Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 31 May 2010, 14:59

assalamualakum dan salam sejahtera...
aku bukanlah guide..yang bertauliah atau yang tak bertauliah..
tapi rasa terpanggil untuk mengutarakan harga harga untuk guide gunung nih..
nampaknya semakain ramai guide skang nih,sama ada yang bertauliah ataupun yang tidak bertauliah..

aku mencadangkan HARGA UNTUK GUIDE di naikkan,katalah sebelum nih RM 100 untuk sehari,
dan skarang RM 150,maknanya ada kenaikkan RM50.

jom bincang..
Last edited by soulfly on 07 Jun 2010, 15:47, edited 1 time in total.
lama sangat...

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by solaris » 31 May 2010, 15:49

isu kenaikan nie rasanya dah dibincangkan dah nie...

pada pendapat aku menaikkan kos tu
tadak masalah , munasabahnya ialah brng2 dah semua naik kos2 petrol/pengangkutan especially..
serbis kena bagus la tuh jerk. :)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by matsaiko » 02 Jun 2010, 14:00

aku sokong !!

aku syrokan harga lantai untuk guide adalah RM200 per Day
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by Hangar 18 » 02 Jun 2010, 19:33

aku sokong !!

aku syrokan harga lantai untuk guide adalah RM200 per Day
aku sokong pengunaan istilah harga lantai & digunakan didlm dunia pergunungan secara berleluasa.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by biNGai » 03 Jun 2010, 01:14

lantai simen ka lantai jubin?

abeh harga siling sapa mau guna?


saya mencadangkan harga pro-rate RM150..sile beri tips jika khidmat memuaskan :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by yonrawk » 03 Jun 2010, 09:28

saya mencadangkan harga pro-rate RM150..sile beri tips jika khidmat memuaskan :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: .... hahahahha

Mmg minimum rate charge utk licensed nature guide rm150, tapi tu yg lulus kursus la kan, ada yg gi kursus tak lulus. hahahahaha, tak lulus tak kan la nak nak min charge tu. :mrgreen:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by biNGai » 03 Jun 2010, 11:57

abg yon lama tk turun markas awat?

sijil guide tuh pada aku cuma on paper jer punya birokrasi jer..experience on site lagi bergune dari secebis kertas tuh..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by azlanhuzaifah » 03 Jun 2010, 14:58

harga guide kinabalu RM100 - RM120 utk 2 hari. kesian diorang.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 03 Jun 2010, 15:42

okh gang..
lagi2 pendapat, anda skarang kita bincang pasal guide untuk utan semenanjung dulu...
aku sokong !!

aku syrokan harga lantai untuk guide adalah RM200 per Day
kita mulakan dengan harga yang ni muuahhh
lama sangat...

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by abe~G » 03 Jun 2010, 16:13

Pendapat saya:

Gunung2 di Malaysia ni kita boleh klasifikasikan beberapa kategori, ini penilaian dan pendapat aku jer..

1. Santai - contoh (Kinabalu,Ledang, Bujang Melaka, Berembun CH,Swetenham,Perdah, Jasar,Brincang,Belumut,Datok)
2. Sederhana - contoh ( Trusmadi,Bubu,Cabang,memana lagi lah yg boleh masuk kategori ni)
3. Agak keras - contoh (Batu Putih.dll)
4. Keras - contoh(Tahan, Korbu Gayong, Murud,Mulu,Tambuyukon,Cus. Benom,Gerah )

Jadi Kalau kita tengok disini. ada gunung2 tu ada keperluan untuk kena OT.

Untuk pilihan 1. tu RM 100 pun dah memadai kot. kul 2 petang dah sampai kemsite.
2. Boleh lah di runding antara RM 100 ke RM 150.
3 dan 4 ni Boleh lah di pertimbangkan untuk rate RM 200.

hanya pendapat aku...semata mata.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by poncho » 03 Jun 2010, 21:59

salam.
nak mencelah sikit.

oleh kerana GO 'belum' menjadi badan rasmi untuk para pendaki gunung di Malaysia, harga cadangan nie adalah berdasarkan persepakatan sesama kita. kalau dijadikan rujukan, insya-Allah suatu hari nanti harga yang kita sepakatkan nanti boleh digunapakai dengan lebih meluas dan tak mustahil akan dijadikan 'market price' untuk harga lantai upah guide.

cuma, kita perlukan profile yang standard supaya tiada arguement.
profile apa? profile berbentuk data dan pengkelasan yang standard hasil persetujuan ramai. profile nie kita war-warkan supaya semua orang tau apa pengkelasan gunung-gunung yang ada. contoh Gunung Datuk dikelaskan sebagai gunung Gred D atau Kategori Basic/Entry Climb. bagaimana kalau dari segi tanggungjawab guide Gunung Datuk tadi menjadi sangat berat atau terlalu ringan? contoh: A. terlalu berat - kena guide sekumpulan 75 orang pelajar sekolah rendah di waktu hujan lebat. B. terlalu ringan - guide sekumpulan pendaki season/fit yang tengah form. naik tak sampai 2 jam.

apa cara untuk kita sama ratakan isu-isu subjektif nie jadi satu standard? tak kira susah senang bawa group tadi, harga tetap ikut harga lantai tapi bagaimana nak deal untuk pastikan sesuatu gunung tadi adalah pada kelas yang betul? pasal ada lesen ke tak, bukan isu utama sebab kualiti panduarah dalam hutan lebih memainkan peranan dalam memuaskan hati pelanggan. ada lesen pun kalau ditanya berapa jauh lagi pun gagap nak jawab, baik jangan menjatuhkan airmuka sendiri. hehe. yang penting cara pemanduanarah lebih berkualiti (tepat, yakin, reliable).

sori sekadar berkongsi persoalan.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by poncho » 03 Jun 2010, 22:02

saya sokong harga lantai RM150-200 per day.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 04 Jun 2010, 09:04

Saya sokong rate antara RM150 - 200 untuk pendaki tempatan sahaja. Pelancong asing kena pakai antara 400 - 600 sehari. Itu temasuk dalam paper yang saya bentangkan untuk Kementerian Pelancungan dalam Persidangan Masa Depan Industri Pelancungan Alam Semula Jadi bebaru ini. Sebab industri ini terlalu cepat berkembang dan membawa pulangan yang sangat tinggi kebelakangan ini disebabkan masalah politik di beberapa negara serantau (Indonesia, Thailand dan Philippines)
Ponco.
Memang bincang lebih baik sebab Rate untuk studen sampai 70 orang tu sangat tinggi risikonya. Cara nak kira katogeri hardcore gunung tu dan ambil kira tahap pendaki itu sendiri. Dan biasanya ramai tak kisah sebab seorang Guide biasanya maksima dengan nisbah 9:1 atau yang lebih selamat 7:1.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 04 Jun 2010, 11:16

lagi2 pendapat korang.terutama skali dari pehak GOGO,baik dari insitut pengajian tinggi,club berdaftar atau persendrian..
insyaALLAH topik nih,akan sampai di meja bulat
lama sangat...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by mizi » 04 Jun 2010, 19:43

rm 200 pon best gak...sbb best bg aku..sian guide-guide yg bertangung jawap terhadap peserta..kena nebas,kena pastikan peserta semua selamat,kena pastikan YL-YL tido ngan sempurna,kena pastikan laluan selamat dr sengatan binatang membahaya....dan mcm-mcm laa...peserta hepi..guide hepi....win-win situasion
climb long trail
p11at

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by yonrawk » 07 Jun 2010, 09:05

:kah: :kah:

Kalau guide takot ular camne?? kalau guide takot ulat gonggok camne lak?? kalau guide takot lipas camne ehh?? boleh dapat diskaun ke?? hahahhaha.. :mrgreen: :mrgreen:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by deep purple » 07 Jun 2010, 10:58

kalau guide tu takut mcm2, kita suruh guide lain guide dia...

"BIG CITY NIGHTS" ~SCORPIONS~

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 08 Jun 2010, 10:08

:kah: :kah:

Kalau guide takot ular camne?? kalau guide takot ulat gonggok camne lak?? kalau guide takot lipas camne ehh?? boleh dapat diskaun ke?? hahahhaha.. :mrgreen: :mrgreen:
yon..
ko kenen kat aku erk??
lama sangat...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 09 Jun 2010, 08:40

Ada orang makan burger kena pedas ke.
Makan nangka mesti pedas.
Nak Pedas pegi Rafting Sungai Pedas la.....

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by ajon » 09 Jun 2010, 14:57

Sratus lima puloh okey laa...

tapi guide mesti mesra alam....talak sombong punya...boleh masukk smua line

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by JeNaL » 09 Jun 2010, 19:03

pendapat peribadi aku.... kita buat gunung punya ranking dulu...pastu baru kita letak harga siling....

sebagai contoh ada guide yg masih rm50 ke rm60 lagi sehari...mmmm cian..

secara kasarnya aku pun setuju harga siling sekitar rm100 ke rm200

tapi kita juga harus ambik perhatian juga...1 guide hanya untuk 8 ke 12 orang bergantung pada kesesuaian gunung...

hehehe amalan tip amat jarang kita praktiskan dlm pendakian gunung ini....hehehe kalu diving tu siap ada box untuk tip

lagi satu.... mana yg ada lesen tu...cuba la open market sikit ke peringkat international... publish package yg international....perkara ni travel agent sebelah sabah dan sarawak dah lama buat mcm company Tropical Advanture, Seridan Mulu, Borneo Jungle Safari dan mcm-mcm lagi

bayangkan aku pernah kena charge untuk aku punya trip ke sarawak chamber dan mulu summit untuk 8 orang rm25k... itu bukan aku bayar la...stb yg bayar... tp cuba tgk berapa byk yg dia orang buat duit...(rm28k tu untuk 2 guide dr national park, 1 guide dr travel agent, 5 porter makanan)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by nadir » 15 Jun 2010, 21:44

bayangkan aku pernah kena charge untuk aku punya trip ke sarawak chamber dan mulu summit untuk 8 orang rm25k... itu bukan aku bayar la...stb yg bayar... tp cuba tgk berapa byk yg dia orang buat duit...(rm28k tu untuk 2 guide dr national park, 1 guide dr travel agent, 5 porter makanan)
ya betul tu jenal. mau letak harga boleh, tapi service mau tip top. jangan mintak servis rm50.00 tapi harapkan servis 28K.

Kalau nak masuk international market, kena tip top, kalau betul cara , memang lumayan... tapi kalau service hampeh, silap silap mau kena saman ngan mat saleh.... paling elok try join international punya trip, macam dari adventure consultants etc... pastu peratikan camana diaorang buat....

tulah, aku pun kekadang kesian jugak pikir kalau bawak naik gunung 2 hari 1 malam, charge rm 70.00 sehari, so jadi rm 140.00 .... bagi aku x berbaloi, especially kalau bukan orang tempatan ( gunung belakang rumah ) Transport lagi , makan lagi , masa, peralatan, penat lelah.... fuh...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by betterman » 16 Jun 2010, 10:13

Bagi aku bayaran RM150 yang rata-rata dikenakan oleh guide sekarang nie mmg dah ok sangat.
Di masa akan datang pon naik ke RM200 pon, kalau kena denga servis mmg layak la.

Contohnya aku gi trans inas bebaru nie, bayaran guide RM150 sehari. Tapi kerja dia termasuk lah dalam pakej menebas. Bagi aku mmg berpatutan sangat2 la hehehe.

Cuma lumrah pendaki akan carik bayaran guide yang paling murah. servis baik atau tak belakang kira. kalau dpt kawan-kawan jadik guide lagi best. FOC :mrgreen:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Jun 2010, 11:07

Sebenarnya cari kawan kawan jadi Gaid tu bersebab.
Kita kenal dia dan siapa dia dan tahu servis dia tapi tolong jangan tawar lagi
Tu carik makan dia. Kita mintak memang dia kasi kurang sebab kawan.
Tapi tolong la.................. tak sampai ati aku.
Kita kena tolong kawan kita dulu.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 17 Jun 2010, 03:04

terima kasih semua..sudi bagi pendapat,
ada pendapat lain?
lama sangat...

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by castello » 21 Jun 2010, 16:16

harga guide kinabalu RM100 - RM120 utk 2 hari. kesian diorang.
bro guide kinabalu pikul beg day pack jer. tapi kalau guide banjaran titiwangsa dah ler pikul beg 75++ liter pastu kena menebas lak tu...
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by castello » 21 Jun 2010, 16:52

Salam...apa khabar semua?

Hmm...isu yang penting saya perjuangkan...sebab saya guide fulltime.

Pasal rate guide ni...yelah kalau ikut rate RM150 tu rasanya dah 2-3 tahun kita pakai rate tu. Rasanya orang yang kerja makan gaji dah 3 kali kenaikan gaji. Cuma rate guide jer yang masih sama walau pun setelah 2-3 tahun.

Sebagai contoh Gunung Tahan, rate guide sekarang melebihi RM150 sehari. Trek yang di lalui tak perlu ditebas....tak perlu di terangkan kalau nak dibandingkan gunung lain yang bukan dibawah taman negara. Itu masih lagi orang sanggup bayar tanpa mengeluh. Kalau dibandingkan dengan guide-guide hutan simpan ni....bukannya pendaki yang mengeluh tapi guide yang mengeluh...bayaran tak berbaloi dgn kerja yang dilakukan.

Kadang-kadang ada jugak saya dengar ada di antara pendaki-pendaki ni berasa bangga dapat guide yang rate dia murah. Pada hal kita tak memikirkan keadaan guide tersebut yang mata pencarian semata-mata dari menjadi guide. Dia orang terpaksa mengerah tulang 4 kerat demi nak memuaskan hati pelanggan, tapi pelanggan pulak nak murah. Apa salahnya kalau di bayar lebih pun anggap lah tu sebagai amal jariah.

Sebagai contoh kalau trip CUS...treknya tak perlukan sebulan atau 2 bulan untuk berubah, kadang-kadang baru tinggal 2-3 hari jer dah ada macam-macam perubahan...dengan pokok tumbangnya...dgn laluan OBJ nya...so memang guide tu wajib kena ada parang untuk menebas.

Kalau nak diikut dari segi servis...guide ni cuma petunjuk jalan ajer...mereka cuma perlu memastikan...jalan yang dilalui adalah betul dan selamat. Kalau dari segi keselamatan peserta, itu sebenarnya adalah menjadi tanggungjawab bersama (teamwork). Kalau nak harapkan guide perhatikan seorang demi seorang, pengsan guide tu, silap-silap trip pun kena extend, sebab guide byk hbs masa perhatikan peserta.

Kepada guide part-time tu, isu ni mungkin tak menjadi isu penting untuk dia orang. Yang kita kena pikirkan, nasib guide-guide fulltime kita.

Dalam Sidang Warga Gunung dianjurkan dulu, slogan dia memang cantik "Profesionalisme dalam pendakian". So kalau kita nak jadi profesional so rate guide tu kenalah di upgrade ke tahap rate profesional.

So pada pendapat saya, rate guide memang patut di naikkan dari RM150 sehari ke RM200 sehari.

Terima Kasih.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

abdulmegat
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 23 Feb 2009, 12:28

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by abdulmegat » 21 Jun 2010, 17:26

Salam , saya ni orang baru dalam GO walaupun umur dah lama ..saya setuju dengan pendapat En Castello dan En Azreen untuk harga guide sebanyak RM 200 sehari untuk yang professional ( guide yang ada knowledge , skill dan attitude yang baik ) ....rasionalnya ialah

1. Guide mempunyai tanggungjawab yang berat dalam sesuatu xpdc ( keselamatan dan keselesaan ) dan perlu bekerja 24 jam sehari walaupun semasa tidur
2. Mereka menggunakan fizikal ( kudrat ) dan mental ( strategi dan emosi ) dalam sesuatu trip untuk mencari pendapatan supaya trip berjalan lancar walaupun tidak dibayar lebih masa untuk OT yang mereka dah buat ( inilah industri yang overtime nya tak pernah dikira )
3. Kalau ikut market price , rate untuk profession yang professional seperti programmer , field service engineer , professional photograper dan lain2 kerjaya professional adalah mengikut hourly rate ..dibayar sekitar RM150 - RM500 sejam . Jadi apalah sangat bayaran guide yang professional dalam outdoor dibayar RM200 sehari . Kalau dalam diving industri ...local dive master ( DM) akan mendapat sekitar RM50 - RM80 dalam sekali penyelaman yang hanya sekitar 30 - 45 minit membawa 5-8 peserta ...jadi apa bezanya industri ni dengan outdoor yang lain.

Kesimpulannya RM 200 sehari sangat bersesuaian untuk guide yang professional ...persolannya apakah ciri ciri guide yang professional ? (Yang mempunyai Knowledge , Skill and Attitude yang baik )

Terimakasih
Last edited by abdulmegat on 22 Jun 2010, 11:00, edited 4 times in total.

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by am » 22 Jun 2010, 02:19

woah.. bagus topik mamak nie.. wahaha!~ kut lama x bukak GO, pastuh bagian Isu&Gossip plak x penah bukak

guide, semua orang boleh jadi guide... cuma beza pada tahap perkhidmatan yang mampu anda berikan. jika anda rasa diri anda merupakan seorang yang professional dalam setiap apa yang anda lakukan, apa salahnya meletakkan diri anda pada tahap tertinggi dan mendapatkan hasil yang berbaloi dengan usaha anda selama ini terutamanya bagi mereka yang mengabdikan diri sepenuhnya dengan kerjaya sebagai jurupandu, tidak salah untuk demand lebih daripada rm200/hari tidak kira anda mendaki gunung yang kecil, susah, senang, atau hardcore sekalipun kerana apabila anda bergelar jurupandu alam-semulajadi, peratusan untuk berlakunya tragedi kepada diri anda mahupun orang yang anda bawa amatlah tinggi! dan dengan itu, anda mesti ADA DUIT untuk menghadapi detik2 yang tidak disangka ini. jika anda yakin dengan diri anda, yakin dengan pengalaman dan tauliah anda... insyallah 'market' ada dimana2, rajin tak rajin je nak mencari.. kalau risau meletakkan harga tinggi takut 'orang kita' tak mampu bayar, baik anda kerja makan gaji... ;-)
find me more at multiply | blogspot | flickr

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by solo » 22 Jun 2010, 19:55

Salam people,

ni ada link harga tariff nature guide (BERLESEN) yang bawak masuk trip santai tengok pokok kat taman negara yang semua facility cukup. Pikirkan kalo MOUNTAIN GUIDE yg menebas, potong trek kalo ada hal, cari air, sentri malam dan lain2 lagi yang memang berisiko lebih tinggi.

http://www.kltga.my/filestore/folder.php?id=1

73s
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by solo » 22 Jun 2010, 20:15

Salam , saya ni orang baru dalam GO walaupun umur dah lama ..saya setuju dengan pendapat En Castello dan En Azreen untuk harga guide sebanyak RM 200 sehari untuk yang professional ( guide yang ada knowledge , skill dan attitude yang baik ) ....rasionalnya ialah

1. Guide mempunyai tanggungjawab yang berat dalam sesuatu xpdc ( keselamatan dan keselesaan ) dan perlu bekerja 24 jam sehari walaupun semasa tidur
2. Mereka menggunakan fizikal ( kudrat ) dan mental ( strategi dan emosi ) dalam sesuatu trip untuk mencari pendapatan supaya trip berjalan lancar walaupun tidak dibayar lebih masa untuk OT yang mereka dah buat ( inilah industri yang overtime nya tak pernah dikira )
3. Kalau ikut market price , rate untuk profession yang professional seperti programmer , field service engineer , professional photograper dan lain2 kerjaya professional adalah mengikut hourly rate ..dibayar sekitar RM150 - RM500 sejam . Jadi apalah sangat bayaran guide yang professional dalam outdoor dibayar RM200 sehari . Kalau dalam diving industri ...local dive master ( DM) akan mendapat sekitar RM50 - RM80 dalam sekali penyelaman yang hanya sekitar 30 - 45 minit membawa 5-8 peserta ...jadi apa bezanya industri ni dengan outdoor yang lain.

Kesimpulannya RM 200 sehari sangat bersesuaian untuk guide yang professional ...persolannya apakah ciri ciri guide yang professional ? (Yang mempunyai Knowledge , Skill and Attitude yang baik )

Terimakasih
Saya cuba listkan..guide lain sila tambah..

1. Nature Guide ( Green Badge )
2. Experienced Trail Guide
3. 9W2 - untuk komunikasi dalam dan luar
4. CPR & Wilderness First Aid - Basic to start with kalo dah tahap MEDIC lain harga la
5. Outdoor Leadership & Risk Management Training
6. Wilderness Navigation training
7. Medical Evacuation training
8. Wilderness Search & Rescue Experience

73s
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

stoned
Pendaki Gunung
Posts: 51
Joined: 25 Nov 2008, 10:35
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by stoned » 02 Jul 2010, 11:49

salam semua,

setuju jugak dgn cadangan harga lantai ditetapkan pada satu kadar sesuai dengan zaman. Cuma satu perkara jer nak tahu, semua org asyik bercerita berkenaan dengan harga lantai bagaimana pula dengan jumlah lantai?. Wajarkah/bolehkah dengan harga 150/hari seorang guide menjaga perserta yg melebihi dari 20 org? Kerana itulah kadang2 kita dengar guide charge harga ikut kepala agaknya mungkin boleh dapat lebih dari guna rate harga normal kots .... :lol:

Apa2 pun saya tetap sangat bersetuju jikalau harga guide di tetapkan mengikut harga lantai rm150-200 tapi perlu rasanya ada pengkelasan juga dalam menetapkan harga tersebut. Pengkelasan yg merangkumi:
1. Kepayahan Gunung terbabit
2. Pengalaman pendaki terbabit
3. Jumlah perserta

sekian
apa yg ada di minda.. -=peacE=-

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by matsaiko » 02 Jul 2010, 12:09

stoned

jangan pening2kan kepala

harga lantai biar tetap RM200 per day (ini adalah isu utama)

segala benda2 yg berbangkit seperti tahap kesukaran sesebuah gng,jumlah dan kondisi peserta yang perlu naikkan harga guide,itu adalah atas budi bicara antara guide dgn group yg nak dibawa lah...itu atas kepakaran,kehandalan,khidmat 5 star anda lah nak tentukan berapa...nak cas lebih,tingkatkan perkhidmatan...jgn nama je guide tapi biar peserta jalan sendiri sampai kemsait dulu hehehehhe

so bottomline is harga lantai is RM200 per day.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

stoned
Pendaki Gunung
Posts: 51
Joined: 25 Nov 2008, 10:35
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by stoned » 02 Jul 2010, 12:20

so now up to para2 guider la untuk set yer dak en reen?

Ada ke yg berani nak sahut cabaran nih?

Encik2 guide semua :!: ......??

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by matsaiko » 02 Jul 2010, 13:24

yess korek

kalau semua guide ikut rate harga lantai rm200,maka tiada lagi perang harga
hanya berperang sapa punya kualiti service lebih mantop je utk meyakinkan bakal client/pendaki
maka masing2 akan mempertingkatkan service dan ilmu sebagai seorang guide
maka dgn sendirinya kita dah memartabatkan kerjaya sebagai guide.

aku sarankan:
1-Harga lantai RM200 per day
2-1 guide = 12 orang**

**jika dalam 12 orang tu kesemua peserta jenis slow atau bakal akan mendatangkan masalah ketika treking,guide boleh berunding dgn group tersebut utk menggunakan 2nd/backup guide.Jadi dlm perkara ini,guide harus tau dan peka bagaimana nak nilai sesebuah group tersebut.

Begitu juga dengan tahap kesukaran gng..jika hardcore punya gunung (pada penilaian guide) kalo group hanya mau bayar rm200 per day,dan guide rasa tak berbaloi,jangan amik job tuh.senang citer.Jangan nak kejar duit/job,tapi hati tak ikhlas buat keje..itu bakal timbul masalah didalam sana nanti.Apa2,finalised dulu sebelum xpdc agar kedua2 pihak puashati..barula trip berkat hehe :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by mizi » 02 Jul 2010, 14:55

stoned

jangan pening2kan kepala

harga lantai biar tetap RM200 per day (ini adalah isu utama)

segala benda2 yg berbangkit seperti tahap kesukaran sesebuah gng,jumlah dan kondisi peserta yang perlu naikkan harga guide,itu adalah atas budi bicara antara guide dgn group yg nak dibawa lah...itu atas kepakaran,kehandalan,khidmat 5 star anda lah nak tentukan berapa...nak cas lebih,tingkatkan perkhidmatan...jgn nama je guide tapi biar peserta jalan sendiri sampai kemsait dulu hehehehhe
so bottomline is harga lantai is RM200 per day.
terasa la pulokkk
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by biNGai » 02 Jul 2010, 15:17

sumpah saya tk kata cik mizi aaa..hahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by matsaiko » 02 Jul 2010, 15:24

huhu..abam mizi terasa ker? tak dapek arr acik nak nolong..bukan nak tujukan sesapa..its general.Sebenarnya kalau dipikir2 kan balik,besar tanggungjawab sebagai guide ni...terutama darisegi keselamatan.

Tugas utama guide adakah hanya sekadar tunjukkan jalan?Berapa peratuskah sikap dan rasa tanggungjawab guide terhadap keselamatan pendaki2 yang dibawanya selamat pergi dan balik?

Tepuk dada tanya diri sendiri....kaji,renung,perbaiki diri,mantapkan ilmu...baru le boleh cas tinggi agar wang yang dibayar oleh pendaki2 setimpal dengan khidmat yg diberi...

Jangan hanya citer meletup2 nak naikkan harga guide,tapi sikap diri masih ditakuk lama.....

Sekadar meluahkan pendapat :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by soulfly » 02 Jul 2010, 16:17

woo..
bagus2 harap2 para guide duduk berbincang atas apa yang aku utarakan kat sini,
aku nk mintak tolong korang..heheh
nk mintak mintak senarai gunung yang boleh kita kategorikan,al maklumlah aku jarang2 mendaki jadi kuranglah pengetahuan....
contoh,
01-untuk gunung di banjran TTwangsa harga lantai adalah 200 perday tetap
ia itu gunung yang ketinggian 7ribu kaki
termasuk jugak gunung yang ketinggian 6ribu++ kaki juga harga lantai 200 prday,(bentuk kepyahan untuk di daki @terpaksa menebas )
lama sangat...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Harga untuk GUIDE patut di naikkan...??

Post by mizi » 02 Jul 2010, 17:11

huhu..abam mizi terasa ker? tak dapek arr acik nak nolong..bukan nak tujukan sesapa..its general.Sebenarnya kalau dipikir2 kan balik,besar tanggungjawab sebagai guide ni...terutama darisegi keselamatan.

Tugas utama guide adakah hanya sekadar tunjukkan jalan?Berapa peratuskah sikap dan rasa tanggungjawab guide terhadap keselamatan pendaki2 yang dibawanya selamat pergi dan balik?

Tepuk dada tanya diri sendiri....kaji,renung,perbaiki diri,mantapkan ilmu...baru le boleh cas tinggi agar wang yang dibayar oleh pendaki2 setimpal dengan khidmat yg diberi...

Jangan hanya citer meletup2 nak naikkan harga guide,tapi sikap diri masih ditakuk lama.....

Sekadar meluahkan pendapat :mrgreen:
itulah guide sebenar yg dicari..baya mahal2 x perr...janji puas hati serbiss
climb long trail
p11at

Post Reply