dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

pa'bu
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 02 Jan 2007, 21:32

dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby pa'bu » 17 Feb 2009, 14:31

salam...
aku dengar ada kawan kita sesat kat yong yap..
dah nak masuk 2 hari baru report polis.
ape cite?
nyawa kawan dlm bahaya takkan 2 hari baru nak report?

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby nabil » 17 Feb 2009, 14:43

dengar2 jugak...
tp sapo? hmmm..... :roll:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

pa'bu
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 02 Jan 2007, 21:32

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby pa'bu » 17 Feb 2009, 14:48

sapa tu bukan masalah skang ni..
yg jadi masalah apasal lambat nak report?
nyawa tu!!!

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby bEkamBinG » 17 Feb 2009, 15:04

Kat area lingkungan mane yg tersasar tue yee.....??
Macam mane boleh tersasar agaknye...??
Ade ape2 berite terbaru tentang kwn yg tersasar tue?
:(



Kesian....kawan sepergunungan kite tue..
Moga2 dia selamat dan sihat hendaknya.....
Hati nya dicekalkan dan ditabahkan..menempuh keadaan dan dugaan tue...
Dijauhkan dari malapetaka dan ancaman binatang buas....
Diketemukan dan dipermudahkan jalan yg benar tuk keluar....

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby seper4alif » 17 Feb 2009, 15:37

huh......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby orga » 17 Feb 2009, 15:52

ada apa2 yg bole di bantu?
ImageImageImage

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby melati » 17 Feb 2009, 15:59

hurmmmmm..
muga selamat la hendaknya..

pokepai
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Jan 2009, 22:05

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby pokepai » 17 Feb 2009, 16:04

Salam semua,
Ops mcari dh mlibatkn amry&polis dr gua musang
info trkini,masih blum djmpai smpai skrg..
sama2 kita doakan shabat kita slamat,amin...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 17 Feb 2009, 16:10

Kita doakan dia selamat.
Cuaca baik dan tidak hujan
Semoga operasi mencari suksesssss dan dia ditemui selamat.

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby nazryst » 17 Feb 2009, 16:19

ermmm dah sampai yong belar kot... tak pun duk kat korbu...

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby gogoyeaha » 17 Feb 2009, 17:22

tulah...dpt berita ni pagi tadi.
budak2 kita jugak tu.
harap2 dapat dijumpai denagn selamat.

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby bEkamBinG » 17 Feb 2009, 18:13

Klu perlu bantuan.....bg tau...
InsyaAllah..kwn blh bantu ape yg termampu....

"Tai Ka Hai Tung Pau"

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby forestgump » 17 Feb 2009, 18:28

Tak serik2.....masih ada juga yang tidak melaporkan kpd pihak berkuasa tempatan bila masuk ke dalam hutan ya?
Dengar cerita hutan dah banyak di balak ya? Mungkin keliru ngan trek2 balak lama kot?
Yalah.... insyallah, dapat petunjuk jugalah harapnya....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby matsaiko » 17 Feb 2009, 18:45

Tak serik2.....masih ada juga yang tidak melaporkan kpd pihak berkuasa tempatan bila masuk ke dalam hutan ya?
Dengar cerita hutan dah banyak di balak ya? Mungkin keliru ngan trek2 balak lama kot?
Yalah.... insyallah, dapat petunjuk jugalah harapnya....
adakah betul maklumat ni?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

maester07
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 11 Jul 2008, 01:16

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby maester07 » 17 Feb 2009, 19:08

lor ye ke???
sape ade details, share2 sket.
brape ramai sesat?

e_lan
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 06 Dec 2005, 11:28
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby e_lan » 17 Feb 2009, 19:30

lor ye ke???
sape ade details, share2 sket.
brape ramai sesat?
Salam..
bukan sesat..tersasar jer.. :(
sorang rakan gunung kita....dan bukan gak ler org baru dlm xtvt ni..

sama2 la kita berdoa akan keselamatannya dan semua pasukan SAR...

e_lan

User avatar
frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby frostice » 17 Feb 2009, 19:47

lor ye ke???
sape ade details, share2 sket.
brape ramai sesat?
Salam..
bukan sesat..tersasar jer.. :(
sorang rakan gunung kita....dan bukan gak ler org baru dlm xtvt ni..

sama2 la kita berdoa akan keselamatannya dan semua pasukan SAR...

e_lan
Amin... moga2 selamat keluar tanpa sebarang bencana buat tuan punya badan
dan orang yang mencari.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

maester07
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 11 Jul 2008, 01:16

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby maester07 » 17 Feb 2009, 19:49

moga-moga terpelihara la rakan kita tuh...

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby nabil » 17 Feb 2009, 20:38

apapon doakan selamat. insyaallah...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby khalid » 18 Feb 2009, 01:02

kawan kita nie tak sesat cuma hilang dari pandangan ajer.
betul ke ayat aku niee.
pernah trekking sesama, cuma kali nie takda rezeki nak ikut dia.
dengar kengkawan mountainer, climber, trekker dok buat meeting nak
masuk cari lagi.
info kata dah turun dari yong yap menuju kemsite. terus hilang.
sesama kita tunggu update.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby betterman » 18 Feb 2009, 11:10

Latest info:

SAR team dah masuk mencarik lagi termasuk lah unit udara, bomba, pga, orang asli...
Kita sama-sama doakan apa yang terbaik utk sahabat kita tuh...
Malam tadi tengok National Geographic cerita I shouldn't be alive kisah orang sesat di hutan amazon selama seminggu...
otomatik otak aku teringat kat kawan kite yang tgh ada kat dalam hutan tuh sorang-sorang...
selalunya kalau baca atau dengar cerita orang sesat bukan kawan sendiri... perasaan risau tuh still ada...

nie bila kena kat kawan sendiri, yang dah kenal bertahun-tahun...
dari zaman dia tak naik gunung sampai lah zaman dia aktif naik gunung....
fuhhh perasaan risau tuh lagi kuat...

semoga Allah selamatkan sahabat kita sorang tuh...

member dah la rabun...
harap-harap spek dia sentiasa ada bersama dia lah...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby kenshina » 18 Feb 2009, 11:25

salam..

berita terbaru.. rakan-rakan sepergunungan pon melibatkan diri ngn operasi mencari n menyelamat ni..

doa moga yg mencari dan yg dicari sama-sama dilindungi dan selamat keluar .. Aminn...


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby seper4alif » 18 Feb 2009, 11:29

tu ah bet... aku dengar citer dari geng masa dia ikut irau pas dulu... tahap kerabunan dia tuh hebat terlampau... trek irau tuh org suma gayut dia sorang je lumpur sampai ke lutut.... trek dah kena selang ngan kayu pon dia sondol nyer tanpa tengok..... huh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby matsaiko » 18 Feb 2009, 11:38

sama2 la kite berdoa memohon agar asan selamat keluar
1001 mcm kemungkinan boleh berlaku kat dlm tu
cuma kite ambillah pengajaran dan iktibar
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby betterman » 18 Feb 2009, 11:45

nasib baik lah semenjak dua menjak beli beg nie asan rajin naik gunung...
kiranya at least dia terbiasa dgn suasana utan dan tidak panik...

ada jugak kawan-kawan kita yang turun ke cameron utk bagi sapot...

mcm nadir, tomot, mawi dan kanee

parents asan pon dah ada kat sana

yang lain-lain aku tak dapat info

hensem, rob dgn sham castello pulak ikut serta dlm SAR team ikut pos brooke...
Salan pulak naik dari belah kuala mu...

semoga asan dan SAR team akan selamat keluar dari hutan tanpa sebarang malapetaka yang tidak diingini...

amin...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby betterman » 18 Feb 2009, 11:59

geng adik idan pon naik dari kuala mu...

latest info : Rela pos brooke dan unit anjing K9 nak masuk...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

givency_KL
Pendaki Tegar
Posts: 238
Joined: 19 Feb 2008, 17:50
Location: Universal Studio, LA
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby givency_KL » 18 Feb 2009, 12:06

geng2 lain akan gerak ke cameron hari ni (rabu) dan satu lagi geng akan ke sana gak hari jumaat...risau sampai aku susah nak tido...semoga asan selamat.....
WaLaUpuN SuDah MeNcApAi AwAn, JaNgAn LuPa rUmPuT HiJaU Di BuMi

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby JeNaL » 18 Feb 2009, 12:19

GUA MUSANG, Tue.:

Police have launched a search and rescue operation to find a member of an expedition to climb Gunung Yong Yap, who went missing near the Kelantan/Perak border near Pos Brooke, since 4.10pm on Sunday.

A 17-member search and rescue team led by Inspector Haris Turung from the Gua Musang police headquarters started the operation at 10am.

Gua Musang deputy police chief DSP Aziz Hassan said Mohammed Hassan Ayat Zainuddin, 28, was reported missing by members of the expedition upon arriving at Camp Agas at 4.10pm on Sunday.

He added that on Saturday at about 10am, Mohammad Hassan had joined 13 others from Kuala Lumpur in an expedition to climb Gunung Yong Yap together with an Orang Asli guide and had no problems reaching the peak.

However, when the expedition returned to Camp Agus at 4.10pm, he was not among the group.
"One of the members, Mohd Hazlee Mohd Alip, 38, quickly made it to the Kampung Raja police station in Cameron Highlands at 9.40am yesterday to make a report," he said.

Aziz said police were being assisted by Orang Asli villagers in the search and rescue operation.
addthis_pub = 'nstonline';
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby rat-tat-tat » 18 Feb 2009, 12:25

hopefully dalam beg dia bring along emergency ration la..
bleh survive sementara tunggu bantuan... :(

insyaallah...
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby JeNaL » 18 Feb 2009, 12:36

sedikit update utk pengetahuan GO semua

1. kebenaran untuk team rescue pendaki gunung dah dapat kebenaran dr polis kelantan
2. hensem, rob dan arry akan dilodging dan gua musang
3. kita dah antar 2 team rescue pendaki gunung setelah meeting tergempar malam tadi di mamak belakang risda
4. satu team akan masuk ikut kuala mu (salan dan adik idan)
5. satu team lagi akan masuk ikut tok nenek dan bubu
6. pasukan pga akan guna laluan post brooke ke yong yap dan akan setup campsite di kem agas
7. pasukan tambahan pendaki dari KL dan terengganu akan menyusuli dengan tambahan komunikasi repeater dr marest akan belepas pada hari khamis bergantung pada laporan team kuala mu dan tok nenek
8. kebenaran guna repeater brincang sudah diperolehi
9. mana-mana team yg ingin hulurkan bantuan sila beri kerjasama pada saya untuk kita padukan kekuatan kita. sila hubungi saya 0122333765
10. buat masa ini saya akan berada di KL untuk menjadi coordinator SAR ni dan ROB akan jadi coordinator di tapak lodging
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby rat-tat-tat » 18 Feb 2009, 12:37

mantap jenal...for ur info..
Image

pa'bu
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 02 Jan 2007, 21:32

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby pa'bu » 18 Feb 2009, 12:56

semoga yg dicari dan yg mencari dalam keadaan selamat dan dilindungi dari sebarang bahaya.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby seper4alif » 18 Feb 2009, 12:56

good bro......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby kaknik » 18 Feb 2009, 13:45

semoga yg dicari dan yg mencari dalam keadaan selamat dan dilindungi dari sebarang bahaya.
Ini juga adalah ujian untuk kita semua....
Akak doakan team2 yg masuk mencari tu akan berjaya. Semoga Allah berkati usaha dan kesabaran adik2 semua. InsyaAllah.

pokepai
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Jan 2009, 22:05

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby pokepai » 18 Feb 2009, 14:19

kami group ganu dh ready,tgu g/light dr en jenal.
sdkit info: kwn kite just ad 1botol air+h/lamp+lighter je mse dia ilang.

najie... tunggu info dr team yg gi recce

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby crampizium » 18 Feb 2009, 14:20

gud luck kepada siap yang membantu

harap tiada apa-apa yang tidak diingini berlaku

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby betterman » 18 Feb 2009, 14:25

alhamdulillah...
lega aku dengar ada team kawan-kawan pergi rescue...

thanks for the info jenal.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby betterman » 18 Feb 2009, 14:49

Peserta ekspedisi daki Gunung Yong Yap hilang

GUA MUSANG: Seorang lelaki yang menyertai ekspedisi mendaki Gunung Yong Yap, berhampiran sempadan Kelantan dan Perak dekat Pos Brooke, di sini, dilaporkan hilang ketika dalam perjalanan pulang petang Ahad lalu.

Ekspedisi disertai 13 orang itu sempat melancarkan gerakan mencari selama enam jam, namun menemui jalan buntu apabila gagal menemui mangsa, Mohamed Hassan Ayat Zainuddin, 28.

Rombongan ekspedisi dari Kuala Lumpur itu melakukan gerakan mencari rakan mereka selepas menyedari mangsa hilang kira-kira jam 4.14 petang sebelum membuat laporan polis di Balai Polis Kampung Raja Cameron Highlands, Pahang, pagi kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Aziz Hassan, berkata rombongan ekspedisi itu bertolak jam 10 pagi dari Pos Brooke dan tiba di Kem Agas di pertengahan perjalanan itu kira-kira jam 2 petang dan bermalam di situ sebelum meneruskan pendakian ke puncak gunung jam 5.30 pagi Ahad.


Katanya, ketika tiba di puncak kira-kira jam 11.30 pagi, mangsa dilihat masih bersama rombongan itu sementara menunggu masa bertolak pulang kira-kira jam 12.10 tengah hari.

“Mangsa dilaporkan hilang sebaik rombongan terbabit tiba di Kem Agas pada jam 4.14 petang dan menyedari Mohamed Hassan Ayat tidak ada bersama menyebabkan rakan mangsa melancarkan gerakan mencarinya,” katanya.

sumber = Harian Metro
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

rodong
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 04 Sep 2006, 12:42

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby rodong » 18 Feb 2009, 15:41

lor ye ke???
sape ade details, share2 sket.
brape ramai sesat?
Salam..
bukan sesat..tersasar jer.. :(
sorang rakan gunung kita....dan bukan gak ler org baru dlm xtvt ni..

sama2 la kita berdoa akan keselamatannya dan semua pasukan SAR...

e_lan
keliru sikit . apa beza sasar dengan sesat.... sesat la kalau dah 3 hari.
so far hanya tau ada orang sesat tapi tiada explanation pun dari sesapa...
hassan ni dari grup mana , sapa gogo sapa guide takda sweeper ke.

semoga hassan ni ditemui segera. Amin

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Postby span » 18 Feb 2009, 15:59

salam kepada warga go yang berhati mulia saya terharu dengan penglibatan warga2 GO yang prihatin

kalo diluluskan cuti saya kemungkinan besar saya akun turut membantu apa yang boleh

hidup warga GO yang prihatin :minum:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-


Return to “Isu & Gossip”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron