn x da pendirian. sy cuma nak tau yg menda2 camni bole dipaparkan atau x bole. kalo x bole sudah la. x da masalah pun...[/list]
Andra a.k.a. Pendaki Mabok
sape plak yang marah-marah ni? takde ayat marah pun kat atas tu, cuma minta kepastian atau pendirian sebenar dalam isu ni. kita ni berbincang bukan nak bertelagah sesama kita.
di awal topik, anda ni macam beriya-iya nak support idea untuk ianya perlu dipaparkan. siap tegur warga GO lain supaya share/tunjukkan kos secara terus ibarat satu mandatori. bagilah peluang warga GO lain dapatkan info secukupnya baru nak membantu mana yang patut. kena digest dulu tujuan sebenar topik ni diutarakan sebab ini isu ada implikasi positif dan negatif. biar diorang yang buat keputusan nak respon atau terus bagi harga terang-terang. terpulang pada individulah. niat yang baik mesti sambutannya baik. tak gitu?

dipaparkan atau tidak terpulang pada orang yang nak membantu. mende ni mana boleh disekat-sekat camtu, orang lain yang nak membantu jadi suka hati ler nak taruk kat sini atau melalui PM (Private Message) ke, YM ke..SMS ke. lain orang lain pandangan. pada saye memang saye takkan paparkan kat sini dan di atas tu hujah saye ye. rilek lah Andra, jangan campurkan emosi dengan perbincangan dalam ni. adat berforumlah kan? no hard feeling ye..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

rasanya kos guide tu bukanya sahaja bergantung semata mata kepada servis yang diberi atau sais kumpulan atau termasuk logistik atau tak, tapi jugak bergantung dengan keadaan muka bumi / trek tu jugak.

kalau guide nuang rm 50.00 sehari , mauka jadi guide trans V2 rm 50.00 sehari jugak ? adoiiii.....

Dulu ada jugak terpikir nka jadi guide gunung, tapi pikir balik, sakit badan wooooo..... biarlah sekadar hobi jer....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

sori mencelah...

pada pendapat aku, yes, kita byr guide utk bg servis kat kita...dan kita mengharapkan guide bg servis tip top..tp adakah sebab kita BAYAR guide, kt leh wat sesuka hati kite pd guide, bikin guide srupa kaldai? guide pn manusia gak, jgn la wat cam hamba abdi..suruh guide tebas2, tp kite dok tgk je sambil minum air..suruh guide masak, kite tunggu je mknn siap..wahh, byk besar ko punye bos? mane leh gitu, tolong2 la jgk..

yg sesetengah guide pulak (kalu ade), jgn la bg servis cam haram..org byr anda utk memberi khidmat terbaik, setimpal dgn bayaran, dan kalu servis baik, org tu akan rekomen kt member2 die yg lain (alah, itu strategi simple dlm bisnes,sure tau kan)..kalu peserta bg kerjasama, pe salahnye guide bg kerjasama jugak?tp aku yakin, guide2 kat sini sume bg kerjasama ek, kalu peserta ok..tp kalu peserta btol2 x ok, tinggalkan je, balik pi main snuker lg baik :evil:

so, kira2 die senang, aku perlu kau,kau pn perlu aku..aku hormat kau, kau hormat aku..

err...betul ke tempat aku melalut nih?hehe.. :oops:
Never Crack Under Pressure

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Salam kawan2..
Aku tak pandai sangat bab bisnes gaid2 nie..
Maklum la, ada org claim aku nie anak murid org tue la, org nie la.. Tapi aku nak kasi tau sikit la pasal kebiasaan yg kami terima dan kami mintak duit guide nie yek..

RM80 sehari (1997-2004)
RM100 sehari (2005-2007)
RM150 sehari (2007- sehingga sekarang)

Untuk 15orang peserta sahaja, harap dapat membantu.. Harga meliputi mana2 gunung dan kawasan yang kami boleh bawa sahaja.. Maklum la, bukan ader lesen pun kan Ngai kan kan kan.. :lol:

So kat bawah nie adala sikit2 grup yg Militant2 dekat SOS nie bawak tahun 2005-2006 dulu yek. (so boleh la rujuk2 kut2 nak tau tipu ke betul ke yek.. mekasih)

Salam
Muzs
SOS - Sekadar insan kecil dipersada ini :wink:

1. Trans Gopeng 16-Apr 05 Pjon, Militant, Jb 36org
2. Bubu 01-May 05 Merata-rata 70org
3. Chabang 03-Jun 05 Militant, Penang, Pjon 30org
4. Trans Gopeng 24-Jun05 Petronas, JB, PUO 40org
5. Chabang 23-Jul05 TNB, Petronas, PUO 17org
6. Liang East 03-Aug05 Merata-rata 40org (yg nie la yg lupa apply permit tuee yek :wink: )
7. Chabang 13-Aug05 Pjon, PUO 16org
8. Bujang Melaka 20-Aug05 5 org+ 2org guide
9. Chabang 31-Aug05 UUM
10. Chamah Ulu Sepat 27-Aug05 24org Fende Group
11. Berinchang Irau 24-Sep05 Jejak Kembara 16 org
12. Swenttenham 24-Sep05 15 Org (6Singapore)
13. Bubu 24-Sep05 40 Org KUITTHO
14. Trans Gopeng 28-Sep05 Pjon (28org)
15. Gunung Bintang Sept05 KUSTEM
16. Ulu Sepat 30-Sep-05 TNB Rumaizi
17. Perdah Jasar Berembun 22-Oct-05 SOS Open
18. Yong Yap 12-Nov-05 SOS Open - 1 guide Salan (2 days)
19. Liang East 25-Nov-05 SOS Open - 1 guide Muzs (2 days)
20. Batu Puteh 26-Nov-05 Fizi Group- 1 guide Ngai (3 days)
21. Bubu 26-Nov-05 OBS - 1 guide Muzs (3 days)
22. Trans TTwangsa 22-Nov-05 UUM Sintok Haram - 1 guide Salan (7 days) 28 Nov
23. Korbu - Gayung 04-Dec-05 Mring Keith - 1 guide Salan (4 days)
24. Chamah Ulu Sepat 06-Dec-05 Sing. Mgt University - 1 guide Hamdan (7 days)
25. Bubu 10-Dec-05 SUK - 2 guides Muzs & Jai (2 days)
26. Trans Ttwangsa 13-Dec-05 Singapore Mgt Member - 1 guide Salan
27. Trans Gopeng / Irau 17-Dec-05 UUM Sintok - 2 guide Joe & Sham WH (4 days)
28. Korbu 18-Dec-05 UUM Sintok - 2 guide Salan & Bulu (5 days)
29. Trans Titiwangsa 25-Dec-05 JAHD Group - 1 guide Salan (6 days)
30. Y.Yap / Chabang 24-Dec-05 SOS Open - Muzs 7org
31. Trans Bintang 30-Dec-05 SOS Open - 1 guides Jab Hutan (4 days) 40 org
32. Trans Titiwangsa 18 - 23 Jan 2006 Hafiz Nawawi - Salan
33. Gng Chabang 21 - 22 Jan 2006 PJON - Jai & Muzs - 30org
34. Chamah Ulu Sepat 28Jan - 3Feb 2006 A-Team UTM - Salan
35. Yong Yap 28Jan - 30Jan 2006 Might Club - 2guide Syafiq, Am Kedah
36. Trans V2 28Jan - 4Feb 2006 Rohana Man -1guide Pak Jong
37. Korbu Jln Belakang 28Jan - 1Feb 2006 SOS Survey - Muzs
38. Bujang Melaka Sg Salu 11Feb - 12Feb 2006 SOS Survey - Muzs
39. Bubu 18& 19Feb 2006 TNB Rumaizi - 1guide Salan
40. Swenttenham 25Feb - 26Feb 2006 SOS Open - Muzs, Arman -22org PUO
41. Bujang Melaka 25Mar- 26Mar 2006 SOS Open - Muzs, Arman - PUO, GO, KHK 52org
42. Trans V2 20Mar- 28Mar 2006 Group Ciner - Salan
43. Trans Jerging 29Mar- 31Mar 2006 SOS Survey - Muzs, Arman
44. Yong Yap 1Apr - 3Apr 2006 TNB Rumaizi - 1guide Salan
45. Benom 8Apr- 10Apr 2006 A-Team UTM - 1guide Rob
46. Trans Jerging 29Apr- 30Apr 2006 SOS Open - 2guide Muzs&Arman
47. Yong Belar 29Apr- 30Apr 2006 Wong Pik Hing - 1Guide 2Potter Salan, Topoi, Amran
48. Trans TT Reverse 8Mei- 12Mei 2006 CS Goh Singapore Group - 1guide Salan
49. Chamah Ulu Sepat 13Mei- 20Mei 2006 UTM Johor - 1guide Salan
50. Liang East 12Mei- 15Mei 2006 Prudential(40org) - Muzs & Arman Guide
51. Bubu 27Mei-28Mei Sogo - Topoi Guide
52. Yong Yap 3Jun- 4Jun 2006 SOS Open - 2guide Muzs & Arman
53. Yong Yap 19Jun - 21Jun2006 CS Goh Singapore Group - 1guide Am Kedah
54. Korbu 13Jun - 16Jun 2006 CS Goh Singapore Group - 2guide Salan & Topoi
55. Chabang 24Jun - 25Jun 2006 SOS Open - 2guides Muzs &Arman
56. Chamah Ulu Sepat 20Jun - 26Jun 2006 UUM Sintok - Salan
57. Trans Jerging 26Jun - 28Jun 2006 Politeknik Pahang - Topoi
58. Peninjau Chemor 8Jul - 9Jul 2006 SOS Open - Muzs 6org
59. Bubu Kuala Kangsar 15Jul - 16Jul 2006 SOS Open - Muzs-Arman
60. Korbu 10Aug - 13Aug 2006 Prudential - Salan, Acu & Topoi
61. Trans Gopeng 11Aug - 13Aug 2006 SOS Open - Arman - 15org
62. Yong Yap 20Aug - 22Aug 2006 Jurimah - Kak Ju 8 org
63. Trans Titiwangsa V2 26Aug - 2Sep 2006 SOS Open - 1guide Topoi
64. Korbu 29Aug - 1Sept 2006 PELOPOR KL - Am Kedah & AhPeng
65. Trans Titiwangsa 31Aug - 5Sep 2006 PutraJaya Zubir - 2guide Salan&Acu
66. Trans Titiwangsa 5Sep - 9Sep 2006 UTM Skudai - Arman & Topoi
67. Trans Jerging 8Sep - 10Sep 2006 SOS Open - Muzs
68. Perdah Jasar Berembun 7Oct - 8Oct 2006 SOS Open - Muzs
69. Korbu 21Oct - 24Oct 2006 Eunice Yee - Salan
70. Trans Titi Reverse 21Oct - 25Oct 2006 Tiger - Topoi & Am(Potter)
71. Yong Yap 4Nov - 5Nov SOS Open - Muzs
72. Liang East 21Nov - 23Nov UTM Skudai -
73. Bubu 25Nov - 26Nov 2006 SOS Open - Muzs/Topoi
74. Trans Titiwangsa 28Nov - 2Dec 2006 UTM Skudai -
75. Chamah Ulu Sepat 28Nov - 5Dec 2006 UTM Skudai - Salan & Topoi
76. Yong Yap 10Dec - 14Dec SMU - Muzs
77. Trans Titiwangsa V2 23Dec - 28Dec 2006 SOS Open - Arman
78. Trans Titiwangsa 3Bound 21Dec - 28Dec 2006 Salan

So tak dapat nak senarai semua la, terutama yg program 7gunung G7 Malaysia Book Of Record tue yg melibatkan 70org peserta ke 7gng (10org satu gunung 2 guide atas sebab2 keselamtan).. Tapi rasanya ok kut utk adik2 wat rujukan ttg harga guide pada masa tue.. buleh tanya la depa nie semua atau bukak balik buku log persatuan yek.

2007pya program ade dlm list lagi satu so mintak maap yekkk sebab masa tue sibuk sikit so list update kat anak buah yg lain..

Salam
Muzs
Last edited by adisos2002 on 22 Sep 2008, 11:08, edited 1 time in total.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

tkde pon petik name aku muzs..kecik ati aku..aku bkan cam org tu yg tamo kene petik name dia..ai suke glemer2 wooo ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Secara peribadi dan profesional, upah guide gunung seharusnya LEBIH TINGGI dari biasa sekiranya beliau di anggap sebagai " insuran " jika berlaku sebarang kemalangan.
KJalau sekadar mengetuai trek saja, upoh b eliau seharusnya biasa. Akan tetapi sekiranya guide menawarkan dirinya sebagai ketua XPDC dan semua di dalam XPDC, uph beliau seharunya tinggi.
Tak guna sekadar lead the trek akan tetapi sepanjang XPDC, buat de' dan tidak langsung memberi kata nasihat maupun tunjuk ajar serta serius di dalam menjalankan tanggung jawabnya.
Guide seharusnya RTIDAK akan tidur lebih awal drpd peserta, senantisa di depan dan juga senantiasa bijak memilih tempat dan masa untuk berhebnti rihat di samping memastikan bahawa peserta berkeadaan baik.
Mengenali keadaan fizikal melaui pernafasan, mata dan kelibat tangan serta kaki pserta adalah AMAT penting!!!
Itu pendapat saya secara peribadi dan profesional.

Kadangkala...saya rasa pelik bila terlihat peserta bersaing2 nak tunjuk backpack siapa lebih berat serta membanding-bandingkan kelangkapan mereka terutama yang ada " brand name "!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

kalo

dialah guide,dialah ketua projek,dialah tukang masak,tukang beli tiket/tukang drebar kete,tukang beli ration,dialah sweeper...cemana tu bang?upah beliau harus tinggi or biasa2 je?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

matsaiko wrote:kalo

dialah guide,dialah ketua projek,dialah tukang masak,tukang beli tiket/tukang drebar kete,tukang beli ration,dialah sweeper...cemana tu bang?upah beliau harus tinggi or biasa2 je?
Kalau dia buat semua.... mampuih anak orang!!!
PADA PENDAPAT SAYA....BAGI SETIAP 12 ORANG - 3 GUIDE.
Satu lead trekker... middle trekker dan seortang sweeper. Role depa elok berganti2 serta mendidik dan menggalakkan peserta belajar menjadi lead trekker - JANGAN sweeper!

kALAU ADA APA2 TERJADI PADA GUIDCE ...SAPA NAK AMBIL ALIH KALAU PROTOKOLNYA 12 PERSERTA SEORANG SAJA GUIDE?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

fuhh 12 peserta 3 guide?

kalo trip 3 hari

A)sehari rm150 x 3 hari = RM450
RM450 devide by 3 dapat la sorg RM150
utk 3 hari guide dapat sorg 150 sy takmo ahh jadi guide/tak berbaloi

B)sehari RM150 x 3 hari = RM450 x 3 guide = RM1350
utk 3 hari guide peserta 12 org tu kena bayar 1350 dorg kata mahal la plak baik kami pegi gng tahan lagi cantik lagi best n lagi murah

cemana tu bang?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Post by bizzyleng »

xPaKai GuiDe XtaU JLn..
Nk PaKai GuiDe eKoNoMi meLeSet...

A="So mCm Maner"
B="KitEr TerJAh Je LA MAsUk"
A="XBaHaYe Ka"
B="KLu Nk piKir BaHaYe BaLik KamPuNg POn BaHaYe"
A="hm... SeLAmBer, Lu Bran GuA BraN"
B="ok, SeLAm... Skrg CarI inFo N theN JusT Do It!!"

ni mesTi DiaLog Yg SeRing D HaDapi SkrgKn...
KLu SaLah HAraP amPun...

8) 8) 8)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

bizzyleng wrote:xPaKai GuiDe XtaU JLn..
Nk PaKai GuiDe eKoNoMi meLeSet...

A="So mCm Maner"
B="KitEr TerJAh Je LA MAsUk"
A="XBaHaYe Ka"
B="KLu Nk piKir BaHaYe BaLik KamPuNg POn BaHaYe"
A="hm... SeLAmBer, Lu Bran GuA BraN"
B="ok, SeLAm... Skrg CarI inFo N theN JusT Do It!!"

ni mesTi DiaLog Yg SeRing D HaDapi SkrgKn...
KLu SaLah HAraP amPun...

8) 8) 8)
jgn diamalkan selalu bang
kalo ilmu tak cukup didada jgn main terjah je :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

matsaiko wrote:fuhh 12 peserta 3 guide?

kalo trip 3 hari

A)sehari rm150 x 3 hari = RM450
RM450 devide by 3 dapat la sorg RM150
utk 3 hari guide dapat sorg 150 sy takmo ahh jadi guide/tak berbaloi

B)sehari RM150 x 3 hari = RM450 x 3 guide = RM1350
utk 3 hari guide peserta 12 org tu kena bayar 1350 dorg kata mahal la plak baik kami pegi gng tahan lagi cantik lagi best n lagi murah

cemana tu bang?
Reen, susah ni nak "sampai dua belah"

Guide nak gaji setinggi mungkin...bukan kerja senang

peserta nak kos serendah mungkin, walaupun pasukan tersebut terdedah risiko tinggi.....(cam kes V1 adik rimba tu)
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Post by bizzyleng »

matsaiko wrote: jgn diamalkan selalu bang
kalo ilmu tak cukup didada jgn main terjah je :lol:

Jgn RIsaU Bang..
Sayer SLaLu uKor bJu SuaR Di tuBuH SnDr..
Xda SeMUa guNung mAeN terJAh...
iLmu XcuKup Lagi..
taKut WoW....

MaKaSeH SaLing MeNgingaTi...
8) 8) 8)

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

matsaiko wrote:fuhh 12 peserta 3 guide?

kalo trip 3 hari

A)sehari rm150 x 3 hari = RM450
RM450 devide by 3 dapat la sorg RM150
utk 3 hari guide dapat sorg 150 sy takmo ahh jadi guide/tak berbaloi

B)sehari RM150 x 3 hari = RM450 x 3 guide = RM1350
utk 3 hari guide peserta 12 org tu kena bayar 1350 dorg kata mahal la plak baik kami pegi gng tahan lagi cantik lagi best n lagi murah

cemana tu bang?
Begini ceritanya.... katakan 12 peserta. Setiap peserta kena bayar RM 350-00 dan duit jumlah tersebut di bahagikan kepada 3 guide setelah di tolak kos. Tapi kalau nak buat macam ni, pastikan latihan guide senantiasa di pertingkatkan TERUTAMAnya skil wilderness medicine.
Style saya adalah saya akan senanrtiasa ingin tahu sekiranya peserta ada sebarang sejarah kesihatan contoh.. lelah ke...ada alahan kpd tumbuhan maupun sebarang ubat2an ke...anemia ke...telah menjalani pembedahan di mana2 bahagian badan ke..darah tinggi ke..hypertension ke...dsbnya. Guide perlu juga perihatin sekiranya peserta vegetarian samaada dari segi kesihatan maupun ugama.
Dan apabila kita mengenakan bayaran yang tinggi, peserta tidak akan complain sebab depa akan memperakui sikap professionalisma kita.
Sampai bila kita asyik nak berada di tahap yang sama saje???
Style saya adalah senantiasa membandingkan diri saya dan pasukan saya dengan pasukan luar kerana ini akan menggalakkan saya terus mempertingkat kemahiran, pengalaman dan peralatan pasukan saya.
Peserta kerap terlalu menjadikan guide seperti " insuran " mewreka maupun seolah2 guide adalah " budak suruhan "...
Ini adalah pandangan saya secara peribadi, profesional dan serius.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

forestgump wrote:
matsaiko wrote:fuhh 12 peserta 3 guide?

kalo trip 3 hari

A)sehari rm150 x 3 hari = RM450
RM450 devide by 3 dapat la sorg RM150
utk 3 hari guide dapat sorg 150 sy takmo ahh jadi guide/tak berbaloi

B)sehari RM150 x 3 hari = RM450 x 3 guide = RM1350
utk 3 hari guide peserta 12 org tu kena bayar 1350 dorg kata mahal la plak baik kami pegi gng tahan lagi cantik lagi best n lagi murah

cemana tu bang?
Begini ceritanya.... katakan 12 peserta. Setiap peserta kena bayar RM 350-00 dan duit jumlah tersebut di bahagikan kepada 3 guide setelah di tolak kos. Tapi kalau nak buat macam ni, pastikan latihan guide senantiasa di pertingkatkan TERUTAMAnya skil wilderness medicine.
Style saya adalah saya akan senanrtiasa ingin tahu sekiranya peserta ada sebarang sejarah kesihatan contoh.. lelah ke...ada alahan kpd tumbuhan maupun sebarang ubat2an ke...anemia ke...telah menjalani pembedahan di mana2 bahagian badan ke..darah tinggi ke..hypertension ke...dsbnya. Guide perlu juga perihatin sekiranya peserta vegetarian samaada dari segi kesihatan maupun ugama.
Dan apabila kita mengenakan bayaran yang tinggi, peserta tidak akan complain sebab depa akan memperakui sikap professionalisma kita.
Sampai bila kita asyik nak berada di tahap yang sama saje???
Style saya adalah senantiasa membandingkan diri saya dan pasukan saya dengan pasukan luar kerana ini akan menggalakkan saya terus mempertingkat kemahiran, pengalaman dan peralatan pasukan saya.
Peserta kerap terlalu menjadikan guide seperti " insuran " mewreka maupun seolah2 guide adalah " budak suruhan "...
Ini adalah pandangan saya secara peribadi, profesional dan serius.
ok mekaseh bang atas tips2 tu point yg sy dapat
1-guide perlu mempunyai portfolio yg bagus dan mesti persiapkan diri darisegi kualitinya,pengetahuannya,skillnya etc..etc pendek kata mmg layak digelar profesional guide

2 - bila memberi khidmat profesional,dgn sendirinya akan menjadikan diri kita sebagai 'insuran' terhadap mereka tanpa rasa ragu2 dlm ertikata lain "cakap serupa bikin" sekaligus meyakinkan peserta akan kredibiliti kita.

3- bila ditahap profesional..target atau marketing kita pon dah tentu berlainan...biasalakan..bila kapal dah besar mesti nak belayar dilautan yg besar dan luas boleh tangkap ikan paus takkan nak belayar di muara sungai jekk tangkap ikan seluang ape barang ye tak..

ok i got ur point tetapi...

Bagaimana pula gaid2 picisan (cam saya ni),tiada lesen,tiada course2 tahap international etc etc...hanya ada pengalaman seperti
1-dah biasa trek sesuatu gng tu
2-dah biasa dgn peel pendaki
3-dah biasa berhadapan dgn risiko2 yg kecil
4-taula sesikit minor emegency resQ

pendek kata hanya pengalaman tanpa ditulis atas kertas..dan

target marketingnya tak lah sebesar pro guide..biasanya dikalangan kawan2,kawan2 di internet (cam GO ni) dan kebanyakannya adalah pendaki dan biasa mendaki dan biasanya mereka ni "cheghedik" sket dlm bab2 bayaran ni hehehe..so takleh nak cas mahal2 apatah lg 12 org kena 3 guide...ini yg sy nampak disini dan dikalangan kawan2 yg biasa guide..inilah senarionya dimana asasnya guide mcm ni dtg dari minat dan hobi kemudian br dtg niat mendaki for profit

jadi apa pandangan abg berkenaan senario ni...apa saranan abg utk memartabatkan atau benchmark yg terbaik tuk maju dimasa depan
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Bagaimana pula gaid2 picisan (cam saya ni),tiada lesen,tiada course2 tahap international etc etc...hanya ada pengalaman seperti
1-dah biasa trek sesuatu gng tu
2-dah biasa dgn peel pendaki
3-dah biasa berhadapan dgn risiko2 yg kecil
4-taula sesikit minor emegency resQ

pendek kata hanya pengalaman tanpa ditulis atas kertas..dan

jadi apa pandangan abg berkenaan senario ni...apa saranan abg utk memartabatkan atau benchmark yg terbaik tuk maju dimasa depan[/quote]

Saya dan team saya menjadikan rekreasi sebagai punca pendapatan halal... sambil " sakit hati " bila terdengar cerita ada kecemasan seperti org sesat, cedera, di panah petir dsbyna berlaku di sana dan disini.

Memandangkan kami SEMUA ada pengalaman dan kemahiran sahaja TANPA sijil guide ke... dsbnya... saya telah berazam pada diri saya dan team saya untuk senantiasa meningkatkan kemahiran dan pengalaman dan langkah pertama selepas meninggalkan kerja mengejar " badits " di alan hutan ialah saya telah backpack ke 52 negara sambil merisik khabar aktiviti outdoor ngan di negara2 yg saya lawati. Bila menyertai sebarang aktiviti outdoor dengan depa, saya telah " melupakan " semua kemahiran dan pengalaman saya di dalam hutan semata2 untuk belajar yg baru. Tak elok nak menunjuk2. Seronok belajar dari pelbagai jurulatih survival sub artic, winter , savana dan desert...walaupun pernah mengikuti desert survival dan winter survival ngan Australian SAS-RT serta Su Alti Savunma Turki.

JANGAN risau kalau kamu tak ada sijil.... guide yg mengikuti kursus sijil nature guide cuma mengambil masa 2 minggu untuk dapatkan sijil akan tetapi mereka amat kurang pengalaman dan kemahiran seperti mana dengan kebanyakan daripada kamu di GO. Tapi, jangan STOP setakat di sini sahaja, belajarlah kemahiran2 yang baru dan walaupun kamu dah biasa ngan trek mana2 gunung2, senantiasalah bersedia ngan sebarang kemungkinan kecemasan. Bagi setiap trek yg kamu pergi, cuba meringankan backpack kamu... takkan setiap trek 2okgs , contohnya!!!!
Dari sini, kamu akan belajar untuk membawa apa yg BANYAK kegunaanya dan bukan peralatan yg hanya di gunakan dalam 2 jam sepanjang, contohnya, XPDC 4 hari!!!
Faham tak?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

matsaiko wrote:kalo

dialah guide,dialah ketua projek,dialah tukang masak,tukang beli tiket/tukang drebar kete,tukang beli ration,dialah sweeper...cemana tu bang?upah beliau harus tinggi or biasa2 je?
jangan bikin panas laa mat..kang ai calling2 yu saun thru phone kanggg muekeke..ai sensitip taauuu :evil:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

nadir wrote:rasanya kos guide tu bukanya sahaja bergantung semata mata kepada servis yang diberi atau sais kumpulan atau termasuk logistik atau tak, tapi jugak bergantung dengan keadaan muka bumi / trek tu jugak.

kalau guide nuang rm 50.00 sehari , mauka jadi guide trans V2 rm 50.00 sehari jugak ? adoiiii.....
kehadapan ahli kehormat GO nadir,

i like ur statement... :wink: sokong 100%
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

pendapat peribadi aku seperti berikut..

1) kalo guide nak pamer harga dia boleh, tapi bukan di sini la, sila pamer kat premis dia sniri (kedai dia ke website dia ke..)..mcm sume cakap kalo kat forum nih nanti main mercun lak.. tak syok a..

2) lebih baik kat sini kite buat satu list guide dan gunung2 yang berkenaan ngan guide tu berserta cara nak kontek guide tu (untuk dapatkan info yang lebih berkenaan harga dan pakej servis.. so nanti buka microsoft excel sniri compare la rege guide2 nih..) pilih la mane2 yang sesuai ngan anda, atas risiko sniri...

3) oleh sebab kebanyakan guide kite takde tauliah dari kerajaan ataupun stended tertentu yang diguna pakai secara nasional, maka ada lebih baik jika kite buat perjanjian bertulis (antara guide ngan customer) tentang servis yang diberi dan harga yang dibayar, supaya jika ade perselisihan di kemudian hari, ade kertas untuk dirujuk. yang ni mungkin banyak faktor yang nak dipertimbangkan oleh guide dan customer, tapi pada aku permulaan menda nih leh bantu selesaikan banyak benda di masa akan datang..

sekadar pendapat la kan..sila argue dengan rasional.. hehehe..
::SRC-Total Outdoor::

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

kambinggurun wrote:pendapat peribadi aku seperti berikut..

1) kalo guide nak pamer harga dia boleh, tapi bukan di sini la, sila pamer kat premis dia sniri (kedai dia ke website dia ke..)..mcm sume cakap kalo kat forum nih nanti main mercun lak.. tak syok a..

2) lebih baik kat sini kite buat satu list guide dan gunung2 yang berkenaan ngan guide tu berserta cara nak kontek guide tu (untuk dapatkan info yang lebih berkenaan harga dan pakej servis.. so nanti buka microsoft excel sniri compare la rege guide2 nih..) pilih la mane2 yang sesuai ngan anda, atas risiko sniri...

3) oleh sebab kebanyakan guide kite takde tauliah dari kerajaan ataupun stended tertentu yang diguna pakai secara nasional, maka ada lebih baik jika kite buat perjanjian bertulis (antara guide ngan customer) tentang servis yang diberi dan harga yang dibayar, supaya jika ade perselisihan di kemudian hari, ade kertas untuk dirujuk. yang ni mungkin banyak faktor yang nak dipertimbangkan oleh guide dan customer, tapi pada aku permulaan menda nih leh bantu selesaikan banyak benda di masa akan datang..

sekadar pendapat la kan..sila argue dengan rasional.. hehehe..
memang rasional pe yg ko bgtau ni Tuan Senator........ :evil:

lain le plak klu ada yg mmg hati kental :roll:
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
lonerangers
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 25 Feb 2008, 17:14
Location: bermuda triangle
Contact:

Post by lonerangers »

aku sokong 100%bos.....:minum:

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Seperkara lagi ia lah guide mesti mempunyai seorang ketua guide sekiranya terdapat beberapa guide.
Info yang di berikan kpd peserta mestilah konsistent.
Peserta juga mestilah membaca dan menandatangani satu surat pelepasan tanggungjawab atau letter ofindemnity yang menidakkan sebarang tanggagungjawab kpd guide sekiranya berlaku sebarang kemalangan.
Terlebih dahulu, guide mestilah memberi penjelasan kepada SEMUA peserta bagi setiap aktiviti yang mungkin ada risikonya.
Pengurusan keselamatan MESTILAH menjadi asas kepada setiap XPDC.
Ini akan si terangkan kpd grup yg akan mentertai program 1-4 November.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
lonerangers
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 25 Feb 2008, 17:14
Location: bermuda triangle
Contact:

Post by lonerangers »

salam.aku just nak bg pendapat je sori if silap..equipment pd guider..xpcially radio set..myb xramai guider yg ade lesen radio amatur..but bagi aku,set ni pntng if kecemasan..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

forestgump wrote:Peserta juga mestilah membaca dan menandatangani satu surat pelepasan tanggungjawab atau letter ofindemnity yang menidakkan sebarang tanggagungjawab kpd guide sekiranya berlaku sebarang kemalangan.
saya tertarik untuk megetahui lebih lanjut berkenaan ayat yg di bold diatas.boleh abg forest beri contoh kemalangan bagaimana yg menidakkan sebarang tanggungjawab kpd guide

mekaseh
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

lonerangers wrote:salam.aku just nak bg pendapat je sori if silap..equipment pd guider..xpcially radio set..myb xramai guider yg ade lesen radio amatur..but bagi aku,set ni pntng if kecemasan..
Untuk inter-group, gunakan walkie talkie dan senantiasalah ada habdphone celcom dan maxis memandangkan coverage sudahpun meluas.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Post by Ajis_AJ »

hmmm..... sebut pasal rega gaid nih.... buat pening pala la....
seploh tahun pon orang x abis runding kat sini.....
Topik ditutup.....
Sekian.... terima kacih...
hehehe...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Hmmm dah panjang rupanya tajuk nie.. Dan still takda penamat dan penutup cerita yg konkrit.

Occay la kawan2 say mcm reen gak.. guide tk berlesen dk wt kechik2 jer.. Ader masa lapang saya bwk.. :lol:

Salam
Muzs
p/s- ngai ko jadik ke Bjg Melaka??
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Post by castello »

Assalamualaikum...

Apa khabar semua selamat Hari Raya Aidilfitri...

Wah gamat nampaknya kat sini....bincang pasal harga guide...hehehe sampai ada yg tegang urat dahi dan leher pun ada. Wahhaha...mental tak cukup tegar lagi....mcm nak panjat gunung ni dan macam mana nak amik guide ni....ini silap2 guide silap sikit jer dah kena belasah ni....
Selingan jer tu.....jgn marah yer....hehehe

Hmm...pasal guide ni tak payah pening kepala...pasal harga ke...pasal service ke...guide tu pun manusia gak....ada kepala hotak...pandai lah dia orang jalankan tugasnya...ingat senang ke nak amik tanggungjawab nak jadi guide ni....woooo susah wooo...banyak risiko dan tanggungjawab nak kena tanggung...so kepada pendaki2 yg dah bertaraf guide tu...kita semua kena beri kepercayaan pada dia orang...kalau tak takde orang rekomenkan dia orang...so sapa yg berpengalaman tu boleh kita bertanya dan pelawa untuk jadi guider kita...

Pasal harga tu....apa yg guide mintak tu kita bagi jer...kalau boleh dikurang kita mintak kurang...kalau tak leh takpe bayar jer...kita pun sebagai manusia kena pikirkan penat lelah dia org sebagai guide...tak perlulah berkira sangat...kalau setakat terlebih 20..30 hinggit kira halal jerlah...lagipun apa nak kisah sangat kita tolong anak bangsa sendiri...
Lagipun ada juga yang mencuba untuk cari rezeki di arena pergunungan...so adalah baik kita semua memberi sokongan yang padu...
jangan bila kita dengar sahabat kita nak buat business...dia cas lebih sikit...kita pun kutuk...lepas tu cuba jatuhkan sahabat kita tu....So sapa-sapa yang rasa dia ada dapat manafaat dari aktiviti rekreasi...saya pasti dia takkan bersikap macam tu....wallahuwa'lam.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

matsaiko wrote:
forestgump wrote:Peserta juga mestilah membaca dan menandatangani satu surat pelepasan tanggungjawab atau letter ofindemnity yang menidakkan sebarang tanggagungjawab kpd guide sekiranya berlaku sebarang kemalangan.
saya tertarik untuk megetahui lebih lanjut berkenaan ayat yg di bold diatas.boleh abg forest beri contoh kemalangan bagaimana yg menidakkan sebarang tanggungjawab kpd guide

mekaseh
abang mat,

aku rasalah kan : letter of idemnity tu untuk mengelakkan guide dipersalahkan dan disaman jika berlaku kemalangan.. boleh masuk jail oooo

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Post by castello »

"Peserta juga mestilah membaca dan menandatangani satu surat pelepasan tanggungjawab atau letter ofindemnity yang menidakkan sebarang tanggagungjawab kpd guide sekiranya berlaku sebarang kemalangan."

Hmm...selalunya penganjur jer yg kena bagi kat peserta letter of indemnity...

Kalau guide ni setahu saya petunjuk jalan jer...kalau guide bawak salah jalan memang salah guide ler...

Kecuali penganjur pun jadi guide sekali...itu mungkin ler.[/img]
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

dulu aku tak terpikir pon nak buat surat camtu...sbb walaupun aku dibayar jadi guide,tapi aku tak anggap aku org luar dlm group tu..aku buat mereka seperti group aku sendiri..so aku jaga keselamatan mereka seperti aku jaga keselamatan aku sendiri...tapi tulah sibbaik tak jadi pape... :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

castello wrote:"Peserta juga mestilah membaca dan menandatangani satu surat pelepasan tanggungjawab atau letter ofindemnity yang menidakkan sebarang tanggagungjawab kpd guide sekiranya berlaku sebarang kemalangan."

Hmm...selalunya penganjur jer yg kena bagi kat peserta letter of indemnity...

Kalau guide ni setahu saya petunjuk jalan jer...kalau guide bawak salah jalan memang salah guide ler...

Kecuali penganjur pun jadi guide sekali...itu mungkin ler.[/img]
Guide dan penganjur mestilah mempunyai peraturan yg sama. Mungkin penganjur tidak sertai XPDC dan mewakilkan guide tempatan dan jika berlaku kemalangan - siapakah yg perlu bertanggungjawab?
Itu psal laha Letter of Indemnity mesti di baca, di fahami , di tandda tangani dan di saksikan juga.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

matsaiko wrote:dulu aku tak terpikir pon nak buat surat camtu...sbb walaupun aku dibayar jadi guide,tapi aku tak anggap aku org luar dlm group tu..aku buat mereka seperti group aku sendiri..so aku jaga keselamatan mereka seperti aku jaga keselamatan aku sendiri...tapi tulah sibbaik tak jadi pape... :lol:
Mat

jaga tetap nak jaga keselamatan peserta...at our best je....

bagi briefing, bagi pesanan mengelak berlaku hal yg tak ingin, tapi guide pun tak dapat setiap 60 saat jaga peserta cam bodyguard...
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

Post Reply