GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

beirut
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 04 Apr 2012, 13:08

GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by beirut » 04 Apr 2012, 13:43

Salam, kt sini saya nk minta maaf jika apa yg saya kata ni akan menyebabkan lily & rakan2 yg lain2 suma terasa.. ada beberapa teguran dari pengamatan saya dalam trip kali ni :-

KEDATANGAN :
Sejak dari awal perjumpaan sendiri telah terdapat masalah iaitu dari segi kedatangan.. waktu berkumpul yg sepatutnya tepat jam 9.00 mlm dan gerak jam 10.00 mlm namun masih ada lagi yg menyertai selewat jam 12.00 tgh mlm.. so yg dh tunggu semenjak jam 9.00, fikirkanlah perasaan mereka.. bukan itu sahaja, peserta juga menunggu lama kedatangan guide yg x kunjung tiba pada pagi hari yg sepatutnya bergerak awal.. klu peserta bole maaf lagik ni GUIDE..!!

BAYARAN
Mana checklist lily psl senarai lengkap dlm bayaran.. kenapa aku dgr lily tnya bbudak.. ”ko dh bayar.. ha ko plk dh bayar..” commonla.. klu org nk tipu bole je kt situ ckp dh bayar walhal blm bayar.. hbs kan dh x adil plk kt yg lain.. cmna lily wt keja nih..

TAKLIMAT
Taklimat pembuka majlis semasa sessi berkumpul di jalan tar mmg sambil lewa.. di mana taklimat details psl ‘boleh dan tidak’ dlm xtvt pergunungan sedangkan yg join ramai muka2 baru / beginner.. bukanla perlu taklimat panjang berjela merepek2 tetapi cukupla sekadar tatatertib, klu x larat/pancit/pewai cmna nk buat, klu blaku emergency plk cmna, nk buang air, nk laung kawan.. mcm2 bole diterangkan semasa taklimat.. isu pembahagian ration perlu ditekankn lagi kepada peserta sebab kebanyakkan ration dh kena bedal sepanjang trek.. seperti air, kek, jajan.. dll..

MASAK / MENGEMAS / MEMBASUH
Ni isu plg hangat rasanya smpi lily bole mengamuk wktu balik disebabkan xda org tolong bnda2 ni.. skang aku nk tanya ko la lily, lily sebagai penganjur, mana AJK2 lily?? Sapa yg masak, siapa yg mengemas, siapa yg membasuh..?? memangla klu dlm mana2 trip kena kerjasama tp ni bkn trip sendiri2 pegi.. ni trip penganjur.. n skang isunya ialah pembahagian tugas oleh lily sebagai ketua/organizer kt anak2 buah lily as AJK.. kenapa perlu meninggi suara meroyan masa nk turun balik dr basecamp & dlm bas sentuh psl isu kenapa x bg kerjasama / x tolong masak / x tolong basuh / x tolong kemas.. kesian aku tengok muka budak2 baru join.. dorng dhla xtau pape.. nk tegur/komen pn kecut sbb masih muda hijau.. bg aku la budak2 ni pikir bila dh bayar RM80 otak dorng pikir just makan tanggung berak cangkung je.. x perlu nk kena suruh.. ya mmg itupun sepatutnya.. tnyala kebanyakkan org, mana2 trip gunung yg ikut penganjur, kebanyakkannya suma mcm tu.. lainla trip sndiri2 mmg kt situla perlu tekankan klu xda isu kerjasama.. tp paling kesian bila aku sndr tgk ada yg x dpt makan, x cukup makan, dpt mkn pn tinggal saki baki, smpi ada pendaki cite kt aku, nk mintak makan pn kena perli ckp makanan tu kononnya xcukup.. jgnla mcm tu lily, kita bayar sama2 banyak.. dan plg menyedihkan menu yg disediakan x kena pada harga yg ko charge.. sorry to say aku polo byk penganjur kadang bayar rm10-rm20 tp makan mmg tip top smpi blebih2..

Ni aku bg 1 cadanganla, kalau dh bkira sgt smpi komplen2 dlm bas atau x tau nk organize cmna, lily sepatutnya bahagi2kn kumpulan.. contoh ada 60 org yg pegi n bahagi kepada 6 kumpulan.. 1 kumpulan disediakan dgn ration memasak n bahan2 masak.. so kt situ barula kita bole tgk kerjasama dlm kumpulan tu.. klu xda kerjasama alamat xdptla makan... so nk gaduh ke nk komplen pn biar dlm kelambu kumpulan tu je..

aku bukan apa, aku kesian kt pendaki2 yg tolong masak tp dikata x tolong, smpi dlm bas ada bro ckp dia dh masak nasi berperiuk2 tp lily ttp x senyum buat muka ketat.. ni apa kesssss..????? yg ada goreng ayam pn dituduh x campur org walhal aku sndr nampak bbudak tu gorengkn ayam.. xtau mungkin penganjur kena pakai spek mata kot / bsikap x menghargai / pilih bulu..??

PILIH BULU
Lagik satu aku nk sentuh psl pilih bulu, aku tgk klu di kalangan kawan2 lily, apa sahaja kesalahan dorng dr segi lambat/x tolong/dll, lily just amik sambil lewa, marah2 pn manja2 kdg buat xnmpk je.. tetapi pendaki2 yg lily mmg x kenal/x suka/x puas hati, mmg dh kena sembur, kena perli.. ni ke profesional.. be profesional la sket.. klu nk jaga hati kawan pn jgnla teruk sgt.. n lg satu klu salah tu tegur on da spot.. jgn dh brlaku lama, bnda dh lps, baru nk tegur, pstu mulala dlm bas baru nak PERLI / UNGKIT / KOMPLEN.. wth.. memalukan anda sbg perempuan & penganjur..

HISAP ROKOK
Ada pendaki perempuan yg hisap rokok. Bg aku x salah.. hisapla rokok ke ganja lantakla ko tp tolong hormat peserta2 perempuan / budak2 / student yg lain.. klu ko rasa ko xnk hormat ko / respek paru2 ko tp tolong hormat org lain ni aku tgk dh mcm tkinja2 mintak rokok sana sini..

GUIDE / SWEEPER
Ntah aku xtau napa aku rs guide x proper langsung.. selain dtg lmbt, bila kita tanya sapa sweeper.. boleh plk dia jwb ”xtau”... aikk senangnyaaaaaa.. baik atuk aku je yg jd guide..

Paling sadis ialah hari pertama di basecamp ada 2 pompan xda tmpt landing.. soalan ni dh diajukan pd penganjur tp smpila ke mlm masih tiada tindakan dibuat smpila ada sorng bro tu yg berhati mulia tlg selesaikn mslh ni..

KESIMPULANNYA
hurmmmm seyesss nila trip plg teruk pnh aku join dlm byk2 trip.. tobat aku nk join trip lily dh dan rmi pendaki2 yg lain pn mengeluh psl trip ni.. dikalangan pendaki mmg ok just sorng dua jela yg bermasalah contoh asik cite pasal pangkat la, ladangla, ada byk jipla.. aku ttiba konpius apa kena mngena tu suma dlm pendakian ni.. tolongla kt gunung bnda tu suma x penting dh, kita sama2 pendaki suma pangkat darjat tolak tepi, ko otai gunung ke, otai beg karrimor ke, pnh katam G12 ke tu suma tolak tepi la.. umur tua perangai mcm kanak2 drjah 2 pn ada.. last but not least.. please la lily jgn suka KOMPLEN / PERLI / UNGKIT seolah2 semua kesalahan tletak di bahu peserta sblm mencermin & fakir sedalam2nya kelemahan anda sebagai penganjur.. ni sedikit sebanyak telah mencemarkan GO..!!

sekian..

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by pulut_itam » 04 Apr 2012, 14:00

erk! nie patut saluran ISU&GoSSIPkan..
Pulut a.k.a pitam

User avatar
Irau
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 18 Feb 2011, 14:37
Location: Sungai Buloh

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Irau » 04 Apr 2012, 15:46

salam..saya salah seorang dari pserta trip ni...saya memang bersetuju sangat2 dgn bro beirut...
TQ bro Beirut..
ramai yg complan ckp tk puas hati..
sorry lily.. harap ini dpt jd pngajaran..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 16:11

assalam.terimakasih komen dan teguran panjang2.. lily dah beritahu sila komen dan komplen ke PM lily..saya sudah wat postmortem dalam bas..SEGALA KETIDAKPUASHATIAN SUDAH DIJELASKAN OLEH PESERTA DALAM BAS.... saya boleh terima dengan hati terbuka sekiranya memang ada kepincangan dalam trip saya..kenapa mesti diungkit semula dan dibawa keluar dari apa yang telah ditinggalkan dalam bas.. saya terima segala teguran.. sesiapa yang dah balik dulu masa balik dari bujang melaka... tak dpt jumpa lagi..lily tak sempat nak jumpa sebab sebagai gogo..lily bertanggungjawab untuk memastikan semua peserta sampai kt starting point.. ada dak injured... lily kena tenguk... terpulang kalo cara anda untuk mendedahkan kepincangan lily nya trip... its ok.. tak marah.....tapi adalah lebih baik berbincang secara tertutup. sebab setiap kali balik trip lily akan wat postmortem... so tak perlu lah nak mendedahkan semua kesalahan..kepincangan..kesalahan trip lily.. saya kan sudah minta maaf.. saya sedar dan sudah mengaku kesilapan saya kan...apa lagi yang anda tak puas hati.. berfikir lah secara bijak dan matang.. terimakasih...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 16:14


fadine
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 01 Oct 2010, 22:35
Location: minas tirith
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by fadine » 04 Apr 2012, 16:36

saya pn setuju sangat dengan bro beirut.. memang betul apa yang beirut hurai.. semua tu memang dalam pikiran saya.. kalau takda orang yang menegur sapa lagi yang nak menegur.. dan saya puji sikap beirut.. caiyok2 beirut.. harap kak lily jadikan panduan kalau akak buat next trip.. sorry kak..
one ring to rule them all

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 16:43

saya pn setuju sangat dengan bro beirut.. memang betul apa yang beirut hurai.. semua tu memang dalam pikiran saya.. kalau takda orang yang menegur sapa lagi yang nak menegur.. dan saya puji sikap beirut.. caiyok2 beirut.. harap kak lily jadikan panduan kalau akak buat next trip.. sorry kak..

sila tenguk dalam tajuk saya trip gunung bujang melaka..sudah saya jelaskan..terimakasih...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 17:09

Beirut...saya tak kisah kalo anda dah serik nak folow trip saya..... first and last.. terpulanglah..sapa anda.. setahu saya anda adalah salah seorang yang berada di dalam bas.. Di atas bas sudah dibuat pengumuman.. kalo ada komplen, komen, ketidakpuashatian..sila beritahu saya.. walaupun peserta ada yang tak puashati pasal saya.. mereka berterus terang..adakah saya melenting..tak de kan.saya terima.. dan saya fikir semula apa kata2 mereka.. saya sudah nyatakan.. semua ketidakpuashatian.. segala komplen.. segala komen sudah dijelaskan dalam bas..tak perlu lagi dibawa keluar.. saya pun tak pasti apa tujuan anda... nak memburukkan saya,. nak kondem saya.. saya tak gentar... itu bukan saya..tu adalah cabaran buat saya... kalo saya buat silap..saya mengaku akan kesilapan saya. dan saya telah meminta maaf... semua yg anda jelaskan di atas sebahagian telah diperkatakan dalam bas.. di sebalik kepincangan itu.anda tidak tau apa sebaliknya berlaku..

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by KomunisUtara » 04 Apr 2012, 18:00

Sejak bile plak gogo nk kena buat semua..?gogo tugas dia mengarahkan sesiapa sahaja dlm line up tuk bekerjasama. Tlg psg fly ground ke,tlg masak ke,tlg basuh peralatan masak lps mkn ke. Itu kuasa GOGO,tolong ambik faham.Bkn bermakna dia buat trip,semua benda dia nk kena sediakan. Bnyk lg tggjawab yg gogo perlu pikul.Klu nk tngu semua org sediakan,baik gi duduk hotel tepi pantai. Cukup time turun makan. Senang bkn? Istilah makan tanggung berak cangkung tu la istilah pelancong gunung bagi aku,bkn pendaki gunung lg dah. Klu dah sama2 pergi trip,sama2 la buat kerja.Takkan nk tngu fly siap pasang masuk duduk bwh fly,org letak mkn dpn kita kot? Come on la,mana semangat outdoor klu disitu je taraf kita?Jgn la berbangga sebagai pendaki gunung klu sikap yg kita tunjukkan tu hanya layak bergelar pelancong gunung. Maaf la,sy da terbiasa ikut dgn gogo2 lama yg diajar dan diasuh begini. Sy pun budak baru jugak,cuma bnyk ikut trip dgn gogo2 yg sudah lama. Soal lain2 x ckp mkn dan sebagainya tu mmg salah lily dlm percaturan menentukan ration lah.Dan soal2 tu baik berhubung terus dgn dia,bersemuka dan sampaikan depan2 lepas trip.Gogo/ Penganjur insya-Allah bersedia mendengar keluhan dlm line up.Slow talk blk,mane tau dh bus brenti mana2 tu dia blanja blk kita semua mkn utk ambil rasa tanggungjawab sbg gogo yg tidak memuaskan hati semua org kan. Apapun teguran tu bagus lah,klu tak keberatan kenalkan la diri dlu di ruangan yg sepatutnya sebelum terus post dimana2 thread selepas register di GO ni.
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by JeNaL » 04 Apr 2012, 18:18

apa yang penting kerjasama... hmm teguran dari admin la.. beirut, kalau nak luahkan perasaan pun kenal la diri dulu. ni macam hantar surat layang supaya orang tak kenal.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 18:36

jenal. orang2 yg reply di atas semua saya kenal... orang yg post tu pun saya kenal..ahaks!!! yg menyamar.. wat post pun saya kenal.. pastu reply menyamar orang yg sama pun saya kenal..ahaks...

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by shahrul » 04 Apr 2012, 18:43

salam,

setuju dgn KomunisUtara, bukan semua gogo nak buat & harapkan gogo aje
cuba baca balik penulisan nadir ttg tanggungjawab seorang gogo http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =23&t=1520

besar dan berat tugas gogo menggogo ni

dalam satu trip biasanya ada individu/kumpulan dengan tugasan spesifik masing-masing e.g gogo atau organizer itu sendiri, guide, sweeper, chef, support crew dan paling penting peserta itu sendiri

melainkan dimaklumkan oleh gogo peserta hanya perlu bawak diri, makan tanggung, berak cangkung.. sila-silalah ringankan tulang empat kerat anda untuk membantu tugas-tugas semasa dalam perkhemahan (pasang khemah/fly sama-sama, memasak sama-sama, angkut air, membersihkan peralatan dapur dan memastikan tapak perkhemahan dibersihkan sebelum ditinggalkan.. antaranya..)

kita duduk dalam hutan dengan kemudahan yang tidak ada, kalau adapun sangat-sangat terhad, maka kerjasama rakan-rakan sependakian sangat-sangat diharapkan untuk menjayakan trip tersebut

balik kepada kejayaan sesebuah trip adakah ia diukur kepada sampainya semua pendaki ke puncak gunung sahaja? lu pikirlah sendiri

satu jari menuding ke orang lain, 3 lagi ke diri sendiri.. pandai-pandailah bawak diri bila sertai trip dan bagi yang first timer.. lihat, perhatikan, buat sedikit bacaan tentang keperluan sebelum menyertai aktiviti dan yang penting jangan malu bertanya

mohon maaf andai ada tersalah tulis

sekian
_________________
_________________

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by soulfly » 04 Apr 2012, 19:06

oohh dah kecoh erk trip bujang melaka ekeke,kalo nak tau cerita lebih lanjut boleh roger akulah nk kol pun boleh nak lepak minum2 pun boleh, kalo aku nak reply kat sini agak payah sikit
lama sangat...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by mizi » 04 Apr 2012, 19:35

aku x mau sebelah sapa2...sememangnya selalu terjadi perkara begini...gogo mmg patut tahu hal sebenar sebab aku kata begini...banyak dahhh aku dgr komplen dr trip2 yg lepas2 bkn dr ko saja lily...dr kebanyakan gogo lain pom x ambik kisah hal2 begini...kesian peserta..peserta mcm pembeli..dia bayar mesti mau kepuasan,,,klu aku pom komplen..buat semua gogo..jangan ambik mudah..buat semua peserta...keputusan d tangan anda.
climb long trail
p11at

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by matsaiko » 04 Apr 2012, 20:00

wuhuuu...panazzz

saya alihkan topik ni di isu dan gossip.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by ikan-lelumba » 04 Apr 2012, 20:13

baru ku tau ada jugak wujud pelancong2 gunung. Tak tau ape motif sebenar diaorg nak masuk hutan/naik gunung.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by shahrul » 04 Apr 2012, 20:32

baru ku tau ada jugak wujud pelancong2 gunung. Tak tau ape motif sebenar diaorg nak masuk hutan/naik gunung.
hai kak ari :evil:

orang gunung ni sama je macam spesis manusia yang lain ada macam-macam kategori bukanlah semuanya baik aje dan bukan pulak semuanya jahat aje

yang penting kita semua kena baiki diri dan jadi lebih baik dari hari semalam :minum:
_________________
_________________

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by matsaiko » 04 Apr 2012, 20:39

aku x mau sebelah sapa2...sememangnya selalu terjadi perkara begini...gogo mmg patut tahu hal sebenar sebab aku kata begini...banyak dahhh aku dgr komplen dr trip2 yg lepas2 bkn dr ko saja lily...dr kebanyakan gogo lain pom x ambik kisah hal2 begini...kesian peserta..peserta mcm pembeli..dia bayar mesti mau kepuasan,,,klu aku pom komplen..buat semua gogo..jangan ambik mudah..buat semua peserta...keputusan d tangan anda.

sokong...
beirut jom ikut aku gi naik gng indon...layanan mcm RAJAAAAAAAA !!! hahaha
asik cite pasal pangkat la, ladangla, ada byk jipla.. aku ttiba konpius apa kena mngena tu suma dlm pendakian ni
mcm kenal je sape ni hehehe
Lagik satu aku nk sentuh psl pilih bulu, aku tgk klu di kalangan kawan2 lily, apa sahaja kesalahan dorng dr segi lambat/x tolong/dll, lily just amik sambil lewa, marah2 pn manja2 kdg buat xnmpk je.
biaselah bro..kronisme...bukan dlm politik je
GUIDE / SWEEPER
Ntah aku xtau napa aku rs guide x proper langsung.. selain dtg lmbt, bila kita tanya sapa sweeper.. boleh plk dia jwb ”xtau”... aikk senangnyaaaaaa.. baik atuk aku je yg jd guide..
biasela bro..otai mane nk dtg dulu...biar nubis dah ramai br dia muncul dgn machonye...biase ni bro
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 21:23

oohh dah kecoh erk trip bujang melaka ekeke,kalo nak tau cerita lebih lanjut boleh roger akulah nk kol pun boleh nak lepak minum2 pun boleh, kalo aku nak reply kat sini agak payah sikit

jom mamak. nanti kita lepak2 minum.. leh wat posmorterm..ahaks!!! aqu nak reply panjang2.. nanti kata aqu bagi alasan... utk menegakkan kebenaran.. nampaknya mamak sistem lama tak leh pakai.. :keke: next trip aqu akan wat sistem baru... pasni tarak sape pun dapat merasa masakan lily..ahaks!!! :lidah: so dengan sistem baru dengan harga baru... kalo mau krew complete tarak masalah.. tapi jangan merungut kalo trip mahal.... tak de krew yang percuma.. krew pun sama je harga mcm gaid.. so jgn terkejut ler kalo aqu wat trip bujang melaka akan datang dengan harga rm250 untuk 2 hari..ahaks!!! Dalam trip ni tak de krew.... semua atas keikhlasan kawan2 utk membantu lily.. kalo ikutkan memang sepatutnya kena bayar..tapi lily nya kos tak de untuk kos krew.. hanya transport bas, ration dan gaid sahaja.... harap maklum... sudah dinyatakan di dalam tentatif program...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 21:27

rilek rilek rilek.. kawan2. kalo tak kita tak nampak apa yang berlaku di scenario sekarang.. ada hikmahnya...

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by KomunisUtara » 04 Apr 2012, 21:29

salam,

setuju dgn KomunisUtara, bukan semua gogo nak buat & harapkan gogo aje
cuba baca balik penulisan nadir ttg tanggungjawab seorang gogo http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =23&t=1520

besar dan berat tugas gogo menggogo ni

dalam satu trip biasanya ada individu/kumpulan dengan tugasan spesifik masing-masing e.g gogo atau organizer itu sendiri, guide, sweeper, chef, support crew dan paling penting peserta itu sendiri

melainkan dimaklumkan oleh gogo peserta hanya perlu bawak diri, makan tanggung, berak cangkung.. sila-silalah ringankan tulang empat kerat anda untuk membantu tugas-tugas semasa dalam perkhemahan (pasang khemah/fly sama-sama, memasak sama-sama, angkut air, membersihkan peralatan dapur dan memastikan tapak perkhemahan dibersihkan sebelum ditinggalkan.. antaranya..)

kita duduk dalam hutan dengan kemudahan yang tidak ada, kalau adapun sangat-sangat terhad, maka kerjasama rakan-rakan sependakian sangat-sangat diharapkan untuk menjayakan trip tersebut

balik kepada kejayaan sesebuah trip adakah ia diukur kepada sampainya semua pendaki ke puncak gunung sahaja? lu pikirlah sendiri

satu jari menuding ke orang lain, 3 lagi ke diri sendiri.. pandai-pandailah bawak diri bila sertai trip dan bagi yang first timer.. lihat, perhatikan, buat sedikit bacaan tentang keperluan sebelum menyertai aktiviti dan yang penting jangan malu bertanya

mohon maaf andai ada tersalah tulis

sekian
nicely eleborate bro..thumbs up! :mrgreen: :mrgreen:
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by KomunisUtara » 04 Apr 2012, 21:35

:keke: next trip aqu akan wat sistem baru... pasni tarak sape pun dapat merasa masakan lily..ahaks!!! :lidah: so dengan sistem baru dengan harga baru... kalo mau krew complete tarak masalah.. tapi jangan merungut kalo trip mahal.... tak de krew yang percuma.. krew pun sama je harga mcm gaid.. so jgn terkejut ler kalo aqu wat trip bujang melaka akan datang dengan harga rm250 untuk 2 hari..ahaks!!!
Dah agak dah,at last benda gini akan timbul.Betul la tu kak lily,klo semua nk crew settlekan mmg tadehal tp crew punya cost kurang2 trip free all in. mmg harga trip akan naik la.Gitu sy nk pakai crew gak la kat tahan,up rega rm400 bleh? hahahhaha.. :lidah: :lidah:
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 21:47

:keke: next trip aqu akan wat sistem baru... pasni tarak sape pun dapat merasa masakan lily..ahaks!!! :lidah: so dengan sistem baru dengan harga baru... kalo mau krew complete tarak masalah.. tapi jangan merungut kalo trip mahal.... tak de krew yang percuma.. krew pun sama je harga mcm gaid.. so jgn terkejut ler kalo aqu wat trip bujang melaka akan datang dengan harga rm250 untuk 2 hari..ahaks!!!
Dah agak dah,at last benda gini akan timbul.Betul la tu kak lily,klo semua nk crew settlekan mmg tadehal tp crew punya cost kurang2 trip free all in. mmg harga trip akan naik la.Gitu sy nk pakai crew gak la kat tahan,up rega rm400 bleh? hahahhaha.. :lidah: :lidah:
daripada pakai crew baik amik porter.. ringan sikit beg akak..ahaks!!! peserta ditapis..agak2 ada yg kena blacklist.. blacklist ..ahaks!!!

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Freelance » 04 Apr 2012, 21:50

oohh dah kecoh erk trip bujang melaka ekeke,kalo nak tau cerita lebih lanjut boleh roger akulah nk kol pun boleh nak lepak minum2 pun boleh, kalo aku nak reply kat sini agak payah sikit
mamak pun marah aqu gak per..tapi aqu tak amik ati pun.. kalo ko kecik ati ngan aqu..minta maaf ya mamak....hehehe!!!

outworldstuff
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 01 Sep 2011, 11:57

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by outworldstuff » 04 Apr 2012, 21:53

waalaikumsalam Beirut. terlebih dahulu saya sebagai warga GO yang tak join trip ini, nak tegaskan saya tidak memihak kepada mana-mana pihak. keduanya ada part yang betul dan ada yang perlu diperbaiki demi menjaga keharmonian kita bersama sebagai komuniti pendaki.

selepas dicernakan melalui apa yang saya faham melalui komen dan yang pernah saya lalui, Saudara/Saudari Beirut jelas menyampaikan komen dan respon yang betul. tidak salah dia mengutarakan komen kerana dia membayar kos yang diminta gogo. semua point dia pun logik dan realiti (yang selalu kita guna dalam perbualan di bawah fly). di sini saya bersimpati juga kepada pihak Beirut dan yang senasib dengannya. cuma, tindakan Beirut pos respon secara terbuka tanpa mengambil pendekatan slow talk berdepan (atau melalui saluran tertutup yang lain) terlebih dahulu mungkin agak kurang adil pada Lily sebagai gogo yang open pada komen yang membina. sekiranya Lilly enggan selesaikan secara tertutup atau mengelak dari menjawab/selesaikan isu ini, barulah anda sepatutnya pos secara terbuka begini. sila sejukkan hati dan berfikir secara rasional dulu sebelum pos komen. jangan kerana ikutkan emosi yang belum lagi reda, anda bertindak. ingatlah kata pepatah "kerana pulut santan binasa" atau "terlajak perahu, boleh lagi diundur. terlajak kata, ke laut la kita..". jadi, sebelum kita mengadili dan diadili, biarlah kita juga bersifat adil. Lilly dan peserta adalah dua pihak yang sama-sama mempunyai hak dan reputasi. hormati sesama kita supaya dapat menjernihkan yang keruh. fair enough?

buat Lilly sebagai gogo, saya juga bersimpati. kerana dari awal saya nampak kesungguhan perancangan dan pengurusan dia sebagai gogo. sedih juga bila dikomen secara terbuka sedangkan sudah meminta maaf dan meminta untuk setel secara berdepan dan berdiplomasi. cuma, sebagai pihak berkecuali, saya memohon Lilly pertimbangkan komen yang diberikan. ianya bernas dan dilihat membina (walaupun agak harsh ditegur begitu tanpa peluang bagi respon awal). ini adalah suara dari orang-orang yang patut kita ambil berat. ianya datang macam mewakili mereka yang "terkena" tempias negatif sikap kita sendiri yang kadang-kadang terlupa pada setiap orang. setiap yang membayar dan secara automatiknya ada hak bersuara dan mendapat setiap bahagian mereka walaupun kecil dan sedikit. walaupun mungkin tak dapat makanan/minuman/tempat secukup dan seselesa yang mungkin, bagi lah mereka perhatian dan kemudahan lain. supaya semuanya mendapat "kasih sayang" seorang gogo. tidak adil kalau mereka dipandang dengan pandangan kosong hanya kerana kita tidak kenal. kalau betul-betul sibuk sekalipun, cukup kot kalau kita dapat berbual mesra tanpa perlu tinggalkan apa yang sedang kita buat. entertain peserta dengan perhatian walaupun kecil adalah suatu yang besar pada mereka yang tidak dikenali/pendaki baru. sebab kita semua bermula dari bawah dan 1st impression kita pada yang senior adalah penentu nak kekal dalam komuniti pendaki atau cari hobi lain. walaupun pendaki pelancong sekalipun, dia juga manusia yang ada hati dan perasaan. sebagai orang yang sedia membayar khidmat kita, dia mungkin boleh menerima keadaan sibuk kita bila kita sudi tunjukkan kita bagi perhatian dan service pada semua peserta tanpa mengenal siapa dia.

harapan saya isu ini diselesaikan dengan baik dan harmoni. untuk makluman, banyak isu hampir serupa dapat diselesaikan di sini secara bersama. biasanya bila hati sudah sejuk dan emosi sudah rasional. jadi tenangkan fikiran membaca isu ini sebelum membalas. "wakil" peserta pun sudah memberi komen yang bernas (pada saya) dan Lilly sebagai gogo pun sudah meminta maaf dan meminta diselesaikan secara terus atau tertutup (sejak dari awal lagi). semoga apa yang dikomen oleh Beirut sama-sama kita baca dengan teliti dan jadikan iktibar supaya kita tidak beza-membezakan sesama kita. dari yang saya tengok, seakan wujud dua pihak (yang tidak berpuas hati dan yang menyokong gogo) padahal kita hanya mengeruhkan keadaan. saya juga sedar saya mungkin salah seorang yang menyibuk untuk mencelah, walaupun niat saya cuma "menghubungkan" dua pihak untuk dapatkan suatu penyelesaian. tapi komen saya juga adalah dari sudut pandangan lain yang berkecuali. kalau kita rasional, kita sepatutnya ambil kira pandangan sudut lain supaya adil dan tidak memikirkan hanya pihak kita yang betul. perkara pun sudah berlalu, apa kata kita jangan lagi salah-menyalahkan. bukan boleh diundur masa yang lepas kan? ada baiknya kalau kita sama-sama baiki kekurangan masing-masing dan tuntutlah hak kalau perlu supaya takde lagi rasa tak puas hati. dunia gunung kita kecil je, kekalkan keharmonian supaya kita terus happy mendaki.


peace ye. dua kupang dari zon pemerhati bebas.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by mizi » 04 Apr 2012, 22:43

aku x mau sebelah sapa2...sememangnya selalu terjadi perkara begini...gogo mmg patut tahu hal sebenar sebab aku kata begini...banyak dahhh aku dgr komplen dr trip2 yg lepas2 bkn dr ko saja lily...dr kebanyakan gogo lain pom x ambik kisah hal2 begini...kesian peserta..peserta mcm pembeli..dia bayar mesti mau kepuasan,,,klu aku pom komplen..buat semua gogo..jangan ambik mudah..buat semua peserta...keputusan d tangan anda.

sokong...
beirut jom ikut aku gi naik gng indon...layanan mcm RAJAAAAAAAA !!! hahaha....klu trip aku..pikul mcm buroh..treking mcm guroh...makan hudoh-hudoh...tido fly roboh...tp x de ot sampai ke suboh hakhakhak
asik cite pasal pangkat la, ladangla, ada byk jipla.. aku ttiba konpius apa kena mngena tu suma dlm pendakian ni
mcm kenal je sape ni hehehe.....lalalalalalalala... :lidah: :lidah: :lidah:
Lagik satu aku nk sentuh psl pilih bulu, aku tgk klu di kalangan kawan2 lily, apa sahaja kesalahan dorng dr segi lambat/x tolong/dll, lily just amik sambil lewa, marah2 pn manja2 kdg buat xnmpk je.
biaselah bro..kronisme...bukan dlm politik je....aku klu jantan mmg buat x peduli..kalau gardiss buat apa pom x marah :lidah:
GUIDE / SWEEPER
Ntah aku xtau napa aku rs guide x proper langsung.. selain dtg lmbt, bila kita tanya sapa sweeper.. boleh plk dia jwb ”xtau”... aikk senangnyaaaaaa.. baik atuk aku je yg jd guide..
biasela bro..otai mane nk dtg dulu...biar nubis dah ramai br dia muncul dgn machonye...biase ni bro
yg ni sedikit x setuju..guid utai mn skali pom kn mai awai..tunjuk tauladan dan semangat...guid ipoh bkn jauh pom nk g kampar tuu
climb long trail
p11at

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by soulfly » 04 Apr 2012, 23:12

salam all
masa kejadian aku ada skali..
nampaknya isu semakin panas, dengan cadangan dan saranan di berikan,di atas
pertamanya.aku bertuah gak dapat ikut trip,sebab banyak benda aku boleh belajar,terutamanya macm mana
nak atasi masalah komunikasi,baik peserta atau GOGO,

masa aku sampai kemsite nampak macm tak de apa masalah..macm biasalah gurau senda juga kedengaran,nampak jugak bebarapa orang kelihatan sedang memasak,ada yang masak nasik adayang tengah potong sayur,
dan bila malam time makan,si GOGO pun jerit,makan!!!! makan dah siap, dan keluarlah mereka dari tempat berteduh untuk makn malam..aku bersama seorang sahabat hanya memerhatikan dari ceruk2 kemsite almaklmlah sebab time tu pun aku masih tak de tempat tidor,dengar khabar tempat tido dah penuh huhuh,tak pelah bisik dalam hati,
menung punya sampailah giliran aku untuk ambik makan malam,sampai je tempat amik makan alangngkah sedihnya lauk dah habis,,yang tinggal hanya nasik putih..dengan muka tak malu aku pun tanya kat orang dapur,..lauk habih sapaku..?dengan riang orang dapur jawab,jap eh aku masak nasik goreng tuk ko tunggu tau...katanya,aku rasa lega,dan GOGO pun jerit lagi ada sapa2 yang tak makan lagi aku nak masak nih,..
nanti aku karang lagi erk apa yang berlaku kat kem site wassalam...
lama sangat...

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by shahrul » 04 Apr 2012, 23:31

incik/cik beirut dah bukak topik tu janganlah menyepi..

kalau tujuan bukak topik kat sini nak berbincang dengan gogo secara terbuka melalui luahan perasaan anda teruskanlah dengan perkenalkan diri anda yea

saya sebagai orang luar yang tidak menyertai trip ini dan tidak tahu-menahu tentang sebarang isu sehinggalah topik ini dibuka mohon undur diri dengan harapan sebarang permasalahan diantara peserta dan penganjur dapat diselesaikan secara berhemah

moga-moga dengan kematangan anda menyelesaikan permasalahan ini dapat menjadi pedoman hidup buat saya

harap maaf dan assalamualaikum

88
_________________
_________________

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by soulfly » 04 Apr 2012, 23:42

incik/cik beirut dah bukak topik tu janganlah menyepi..

kalau tujuan bukak topik kat sini nak berbincang dengan gogo secara terbuka melalui luahan perasaan anda teruskanlah dengan perkenalkan diri anda yea

saya sebagai orang luar yang tidak menyertai trip ini dan tidak tahu-menahu tentang sebarang isu sehinggalah topik ini dibuka mohon undur diri dengan harapan sebarang permasalahan diantara peserta dan penganjur dapat diselesaikan secara berhemah

moga-moga dengan kematangan anda menyelesaikan permasalahan ini dapat menjadi pedoman hidup buat saya

harap maaf dan assalamualaikum

like like like :minum:

88
lama sangat...

zulbrahim
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 08 Jan 2012, 19:15

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by zulbrahim » 04 Apr 2012, 23:58

w'salam beirut...ahahaha mcm2...maaf ttibe rs nk bsuara skit wpn sy bdk baru yg hingus mak tlg kesatkan... sy b'kias skit le...sy tau rmi otai2 kt dlm nih, n sila tunjuk ajar :) ...pd pandangan sy la, masing2 ada buat silap...en beirut pn bleh tahan, sgt rasional tindakan anda :D ...anda penakutkah ntuk berhadapan dgn k.lily utk mnyatakan ketidakpuashatian anda secara berdepan? cara begini xrasional namanya...n paling kelakar, saya andaikan begini...{anda terlihat seorang tua yg melintas jalan, n pada masa yg sama ada lori b'gerak laju...anda tau org tua tu akan dilanggar...tp anda hny memanggil org tua tu dlm hati "makcik!!! berhenti!!!"...tp anda hanya berdiri kaku sambil menganalisis tindakan org tua tu tanpa bersuara...yang akhirnya org tua tsbt kemalangan...kmdn dengan riang ria, anda buat satu karangan ntuk dihantar kpd surat khabar bg mendapatkan publisiti}...so, pengajarannya...kn lebih baik anda bertindak dengan bergerak/berlari n menarik/menghentikan org tua tu dr terus melintas...anda faham maksud saya?..peace, maaf klau apa yg saya cuba sampaikan xkesampaian...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by biNGai » 05 Apr 2012, 01:43

eleeehhhh..aku dulu jadik gogo, aku la gaid, aku la sweeper, aku la tukang masak, aku la krew, aku la tukang pikol resyen, aku la tukang resque etc..hebatkan? :kah:
dikalangan pendaki mmg ok just sorng dua jela yg bermasalah contoh asik cite pasal pangkat la, ladangla, ada byk jipla.. aku ttiba konpius apa kena mngena tu suma dlm pendakian ni.. tolongla kt gunung bnda tu suma x penting dh, kita sama2 pendaki suma pangkat darjat tolak tepi, ko otai gunung ke, otai beg karrimor ke, pnh katam G12 ke tu suma tolak tepi la.. umur tua perangai mcm kanak2 drjah 2 pn ada..
tapi aku mmg stuju sangat2 laa dgn statement nihhh..wakakakakaka
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by matsaiko » 05 Apr 2012, 02:20

tolongla kt gunung bnda tu suma x penting dh, kita sama2 pendaki suma pangkat darjat tolak tepi, ko otai gunung ke, otai beg karrimor ke, pnh katam G12 ke tu suma tolak tepi la.. umur tua perangai mcm kanak2 drjah 2 pn ada..
nasib baik la aku tak pakai kerimorrr wakakakakka
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by biNGai » 05 Apr 2012, 02:25

kerrimor? bkan dah obsolete ke brand tuh? ekekeke..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by matsaiko » 05 Apr 2012, 02:35

pls ngai jgn anda dituduh seperti ini ------>umur tua perangai mcm kanak2 drjah 2 pn ada.. :kah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by strawhatcrew » 05 Apr 2012, 04:14

aku ingat topik ni ada cite seram ke apa.. rupenye pasal gogo la plak.. ish3.. baru nk baca cite mcm karangan penjejjak batman tu..
ps: sapa ada cite2 misteri naik gunung sila la post ye ehehe sori mencelah sikit

User avatar
neoshift
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 18 Feb 2012, 00:51
Location: setapak

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by neoshift » 05 Apr 2012, 06:04

Saya dah expect ada yg luah dlm ni. Cuma x respect si peluah hati baling batu sembunyi tangan. Kalau begini anda lebih suka memburukkan individu gayanya. Incik beirut sila gogo satutrip dlm GO ni dan kita tengok mcmana. Baru adil. Yg penting incik beirut gogo dulu open trip kat sini.
hidup perlu banyak perencah

User avatar
Lapore
Pendaki Gunung
Posts: 134
Joined: 11 May 2006, 09:30
Location: Kami yg ditinggalkan
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by Lapore » 05 Apr 2012, 08:35

huh...huh xde lar ngeri sangat.. ingat ko kau ader jumpo tengkorak hidup kat puncak.. kalu tuh mmg ngeri lar...
The Bad, The Good & The Ugly....JiwaKacau?

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by pgurlz » 05 Apr 2012, 09:25

a'ah Lapore... aku igtkan ader jumper mender ker masa g mandi kat bawah tue kan... sbb aku dgr ramai gaks yg g mandi pepagik tue...

Pada beirut, klu awak tak puas hati dengan individu dalam trip nie, ada baiknyew klu awak berhubung dengan individu tersebut. Awak x perlu sebut nama pun 'pemerhati' kat cnie dah tau sapa2 kah yg anda sebutkan tue.

Mmg trip nie kucar-kacir, Kak lily semacam 'lost' dan memacam lagek la. Saya yang pernah ikot kak lily pun jadik konfius, kenapa jadik camtue. Tapi seperti yang diminta, komen, pandangan, kami perbincangan secara PM. Nak kira bayar, sumer yg naik bas bayar bayaran sama... apa yg saya nampak, Dari cara awak nie dengan cara kak lily kat kemsite xderk bezanyew, sama jerk membangkitkan perasaan tak puas hati...

Walaubagaimanapun, isu yang dibangkitkan telah diambil maklum. Semoga dengan apa yang jadi nie dijadikan pengajaran dan pengingatan kepada semua.
se-simple yg boleh

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by mintobe » 05 Apr 2012, 09:35

tolongla kt gunung bnda tu suma x penting dh, kita sama2 pendaki suma pangkat darjat tolak tepi, ko otai gunung ke, otai beg karrimor ke, pnh katam G12 ke tu suma tolak tepi la.. umur tua perangai mcm kanak2 drjah 2 pn ada..
nasib baik la aku tak pakai kerimorrr wakakakakka

sib baik aku pakai deuter je... jadilah...janji ade beg....

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Re: GUNUNG BUJANG MELAKA YG MENGERIKAN

Post by mintobe » 05 Apr 2012, 09:39

Saya dah expect ada yg luah dlm ni. Cuma x respect si peluah hati baling batu sembunyi tangan. Kalau begini anda lebih suka memburukkan individu gayanya. Incik beirut sila gogo satutrip dlm GO ni dan kita tengok mcmana. Baru adil. Yg penting incik beirut gogo dulu open trip kat sini.

hmmmm.... :D

Locked